Top 23 Cărți de Dezvoltare Personală pentru 2016

Auto-educarea începe cu o carte potrivită. Știm că încă te gândești intens la planurile tale de viitor pentru 2016 și la pașii care să te ducă acolo. Așa că ți-am pregătit o listă de recomandări cu cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care să le citești pentru a avea un an mai bun și să realizezi tot ce-ți propui!

Cei mai mulți oameni renunță destul de repede la planurilor lor, dar din moment ce tu ești aici, ai făcut primul pas către procesul tău de dezvoltare.  Cea mai bună investiție pe care o poți face este cea în educație!

Fie că îți dorești să găsești motivația de care ai nevoie, să afli informații esențiale care să te ajute în carieră, sau vrei doar să devii o persoană mai bună, autoeducarea începe cu cartea potrivită.

Dacă îți dorești să afli secretele succesului, să îți dezvolți potențialul profesional și personal, să îți îmbunătățești competențele profesionale sau să te autocunoști mai bine , ți-am pregătit un top al celor mai bune cărți de dezvoltare personală care merită citite!

Cheia succesului în viață este dorința constantă de a te dezvolta pe toate planurile. Așa că în acest ghid vei găsi recomandări pentru fiecare latură pe care vrei s-o dezvolți.

Iată în continuare cinci direcții de dezvoltare:

 

  1. Dezvoltă-ți abilitățile de business și carieră
  2. Găsește-ți motivația interioară și gândește pozitiv
  3. Fii mai bun în relațiile cu cei din jurul tău
  4. Auto-disciplină și controlul obiceiurilor și emoțiilor
  5. Dezvoltare spirituală

I. Dezvoltă-ți abilitățile de business și carieră

Aceste recomandări de carte îți sunt dedicate dacă vrei să te dezvolți personal în business și în activitatea profesională. Următoarele titluri sunt pline de povești de succes ale unor oameni de afaceri care au știut să își urmărească scopul. Fie că ești un antreprenor care visează să își crească singur propria afacere sau vrei să afli secretul creșterii productivității la muncă, aici găsești cartea potrivită.

1. Cel mai bogat om din Babilon, de George S. Clason -  bestseller

Una din cele mai bune recomandări pe care ți le putem da este bestseller-ul Cel mai bogat om din Babilon, o carte veche care însă te va învăța adevăratele secrete ale succesului financiar, cu ajutorul unor 11 parabole babiloniene.

Este un adevărat ghid al lumii financiare, care spre deosebire de altele, este scrisă într-un limbaj simplu pe care îl vei putea înțelege imediat. Vei regăsi în carte probleme cu care cu siguranță te-ai lovit în cursa către independență financiară.

Ce înveți din această carte

Foarte potrivită pentru orice antreprenor care face primii  pași în lumea businessului și poate învăța despre planificarea si obtinerea succesului financiar, asigurarea unui venit solid pentru viitor, dar si principii financiare extrem de solide.

Găsești cartea aici .

2. Principiile succesului, de Jack Canfield

Jack Canfield este un autor motivațional , orator și om de afaceri cu peste 30 de ani de experiență în domeniul dezvoltării personale. Are peste 50 de milioane de copii în print și este recunoscut ca fiind o autoritate în domeniul business-ului. În această carte, el enumeră cele 67 de principii general valabile care te vor ajuta să atingi nivelul de succes pe care ți-l dorești.

Ce înveți din această carte

Cartea își propune să-ți sporească încrederea în sine și să te învețe cum să abordezi problemele de zi cu zi . Strategiile propuse de autor sunt general valabile și pot fi folosite de orice persoană interesată de dezvoltare personală.

Un alt element interesant al cărții este colecția de povești inspiraționale ale unor oameni de afaceri, atleți, celebrități și personalități de succes care au folosit tehnicile lui Canfield. Acțiunile lor te vor inspira și te vor face să fii mai conștient de forța ta personală.

Găsești cartea aici .

 

3. Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale, de John C. Maxwell

John Maxwell este un autor, orator și trainer de dezvoltare personală specializat în domeniul leadership-ului. În a treia carte din seria sa de legi, Maxwell ne învață care sunt regulile elementare pe care trebuie să le urmezi pentru a-ți atinge potențialul maxim.

Ce înveți din această carte

Autorul susține că dezvoltarea personală este o preocupare permanentă care trebuie să fie motivată de dorința de îmbunătățire. Cele 15 reguli sunt create pentru a te ajuta să te cunoști mai bine și să ajungi singur la realizarea că dezvoltarea este un pas esențial în evoluția personală.

Cei interesați de întreaga operă a lui Maxwell vor fi bucuroși să afle că acesta este al treilea volum din seria sa de legi. Recomandăm și primele două volume: Cele 21 de legi supreme ale liderului și Cele 17 legi ale muncii în echipă .

Găsești cartea aici , de la Editura Amaltea.

4. Cele 21 de Calități ale liderului, de John C. Maxwell

Această carte este recomandată tuturor celor care fac parte dintr-o echipă, conduc una sau persoanele care sunt interesate în special de domeniul leadership-ului. Un volum esențial din seria de legi ale lui Maxwell, Cele 21 de Calități ale Liderului detaliază mecanismul unei echipe și cum acesta poate fi constant îmbunătățit.

Cartea îți propune legi practice și eficiente pentru dezvoltarea potențialului de leader adevărat. În cuvintele lui Maxwell „Partea bună la o lege este ca te poți baza pe ea. Indiferent cine ești, ce pregătire ai și în ce împrejurări te afli”. Îndată ce vei începe să aplici legile lui Maxwell vei simți cum rezultatele tale profesionale cresc.

Găsești cartea aici , de la Editura Amaltea.

5. Trei pași simpli, de Trevor Blake

Trevor Blake își bazează cercetarea în mare parte pe experiența sa de viață. Născut într-o familie modestă el a reușit să ajungă la un grad de succes la care nu visase vreodată. Filosofia sa de viață se bazează pe faptul că mentalitatea joacă cel mai important rol în atingerea fericirii în viață.

Ce înveți din această carte

Cartea este construită pe principiul celor trei pași pe care omul trebuie să îi urmeze pentru succes în afaceri și viața personală. Fiecare dintre cei trei pași este descris și analizat, iar autorul ne explică importanța lui în planul de dezvoltare. Modelarea propriei mentalități și înțelegerea modului în care oamenii gândesc oferă un avantaj competitiv care te va ajuta să obții întotdeauna ceea ce îți dorești.

O lectură cu adevarat inspirațională, dedicată tuturor persoanelor care vor să învețe cum să își controleze emoțiile și gândurile pentru a putea avea viața la care au visat dintotdeauna.

Găsești cartea aici , de la Editura AMSTA.

6. În stilul Virgin, de Richard Branson

Richard Branson este unul dintre cei mai de succes oameni din Marea Britanie și proprietarul companiei aeriene Virgin. Din cartea sa, În stilul Virgin , vei învăța, după cum spune chiar el, “Secrete pe care nu le înveți la nicio școală de economie”, lecții de viață adevărate.

Ce înveți din această carte

Cartea se axează pe importanța învățării din greșelile proprii și formularea unui plan pentru a depăși obstacolele. În opinia lui Branson, responsabilitatea asumată atunci când greșești contribuie la succesul tău pe termen lung. Autorul oferă sfaturi dedicate în special antreprenorilor care se confrunta cu probleme în afacerea lor și sunt neinstruiți în secretele leadership-ului.

Poveștile lui Branson sunt inspirate din experiența personală ca și antreprenor care a reușit prin forțe proprii să ridice un imperiu. Dacă te aflii la început de drum și te temi că vei face greșeli, află din această carte cum să ți le asumi și să transformi o situație nefavorabilă într-o oportunitate.

Găsești cartea aici, de la Editura Publica.

7. Startup de 100$, de Chris Guillebeau

Cartea lui Chris este dedicată persoanelor pasionate de antreprenoriat care au o afacere sau doresc să înceapă una. În călătoriile sale, autorul a cunoscut nenumărate persoane care au construit afaceri cu venituri impresionante adesea pornind cu mai puțin de 100 de dolari. Din aceste experiențe, el a ales 50 cele mai relevante cazuri pentru a explica cum poți atinge succesul.

Ce înveți din această carte

Startup de 100$ îți explică că secretul unei afaceri de succes nu constă exclusiv în investiții exorbitante sau studii de specialitate. Teoria sa este că procesul constă în îmbina un produs sau serviciu pe care tu îl faci cu placere cu oameni oameni dispuși să plătească pentru el.

În toate exemplele din carte, oameni fără abilități speciale descoperă că își pot valorifica pasiunea pentru a atinge independență financiară, succes și stabilitate. Această carte este un must-read dacă plănuiești șă îți deschizi o afacere și dacă îți dorești să faci bani pe cont propriu.

Găsești cartea , de la Editura Publica.

8. Cel mai vestit vânzător din lume, de Og Mandino

Cel mai vestit vânzător din lume s-a vândut în peste 50 de milioane de exemplare și este o carte care are potențialul să îți schimbe viața. Cartea este un ghid al succesului prezentat din perspectiva personajului Hafid, un îngrijitor de cămile care a ajuns să aibă o avere impresionantă.

Ce înveți din această carte

Hafid a reușit în viață cu ajutorul a 10 pergamente care dezvăluie secretele unui vânzător vestit. Aceste 10 principii devin legi pentru el, pe care le va urma toată viața și pe care le va împărtăși cu cititorii interesați de povestea sa.

Ce este inedit la această carte este structura de lectura pe care autorul o propune. Dacă urmați recomandările sale ar dura aproximativ 10 luni să citești întreaga carte. Unele legi trebuie citite si repetate pentru o perioadă de timp înainte ca restul să poată fi dezvăluite. O adevărată provocare pentru o persoană determinată!

Editura Curtea Veche

II. Găsește-ți motivația interioară și gândește pozitiv

Acest set de cărți este pentru cei care caută înspirația înăuntrul lor. Capacitatea de a realiza lucruri excepționale se află în fiecare dintre noi, ceea ce este important este să ne modelăm o mentalitate și o atitudine care să ne ușureze drumul. În cărțile următoare vei afla puterea gândirii pozitive, cum să îți dezvolți o mentalitate de câștigător și cum să te eliberezi de lucrurile care îți stau în calea fericirii.

9. Supă de pui pentru Suflet, de Jack Canfield -  bestseller

Seria Supă de pui pentru Suflet este una dintre cele mai apreciate și iubite serii din lume, fiind vândută în milioane de exemplare. Primul volum din această carte este considerat și printre cele mai bune, atingând statutul de bestseller în lista New York Times.

Cartea este compusă dintr-o colecție emoționantă de povești care te va inspira să îți trăiești visele și să descoperi potențialul pe care îl ai. Fiecare dintre poveștile cărții a fost selectată deoarece conține importante lecții de viată care te vor ajuta să redescoperi cele mai bune calități pe care oamenii le au.

Ce înveți din această carte

Vei învăța în primul rând cum să devii un om mai bun, capabil de a-ți atinge potențialul suprem prin iubire, înțelegere și credință. Niciodată nu este prea târziu să îți schimbi viața dacă îți dorești asta cu adevărat.

Găsești cartea aici , de la îndrăgita Editură Adevăr Divin.

10. Forța gândirii pozitive, de Norman Vincent Peale - bestseller

În acest volum Peale încearcă să demonstreze puterea pe care atitudinea mentală și credința o au în viața fiecăruia dintre noi. Obiectivul său este să ajute cititorii să ducă o viață fericită, împlinită și pozitivă.carti de psihologie

Ce înveți din această carte

Plină de sfaturi practice, Forța gândirii pozitive îți va oferi impulsul de care ai nevoie pentru ca să îți materializezi ambițiile și dorințele. Citind această carte vei descoperi că o mentalitate pozitivă te ajută întotdeauna să treci peste eșecuri și să fii perseverent indiferent de cât de greu de drumul.

Completat cu o puternică încărcătura spirituală, volumul lui Peale subliniază importanța disciplinei și valorilor pe care omul trebuie să și le însușeașcă pentru a putea răzbate.

Găsești cartea aici , de la  Editura Curtea Veche.

11. Dincolo de vârf, de Zig Ziglar

Dincolo de vârf este cartea care te va duce la nivelul următor al existenței tale. Fericirea și succesul sunt posibile numai dacă ești determinat să le obții. Cartea lui Ziglar te va învăța să dai mereu ce ai mai bun din tine.

Ce înveți din această carte

Zig Ziglar este un faimos orator și trainer motivațional, autor al unui mare de cărți de dezvoltare personală. Un veteran transformat în salesman, Ziglar a pus bazele unor principii nemuritoare ale succesului pe care le regăsim în toată bibliografia sa. Învățăturile sale te vor ajuta să atingi succesul maxim prin valorificarea potențialului pe care îl ai.

Din experiența sa de zeci de ani în care a ajuta oameni să își atingă scopurile, Ziglar a dedus că o viață dusă cu moralitate, integritate și respect față de ceilalți este cheia succesului și a prosperității.

Găsești cartea aici , de la Editura Curtea Veche.

12. Simte frica și fă-o oricum!, de Susan Jeffers

Susan Jeffers este un doctor în psihologie care ajută oamenii să își regăsească încrederea în sine și să își depăsească fricile. Cartea ei a atins statutul de bestseller în domeniul cărților de psihologie.

Frica este un sentiment pe care îl simțim cu toții și care adesea ne afectează performanțele personale și profesionale. Simte frica este o carte de psihologie dedicată persoanelor care suferă de anxietate și își doresc să o depășească.

Ce înveți din această carte

Din această carte vei învăța totul despre frică, de unde vine ea, care sunt nivelurile și cum le poți depăși. Doctorul Jeffers îți pune la dispoziție informațiile și sfaturile care te vor ajuta să te descurci în orice situație. Sfatul cel mai important este să acționezi, să preiei controlul vieții tale și să nu trăiești limitat de acest sentiment. Orice lucru nou este înfricoșător însă modul în care ne confruntăm cu el este ceea ce ne definește.

III. Fii mai bun în relațiile cu cei din jurul tău

Abilitățile interpersonale ne ajută să interacționăm armonios cu cei din jur și să obținem ceea ce ne dorim. Următoarele cărți te vor ajuta să înveți importanța psihologiei în relațiile interumane , precum și gesturile sau acțiunile care îi fac pe oameni sa te placă și să te aprecieze.

Ți-am pregătit următoarele recomandări pentru o mai bună comunicare, dezvoltarea skill-urilor sociale și de networking, creșterea încrederii în sine și controlul anxietății sociale.

13. Secretele Succesului, de Dale Carnegie - bestseller

Cartea lui Dale Carnegie a devenit un simbol al cărților de dezvoltare personală . De departe cea mai cunoscută și apreciată carte despre acest subiect, Secretele Succesului te învață una dintre cele mai importante lecții ale unei vieți armonioase: comportamentul personal este cheia succesului nostru.

Ce înveți din această carte

În Secretele Succesului vei învăța tehnici testate de a câștiga prieteni și pentru a influența oameni precum, dar și cum să devii un interlocutor agreabil. Premiza lui Carnegie este că oamenii ne vor trata exact așa cum îi tratăm și că un comportament educat te va ajuta mereu să obții ceea ce îți dorești.

Cumpărată în peste 15 milioane de exemplare, Secretele Succesului este cea mai bine vândută carte de dezvoltare personală publicată vreodată. Cărțile lui Carnegie sunt relevante și astăzi, și apreciate ca având o valoare excepțională pentru cei care vor să învețe secretele dezvoltării personale.

Găsești cartea aici , de la Editura Curtea Veche.

14. Inteligența Emoțională de Daniel Goleman - bestseller

Succesul acestei cărți se datorează studiilor aprofundate în domeniul psihologiei pe care autorul Daniel Goleman le-a realizat de-a lungul carierei sale. Inteligența emoțională este considerată cea mai de succes carte a sa, atingând statutul de bestseller.

Ce înveți din această carte

Revoluția psihologică pe care Daniel Goleman o propune în această carte se referă la importanța pe care emoțiile o au în dezvoltarea personală umană . Inteligența emoțională este, în opinia lui Goleman, la fel de importantă pentru succes precum IQ-ul. Ea poate fi educată astfel încât omul să facă fața situaților sociale în care este pus zilnic și să reușească mereu să iasă câștigător.

Această carte îți va fi utilă în toate aspectele vieții, nu numai cel profesional și de aceea este foarte important să o citești.

Găsești cartea aic i, de la Editura Curtea Veche.

15. Eficiența în 7 trepte sau Un abecedar al înțelepciunii, de Stephen R Covey

Cea mai apreciată carte a faimosului scriitor Stephen Covey, Eficiența în 7 trepte este un best-seller mondial care a fost vândut în peste 15 milioane de exemplare și s-a menținut în 15 cele mai vândute cărți din SUA timp de 244 de sătămâni.

Ce înveți din această carte

Cartea propune 7 trepte pe care le urmezi pentru a te dezvolta personal și a înteracționa armonios cu cei din jur. Printre cele mai importante trepte enumerăm proactivitate, stabilirea obiectivelor și prioritizare.

Succesul cărții a făcut din Stephen Covey o autoritate în domeniul literaturii de dezvoltare personală. Președintele Statelor Unite Bill Clinton l-a invitat pe autor pentru o discuție despre cum pot fi integrate cele 7 trepte în conducerea unui stat. Privită ca o lectură esențială, cartea lui Covey te va ajuta să faci pași reali înspre scopurile tale.

Editura Allfa

IV. Auto-disciplină și controlul obiceiurilor și emoțiilor

Această secțiune este pentru cei care își doresc să își crească productivitatea și să capete mai mult control asupra actiunilor lor. Următoarele titluri te vor ajuta să înveți să îți organizezi timpul și responsabilitățile mai eficient. Te vor ajuta, de asemenea, să înțelegi importanța mentalității pe sarcinile pe care le ai de făcut zi de zi.

16. Folosește-ți mintea pentru a te îmbogăți de Napoleon Hill

Napoleon Hill este un cunoscut autor motivațional și trainer de dezvoltare personală ale cărui cărți s-au vândut în milioane de exemplare. Folosește-ți mintea pentru a te îmbogăți este rezultatul unei cercetări care a durat aproape 20 de ani în care autorul a studiat mentalitatea unui număr mare de oameni bogați și de succes.

Ce înveți din această carte

Din această carte vei învăța ca singurele limite care te constrâng sunt cele pe care ți le impui singur. Vei primi nenumarăte sfaturi despre cum să îți modelezi mentalitatea și să o adopți cea a unei persoane de succes. Tehnicile de dezvoltare personală prezentate în această carte își propun să educe cititorul cu privire la atingerea potențialului maxim și împlinirea tuturor obiectivelor propuse.

Succesul se atinge prin implementarea unui sistem disciplinar mental pe care vei învăța să îl pui în aplicare doar din această carte.

Găsești cartea aici , de la Editura Adevăr Divin.

17. Schimbând gândirea, îți schimbi viața, de Brian Tracy

Brian Tracy este un cunoscut trainer de succes personal și profesional, specializat în dezvoltare personală, carieră, leadership, management și succes profesional.

Cu o experiență de peste 30 de ani, Brian Tracy lucrează acum ca și orator motivațional, continuând să ajute oameni în întreaga lume. Cartea sa este un must-read pentru toti cei care sunt interesați de punerea în practică a unui plan de dezvoltare personală.

Ce înveți din această carte

Autorul subliniază importanța fixării unui scop, în tot ceea ce întreprinzi, disciplină și dorința de a reuși. În cartea sa, descrie 12 principii fundamentale a modului în care trebuie să gândești pentru a putea să îți realizezi întreg potențialul.

Găsești cartea aici , de la Editura Curtea Veche.

18. Începe cu ce nu îți place, de Brian Tracy

O altă capodoperă al autorului de carti motivationale, Brian Tracy, este Începe cu ce nu-ți place . Titlul este mai mult decât revelator cu privire la conținutul cărții. Premiza cărții este că odată terminate taskurile care nu îți fac plăcere, vei simți mai ușor că lucrezi la restul responsabilităților.

Ce înveți din această carte

Cartea are scopul de a oferi lecții în maximizarea productivității cu ajutorul a 21 de reguli construite pe trei principii: disciplină, decizie și determinare. Planul este să pui în aplicare fiecare dintre principii pentru a mai urca o treaptă pe scara dezvoltării. Prin aplicarea acestor principii vei reuși să începi mereu cu ceea  ce nu îți place și să devii stăpân pe timpul și prioritățile tale.

Găsești cartea aici , de la Editura Curtea Veche.

19. Mintea organizată, de Daniel Levitin

Apărută in 2014, Mintea Organizată a dobândit în scurt timp statutul de bestseller datorită înformațiilor utile și practice pe care le oferă. În această carte, demnă de un specialist în neuroștiință, autorul explică cum, în era informației, creierul uman este supus la o cantitate imensă de informații pe care nu o poate organiza eficient decât prin antrenament constant.

Ce înveți din această carte

Levitin încearcă să învețe cititorul cum să redobândească controlul asupra fluxului personal de informații și cum să filtreze doar ceea ce este necesar. El pune trei întrebări fundamentale: De ce creierul este atent la anumite lucruri iar pe altele le evită? De ce ne aducem aminte doar anumite lucruri și Cum putem folosi de știm pentru a ne organiza timpul și viața mai eficient?

Acestea sunt întrebările pe care trebuie să ți le pui și tu, iar odată ce vei citi această nu îți vei mai uita niciodată cheile de la mașină dar nici programările importante pentru a doua zi.

Găsești cartea aici , de la Editura Publica.

20. Autodisciplină în 10 zile, de Theodore Bryant

Dorință de a te dezvolta nu este de ajuns. Este nevoie de disciplină, perseverență și muncă pentru a reuși. Din cartea lui Theodore Bryant vei învăța secretele autodisciplinei precum și importanța inițiativei.

Ce înveți din această carte

Autodisciplină în 10 zile te va transporta din stadiul meditativ în cel activ și vei învăța cum ideile pot deveni acțiuni. Cea mai grea parte a oricărei inițiative este începutul, dar odată ce ai decis să începi totul va veni de la sine.

Theodore Bryant  îți dezvăluie în această carte  cum să depășești obstacolele mentale, cum să te pregătești eficient și cum să reușești mereu să îți atingi scopul cu ajutorul autodisciplinei.

21. Puterea Obișnuinței, de Charles Duhigg

Lansată în 2012 de către un jurnalist de la New York Times, Puterea Obișnuinței explorează știința din spatele obiceiurilor umane. De ce facem anumite lucruri, cum le facem și ce putem schimba sunt doar câteva dintre întrebările pe care Charles Duhigg le pune în această carte.

Ce înveți din această carte

Cartea analizează obiceiurile individuale iar apoi se contrează pe cele ale organizațiilor și instituților. Este o analiză micro-macro a obiceiurilor pe care societatea le are și modul în care acestea pot fi corectate pentru a ne valorifica timpul și energia.

Charles Duhigg prezintă multe studii și informații, toate cu scopul de a convinge cititorul că prin schimbarea obiceiurilor îți poți atinge mai ușor scopurile. Cartea a devenit un bestseller în New York Times, USA Today și pe site-ul Amazon. A fost nominalizată pentru Cartea Anului Financial Times.

22. Cele 12 coloane ale succesului, de Jim Rohn

Autorii Jim Rohn și Chris Widener au sintetizat întreaga lor cercetare de viață în douăsprezece legi fundamentale care stau la baza succesului fiecărui om. Relevante în diferite aspecte ale vieții, legile au un singur lucru în comun: pot fi aplicate numai dacă dorința ta este să te autodezvolți.

Ce înveți din această carte

Dorința de autodezvoltare este primul și cel mai important pas din drumul spre succes. Pentru a putea să îi schimbi pe alții trebuie mai întâi să te schimbi pe tine. Pentru a explica mai bine acest concept, cartea prezintă povestea lui Charlie, un tânăr care este abia inițiat în arta succesului și parcurge punctual cele 12 legi.

Odată ce ai citit această carte motivațională ai făcut deja primul pas către atingerea obiectivelor tale. Doar prin perfecționare constantă și auto educare poți să faci progres pe drumul succesului.

Găsești cartea aici, de la Editura Amaltea.

V. Dezvoltare spirituală

23. OSHO - Știința transformării de sine - bestseller

Colecția OSHO este inspirațională și educativă iar volumele ei au fost publicate în toată lumea. Învățăturile lui Osho au schimbat viețile oamenilor de pretutindeni -  ele sunt accesibile, ușor de aplicat și de înțeles. Dezvoltă-te spiritual și vei deveni o persoană pe care toți își vor dori să o țină aproape.

Ce înveți din această carte

În colecțiile OSHO sunt dezbătute subiecte precum credința, moralitatea, politică, puterea, libertatea și multe altele. Crezul OSHO este că pentru a deveni un om complet trebuie să învățăm mai întâi să ne perfecționăm sinele. Completează-ți viața cu un strop de înțelepciune în fiecare zi.

Găsești mai multe cărți de la Osho, aici.

Tradiția este ca la fiecare început de an să îți propui obiective pentru următoarele 12 luni și să te gândești cum le vei realiza. Dezvoltarea personală este un proces continuu care nu poate lipsi din viața unei persoane de succes.

Alege cărțile potrivite care îți vor schimba viața în 2016 și pregătește-te pentru un an măreț!

Recenzie Incă o zi – David Levithan

Am citit ”Zi după zi” acum doi ani și mi-a plăcut la nebunie. Mi s-a părut una dintre cele mai reușite povești pe care le-am citit la vreme aceea. Când am aflat că autorul va publica o continuare, am fost extrem de entuziasmată, având în vedere că sfârșitul primei cărți m-a lăsat cu o dorință de a afla ce s-a întâmplat cu cele două personaje principale, A și Rhiannon. Când am aflat că a doua carte va fi, de fapt, o povestire a tot ce s-a întâmplat în prima carte, dar de data aceasta din perspectiva lui Rhiannon, entuziasmul mi-a mai scăzut, dar am decis să o citesc. Nu sunt o mare fană a seriilor a căror volume spun aceeași poveste din perspective diferite, dar pe aceasta am vrut să o citesc din cauza autorului.


Ei bine, acum că am citit-o, pot spune că ”Încă o zi” este una dintre cărțile pe care ori le iubești, ori le urăști. Eu fac parte din prima categorie. Deși am văzut multă lume nemulțumită de continuarea cărții ”Zi după zi”, mie mi-a plăcut mult și mă bucur că autorul a decis să o scrie.

De cele mai multe ori, când citesc o carte din perspectiva unui alt personaj, mă plictisesc. Practic citesc aceeași poveste prin ochii altcuiva. Însă de data aceasta nu m-am plictisit deloc. Bineînțeles, faptul că nu îmi aduceam aminte ce s-a întâmplat în primul volum m-a ajutat enorm de mult, dar chiar dacă ar fi fost altfel, tot nu m-aș fi plictisit.

Citind povestea povestită de Rhiannon, am simțit că citesc o poveste nouă. Da, poate că multe scene seamănă cu cele din primul volum, dar în același timp sunt cu totul diferite. Autorul a reușit să transmită cititorului modul în care Rhiannon percepe tot ce se întâmplă între ea și A într-un mod foarte diferit. Sentimentele pe care ea le are și trăirile ei sunt complet diferite de cele a le lui A, iar felul în care autorul a scris această carte este foarte reușit. Până și dialogurile mi s-au părut diferite, pentru că autorul are mereu grijă să ne ”spună” cum vede și cum simte Rhiannon toate aceste trăiri și întâmplări. Deci, dacă vreți să citiți această carte și sunteți îngrijorați că vă va plictisi, nu există nici un motiv să o faceți. ”Încă o zi” este o carte complet diferită de prima, pentru că transmite alte sentimente și alte mesaje. Dacă în primul volum aflăm cum este să fii îndrăgostit de cineva atunci când tu îți ”schimbi” corpul în fiecare zi, în acest volum aflăm cum este să te îndrăgostești de un altfel de om.

Vocea lui Rhiannon este foarte diferită de cea a lui A. Este umană și vulnerabilă, iar Rhiannon este mult mai ușor de înțeles. Pentru că este un om normal, iar experiențele ei sunt mult mai credibile, cititorul se poate regăsi în ea și în trăirile ei. Din această cauză, simt că mi-a plăcut mai mult acest volum. Este mult mai real și mai ușor de înțeles. În plus, Rhiannon mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă uneori m-a enervat din cauza relației ei cu Justin. Nu am fost niciodată de acord cu relațiile de genul acesta, în care accepți orice de la cineva doar pentru că există un pic de iubire. Totuși, am înțeles de ce autorul a ales să creeze o astfel de poveste. Rhiannon este o adolescentă care încă încearcă să se regăsească pe sine și să își găsească fericirea, chiar dacă pentru ea, fericirea înseamnă un suflet care arată altfel în fiecare zi. Atunci când îl cunoaște pe A și începe să se îndrăgostească de el (sau ea), Rhiannon este împărțită între a rămâne în relația cu Justin, care nu o face tocmai fericită, și a încerca să aibă o relație cu cineva ca și A. Dar pentru a putea face asta, ea trebuie să învețe cum să iubească sufletul lui A, nu aparențele.

În povestea de dragoste a lui A și a lui Rhiannon se găsesc multe substraturi și mesaje. Cel mai important mesaj pe care această carte îl transmite este felul în care ar trebui să iubim sufletul unui om, nu înfășițarea. De multe ori nu putem trece peste ce este la suprafață, oricât de mult am încerca. Însă autorul încearcă să ne spună că întotdeauna ne vom îndrăgosti de sufletul și de personalitatea unei persoane.

În afara substraturilor și a mesajelor care m-au făcut să îndrăgesc această carte, foarte mult mi-a plăcut felul în care este scrisă. Știam că David Levithan este un autor foarte talentat, dar mi se pare că acum s-a întrecut pe el însuși. Așa cum am zis, mi-a plăcut mult felul în care a reușit să evidențieze diferențele dintre A și Rhiannon și cum, practic, a scris o nouă poveste. Totuși, cel mai mult îmi place scrisul lui, care este pur și simplu superb. Ador metaforele lui și cursivitatea pe care textul o are. Levithan știe, cu siguranță, cum să se folosească de cuvinte pentru a scrie o poveste superbă.

Deși speram la un sfârșit care să mă lămurească și să îmi răspundă la întrebări, nu am avut parte de așa ceva. După ce am trecut trăit povestea lui Rhiannon și a lui A într-un mod foarte intens, finalul m-a lăsat din nou cu multe întrebări și cu o dorință de a afla cum se va încheia povestea lor. Pentru că eu nu simt că această poveste s-a încheiat. Sper ca David să se hotărască să ne spună cum se incheie povestea lui A și a lui Rhiannon.

În concluzie, ”Încă o zi” este o carte care merită citită. Este o lectură intensă, reală, diferită și foarte frumoasă. Cred că adolescenții s-ar putea regăsi foarte mult în povestea lui Rhiannon, în același timp primind câteva lecții foarte importante. Însă recomand această carte tuturor, pentru că este o poveste de dragoste frumoasă și foarte bine scrisă.

 

Notă: 4.5 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Călin

10 cărți care te vor face să plângi

Nu cunosc prea multe persoane care vor să plângă fără a avea un motiv solid, însă știu sigur că bibliofilii vor căuta întotdeauna să citească cărți care să le producă o emoție atât de intensă, încât lacrimile să înceapă să curgă în voie. Până la urmă, cele mai memorabile cărți sunt cele în care ne putem regăsi, cele care transmit o emoție aparte și care ne schimbă viața măcar un pic. Acestea sunt cărțile care de cele mai multe ori ne fac să plângem și pe care ni le amintim în detaliu după ani de la momentul în care le-am terminat.

Pentru că am fost de foarte multe ori rugată să recomand o carte care să te facă să plângi și pentru că ador aceste cărți, am făcut o listă cu zece cărți care te vor face să plângi la 4 dimineața, în timp ce ți se frânge inima din cauza cărții pe care refuzi să o lași din mână.


1. Sub aceeași stea – John Green

Se putea să încep altfel? Bineînțeles că nu! Am citit această carte de 4 ori și de fiecare dată am plâns cu lacrimi de crocodil la sfârșit. Povestea de dragoste a celor doi bolnavi de cancer, Hazel și Augustus, este atât de emoționantă, încât nu ai cum să nu plângi la final.


2. Îți voi dărui soarele – Jandy Nelson

 

Citită recent, ”Îți voi dărui soarele” mi-a rămas în minte din cauza emoțiilor pe care mi le-a produs. Povestea celor doi frați gemeni este atât de bine scrisă și de încărcată de dramă, încât te va emoționa de la primele pagini.


3. Jurnalul Annei Frank – Anna Frank

 

Există oare cuvinte care să descrie această carte? Scrisă cu o emoție și cu un realism aparte, ”Jurnalul Annei Frank” spune povestea unei fetițe care a murit cu prea multă viață în ea. Citind jurnalul Annei Frank, ai impresia că trăiești alături de ea și de familia ei în acea mansardă, iar când ajungi la final, simți că te-ai despărțit de o rudă apropiată. Încă îmi mai amintesc cum mi s-a frânt inima când am ajuns la final și am realizat cum s-a încheiat povestea acestei fete foarte talentate. Recomand cu mare drag!


4. Dacă aș rămâne – Gayle Forman

 

”Dacă aș rămâne” intră în categoria cărților care au un impact foarte mare asupra cititorului prin simplitate poveștii și prin emoția sinceră pe care aceasta o produce cititorului. Povestea Miei nu va înceta niciodată să mă emoționeze, oricât de multe ori aș citi-o.


5. Hoțul de cărți – Markus Zusak

 

Fiind o mare fană a cărților de război, nu am putut să nu includ această carte în acestă listă. Povestea hoaței de cărți m-a emoționat extrem de mult. Scrisul mi-a plăcut foarte mult, iar multe dintre citatele din carte se găsesc și astăzi printre citatele mele preferate. Povestea aceasta se sfârșește într-un mod în care sigur te va face să plângi. Pur și simplu genială!

6. Printre tonuri cenușii – Ruta Sepetys

 

Rămânând în zona cărților de război, îmi este imposibil să nu menționez și această carte. ”Printre tonuri cenușii” emoționează prin simplitatea și realismul cu care spune pe lucrurilor pe nume. Cartea această scoate la iveală o parte foarte rece a vieții pe care oamenii o duceau în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu siguranță aceasta este una dintre cele mai emoționante cărți pe care le-am citit vreodată!


7. Soția călătorului în timp – Audrey Niffeneger

 

”Soția călătorului în timp” este una dintre primele cărți care m-au făcut să plâng. Poate și de-asta mi s-a întipărit în minte atât de bine. Sau poate că povestea de dragoste pe care cele două personaje o trăiesc m-a impresionat atât de tare, încât nu voi putea uita niciodată experiența acestei cărți. Un roman superb!

8. O zi din șapte – Lauren Oliver

 

”O zi din șapte” emoționează mai mult prin personaje decât prin poveste. Personajul principal dă dovadă de un altruism incredibil, iar alegerele pe care le face ea te marchează și te fac să realizezi anumite lucruri despre viață și despre omenire. Citind cartea, nu poți să nu te întrebi dacă ai avea puterea să faci și tu aceleași sacrificii.


9. Eleanor & Park – Rainbow Rowell

 

Se putea să nu o menționez? Bineînțeles că nu! Am spus-o și o voi spune de câte ori voi avea ocazia: povestea celor doi adolescenți din această carte m-a emoționat până la lacrimi. Are o inocență aparte, care te face să plângi de supărare că viața nu le îngăduie celor doi să fie împreună. Must-read!


10. Mare Tranquillitatis – Katja Millay

 

Deși adorată de o lume întreagă, această carte nu emoționează pe toată lumea în aceeași măsură. Așa că aș spune că aceasta este cea mai personală alegere din toate. Fiind violonistă, înțeleg perfect drama de a-ți pierde abilitatea de a cânta la instrumentul mult iubit. M-am regăsit 100% în personajul principal și în drama ei. Poate de aceea am și plâns atât de tare la sfârșit. Dar a meritat fiecare lacrimă!

 

Ei bine, dragi cititori, acestea sunt cele zece cărți pe care vi le recomand în caz că aveți chef de plâns. Sunt toate cărți foarte bine scrise, cu povești unice și foarte reale. Atenție, însă! Aprovizionați-vă cu șervețele!

 

Recenzie Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garzia Marquez

Dragostea în vremea holerei a fost cartea pe care am vrut să o citesc încă de când eram copil. Aflasem de ea pe la vreo 12 ani, și cum întotdeauna am fost o cititoare de romance înrăită, am vrut imediat să o citesc. Mi-a luat cinci ani să fac rost de ea, dar în sfârșit am citit-o.


Mă bucur mult că am citit-o. Auzisem atât de multe lucruri despre Marquez și despre această carte, încât nu mai aveam răbdare să o citesc. Aveam așteptări foarte mari de la această carte și  am citit-o cu mult entuziasm și cu multă nerăbdare, având așteptări mari de la ea. Din fericire, mi-a plăcut cartea. Însă voi recunoaște că nu mi-a plăcut la fel de mult cum mă așteptam. Deși cartea este bună, nu cred că este pentru mine. Sau poate că nu este vremea ei. Sunt convinsă că dacă o voi citi peste câțiva ani, când voi fi mai matură, altfel voi înțelege cartea și mesajul ei.

Am adorat stilul autorului. Citisem undeva că Marquez poate fi ușor greoi, însă mie mi-a plăcut la nebunie scrisul lui. Mi-a plăcut felul în care textul curge de la sine și sentimentul că citesc o carte scrisă de un autor clasic. Scrisul lui Marquez are ceva vechi în el, dar și ceva foarte romantic. Citind cartea, uneori aveam impresia că stau pe genunchiul bunicului și că el îmi spune această poveste de dragoste la ureche.

M-a uimit felul în care autorul înțelege oamenii, dar și dorințele lor și relațiile dintre doi oameni. Marquez are puterea de a înțelege cum funcționeză mintea unui om. Mai mult de atât, el poate să transpună într-o carte tot ce cunoaște el despre omenire și despre iubire într-un mod convingător, astfel deschizând mintea cititorului spre noi orizonturi și făcându-l să înțeleagă lucruri noi despre oameni.

Mi-a plăcut mult și felul în care atmosfera acelor ani acaparează cititorul. Citind cartea, aveam impresia că trăiesc în vremea holerei. O vreme frumoasă, însă plină de durere și pasiuni interzise. Autorul a conturat foarte bine magia acelor ani.

Citește mai departe

10 cărți pe care orice îndrăgostit ar trebui să le citească

Pentru că luna Februarie este luna îndrăgostiților, nu există moment mai potrivit să citim toate cărțile romance care ne pică în mâini. Bineînțeles, mereu putem citi o poveste de dragoste care să ne facă să fim cu capul în nori pe toată durata lecturii, însă luna aceasta are ceva mai special. Din acest motiv m-am gândit să adun cele mai bune 10 cărți romance pe care le-am citit până acum într-un singur loc, în caz că aveți nevoie de inspirație pentru o lectură nouă sau pur și simplu nu știți ce cadou să îi faceți persoanei iubite. Oricare ar fi cazul, aceste 10 cărți romance vă vor face luna Februarie mult mai frumoasă!


1. Soția călătorului în timp – Audrey Niffenegger

Aleg să încep acest top cu o carte extraordinar de frumoasă, dar și foarte tristă. Soția călătorului în timp este genul de carte care te face să râzi, să plângi și să te îndrăgostești în același timp. Un lucru este sigur: aceasta este una dintre cele mai romantice și mai frumoase cărți pe care le-am citit până acum.


2. Cum să te îndrăgostești – Cecelia Ahern

O carte pe care am citit-o recent, Cum să te îndrăgostești m-a făcut să simt fiorii primei iubiri și să vreau să mă îndrăgostesc. Fie că ești îndrăgostit sau nu, această carte îți va aminti că dragostea câștigă mereu, lecție pe care trebuie să o învățăm toți.


3. Tuturor băieților pe care i-am iubit – Jenny Han

Deși este o carte pentru adolescenți, asta nu înseamnă că adulții nu o pot citi. Tuturor băieților pe care i-am citit este o frumoasă poveste despre adolescență și modul în care primele iubiri ne afectează viața. Peripețiile personajului principal mi-au adus foarte multe zâmbete pe buze, dar unele dintre situațiile prin care aceasta trece m-au făcut  să oftez. Cu siguranță merită citită!


4. Iubit de împrumut – Emily Giffin

Am citit această carte cu mult timp în urmă, dar nici acum nu am uitat cât de captivată am fost de poveste. Începând de la personaje până la scrisul autoarei, cartea m-a cucerit cu povestea unică. La sfârșit, îți vei aminti că dragostea adevărată câștigă întotdeauna!


5. Delirium – Lauren Oliver

Delirium este o carte pentru cei care iubesc distopiile, dar și poveștile de dragoste superbe. Romanul lui Lauren Oliver este încărcat de acțiune, iar povestea personajului principal te va face să realizezi cât de importantă este dragostea pentru un om. Citind cartea aceasta am râs, am plâns, am stat cu inima la gură pentru personaje și m-am îndrăgostit de Alex, un personaj perfect! ;)


6. E ușor să te iubesc – Tammara Webber

E ușor să te iubesc se numără printre primele cărți care au reușit să mă facă să nu dorm o noapte întreagă pentru a o citi. Povestea are ceva diferit, ceva care te atrage și te face să nu poți lăsa cartea din mână până la final. Scrisul Tammarei este superb, iar chimia dintre cele două personaje principale este irezistibilă!


7. Intimidare – Penelope Douglas

Intimidare este o carte care te ține cu sufletul la gură până la sfârșit. Povestea ciudată dintre cele două personaje diferite m-a făcut să citesc cartea în două zile. Nu am putut sta departe de ea. Absolut superbă!


8. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

Pădurea norvegiană este cartea care nu lipsește niciodată dintr-un astfel de top. Povestea scrisă de Murakami mi s-a părut extrem de romantică și foarte diferită, autorul reușind să construiască o atmosferă magică. Pe mine, cartea aceasta m-a fascinat timp de câteva luni și nu voi înceta niciodată să o recomand.


9. Infernul lui Gabriel – Sylvain Reynard

Infernul lui Gabriel este una dintre cărțile mele preferate. Am fost mereu fascinată de poveștile de acest gen, însă cartea lui Sylvain a avut ceva diferit. Gabriel m-a cucerit de la primele pagini, scrisul autorului m-a impresionat, iar atmosfera încărcată de senzualitate și mister m-a făcut să citesc toată seria în doar câteva zile.


10. Zi după zi – David Levithan

Zi după zi este, cu siguranță, cea mai neobișnuită poveste de dragoste pe care am citit-o până acum. Personajul principal este un suflet care călătorește din corp în corp în fiecare zi și care ajunge să se îndrăgostească de o fată. Iubirea lor este, totuși, interzisă, dată fiind situația în care se află personajul principal. Totuși, asta nu l-a împiedicat pe autor să ne ofere o poveste de dragoste superbă!

 

Dacă alegeți să citiți una (sau mai multe) dintre cărțile de mai sus, luna Februarie vă va fi cu siguranță mai frumoasă! Iar dacă aveți de gând să faceți cadou una dintre aceste cărți persoanei iubite, nu veți da greș! J

Articol scris de Bianca M. Călin

Recenzie Ghici cine moare primul de M.J. Arlidge

Am terminat Ghici cine moare primul acum o săptămână. Am vrut să scriu recenzia imediat ce am terminat-o, însă nu am fost în stare să îmi adun gândurile și sentimentele într-o recenzie coerentă.

Deși nu sunt o fană înrăită a cărților thriller, însă îmi place să mă delectez cu un thriller bun din când în când. Imediat ce am citit descrierea cărții Ghici cine moare primul, am știut că trebuie să o citesc. Premiza cărții mi s-a părut de-a dreptul genială.

Nu regret absolut deloc alegerea făcută. Singurul lucru pe care îl regret este că nu am la dispoziție și următoarele cărți din serie, pentru că aș vrea să le pot citi pe toate, una după alta. Atât de mult mi-a intrat la inima seria aceasta, alături de personajul principal.

Ghici cine moare primul este un roman thriller cu adevărat genial. Foarte bine scris, are o intrigă bună, o poveste bine gândită și un personaj principal de zile mari. Cartea a reușit să mă captiveze atât de tare, încât am citit-o în mai puțin de două zile în ciuda faptului că aș fi vrut să petrec mai mult timp în lumea destul de ciudată creată de M.J. Arlidge.


Cartea aceasta mi-a plăcut de la cap la coadă. Mi-a plăcut povestea, am adorat intriga, ritmul acțiunii mi s-a părut perfect, personajele mi s-au părut, in general, bine create. Însă cel mai mult mi-a plăcut, bineînțeles, personajul principal, Helen Grace. Am fost întotdeauna o mare fană a personajelor principale feminie puternice, iar Helen este cu siguranță una dintre cele mai puternice personaje feminine pe care le-am întâlnit până acum. Ea este diferită, puternică, hotărâtă, deșteaptă, dar totuși destul de imperfectă pentru a părea reală. Trecutul ei îi afectează prezentul și o face să aibă o latură întunecată, însă mie mi-a plăcut și această parte a ei, pentru că a dovedit că nu este invincibilă.

Al doilea lucru care mi-a plăcut cel mai mult la această carte este povestea. Doi oameni sunt răpiți, lăsați într-o încăpere din care nu se poate ieși, fără mâncare sau apă. Singurele lucruri care se află în acea încăpere sunt un pistol cu un singur glonț și un telefon, prin care răpitorul își anunță victimele de planurile acestuia. Una dintre victime va trebui să o omoare pe cealaltă. Astfel, cel ce alege să devină ucigaș scapă cu viață.

Ideea mi s-a părut foarte originală, dar și foarte bine scrisă. Autorul reuștește să te facă să uiți complet de tine și să fii absorbit de carte într-o măsură în care simți că ești și tu undeva acolo, cu personajele, așteptând cu sufletul la gură să vezi cine va ceda primul. Nu am putut să nu apreciez parte psihologică a acestei povești. Este într-adevăr cel ce omoară mai slab? Sau mai puternic? Cât de obosit psihic trebuie să fii ca să recurgi la această soluție? Și cât de mult te schimbi după ce ești obligat să faci așa ceva?

Investigația inspectorului Helen Grace mi s-a părut fascinantă, cu atât mai mult cu cât nu am avut idee nici măcar pentru o secundă cine poate fi atacatorul. Pur și simplu, autorul nu mi-a oferit nici un indiciu care să mă facă să mă gândesc că un anumit personaj ar fi psihopatul din spatele acestor crime. Mi-a plăcut acest lucru la nebunie, pentru că dorința mea de a afla cine este vinovatul a fost și mai arzătoare.

Am stat cu sufletul la gură alături de Helen, așteptând să văd ce se va întâmpla în următorul capitol și dacă se va mai produce o nouă răpire. Fiecare întorsătură de situație s-a jucat cu mintea mea și m-a făcut din ce în ce mai paranoică. Intriga devenea din ce în ce mai încurcată și mai apăsătoare cu fiecare capitol, iar finalul a fost de-a dreptul explozibil! Partea mea preferată din toată cartea. O scenă foarte bine scrisă, de asemenea, iar faptul că a existat un motiv în spatele tuturor acestor crime mi-a plăcut foarte mult.

Ritmul acțiunii este destul de alert încât să te facă să vrei să îți abandonezi toată viața pentru această carte. De asemenea, stilul de scriere al autorului este foarte ușor de urmărit, ceea ce te ajută să citești mai repede.

Există câteva scene destul de tulburătoare, însă eu consider că fără acestea, cartea nu ar mai fi avut același impact asupra mea și nici acțiunea nu ar mai fi fost la fel.

Ghici cine moare primul este una dintre cele mai bune cărți thriller pe care le-am citit în ultima vreme. Cartea m-a ținut în suspans de la primul capitol, jucându-se cu mintea mea timp de două zile cât am citit-o. Personajul principal mi-a intrat imediat la inimă și de-abia aștept să am ocazia să o întâlnesc din nou. Per total, romanul a fost briliant!

 

Notă: 5 stele din 5

Articol scris de Bianca M. Călin

8 cărți scrise de scriitori români pe care merită să le citești

Am fost întotdeauna o cititoare care încearcă să citească cât mai multe genuri posibile și cât mai mulți autori străini. Am citit literatură rusă, spaniolă, greacă, câte un pic din orice. Însă întotdeauna mă întorc cu cea mai mare plăcere la origin – adică la cărțile scrise de români. Începând de la literatura clasică, până la cea contemporană, citesc întotdeauna cărți scrise de autori români cu o plăcere inconfundabilă. Asta pentru că nimic nu se compară cu proza scrisă în limba ta maternă, despre obiceiuri pe care le cunoști și locuri în care ai cutreierat. Literatura română are o gamă vastă de autori care trebuie neapărat citiți de fiecare cititor înrăit măcar o dată în viață. De asta, astăzi m-am hotăratât să adun cele mai bune opt cărți scrise de autori români pe care le-am citit până acum, în speranța că vreo una vă va face cu ochiul și veți decide să o citiți.


1. Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade


Romanul adolescentului miop reprezintă una dintre cărțile care mi-au marcat copilăria și care m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de cărți. Îmi aduc aminte și-acum cum am citit-o în doar câteva zile, în condițiile în care în trecut de-abia dacă citeam o carte pe săptămână. Proza încărcată de substraturi a lui Eliade m-au făcut să înțeleg ce înseamnă un scriitor bun. Aventurile personajului principal, sentimentele și trăirile lui și felul în care acestea au fost prezentate de către Eliade m-au făcut să mă îndrăgostesc de Eliade și de cărțile lui.


2. Invitație la vals – Mihail Drumeș


Din nou, una dintre cărțile care mi-au marcat copilăria. Am trăit atât de multe clipe minunate alături de Mihail Drumeș și de cărțile lui, încât ar fi fost imposibil să nu îl includ în această listă. Poveștile lui sunt încărcate de romantism, substraturi, umor și personaje reale, în care te poți regăsi. Drumeș este unul dintre autorii pe care trebuie neapărat îi citiți!


3. Exerciții de echilibru – Tudor Chirilă


Deși Chirilă nu este exact un recomandă ca fiind scriitor, iar aceasta nu este o carte normală, consider că merită înclus în această listă. Am citit cartea recent și cred că merită citită dacă vreți să trăiți o mulțime de sentimente. M-a impresionat foarte mult scrisul lui Chirilă, care este plin de metafore, lirism și realism. O carte care deschide ochii și care spune lucrurilor


4. Maitreyi – Mircea Eliade


Întorcându-mă la unul dintre autorii mei preferați români, trebuie neapărat să amintesc această carte. Maitreyi mi s-a părut una dintre cele mai romantice și mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit până acum. Atmosfera este senzuală, dar și tristă, iar cuvintele lui Eliade te captivează din ce în ce mai mult cu fiecare pagină pe care o citești. Romanul are un farmec aparte din cauza faptului că povestea relatată este povestea lui Eliade și a indiencei Maitreyi.


5. Cismigiu et comp – Grigore Băjenaru


Mi-ar fi imposibil să nu includ această carte în topul acesta. Cișmigiu et comp. este, pentru mine, cartea care m-a captivat complet timp de câteva zile și care m-a vrăjit cu aventurile personajelor principale. Romanul lui Băjenaru mi-a oferit niște amintiri de neuitat din cauza peripețiilor amuzante, dar și încărcate de mesaje prin care trec personajele.


6. Jurnal 2003 – 2009 – Oana Pellea


Am citit cartea aceasta de curând și chiar dacă nu este o carte normală, ci un jurnal, nu poate lipsi de aici. Jurnalul 2003 – 2009 este o carte scrisă de un om extraordinar, un artist desăvârșit, care poartă un nume mare. Jurnalul Oanei Pellea este o mărturie sinceră ce instigă la frumos și la bine. Cu siguranță merită citită!


7. Pânza de păianjen – Cella Serghi


Romanul Cellei Serghi a fost primul contact pe care l-am avut cu o formă de literatură mai... serioasă, dacă pot spune așa, fără a jigni celalte cărți din această listă. Îmi aduc aminte că povestea m-a fascinat complet, chiar dacă nu am înțeles-o complet la acea vârstă fragedă. Am de gând să recitesc Pânza de păianjen și, în caz că nu ați citit-o încă, vă recomand să o faceți!


8. Toate sfârșiturile sunt la fel – Andrei Cioată


Scriu aceste cuvinte la câteva ore după ce am terminat această carte. Andrei Cioată este un tânăr scriitor român, care se află la începutul carierei lui în literatură. Toate sfârșiturile sunt la fel este romanul lui de debut și mi-a fost imposibil să nu îl includ aici. Cartea aceasta este atât de bine scrisă, talentul lui Andrei fiind evident din fiecare cuvânt din carte. Vă recomand să o citiți, pentru că tânărul scriitor Andrei Cioată promite multe!

Ei bine, acestea sunt cele opt cărți scrise de autori români pe care le-aș recomanda oricui. Cărți pline de tradiție, proză incredibilă, povești captivante și personaje unice. Cărți frumoase, în mai puține cuvinte.

Voi citiți autori români? Aștept opiniile voastre în comentarii!

Articol scris de Bianca M. Călin

 

Zece carti pentru adolescenti pe care orice adult ar trebui sa le citeasca

Cartile pentru adolescenti (genul YA) au luat cu val piata de literatura din lumea intreaga. Inca de cand au inceput sa apara acum cativa ani, lumea a adorat povestile simpatice despre adolescenti , povestile de dragoste ca intr-un basm si dramele cu adolescenti care au marcat vietile milioanelor de cititori din intreaga lume.

Chiar daca aceste carti din genul YA se adreseaza in principal adolescentilor, asta nu inseamna ca nu pot fi citite de oricine, inclusiv de adulti in toata firea. Eu personal ii recomand mereu mamei mele carti YA care mi-au placut extrem de mult si care consider ca merita citite. Astfel, mama a ajuns sa citeasca unele dintre cele mai bune romane YA de pe piata si culmea, de cele mai multe ori mi-a spus ca i-au placut mai mult decat cele pentru adulti.

Consider ca este important ca un adult sa citeasca macar cateva carti pe adolescenti. Diferentele dintre adulti si adolescenti sunt de la cer la pamant, iar uneori, adultii nu inteleg ce se intampla in mintea adolescentilor. Cu ajutorul cartilor YA, adultii pot intelege un pic mai usor ce ne trece prin cap, ce simtim si prin ce trecem la varsta la care totul se schimba.

 

 

Am intocmit o lista de zece carti care trebuie citite de orice adult. Binenteles, sunt nenumarate carti YA care merita citite, insa am ales aceste zece carti pentru ca am considerat ca sunt cele mai bune carti YA pentru adulti... daca asta are vreun pic de logica.

1.„Sub aceeasi stea” de John Green


Binenteles ca nu puteam incepe acest top cu alta carte! O buna perioada de timp, „Sub aceeasi stea” a fost cartea mea preferata. Apoi i-am dat-o mamei, care a citit-o pe nerasuflate, apoi i-a venit randul bunicii, care mi-a inapoiat-o cu lacrimi in ochi.

De ce cred ca e bine ca adultii sa citeasca aceasta carte? In primul rand, pentru ca este o carte buna, cu o poveste trista si foarte frumoasa. Insa personajele sunt cele care merita intr-adevar. Hazel si Augustus sunt doi adolescenti foarte diferiti, iar adultii ar putea vedea mai bine ca nu numai ei sunt cei cu griji. Ca si adolescentii pot trai povesti de iubire care sa ii consume si ca si ei au nevoie de cineva care sa ii inteleaga.

 

2.1. „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven,


 

„Toate acele locuri minunate” a aparut si in Romania. Eu am citit-o la inceputul anului si m-a emotionat profund. Cred ca asta este cartea cea mai potrivita pentru adulti. Descrie atat de bine trairile adolescentilor, sentimentele lor, lucrurile cu care se confrunta ei si care, uneori, ii dau gata. A fost un roman atat de bine scris si de emotionant, incat si acum ma strange inima cand ma gandesc la el. Mi-ar placea ca fiecare adult sa citeasca aceasta carte, pentru ca uneori, adultii nu isi dau seama ca si adolescentii au probleme lor si trebuie ascultati si incurajati. „All the bright places” i-ar putea face sa inteleaga lucrul asta si poate sa sustina adolescentii un pic mai mult.

 

3. „Hotul de carti” de Markus Zusak


 

 

„Hotul de carti” este o carte superba. O poveste emotionanta, potrivita pentru toate varstele. Si nu recomand acest roman adultilor dintr-un motiv foarte poetic, ci pentru ca pur si simplu cartea asta trebuie citita de toata lumea. Povestea este incredibila, scrisul superb, personajele grozave. Recomand cu caldura!

 

4. „Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky


 

La fel ca si „All the bright places”, cartea lui Stephen Chbosky este cartea potrivita pentru a arata adultilor greutatile adolescentilor, sentimentele, trairile si fricile lor. Sunt sigura ca daca adultii ar citi aceasta carte s-ar regasi in ea si si-ar aduce aminte de perioada cand erau niste copiii timizi, emotivi si nesiguri pe ei. Astfel, poate ca ar intelege mai bine greselile pe care le fac adolescentii si ar incerca sa ii ajute.

 

5. „Jocurile foamei” de Suzanne Collins


 

Din nou, nu va voi da un motiv foarte profund pentru a citi cartea asta chiar daca ati trecut de mult de varsta potrivita. „Jocurile foamei” este cea mai captivanta serie distopica de pe piata literara! Bunica mea a dat gata seria intr-o saptamana si i-a placut foarte mult. Asa ca nu va dde ce nu ati putea citi si voi aceasta serie, avand in vedere ca este o poveste despre loialitate, dragoste, prietenie si lupta. J

 

6. „Orase din hartie” de John Green


 

 

De-abia ecranizata, cartea „Orase de hartie” scrisa de John Green face furori peste tot in lume. Adresata in special adolescentilor, milioane de adulti din lumea intreaga o citesc si o adora. „Paper towns”, asa cum este denumita in engleza, are o poveste palpitanta, misterioasa, diferita de tot ce se gaseste acum pe piata. Povestea lui Quentin si a lui Margo este povestea potrivita pentru a aminti adultilor de perioada cand vroiau sa fuga de acasa si cand grijile erau mai putine, dar trairile mai intense. J

 

7. „O zi din sapte” de Lauren Oliver


 

Desi au trecut ani buni de cand am citit cartea asta, nu cred ca o voi uita niciodata. Am adorat fiecare cuvintel, fiecare pagina. Nu cred ca am citit vreodata o poveste cu mai multa profunzime si cu o eroina mai matura. Cartea asta merita citita de absolut toata lumea, mai ales de adulti. Povestea Samanthei este o dovada de curaj, maturitate, loialitate, desteptaciune si altruism.

 

8. „Spulbera-ma” de Tahereh Mafi


 

„Spulbera-ma” este probabil cea mai bine scrisa carte a anilor nostri. Scrisul lui Tahereh Mafi este absolut superb, atat de poetic si profund! Totul la cartea asta tipa ca trebuie citita... povestea superba, captivanta, personajele speciale, scrisul incredibil, atmosfera geniala. Voi recomanda mereu aceasta serie – seria mea preferata. Cand ma gandesc mai bine, cred ca ar fi timpul sa o recitesc. J

 

9. „Eleanor & Park” de Rainbow Rowell


 

 

Recent publicata si in Romania, „Eleanor & Park” continua sa faca furori in intreaga lumea dupa ani buni de la publicare. De ce? Pentru ca povestea dintre Eleanor si Park este superba, emotionanta, captivanta. Nu te poti satura de ea. Scrisul lui Rainbow Rowell este absolut genial, iar adultii si-ar aduce aminte de vremurile cand erau mai liberi si mult mai indragostiti. De asemenea, „Eleanor & Park” arata cat de mult sunt efectati adolescentii de abuzul in familie si cat de important este sa aiba pe cineva alaturi, chiar daca sunt foarte diferiti de ei.  Cu siguranta asta este o carte pe care mama mea ar adora-o! ;)

 

10. „Mare Tranquillitatis” de Katja Millay


 

Ultima carte din acest top (insa nu cea din urma), „Mare Tranquillitatis” este una dintre cele mai bune carti pe care si eu si mama le-am citit. Are o poveste atat de bine scrisa si de emotionanta, incat toata lumea ar adora-o. Povestea Nastyiei se adreseaza unei lumi intregi. Cred cu adevarat ca adultii nu ar avea o problema daca ar incerca sa o citeasca. Dimpotriva, sunt convinsa ca le-ar placea foarte mult. J

 

Acesta a fost topul cu cele zece carti pentru adolescenti pe care si adultii trebuie sa le citeasca. Sper ca v-am convins sa mai intrati un pic in lumea adolescentilor.

 

 

Ati citit vreodata o carte pentru adolescenti? Considerati ca este important sa mai intrati uneori in mintea adolescentilor? Asteptam opiniile voastre in sectiunea de comentarii! J

8 carti pe care orice romantic incurabil trebuie sa le citeasca

Cartile romantice au fost intotdeauna adorate de o lume intreaga. Sunt sigura ca fiecare dintre noi se bucura de cate un romance din cand in cand, chiar daca genul nostru preferat este unul complet diferit. Oricat de mult am aprecia un roman thriller la orice moment al zilei, povestile de dragoste vor fi intotdeauna o gura de aer. De multe ori, romantele din carti ne fac sa ne simtim ca si cum lumea e a noastra. Ne dau speranta, ne aduc zambete pe buze, ne fac sa oftam si sa strangem cartea la piept cu putere. Usor de citit, cu povesti frumoase, ele ne fac sa ne indragostim. De viata, de carti, de noi sau de anumite personaje din carte. Personal, romance-ul face parte din genurile mele preferate. Imi place povestile frumoase de dragoste, cele bine scrise, nu foarte siropoase si care te pot invata ceva. Chiar daca nu sunt o romantica incurabila, voi citi mereu o carte de dragoste buna cu bucurie.

Am decis sa ma uit printre toate cartile romance pe care le-am citit si sa intocmesc o lista de opt carti pe care orice romantic incurabil trebuie neaparat sa le citeasca. Bineinteles, toata lumea ar trebui sa citeasca aceste carti, insa sunt sigura ca un romantic incurabil va aprecia aceste carti de doua ori mai mult. Oricum ar fi, aceste opt carti consider ca sunt cele mai bune carti de dragoste pe care le-am citit.


1. „Eleanor & Park” de Rainbow Rowell


Recent aparuta in Romania, „Eleanor & Park” face furori in intreaga lume cu povestea de dragoste intre doi adolescenti extrem de diferiti. Dialogurile personajelor principale, dovezile lor de dragoste, felul lor de-a se iubi, scrisul superb a lui Rainbow fac ca aceasta carte sa fie cartea perfecta pentru oricine. Eu am citit-o de doua ori si nu ma pot satura de ea. Este pur si simplu un must-have!


2. „Landline” de Rainbow Rowell


Ramanand la aceasi autoare, Rainbow Rowell, vreau sa vorbesc despre cea mai recenta carte de-a ei pe care am citit-o: „Landline”. Chiar daca inca nu a aparut in Romania, sunt sigura ca acest moment nu va intarzia prea mult. „Landline” este o poveste geniala de dragoste, in stilul caracteristic a lui Rowell. Desi o carte pentru adulti, nu tineti cont de varsta daca vreti sa o cititi. Chiar daca aveti 17, 40 sau 80 de ani, povestea de dragoste dintre Georgie si Neal va va face sa oftati, sa zambiti, sa va indragostiti si sa va intristati. O carte geniala!


3. „Padurea norvegiana” de Haruki Murakami


„Padurea norvegiana” este romanul din cauza caruia Haruki Murakami este atat de adorat in lume acum. Eu am citit cartea acum cateva luni si m-a facut sa ma indragostesc de Murakami si de felul lui de-a scrie in mod irevocabil. Povestea de dragoste dintre cele doua personaje principale, alaturi de triunghiul amoros care se desfasoara mai tarziu in roman, mi-au facut inima sa se topeasca. Cred ca „Padrea norvegiana” este un roman de dragoste pe care oricine ar trebui sa il citeasca.


4. „Iubita mea, Sputnik” de Haruki Murakami


„Iubita mea, Sputnik” este o carte scrisa tot de Haruki Murakami pe care am citit-o recent. Cu acelasi stil magic ce l-a consacrat pe Murakami, povestea lui K, a lui Miu si a lui Sumire este o combinatie de thriller, romance si o idee de fantasy. O combinatie magica. N-as putea descrie atmosfera speciala din carte, insa cred cu adevarat ca aceasta carte va va face sa va ignorati viata pentru cateva ore si sa va adanciti intr-o emotionanta poveste de dragoste.


5. „Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard


Chiar daca initial aceasta carte a fost un fan fic, „Infernul lui Gabriel” continua sa captiveze inimele cititorilor din lumea intreaga dupa ani buni de la publicarea primului volum. Povestea dintre inocenta Julia si intunecatul Gabriel va fi mereu una dintre povestile mele preferate de dragoste. Este atat de... intunecata, de emotionanta, de captivanta si de fermecatoare, incat am citit toate cele trei volume in cam o luna. Personalitatea lui Gabriel si diferentele dintre el si Julia nu au cum sa nu te intrige, iar scrisul lui Sylvain este cu adevarat genial. Da, trebuie sa o cititi!


6. „Printre tonusi cenusii” de Ruta Sepetys


Cand ma gandesc la cartea asta, inca imi vine sa oftez. „Printre tonusi cenusii” nu este numai o poveste de dragoste. Este un roman de razboi, care descrie lupta dintre popare si chinurile prin care au trecut anumiti oameni intr-un mod tulburator. Ce e si mai emotionant este faptul ca in vremurile grele, personajul principal, Lina, isi gaseste alinarea in cele cateva momente pe care le poate petrece alaturi de Andrius, un baiat cu doi ani mai mare decat ea care este in stare sa o protejeze cu viata lui. Lina este smulsa de langa Andius dupa cativa ani si dusa intr-un alt lagar. Insa dupa ani, cei doi se regasesc si se casatoresc, trecand peste traumele din adolescenta impreuna. Trebuie neaparat sa cititi aceasta carte daca nu ati facut-o inca!


7. „La rascruce de vanturi” de Emily Bronte


Trecand in sfera clasicilor, „La rascruce de vanturi” de Emily Bronte a frant multe inime de-a lungul anilor. Cartea aceasta este o poveste de dragoste pasionala, aproape nebuneasca, intre Heathcliff si Catherine Earnshaw. Soarta potrivnica ii impiedica sa dea roade iubirii lor, dar pasiunea dintre Heathcliff si Catherine va fi intotdeauna irezistibila.


8. „Sotia calatorului in timp” de Audrey Niffenegger


Chiar daca am citit cartea asta in urma cu patru ani, inca nu am putut trece peste ea. Este o poveste de dragoste perfecta! Acum ca ma gandesc mai bine, ar cam trebui sa o recitesc. Povestea personajelor principale este foarte pasionala, foarte frumoasa, insa extrem de trista si emotionanta. Jur, fiecare pagina mi-a frant inima! Daca nu ati citit inca cartea asta, nu stiu ce mai asteptati!

Acestea sunt cele opt carti de dragoste pe care oricine (dar in special romanticii incurabili) ar trebui sa le citeasca. Recomand cu caldura toate cartile de mai sus si chiar sper ca ve leti citi.

Ca tot veni vorba... voi cititi romance? Care sunt cartile povestea preferate de dragoste? J

 

10 cărți pe care le poți face cadou de Crăciun

Pentru că vine sezonul sărbătorilor de iarnă, automat vine și sezonul cumpărăturilor și a cadourilor. Până la urmă, mare parte din farmecul Crăciunului și al anului nou constă în febra cumpărăturilor și în oferirea cadourilor. Fie că plănuiești să te apuci de căutat un cadou pentru părinți, pentru persoana iubită sau pur și simplu pentru o persoană la care ții, sunt sigură că alegerea nu este ușoară. Tocmai din această cauză am hotarât să ajut cum pot. Astfel am întocmit o listă cu zece cărți care sunt numai bune de făcut cadou pentru o ocazie specială ca și sărbătorile de iarnă.


1. Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Sau orice carte scrisă de Rainbow Rowell, sincer. Cărțile ei au puterea de a te ține în casă chiar și pe cea mai frumoasă vreme. Însă atunci când ninge, iar luminile de Crăciun pâlâie, nu cred ca este carte mai potrivită decât aceasta ca să te facă să stai în casă, la căldură, citind minunata poveste de dragoste a celor doi adolescenți.


2. Second Life – S.J. Watson

Recent apărută în România, cartea aceasta sunt sigură că îți va oferi un Crăciun mult mai palpitant decât orice altă carte thriller. Până la urmă, vorbim de S.J. Watson!


3. Toate acele locuri minunate – Jennifer Niven

Toate acele locuri minunate este o carte palpitantă, frumos scrisă, care te va face să îți dai seama că există multe locuri minunate, de multe ori acestea fiind alături de cei dragi. O carte numai buna de citit noaptea târziu, lângă Bradul de Crăciun.


4. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

Pădurea norvegiană este cartea numai bună de dăruit persoanei iubite. Povestea de dragoste din carte transmite atât de multe, încât topește și zăpada. O carte genială, ce te va face să iubești viața din ce în ce mai tare.


5. Printre tonuri cenușii – Ruta Sepetys

Pentru persoanele care se relaxează cu o carte de război, aceasta este carte potrivită. Printre tonuri cenușii este o emoșionană poveste de viață, dar și de dragoste, trăită printre tonurile gri ale războiului.


6. Dragostea mea mi-a dăruit...

O antologie scrisă de mai mulți autori adorați de o lume întregă, Dragostea mea mi-a dăruit... este o carte care trebuie citită neapărat de Crăciun! Ca să fie Crăciun în toată regula, trebuie să citim măcar o carte de Crăciun, iar aceasta este cartea numai bună de citit in cele trei zile de Crăciun.


7. Cum să te îndrăgostești – Cecelia Ahern

Pentru toate inimile romantice, Cecelia Ahern a venit cu un nou roman care emoționeză o lume întreagă încă de la lansare. Cum să te îndrăgostești poate fi dăruită persoanei iubite, dar și unei persoane care vreți să se îndrăgostească. Nu se știe niciodată!


8. Umbra vîntului – Carlos Ruiz Zafon


De data asta, Umbra vîntului este cartea ce trebuie dăruită iubitorilor de cărți. Cartea aceasta abordează o varietate mare de subiecte și are un pic pentru fiecare. Cu siguranță Crăciunul vostru va fi mult mai animat cu acest roman.


9. Fata din tren – Paula Hawkins

Revenind la cărțile thriller, voi recomanda cartea tuturor persoanelor care vor un Crăciun palpitant. Fata din tren nu vă va lăsa să vă plictisiți, credeți-mă!


10. Tuturor băieților pe care i-am iubit – Jenny Han

Personal, Tuturor băieților pe care i-am iubit mi s-a părut una dintre cele mai reușite cărți de dragoste din anul 2015. Povestea frumoasă te va face să te îndrăgostești, iar personajele vor ajunge să îți fie cele mai bune prietene într-un timp scurt. Numai bună pentru atmosfera de Crăciun!

Ei bine, cu cărțile acestea nu poți da greș! Sunt potrivite pentru toată lumea și fiecare are ceva special. Dacă ai ales vreo carte din această listă pe care să o dăruiești  cuiva, nu ezita să îmi spui în zona de comentarii!

Articol scris de Bianca M. Calin

Recenzie Marțianul – Andy Weir

Trebuie să recunosc că nu sunt o mare fană a cărților de genul acesta. Nu mă pricep foarte bine la calcule matematice sau la chimie. Însă sunt o cititoare înrăită, așa că nu pot rezista în fața unei cărți bune, despre care toată lumea vorbește. Chiar dacă în mod normal nu aș fi citit o carte ca și „Marțianul”, aceasta mi-a fost recomandată de mulți prieteni, așa că nu am putut refuza să o citesc.

Chiar dacă nu mă așteptam, ”Marțianul” este o carte care mi-a plăcut și pe care aș recomanda-o și altora. Am avut ușoare reticențe în momentul în care am început-o, pentru că nu știam la ce să mă aștept, de vreme ce nu mai citisem niciodată o carte de genul. Însă nu am fost dezamăgită de această carte. Chiar deloc.


Primul lucru pe care îl voi remarca este și cel care mi-a plăcut cel mai mult – faptul că autorul este foarte bine informat și asta se vede din toate detaliile despre inginerie pe care acesta le oferă cititorului. Bineînțeles, autorul este inginer, însă mi-a plăcut foarte mult felul în care reușește să facă cititorul să înțeleagă ce spune el. Pentru mine chimia, matematica și tot ce ține de inginerie înseamnă un mister, însă Andy m-a făcut să înțeleg ce vorbește el acolo. Voi recunoaște că la un momentdat obosisem de toate aceste calcule și detalii, însă voi trece cu vederea acest lucru diin cauza celorlalte laturi ale cărții care m-au captivat.

O altă latură care mi-a plăcut extrem de mult a fost tonul amuzant și degajat al cărții. Mark Watney este prins pe Marte, după ce misiunea lui a eșuat și colegii lui au fost nevoiți să pleacă înapoi pe Pământ. Pe parcursul cărții, Mark este nevoit să găsească diverse moduri în care să suprviețuiască și să ia contact cu Pământul.

Chiar dacă premiza cărții sună destul de deprimantă, carte nu te face să te simți singur sau trist. Mark este atât de concentrat pe supraviețuit, încât nu are timp de pierdut pe panică, tristețe sau prea multă singurătate. Acesta are obiceiul de a se autoironiza și are un ton foarte degajat și sarcastic, lucru care face autorul să râdă și să citească cartea mai ușor.

Tocmai din cauza aceasta, cititorul ajunge să îndrăgească personajul principal. Altfel, ajungi să te conectezi cu el, iar între cititor și Mark se crează o intimitate aparte. Acesta a fost un alt punct care mi-a plăcut mult la carte. Citind cartea, te simți cu sufletul alături de Mark și urmărești acțiunea cu sufletul la gură. De asemenea, personajul este foarte deschis și foarte... uman. Are sentimente normale, iar asta te face să te regăsești și să te simți foarte apropiat de el.

Atmosfera este, de asemenea, foarte bine creată. La un momentdat am simțit chiar că sunt pe Marte alături de Mark. Am simțit singurătatea, liniștea, gravitatea diferită de cea de pe Pământ.

Am urmărit acțiunea cu sufletul la gură. Andy a creat o acțiune foarte bună, cu un ritm alert și o intrgă captivantă. Fiecare schimbare de situație îmi făcea inima să se urce la gât, pur și simplu. L-am îndrăgit atât de mult pe Mark și am simțit fiecare eveniment favorabil sau mai puțin favorabil cu o intensitate aparte.

Cartea devine din ce în ce mai palpitantă cu fiecare capitol, lucru care m-a încântat grozav. Pe măsură ce înaintam în acțiune, deveneam din ce în ce mai captivată de poveste și încercam să citesc din ce în ce mai repede. Finalul... of Doamne, finalul! Mi-a plăcut la nebunie. Pur și simplu genial.

Da, recomand! ”Marțianul” este un roman de supraviețuire genial, foarte bine scris, cu o poveste care va încânta orice cititor. Povestea lui Mark te va face să simți un rollercoaster emoțional, care te va lasă cu inima la gură.

Notă: 4.5 stele din 5.

Articol scris de Bianca M. Calin

 

 

Recenzie Cum să te îndrăgostești - Cecelia Ahern

Voi începe această recenzie prin a menționa faptul că aceasta a fost prima carte scrisă de Cecelia Ahern pe care am citit-o. Bineînțeles, auzisem multe lucrurile bune despre cărțile ei, așa că am fost foarte entuziasmată să citesc ceva scris de ea.

Cum să te îndrăgostești este una dintre cărțile de care, ca și cititor, te îndrăgostești imediat. Eu una am făcut-o. Această carte mi-a plăcut mult, chiar mai mult decât mă așteptam. Mi-a plăcut povestea, scrisul autoarei, personajele, mesajul cărții. M-a determinat să citesc și alte cărți scrise de Cecilia Ahern.


Voi începe cu latura cărții care mi-a plăcut cel mai mult. Și anume povestea. Sunt o romantică incurabilă, așa că mă dau în vânt după genul acesta de povești, în care două persoanaje ce suferă de depresie se întâlnesc și se salvează unul pe celălalt. Povestea scrisă de Cecelia Ahern mi s-a părut extraordinar de romantică, bine pusă în scenă, cu multe scene bune, care țintesc exact spre inima cititorului și oferă poveștii o dinamică foarte bună. Povestea se dezvoltă treptat și devine din ce în ce mai captivantă cu fiecare capitol.

Foarte mult mi-a plăcut și stilul autoarei. Scrisul ei ușor de urmărit, cu umor, sarcasm, dramatism și autenticitate m-a captivat și m-a convins că Cecelia Ahern este o autoare de romance foarte bună. Are talentul necesar pentru a scrie o poveste captivantă, cu o intrigă extrem de interesantă și cu un final genial. Drept dovadă miile de cărți pe care le-a vândut în toată lumea până acum.

De asemenea, autoarea știe cum să inducă cititorului emoțiile care trebuie. Fiecare scenă este aparte și transmite emoțiile și mesajele potrivite ca cititorul să poată rezona cu personajele. Consider că această carte transmite multe mesaje, dar cel mai important mesaj pe care l-am primit eu este că nu există un manual după care te poți îndrăgosti. Dragostea vine atunci când te aștepți mai puțin și nu poți să o controlezi. Viața, în general, nu ți-o poți ghida după niște cărți inspiraționale.

Personajele sunt bine create, cu o trecut bine definit, care te lasă să îi cunoști mai bine și să le înțelegi prezentul și probleme de comportament. Mi-au plăcut ambele personaje principale, chiar dacă nu m-am putut conecta foarte bine cu ele. Christine mi-a fost foarte simpatică, iar Adam a fost un adevărat mister.

Chiar dacă este o carte relativ tristă, autoarea are grijă să ofere cititorilor și momente amuzante sau scene de un romanticism care îți vindecă inima pe care tot ea ți-a frânt-o înainte. Pasiunea Christinei pentru cărțile motivaționale, neîndemânarea ei, sarcasmul lui Adam și ironia situației m-au făcut să mă amuz și au fost o gură de aer proaspăt.

Mi-au plăcut mult titlurile capitolelor. Sunt amuzante, se potrivesc cu conținutul capitolelor și îți dau o idee despre ce se va întâmpla în respectivul capitol.

Deși autoarea folosește câteva clișee specifice cărților romantice, acesta reușește să scrie o poveste de dragoste originală, care ajunge la inimile cititorilor prin diversitatea scenelor și prin frumusețea poveștii.

Finalul mi s-a părut extrem de reușit, iar scena de pe pod a fost foarte bine scrisă. Ce să mai, sufletul meu de romantică incurabilă a făcut salturi la mine în piept.

Cum să te îndrăgostești este un roman de dragoste reușit, care cucerește cititorul și îl face să aștepte deznodământul personajelor cu sufletul la gură. Recomand această carte tuturor îndrăgostiților, mai ales în perioada sărbătorilor.

 

Notă: 4.5 stele din 5

Articol scris de Bianca M. Calin

Valeriu Panoiu lanseaza cartea Astrologia de la cer la pamant

Valeriu Pănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți astrologi ai României, si-a lansat pe 12 decembrie 2015 cartea Astrologia de la Cer la Pământ.

Astrologia de la Cer la Pământ, aparută la editura For You, este un ghid de iniţiere în tainele astrologiei care include informaţii detaliate despre istoricul astrologiei ca ştiinţă, despre simbolurile astrologice, astrogramă, zodii, planete, cicluri planetare, case astrologice şi semnificaţia lor, Ascendent, Guvernator precum şi alte cunoştinţe necesare pentru însuşirea acestui acest limbaj milenar complex, alcătuit din semne și simboluri.

După familiarizarea cu partea de teorie, autorul ne arată, pas cu pas, cum să ne creăm propria hartă natală, în stilul vechi, cu creionul în mână, şi apoi, odată creată, în carte avem tot ce trebuie ca să o interpretăm şi să ajungem la cunoașterea de sine şi la înțelegerea, pe cale intuitivă, a rostului vieții noastre pe Pământ.

Valeriu Pănoiu abordează descrierea şi predarea astrologiei într-un mod vizionar, asimilând cunoaşterea furnizată şi de alte sisteme spirituale, ajungând astfel la un sistem complex de autocunoaştere prin revelaţii, în care astrologia este numai pretextul pentru a deschide calea spre evoluţia spirituală. Din acest motiv, această carte este o lectură de referinţă atât pentru începători, cât şi pentru studenţii avansaţi în studiul astrologiei – şi pentru oricine este interesat de dezvoltarea personală.

Cartea de față are drept scop construirea unei viziuni asupra astrologiei ca sistem de cunoaștere integrat în spiritualitate, vizând evoluția personală.

Autorul Valeriu Panoiu afirma ca:

"Am lăsat explicațiile să curgă, interpretările unor aspecte sau configurații sunt mai scurte, altele sunt mai lungi, întrucât fiecare informație la care ne conectăm are propria lungime de undă. Unele informații sunt mai concentrate, altele mai ample. Am insistat cu interpretările acolo unde informațiile care circulă de obicei asupra unui subiect sunt neclare, deformate sau insuficiente, aşa cum se întâmplă în cazul unor zodii sau planete, ceea ce a dus la întinderea inegală a unor (sub)capitole în ansamblul lucrării, însă am considerat că acele clarificări sunt necesare pentru buna înţelegere a felului cum stau lucrurile.

Abordarea este departe de vreo linie clasică sau tehnică, introducând paralelisme cu alte căi de cunoaștere. Astrologia este privită energetic, iar evoluția omului este pusă în acord cu Legile Universului. Scopul acestei cărți, care se dorește a fi un ghid de iniţiere în tainele astrologiei, este autocunoașterea prin astrologie, mai precis descrierea primilor pași pe această cale de cunoaştere, culminând cu redactarea și interpretarea unei hărți natale. Materialul prezentat în paginile ce urmează este rezultatul unor căutări personale și revelații, susținute de experiența practică de consiliere astrologică, care au condus pe alocuri la reinterpretarea sau stilizarea unor principii și definiții prezente în manualele de astrologie. Discursul se concentrează pe elaborarea unui sistem de interpretare compus din cele 12 zodii, cele 12 case, cele 10 planete principale, la care se adaugă Nodurile Lunare, Ascendentul, Mjlocul Cerului și cele 5 aspecte majore.

Astrologia este doar o cale de evoluție şi, ca orice cale, nu este pentru toată lumea. Unii nu rezonează cu ea și nici nu au nevoie de astrologie. Chiar dacă planetele se învârt și pentru ei, își primesc altfel mesajele pe care le caută. Cu toții suntem la fel de în regulă.

Astrologia poate fi considerată știința prin care intuiția accesează misterul prezenței omului în Univers, iar astrograma natală, sinteza vieții pe care o trăim. Să începem împreună descifrarea acestui limbaj alcătuit din semne și simboluri, prin care ajungem la cunoașterea de sine, la înțelegerea pe cale intuitivă a rostului vieții,  prin care ne aducem aminte locul și menirea noastră.''

''Astrologia de la Cer la Pământ" aparută la editura For You este o lectură de referinţă atât pentru incepători cât şi pentru avansaţi în astrologie, dar cu precădere pentru toţi cei interesaţi de dezvoltarea personală.

Cele mai citite cărți de Crăciun pentru copii și adulți

Ce povești să răsfoiești sub brad în 2015?

Te pregătești să intri în atmosfera de Crăciun alături de o carte bună?

De la lecturi clasice și nemuritoare cu Moș Crăciun, din toate timpurile, la cărți cu povești noi de Crăciun, ți-am pregătit o listă cu cele mai citite cărți de Crăciun pentru copii și adulți care te vor binedispune și-ți vor readuce aminte de copilărie!

Mirosul proaspăt de brad, copii care se joacă în jurul lui, bucatele gătite cu atenție și masa în familie, toate tradițiile Crăciunului, schimbul de cadouri, colindele, toate împreună creează atmosfera magică a sărbatorilor de iarnă.

Singurul lucru care pare că mai lipsește este o poveste spusă sub brad, în vacanța de iarnă în intimitatea casei, împreună cu familia, așezat pe fotoliul cel mai confortabil. Fie că alegi o carte de citit copiilor sau vrei un moment de relaxare înaintea Ajunului, am ales pentru tine cele mai bune cărți de Crăciun.

Întreaga lume magică a lui Moș Crăciun parcă prinde viață cu aceste povești pentru copii și adulți!

1. Poveste de Crăciun, de Charles Dickens

Romanul lui Dickens este una dintre lecturile esențiale pentru perioada sărbătorilor de Crăciun, și totodată una din cele mai citite și vândute cărți. Este o poveste care a fascinat imaginația copiilor și a ocupat noptierele părinților timp de generații, așa ca nu poate lipsi din orice lectură destinată Craciunului.

Pentru cei care nu sunt familiari cu ea, Povestea de Crăciun a lui Dickens elogiază spiritul Crăciunului prin povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit îndepărtat de toți și de toate.

Despre ce e vorba în carte?

În seara de Ajun acest primește o vizită de la cele trei spirite ale Crăciunului - Trecutul, Prezentul și Viitorul. Cei trei îl vor purta pe bătrân într-o călătorie care îl va schimba pentru totdeauna.

Esența cărții se află în morala lecției pe care Ebenezer o învață și constă în valorile care trebuie insuflate celor mici: bunătate, mărinimie, onestitate și dorința de a dărui.

Cartea a fost ecranizată de mai multe ori, cea mai cunoscută variantă fiind cea cu Jim Carey și Gary Oldman.

Citește aici întreaga recenzie. Volum apărut la Editura Litera, Pret: 53 Lei

2. Scrisori de la Moș Crăciun, de J.R.R Tolkien

J.R.R Tolkien este cunoscut ca și părintele fantasticei trilogii Stăpânul Inelelor și Hobbitul, dar creațiile sale literare includ și această minunată colecție de scrisori.

Despre ce e vorba în carte?

John, Michael, Christopher si Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien așteaptă cu nerăbdare să primească plicurile semnate cu timbrul Polului Nord. Aceste epistole sunt scrise din punctul de vedere al lui Moș Crăciun sau, uneori, micuții săi secretari, elfii.

Ele documentează aventurile și călătoriile lui Moș Crăciun și ale ajutoarelor sale, poveștile pline de aventură, cadouri și zăpadă. Întreg universul Polului Nord pare a se destăinui prin scrisorile sale: năzbâtiile Ursului Polar, aventurile lui Paksu și Valkotukka - oamenii de încredere ai moșului și secretul Lunii și Stelelor.

Apărut la Editura Rao, Pret: 42 Lei

3. Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler


Simbolurile tradiţionale ale Crăciunului ne întâmpină la fiecare colţ de strădă: clopoţei, steluţe, elfi, iederă, bătrânei durdulii în costume roşii, îngeri, plante verzi, dar câţi dintre noi cunoaștem importanţa şi semnificaţia lor?

Din acestă carte vei afla toate răspunsurile la orice întrebare legată de Crăcoun. Este într-adevăr o Enciclopedie a sărbătorilor de iarnă, și o lectură foarte bine scrisă și chiar amuzantă, must read pentru orice fan adevărat al Crăciunului!

De la importante evenimente istorice, până la tradiții etnice și colinde din toată lumea, Enciclopedia Crăciunului este o carte numai bună de pus sub brad oricui, de la copii la adulți. Vei fi uimit de câte obiceiuri sunt legate de Crăciun în toată lumea, pe care să le discutați în familie!

Apărut la Editura Nemira, Pret: 71 lei

4. Viața și Aventurile lui Moș Crăciun, de Lyman Frank Baum

Despre un Crăciun de poveste

Viața și aventurile lui Moș Crăciun este o cărticică dedicată copiilor, decorată cu ilustrații minunate care îi poartă pe micuți în lumea fantastică a Moșului.

Despre ce e vorba în carte?

Copii pot afla acum povestea vieții moșului, cum acesta a fost crescut de făpturi ale pădurilor care i-au oferit cel mai neprețuit dar - nemurirea. Împreună cu 10 reni, el a decis să își ducă existența la Polul Nord, unde cioplește jucării și aduce în fiecare an copiilor cadouri.

Magia sărbătorilor de sub brad nu ar fi la fel fără o poveste revelatoare despre bătrânul Moș Crăciun și ajutoarele sale destoinice.

Povestea este disponibilă și în varianta unui minunat desen animat. ( e destul de vechi și nu are actori cunoscuti.)

Volum apărut la Editura Corint Junior, Pret: 33 Lei

5. În căutarea sufletului Crăciunului, de R.D Mottok

O carte mai nouă în lista noastră, În căutarea sufletului Crăciunului a fost lansată anul trecut de către R.D. Mottok, un părinte îndrijorat de dispariția valorilor Crăciunului din societatea modernă.

Despre ce e vorba în carte?

Trei prieteni buni pornesc în aventura vieții lor cu scopul de a salva spiritul dispărut al Crăciunului. Împreună vor străbate cale lungă, vor înfrunta primejdii și își vor face prieteni noi cu care revizitează locuri dragi.

Într-o cursă contra cronometru ei trebuie să găsească spiritul Crăciunului în timp pentru ai reda strălucirea de odinioara. Vor reuși oare?

Apărut la Editura Trei, Preț 44 de lei

6. Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlof


Colecția de povești scrise Selma Lagerlof transmit către copii și părinți valorile fundamentale ale Crăciunului: dragoste, bunătate, mărinimie și întelegere. Ele crează o atmosferă minunată de armonie pentru toată familia.

Despre ce e vorba în carte?

Toate poveștile păstrează tematică Crăciunului și descriu scenete și personaje biblice precum Isus, legende de Crăciun din diferite părți ale lumii și întâmplări din viața oamenilor obișnuiți.

Talentul narativ al scriitoarei introduce cititorul într-o lume fantastică a copilăriei, când poveștile se spuneau la gura sobei de către cei în vârstă.

Apărut Editura Humanitas,Preț 39 Lei

7. Expresul Polar, de Chris Van Allsburg

Expresul Polar de Chris Van Allsburg ilustrează frumusețea viselor și a copilăriei, motiv pentru care este o lectură perfectă pentru cei mici. În 2004, cartea a fost ecranizată în varianta Hollywodiană și a primit nenumărate premii, inclusiv o nomilarizare la Oscar.

Despre ce e vorba în carte?

O poveste clasică pentru copii, Expresul Polar este povestea unui băiețel care obișnuia să iubească Crăciunul, dar care începe să pună la îndoială existența lui. Într-o noapte, el aude la geamul său fluieratul unui tren.

Curios, coboară scările din cameră și aleargă afară unde este întâmăinat de Expresul Polar, un tren grandios a cărei destinție este Polul Nord. La invitația conductorului, băiatul se urcă în tren și pornește într-o călătorie al cărei final este chiar căminul lui Moș Crăciun.

Apărut la Editura Arthur.

8. Când Moș Crăciun a căzut din cer, de Cornelia Funke

Cornelia Funke este o binecunoscută autoare germană, celebră pentru lucrările sale de ficțiune pentru copii și adulți. Cand Moș Crăciun a căzut din cer este una dintre cele mai de succes cărți ale ei, transformată de curând și în piesă de teatru.

Despre ce e vorba în carte?

Premiza poveștii este extrem de originală. Gerold Geronimus Goblynch, conducătorul Consiliului de Crăciun își dorește să transforme sărbatoarea magică într-o mașinări de făcut bani. Toți Moși Crăciunii care i se opun sunt transformați în ciocolată.

Ultimul Moș Crăciun rămas decide să ia situația în mâinile sale și împreună cu Steaua Căzătoare, renul său și câțiva îngeri va încerca să îndeplinească dorințele copiilor și să salveze Crăciunul.

Și această carte a fost ecranizată, existând un film in germană.

Apărut la Editura Rao.

9. Un altfel de crăciun, de John Grisham

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai romanelor de mister și thriller, John Grisham și-a surprins fanii cu această carte despre Craciun, dedicată adulților. Succesul cărții a dus la ecranizarea lui în anul 2004, cu Tim Allen și Jamie Lee Curtis în rolurile principale.

Despre ce e vorba în carte?

După plecarea fetiței lor în Peru, cuplul Luther și Nora Krank realizează că nu vor să mai petreacă încă un Crăciun tipic și decid că anul acesta vor sări peste sărbătoare și vor pleca într-o croazieră de zece zile în Caraibe.

Romanul înfățișează cu mult umor aventurile prin care cei doi trec încercând să petreacă un Crăciun neobișnuit. Partea cea mai dificilă este să explice tuturor persoanelor din viața lor că vor să părăsească orășelul de sărbători.

Construit pe principiul reacțiilor în lanț, Un altfel Crăciun te va face să apreciezi frumusețea momentelor petrecute cu familia, în timp ce îți aduce un zâmbet pe buze.

Apărut la Editura Rao .

10. Daruri de Crăciun, de Cornelia Turlea Chifu

Pentru că sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără poezii, recomandăm cu căldură un volum de poezii de Crăciun scris de autoarea Cornelia Turlea Chifu. Acest volum este un element de cultură românească care își va găsi cu ușurința locul în inima familiei.

Despre ce e vorba în carte?

În esență o carte despre obiceiuri, poeziile autoarei vorbesc despre bunătate, generozitate, tradiție și bucuria de a fi cu familia. Se pot citi lângă brad, cu copii sau chiar la masă, împreună cu toată familia. Remarcăm tradiționalismul puternic care provine din elementele legate de obiceuri și datini pe care poeziile le descriu.

Vin copiii să le cânte / În Ajunul de Crăciun / Toată poarta se deschide / Că românul e om bun.

Apărut la Rexlibris.

11. Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor, de E. T. A. Hoffmann


Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor este o frumoasă poveste de Crăciun, perfectă pentru o lectură de seară alături de cei mici.

Despre ce e vorba în carte?

În seara de ajun, doi copilași, Marie și Fritz așteaptă cu nerăbdare să vadă ce cadouri le-a creat nașul lor Drosselmeyer, inventator și ceasornicar de profesie. Deși multe jucării atrag atenția copiilor, Marie este îndrăgostită de un spărgător de nuci care o va duce într-o lume cumplită și fascinantă.

Această lume este ascunsă adulților, chiar si altor copii, dar Marie știe că atunci când vine noaptea începe bătălia între jucării, conduse de Spărgătorul de Nuci, și neamul șoricesc, conduse de Regele cu Șapte Capete.

Poziționat la granița dintre realitate și imaginație, romanul lui Hoffman îi va fascina cu siguranța pe toți copilașii. Povestea se găsește și în colecția de 24 de Povești în așteptarea Crăciunului alături de alte opere scurte nemuritoare.

Este una din cărțile de Crăciun care au fost transformate în filme de animație pentru copii.


Apărut la Editura Litera.

12. Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie

Agatha Christie este faimoasă pentru minunatele sale romane de mister și personajele nemuritoare pe care le-a creat. Detectiv faimos al literaturii fiction, Poirot investighează de această dată o crimă petrecută în ajunul Crăciunului.

Despre ce e vorba în carte?

Un milionar înstrăinat de familie, Simeon, se decide să organizeze o reuniune de Craciun cu toate rudele. Curioși de această schimbare de atitudine, musafirii apar, dar înainte sa aibă loc masa, gazda este ucis.

Cu un număr mare de suspecți și motive, acesta pare a fi un caz de nerezolvat. Va reuși Poirot să descopere adevărul din spatele acestei crime de Crăciun? Crăciunul lui Poirot este mai mult dedicată adolescenților și adulților dar garantat te va ține cu sufletul la gură.

Volum apărut la Editura Rao.

13. 24 de Povești în așteptarea Crăciunului și Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

Cum ar fi să ai toate poveștile de Crăciun la îndemână, oricând? Culegerile 24 de Povești de Crăciun și Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, curprind nenumărate comori de la Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Fraţilor Grimm, Hans Christian Anderson și mulți mulți alții.

Aceste două culegeri magice sunt surpriza perfectă de ascuns sub brad. Odată primite, cei mici nu vor mai putea să le lase din mână.

Petreceți Crăciunul în compania unor personaje de neuitat: Scrooge, Spărgătorul de Nuci, Fetiţa cu chibrituri, cei trei Magi și bătrănul Moș Crăciun abia așteaptă să vă spună povestea lor.


Apărute la Editura Nemira și Curtea Veche, Preț 41 Lei, 35 Lei.

14. Marea Carte a Crăciunului

Marea Carte a Crăciunului este un volum dedicat persoanelor care iubesc sărbătorile, o veritabilă enciclopedie a Crăciunului. Cartea cuprinde cele mai frumoase povești și colinde de Crăciun, care îi vor încânta pe copii. Mai sunt incluse jocuri și activități pentru toata familia precum și rețete pentru cele mai delicioase bucate.

Apărut la Editura Litera, Preț: 44 Lei

15. How the Grinch stole Christmas (Cum a furat Grinch Crăciunul), de Dr. Seuss

Cum a furat Grinch Crăciunul  este una dintre poveștile nemuritoare ale sărbătorilor de iarnă. Ne învață că bunătatea și blândețea pot transforma chiar și cel mai nefericit și ursuz om.

Despre ce e vorba în carte?

Povestea începe cu faimosul Grinch, un personaj pe care toți copii și părinții îl cunosc. E ursuz, supărat tot timpul, și nu îi place Crăciunul. De fapt, plănuiește să fure toate cadourile și să distrugă Crăciunul pentru toți locuitorii din Whoville.

Singura persoană care reușește să vadă partea bună din Grinch este micuța Cindy Lou, o fetiță cu un suflet nobil care vrea să ofere ursuzului personaj o șansă de a descoperi magia sărbătorilor. Va reuși ea să pătrundă în inima lui Grinch și să îl oprească pe acesta din planul său malefic? Copii știu răspunsul, voi îl știți?

Povestea Cum a furat Grinch Crăciunul a fost ecranizată, iar în film Jim Carey joacă rolul lui Grinch!

16. Cărți de Crăciun pentru copii și preșcolari

Pentru cei mici care încă nu știu să citească, dar vor să răsfoiască singuri și să se întreacă la colorat, am pregătit o selecție de cărți de colorat cu tematică de Craciun, din care îți recomandăm Crăciunul - Descoperă și colorează!

Alte cărți pentru copii care merită menționate, mai ales pentru micuții pasionați de filmele animate Disney, sunt Crăciunul cu surorile Anna și Elsa din Frozen (Regatul Înghețat) și Crăciunul alături de prințesele Disney. Craciunul cu Anna si Elsa este un cadou care te învață să faci o mulțime de decorațiuni și ornamente ingenioase de sărbători și dezvăluie celor mici o poveste minunată a festivalului sfârșitului iernii în Arendelle!

17. Cărți de Crăciun spirituale, care transcend religia

Miracolele Arhanghelului Gabriel, de Doreen Virtue

Pentru cei care își doresc un Crăciun spiritual, o lectură frumoasă, plină de ilustrații cu scenete biblice, volumul Miracolele Arhanghelului Gabriel, apărută la editura Adevăr Divin este cea mai bună alegere. Arhanghelul Gabriel este faimosul înger-mesager care apare în povestea de Crăciun în Evanghelia lui Luca, și care a inspirat o lume întreagă.

În paginile acestei cărți vei găsi informații noi legate de istoria și caracteristicile lui Gabriel, care te vor aduce mai aproape de acest personaj, precum și numeroase ilustrații istorice și extrem de frumoase ale Arhanghelului.

Pentru mai multe cărți de crăciun vizitează întreaga selecție Librex!

Sărbătorile de iarnă sunt momente minunate de petrecut cu familia și prietenii apropiați. O atmosferă autentică este construită cu o poveste fascinantă. Păstreaza magia sărbătorilor și împărtășește cele mai frumoase povești despre Moș Crăciun cu cei dragi.

Tu ce cărți de citit vei pune sub brad anul acesta?

5 carti thriller care te vor tine cu sufletul la gura

Chiar daca genul thriller nu se numara printre genurile pe care le citesc constant, de fiecare data cand citesc o carte ce face parte din acest gen, traiesc o experienta aparte. Ador cartile care au puterea de-a ma face sa citesc neincetat, care ma tin cu sufletul la gura si care ma obsedeaza. Pentru mine, cartile thriller sunt o gura de aer proaspat. Imi place sa le citesc atunci cand vreau ceva diferit.

Exista totusi un numar vast de oameni pentru care cartile thriller reprezinta acelasi lucru pe care cartile de razboi il reprezinta pentru mine: un motiv sa uit lumea din jurul meu.

Din acest motiv am intocmit o lista cu cinci carti thriller pe care trebuie sa le citeasca oricine, dar in special iubitorii genului asta. De ce? Pentru ca iti vor ingheta sangele in vene si te vor face sa fii obsedat de ele.

1. Inainte sa adorm – S.J. Watson

Inainte sa adorm este thriller-ul meu preferat. Cred cu adevarat ca este o carte pe care absolut toata lumea ar trebui sa o citeasca. Este un thriller psihologic, care analizeaza adancurile mintii umane si felul in care o obsesie poate fi dusa la extrem. Aceasta este cartea care m-a facut sa imi doresc sa pot citi mai repede. Citind-o, am simtit ca voi exploda de curiozitate si de neliniste daca nu aflu mai repede povestea adevarata. Un must read pentru toata lumea, dar in special pentru cititorii de thriller!

2. Fata din tren – Paula Hawkins


 

Fata din tren este carte pe care am citit-o pe plaja vara trecuta si care m-a facut pur si simplu sa uit de lumea din jurul meu, astfel alegandu-ma cu o arsura de toata frumusetea. Aceasta este una dintre cartile acelea complexe, care are ceva pentru toata lumea. Romanul lui Hawkins abordeaza subiecte ca dragoste, nefericirea in casnicia si felul in care anumite trairi si experiente de schimba. O carte ce te va bantui multa vreme dupa ce o vei citi!


3. Fata disparuta – Gillian Flynn

 

Primul thriller pe care l-am citit dupa multa vreme, Fata disparuta este o adevarata opera de arta. Am fost, sunt si voi fi fascinata de cartea lui Flynn. Pur si simplu puncteaza exact lucrurile care trebuie, iar autoarea are abilitatea de a analiza creierul uman si modul in care acesta functioneaza, lucru care pentru mine este grozav. Cu siguranta unul dintre cele mai bune thrillere scrise in ultimii 10 ani!

4. Locuri intunecate – Gillian Flynn

 

Desi nu imi sta in fire sa mentionez acelasi autor de doua ori in acelasi top, nu am cum sa nu includ aceasta carte in lista aceasta. Recunosc ca prima data cand am citit aceasta carte, nu am inteles-o si mi s-a parut destul de ciudata. Insa la o a doua lectura, am citit-o mai atent si am descoperit ca, de fapt, Gillian a facut din nou o treaba excelenta. Ea a reusit sa imbine elemente ca dragostea, tragedia, suspansul si un deznodamand incredibil, astfel incat cititorul sa fie captivat de povestea lui Libby. Trebuie sa mentionez si filmul, care mi-a placut la nebunie. In general, consider ca Flynn este una dintre cele mai promitatoare autoare pe care le avem.

5. Misery – Stephen King

Nu am cum sa nu il mentionez pe Rege in acest top! Chiar daca „Misery” este o combinatie de thriller si horror, daca esti in cautare de o carte care sa te faca sa te uiti dupa umar infricosat, aceasta este alegerea perfecta. „Misery” este cartea care iti va face sangele sa inghete in vene si te va bantui. Povestea este absolut geniala si consider ca aceasta este una dintre cele mai bune carti scrise de King vreodata. Must read!

Acestea sunt cele cinci thrillere pe care oricine trebuie sa le citeasca! Sunt curioasa daca ati citit vreo una dintre cartile enumerate mai sus sau daca aveti de gand sa le cititi. Va puteti exprima opiniile in zona de comentarii. J

Articol publicat de Bianca M. Calin

 

Top cele mai bune Cărți de Dragoste contemporane ce merită citite!

Descoperă cele mai impresionante povești de dragoste din ultimii 15 ani de literatura romance pe care merită să le citești, de la autori străini și români!

top carti de dragoste

Îți dorești să afli care sunt cele mai bune și noi cărți de dragoste ale ultimilor ani? Ți-am pregătit un top al celor mai bune și mai citite povești de dragoste contemporane!

Sunt cărți în care te vei regăsi în poveștile și relațiile unor personaje interesante cu care poți empatiza, și care îți vor fascina imaginația și vor stârni în tine sentimente pe care nu știai că le ai. Asta fac romanele de dragoste adevărate.

Iubirea este un sentiment de mult timp exploatat de către scriitori și artiști și sursa lor de inspirație pentru multe dintre operele pe care le știm și le iubim. De la Romeo și Julieta la romanele mai moderne ale scriitoarelor populare de chick-lit romance, cum sunt Sandra Brown sau Amanda Quick, dragostea a fost așternută pe foaie în tot felul de moduri.

 

 

În continuarea vei afla care sunt mai impresionante și celebre cărți romance ale ultimilor 15 ani, povești romantice citite de milioane de oameni și premiate de nenumărate ori. Unele inspirate din viața reală, altele fantastice. Nu rata următoarele recomandări de cele mai frumoase povești de dragoste!

 

2016

Iubirea – ingredientul secret pentru o vară perfectă

Love is in the air, iar vara, cu atât mai mult, poveştile de dragoste sunt savurate alături de cocktail-uri fructate şi colorate. Editurile au „prins” ideea şi îşi răsfaţă cititorii cu romance-uri delicioase numai bune pentru vacanţă şi relaxare. Iubiri epice, YA, fantasy sau încărcate cu erotism îşi aşteaptă cititorii pe rafturi. Dacă te-ai hotărât să îndulceşti vara cu un romance, iată care sunt cele mai seducătoare poveşti de dragoste ale lui 2016.

 

 

1. Fluturi volumul 3 – Irina Binder (iubirea sentimentală)

 

Mult-aşteptatul volum trei din seria Fluturi ne-a încântat de curând cu un final pe măsură. După ce am râs, am plâns şi am suferit alături de Irina, a venit vremea să asistăm la hotărârea finală care ne ţine cu sufletul la gură.

O iubire cu multe sentimente, o iubire ca o lecţie de viaţă împărtăşită de protagonistă pentru ca ceilalţi să poată face cunoştinţă cu binele şi răul din existenţa zilnică. Iubirea din sufletul Irinei smulge zâmbete şi lacrimi în acelaşi timp şi este aproape imposibil să nu rezonezi cu fiecare cuvinţel citit. Sentimentală, sensibilă şi imprevizibilă, cartea a treia din serie are un binemeritat loc printre cărţile romance ale anului 2016.

 

 

2. Descatusarea – Sylvia Day (iubirea erotică)

 

Ultimul volum al seriei Crossfire este la fel de incendiar ca şi celelalte, demonstrând încă odată importanţa aspectului erotic într-o relaţie. Scenele fierbinţi dintre protagonişti o demonstrează din plin şi entuziasmul cititorilor deasemenea.

Gideon şi Eva au o legătură obsesivă, iar în „Descatusarea” observăm adevărata intensitate a sentimentelor dintre ei. Titlul este chiar sugestiv în acest sens deoarece în volumul cinci au şi cei doi ocazia să respire, să se manifeste, să-şi descătuşeze întreaga iubire. Atunci când majoritatea obstacolelor sunt depăşite, când barierele încep să cadă şi libertatea de a iubi corupe într-o manieră delicioasă, atât Eva cât şi Gideon se înfăţişează aşa cum sunt , fără măşti, fără reţineri. Spre deosebire de celelalte volume, acesta are un grad de romance mai pronunţat şi o accentuare mai mare a sentimentelor.

 

Un volum absolut seducător, aşteptat cu nerăbdare şi care nu dezamăgeste. Un final impactant al unei poveşti ce a reuşit să îşi impresioneze cititorii.

 

3. Marat - Nataşa Alina Culea ( iubirea ca o vrajă)

 

O iubire contemporană cu accente magice care se transformă rapid în obsesie, scop şi se îneacă într-un carusel de emoţii diverse pe care cititorul le trăieşte la propriu prin intermediul personajelor. Iubirea dintre Marat şi Alina începe brusc, este total neaşteptată şi te duce inevitabil cu gândul la franţuzescul coup de foudre. Însă când moralitatea îşi cere drepturile şi Alina e nevoită să aleagă între trebuie şi vreau , vraja frumoasă se transformă parcă în magie neagră şi lupta cu destinul începe într-un mod brutal. Seducător, senzual, misterios şi profund emoţional, romanul Nataşei Alina Culea nu doar serveşte cititorilor o cuceritoare poveste de iubire ci atrage atenţia într-un mod dulce asupra faptului că, până la urmă, singurele care ne definesc viaţa sunt propriile noastre alegeri.

 

 

4. Inainte sa te cunoscJojo Moyes ( iubirea epică)

 

Aşteptată cu entuziasm de mii de cititori, cartea este în sfârşit disponibilă şi deja este citită pe nerăsuflate. Povestea de iubire cuceritoare dintre Lou şi Will sensibilizează, amuză pe alocuri, prezintă viaţa într-un mod realist şi totodată lasă loc pentru visare.  Cu doi protagonişti fermecători, acţiunea devine electrizantă creând un fel de dependenţă de lectură.

Inainte sa te cunosc” este mai mult decât un simplu romance fascinant şi senzual. Împletind iubirea epică cu tragismul situaţiei şi cu intensitatea sentimentelor, cartea provoacă un amalgam de emoţii care au darul de a-şi lăsa amprenta asupra psihicului cititorului. Deasemenea , povestea transmite dincolo de acţiune, un mesaj profund într-o manieră optimistă: „Viaţa merită trăită indiferent de circumstanţe şi uneori, fericirea e chiar lângă noi, iar pentru a o atinge, trebuie doar să ridicăm privirea din pământ”. Romantism, pretuire, iubire și cedare sunt mixate ingenios într-un roman care a devenit rapid must read-ul verii 2016 având şi o ecranizare pe măsură.

 

 

 

5. Dupa ce ne-am indragostit – Anna Todd ( iubirea nevrotică)

Relaţia dintre Hardin şi Tessa pare tot mai mult genul de legătură care necesită întreţinere cu ... tratament psihiatric. Cei doi nu pot trăi împreună, dar separat, clar sunt terminaţi. E ca o otravă picurată în vene printr-o perfuzie invizibilă. Ştii că te va ucide, dar nu renunţi la senzaţia provocată.

 

Toxică la maxim, cu suişuri şi coborâşuri gigantice, cu un ritm înnebunitor şi nenumărate răsturnări de situaţie, povestea de iubire dintre cei doi protagonişti ai seriei After, rămâne în topul celor mai iubite poveşti de dragoste odată cu publicarea volumului trei. Milioane de cititori entuziasmaţi pot confirma că este una dintre cele mai adictive lecturi romance YA.

 

 

 

6. Origin – J. Armentrout (iubirea fantasy)

 

Seria LUX a lui Jennifer L. Armentrout îşi încântă cititorii şi în 2016 odată cu publicarea celui de-al patrulea volum – Origin. După ce finalul cărţii a treia a produs isterie în rândul fanilor LUX, Origin reuşeşte să mai domolească suspansul.

Iubirea fantasy dintre extraterestrul sexy şi provocator şi muritoarea curajoasă devenită hibrid, avansează într-un ritm ameţitor, iar volumul patru aduce în scenă doi protagonişti schimbaţi din mai multe puncte de vedere, care sunt dispuşi să trăiască maxim fiecare moment petrecut împreună. Considerat a fi cel mai bun volum din serie, Origin pune accent pe povestea de iubire dintre cele două personaje, iar cititorii au parte de un romance fantasy combinat cu aventura, thriller şi multe surprize.

 

Cu asemenea lecturi îmbietoare, vara 2016 nu poate fi decât una absolut savuroasă . Lasaţi-vă aşadar atinşi de razele romantismului şi păşiţi în poveştile desfătătoare ale vacanţei. Lectură plăcută!

 

2015

Grey de E L James, romanul de dragoste erotic, citit pe ascuns

Nou aparut la Editura Trei, Grey este al patrulea volum din seria 50 de Umbre ale lui Grey, semnat de E.L. James și nu poate lipsi din orice top al celor mai impresionante cărți de dragoste.

Noul roman readuce în prim plan povestea de dragoste dintre Christian Grey și Anastasia Steele numai că de această dată evoluția relației este narată din perspectiva enigmaticului Grey.

Retrăim din nou momentele cele mai importante ale relației dintre Grey și Ana și putem observa cum vocea lui Christian oferă o notă de maturitate care îndeamnă cititorul să empatizeze cu personajul principal. Sentimentele interioare ale lui Christian și comportamentul său sunt diferite față de persoana cu care Ana ne-a obișnuit în primele trei romane ale seriei.

Grey a fost lansat în luna Iunie a acestui an și s-a vîndut în peste 600.000 de exemplare în numai cinci zile. Deja încoronat ca fiind cel mai așteptat roman al anului, continuarea seriei 50 de Umbre este o călătorie erotică în inedita poveste de dragoste care a captivat imaginația a mii de oameni.

2014

Adulter, de Paulo Coelho - romanul unei povești de dragoste interzise

Adulter este una din cele mai bune cărți de la Paulo Coelho, și al șaisprezecelea roman semnat de autorul brazilian. Apărut la Editura Humanitas - Fiction.

Este o carte a unei povești de dragostei interzise, o poveste narată la persona întâi de către o femeie care are totul și care totuși trăiește drama modernă a nefericirii. Linda tocmai a împlinit 31 de ani iar în ochii prietenilor și familiei, se bucură de viața perfectă.

Are doi copii frumoși, un soț de o generozitate “fără limite” și o carieră de succes în jurnalism. În ciuda tuturor acestor binecuvântări, ea se simte nefericită și tristă. Viața ei se schimbă complet când reîntâlnește un fost un fost prieten din adolescență, ajuns acum un politician de succes.

În stilul lui caracteristic Coelho, personajele se vor lupta cu propria conștiința în timp ce se lasă pradă emoțiilor care îi corup atât de ușor pe oameni. Adulter este o cutremurătoare poveste de dragoste, supradenumită “cartea verii” în 2014 și al doilea roman semnat de Coelho care ajunge best-seller în clasamentul realizat de către NY Times.

2013

Fericirea mea începe azi, Fericirea mea ești tu (Seria “Beautiful”), de Jamie McGuire - povestea unei relații periculoase

Romanele lui Jamie McGuire se află mereu pe primele poziții în topul best-sellerurilor iar seria Beautiful “Fericirea mea începe azi/Fericirea mea ești tu” nu face excepție nici de această dată.

Abby, personajul feminin principal, s-a decis să se schimbe înainte de a ajunge la facultate, să fie o persoană complet diferită. Însă nu este pregătită de tentațiile pe care viața de student le presupune.

Travis Maddox, personajul principal masculin, este un tip popular căruia îi place să se bată, să câștige bani ușor și să seducă fete. Intrigat de rezistența lui Abby la avansurile sale, el îi propune un pariu. Dacă pierde, va trebui să fie abstinent o lună, iar dacă ea pierde, va trebui să se mute în apartamentul lui pentru aceași perioadă de timp.

Seria Fericirea mea este despre o relație între două personaje complet diferite. Este un roman al trecerii de la adolescență la maturitate printr-o relație de dragoste pasională.

Așa cum fiecare poveste are două părți, Fericirea meaîncepe azipovestește evenimentele din punctul de vedere al lui Abby, iar Fericirea mea ești tune dezvăluie o față a lui Travis pe care nu am apucat încă să o cunoaștem și nici nu o vei bănui.

Apărut la Editura Trei.

2012

Sub aceeași stea, de John Green - romanul unei povești de dragoste imposibilă

Sub Aceeași Steaa debutat pe primul loc în lista best-seller-urilor realizată de New York Times, și s-a menținut timp de șapte săptămâni consecutive. Succesul romanului a dus la ecranizarea sa, în filmul cu același nume doar doi ani mai târziu de la lansare, în anul 2014.

Sub Aceeași Stea este o poveste de dragoste care are ca și protagoniști doi tineri adolescenți care suferă de o boală cumplită și care, printr-o ironie a sorții, ajung să se îndragostească.

Povestea este narată de Hazel, o tânară de șaisprezece ani care suferă de cancer și este forțată de părinții ei să meargă într-un grup de sprijin unde îl întâlnește pe Augustus, un băiat cu doar un an mai mare.

Cei doi ajung să se îndrăgostească și împreună cad de acord să citească cărțile preferate ale celuilalt. În puținul timp pe care îl mai au pe această lume cei doi ajung să realizeze că iubirea este un motiv pentru care merită să lupți să traiești.

Această poveste face parte din seria de cărti care îți schimbă viața. Este una dintre cele mai bune cărți de dragoste pentru adolescenți și o recomandăm oricărui cititor pasionat de povești de iubire triste.

Apărut la Editura Trei.

2011

50 de umbre ale lui Grey, de E L James - romanul de dragoste erotic

Anul literar 2011 este cu siguranță dominat de excepționalul roman erotic al autoarei E L James. 50 de Umbre ale lui Grey este primul volum din seria erotică 50 de Umbre și detaliază evoluția relației dintre tînăra absolventă Anastasia Steele și misteriosul milionar Christian Grey.

Povestea este narată de către Anna, care, împreună cu Christian descoperă o lume inedită și nouă a erotismului de care în curând devine dependentă. Cei doi ajung să se îndrăgostească dar partea ascunsă a lui Christian duce la o tensiune imposibilă între cei doi.

50 de Umbre ale lui Grey este un best-seller internațional care a dominat topurile literare și s-a vândut în peste 150 de milioane de copii. Fanii cărților de dragoste știu că acest roman este un must-read.

Apărut la Editura Trei.

2010

Refugiul, de Nicholas Sparks - romanul de dragoste, aventură și suspans

Nicholas Sparks este un printre cei mai cunoscuți scriitori de romane de dragoste, faimos pentru cărțile sale romantice care au fost ecranizate. Cele mai celebre cărți ale lui sunt Cel mai lung drum (A walk to remember), Jurnalul unei Iubiri și nu în ultimul rând, Refugiul.

Refugiul este o poveste plină de suspans a unei femei, Katie, care se mută într-un orașel nou unde apariția sa începe să ridice întrebări legate de trecutul ei. În curând, aceasta începe o relație romantică cu Alex, tatăl văduv a doi copii, un bărbat care o ajută să simtă că în final are un refugiu. Ce anume ascunde trecutul ei și de ce existența sa este mereu amenințată sunt întrebări care îl vor menține pe cititor în suspans și tensiune.

Romanul Refugiua fost ecranizat în 2013 și a fost un succes comercial răsunător, dovadă a măiestriei lui Nicholas Sparks.

Apărut la Editura Humanitas.

2009

O Zi, de David Nicholls - dragostea care durează o viață

David Nicholls a devenit faimos în 2009, odată cu lsanrea romanului său de dragoste și aventură O Zi, care a fost tradus în peste 37 de limbi și publicat în peste trei milioane de exemplare.

Povestea O Zi a fost în topul best sellerilor in celebra publicație Sunday Times timp de zece săptămâni consecutive, a câștigat premiul Galaxy Book în 2010 și a fost declarată cea mai impresionantă poveste de dragoste de către revista People.

Romanul O Zi urmărește povestea tragică a două persoane care par a nu avea niciodată timp să își împlinească destinul. Imediat după absolvirea facultății, Dexter și Emma trăiesc o minunată noapte de dragoste după care își propun ca fiecare să pornească pe propriul drum.

Prin perspectiva acelei zile, cititorul urmărește 20 de ani din viața celor doi, ani presărați cu succese, dezamăgiri, momente de fericire sau tristețe, în care cei doi continuă să țină legătura. Drama fiecăruia este că nu realizează că tot ce căutaseră întreaga viața fusese acolo chiar de la început.

Editura LIRA.

2008

Iubește-mă în zori, de Lisa Kleypass - romanul de istoric de dragoste

Iubește-mă la răsărit este o poveste de dragoste istorică, ce a ajuns în lista best-seller-urilor în New York Times și este considerat printre cele mai bune romane ale anului 2008.

Autoarea, Lisa Keypass este una dintre cele mai cunoscute autoare ale genului romance din Statele Unite. Poveștile ei ating mereu statutul de best-seller.

Acțiunea acestui roman de dragoste are loc în Londra anilor 1848, perioada în care Europa era sfâșiată de lupta pentru independență a popoarelor. Kev, un țigan cu origini misterioase nu își dorește nimic mai mult decât iubirea frumoasei Winnifred Hathaway, o fată nobilă și educată.

Dar destinul și trecutul său îi despart pe cei doi pentru o lungă perioadă de timp. Când Win revine în Anglia peste ani, găsește alt Kev decât cel pe care îl adora în tinerețe. El s-a transformat într-un bărbat dur care își neagă sentimentele din frică că ea va afla secretul misterios al trecutului său.

Apărut la Editura Miron.

2006

Apă pentru elefanți, de Sara Gruen - romanul de dragoste și aventură

Romanul Apă pentru elefanți a fost luni întregi în topurile best-seller-urilor din lume fiind desemnat Favourite Book of the Year de către celebrea publicație Newsday, și a stat în lista de cărți best seller în New York Times timp de 12 săptămâni în 2006.

În 2011 a fost ecranizat avându-i pe Robert Pattinson, Reese Witherspoon și Christoph Waltz în rolurile principale.

Povestea este o serie de amintiri ale lui Jacob Jankowski, un bărbat de 93 de ani care locuiește într-un azil de bătrâni. Firul narativ începe când acesta avea doar 23 de ani și studia pentru a deveni veterinar, la fel ca tatăl său. Printr-o tragedie a sorții, măcinat de accidentul în care și-a pierdut părinții, acesta pică examenul de admitere.

Viața sa începe să se destrame așa că fuge de acasă urmând șinele de tren. Ajunge să se integreze în viața Fraților Benzini, o trupă de circari faimoși unde lucrurile nu sunt tocmai ceea ce par. Marlena, frumoasa soție a unuia dintre Frați găsește alinare în prezența lui, iar în curând între ei se înfiripă o idilă.

Este una din cele mai interesante cărți de aventură și dragoste pe care o vei citi!

Editura Humanitas Fiction

2005

Amurg (Twilight) de Stephanie Meyer - romanul de dragoste fantasy, plin de suspans

Una dintre cele mai populare povești de dragoste cu vampiri ale deceniului, seria Amurg (Twilight) a atras milioane de fani din toată lumea cu universul său fantastic.

Celebra publicație The Times a lăudat această carte pentru felul în care a capturat povestea de dragoste complicată dintre adolescenți. Amurg a câștigat premiul Cea mai bună carte a anului 2005, oferit de School Library Journal.

Bella, o tânără de șaptesprezece ani se mută cu tatăl ei în înnoratul Forks, Washington unde începe să meargă la școală. Atenția ei este atrasă de un copii doctorului Cullen, cinci adolescenți despre care nimeni nu știe prea multe.

În momentul în care unul dintre cei cinci copii, Edward, îi salvează viața, Bella realizează ca ceva straniu se petrece cu ei. Ajunge să se îndrăgostească de Edward numai ca să afle că acesta este, de fapt, un vampir. Odată aflat, secretul o va pune în pericol din cauza unei familii rivale care caută de ani de zile răzbunare.

Cărțile Twilight / Amurg sunt una din cele mai bune serii de cărți de dragoste cu vampiri, depășind în cititori și vânzări orice alt roman de acest tip. Seria a atins succes internțional odată cu ecranizarea volumelor în 2008 când a devenit cea mai vândută carte a anului.

Apărut la Editura Rao.

2004

P.S. Te Iubesc!, de Cecelia Ahern - romanul unei povești de dragoste nemuritoare

P.S. Te Iubesc! este romanul de debut al scriitoarei irlandeze Cecelia Ahern și a ajuns numărul unu în topul best-seller-urilor din Irlanda (timp de 19 săptămâni), Germania, Olanda, Marea Britanie și Statele Unite.

Holly și Gerry sunt un cuplu căsătorit, locuiesc în Dublin și, deși se ceartă des, sunt foarte îndrăgostiți. Când Gerry moare în acea iarnă din cauza unei tumori la creier, Holly este distrusă și se afundă în doliu în timp ce se alienează de toți membrii familiei.

Dar ce Holly uită, este că Gerry a promis că îi va fi mereu alături. Imediat după moartea sa, Holly primește un pachet cu 10 scrisori care se termină toate cu P.S. Te iubesc ! Pe măsură ce lunile trec, fiecare mesaj nou o încurează să revină la viața ei normală și să învețe să fie mai curajoasă ca niciodată.

Cartea a fost ecranizată în 2007 cu actrița Hilary Swank in rolul lui Holly, și actorul Gerard Butler în rolul soțului ei, Gerry.

Editura ALLFA

2003

Soția călătorului în timp, de Audrey Niffenegger - romanul de dragoste SF

Soția călătorului în timp este tipul de carte de dragoste care te marchează cu o poveste interesantă și foarte creativă. Este una din cele mai bune cărți fantasy de dragoste, care a câștigat numeroase premii, printre care și British Book Award pentru Ficțiune.

Romanul Soția Călătorului în Timp este o metaforă modernă a lipsei de comunicare și distanței dintre parteneri, probleme cu care uneori se confruntă orice relație.

Henry a cunoscut-o pe Claire când ea avea șase ani, iar el 36, dar s-au căsătorit când ea avea 23 iar el 31. El suferă de cronoafecțiune, o boală care genetică care îl face să călătorească în timp, fie în trecut, fie în viitor. Ea nu poate înțelege absențele sale, pericolul la care este expus, iar dragostea lor este mereu pusă în pericol.

Soția călătorului în timp a devenit un bestseller imediat după publicare, iar autoarea a fost felicitată pentru viziunea creativă pe care a expus-o asupra călătoriei în timp.

Romanul a fost ecranizat în 2009 cu Rachel McAdams în rolul principal și a primit recenzii foarte bune.

Apărut la Editura Tritonic.

Povești de dragoste lansate înainte de 2000

Sunt unele povești care, deși scrise înainte de anul 2000, au reușit să atingă mai mulți cititori datorită ecranizării lor, care le-a făcut mai faimoase odată cu lansarea peliculelor.

1996

Jurnalul lui Bridget Jones, de Helen Fielding

Scris sub forma unui jurnal personal, romanul romantic narează un an din viața lui Bridget, o femeie de 30 de ani, care trăiește singură în Londra. Jurnalul ei reprezintă locul unde aceasta scrie despre carieră, prieteni, vicii, familie, viața amoroasă și alte aspecte ale vieții personale.

Tonul hilar și prietenos în care acest roman este scris, fac din el o lectură minunată atât pentru femei cât și pentru bărbați. Problemele în relații de dragoste ale lui Bridget sunt reale, iar cititorul poate să se identifice cu ușurința în alegerile - bune sau rele ale personajului.

Publicat inițial în 1996, romanul a câștigat premiul Romanul Anului de la British Book Awards iar în 2001 a fost ecranizat cu actrița Renee Zellweger în rolul principal. Pentru interpretarea ei, actrița a fost chiar nominalizată la Premiul Oscar.

Apărut la Editura Polirom.

1996

Jurnalul unei iubiri, de Nicholas Sparks

Jurnalul unei iubiri este primul roman publicat al lui Nicholas Sparks care a ajuns în topul best-seller-urilor pe NY Times chiar din prima săptămână în care a fost publicat.

Doi tineri din categorii sociale diferite petrec împreună o vară de neuitat, plină de dragoste și pasiune, la sfârșitul căreia Allie pleacă iar Noah se decide să se înroleze în armată.

După război, Noah se întoarce înapoi în orașul natal și cumpără o casă mai mult în ruine, pe care o reface. Într-o zi, o mașină se oprește în fața casei lui, iar din mașină coboară o fată pe care nu o mai văzuse de 14 ani dar de care nu uitase.

După succesul răsunător al romanului, această frumoasă poveste de dragoste a fost ecranizată în 2004 și a fost un succes comercial, iar de-a lungul anilor a creat o puternică bază de fani.

Apărut la Editura Rao.

1985

Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez

Garbriel Garcia Marquez este cel mai cunoscut și apreciat autor columbian, laureat al premiului Nobel pentru literatură. Dragoste în vremea holerei este una din cele mai bune cărți de dragoste din toate timpurile și descrie o tristă, dar celebră poveste de dragoste care se desfășoară pe parcursul unei vieți.

Florentino Ariza și Farmina Daza sunt doi tineri îndragostiți, dar tatăl Farminei decide că aceasta se va căsători cu un doctor. La aflarea veștii, Florentino cade într-o cruntă deprimare și promite că o va aștepta pe iubita sa.

Anii trec, Florentino ajunge un bărbat de succes, dar necăsătorit și, deși se implică romantic cu peste 600 de femei, dragostea sa pentru Farmina rămâne nemuritoare.

După 50 de ani, decide să își reînoiască declarația de dragoste față de cea pe care a iubit-o întotdeauna.

Dragoste în vremea holereia fost ecranizat în anul 2007 cu actorul Javier Bardem în rolul principal.

Apărut la Editura Rao.

Povești de dragoste contemporane din literatura română

Poveștile impresionante de dragoste nu sunt deloc străine de literatura română.

Autorii români au demonstrat că pot scrie povești tragice, fascinante sau complicate, menite să farmece cititorul, pagină după pagină.

Așa că ți-am pregătit un top al celor mai celebre cărți de dragoste pur românești!

Deși se pot scrie scrie cărți despre elita literaturii române, am ales trei dintre cele mai impresionante povești romantice contemporane, semnate de autori români.

Luminița, mon amour, de Cezar Paul Badescu

Roman autoficțional, Luminița, mon amour descrie viața de cuplu într-o căsnicie precum și portretul fostei soții, prin perspectiva autorului. Caracterizată de un realism autentic, romanul se remarcă printr-un intens dramatism al situațiilor.

Apreciată de fani datorită personajelor precis schițate, cu care oricine poate empatiza, această carte este o tristă reiterare a sentimentelor pe care îndragostiții le simt în momentele de deziluzie.

Apărut la Editura Polirom.

Legături Bolnăvicioase, de Cecilia Ștefănescu

Kiki este o studentă, incapabilă să aleagă între un băiat, Renato și iubirea ei pentru altă fată, Alex. Este copleșită de temeri, nesiguranță și o imposibilitate de a se adapta social, aspecte ce duc la alienarea ei față de realitatea în care trăiește.

Publicat de către autoare în 2002, romanul a fost ecranizat în 2006 în regia lui Tudor Giurgiu cu Maria Popistașu și Tudor Chirilă în rolurile principale.

Apărut la Editura Polirom.

Fluturi, de Irina Binder

Fluturi este la momentul actual cea mai cunoscută carte de dragoste din literatura românească. Cea mai vândută carte în 2013 și 2014, Fluturi este, după cum spune autoarea, o carte scrisă cu sufletul.

Fluturi este o poveste despre dragoste, secrete, deziluzii, uneori tristă, alteori veselă, dar care impresionează prin sinceritatea ei. Scrisă la persoana întâi, cartea este asemenea unui jurnal personal pe care autoarea îl împărtășește cu publicul.

După succesul primelor două cărți, volumul numărul trei din serie este programat să apară în decursul acestui an.

Apărut la Editura For You.

Fie că sunt scrise de autori români sau străini, aceste povești de dragoste te vor ține în suspans, te vor emoționa și poate, îți vor cere în schimb să le citești dintr-o singură răsuflare, ca mic preț pentru paginile care te-au fermecat.

Ce cărți de dragoste ați mai citit și care este povestea voastră de dragoste preferată?

Start sezon literar 2015 - Ce cărți noi apar în topul Editurilor?

 

Cei pasionați de lectură se vor bucura în scurt timp de cel mai bun moment pentru literatură al anului: Sezonul de Toamnă. Află în continuare ce îți pregătesc editurile pentru sfârșitul lui 2015!

Sfarșitul verii a dat startul sezonului literar în Franța, țara care dictează tonul în materie de lansări literare în toată lumea. Anul acesta sunt așteptate să apară 589 de romane noi. Cunoscut datorită volumului mare de lansări care au loc în această perioadă, sezonul literar constituie motiv de entuziasm pentru orice fan al lecturii.

 

Deși nu toate romanele debutante în Franța vor apărea pe piața românească, am făcut o listă cu cele mai anticipate apariții din acest sezon de la fiecare editură.

 

Citește în continuare ca să afli ce cărți poți găsi în librăria online Librex în această toamnă și ce anume merită citit dintre viitoarele noi titluri!

 

Editura Trei - continuări mult așteptate ale cărților preferate și titluri premiate internațional

Editura Trei aduce în prima jumătate a lui Octombrie mult așteptata continuare a seriei de literatură erotică 50 de umbre ale lui Grey, un nou roman intitulat Grey de E.L. James.

 

O altă continuare populară este Millenium 4 de David Lagercrantz care reia seria semnată Stieg Larsson, un roman din categoria suspans si mister.

 

Alte apariții viitoare care merită citite din partea Editurii Trei sunt:

 

  • Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914, de Margaret MacMillan este un roman istoric, o cronică a evenimentelor care au dus la Primul Razboi Mondial.  Desemnată cea mai bună carte politică apărută în 2014.

  • Chemarea monstrului, de Patrick Ness, a fost numită o capodoperă inegalabilă și încărcată de suspans de către publicația Publishers Weekly.

  • Second life, de S.J. Watson, este un nou thriller psihologic încărcat cu suspans, despre partea întunecată a relațiilor începute în mediul online.

  • Endgame - Jocul Final, volumul 2, de James Frey și Nils Johnson-Shelton, este a doua parte dintr-o trilogie Science Fiction care a captat imaginația a mii de cititori.

  • Unicat. Cartea cu o sută de finaluri, de Milorad Pavić este o cartea neconvențională care surprinde cititorii cu peste 100 de sfârșituri originale.

Editura For You - lansarea uneia dintre cele mai citite cărți din România

 

Cea mai importantă lansare de la Editura For You o constituie seria fenomen Fluturi semnată de tânăra autoare Irina Binder. Constant în topul celor mai citite cărți a ultimilor doi ani, seria Fluturi a captivat cititorii români cu sinceritatea ei.

 

Al treilea volum semnat Irina Binder este programat să apară în următoarea perioadă și poate fi rezervat pe pagina de pre-comandă al librăriei online Librex.

 

Editura Litera - noi cărți de la autori internaționali

În topul aparițiilor de la editura Litera, cea mai anticipată lansare a anului vine din partea lui Richard Flanagan, autorul considerat de mulți ca fiind cel mai bun romancier australian.

 

Cartea sa se numește O cale-ngustă spre nordul îndepărtat, și este câștigătoarea premiului Man Booker 2014. Premisa cărții este zbuciumul unui doctor australian bântuit de o aventură interzisă cu soția unchiului său în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Tot pentru sezonul de toamnă se anunță și primul volum din saga autobiografică Lupta mea, semnată de autorul norvegian Karl Ove Knausgard și intitulată Moartea unui tată.

 

Alte titluri in pregătire la Editura Litera sunt:

 

  • Și totuși suntem muritori. Ce contează cu adevărat la sfârșitul vieții, de Atul Gawande. Cea mai personală carte de la acest autor până acum, acest volum explorează procesul îmbătrânirii și al morții din punctul de vedere al medicinei

  • Noi, de David Nicholls, o carte despre relații eșuate și despre ce se întâmplă după ce ne promitem “până la adânci bătrâneți”

  • De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de Daron Acemoglu și James A. Robinson

  • Excelența în management, de Linda A. Hill și Kent Lineback, un profesor de la Harvard și un manager de performanță oferă cele mai importante sfaturi pentru manageri

  • Puterea voinței. Cum funcționează autocontrolul, de ce e important și ce putem face pentru a-l îmbunătăți, de Kelly McGonigal, este prima carte care explică noua știință a auto-controlului. Este un tip de carte de dezvoltare personală nemaivăzut pe piața de cărți de self-help, și un must read pentru oricine vrea să își schimbe viața în mai bine.

 

Editura Arthur - noi apariții de cărți fantasy

 

În această toamna cele mai importante titluri din categoria fantasy vin de la editura Arthur.

 

O istorie secretă a Țării Vampirilor I.Cartea pricoliciului, de Adina Popescu, este unul dintre cele mai așteptate volume, cartea fiind laureată al premiului de creație literară Trofeul Arthur.

Cartea este primul volum dintr-o trilogie care vra să salveze de la dispariție celebrele mituri și personaje fictive din cultura romanească (Greuceanu, Ileana Cosânzeana, Sfânta Miercuri) prin integrarea lor in literatura modernă.

 

Tot la editura Arthur apar continuările unor serii fantasy de success precum:

 

  • Elias și spioana cărturarilor, de Sabaa Tahir, este al doilea volum care îl are ca protagonist pe tânărul Elias.

  • Marea nesfârșită, de Rick Yancey, este a doua carte din seria Al 5-lea Val, continuarea poveștii post-apocaliptice în care rasa umană se lupta pentru supraviețuire. În spiritul primului roman, personajele au parte de acțiune constantă și intensă, iar cititorul nu poate întoarce paginile îndeajuns de repede!

  • Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Speare. Acest roman de ficțiune, care are loc în secolul 17, emană o atomosferă convigătoare, realistă, în care cititorul poate distinge cu ușurință între firul istoric și povestea fictivă a unei fetițe care se revoltă împotriva bigotismului și a stigmatelor impuse de societate.

 

Editura Humanitas - lansări din fiecare gen literar, pentru toate gusturile

Editura Humanitas pregătește pentru Septembrie cea mai nouă carte semnată Elizabeth Gilbert, celebra autoare a romanului Mănâncă, roagă-te, iubește.

 

Noul roman intitulat Lecții de magie intră în categoria cărților de dezvoltare personală și ajută la descoperirea propriei creativități. Volumul explică procesul prin care artiștii își găses inspirația zi de zi și demistifică procesul lor de gândire.

 

O altă apariție interesantă de la Humanitas este o carte de parenting intitulată Departe de trunchi: Părinți, copii și căutarea identității de Andrew Solomon, aparută inițial în 2012 și tradusă și în română începând cu acest an. Romanul este din categoria non-ficțiune, și se concentrează pe viețile părinților care au copii cu dizabilități.

 

Să nu plângi, de Lydie Salvayre este o altă apariție foarte așteptată la Humanitas Fiction. Romanul a câștigat una dintre cele mai importante distincții literare franceze, Premiul Goncourt.

 

Alte apariții remarcabile sunt:

 

  • Compania: Scurtă istorie a unei idei revoluţionare, John Micklethwait o relatare a istoriei companiilor și rolul lor în revoluția industrială britanică.

  • Horea în grumaz: Înger păzitor și ispită, de Grigore Leșe, celebrul artist de muzică populară.

  • Florin Piersic Jr. Opere cumplite: Volumul doi este o colecție de povestiri sincere și scrise într-un stiil nepretențios. Vocea narativă este naturală și îl reprezintă fidel pe bine cunoscutul actor român.

  • Ora de aur, de Ann Leary

  • Profesorul și menajera, de Yōko Ogawa, este unul dintre romanele preferate de dragoste ale Japoniei, ecranizat în 2006, despre relația fictivă dintre un profesor de matematică, ce suferă de amenzie, și menajera sa.

 

O apariție foarte anticipată de la celebrul scriitor Amos Oz este romanul Evreii și cuvintele, scris împreună cu fiica sa Fania Oz Salzberg. Amos Oz este cel mai cunoscut si apreciat autor al Israelului, recunoscut atat pentru opera sa de ficțiune cât și pentru lucrările politice și istorice.

 

De la câștigătorul premiului pentru literatură în 2010, Mario Vargas Llosa, așteptăm romanul Civilizația spectacolului care analizează dezvoltarea civilizației moderne.

 

Tot această toamnă pasionații de știință vor putea citi în premieră David Eagleman, numită Incognito:Viețile secrete ale creierului.

 

În colecția Humanitas Memorii. Jurnale vor apărea două noi volume:

 

  • România în lumini și umbre, de Ethel Greening Pantazzi este o descriere a României, vazută prin ochii scriitorului.

  • Singură pe Drumul Mătăsii , de Sabina Fati, a pornit de la jurnalul unui blog pe care jurnalista româncă l-a ținut în timp ce a petrecut 80 de zile pe cunoscutul Drum al Mătăsii. Este cronica unei călătorii lungi a unei femei singure, dar curajoase, prin țări precum Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan.

 

Editura Rao - noi cărți pentru copii și adolescenți

 

Editura Rao are puține lansări pregătite pentru această toamnă, iar acestea sunt adresate mai mult către tinerii și viitorii cititori, copiii.

 

Aceștia se pot bucura de o ediție nouă din Micul Prinț, Ediția Pop-up cu desene în relief, de Antoine de Saint Exupery precum și de Primele mele descoperiri, de la Enciclopedia Larousse, care sunt și idei de cadouri deosebite atât pentru copii, cât și pentru adolescenți.

 

Editura Polirom - peste 25 noi lansări de carte

 

Editura Polirom este editura cu cele mai multe titluri in pregătire în această toamnă, multe dintre ele de la autori români. Ea își completează aproape toate colecțiile cu titluri mult așteptate de la scriitori celebri.

 

În clasica colecție Biblioteca Polirom vor apărea:

 

  • Ridicat la ceruri, de José Saramago este unul dintre primele romane ale lui Saramago. Manuscrisul a fost pierdut în Lisabona pentru o perioadă. Acum, descoperit, romanul este publicat în toată lumea. Este o poveste despre oameni normali și sacrificiile pe care aceștia le fac în speranța unei vieți mai bune.

  • Splendoare, de Margaret Mazzantini, este un roman de dragoste inedit, care prezintă lupta a doi bărbați pentru persoana iubită.

  • Insula Tokyo, de Natsuo Kirino

  • Focul oaselor, de Dragoman Gyorgy este o carte de ficțiune despre o tânără eroină ai cărei familie moare într-un incendiu, și intră într-o lume populată de  misticism și politică, în care încearcă să descopere cine este cu adevărat.

 

Din Seria Actual a Editurii Polirom sunt în pregătire:

 

  • Străin în căsnicie, de Emir Kusturica, este un roman foarte așteptat de la cunoscutul regizor sârb, care pune sub lupă relațiile conjugale.

  • Lecţii aparte, de Hélène Grimaud este un volum aflat la limita dintre roman și autobiografie, o călătorie muzicală și culturală a autoarei în încercarea de a se descoperi pe sine.

  • Viaţa sexuală a gemenelor siameze, de Irvine Welsh, o autoare care nu încetează să șocheze publicul. Criticii spun că în acest volum dialogul este mai bun ca niciodată. Dacă titlul nu v-a convins deja, atunci povestea eroinelor o va face!

 

Pentru cei pasionați de filosofie, Polirom publică o nouă carte din partea maestrului Ioan Petru Culianu: Marsilio Ficino şi problemele platonismului în Renaştere precum și O viaţă de om, aşa cum a fost, de Nicolae Iorga.

 

Tot din universul literar românesc vom avea parte și de volume de critică literară, Istoria Cenaclului de Luni, de Daniel Puia-Dumitrescu și Mizantropul optimist de celebrul G. Călinescu.

 

De la  scriitorii români vor mai apărea:

 

  • Compunere cu paralele inegale și Scriitorul și puterea, de Gheorghe Crăciun

  • Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu

  • Amintiri de la Viața Românească, de Mihail Sevastos

  • Un înger, un câine, o imagine, de Șerban Alexandru

 

De asemenea vor apărea volumele de poezie Puțin sub linie, de Robert Șerban și Cartea poemelor mele nescrise, de Varujan Vosganian.

 

În colecția Cartea de călătorie se pregătesc două titluri noi:

 

  • Drumurile către Sata - 3.000 de kilometri pe jos prin Japonia, de Alan Booth. Alan este un autor cunoscut pentru cronicile sale de călătorie. În acest volum reușește să redea cel mai exact felul în care japonezii obișnuiți înțeleg și trăiesc viața și să înfățiseze o cultură, misterioasă în toată splendoarea ei.

  • Alaska. Singur în sălbăticie, de Dave Metz, este povestea unei călătorii prin Alaska, a autorului, însoțit doar de câinii săi.

 

Din Colecția Historia pasionații romanelor istorice își pot pregăti rafturile pentru:

 

  • Cei trei împărați. Trei veri, trei imperii și drumul către Primul Război Mondial, de Miranda Carter. Autoarea este o cunoscută profesoară de istorie care prezintă biografiile liderilor de stat Kaiser Wilhelm II, Tarul Nicholas II și George V.

  • Miturile Greciei antice, de Robert Graves, o colecție de mituri clasice grecești, comentată și explicată academic și pertinent din punct de vedere istoric.

 

Colectia Hexagon se îmbogățește cu următoarele titluri:

 

  • O istorie erotică a curții de la Versailles, de Michel Verge-Franceschi și Anna Moretti este un roman de dragoste care se inspiră din istoria curții regale franțuzești.

  • Istoria pirateriei, de Philip Gosse. Gosse este o autoritate în domeniul istoriei pirateriei. Noul său volum este o cronică a celor mai faimoase personaje care s-au aventurat pe mare și au provocat nenumărate națiuni la război.

  • Păianjenul alb. Povestea fetei nordice a Eigerului, de Heinrich Harrer. Harrer este autorul cărții 7 ani în Tibet, celebrul roman care s-a bucurat de o ecranizare cu actorul Brad Pitt in rolul principal. Romanul este o poveste a propriei sale expediții pe muntele Eiger, a dificultăților pe care le-a întalnit și a drumului pe una dintre cele mai periculoase creste montane ale Europei.

 

Editura Corint - istorie și fantasy

 

La editura Corint toamna aceasta vor apărea două romane din colecția de istorie: Regina Elisabetha a II-a. Un portret intim, de Nathaniel Pilbrick și Jurnalul Ellei Ilitti, ediție îngrijită de Georgeta Filitti.

 

Categoria fantasy va fi completată cu al treilea volum din seria Eve a Annei Carey, intitulat Răzvătirea.

 

Dedicat copiilor, romanul Nesfârșita goană după elefant, de Gillian Cross este caștigătorul multor premii și apreciat ca fiind o carte minunată pentru cei mici.

 

Editura Nemira - numai cărți și autori premiați

 

Cea mai interesantă apariție de la editura Nemira vine din partea autoarei Jhumpa Lahiri, câștigatoare a premiului Pulitzer pentru ficțiune. Cea mai nouă carte a ei, Distanța dintre noi, nominalizată la premiul Man Booker în 2013 va fi disponibilă din acest sezon la Nemira.

 

Alte apariții remarcabile sunt:

  • Războiul bătrânilor, de John Scalzi este un roman Science Fiction clasic, privit și scris dintr-o perspectivă modernă, care a câștigat premiul Hugo pentru literatură.

  • Ghidul astronautului pentru viața pe pământ este scrisă chiar de astronautul Chris Hadfield, primul Canadian care a mers în spațiu și si-a documentat experiența în această biografie.

  • Parfumul iubirii, de Cristina Caboni este un roman de dragoste despre relația dintre arome și amintiri.

 

Pasionații cărților de istorie vor mai putea aștepta două volume din Colecția Istorie:

  • Istoria Cruciadelor Volumul 3 de Steven Runciman. Un volum istoric încărcat de evenimente semnificative care detaliază motivația, desfașurarea și deznodământul razboaielor sfinte, Cruciadele.

  • Istoria Lumii de Andrew Marr. Este o carte despre marile personaje care au schimbat istoria lumii - Cleopatra, Ghenghis Khan, Galileo și Mao, dar și despre cetatenii obisnuiti. Cartea iti propune sa ne faca înțelegem cum cei care ne conduc uneori pierd din vedere ceea este important. Este Istoria Lumii cum nu ai mai citit-o până acum.

 

În Colecția Nautilus, cea mai longevivă colecție de SF și fantasy din România, vor apărea:

 

  • Amintirile gheții „Cronicile malazane” Volumum 3 , de Steven Erikson este numit “un roman care alterează percepția cititorului despre realitate”. Universul Science Fiction în care acesta te atrage e presărat cu amintiri din istorie și peripeții imaginare fascinante.

  • Sulița deșertului, Volumul 2 din seria “Demon” de Peter V. Brett

 

O veste bună pentru fanii Imperiul de fildeș este că în această tomană se lansează al patrulea volum, mult așteptat pentru a completa seria “Temeraire” , de la Naomi Novik.

 

O altă carte de aventură, polițistă, care va ține cititorii în priză, este Blonda cu ochi negri, de Benjamin Black, care explorează misterul unei dispariții neasteptate.

 

Editura All - filosofie și medicină pentru toată lumea

 

La editura All vor apărea, în mare parte, cărți practice, precum cea mai nouă lucrare medicală de Ioan Bradu Iamandescu intitulată Psihocardiologie, care detaliaza legătura dintre cele două specialități.

 

Alte titluri interesante în pregătire sunt Istoria filosofiei:Iluminismul - de la Voltaire la Kant de Frederick Copleston și Calea naturală către o sanatate de fier, de Norman W. Walker.

 

Tot la editura All vor mai apărea și tituluri pentru fanii genului fantasy sau aventură:

  • Evanghelia dupa Lucifer, de Tom England este un roman fiction care îmbină istoria cu acțiunea, caracterizat de un fir narativ menit parca sa țină cititorul mereu în suspans

  • Clotocotul Sângelui, de Irène Némirovsky este o povestire despre pasiunile unui bărbat bântuit de amintiri, un exercițiu literar de excepție de la această scriitoare

  • Anul în care te-am întâlnit, de Cecelia Ahern este o frumoasa poveste de dragoste de care cititorii se vor atașa imediat.

  • Ding Visează, de Yan Lianke. Lianke este un faimos autor chinez cunoscut pentru lucrările sale satirice care adesea i-au făcut creația dificil de publicat.

 

Titlurile care vor apărea în această toamnă sunt un amalgam de povești, mărturii personale, lecții sau călătorii interesante, cărți menite să plimbe citititorul în locuri nebănuite. Cu siguranță vei găsi ceva care să-ți stârnească interesul.

Tu ce te pregătești să citești în această toamnă?

 

Surse de informare:

 

Blogul unei cititoare de cursă lungă, Laura Caltea

Site-urile Editurilor Românești

 

 

Recenzie Lupul rosu de Liza Marklund

Inainte de a da peste cartea “Lupul rosupe site-ul librariei Librex, nu stiam nimic de seria aceasta sau de autoare. Nu auzisem niciodata de Liza Marklund. Insa titlul mi-a atras atentia si am decis sa citesc descrierea. O data ce am facut asta, am stiut ca trebuie sa citesc cartea.


Chiar daca nu sunt o impatimita cititoare a cartilor din genul thriller, imi place sa ma rasfat din cand in cand cu cate o carte care stiu sigur ca ma va captiva de la primul cuvant. Cand am tinut „Lupul rosu” pentru prima data in maini, am stiut ca voi avea parte de cateva zile grozave citind acest roman. Abia asteptam sa ma afund in lumea Annikai Bengtzon (Mai, dom’le, ce nume pot avea si suedezii astia!) si sa vad ce este de capul autoarei, Liza Marklund. Nu stiam la ce sa ma astept. Am riscat mult cu cartea aceasta, pentru ca am ales sa nu ma las influentata de recenziile de pe GoodReads si sa ma las dusa de instinct.

Si bine am facut.

Lupul rosu” mi-a placut extraordinar de mult. Chiar daca la sfarsit nu am notat cartea cu cinci stele, mi s-a parut un roman foarte reusit, cu multa verva si intriga. Un thriller adevarat, diferit de orice am citit pana acum.

Trebuie sa va anunt de pe-acum ca „Lupul rosu” este, de fapt, al cincelea volum din seria Annikai. Da, al cincelea. Acesta a fost primul volum publicat din serie, iar celelalte au fost publicate abia dupa succesul cartii cu numarul cinci. Eu nu am stiut lucrul asta in momentul in care am decis sa citesc cartea, iar daca stiam, probabil ca as fi decis sa astept pana la publicarea intregii serii si in Romania. Insa as fi facut o greseala. Chiar daca as fi inteles-o mult mai bine pe Annika daca as fi citit si primele patru volume, nu am avut probleme in a intelege povestea si actiunea. Fiecare volum are un vaz diferit, iar autoarea se asigura ca exista destul de multe informatii despre Annika asa incat sa intelegem ce s-a intamplat cu ea si sa „vedem” putin din ce s-a intamplat in trecutul ei chiar daca nu am citit primele patru volume. Deci daca vreti sa cititi „Lupul rosu” prima data, nu este o problema. O puteti face fara nici o grija.

Cel mai mult la cartea aceasta mi-a placut Annika. Annika este o jurnalista cu probleme psihice destul de serioase, dar care duce o viata normala si care nu se lasa impiedicata de probelem din trecut. Ea isi face meseria cu o seriozitate care o face sa fie printre cei mai buni jurnalisti din Suedia. Insa Annika are o problema mare: continua sa se bage in situatii peste mana ei, situatii care o duc la limita si care o pun in pericol. Astfel, ea se transforma intr-un fel de detectiv care scrie pentru un ziar de mana a doua.

Annika e un personaj dificil. Poate cel mai dificil pe care l-am citit pana acum, dar cu siguranta si unul dintre cele mai bine create personaje. Personajul Annikai este atat de complex, de complicat si de „intortocheat”, incat simti ca mintea ei este un mister, un labirint din care nu reusesti sa iesi. Mintea ei este fascinanta, chiar daca este greu de inteles. Este dificil sa te acomodezi cu stilul ei, insa o data ce o faci nu te mai saturi sa dezolegi misterul ce este Annika. Daca ar fi sa mai citesc alte carti din seria aceasta, as face-o in principal pentru ca Annika mi-a placut al naibii de mult.

Celalalte personaje sunt mai slabe, conturate mai usor. Nu pot spune ca am un personaj preferat in afara de Annika. Insa sotul Annikai mi-a displacut profund. Thomas mi s-a parut cel mai dizagreabil personaj din carte. Inca de la inceput l-am considerat copilaros, egoist, plangaret si foarte, foarte enervant. Insa cartile bune au intotdeauna un personaj incredibil de placut si unul incredibil de dezagreabil.

Un alt punct care mi-a placut foarte mult a fost faptul ca povestea s-a spus din perspectiva a mai multor personaje. Asta mi-a oferit, practic, mai multe povesti intr-una, mai multe perspective si mai multa intriga. Mult mai multa intriga. Chiar daca a fost dificil de urmarit uneori pentru ca se poate intampla sa nu intelegi cine vorbeste (din cauza faptul ca inceputul unei noi ‚perspective’ nu scrie cine povesteste), asta te ajuta sa intelegi povestea mai bine.

Am apreciat si faptul ca aproape toate personajele se cunosteau intre ele. Asta m-a facut sa suspectez pe toata lumea, iar intriga a fost, la un momentdat, la cote maxime.

Dialogul a fost un pic greoi, trebuie sa recunosc. Parca nu curgea natural. Mi-au placut mult mai mult monologurile personajelor care povestea actiunea. Dialogurile au fost, probabil, partea care mi-a placut cel mai putin.

Insa asta se revanseaza cu actiunea, care este pur si simplu geniala. Actiunea este tipica unui roman thriller. Atat de captivanta, atat de incurcata, atat de intriganta incat nu stii cum sa dai paginile mai repede. Trebuie sa recunsoc ca mi-a luat putin timp pana sa intru in actiune complet si sa ma captiveze, insa o data ce am dat de gustul povestii si al stilului putin ciudat al autoarei, a trebuit sa stau treaza toata noaptea sa citesc deznodamantul. Am considerat ca actiunea este ca un labirint din care incerci sa iesi si din care, totusi nu vrei sa iesi pentru ca e mult prea palipatant.

Crima mi s-a parut atat de bine gandita, atat de misterioasa, atat de greu de deslusit! La un momentdat cred ca nu vei putea deslusi niciodata cine a infaptuit acele crime ingrozitoare, care iti dau fiori, si ca romanul nu va avea niciodata un deznodamant. Indiciile pe care ti le lasa autoare pe parcurs de incurca si mai tare. Orice teorie pe care ti-o faci este spulberata imediat ce crezi ca ai gasit vinovatul. Lucrul asta este grozav! Misterul se adanceste cu fiecare pagina, cu fiecare indiciu, iar intriga devine din ce in ce mai mare, pana cand simti ca nu mai poti suporta si iti vine sa citesti sfarsitul imediat. Sfarsitul, care este genial, atat de bine pus in scena si atat de neasteptat!  Nu ma asteptam la acel deznodamant, dar doamne, a meritat fiecare pagina! Ultimele 100 de pagini mi s-au parut cu adevarat geniale. Pur si simplu nu am putut lasa cartea din mana si nu puteam respirat, atat de capivanta eram. Ca sa nu mai spun ca am fost obsedata zile intregi de felul in care s-a terminat cartea.

Deci, Annika si actiunea sunt cele mai bune puncte alte cartii si daca recomand cartea, o recomand din cauza asta.

Cel mai putin mi-a placut scrisul autoarei. Scris de autor suedez. Greoi, dificil de urmarit, putin plictisitor. Insa cred ca Liza se pricepe al naibii de bine sa scrie thrillere. Chiar daca scrisul ei nu este cine stie ce, intriga, actiunea, personajele, dezonodamantul si misterul te fac sa nu iti pese de asa ceva.

Una peste alta, „Lupul rosu” este unul dintre cele mai bune thrillere pe care le-am citit anul asta. Se poate citi ca si un stand alone, iar Annika merita toti banii! O poveste cu de toate (putina dragoste, mult mister, actiune din plin, intriga, scene exasperante, personaje bune si Annika) pentru toti. Cu siguranta o carte ce merita citita!

 

Nota: 4 stele din 5

Articole publicat de Bianca M. Calin 

Recenzie Regatul umbrelor de Laigh Bardugo

Pentru foarte mult timp, “Regatul umbrelor” a fost pentru mine cartea din spatele dulapului. La ce mă refer? La faptul că această serie nu a fost niciodată pe lista mea de priorități. Binențeles că am vrut să o citesc încă de când am citit descrierea cărții, însă nu am fost niciodată disperată să o citesc. Nu știu motivul exact, pentru că romanul sună tare bine. Drept dovadă că atunci când am avut ocazia să o citesc, am făcut-o fără ezitare.

Pot spune că am facut o alegere foarte buna atunci cand am ales sa o citesc. Chiar daca nu mai sunt cea mai mare fana a romanelor fantasy, „Regatul umbrelor” a fost o lectura foarte placuta, de care m-am bucurat. Nu ma asteptam sa imi placa atat de mult si sa o citesc atat de repede. Sincera sa fiu, nu am mai citit un roman fantasy de foarte mult timp, insa aceasta a fost cartea numai buna pentru a-mi aminti de anii de copilarie, in care romanele fantasy erau in top.


Primul lucru care mi-a atras atentia la aceasta carte a fost structura bine cladita. „Regatul umbrelor” este o carte bine structurata si bine scrisa. Felul in care a fost construita lumea Alinai a fost perfect, pentru ca autoarea a avut grija sa nu lase nici un detaliu la o parte si sa ne faca sa intelegem cum functioneaza lumea creata de ea fara probleme. Nimic nu ramane neclar in mintea cititorului. Ierarhia din regatul Umbrelor este foarte bine explicata. Ideea cartii e foarte buna si originala, iar punerea in scena e foarte solida.

Citind cartea, simti ca te invarti intr-un univers paralel cu totul si cu totul magic. Simti ca totul este special. Atmosfera este foarte reala si plina de magie. La asta au contribuit mult si detaliile foarte multe pe care ti le ofera autoarea si care te fac sa simti ca vezi, de fapt, un film. Parcurgand paginile cartii, simti ca esti la balul de iarna organizat de catre Grisha, simti ca esti la antrenamente impreuna cu Alina, simti ca te uiti in ochii Intuncatului si simti magia iesind din tine, mai ales la scena finala.

Ca tot veni vorba de scena finala, as vrea sa vorbesc de aceasta acum. De ce? Pentru ca este unul dintre aspectele mele favorite legate de carte. Finalul cartii mi s-a parut cu adevarat genial! A fost atat de plin de actiune, atat de convingator, atat de magic, incat am simtit ca am rasuflarea taiata! De mult nu am mai citit un final atat de culminant si de bine scris. Nu va voi spune despre ce este vorba, pentru ca v-as strica toata placerea cartii. Trebuie sa cititi si sa descoperiti singuri despre ce vorbesc. J

Personajele mi-au placut. Binenteles, nu toate. Au existat personaje pe care le-am displacut profund, dar eu cred ca o carte cu adevarat bune te face sa adori anumite personaje, in timp ce alte personaje te fac sa vrei sa arunci cartea pe geam.

Ar fi greu sa spun care este personajul meu preferat. Mi-a placut mult si Alina, insa nu de la inceput. La incpeut mi s-a parut mereu nemultumita, prea fricoasa, prea pretioasa. Insa dupa ce am ajuns sa o cunosc mai bine, mi-am dat seama ca Alina este cu adevarat speciala. Este exact personajul principal feminin pe care m-as fi asteptat sa il gasesc intr-o carte fantasy. Ea este o adevarata luptatoare, care nu se da batuta, care stie sa puna se apere si sa aiba grija de oamenii iubiti, dar care are si multe defecte, sentimente care uneori o pun in pericol si frici. Intr-o carte plina de magie, Alina este foarte umana, si asta da cartii o doza de realism necesara.

Am apreciat, de asemenea, si evolutia Alinei pe parcursul cartii. La inceput, ea este o fricoasa care nu isi poate gasi locul in lume, iar pana la sfarsit, se transforma intr-o adevarata Grisha care va salva lumea.

Mal... Hm. Mal este un personaj bun. E un baiat protectiv, iubitor, puternic, grijuliu si hotarat. Insa uneori este absurd si ipocrit, si asta te face, ca si cititor, sa il displaci un pic. Insa Mal are un mare avantaj. Stie sa se faca placut cu cate o glumita sau o replica sarmanta.

Nu stiu daca ce voi spune acum este normal sau nu, insa personajul meu preferat a fost Intunecatul. Doamne, cat mi-a placut! E atat de puternic, de impunator, de destept... ca sa nu mai zic sarmant, misterios, singuratic si foarte, foarte periculos. Intunecatul este personajul perfect pentru povestea aceasta. Va spun sincer ca am adorat fiecare scena cu el si asteptam mereu sa vad cand va mai aparea in scena. Abia astept sa il intalnesc din nou!

Dialogurile dintre personaje sunt foarte cursive si naturale, usor de urmarit. La fel sunt si descrierile cartii. Chiar daca autoarea ofera multe detalii, asta nu plictiseste. Ba dimpotriva. Cu ajutorul detaliilor, intelegi povestea mai bine si iti imaginezi imprejurimile si scenele mult mai usor.

Povestea mi s-a parut foarte originala si frumoasa. Un adevarat basm. Grisha, armate, regi, regine, palate, castele, cai, monstri, puteri magice, fiinte raufacatoare. Povestea lui Leigh Bardugo are de toate pentru toata lumea si te face sa te uiti din nou sub pat, dupa monstrul de care iti era frica cand erai un copil.

Ritmul actiunii este foarte bine balansat – nici prea rapid, nici prea lent. Atat de rapid incat sa te tina cu sufletul la gura, si destul de lent incat sa nu te plictisesti. Un lucru care mi-a placut foarte mult a fost faptul ca niciodata nu stiam la ce sa ma astept. Intotdeauna a existat o scena care sa schimbe situatia complet si care sa anuleze tot ce credeai ca stii despre poveste. Ma asteptam ca mereu sa se intample ceva, vreo batalie sau vreo cearta. Eventual si o scena intre Alina si Intunecatul. Nu stiu. Cert e ca aceasta carte m-a tinut mereu cu sufletul la gura.

Actiunea este specifica romanelor fantasy. Batalii, antrenamente, lupte cu monstri, suspans intriga, certuri... tot ce trebuie unui roman ca sa fie fantasy. Tot ce trebuie unui cititor sa adore un roman si sa il citeasca pe nerasfulate. Intriga se acumuleaza din ce in ce mai mult pe parcursul cartii, pana cand totul explodeaza la final.

Scrisul autoarei mi-a placut, chiar daca nu este nimic iesit din comun. Este natural, cursiv, usor de urmarit. Cred ca Leigh Bardugo este o autoare foarte buna, care stie sa scrie si cel mai bine scrie fantasy. Am gasit cateva citate pe care le-am scris in carnetelul meu plin cu citate din carti.

Singurul punct minus al cartii ar fi faptul ca este putin cliseica. Asta, si triunghiul amoros. Insa chiar daca este usor cliseica, nu iti ofera senzatia ca ai mai citit-o de cateva ori, iar asta este un lucru de apreciat.

Una peste alta, „Regatul umbrelor” nu este numai o carte. Este magie in stare pura. Te face sa crezi din nou in balauri si in zane si te face sa te indragostesti de fantasy si te invaluie in magie. Dupa finalul culminant, sunt sigura ca voi citi si celelalte doua carti din serie. Astept cu nerabdare sa vad ce mai fac Alina, Mal si Intunecatul. Pana atunci, voi recomanda carte tuturor prietenilor in cautare de o carte buna de citit in ultimele saptamani de vacanta.

Nota: 5 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie Girl Online de Zoe Sugg

Sincera sa fiu, chiar daca majoritatea celor care au citit aceasta carte o cunoasteau pe autoare de pe YouTube, eu nu aveam idee cine este Zoe Sugg. Nu urmaresc prea multe vlog-uri de frumusete, asa ca nu stiam ca Zoe Sugg este si o vloggerita de frumusete renumita si ca a castigat multe premii. Asa ca asta nu mi-a influentat decizia in nici un fel.

Girl online” a fost o lectura draguta, dar nimic spectacular. Per total mi-a placut, insa nu pot spune ca as citi-o din nou. Cred ca este una dintre cartile care ar placea oricui – pentru ca este usor de citit si este draguta, uneori prea draguta.

Aceasta carte se adreseaza in special adolescentilor, iar asta se simte pe tot parcursul cartii. Nu pot spune ca as recomanda cartea asta mamei mele (chiar daca sunt sigura ca o va citi la un momentdat).  Cred ca adolescentii s-ar bucura cel mai mult de cartea asta. De ce?

In primul rand, pentru ca este o poveste draguta. O tipa de aproape 16 ani este faimoasa in toata lumea din cauza blogului ei unde scrie sub un nume anonim. Ea are niste parinti care o suporta si o incurajeaza, un prieten cel mai bun cu care are o relatie perfecta, baiatul de care este indragostita da semne ca o place, iar  Craciunul il petrece in New York alaturi de parintii ei si de prietenul ei cel mai bun. Acolo se indragosteste de un baiat perfect, care e clar ca o place. Ce vreau eu sa zic este faptul ca aceasta carte intruchipeaza visele a milioane de adolescenti din lumea asta. Faima, dragoste, prietenie, New York si parinti in regula. Asa ca este normal ca adolescentii sa adore „Girl online”. Este o carte care le da sperante si in care, totodata, se pot regasi. Asta din cauza situatiilor penibile in care este pusa Penny. Multe dintre situatiile astea se intampla zilnic adolescentilor. Chiar daca uneori sunt exagerat de penibile si nu poti decat sa iti dai ochii peste cap (sunt sigura ca nimeni nu poate fi atat de ghinionist si de impeidicat), aceste momente o fac pe Penny sa treaca prin momente mai grele. Autoarea face o treaba excelenta din a-i arata temerile, vulnerabilitatile si greutatile. Multi adolescenti se pot regasi in povestea lui Penny si se pot vedea pe ei insusi in actiunile si in sentimentele lui Penny.Probabil ca de-asta tot mai multi adolescenti citesc si adora cartea asta. Este perfecta pentru cineva intre varstele 12-18.


Personajele sunt destul de bine conturate, avand in vedere ca autoarea este la prima ei incercare. Binenteles, nu stiu daca asta se pune, pentru ca „Girl online” a fost scrisa de un autor-fantoma („ghost-writing”). Totusi, personajele sunt bine conturate si ajungi sa le cunosti destul de bine pana la sfarsitul cartii. Cel mai mult mi-a placut de Elliot. Tipul e genial. Mi-ar fi placut mult sa am un prieten ca el, iar relatia dintre Penny si Elliot este una la care toti visam. Prietenia lor este adevarata.

Penny este usor greu de suportat la inceput. Mi s-a parut copilaroasa, mereu imbufnata, mult prea impiedicata, egoista si lista poate continua. Insa pana la urma ajungi sa o placi, pentru ca ia niste decizii logice si spune lucruri bune. Asa ca ajungi sa o placi pana la sfarsit si sa te bucuri ca a primit finalul ei favorit.

Noah mi-a placut si el, insa nu pot sa zic ca este ceva iesit din comun. Nu mi s-a parut un personaj cu foarte multa personalitate, insa se potriveste cu Penny.

Relatia lor mi s-a parut un pic cliseica. Specifica cartilor YA. Adica perfecta, pana la un punct cand nu mai este, iar apoi este din nou perfecta. In general, toata cartea mi se pare cliseica, uneori usor agasanta din cauza situatiilor penibile (sau cliseice) si un pic cam prea draguta. Cred ca situatiile prin care trece Penny sunt un pic cam prea de liceu. Ce vreau eu sa zic este ca Penny traieste niste experiente scrise si rescrise – tipice liceelor si adolescentilor din tarile in care se vorbeste engleza. Mi-ar fi placut ca autoarea sa vina cu idei noi si cu o poveste mai unica. Potential este din plin. Insa situatiile mult prea penibile si mult prea dese devin enevervante, relatia cu Noah este prea cliseica, iar sfarsitul specific romanelor de genul.

La capitolul intriga, nu mi s-a parut ca „Girl online” exceleaza. Binenteles, acum trei ani probabil ca as fi spus ca intriga este din plin. Insa de atunci am crescut si prin „intriga” inteleg altceva. Desigur, asta tine de la persoana la persoana. Mie, personal, mi s-a parut ca intriga este – din nou – cliseica si ca am mai citit intriga de genul de cateva ori. De asemenea, cartea mi s-a parut un pic usor de prevazut. Ma asteptam dinainte la 60% dintre lucrurile care s-au intamplat.

Ideea insa mi s-a parut geniala. Cred ca, cu putin mai multa munca si originalitate, asta ar fi putut fi cartea mea favorita. Mi-a placut mult faptul ca Penny este bloggerita si m-am putut identifica cu ea din aceasta privinta.

Un alt lucru care mi-a placut a fost usurinta cu care am citit cartea. Aveam nevoie de o carte pe care sa o citesc repede. In mare parte asta s-a intamplat din cauza stilului de a scrie al autoarei, dar si din cauza ca „Girl online” te captiveaza. La fel ca si un fanfic, chiar daca stii ca nu este cea mai buna carte si ca in biblioteca te asteapta carti mult mai bune, trebuie sa citesti cartea si sa vezi ce se va intampla. De asemenea, oricat de matura ai fi, nu ai cum sa nu chicotesti un pic si sa citesti mai atenta scenele dintre Noah si Penny. Sunt foarte draguti impreuna.

Trecand la autoare – nu cred ca scrisul este punctul ei forte. Imaginatie are, insa talent nu stiu. Scrisul ei este pueril, fara pic de substanta. Insa daca cautati ceva usor de citit, ceva ce nu pune probleme, asta este cartea perfecta. Cu un pic de munca mai multa, cred ca Zoe ar putea fi o autoare mult mai buna. Totusi cred ca se pricepe mult mai bine la vlogging decat la scris.

As vrea sa mai mentionez felul in care cartea a fost editata. Am citit cartea in romana (este publicata de editura Epica) si am fost un pic socata de volumul mare de greseli pe care l-am gasit. Stiu ca Epica face deobicei o treaba excelenta cu cartile. Se misca repede si bine. Insa de data asta am fost usor dezamagita. Am gasit greseli de scriere, greseli gramaticale si greseli de punctuatie. Cea mai enervanta a fost lipsa semnelor de intrebare atunci cand era o intrebare. Lucrul cel mai bun ar fi ca si cartea sa mai treaca printr-o runda de editari.

Per total, „Girl online” este o carte ce ar trebui citita in special de adolescenti. O idee buna, personaje simpatice, o poveste de dragoste ce te face sa oftezi. Recomand sa o luati la plaja sau pe tren. Este cartea numai buna de citit in vacanta! J

Nota: 3 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Calin

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: