Interviu cu Oana Arion, autoarea seriei ”Nemuritor”

Astăzi am plăcerea de a sta de vorbă cu Oana Arion, autoarea seriei ”Nemuritor”, publicată în 2016 la editura Librex. În interviul de mai jos, am vorbit cu Oana despre ea, despre cărțile ei și, bineînțeles, despre scris și pasiunile ei.


Bună, Oana! Pentru început, te rog să ni te prezinţi în câteva rânduri.

Bună. Mulţumesc pentru interesul acordat. În câteva rânduri? Greu... . Glumesc. Sunt Oana Arion, râd mult, îmi place să mă bucur de lucrurile mărunte: cafeaua de dimineaţă, cărţile mele preferate, muzica mea, momentele petrecute acasă, în zona mea de confort. Ah, da, şi prietenii mei. Nu sunt mulţi, dar îmi sunt tare dragi. Ah, da! Şi am scris o serie drăguţă.



Cum s-a născut seria ”Nemuritor” şi cum ai descri-o cuiva care doreşte să o citească?

Hmm. O serie începută în joacă, dar în care am pus mult suflet. O serie fantasy, condimentată cu umor, puţin romance, multă aventură şi suspans. Volumele sunt scrise la persoana întâi, stabilind astfel o legătură specială cu cititorul. Mai spun?


Când şi cum a apărut pasiunea pentru scris?

Scriu de când mă ştiu, dar nu m-am gândit să public. Apariţia mea pe piaţa de carte a fost o pură întâmplare şi am fost mai mult decât surprinsă constatând cât de bine a fost primit primul volum al seriei. Restul...e istorie.


Consideri că te regăseşti vreun pic în personajele pe care le-ai creat în seria ”Nemuritor”?

Bineînţeles. Chiar dacă am încercat să evit crearea unui personaj care să îmi semene, pe la jumătatea cărţii m-am trezit folosind în dialoguri propriile expresii sau gesturi. Da, Victoria „a împrumutat” multe de la mine.



Bănuiesc că, la fel că orice scriitor, ai o sursă inspiraţie. Care este aceasta?

Vei râde, dar nu am o sursă de inspiraţie. Îmi place mitologia, întotdeauna mi-a plăcut şi am încercat să aduc un strop de „magie”în cărţile mele prin folosirea unor legende şi a unor personaje mitologice. Dacă poţi numi asta sursă de inspiraţie, ei bine...


Există vreun alt scriitor sau vreo carte care te-a determinat să te apuci de scris şi care te-a influenţat ca şi scriitoare?

Înainte de a fi scriitor sunt cititor. Am citit mult şi cred că, într-o măsură mai mică sau mai mare, fiecare carte în parte m-a influenţat şi mi-a format aceea bază absolut necesară în construirea unei imagini de ansamblu în ceea ce priveşte stilul propriu, genul care mi s-ar potrivi cel mai bine etc.


În afară de scris, ce alte pasiuni mai ai?

Desenez. Îmi confecţionez haine şi bijuterii. În general, cam tot ce implică latura creativă.


Cum ai descrie procesul de a scrie o carte şi de a o publica unei persoane care vrea să devină autor?

Uff, nu este uşor. Depinde foarte mult care sunt motivele pentru care vrei să te apuci de scris. Dacă ţinteşti o carieră în domeniu, faimă, bani şi aşa mai departe, cred că ar trebui să te gândeşti de zece ori înainte de a începe. În schimb, dacă scrii pentru tine, pentru simpla plăcere de a „crea” poveşti, de a imagina personaje, din dorinţa de a le transmite cititorilor emoţii, atunci nu mai sta pe gânduri. În ceea ce priveşte procesul efectiv de scriere, contactarea şi găsirea unei edituri portivite şi toată munca extraordinară care urmează publicării efective sunt multe de spus. Este o nebunie, în adevăratul sens al cuvântului, dar o nebunie frumoasă.


Dacă ar fi să alegi o carte scrisă de un alt autor pe care ţi-ai fi dorit să o fi scris tu, care ar fi aceasta şi de ce?

Sunt foarte multe cărţi care îmi sunt dragi. Le recitesc atunci când vreau să retrăiesc senzaţiile deja familiare pe care mi le stârnesc anumite fraze sau scene. Luna iulie este luna Galsworthy, în noiembrie adorm cu „Numele trandafirului”, la începutul verii recitesc „La Medeleni”şi „Pânza de păianjen”. Da, ştiu, am mici obsesii legate de cărţi şi cred că mi-ar fi plăcut să scriu măcar una dintre cele menţionate.


Recent a avut loc salonul de carte Bookfest, la care ai participat și tu, alături de alți autori publicați de editura Librex. Cum a fost aceasta experiență pentru tine?

Ce pot să îţi povestesc despre Bookfest? În general, iubesc târgurile de carte, atmosfera, oamenii pe care ajungi să îi cunoşti personal după luni de conversaţii virtuale, într-un cuvânt tot! Cu toate acestea, ediţia 2017 a fost ceva inedit. De ce? Datorită echipei. Ştiu, poate părea un stereotip, dar după patru zile de târg mi-am dat seama că am râs mai mult decât am făcut-o în patru luni. Echipa este alcătuită din oameni speciali, foarte dragi mie şi sunt fericită că am ajuns să îi cunosc şi să îi numesc prieteni pe mulţi dintre ei. Cât despre lansarea volumului al patrulea nu pot să spun decât atât: a fost efervescentă. Sau cel puţin aşa mi s-a părut mie. Abia aştept să vină noiembrie şi să ne revedem la Gaudeamus.

 


După succesul pe care seria ”Nemuritor” l-a avut în rândul cititorilor din România, sunt sigură că nu te vei opri aici. Plănuieşti vreo nouă carte sau, de ce nu, serie? Vorbeşte-mi, te rog, despre planurile tale de viitor.

Cred că, cel puţin pentru o vreme, mă voi feri de serii. Este foarte presant şi solicitant să ai o serie în desfăşurare. Mă voi mulţumi să termin cele patru proiecte la care mă gândesc de ceva vreme şi anume o distopie, două romane fantasy şi o carte pentru copii 10+.


Pentru încheiere, te rog să transmiţi un mesaj tuturor celor care ne citesc.

 

Citiţi. Rămâneţi frumoşi!

 

 

Articol publicat de Bianca M. Călin

  Produsul a fost adaugat in cos