
Microbiomul: sanatatea incepe in intestin
- - 30%
40.00 Lei
28.00 Lei
Economisesti 12.00 Lei
Transport gratuit pentru comenzi peste 50 lei
Descriere
Stiai ca exista cercetatori care considera ca aproape 90% din bolile actuale au legatura cu sanatatea microbiomului (complexa comunitate de microorganisme din corpul nostru, indeosebi din tractul digestiv)? Este demonstrat deja ca un microbiom cu o compozitie optima, in care sunt prezente bacterii benefice, poate preveni diferite afectiuni, indeosebi pe cele neurologice, autoimune, psihoemotionale (depresie sau anxietate), intestinale, alergii, autism, ADHD, astm sau boli corelate cu declinul cognitiv (Alzheimer ori Parkinson).
„Dintr-un anumit punct de vedere, microbiomul uman este mai bine informat decat noi despre ceea ce se intampla in fiecare moment in corpul nostru, despre sentimentele pe care le avem si despre deciziile pe care trebuie sa le luam. Asadar, putem da vina pe bacteriile din propriul corp pentru actiunile noastre? In realitate, noi suntem cei care, prin dieta si stilul de viata, ii controlam compozitia si, prin urmare, si ceea ce produce. Asa ca haideti sa nu ne mai gasim atatea scuze si sa ne apucam de treaba pentru a vedea cum putem sa ne influentam pozitiv starea de spirit si chiar sa prevenim sau sa intarziem aparitia bolilor“, ne indeamna Prof. Dr. Maria Rescigno, un reputat cercetator italian in domeniul microbiomului.
Studierea riguroasa a microbiomului constituie o resursa extraordinara in medicina personalizata a viitorului si un instrument important in prevenirea si tratamentul multor boli.
1. O SCURTA INCURSIUNE IN LUMEA MICROBIOMULUI
De la fl ora bacteriana la microbiom: inca un organ
O lume facuta din microbi
Camere de oaspeti
Pe tarmuri
2. CE SUNT BARIERELE SI CE ROL AU
Bariera vasculara intestinala
Permeabilitatea intestinala si sindromul intestinului permeabil
Cele doua bariere ale creierului
Formarea barierei hematoencefalice
Michal Schwartz: cum se schimba o paradigma
Anatomia unui experiment
3. CELE DOUA CREIERE
Un dialog care nu se termina niciodata
Diferitele canale de comunicare
Sistemul nervos
Nervul vag
Camerele de control ale starilor noastre de spirit
4. BOLILE NEUROLOGICE SI MICROBIOMUL
Ce a fost mai intai? Oul sau gaina?
Microbiomul persoanelor in varsta
Boala Alzheimer
Celule microgliale
Boala Parkinson
Gram-pozitiv si gram-negativ
Problemele de somn
Melatonina
Scleroza laterala amiotrofica
Scleroza multipla
Sindromul intestinului iritabil (SII)
Anxietatea
Sepsisul si anxietatea
Depresia
Depresie majora sau unipolara
Depresia bipolara
Depresia ca o manifestare a artritei reumatoide
Schizofrenia si psihoza
Axa intestin-creier la copii si adolescenti
Autismul (TSA)
Bifidobacteriile
Riscul de psihoza, drogurile in adolescenta si flora intestinala
Dincolo de axa intestin-creier
Parodontita si bolile neurodegenerative
5. MICROBIOMUL SI…
Satietatea
Tulburarile de alimentatie
Anorexia
Dieta controleaza comportamentul la nivel social
Concluzii
6. PREVENIREA SI TRATAMENTUL BOLILOR NEUROLOGICE PRIN ABORDARI CARE MODULEAZA MICROBIOMUL
Nutritia si protectia impotriva bolilor neurodegenerative
Polifenolii: antioxidanti de origine vegetala
Flavonolii si boala Parkinson
Ginsengul rosu coreean, microbiomul si boala Alzheimer
Dieta ketogenica si sindromul de intestin iritabil
Uleiul de masline si de camelie in boala Alzheimer
Omega-3
Pre-, pro- si postbioce
Administrarea probioticelor in studiile clinice la om
Lactocaseibacillus rhamnosus HA-114 la pacientii supraponderali: efect asupra dispozitiei
Amestec de probiotice si raspunsuri functionale ale creierului
Un amestec de probiotice in tratamentul depresiei majore
Lactobacillus in tratamentul si prevenirea autismului
Transplantul de microbiota fecala
Administrarea de probiotice (bacterii si drojdii in modelele preclinice
Metaboliti bacterieni si postbiotici
Alimente fermentate
Kimchi si sindromul de intestin iritabil
7. PERSPECTIVE DE VIITOR
Limitarile analizei microbiomului
Ce putem face? Sfaturi practice
Evitarea sindromului de intestin permeabil
Evitarea unei diete bogate in grasimi animale
Consumarea multor fibre si grasimi bune
Importanta dietei mediteraneene
Traiasca combinatia dintre leguminoase si cereale
Alimentele prefermentate
Teste de fermentare in vitro
Postbiotice
Fara graba: testul celor cincisprezece zile
Nu uita de exercitiile fizice zilnice
Titluri de la acelasi autor
Lasa un review