Pachet Taleb. Set 5 carti
Produsul este compus din:
Produs | Cantitate |
---|---|
ANTIFRAGIL | 1 |
Cand pielea ta e în joc | 1 |
Patul lui Procust | 1 |
Lebada neagra. Editia a -III-a revizuita | 1 |
Pacalit de hazard | 1 |
- - 20%
282.00 Lei
225.60 Lei
Economisesti 56.40 Lei
Descriere
Pachetul TALEB contine urmatoarele titluri:
1. Cand pielea ta e în joc / Trecand prin cam toata istoria omenirii, citand cu fler atat din Parintii Bisericii, cat si din Nietzsche si Popper, Nassim Nicholas Taleb ne arata ca asumarea riscurilor si implicarea curajoasa in viata de zi cu zi, dar si in probleme care depasesc sfera propriei locuinte sau a interesului propriu, sunt atribute esentiale ale eroilor si, in general, ale tuturor celor care si-au gasit sensul vietii.
La drept vorbind, pe lume exista doua categorii de oameni: unii care isi pun pielea-n joc si altii care o pun in joc pe a altora.
Intr-un stil cat se poate de limpede si iconoclast, ca intotdeauna, Taleb cheama la duel credinte si preconceptii dintre cele mai bine pazite si devenite astazi norma – de la interventionismul militar in numele restabilirii pacii, pana la modul in care se fac investitiile financiare sau felul in care se propaga anumite credinte religioase. In orice situatie discutata, criteriul infailibil dupa care putem judeca autenticitatea, virtutea, dorinta de a face bine, probitatea stiintifica sau adevarata devotiune religioasa este disponibilitatea celui implicat de a-si pune pielea in joc. Cine nu o face e ori sarlatan, ori, de-a dreptul, un nenorocit las cu sange rece.
2. Antifragil / Este un indreptar pentru a trai intr-o lume pe care nu o intelegem, dominata de „lebedele negre“ si de obsesia umana pentru predictibil si siguranta. Erudit, spiritual si indraznet, mesajul lui Taleb este unul revolutionar: numai antifragilul va supravietui.
Om de afaceri, eseist, cercetator si unul dintre cei mai indrazneti si mai excentrici ganditori contemporani, autorul demonstreaza ca, asa cum organismul uman are de castigat de pe urma stresului si tensiunii la care este supus ocazional, tot astfel majoritatea lucrurilor au beneficii de pe urma dezordinii, volatilitatii, haosului si factorilor de stres. Experienta arata ca improbabilul, imprevizibilul si nesiguranta nu sunt atat de periculoase pe cat se crede, ci ca se dovedesc utile, dezirabile si chiar necesare — pentru că imbunatatesc si intaresc orice sistem, organic sau anorganic.
Apeland la exemple din finante, politica, ecologie, medicina, arhitectura si educatie, Taleb executa un tur de forta prin toate domeniile vietii umane (si nu numai) pentru a identifica si analiza componentele care intaresc sistemele, facandu-le antifragile. Spre deosebire de rezistenta si robustete, antifragilul nu numai ca rezista la socuri, ci trage invataminte de la acestea si se imbunatateste de pe urma lor. Tocmai de aceea cunoasterea prin încercare si eroare va fi intotdeauna superioara cunoasterii academice, „de laborator“, iar organismele calite in focul provocarilor vor fi mai puternice decat acelea dezvoltate sub un „clopot de sticla“.
3.Patul lui Procust / Spirituale si ireverentioase, aforismele lui surprind cititorul, punandu-i in fata dezamagiri pe care le traieste, cu siguranta, fara insa a recunoaste acest lucru.
Metafora antica a patului lui Procust ii serveste lui Taleb pentru a-si exprima ideile asupra tendintelor negative ale civilizatiei moderne: tendinta de a modifica oamenii pentru a se adapta tehnologiei, de a invinui realitatea ca nu se potriveste modelelor economice gata facute, de a inventa boli pentru a vinde medicamente, de a defini inteligenta ca o trasatura ce poate fi testata in clasa si de a ne convinge ca o slujba platita reprezinta altceva decat o forma moderna de sclavie.
"[Taleb scrie] intr-un stil amintind in egala masura de Stephen Colbert si de Michel de Montaigne." The Wall Street Journal
"Cea mai profetica voce dintre toate." GQ
"Cel mai pregnant ganditor din lume." Bryan Appleyard
4. Lebada neagra / Cum luam decizii in conditii de incertitudine? De ce ne concentram asupra ceea ce stim si ignoram evenimentele improbabile, dar reale, cum ar fi existenta lebedelor negre, care ar putea sa ne schimbe perspectiva asupra oportunitatilor de care dispunem?
Nassim Nicholas Taleb si-a consacrat intreaga activitate de cercetare problemelor pe care le ridica nesiguranta, probabilitatea si cunoasterea. In Lebada neagra, Taleb face o analiza riguroasa a impactului improbabilitatii asupra vietii noastre.
Cum luam decizii in conditii de incertitudine? De ce ne concentram asupra ceea ce stim si ignoram evenimentele improbabile, dar reale, cum ar fi existenta lebedelor negre, care ar putea sa ne schimbe perspectiva asupra oportunitatilor de care dispunem?
Pana sa descopere Australia, Lumea Veche nu s-ar fi indoit vreodata ca toate lebedele sunt albe. O singura pasare neagra a zdruncinat convingerea milenara si a demonstrat fragilitatea cunoasterii empirice. Astfel, lebada neagra devine exemplul sugestiv pentru un eveniment foarte putin probabil. Acest tip de eveniment are trei insusiri principale: raritatea, impactul extrem si faptul ca, in ciuda neprevazutului sau, ne straduim sa ii gasim explicatii ulterioare prin care sa ne convingem ca a fost, de fapt, predictibil.
5. Pacalit de hazard / O investigatie inovatoare despre noroc, incertitudine, probabilitate, eroare umana si luarea deciziilor intr-o lume pe care nu o intelegem.
Eroul cartii este norocul. Antieroul este – ati ghicit! – ghinionul. Iar Taleb spune aici povestea intalnirilor noastre cu aceste personaje neintelese.
Intr-un fel, Pacalit de hazard este o lucrare tragica. Autorul ne atrage atentia ca suntem la cheremul unor intamplari pe care ratiunea nu le poate anticipa si, cu atat mai putin, controla. Ele vin si pleaca, lasand in urma cand abundenta, cand penurie, cand extaz, cand catastrofe. Consolarea este ca fenomenul acesta e democratic in cel mai inalt grad – stam cu totii sub zodia lui.
Singurul mod in care ne putem descurca intr-o lume aflata sub semnul intamplarii e sa adoptam pozitia stoica – contemplarea fenomenelor care au puterea de a da totul peste cap si acceptarea cu seninatate a conditiei noastre omenesti.
Desi, pe alocuri, pare o lucrare despre universul cumva plicticos al finantelor, Pacalit de hazard e, de fapt, o meditatie filozofica asupra lumii contemporane, scrisa intr-un stil pe cat de amuzant, pe atat de profund. Va veti intalni, in paginile cartii, cu figura iconica a baseballului Yogi Berra, cu miliardarul George Soros, cu Popper si Wittgenstein, cu David Hume, Kant si Einstein ori cu legendarul Ulise.
Titluri de la acelasi autor
Lasa un review