Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman, o carte care-ti poate salva relatia de cuplu

Viata de cuplu este compusa dintr-un amalgam de emotii si evenimente care ne influenteaza in mod vital conexiunea cu partenerul. Cartea Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman este un volum care te va ajuta sa te intelegi pe tine, dar si pe partenerul tau.

 

Autorul volumului Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman - iti ofera o perspectiva inovatoare asupra modului in care poti relationa cu partenerul tau de viata. Gary Chapman a lansat o teorie potrivit careia fiecare persoana isi ghideaza actiunile in viata de cuplu dupa un limbaj propriu. Cu o experienta de peste 30 de ani in consilierea de cuplu, dr. Chapman sustine ca secretul unei relatii fericite consta in descoperirea limbajului iubirii al partenerilor. Potrivit acestuia, exista cinci limbaje de iubire:

 

·       cuvintele de incurajare;

·       timpul petrecut alaturi de persoana iubita;

·       cadourile;

·       serviciile;

·       contactul fizic.

 

Dr. Chapman explica pe larg fiecare concept si modul in care limbajul fiecaruia dintre noi ne influenteaza in relatia de cuplu si daca ne simtim iubiti sau nu.

 

Cartea Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman include chestionare scurt cu ajutorul carora, in primul rand, poti sa iti descoperi propriul limbaj de iubire. De asemenea, vei reusi sa iti formezi o imagine mai clara asupra a ceea ce ar trebui sa faci pentru a-i arata partenerului tau ca il iubesti. Cu alte cuvinte, pentru a-i vorbi „pe limba lui”,  limba iubirii lui.

De exemplu, daca limbajul iubirii partenerului tau este reprezentat de cadouri, iar al tau este timpul petrecut alaturi, poti sa incerci sa iti manifesti iubirea prin propriul limbaj. Dar a petrece timp indelungat alaturi de partenerul tau poate deveni sufocant pentru acesta si sa ajunga sa aiba efect contrar asteptarii.

 

In cazul in care cadourile sunt limbajul iubirii pentru el si tu nu obisnuiesti sa i le oferi, pentru ca pentru tine nu au importanta, nu vei reusi sa comunici pe limba lui. Partenerul tau se va simti mereu frustrat si iti va reprosa mereu ca nu il iubesti.

 

Insa, odata ce i-ai decodificat limbajul iubirii si ai aflat ca micile atentii il fac sa se simta iubit, poti face fiecare zi sa fie una speciala. Fie ca ii oferi un cadou simbolic (o floare, o cafea, un covrig etc.), fie un cadou important (o bijuterie, un gadget mult dorit s.a.m.d), acesta se va simti apreciat, va simti ca ii acorzi atentie si ca… il iubesti!

 

Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman este mai mult decat o carte, este esenta relatiei tale! O relatie sanatoasa, bazata pe intelegere si comunicare intr-un limbaj recunoscut de partener.

 

Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman este un volum care te invita intr-o calatorie de cunoastere si auto-cunoastere. Cartea te va ajuta sa intelegi de ce partenerul tau nu simte iubirea ta sau de ce ajungi sa te simti neglijat si nedorit. Astfel, poti afla ca nu iubirea va lipseste, ci un limbaj comun. In urma acestei lecturi, vei reusi sa dezvolti un limbaj propriu relatiei tale prin care tu si partenerul tau sa va exprimati sentimentele.

 

Cele cinci limbaje ale iubirii - Gary Chapman: 10 citate care te vor inspira si iti vor schimba modul de a te raporta la partenerul de viata:

 

1.     Iubirea este limbajul pe care inima noastra il vorbeste, iar intelegerea limbajului iubirii este cheia pentru o relatie fericita.”

2.     Nu conteaza cat de mult ne iubim, daca nu folosim limbajul iubirii partenerului nostru, mesajul nostru de iubire poate fi pierdut in traducere.”

3.     Cuvintele pot vindeca sau pot rani. Folositi cuvintele de incurajare pentru a construi si nu pentru a distruge.”

4.     Timpul petrecut impreuna este un dar pretios. Alocati timp de calitate pentru partenerul vostru si relatia voastra va inflori.”

5.     Cadourile nu trebuie sa fie costisitoare. Gestul si semnificatia din spatele lor este ceea ce conteaza cel mai mult.”

6.     Serviciile facute cu dragoste arata angajamentul si grija fata de partener. Mici gesturi pot avea un impact mare.”

7.     Contactul fizic este limbajul iubirii care ne conecteaza la nivel emotional si fizic. Nu subestimati puterea unei imbratisari.”

8.     Iubirea nu inseamna doar a spune „Te iubesc”, ci si a arata acest lucru in fiecare zi prin gesturi mici si atentie.”

9.     Intelegerea limbajului iubirii este un pas esential pentru a construi o relatie fericita si satisfacatoare.”

10.  Nimeni nu are o reteta perfecta pentru iubire, dar a invata sa vorbim limbajul iubirii poate face diferenta in viata noastra.”

Baltagul - Mihail Sadoveanu, o carte care iti va schimba perspectiva asupra vietii si iubirii

Lectura nu are varsta, iar lectiile pe care fiecare carte citita ni le ofera sunt resurse importante pentru suflet, atunci cand viata ne confrunta cu situatii complexe si complicate. Baltagul - Mihail Sadoveanu este un roman care trebuie citit nu doar de adolescenti, pentru ca se afla pe lista de lecturi obligatorii pentru examenele scolare. Romanul lui Mihail Sadoveanu merita citit si recitit chiar si de adulti, care vor descoperi in paginile acestuia cuvinte pline de substanta si intelepciune si citate motivationale si inspirationale.

Victoria Lipan este personajul care da voce cugetarilor filosofice ale autorului, cugetari care au trecut testul timpului si care se dovedesc la fel de actuale in lupta cu problemele vietii curente.

In lupta cu destinul, sufletul uman se dezvaluie in toata splendoarea sa”, este marturisirea pe care Mihail Sadoveanu le-o face cititorilor sai. Totodata, autorul ii indeamna pe acestia sa se increada in puterea sentimentelor lor, caci „Dragostea este forta care ne da curajul de a infrunta cele mai mari obstacole si de a ne regasi pe noi insine.”

 

Baltagul - Mihail Sadoveanu este mai mult decat o carte clasica, pe care o regasesti in lista lecturilor obligatorii din gimnaziu sau liceu. Elibereaza-te de prejudecati si descopera-i cugetarile filosofice, pline de substanta, care te pot calauzi in momentele in care te simti descurajat din cauza provocarilor vietii.

In definitiv, aceasta este morala romanului, expusa prin povestea Victoriei Lipan, care pleaca in cautarea sotului disparut si care depune eforturi supraomenesti pentru a-si regasi sotul mult iubit. Devotamentul Victoriei este motorul care o face pe aceasta sa isi descopere noi si noi resurse in lupta ei de a afla adevarul despre disparitia tatalui copiilor ei: „Nimic nu o poate opri in cautarea lui, nici muntele, nici raul, nici frica de necunoscut”, le spune autorul citirorilor sai.

Baltagul - Mihail Sadoveanu poate fi considerat atat un roman politist, cat si unul psihologic. Victoria Lipan este un adevarat detectiv care cauta neobosit indicii si dovezi care sa o ajute sa desluseasca misterul mortii sotului ei, Nechifor Lipan. Pe de alta parte, toate framantarile si suferinta traite de eroina sunt urmarite indeaproape de autor pe intreaga desfasurare a actiunii romanului.

Romanul Baltagul - Mihail Sadoveanu este, indubitabil, o capodopera a literaturii noastre, care ar trebui sa ocupe un loc de cinste in literatura universala, la fel ca operele unor scriitori precum Fyodor Dostoevsky, Lev Tolstoi sau Nikolai Gogol.

 

10 citate motivationale care iti vor schimba mindset-ul si pentru care merita sa citesti romanul Baltagul - Mihail Sadoveanu, indiferent de varsta:

 

1. „Dragostea infrunta toate primejdiile, invinge toate obstacolele si ramane neclintita in fata timpului”;

2. „In cautarea adevarului, uneori trebuie sa facem fata intunericului si sa strabatem cararile necunoscute ale vietii”;

3. „Am invatat ca fiecare pas pe care-l facem in viata ne aduce mai aproape de ceea ce suntem cu adevarat”;

4. „Uneori, singura modalitate de a intelege trecutul este sa ne confruntam cu el cu curaj si hotarare”;

5. „Frica este doar o umbra a trecutului. Adevarul este lumina care ne calauzeste spre intelegere”;

6. „In lumea asta, norocul trebuie cucerit cu mana ta. Cand vine, tine-l strans!”;

7. „Am avut asa un singur om, dar el m-a facut sa uit de toti ceilalti. Si daca am sa mor cu mainile goale, tot n-am sa-mi para rau!”;

8. „Toate gandurile si toata dragostea mi s-au dus la barbatul meu. Nimic nu ma poate opri in cautarea lui, nici muntele, nici raul, nici frica de necunoscut”;

9. „Moartea e singurul lucru pe care nu-l putem evita in aceasta viata”;

10. „In adancul suferintei, uneori gasim resursele pentru a ne regasi pe noi insine."

Too late, de Colleen Hoover - o poveste ce nu ar fi trebuit sa apara niciodata!

Te-ai indragostit de cartile semnate de Colleen Hoover? Acum ai posibilitatea sa te bucuri de un nou roman care-i poarta semnatura, unul cu totul neasteptat, chiar si pentru scriitoare. Aceasta isi caracterizeaza povestea ca fiind una „morbida”, cu intrigi bulversante, care se deosebeste intru totul de restul volumelor sale.

 

Romanul Too late - Colleen Hoover este o poveste ce a fost scrisa si publicata in timp real, pe o platforma gratuita. O carte scrisa la cererea fanilor, dar ca impuls necenzurat al autoarei, care si-a lasat imaginatia libera, lucru dezvaluit chiar de ea in debutul volumului.

 

Dragi cititori,

 

Aceasta carte a inceput ca un proiect la care lucram in paralel cu scrisul la celelalte carti. Niciodata nu am intentionat sa o public deeoarece nu seamana deloc cu celelalte carti pe care le-am scris. Este morbida, este plina de situatii neasteptate si a fost o evadare amuzanta atunci cand ma simteam blocata in povestile celorlalte carti, atunci cand lucram la intrigile acestora. Am lansat primul capitol pe un site gratuit in urma cu doi ani deoarece dezvaluisem ca scriu la acest subiect si cativa cititori mi-au cerut sa vada ce scriu. Apoi, ocazional, am adaugat capitole pe acest site gratuit.

 

Ceea ce a inceput ca ceva ce nu am intentionat niciodata sa ajunga sa fie citit de cineva rapid a devenit ceva ce abia asteptam sa termin. Am ajuns sa scriu capitole aproape zilnic, asa ca povestea a fost scrisa in timp real, diferit de toate celelalte romane ale mele”, este marturia cu care Colleen Hoover isi seduce cititorii si le starneste curiozitatea inca dinainte de a le face cunostinta cu personajele acestei carti care a cucerit publicul inca inainte de a fi scrisa.

 

Too late, de Colleen Hoover – rezumat

Povestea principala este una de dragoste, dar cu o intriga care te va face sa resimti clocotul interior al autoarei si emotiile intense ale personajelor principale, Sloan si Asa.

 

Sloan este o tanara care se trezeste prinsa intr-un vartej de evenimente neasteptate, ale carei lupte si transformari sunt explorate pe tot parcursul romanului.

 

Asa ese un personaj enigmatic, cu un trecut intunecat, care ii cucereste inima inocentei Sloan si care are o puternica influenta asupra tuturor celorlalte personaje ale povestii. Trecutul sau tulbure si personalitatea enigmatica il fac un personaj complex si captivant.

 

Romanul exploreaza teme profunde precum: abuzul, iertarea, vindecarea, complicitatea si consecintele acesteia, cat si capacitatea umana de a supravietui in fata adversitatilor.

 

Indragostita si ranita, Sloan este personajul prin care Colleen Hoover vorbeste cititorului despre abuzurile pe care le acceptam la nivel inconstient din partea partenerilor, atunci cand suntem implicati in relatii disfunctionale. Autoarea ofera o imagine simpla, dar reala a iubirii: „Dragostea nu ar trebui sa fie violenta. Dragostea nu ar trebui sa fie distructiva. Dragostea ar trebui sa vindece, nu sa raneasca”.

 

Autoarea ofera cele mai la indemana solutii cititorului, care empatizeaza cu povestea de dragoste dintre Sloan si Asa prin mesaje simple, puse in contexte limita: „Uneori, viata ne pune in fata unor alegeri imposibile, iar singura solutie este sa ne ascultam inima.

 

Too late de Colleen Hoover este un roman care te seduce inca de la primele randuri cu stilul de scris conversational, care ajuta cititorul sa se conecteze rapid cu personajele si sa le simta emotiile din plin. Povestea de dragoste complicata dintre Sloan si Asa este narata din perspectivele multiplelor personaje, astfel incat sa ofere cititorilor o privire detaliata asupra gandurilor si sentimentelor acestora.

 

Too late, de Colleen Hoover – citate cheie extrase din roman:

 

1.     Am invatat ca nu este niciodata prea tarziu sa incepi din nou. Viata poate avea intotdeauna un nou inceput.” - Asa

2.     Iertarea este un dar pe care ti-l faci tie insuti, nu celuilalt. E calea catre eliberare.” - Carter

3.     Complicitatea in actiunile gresite ne face la fel de vinovati ca si cei care le comit.” - Sloan

4.     In mijlocul intunericului, exista intotdeauna o raza de lumina. Trebuie doar sa avem curajul sa o cautam.” - Asa

5.     Adevarata putere consta in a ne ridica dupa ce am cazut si a continua sa mergem inainte.” - Asa

6.     Cateodata, iertarea este cea mai mare forma de curaj pe care o putem arata.”- Carter

7.     Nu suntem definiti de greselile noastre, ci de modul in care le corectam si invatam din ele.” - Sloan

8.     In mijlocul haosului, gasim adesea raspunsurile cele mai intelepte in linistea noastra interioara.” - Asa

9.     Dragostea adevarata inseamna sa fii acolo pentru celalalt, indiferent de obstacolele care se ivesc in cale.” - Sloan

 

 

Micul Print, de Antoine de Saint-Exupery: o carte fara varsta ce dezvaluie lucrurile care ofera sens vietii

Micul Print este mai mult decat o poveste pentru copii, este o poveste a sufletului, pe care merita sa o descoperi indiferent de coltul de lume in care te afli atunci cand o citesti, de varsta sau sex. Este o carte fara varsta, ale carei sensuri infinite ajungi sa le descoperi la fiecare citire.

Odata deschise paginile acestei carti, vei porni intr-o calatorie prin labirintul complex al vietii. Romanul Micul Print - Antoine de Saint-Exupery este un fenomen mondial editorial, o poveste impartasita de la o generatie la alta de mai bine de 80 de ani, fiind una dintre cele mai traduse carti din toate timpurile.

Povestea Micului Print se citeste cu mintea, dar se intelege cu sufletul, dupa cum autorul insusi spune: „Limpede nu vezi decat cu inima. Ochii nu pot sa patrunda-n miezul lucrurilor.” Antoine de Saint-Exupery marturiseste prin vocea personajelor sale: „Mie nu-mi place sa-mi citeasca nimeni cartea in chip usuratic”.

 

Limbajul simplu si comun face din acest roman o poveste fascinanta, scrisa din perspectiva copilului, tocmai pentru a reaminti adultilor care este sensul vietii si lucrurile care conteaza cu adevarat la cei din jurul nostru:

Oamenilor mari le plac cifrele. Atunci cand le vorbesti de un nou prieten, ei nu te intreaba niciodata esentialul. Nu iti spun niciodata: «Cum e sunetul vocii sale? Care sunt jocurile lui preferate? Face colectie de fluturi?» Ei te intreaba: «Cati ani are? Cati frati are? Cate kilograme are? Cat castiga tatal lui?» Abia atunci li se pare ca-l cunosc. Daca le spui oamenilor mari: „Am vazut o casa frumoasa, din caramizi trandafirii, cu muscate la ferestre si cu porumbei pe acoperis...” ei nu sunt in stare sa-si inchipuie cum arata o asemenea casa. Lor trebuie sa le spui: „Am vazut o casa care costa o suta de mii de franci”. „Ce frumoasa e!” vor exclama atunci.

Tot asa, daca le spui: „Drept marturie ca Micul Print a existat intradevar sta si faptul ca era o fiinta incantatoare, ca radea si ca-si dorea o oaie. Cand cineva isi doreste o oaie, e o marturie ca exista”, ei vor ridica din umeri si vor socoti ca nu esti decat un copil! Dar daca le spui: „Planeta de pe care venea Micul Print e asteroidul B612”, atunci va vor crede si va vor lasa in pace cu intrebarile lor. Asa sunt ei. Nu trebuie sa le-o luati in nume de rau. Copiii se cuvine sa fie foarte ingaduitori cu oamenii mari. Fireste insa ca noua, celor care stiu ce-n-seamna viata, putin ne pasa de cifre!”

 

Povestea romanului surprinde relatia de prietenie dintre Micul Print si un aviator al carui avion s-a prabusit in desertul Sahara. O poveste dedicata celui mai bun prieten al autorului si nevoii de a nu-l da uitarii:

Sunt sase ani de cand prietenul meu, luandu-si oaia, a plecat. Daca incerc sa-l zugravesc aici, e pentru ca nu vreau sa-l uit. E un lucru trist sa uiti un prieten. Nu toata lumea a avut un prieten. Si pot si eu sa ajung ca unul dintre acei oameni mari pe care nu-i mai intereseaza decat cifrele”, marturiseste Antoine de Saint-Exupery prin vocea aviatorului care spune povestea Micului Print.

In ciuda faptului ca romanul Micul Print, de Antoine de Saint-Exupery, a fost scris acum mai bine de 80 de ani, povestea lui se dovedeste a fi la fel de actuala si astazi. In paginile romanului, vei gasi tratate teme precum superficialitatea si eterna lupta cu timpul care ne este mereu putin sau lipsa disponibilitatii de a oferi atentie suficienta unei persoane pentru a o cunoaste: „Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim, zise vulpea. Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri de-a gata, de la negutatori. Cum insa nu exista negutatori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Daca vrei sa ai un prieten, imblanzeste-ma!

 

Intrebarile simple, specifice copiilor, au raspunsuri pline de talc si substanta, care „imbraca” mii de sensuri, pe care fiecare cititor le poate descoperi adaptat istoricului emotional personal.

 

- Unde sunt oamenii? vorbi in cele din urma Micul Print. Te simti cam singur in pustiu...

- Singur te simti si printre oameni, zise sarpele”, este unul dintre dialogurile care, cu siguranta, vor avea ecou in sufletul fiecarui cititor.

 

Te intrebi cat cantareste valoarea judecatii de sine? Raspunsul pe care-l cautai este chiar in paginile acestui volum care-ti dezvaluie secretul intelepciunii: „A te judeca pe tine insuti e mult mai greu decat a-l judeca pe altul. Daca ajungi sa te judeci cum trebuie, inseamna ca esti cu-adevarat un intelept.

 

Antoine de Saint-Exupery, despre povestea Micului Print

 

Autorul insusi marturiseste cititorului faptul ca, desi este o poveste pentru copii, romanul Micul Print poate fi inteles mult mai bine de adulti. Antoine de Saint-Exupery dedica povestea Micului Print celui mai bun prieten al sau si isi motiveaza alegerea astfel:

 

Lui Léon Werth

 

Le cer iertare copiilor ca am dedicat aceasta carte unui om mare. Am o scuza serioasa: acest om mare este cel mai bun prieten pe care-l am pe lume. Mai am o scuza: acest om mare intelege tot, chiar si cartile pentru copii. Am si o a treia scuza: acest om mare locuieste in Franta unde ii este foame si frig. Are mare nevoie de alinare. Daca toate aceste scuze nu sunt de ajuns, sunt dispus sa dedic aceasta carte copilului care a fost odinioara acest om mare. Toti oamenii mari au fost mai intai copii. (Insa putini dintre ei isi mai amintesc.) Prin urmare, imi corectez dedicatia:

 

LUI LEON WERTH pe vremea cand era baietel”.

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld. O carte care te ajuta sa vezi dincolo de nonconformism si rebeliune

Volumul Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld este mai mult decat o carte de parenting. Acest volum are la baza studii ample realizate de cei doi specialisti in domeniul dezvoltarii copilului pe parcursul a 30 de ani de experienta de cabinet si propune cititorului o dezbatere aplicata, plecand de la cazuri concrete.

 

Cu toate ca este promovata ca o carte dedicata parintilor care doresc sa isi cunoasca si sa isi inteleaga mai bine copiii, cartea ofera o imagine ampla si tinerilor adulti asupra propriei raportari la „grupurile de egali” – asa cum a fost numit anturajul de catre cei doi specialisti. Astfel, nu doar parintii vor avea oportunitatea de a intelege de ce copilul alege sa se indeparteze de ei, ci si tinerii adulti, care vor avea o noua perspectiva asupra tendintei personale de a se sacrifica pentru a se face placuti de cercul de prieteni.

 

Volumul de fata prezinta o analiza fina a adolescentilor din anii 2000. Dar adolescentii din anii 2000 sunt adultii tineri din prezent! Din acest motiv, cartea Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld este un volum complex, care merita parcurs de oricine isi doreste sa isi inteleaga copilul mai bine. Atat pe cel nascut de el, cat si copilul interior, care este prezent in fiecare dintre noi, si care ne influenteaza alegerile si comportamentele.

 

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld: scurt istoric

 

Cartea a aparut pentru prima data in anul 2004, sub numele de „Cum sa ne pastram copiii aproape”. Aceasta a fost republicata apoi in anii 2005, 2008, 2011, 2013, 2019. In 2023, aceasta a fost republicata in Romania sub titlul „Tine-ti copiii aproape”.

 

Publicatia Edmond Journal nota: „Desi este vorba despre teoria personala a lui Neufeld, Mate a exprimat ideile colegului sau intr-o proza precisa, pe un ton vehement, care face ideile complexe accesibile, fara a le simplifica excesiv. Rezultatul este o carte care prinde, cu potentialul de a influenta parintii”.

 

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate: parenting, atasament si maturizare

Inca din primele pagini, Gabor Mate isi distanteaza discursul fata de clasicele carti de parenting. Celebrul psihoterapeut explica in detaliu cititorului de ce metodele citite si invatate din cartile de parenting pot sa nu aiba aplicabilitate in cazul propriului copil:

 

Parentingul are nevoie de un context pentru a fi eficient [...] Daca abilitatile de parenting nu sunt suficiente, de ce este nevoie? Exista un tip de relatie speciala indispensabila, fara de care parentingul nu poate avea o fundatie solida. Psihologii si alti cercetatori care studiaza dezvoltarea umana o numesc relatie de atasament [...] Secretul parentingului consta nu in ceea ce face parintele, ci mai degraba in ce este parintele in ochii copilului”.

 

Mate sustine ca singurul care conteaza in relatia parinte - copil este atasamentul, care poate inlocui cu succes toate cartile de parenting. Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate sustine ca odata stabilita relatia, parintele nu va mai avea nevoie de ghidarea oferita din carti, ci va sti intuitiv ce sa faca si cum sa se comporte cu propriul copil:

 

Ce este atasamentul? Simplist spus, este o forta de atractie care atrage doua corpuri unul spre altul. Fie ca este fizica, electrica sau chimica, este cea mai puternica forta din univers pe care o luam de buna in fiecare zi a vietii. Ea ne tine pe Pamant si ne tine toate partile corpului intr-o bucata. Ea mentine particulele unui atom impreuna si planetele pe orbita in jurul Soarelui. Ea este cea care da forma universului. Din punct de vedere psihologic, atasamentul este in centrul relatiilor si al functionarii sociale. In domeniul socio-uman, atasamentul se refera la cautarea si mentinerea proximitatii, apropierii si conectarii fizice, comportamentale, emotionale si psihologice”.

 

Mate si Gordon Neufeld sustin ca „atasamentul este cel care determina copilul sa-si doreasca sa fie bun pentru parintele sau”, motiv pentru care daca iti doresti sa iti tii copilul departe de un anturaj nociv, atunci trebuie sa te implici activ si sa te dedici intru totul crearii si mentinerii unei relatii de atasament sanatos intre tine si copilul tau. Totodata, autorii subliniaza responsabilitatea parintilor de a alimenta dorinta copilului de a fi bun pentru parintii sai si explica efectul pe care retragerea increderii il are asupra acestuia:

 

Sa retragem copilului increderea pe care o avem in el inseamna sa-l lasam fara replica si sa-l ranim profund. Daca dorinta de a fi bun pentru noi nu este ingrijita si pretuita, copilul isi va pierde motivatia de a incerca in continuare sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Dorinta copiilor de a fi buni pentru noi si nu abilitatea lor de a se comporta conform asteptarilor este cea care nedreptateste increderea noastra in ei”.

 

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld este un volum care iti prezinta nu doar problemele, ci si solutiile la care poti apela pentru a te ajuta sa te reconectezi cu copilul tau. In paginile volumului care a facut inconjurul lumii, indiferent de titlul sub care a fost publicat, vei gasi metode simple si practice, care sa te ajute sa stimulezi maturizarea copilului intr-o maniera calda, dar ferma:

 

Maturizarea se dezvolta in pantecele atasamentului. Asa cum pantecele biologic da nastere unei fiinte separate in sens fizic, atasamentul da nastere unei fiinte separate in sens psihologic. In urma nasterii fizice, scopul dezvoltarii este de a crea un pantece de atasament emotional pentru copil din care acesta sa se nasca ca o fiinta autonoma, capabila de functionare fara a mai fi condusa de impulsurile atasamentului. Oamenii nu scapa niciodata de nevoia de a se conecta cu altii si nici nu ar trebui, insa indivizii cu adevarat maturi nu mai sunt controlati de aceste nevoi. Pentru a deveni o astfel de fiinta separata este nevoie de toata copilaria, perioada care astazi se intinde cel putin pana la sfarsitul adolescentei si uneori chiar mai mult.”

 

Comanda cartea Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si ofera-ti o alta perspectiva asupra parentingului modern si relatiei cu propiul copil. Descopera ce ascund accesele de rebeliune si nonconformism ale copilului tau sau chiar ale tale, strategiile si metodele potrivite ca sa le atenuezi si sa-ti eliberezi copilul sau pe tine insuti de sub povara eforturilor de a se / te face placut de anturaj, pentru a se / te simti inteles si iubit!

5 carti despre istoria Holocaustului pe care trebuie sa le ai in biblioteca

Holocaustul reprezinta unul dintre cele mai intunecate si tragice capitole din istoria umanitatii. Acest eveniment teribil a avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre anii 1941 si 1945, si a fost, de fapt, o campanie sistematica de exterminare a evreilor si a altor grupuri considerate indesirabile de catre regimul nazist condus de Adolf Hitler si aliatii sai.

Holocaustul a avut un impact profund asupra lumii si este considerat a fi un moment rusinos pentru omenire. Milioane de oameni si-au pierdut vietile in cele mai ingrozitoare moduri posibile, iar memoria lor trebuie sa fie onorata si pastrata pentru a ne asigura ca astfel de orori nu se vor mai repeta niciodata. Istoria Holocaustului reprezinta o lectie dureroasa despre pericolul intolerantei, discriminarii si urii si despre necesitatea de a lupta impotriva acestor forte intunecate pentru a proteja drepturile si demnitatea fiecarui individ.

Una dintre cele mai cunoscute marturii ale Holocaustului il reprezinta volumul „Jurnalul Annei Frank”, semnat de Anne Frank. Aceasta capodopera literara ofera o perspectiva unica asupra vietii in clandestinitate si a fricii constante de a fi descoperit.

Cartea este una impresionanta datorita faptului ca ofera cititorului o viziune personala si profunda a Holocaustului si aminteste de importanta rezistentei si a sperantei in cele mai intunecate momente ale istoriei.

Iata alte 5 carti despre istoria Holocaustului pe care le poti gasi in oferta noastra si care iti vor oferi o imagine mai ampla asupra suferintelor celor implicati:

 

·       Istoria Holocaustului, de Ovidiu Raetchi – acest volum iti prezinta o sinteza a celei mai cutremuratoare crime din secolul XX: anihilarea deliberata, printr-o „banda industrializata a mortii”, a unui intreg popor. Istoria Holocaustului este o carte care prezinta desfiintarea omului: de la ascensiunea lui Hitler pana la executia lui Eichmann. Cartea trece in revista originile intelectuale ale nazismului, psihologia lui Hitler - pe care autorul il numeste „asasinul zero”, sursa absoluta a Holocaustului - si politicile antisemite ale fiecarui stat european, din Germania pana in Romania, din Scandinavia pana in Italia, din Franta pana in Grecia si in Ungaria;

 

·       Copilul de la Auschwitz, de Lily Graham - romanul prezinta o poveste sfasietoare despre supravietuire, in care viata sau moartea se bazeaza pe cea mai mica sansa si fericirea poate fi gasita in cele mai intunecate momente. Fanii romanelor „Alegerea. Accepta cu bucurie posibilul”, de Edith Enger si „Tatuatorul de la Auschwitz”, de Heather Morris se vor indragosti de acest roman splendid;

 

·       Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris – este un volum despre istoria Holocaustului care a fost vandut intr-un milion de exemplare in numai noua luni de la aparitie, in perioada ianuarie – septembrie 2018. In acel an, cartea a fost declarata cel mai bine vandut roman din Marea Britanie si Irlanda. De asemenea, este bestseller in SUA, Canada, Australia, Africa de Sud, Olanda, Portugalia etc. Cartea a fost tradusa in peste 35 de tari si este in curs de adaptare TV;

 

·       Fiica de la Auschwitz, de Tova Friedman, Malcolm Brabant – este o carte despre Istoria Holocaustului scrisa de Tova Friedman impreuna cu fostul reporter de razboi, Malcolm Brabant. Aceasta carte este o marturie cutremuratoare despre unele dintre cele mai mari crime din istoria umanitatii. „Tova Friedman relateaza atrocitatile Holocaustului din perspectiva unui copil. Documentata temeinic de Malcolm Brabant, cartea de fata constituie o lectura impresionanta si absolut necesara.”, noteaza publicatia The Jewish Chronicle;

 

·       Evadare de la Auschwitz, de Joel C. Rosenberg – este o carte despre istoria Holocaustului care iti va oferi o imagine clara asupra conditiilor inumane din lagarul de concentrare si care subliniaza importanta solidaritatii si a luptei pentru libertate. Volumul de fata iti aminteste ca, in cele mai intunecate momente ale istoriei, exista scantei de umanitate si curaj care pot straluci. Joel C. Rosenberg reuseste sa creeze personaje complexe si autentice, iar cititorii traiesc alaturi de acestea toate momentele de incercare si triumf. Aceasta carte este o marturie a rezistentei umane si a determinarii de a supravietui in ciuda tuturor obstacolelor. ”Rosenberg a facut ceea ce stie cel mai bine: a creat, intr-un context politic si religios concret, personaje credibile, care actioneaza din convingere sau exploateaza religia in scopuri egoiste ori malefice. Este cea mai impresionanta lucrare a lui Rosenberg de pana acum”, sustine publicatia Publishers Weekly.

Cum scrii o carte? Raspunsul pe care orice scriitor aspirant ar dori sa-l afle

Cum scrii o carte?” - este o intrebare pe care si-o pune orice indragostit de litere si literatura. Indemnul lui Ion Heliade - Radulescu, ”Scrieti baieti, numai scrieti” trebuie sa fie raspunsul care-ti vine in minte ori de cate ori te asezi in fata colii albe ce-ti apare pe monitorul calculatorului. Lasa cuvintele sa curga, spune-ti povestea si, apoi, lasa publicul sa decida daca ea va trece testul! Si nu te descuraja! Daca nu ai avut succes azi, asta nu inseamna ca maine, poate, nu vei reusi sa scrii un text care va deveni un best-seller international.

 

Cu toate acestea, intrebarea ”Cum scrii o carte?” are sens si raspunsuri care sa te ghideze in construirea povestii tale. Iata cateva reguli generale de care trebuie sa tii cont atunci cand scrii o carte:

 

·       alege-ti un public tinta – astfel vei reusi sa folosesti un limbaj adaptat cititorilor vizati. Spre exemplu, daca iti doresti sa scrii o carte pentru copii, atunci va trebui sa ai in vedere constructii simple, care sa poata fi intelese de micuti. Daca doresti sa scrii o carte care sa ajunga, indeosebi, la inima publicului feminin, atunci trebuie sa ai in vedere subiecte / teme de interes pentru femei;

·       varsta publicului tinta – la fel ca si publicul, varsta viitorilor tai cititori are un impact important asupra tipului de scriitura abordat. Spre exemplu, daca doresti sa scrii o carte pentru adolescente, atunci va trebui sa alegi un subiect de interes acestui segment de varsta. In cazul in care iti doresti sa te adresezi femeilor mature, cu experienta de viata, va trebui sa construiesti o poveste mai sofisticata in acord cu experienta de viata si problemele de interes ale segmentului de public vizat;

·       domeniu – inainte de a incepe sa scrii prima ta carte, incearca sa clarifici daca ea va fi un roman de dragoste, o poveste SF sau un volum de specialitate (istorie, filosofie, dezvoltare personala etc.);

·       mesaj – nu poti pleca la lupta fara arme, asa ca inainte de a incepe sa creionezi primele trasaturi ale personajului tau, pune-ti intrebarea: ”Ce vreau sa transmit cititorilor mei?” si defineste-ti in minte mesajul pe care vrei sa-l transmita povestea ta.

 

Dupa ce ai parcurs pasii de mai sus, poti spune ca ai elementele esentiale pentru a intocmi scheletul povestii. Aseaza-te la birou si scrie! Lasa povestea sa prinda viata si scrie!

Cum scrii o carte? Detaliile care fac diferenta dintre reusita si esec

 

Primul pas este sa scrii ghidat de emotia pe care doresti sa o transmiti cititorilor tai. Scrie, scrie si iar scrie! Pastrarea motivatiei este unul dintre cele mai importante detalii care fac diferenta dintre reusita si esec. Incearca sa nu revii asupra textului scris pentru a evita eventuale blocaje din cauza unor corecturi. Ai incredere in instinctul tau de scriitor si da frau liber imaginatiei!

 

In momentul in care consideri ca ai ajuns cu povestea la sfarsit, reciteste cu voce tare si efectueaza corecturile necesare pentru a obtine un text coerent si interesant pentru cititor. Apoi, apleaca-ti atentia asupra detaliilor ce tin de tehnoredactare si alege formatul impus de fiecare editura in parte. Majoritatea editurilor prefera formatul clasic: Times New Roman, caractere de 12, spatiere 1,5 – 2.

 

Odata finalizat si acest pas, poti spune ca ai primul tau manuscris! Drumul de la manuscris la carte nu este lung, insa este decis de increderea pe care tu o ai in textul tau. In concluzie, urmatorul pas pe care-l ai de facut este sa trimiti manuscrisul tuturor editurilor carora crezi ca ar putea fi interesate de el.

 

Exista multiple moduri de a publica o carte, iar asta, din nou, tine doar de increderea pe care tu o ai in abilitatile tale de scriitor si in povestea pe care ai creat-o. Daca nu ai rabdare sa astepti raspunsul unei edituri, atunci poti alege sa publici in regim propriu.

 

2 autori pentru care succesul s-a lasat asteptat

 

Elizabeth Gilbert a cunoscut succesul literar la varsta de 34 de ani, dupa 13 ani de incercari, odata cu publicarea romanului ”Mananca, roaga-te, iubeste”, in anul 2006. Scriitoarea si-a inceput cariera in anul 1993 cand revista Esquire a publicat una dintre nuvelele ei. Cu toate ca in intervalul 1993 – 2006 Elizabeth Gilbert a mai publicat diverse carti, niciuna dintre acestea nu s-a bucurat de recunoasterea pe care a avut-o ”Mananca, roaga-te, iubeste”, roman care a fost tradus in 46 de limbi, a fost vandut in peste 15 milioane de exemplare in toata lumea si a stat la baza ecranizarii filmului cu acelasi nume.

 

Marin Preda este unul dintre autorii romani care ar fi ramas necunoscuti, din cauza lipsei de incredere in puterea scriiturii sale.

 

Marin Preda si-a făcut debutul literar in anul 1942 cu schita ”Parlitu’”, iar succesul l-a cunoscut abia in 1955 odata cu publicarea romanului ”Morometii”, scris in perioada 1949 – 1945. Timp de 10 ani, romanul considerat capodopera autorului a stat ascuns, pana ce a fost descoperit de prima sa sotie, Aurora Cornu. Poeta povestea intr-un interviu: ”Dumnezeu ni l-a dat pe Marin Preda, dar ”Morometii” vi l-am dat eu. Eu i-am descoperit manuscrisul cu copilaria lui in sertar, pe care nu voia sa-l publice. El bagase deja personaje in alte scrieri, pe Adam Fantana, Marioara Fantana. A publicat ”Morometii” si voia sa scrie ”Risipitorii”.

 

Ernest Hemingway: citate despre viata si frumusetea scrisului

Ernest Hemingway a fost cunoscut pentru stilul sau distinct de scriere si pentru abordarea sa profunda a temelor legate de viata, frumusete si scris. Iata cateva citate celebre ale lui Hemingway despre aceste subiecte:

 

Ernest Hemingway: citate despre frumusetea scrisului

Aceste citate reflecta filozofia lui Hemingway cu privire la scris si la modul in care el a trait si a experimentat viata si frumusetea in propriile sale opere literare. Hemingway era cunoscut pentru economia sa de cuvinte si pentru abordarea sa simpla si directa a scrisului, dar, in acelasi timp, el explora teme profunde si complexe legate de viata si de conditia umana. Iata unele dintre cele mai profunde citate despre frumusetea scrisului ale lui Ernest Hemingway:

  • „Scrie despre ce stii si despre ce simti. Unii oameni nu cred ca poti scrie despre ceva in afara de ceea ce stii. Eu cred ca poti. Dar inca si mai mult, cred ca trebuie sa scrii despre ce simti in cel mai profund mod posibil”;
  • „Scrisul este lupta singuratatii. Nimeni nu te poate ajuta in afara cuvintelor pe care le scrii”;
  • „Frumusetea lucrurilor era uneori insuportabila. Frumusetea sufletului meu era insuportabila. Si in mare parte a vietii mele am fost bolnav sau am fost prea sarac ca sa pot sa traiesc in lumea pe care o doream, dar am fost intotdeauna un om foarte bun la scris”;
  • „In scris, trebuie sa fii cel mai sincer om din lume. Daca poti sa fii cinstit si sa spui oamenilor cum vezi lumea, vei scrie lucruri interesante”;
  • „Scriitorii traiesc intr-o lume de senzatii - totul poate fi izbucnit, amplificat sau inabusit, cuvintele pot fi aruncate in locuri in care nu vor cadea niciodata in viata reala, iar simturile pot fi explorate si extinse la nesfarsit”;

 

Ernest Hemingway: citate despre viata

 

Autorul a fost cunoscut atat pentru modul sau de a scrie, cat si pentru viata publica pe care a dus-o. Proza sa a influentat fictiunea americana si britanica a secolului al XX-lea, dar a oferit si adevarate lectii de viata. Iata cateva citate pe care le poti lua ca principii morale:

   • „Curajul este gratie sub presiune”;

   • „Cei mai buni oameni au un sentiment aparte pentru frumusete, au curajul sa isi asume riscuri, disciplina sa spuna adevarul, capacitatea de sacrificiu. Ironic, virtutile lor ii fac si vulnerabili: sunt deseori raniti, uneori distrusi”;

   • „Lasa-l sa creada ca sunt mai barbat decat sunt si voi fi”;

   • „Cel mai bun mod in care poti afla daca poti avea incredere in cineva este sa ai pur si simplu”;

   • „Cel mai dureros lucru este sa te pierzi, in timp ce iubesti pe cineva atat de mult, incat uiti ca si tu esti special”;

   • „Nu confunda niciodata miscarea cu actiunea”;

  • „Pana acum, legat de moralitate, tot ce stiu este ca daca te simti bine dupa ce faci ceva, inseamna ca este moral, iar daca te simti rau, inseamna ca este imoral”;

   • „Nu pleca niciodata in excursii cu oameni pe care nu ii iubesti”;

   • „Cand oamenii vorbesc, asculta in totalitate. Cei mai multi oameni nu asculta niciodata”;

  • „Viata fiecarui barbat se incheie la fel. Detaliile din modul in care a trait si modul in care a murit fac diferenta dintre un om si un altul”;

  • „Primul si ultimul lucru pe care trebuie sa il faci in aceasta lume este sa rezisti si sa nu te lasi strivit de ea”;

  • „Nu este nimic nobil in a fi superior unui alt om. Adevarata nobilitate este sa iti fii superior tie”;

  • „Fericirea la oamenii inteligenti este cel mai rar lucru pe care il stiu”;

  • „Nu este nimic special la scris. Nu faci decat sa stai in fata unei masini de scris si sa sangerezi”;

  • „Sa nu crezi niciodata ca razboiul, oricat de necesar si justificat ar fi, nu este o crima”;

  • „Fa-ti griji cate un pic in fiecare zi, iar intr-o viata, vei pierde cativa ani. Daca ceva este gresit, incearca sa repari cum poti. Dar antreneaza-te sa nu iti faci griji: grijile nu rezolva nimic”;

  • „Acum nu este momentul sa te gandesti la lucrurile pe care nu le ai. Gandeste-te la ce poti face cu ce ai”;

  • „Omul nu este facut pentru a fi invins. Un om poate fi distrus, dar nu poate fi invins”;

  • „Cand esti treaz, sa faci intotdauna ce ai spus ca vei face cand erai beat. Asta te va invata sa iti tii gura.” 

Daca aceste citate ti-au starnit curiozitatea si vrei sa faci cunostinta cu scriitura lui Ernest Hemingway, nu ezita sa comanzi volumele „Iubirile lui Hemingway povestite de el insusi” sau „Draga tata”.

Hideaway, de Penelope Douglas – de la tensiune la pasiune in doar cateva randuri

In universul romanului „Hideaway”, de Penelope Douglas, ne adancim in lumea complexa a personajelor Kai Mori si Banks Cadwell. Acesti doi protagonisti, legati de trecutul si secretele lor, ne duc intr-o calatorie plina de neprevazut si emotii puternice. In paginile acestei povesti, vom explora cum relatia lor tumultuoasa trece de la tensiune la pasiune si cum se dezvaluie straturile ascunse ale personalitatilor lor.

Tensiune si secrete

Kai Mori si Banks reprezinta doua lumi aparent distincte, dar care se intersecteaza intr-un mod intrigant. Kai Mori este un baiat cu origini japoneze, care a trait o viata marcata de violenta si infractiuni. In ciuda acestui trecut intunecat, el cauta sa se distanteze de violenta si sa-si gaseasca propria cale in viata.

Este un personaj complex, cu un trecut enigmatic, care il bantuie si il motiveaza in fiecare actiune pe care o intreprinde. In timp ce cititorii il descopera pe Kai, devine evident ca secretele din trecutul sau contribuie la misterul si atractia sa asupra lui Banks si a cititorilor.

Pe de alta parte, Banks are propriile ei lupte si dileme. Ea incearca sa inteleaga conexiunea profunda pe care o simte fata de Kai si sa descifreze sentimentele sale. Tensiunea dintre acesti doi protagonisti este atat de palpabila incat te simti atras in lumea lor de la primele pagini. Relatia lor se construieste cu ezitari si neincredere, dar si cu momente de pasiune intensa care incanta cititorii.

Temele principale

Romanul „Hideaway” nu se rezuma doar la aspectul romantic al povestii. Autoarea Penelope Douglas abordeaza, de asemenea, teme profunde ale iertarii si mantuirii. Kai si Banks se confrunta cu consecintele actiunilor lor din trecut si incearca sa gaseasca calea catre eliberare si vindecare. Intr-o lume plina de secrete si incertitudini, acesti doi protagonisti calatoresc pe un drum plin de provocari, in cautarea iertarii si a salvarii de la proprii lor demoni interiori.

De la tensiune la pasiune

Una dintre marile reusite ale lui Penelope Douglas este capacitatea de a transmite intensitatea chimiei dintre Kai si Banks. Povestea evolueaza intr-un rollercoaster de emotii, in care pasiunea si atractia se impletesc cu momente de vulnerabilitate si descoperire de sine. In paginile acestui roman captivant, cititorii vor simti cum tensiunea dintre personaje se transforma intr-o pasiune incendiara, iar relatia lor se dezvolta intr-un mod care ii va captiva si ii va face sa astepte cu nerabdare fiecare rand.

Hideaway, de Penelope Douglas, este o poveste captivanta care ne conduce de la tensiunea initiala dintre Kai si Banks la o pasiune inflacarata si la descoperirea de sine. Autorul reuseste sa imbine elemente romantice, dramatice si de crestere personala pentru a crea o naratiune complexa si emotionanta.

Hideaway, de Penelope Douglas, reprezinta o calatorie emotionala profunda si tulburatoare, care ne aminteste ca iubirea poate aduce atat bucurii, cat si provocari dificile. Kai si Banks, cu toate secretele si vulnerabilitatile lor, devin personaje reale si autentice pentru cititori, iar conexiunea lor pasionala ne emotioneaza si ne captiveaza.

Romanul „Hideaway” ne arata ca nu exista iubire fara sacrificii si ca fiecare personaj are proprii  demoni cu care trebuie sa se confrunte. Cu personaje bine conturate si o poveste intriganta, acest roman pune in evidenta abilitatile literare ale lui Penelope Douglas si ne tine cu sufletul la gura de la prima pagina pana la ultima.

Cand corpul spune nu, Gabor Maté – explorand conexiunea dintre sanatatea mentala si starea fizica

In lumea agitata si adesea stresanta in care traim, sanatatea mentala si cea fizica sunt adesea privite ca domenii separate ale existentei noastre. Cu toate acestea, cei care au explorat in profunzime complexitatea umana stiu ca cele doua nu pot fi separate atat de usor. Ceea ce traim in interiorul mintii noastre poate avea un impact direct si adesea profund asupra corpului nostru. Acesta este punctul de plecare al cartii „Cand corpul spune nu”, de Gabor Maté, o lucrare care aduce in lumina conexiunea profunda dintre sanatatea mentala si starea fizica a individului.

Dr. Gabor Maté, medic renumit si autor cu experienta vasta in domeniul sanatatii mentale, ne conduce intr-o calatorie uluitoare in interiorul corpului si mintii noastre. In aceasta carte, putem explora cum emotiile noastre, traumele nerezolvate si stresul cronic pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii fizice. Autorul ne explica in detaliu cum este posibil ca problemele noastre mentale sa se manifeste sub forma unor afectiuni fizice, cum ar fi bolile autoimune, cancerul sau dependenta de substante. Cartile lui Gabor Maté nu sunt doar simple lecturi; ele sunt calatorii profunde si revelatoare in interiorul fiintei umane.

Boala secolului XXI

Stresul este considerat boala zilelor noastre, iar acest lucru nu este deloc intamplator. Tehnologia si mediul de lucru contemporan au adus cu sine presiuni si cerinte crescute, ceea ce duce la o crestere a stresului. Oamenii trebuie sa jongleze cu multiple responsabilitati si sa se adapteze rapid la schimbari intr-o lume in continua evolutie.

Aceasta alergatura continua genereaza un stres constant, care poate duce la diverse boli cronice si tulburari psihologice, devenind o problema majora de sanatate la nivel global.

Dupa o lunga cariera medicala, Gabor Maté a adunat povestile pacientilor sai si, confruntandu-le cu studii clinice, a expus in cartea sa consecintele nefaste pe care le are stresul. Acesta afirma ca trebuie sa intelegem stresul ca pe un raspuns la o amenintare perceputa de organism. Principalele locuri pe care le afecteaza sunt hormonii, sistemul imunitar si sistemul digestiv.

Cand organismul percepe o amenintare iminenta, o serie de hormoni stimuleaza eliberarea cortizolului, care este hormonul stresului. Acesta este util in amenintarile reale, pe termen scurt. Dar daca ai cortizol in mod cronic, acesta poate distruge tesutul, poate deteriora inima si iti poate creste tensiunea arteriala.

De asemenea, din cartea „Cand corpul spune nu”, de Gabor Maté, aflam ca exista studii care arata ca stresul cronic distruge celulele sistemului imunitar, care au un rol important in distrugerea celulelor maligne, cum ar fi cancerul.

In numeroase studii despre cancer, factorul de risc cel mai bine identificat este incapacitatea de a exprima emotia, in special mania. Reprimarea furiei nu este o trasatura emotionala abstracta care duce in mod misterios la boala. Este un factor de risc major, deoarece creste stresul fiziologic asupra organismului. Nu actioneaza singura, ci impreuna cu alti factori de risc care ar putea sa o insoteasca, cum ar fi deznadejdea si lipsa sprijinului. Persoana care nu simte sau nu exprima emotia negativa va fi izolata chiar daca este inconjurata de prieteni, deoarece sinele ei este ascuns. Deznadejdea duce la neputinta, deoarece nimic din ce se poate face nu aduce vreo schimbare”, spune Maté.

Pozitivitatea dusa la extrem, un factor declansator pentru stres

De-a lungul vietii, cu siguranta si tie ti s-a repetat ca „trebuie sa fii puternic”. Daca nu ai avut un interviu de succes, trebuie sa uiti de suparare si sa incerci din nou. Daca nu iti iese nici a doua oara asa cum ti-ai propus, incerci si a treia si a patra oara. Doar trebuie sa fii puternic, nu-i asa?

Adevarul este ca, de fapt, sa fii pozitiv tot timpul nu este sanatos. Desigur, emotiile pozitive maresc bunastarea, dar a fi pozitiv tot timpul se poate transforma intr-un mecanism de adaptare daunator. Daca ignori la nesfarsit emotiile negative, stresul creste si stim ca acest lucru te face mai predispus la boli.

Reprimarea, incapacitatea de a spune nu si lipsa de constientizare a furiei fac mult mai plauzibil scenariul ca o persoana sa se gaseasca in situatii in care emotiile nu sunt exprimate, nevoile ii sunt ignorate si bunavointa sa este exploatata. Aceste situatii induc stresul, indiferent daca persoana este constienta sau nu de faptul ca este stresata”, afirma autorul.

De aceea, cea mai sanatoasa abordare a vietii este aceea prin care imbratisam realitatea, asa cum este ea, cu bune si cu rele. Maté subliniaza importanta cunoasterii de sine, a constientizarii emotiilor si a abordarii problemelor de sanatate intr-un mod holistic, care include atat mintea, cat si corpul.

In incheiere, cartea „Cand corpul spune nu”, de Gabor Maté, ne aminteste ca sanatatea noastra este o intreaga ecuatie, care implica atat mintea, cat si corpul. Intr-o lume in care stresul, anxietatea si presiunea par sa fie omniprezente, intelegerea legaturii stranse dintre experientele noastre emotionale si sanatatea noastra fizica devine o prioritate esentiala. Cartea ne incurajeaza sa ne intoarcem catre noi insine, sa ascultam cu atentie semnalele pe care corpul nostru ni le trimite si sa fim mai constienti de emotiile noastre, pentru a trai o viata mai fericita.

Cartea lui Enoh: o calatorie in universul spiritual

Cartea lui Enoh reprezinta una dintre cele mai enigmatice si misterioase lucrari ale literaturii religioase din intreaga istorie a umanitatii. Aceasta carte este atribuita traditiei ebraice si a fost considerata mult timp ca fiind pierduta sau chiar uitata, pana cand a fost redescoperita in secolul al XVIII-lea, cand a devenit din nou subiectul atentiei si studiilor a numerosi cercetatori si teologi. Cartea contine o colectie de povesti, viziuni si invataturi spirituale care au intrigat si au inspirat oameni de-a lungul timpului, aducand in discutie intrebari profunde despre lumea spirituala, relatia dintre om si divinitate si rolul umanitatii in planul divin.

 

Timp de sute de ani, Cartea lui Enoh a fost acceptata de parintii bisericii primare, dar a fost respinsa de consiliul de la Laodiceea din anul 364 d.Hr. Originea si autenticitatea acestei carti au fost dezbatute si contestate de-a lungul secolelor, iar astazi exista multiple variante ale ei, cu divergente semnificative in continut si stil. Cu toate acestea, cartea ramane o opera cu influenta profunda asupra gandirii religioase si teologice si un subiect de cercetare si contemplare constanta. O poti achizitiona si tu de AICI.

 

Enoh, un profet uitat

 

Cartea il are ca protagonist pe Enoh, un personaj biblic mentionat in Geneza ca unul dintre stramosii lui Noe. Cu toate acestea, cartea ofera o perspectiva mult mai detaliata asupra vietii si revelatiilor lui Enoh decat Biblia. Unul dintre cele mai memorabile pasaje este acela in care el afirma: „Si Enoh a umblat cu Dumnezeu si nu s-a mai vazut, caci Dumnezeu l-a luat cu sine.” Aceasta afirmatie sugereaza o legatura speciala intre Enoh si Dumnezeu, dezvaluind astfel un aspect esential al cartii.

 

Viziuni celeste si profetii

 

In Cartea lui Enoh, protagonistul experimenteaza viziuni in care i se dezvaluie misterele cosmosului si a planurilor divine. O astfel de viziune este ilustrata in urmatorul pasaj: „Am vazut cele patru vanturi care poarta cerurile si Marea Lumii.” Aceste viziuni ale lui Enoh nu numai ca ofera o perspectiva asupra universului vazut si nevazut, dar si deschid usi spre intelegerea profunda a planurilor lui Dumnezeu pentru omenire.

 

Nepamantenii si interactiunea lor cu oamenii

 

Cartea lui Enoh dezvaluie, de asemenea, prezenta unor fiinte supranaturale numite
„nefilim” sau „uriasi.” Aceste fiinte au interactionat cu oamenii pe pamant si au jucat un rol important in mitologia antica. Enoh spune „Spiritele uriasilor vor fi ca norii care aduc peste pamant nenorociri de toate soiurile, ciume, razboiul, foamea.”

 

Mesajul profetic al lui Enoh

 

Lucrarea lui Enoh contine, de asemenea, un mesaj profetic pentru omenire. Enoh este ales sa transmita un avertisment despre judecata viitoare si necesitatea de a cauta reconcilierea cu Dumnezeu. El spune: „Dar cei drepti vor obtine linistea; El ii va feri pe cei alesi si le va acorda iertarea Sa”. Acest mesaj profetic subliniaza importanta moralitatii si a credintei in relatia omului cu Divinitatea.

Bogatia descrierilor viziunilor lui Enoh legate de ingeri si demoni, de cerurile si iadurile din lumea de dincolo, pot fi egalate doar de Apocalipsa Sf. Ioan.

Semnificatia cartii in teologia crestina

 

Desi Cartea lui Enoh nu face parte din canoanele crestine traditionale, ea a influentat profund gandirea teologica si s-a dovedit a fi o sursa de inspiratie pentru anumite idei si concepte in crestinismul timpuriu. Ea a fost citata de catre Parintii Bisericii si a jucat un rol in dezvoltarea credintei crestine.

 

Unul dintre aspectele interesante ale cartii este modul in care ea abordeaza subiecte precum Judecata finala si Apocalipsa. Aceste teme sunt, de asemenea, prezente in Noul Testament al Bibliei, iar Cartea lui Enoh a contribuit la dezvoltarea acestor idei in teologia crestina.

 

Cartea profetului Enoh ramane un text enigmatic si captivant, cu un impact semnificativ in literatura religioasa si culturala. Cu toate ca nu face parte din canoanele religioase traditionale, ea continua sa fie studiata, interpretata si apreciata pentru invataturile sale spirituale si pentru misterul pe care il aduce in discutie. Indiferent daca este privita ca o opera de referinta in teologia crestina sau ca o sursa de inspiratie pentru artisti contemporani, continua sa fascineze si sa intrige pe cei care o descopera. Cartea reprezinta un testament al cautarii umane pentru intelegerea divina si a secretelor universului spiritual.

 

 

 

De ce cartea este prietenul omului, din cele mai vechi timpuri?

Omul, in cautarea sa nesfarsita de cunoastere si intelegere, a gasit in carte un tovaras de nadejde inca din cele mai vechi timpuri. Cartea, cu paginile sale imbibate de cuvinte si idei, a fost martora evolutiei umane si a devenit unul dintre cei mai fideli prieteni ai omului. In acest text, ne propunem sa exploram de ce cartea este prietenul omului; de ce a fost si continua sa fie un companion esential pentru umanitate...

 

Unul dintre motivele fundamentale ale prieteniei stranse dintre om si carte este nevoia de a transmite informatii. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit dorinta de a pastra si impartasi cunoasterea acumulata. Scrierea a fost raspunsul la aceasta necesitate imperioasa. Prin intermediul cartilor, informatiile au fost transmise din generatie in generatie, pastrandu-se astfel legaturile dintre trecut si prezent.

 

O alta dimensiune importanta a relatiei dintre om si carte este escapada in lumi noi si necunoscute. Prin lectura, omul descopera universuri paralele, calatoreste in timp si spatiu fara a parasi propriul colt de lume. Fie ca este vorba despre aventurile eroilor mitologici din antichitate sau despre explorarile spatiale din viitor, cartile ofera o poarta catre imaginatie si descoperire.

 

Cu trecerea timpului, cartea a devenit nu doar un depozitar de cunostinte, ci si un mijloc de dezvoltare personala. De ce cartea este prietenul omului!? In paginile cartilor, omul gaseste raspunsuri la intrebarile sale, iar astfel isi ghideaza pasiunile si isi extinde orizonturile mentale. Cartea devine, deci, un ghid in calatoria sa personala, oferind lumina in momentele intunecate si inspiratie in cele luminoase.

 

Insa, cartea este nu doar un mentor al individului, ci si un „ciment” al comunitatilor. In trecut, cartile erau raritati pretuite, accesibile doar elitei. Cu toate acestea, odata cu evolutia tehnologiei tipografice si cu aparitia tiparului, cartile au devenit mai accesibile pentru masele largi. Astfel, cartea a devenit un instrument al educatiei si al coeziunii sociale, conectand oamenii prin limbaj si cunostinte comune.

Daca ne intrebam in profunzime de ce cartea este prietenul omului, trebuie sa consemnam si faptul ca, de-a lungul istoriei, cartile au reprezentat, de asemenea, o forma de rezistenta si exprimare. In perioadele de cenzura si opresiune, cartile au fost uneori singura voce a libertatii. Scriitorii si ganditorii au folosit cartile pentru a transmite idei revolutionare si pentru a contesta starea de fapt. Astfel, cartea a devenit un simbol al luptei pentru libertatea de expresie si a dreptului la informare.

 

In epoca digitala, omenirea se confrunta cu schimbari rapide si cu o avalansa de informatii. Cu toate acestea, cartea ramane un refugiu stabil in aceasta mare de date. In timp ce tehnologia ne ofera modalitati noi de a accesa informatia, experienta de a citi o carte tiparita, cu paginile sale palpabile, ramane una de neinlocuit. Cartea devine astfel un sanctuar de reflectie si conectare cu sine, intr-o lume agitata.

 

Asadar, cartea a fost si ramane prietenul omului din cele mai vechi timpuri datorita multiplelor roluri pe care le joaca in viata acestuia. De la pastrarea cunostintelor si conectarea comunitatilor la dezvoltarea personala si rezistenta impotriva opresiunii, cartea este o comoara inestimabila in patrimoniul cultural al umanitatii. Astfel, in fiecare pagina, omul descopera nu doar cuvinte scrise, ci si o legatura stransa cu propria sa evolutie si cu istoria sa colectiva.

 

In final, cartea, cu diversitatea sa de genuri si subiecte, ramane o sursa inepuizabila de cunoastere, divertisment si inspiratie. De-a lungul istoriei, cartile au rezistat schimbarilor vremurilor si au ramas un far de lumina pentru calatoria umanitatii. In fiecare carte, omul descopera nu doar un subiect sau un obiect fizic, ci si un portal catre intelegerea de sine si a lumii din jurul sau. Astfel, intr-un mod atemporal, cartea ramane un prieten de nadejde pe vecie!

Citate motivationale scurte pentru inceput de an inspirate din operele marilor scriitori

Fiecare inceput de an aduce cu el oportunitati noi si sperante pentru schimbare si evolutie personala. O modalitate excelenta de a gasi inspiratie si motivatie pentru a incepe anul cu dreptul este sa faci apel la citatele motivationale. Aceste cuvinte intelepte, inspirate din operele marilor scriitori, iti pot oferi indrumare si putere in momentele de inceput. Astfel de citate motivationale scurte te pot ajuta sa te mobilizezi si sa iei masuri, astfel incat sa reusesti sa-ti atingi obiectivele stabilite la inceput de an.

 

Cuvintele scriitorilor celebri au puterea de a atinge adanc inimile noastre si de a ne motiva in momentele dificile. In aceasta colectie de citate motivationale scurte, ne vom indrepta atentia catre operele unor mari scriitori, care au lasat in urma lucrari pline de intelepciune si inspiratie. Aceste citate iti pot oferi lumina si putere in momentele de cumpana.

 

Iata cateva citate motivationale scurte inspirate din operele marilor scriitori:

 

Feodor Dostoievski

 

·       Sufletul uman este adanc ca un ocean, iar cartile sunt harti care ne ajuta sa navigam pe aceste ape intunecate”;

·       Nicio suferinta nu este inutila, fiecare are rostul sau in sculptarea caracterului nostru.”;

 

Victor Hugo

 

·       Exista un lucru mai puternic decat toate armatele din lume, si anume o idee a carei vreme a sosit” ;

·       Infrangerea nu este decat o treapta catre victorie”;

 

Lev Tolstoy

 

·       Fericirea nu consta in posesii materiale, ci in pacea sufletului”;

·       Cel mai bun moment de a face ceva este acum”;

 

Emily Brontë

 

·       Iubirea ta este un far in noapte, calauzindu-ma prin cele mai intunecate paduri”;

·       Suntem adesea doborati de greutati pe care le purtam in secret”;

 

Charles Dickens

 

·       Viata poate fi frumoasa si plina de bucurie, chiar si in mijlocul celor mai mari dificultati”;

·       Nimeni este inutil in aceasta lume in care avem posibilitatea sa facem bine pentru ceilalti”;

 

William Shakespeare

 

·       Toate lucrurile sunt dificile inainte de a deveni usoare”;

·       Sa nu ne lasam purtati de valuri, ci sa fim noi insine varful valului”;

·       Cand avem vointa, avem putere”;

 

Jane Austen

 

·       Inceputul este intotdeauna cel mai greu”;

·       Nimic nu ne poate opri daca suntem hotarati sa mergem mai departe”;

·       Succesul este rezultatul a ceea ce facem in fiecare zi”;

 

Mark Twain

 

·       Cel mai important pas pe care il puteti face este urmatorul”;

·       Nu lasati vremurile grele sa va opreasca; ele va pot intari”;

·       Daca crezi ca poti, ai dreptate. Daca crezi ca nu poti, ai dreptate”;

 

Virginia Woolf

 

·       Nu trebuie sa asteptam pentru momentul potrivit, trebuie sa il cream”;

·       Fii curajos si fii tu insuti; restul se va aranja de la sine”;

·       Viziunea ta devine clara atunci cand privesti in inima. Cine priveste afara, viseaza. Cine priveste inauntru, se trezeste”;

 

Ernest Hemingway

 

·       Daca esti descurajat, inseamna ca ai uitat sa visezi”;

·       Viata este ceea ce se intampla in timp ce esti ocupat sa faci alte planuri”;

·       Nu te lasa descurajat de esecuri; ele sunt doar trepte catre succes”;

 

Maya Angelou

 

·       Fa ce poti, cu ce ai, acolo unde esti”;

·       Succesul este construit pe temelia esecurilor noastre”;

·       Nu cunoastem adevarata noastra putere pana cand ne confruntam cu adversitatea”.

 

Aceste citate motivationale din operele marilor scriitori pot fi ghiduri in calatoria noastra spre succes si implinire personala. Ele ne reamintesc ca putem infrunta orice obstacol cu hotarare si incredere. Asa ca, in momentele de inceput sau dificile, gaseste inspiratie in cuvintele intelepte ale acestor mari autori si continua sa iti urmezi visurile!

 

Iata cum poti sa aplici aceste citate motivationale scurte in viata ta:

 

·       Gaseste inspiratie zilnic - aloca timp pentru a te conecta cu citatele motivationale in fiecare zi. Ele iti pot servi drept amintire constanta a obiectivelor tale;

·       Creeaza-ti propriile citate motivationale scurte - nu te limita doar la citirea gandurilor altora. Incurajeaza-ti creativitatea si exprima-ti gandurile si aspiratiile in propriile cuvinte motivationale;

·       Implica-te in comunitate - impartaseste citatele tale preferate cu prietenii si familia. Poate ca vei inspira si pe altcineva sa inceapa anul cu determinare.

La inceput de an, citatele motivationale scurte, inspirate din operele marilor scriitori, pot fi farul in calatoria ta spre succes si implinire personala. Ele iti pot lumina calea in momentele dificile si iti pot amplifica bucuriile in clipele de triumf. Invata din cuvintele maestrilor si transforma-ti visurile in realitate! Si, daca iubesti citatele, descopera AICI si motto-uri inspirate din cele mai frumoase carti de dragoste!

Citate despre Craciun din cele mai frumoase carti de dragoste

Craciunul este un moment special, in care inimile tuturor se umplu de bucurie si iubire. Este perioada in care oamenii se aduna cu cei dragi pentru a sarbatori si a impartasi sentimente de afectiune. Aceasta sarbatoare a fost intotdeauna asociata cu sentimente de iubire si generozitate. Este momentul in care oamenii isi arata afectiunea si grija fata de cei dragi prin daruri si cuvinte calde.

Descopera citate despre Craciun din cele mai frumoase carti de dragoste de pe librex.ro care cu siguranta te vor inspira in aceasta perioada:

·       Ultimul Craciun la Paris, de Hazel Gaynor si Heather Webb

 

Acest roman de dragoste iti prezinta o poveste emotionanta si plina de sinceritate despre dragoste si curaj. Volumul prezent este o carte de savurat, de impartasit si de discutat cu prietenii, dar, mai ales, de pretuit. Iata cateva citate despre Craciun pe care le vei regasi in ea si care te vor emotiona:

In noaptea de Craciun, am simtit ca inima mea se umple de speranta, chiar si in mijlocul razboiului. Lumina stelelor parea sa straluceasca mai puternic decat oricand”;

Craciunul ne-a adus impreuna intr-un mod neasteptat, iar in aceasta noapte am inteles cu adevarat puterea iubirii”;

Darurile de sub brad nu erau multe, dar erau date cu atat de multa dragoste incat niciun alt cadou nu ar fi putut sa le intreaca”.

·       Sotia aviatorului, de Melanie Benjamin

 

Melanie Benjamin te va surprinde cu un nou roman istoric de exceptie, inspirat din viata unei femei extraordinare. Romanul este o fictiune biografica de cel mai inalt nivel. Povestea de dragoste dintre Anne Morrow si Charles Lindbergh ia nastere la o receptie de Craciun data de tatal personajului feminin. Obisnuita sa fie eclipsata de sora ei, Anne aproape ca il refuza pe tanarul aviator care ii propune sa zboare impreuna a doua zi in zori. Mica escapada se dovedeste inceputul unei mari aventuri, aventura unei vieti traite la limita, presarata cu uluitoare expeditii si recorduri, dar marcata de o tragedie neinchipuita, care va lasa cicatrici permanente. Iata doua dintre citatele care reprezinta iubirea nemarginita pe care Anne i-o poarta tanarului pilot intalnit la receptia de Craciun:

In fiecare zbor, ma simteam eliberata de grijile pamantesti si ma simteam aproape de cer”;

In ochii lui Charles, cerul nu avea limite, iar eu am invatat sa visez cu ochii deschisi”.

 

·       Poveste de Craciun, de Charles Dickens

 

Citatele din „Poveste de Craciun” de Charles Dickens reflecta spiritul Craciunului, empatia si generozitatea pe care ar trebui sa le manifestam in aceasta perioada speciala a anului. Romanul lui Dickens este celebru pentru promovarea valorilor umanitatii si solidaritatii in timpul sarbatorilor de iarna. Iata cateva citate simple, dar memorabile:

Colindatorii au colindat, cu voiosie si cu veselie, si au impartit caldura inimilor lor celor sarmani si infrigurati”;

Aceasta perioada a anului, cand iubirea si bunatatea strabat fiecare casa, ar trebui sa fie permanenta in inimile noastre”;

Craciunul este momentul in care nu numai ca dam daruri, ci si deschidem usile inimilor noastre pentru a primi cu bucurie darurile altora”;

Sarbatoarea Craciunului ne invata sa ne amintim de cei mai putin norocosi si sa impartim din bogatia noastra cu cei in nevoie”;

In noaptea de Craciun, lumina stelelor ne aminteste de stralucirea sperantei si a iubirii in lume”.

 

·       Stelele de la picioarele noastre, de David Barclay Moore

 

Acest roman te invita la o lectura furioasa si iute pe parcursul careia vei intalni oameni incredibili, care iti vor ramane in suflet. Romanul „Stelele de la picioarele noastre” vorbeste despre povara lumii care apasa pe umerii unui copil si despre instrumentele creative necesare pentru a te elibera de aceasta presiune uriasa.

Rosamund, cand vei muri, te ingroapa, dar sufletul tau zboara spre stele. Mama ta, tatal tau - au fost ingropati sub pamant, dar acum sunt stele, fata, stele sub picioarele noastre”;

Daca te expui doar la ceea ce fac ceilalti, nu vei crea niciodata nimic nou”;

Aflasem ca era mai bine sa impartasesc lucrurile tale. Te intorci mai mult decat crezi ca ai face”;

Cred ca este mai repede sa daram ceva decat sa-l construim”;

Respiratia a fost singurul lucru obisnuit despre modul in care am trait”;

M-am mandrit sa urmaresc indeaproape planurile pentru fiecare trusa. Tot ce am construit a fost exact cum a aparut pe cutie”;

Coiotul nostru facea parte dintr-o specie in pericol. Vanati si impuscati. Stiam cum se simte”;

Coiotul nostru nu era nicaieri. A disparut. Ca orice altceva face mai devreme sau mai tarziu. Nicky a plecat. Ca Harmonee. Ca Jermaine”;

De atunci invatasem cel mai important lucru: deciziile pe care le iei pot deveni viata ta. Alegerile tale esti tu”.

Citate despre bunici din cele mai frumoase carti pe care le vei citi vreodata

Bunicii reprezinta nu doar o parte a familiei extinse, ci stalpii copilariei fiecaruia dintre noi. Ei sunt acei oameni minunati care ne impartasesc intelepciunea lor si ne ofera iubire neconditionata, au rabdare cu noi si ne invaluie in dragostea lor infinita.

Bunicii si-au gasit un loc de cinste in povestile din literatura universala. Astfel, prin intermediul cartilor, putem sa ne reamintim de dragostea bunicilor pierduti si sa ii simtim din nou aproape. Cartile sunt cele care ne aduc mai aproape de aceasta conexiune speciala, cinstindu-le memoria si invatamintele.

Bunicii fiecaruia dintre noi sunt comori de intelepciune si iubire. Prin citatele din cartile diversilor autori, putem pastra amintirea lor vie si sa ne inspiram din intelepciunea lor infinita. Fiecare pagina a acestor carti este o fereastra catre lumea minunata a copilariei, in care fiecare dintre noi regaseste imbratisarea calda si reconfortanta a bunicilor.

Iata 3 citate despre bunici extrase din cele mai frumoase carti pe care le vei citi vreodata:

·       Bunica m-a invatat sa visez cu ochii deschisi si sa gasesc frumusetea in cele mai mici lucruri. Ea a fost comoara mea de intelepciune si iubire

Citatul de mai sus este extras din cartea „Amintiri din copilarie”, de Ion Creanga, o capodopera a literaturii romane. Opera cuprinde o colectie de povestiri autobiografice scrise intr-un stil plin de umor si farmec. Ea prezinta experientele si aventurile autorului, din perioada copilariei sale, petrecuta in satul Humulesti, din Moldova;

·       Bunicul meu mi-a spus ca aventura este secretul pentru a trai o viata plina de culoare. Astfel, am inceput sa exploram lumea impreuna”.

Fragmentul de mai sus este extras din cartea „Bunicul meu”, de Emilie Chazerand si Nicolas Duffaut. Povestea este destul de coplesitoare si poarta cititorii catre amintiri indragite ale timpurilor petrecute cu propriul bunic. Naratorul acestei povesti este un baietel care isi adora bunicul si incearca sa enumere tot ceea ce acesta l-a invatat. Bunicul l-a invatat tot felul de lucruri importante, precum: sa cante la muzicuta, sa faca fluier din frunze, sa se catere in copaci, sa faca figurine din umbra degetelor lui etc.;

·       Cand vorbea, bunica rostea cuvintele intr-un fel anume, de parca le-ar fi cantat. Cuvintele ei semanau cu niste flori, asa erau de blajine, colorate si insorite si mi se intipareau in minte.”

Copilăria”, de Maxim Gorki, este o carte tulburatoare si face parte din trilogia autobiografica, alaturi de „La Stapani” si „Universitatile mele”. Cartea reuseste sa rascoleasca cititorul si sa-l emotioneze profund. Micul Aliosa, personajul principal, se confrunta cu diversi monstri morali, suporta umilinta, dar ramane tare. Copilaria evocata de Aliosa are si o parte magica: bunica sa si povestile spuse de aceasta inainte de culcare.

Alte trei carti impresionante in care amintirea bunicilor este pusa la rang de cinste:

·       Salbatic, de Sam Usher – este un volum dedicat celor mici, in care acestia vor descoperi frumusetea relatiei bunic-nepot. Protagonistii povestii sunt un baiat si bunicul lui, care trebuie sa aiba grija de pisica unui prieten. Astfel, cei doi afla ce le place felinelor si descopera ca acestea sunt creaturi salbatice, care fac fix ce isi doresc, inclusiv sa fuga si sa ii conduca pe cei doi intr-o aventura salbatica prin jungla;

·       Schite si povestiri, de Barbu Stefanescu Delavrancea – printre cele mai frumoase amintiri ale unui copil sunt momentele de seara in care parintii sau bunicii ii citesc o carte preferata. Personajele lui Barbu Stefanescu Delavrancea te vor reintoarce in timp si iti vor reaminti de copilaria in care te cuibareai la pieptul bunicilor si iti citeau povesti pline de farmec;

·       Bunica atinge stelele, de Brigitte Weninger, Feridun Odal – mama Puf tine foarte mult la bunica Leti. Cand indragita bunicuta este prea bolnava ca sa se mai ingrijeasca singura, Mama Puf o invita sa locuiasca alaturi de familia ei. Acest lucru aduce multe schimbari mari in casa familiei Puf, desigur, dar este si ocazia perfecta pentru ca cei trei iepurasi sa se distreze, sa faca numeroase descoperiri si sa o cunoasca mai bine pe bunicuta lor. Bunica Leti ii invata pe iepurasi sa gaseasca liniste si consolare in stralucirea stelelor pe cer. Aceasta poveste incantatoare si sensibila ajuta copiii sa treaca prin dificultatile cu care se confrunta in contextul decesului unei persoane dragi. Mai mult decat atat, povestea explica simplul adevar ca totul are un sfarsit, insa viata merge inainte, zi dupa zi, asa cum si stelele stralucesc pe cer seara de seara.

Librex la Gaudeamus 2023

Suntem foarte entuziasmați să ne reîntâlnim în offline cu cititorii noști la ediția aniversară de 30 de ani a celui mai important târg de carte din România: GAUDEAMUS București!

Între 22 și 26 noiembrie, pasionații de lectură sunt așteptați în Pavilionul Central Romexpo, la standul LIBREX (parter) cu noi apariții editoriale, proaspăt ieșite din tipar, reduceri de până la 50%, cadouri și lansări de carte!

De la ficțiune captivantă la cărți de dezvoltare personală și spirituală, te invităm să explorezi o mulțime de titluri noi, în premieră la Gaudeamus 2023.

Vedeta momentului, Meditațiide Marcus Aurelius, va fi disponibilă pentru prima dată la târg, într-o ediție de colecție, cu un nou design de copertă.

Volumul 2 al seriei ELEMENTE, Focul care ne unește, bestseller și #1 AMAZON la categoria Emotional Novels, va fi și el disponibil la târg, alături de primul volum al seriei, Respirația dragostei.

Raluca Butnariu, scriitoare de fantasy și ficțiune istorică, revine cu un nou roman desprins din universul Tărâmul Tăcerii: De partea întunecată a lunii.

Alte cărți-vedetă sunt cele ale autorului Naran Gheser, lecturi transformatoare și iluminatoare, ce te poartă prin universul kabbalei, numerologiei și tarotului.

Renumita lucrare a lui Scarlat Demetrescu, Din Tainele Vieții și ale Universului, o comoară de cunoștințe adunate de la marii înțelepți spirituali și comunicate de entități spirituale superioare, va fi și ea prezentă la târg în cea mai nouă ediție.

Apreciem pasiunea ta pentru lectură, de aceea, pe toată perioada târgului, la standul LIBREX te vei putea bucura de reduceri de până la 50% la o mulțime de cărți. De la clasici remarcabili la cele mai noi apariții editoriale, fiecare carte este acum la îndemâna ta pentru a-ți îmbogăți biblioteca personală.

Suntem plini de entuziasm să ne vedem cu cititorii noști și să împărtășim pasiunea pentru lectură!

Sâmbătă, 25 noiembrie, vă așteptăm cu 2 lansări de carte:

Kabbala Praxis: O transformare spirituală, de la ora 16.00, în cadrul căreia vom sta de vorbă cu Naran Gheser despre recentele lansări: Arborele Vieții: Sfere de lumină, Mistica Ebraică și deschiderea Cerurilor și Tainele și lumina Alfabetului Divin.

TAROT. Ghid complet. Arcanele Majore, de la ora 17:00, tot alături de Naran Gheser, unde vom explora puterea transformării personale cu ajutorul cărților de tarot.

Programul de vizitare este zilnic de la 10:00 la 20:00, iar intrarea este liberă!

Metode de a invata copilul sa citeasca usor si rapid

Pasiunea pentru lectura se educa inca din primii ani de viata ai copilului, insa chiar daca ai ratat startul, nu este timpul pierdut pentru a-i dezvolta micutului tau dragostea fata de carti. In prezent, exista o multime de metode de a invata copilul sa citeasca usor si rapid.

Aceste metode de a invata copilul sa citeasca difera in functie de etapa de dezvoltare in care acesta se afla si de varsta pe care o are. Spre exemplu, daca ne referim la scolari, care deja au deslusit misterul abecedarului, atunci o solutie este reprezentata de cartile pentru incepatori. Acest tip de carti se adreseaza copiilor care abia invata sa lege literele in cuvinte si cuvintele in propozitii. Ele contin text prezentat in doua forme:

- text cu majuscule si imagini ajutatoare;

- text cu litere mari si mici de tipar.

Scrise cu caractere mari si usor lizibile, astfel de carti pentru copii contin forme scurte ale povestilor clasice, dar si noi povestioare, cu teme de interes pentru micii cititori. Astfel, copilul tau nu doar ca va avea o evolutie scolara foarte buna, ci isi va dezvolta si pasiunea pentru lectura.

Iata cateva metode de a invata copilul sa citeasca usor si rapid:

- citeste impreuna cu copilul - lectura impreuna cu micutul tau nu doar ca va fi un exercitiu prin care acesta isi va dezvolta abilitatea de a citi, ci inseamna timp de calitate petrecut impreuna. Astfel, vei reusi sa il ajuti pe copil sa invete sa citeasca, sa descopere fascinanta lume a lecturii si sa creati amintiri de neuitat impreuna. Acest obicei nu doar ca ii va dezvolta abilitatile de citire, dar va crea si momente pretioase de conectare emotionala;

- inscrie copilul la un club de lectura pentru pitici - frecventarea unui club de lectura pentru copii este o experienta educativa si sociala. Copilul va avea acces la o varietate de carti si povesti, pe care le va putea dezbate impreuna cu colegii din cadrul clubului. Totodata, va descoperi si importanta impartasirii cu alti cititori a ideilor desprinse din povestea propusa spre dezbatere;

- alege cartile potrivite - pe masura ce copilul progreseaza, alege carti care se potrivesc nivelului sau de citire. Evita frustrarea ce ar putea lua nastere din confruntarea cu carti prea dificile sau instalarea plictiselii starnite de carti prea simple;

- alege teme de lectura diverse - incurajeaza citirea diversificata. Pe langa cartile clasice, ofera-i copilului acces la reviste, carti cu imagini si chiar carti electronice interactive;

- fii un model pentru copilul tau – nu este un mister pentru nimeni faptul ca cei mici invata prin imitatie. In consecinta, daca micutul tau te va vedea citind va dori sa descopere si el ce este atat de fascinant in lumea cartilor. Astfel, va fi motivat sa faca acelasi lucru.

A invata copilul sa citeasca usor si rapid implica rabdare si devotament. Fiecare copil are propriul sau ritm de invatare, dar cu ajutorul cartilor potrivite si a sprijinului parintilor, aceasta calatorie poate fi fascinanta si plina de bucurie.

Top 3 carti pe care trebuie sa le incluzi in metodele de a invata copilul sa citeasca usor si rapid, in functie de varsta:

- bebelusi – cartile senzoriale, cartile cu imagini si sunete;

- toddleri (2-3 ani) – cartile cu poezii si povesti formate din propozitii scurte. Acestea abunda in imagini atractive si interesante, care vor starni curiozitatea copilului;

- prescolari (4-6 ani) – carti cu povesti scurte, care au o structura frazeologica mai elaborata comparativ cu cele destinate segmentului de varsta 2-3 ani. Imaginile atractive raman si in aceasta categorie de varsta elementul central;

- scolari – pentru cei aflati la inceput de drum in deprinderea abilitatii de a citi, pot fi folosite cartile de citit pe silabe; Pe masura ce creste, poti introduce carti cu povesti, fabule si poezii. Pentru un succes garantat, incearca sa observi domeniile de interes ale copilului si cauta carti in care acesta poate regasi informatii utile despre ceea ce il pasioneaza.

Una dintre cele mai eficiente metode de a invata copilul sa citeasca si sa inteleaga sensul lecturii este aceea de a-i arata beneficiile asupra dezvoltarii sale, atat din punct de vedere educational, cat si emotional si personal. Pasiunea pentru lectura va fi cel mai important dar pe care i-l vei putea face copilului tau in intreaga viata, caci astfel va avea oricand alaturi de el un prieten de nadejde in care va gasi raspunsurile la provocarile destinului.

Ce este rima alba? Exemple de opere celebre in care o regasesti

In literatura, termenul ”rima alba” a fost adesea folosit pentru a descrie un aspect important al structurii poetice.

Rima alba este un termen folosit pentru a descrie situatia in care cuvintele finale ale versurilor unei poezii sau ale liniilor unei creatii literare nu rimeaza in mod obisnuit. Acest lucru inseamna ca, in loc sa foloseasca cuvinte care suna similar sau au aceeasi terminatie, autorul alege sa foloseasca cuvinte care nu rimeaza sau care au rime neobisnuite. Aceasta tehnica poate adauga o nota de complexitate si subtilitate textului si poate fi folosita pentru a sublinia anumite idei sau emotii.

Importanta folosirii rimei albe in operele literare celebre

Rima alba nu este doar o alegere poetica aleatorie. Ea poate contribui semnificativ la interpretarea si intelegerea unui text. Aceasta tehnica poate crea un contrast cu rimele traditionale si poate atrage atentia asupra anumitor aspecte ale poeziei sau ale povestii. De asemenea, poate permite autorului sa exploreze subiecte si emotii mai complexe, intr- un mod care ar putea fi dificil de realizat cu rime conventionale.

Un autor poate utiliza rima alba pentru a sublinia momentele cheie ale povestii sau pentru a adauga profunzime si complexitate tematica. Este important sa se foloseasca cu intelepciune si in contextul adecvat, altfel rezultatul asteptat va fi imposibil de realizat.

Exemple de autori si opere celebre in care regasesti rima alba:

Dante Alighieri - Divina Comedie

Un exemplu clasic de utilizare a rimei albe se gaseste in capodopera lui Dante Alighieri, ” Divina Comedie ”. Acest poem epic este cunoscut pentru versurile sale bogate si pentru abordarea sa complexa a iadului, purgatoriului si paradisului. Dante foloseste adesea rima alba pentru a sublinia momentele de profunda introspectie si pentru a crea o atmosfera de solemnitate. Iata un exemplu de rima alba din ”Divina Comedie”, de Dante Alighieri:

”In cercul intai al iadului, unde suferinta e blanda,

Sunt sufletele pierdute care nu si-au facut pacate mari,

Cu fetele triste si lipsite de orice stralucire,

Ei plang in eternitatea lor, fara speranta sau lumina”.

Divina Comedie, de Dante Alighieri

Aceasta strofa ilustreaza utilizarea rimei albe de catre Dante Alighieri pentru a crea o atmosfera solemna si pentru a exprima suferinta sufletelor din cercul intai al iadului. Cu toate ca versurile nu au rime obisnuite, ele creeaza o imagine puternica si emotionala a locului descris.

William Wordsworth - Lucy Gray

Poetul romantic englez William Wordsworth este cunoscut pentru utilizarea sa artistica a rimei albe in poezia sa. Un exemplu notabil este ”Lucy Gray”, in care versurile sale dezvaluie povestea unei fetite disparute. Utilizarea rimei albe in acest context transmite o senzatie de izolare si pierdere, adancind impactul emotional al poeziei. Iata un exemplu de rima alba din poemul ”Lucy Gray”, de William Wordsworth:

”Intr-o noapte intunecata si rece de iarna,

Lucy Gray a plecat de acasa, fara sa-si anunte parintii.

Paseste singura prin zapada, fara vreun alt semn,

Si inima celor doi parinti bate cu durere si teama”.

Lucy Gray, de William Wordsworth

Aceasta strofa din poezia ”Lucy Gray”, de William Wordsworth, demonstreaza utilizarea rimei albe pentru a transmite izolarea si emotiile intense traite de parinti in momentul in care Lucy Gray pleaca de acasa. Chiar daca aceste cuvinte finale ale versurilor nu rimeaza in mod obisnuit, ele contribuie la crearea unei atmosfere de ingrijorare si suspans in poem.

Mihai Eminescu – Luceafarul

In literatura romana, Mihai Eminescu a creat opere remarcabile in care a folosit cu maiestrie rima alba. ”Luceafarul”, unul dintre cele mai cunoscute poeme ale sale, ilustreaza dragostea imposibila dintre o pamanteana si un luceafar. Folosirea rimei albe in acest poem ofera o nota de mister si transcendenta, subliniind natura neimplinita a iubirii protagonistului. Iata un exemplu de rima alba din poezia ”Luceafarul”, de Mihai Eminescu:

”In noaptea - aceea cu mii de stele stralucitoare,

Luceafarul a coborat din inaltul ceresc,

A privit in jos spre lume, fascinat de-o floare,

Cu dragoste neimplinita, in sufletu-i nespus de greu”.

Luceafarul, de Mihai Eminescu

Aceasta strofa din poemul ”Luceafarul”, de Mihai Eminescu, utilizeaza rima alba pentru a evidentia dragostea imposibila dintre Luceafar si Catalina. Cuvintele finale ale versurilor nu rimeaza in mod traditional, insa ele contribuie la crearea unei atmosfere de melancolie si transcendenta in poezie.

TOP 15 cele mai frumoase citate despre toamnă

Toamna, cu aerul său proaspăt și frunzele care cad, este de mult timp un anotimp care aprinde imaginația scriitorilor, inspirându-i să reflecte în operele lor frumusețea și melancolia acestei perioade de tranziție.

În această călătorie încântătoare prin literatură, vom descoperi împreună cele mai frumoase citate despre toamnă, dăruite nouă de scriitori renumiți:

 

1.       „Toamna este o a doua primăvară, în care fiecare frunză este o floare.” – Albert Camus

2.       „Toate lunile sunt niște experimente brute, din care s-a născut luna septembrie, luna perfectă.” – Virginia Woolf

3.        „Toamna – ultimul și cel mai frumos zâmbet al anului”. – William Cullen Bryant

4.       „Toamna cu-a ei albă frunte/Și cu galbenii conduri/A lăsat argint pe munte/Și rugină pe păduri." – George Topârceanu

5.       „Toamna este mai mult un anotimp al sufletului decât al naturii…” – Friedrich Nietzsche

6.       „Toamna a fost întotdeauna anotimpul meu favorit. Un sezon în care natura explodează într-un ultim moment de frumusețe, ca și cum s-a pregătit tot anul pentru acest final glorios.” – Lauren DeStefano

7.       „Bătrâneţea începe ca toamna. Cu melancolii, cu umbre care se lungesc, cu reverii şi doruri vagi”. – Octavian Paler

8.       „Fiecare om trebuie să își găsească timp să se așeze și să privească căderea frunzelor”. – Elizabeth Lawrence

9.        „Viața începe din nou atunci când aerul redevine rece la începutul toamnei”. – F. Scott Fitzgerald

10.   „Nici frumusețea primăverii și nici cea a verii nu are grația pe care am zărit-o în al toamnei obraz”. – John Donne

 

Alte citate celebre despre toamnă:

 

1.       „Cât timp toamna rezistă, nu am suficiente mâini, pânze și culori pentru a picta lucrurile minunate pe care le văd. ” – Vincent Van Gogh

2.       Nimic nu moare atât de frumos ca toamna.” – Ashlee Willis

3.       Ce frumos îmbătrânesc frunzele. Ce pline de lumină și culoare sunt ultimele lor zile.” – John Burroughs

4.       Cei care cred că frunzele care cad sunt moarte nu le-au văzut niciodată dansând pe o zi cu vânt.” – Shira Tamir

5.       În curând va fi toamnă iar noi nu avem nici măcar puterea de a opri o frunză din a cădea din copac.” – Marty Rubin

Care sunt cele mai cunoscute citate din Shakespeare?

Unul dintre cei mai mari dramaturgi si poeti din istoria literaturii mondiale, William Shakespeare  a lasat o amprenta durabila asupra culturii globale. Opera sa vasta si variata exploreaza adancimile psihologiei si emotiilor umane, de la dragoste si pasiune pana la intriga si tragedie.

Capodoperele sale continua sa inspire si sa captiveze cititorii si spectatorii din intreaga lume, care descopera ca scrierile lui au ramas actuale, prezentand conditia umana universala.

 

Shakespeare si cultura pop

 

Chiar daca nu ai citit pana acum un text original, cu siguranta te-ai intalnit deja cu citate din Shakespeare. Gandeste-te, de exemplu, la faimoase fraze „Romeo, Romeo!” sau „A fi sau a nu fi”, pe care oricine le-a auzit sau utilizat cel putin o data.

La fel de celebra este si fraza „All the world's a stage”, reluata adesea in cultura pop. Un exemplu in aceasta directie este faimosul cantec de dragoste al lui Elvis Presley. Referinte la Shakespeare apar si in cinematografie, daca te gandesti la desenul Disney „Regele Leu”, inspirat de „Hamlet”, sau la „10 lucruri pe care le urasc la tine”, inspirat de „Imblanzirea scorpiei”.

Acestea sunt doar cateva exemple menite sa iti demonstreze importanta acestui scriitor, relevant pentru cultura generala. Daca vrei sa te familiarizezi cu opera sa ori daca esti in cautarea unui cadou deosebit pentru un copil, iti recomandam „Lumea povestilor lui Shakespeare”, o carte ilustrata, in care cele 12 dintre piesele sale de teatru sunt repovestite intr-un limbaj actual si accesibil.

Citate din Shakespeare demne de retinut

Traduse si jucate in toate limbile, operele lui Shakespeare reprezinta una dintre marile bogatii culturale ale umanitatii. In cele ce urmeaza, vei descoperi doar cateva citate din acestea care te vor ajuta sa intelegi farmecul pe care acestea il dovedesc in ciuda trecerii timpului.

-      „Nu exista bine sau rau, dar gandul le face asa.” (Hamlet)

-      „Azi iarna vrajbei noastre s-a schimbat.” (Richard al III-lea)

-      „Lasii mor de mai multe ori intr-o viata inainte sa moara definitiv; cei mai viteji nu musca din moarte decat o data.” (Iulius Cezar)

-      „Mai ascutit decat dintele unui sarpe este sa ai un copil nerecunoscator.” (Regele Lear)

-      „Eu sunt cel care a iubit fara intelepciune, dar bine.” (Othello)

-      „Nu tot ceea ce straluceste este aur.” (Negustorul din Venetia)

-      „Cursul dragostei adevarate nu este niciodata lin.” (Visul unei nopti de vara)

-       „Un cal! Un cal! Dau regatul meu pentru un cal!” (Richard al III-lea)

-      „Dragostea nu se priveste cu ochii, ci cu mintea. De aceea Cupidon este pictat orb.” (Visul unei nopti de vara)

-      „Vina, draga Brutus, nu este in stele, ci in destin.” (Iulius Cezar)

-      „Greu este acest cap care poarta coroana.” (Henry al IV-lea)

-      „Uneori Cupidon omoara cu sageti, alteori cu capcane.” (Mult zgomot pentru nimic)

-      „Acest tron regal al regilor, aceasta insula… Acest teren binecuvantat, acest pamant, acest taram, aceasta Anglie.” (Richard al II-lea)

-      „As da toata faima pentru o halba de bere si pentru siguranta mea.” (Henry V)

-      „Si tu, Brutus?” (Iulius Caesar)

 

Lista nu se incheie aici. Aproape orice a scris Shakespeare este memorabil, atat din punct de vedere filologic, cat si filosofic. Rasfata-te cu povestile sale si vei intelege mai multe despre conditia umana!

  Produsul a fost adaugat in cos