Recenzie carte Răniţi, de Jasinda Wilder

Am aflat de cartea „Răniţi” atunci când a fost publicată în România de către editura Epica. Fiind o înrăită cititoare a romanelor de dragoste şi de război, am considerat cartea aceasta perfectă pentru mine. Am trecut-o imediat pe lista de cărţi ce trebuie citite şi am aşteptat cu nerăbdare să o citesc. Lucru care, iată, s-a şi întâmplat, în sfârşit.


Când am avut cartea aceasta în mâini, nu ştiam cum să mă apuc mai repede de ea. Citisem atât de multe recenzii fabuloase pentru aceasta carte, încât eram sigură că îmi va placea. Am început-o imediat ce am primit-o. Trebuie să recunosc că am avut aşteptări foarte mari de la ea şi speram din tot sufletul să nu mă dezamăgească. Din fericire, nu a fost cazul.

Sinceră să fiu, de mult nu am mai citit o carte ca asta. A fost.... pur şi simplu genială. Superbă. Emoţionantă. Briliantă. E genul de carte care îţi răpeşte mai întâi atenţia, apoi inima şi uşor-uşor, întreaga fiinţă. Citind această carte, măm trezit complet fermecată de povestea scrisă de Jasinda Wilder, iar atunci când am terminat-o, am simţit o parte din mine frângându-se. Nu vroiam să se termine. Vroiam să fie una dintre cărţile acelea interminabile, care îţi iau două săptămâni să le citeşti. Aş fi fost foarte fericită dacă acesta ar fi fost cazul. Însă nu a fost, şi cartea s-a terminat prea repede, iar când am citit ultimul cuvânt, am vrut să iau cartea de la capăt şi să o citesc din nou. Nu mi se întâmplă des asta, dar „Răniţi” a avut această putere asupra mea şi mă bucur enorm.

Nu aş putea spune care este cea mai bună parte la acest roman. Cred că „Wounded” vine cu un pachet complet şi dacă aş încerca să spun că o anumita latură a cărţii este mai bună decât alta, nu ar fi adevărat. Pentru că fiecare latură la această carte este briliantă. Fie că vorbim de scrisul autoarei, fie că vorbim de poveste, de personaje sau de acţiune, toate sunt la fel de geniale.

Însă un lucru şi-a lăsat o amprenă mai puternică pe inima mea: povestea de dragoste dintre Hunter şi Rania. Am citit multe poveşti de dragoste frumoase la viaţa mea, însă cred că povestea Jasindei Wilder se afla în top cinci cele mai frumoase poveşti. E atât de tristă, de bine scrisă, atât de bine gândită şi atât de emoţionantă şi de frumoasă, încât nu ai cum să nu te îndragosteşti de ea. Personal, m-am simţit complet fermecată de dragostea dintre Hunter şi Rania. E o poveste cu totul şi cu totul specială, aşa cum rar voi mai întâlni de acum încolo. M-a făcut să simt o mulţime de lucruri: tristeţe, bucurie, melancolie, furie, ură, dragoste şi poate chiar şi puţină invidie. E pur şi simplu imposibil să nu fii oricât de puţin invidios pe personaje pentru iubirea pe care o trăiesc, chiar şi în condiţiile acelea oribile...

Cred că m-am îndrăgostit atât de tare de această poveste de dragoste superbă din cauză că este puţin... ei bine, ciudată. Un soldat American rănit se îndrăgosteşte de o prostituată din Irak care l-a salvat de la moarte şi l-a luat în umila ei casă pentru a-l îngriji. Nici unul nu vorbeşte limba celuilalt, dar totuşi reuşesc să se protejeze unul pe altul, să se apere, să fie camarazi, să se iubească, să aibă grija unul de altul în diverse feluri, şi, cel mai important dintre toate, să se vindece unul pe altul. Războiul le-a luat tot ambilor şi i-a schimbat în persoane în care nici unul nu ar fi vrut să fie schimbat. Iubirea lor, însă, vindecă rănile pe care trecuturile lor le-au lăsat pe inime celor doi. Cu paşi mărunţi, Rania şi Hunter învaţă împreună să iubească şi să trăiască, iar cred că asta este cea mai superbă latură a acestei poveşti. Felul în care ei se vindecă unul pe altul.

Trebuie să menţionez că relaţia celor doi se dezvoltă normal, cu paşi mărunţi, dar siguri. Chimia din ei, însă, este clară de la începutul cărţii şi este pur şi simplu irezistibilă.

Nu va imaginaţi că doar pentru că este un roman de dragoste, „Răniţi” nu are acţiune sau intrigă. Dimpotrivă. „Răniţi” este o carte extraordinar de captivantă, din mai multe motive. Unul dintre ele este chiar povestea dintre Rania şi Hunter, care te face să nu vrei să laşi cartea din mână niciodată. Un alt motiv este „ocupaţia” Raniei, care oferă câteva scene de violenţă, care vor genera şi mai spre sfârşitul cărţii mai multe scene de o violenţă tulburătoare. Citind cartea, nu ai cum să nu te întrebi cum se va sfârşi povestea. Vor rămâne sau nu cele două personaje împreună? Vor scăpa cu viaţă din ghearele războiului şi al trecutului Raniei? Întrebările acestea macină cititorul şi nu poţi face altceva decât să dai pagină cu pagină, citind cu o poftă de nestăvilit. Cartea este, de asemenea, foarte uşor de citit şi de urmărit şi este perfectă de luat în vacanţă.

Acţiunea este presărate cu scene diverse. Fiecare scenă a fost foarte bine scrisă, oferind multe emoţii şi o atmosferă parcă vie, care te făcea să ai impresia că eşti martoră la toate astea de undeva din spatele scenei. Jasinda Wilder oferă cititorului scene şocante, tulburătoare, triste, emoţionante, dar şi tandre, romantice, iar unele scene te fac chiar să roşeşti! ;)

Chiar dacă aceasta carte se concentrează un pic mai mult pe povestea de dragoste, „Răniţi” este şi un excelent roman de război. Nu tocmai în stilul caracteristic romanelor de război, „Wounded”  îţi oferă o perspectivă despre cum este viaţa în timpul războiului şi felul în care acesta îţi afectează viaţa şi personalitatea. Atmosfera războiului şi al traumei pe care acesta îl cauzează sunt foarte bine realizate. Citind cartea, simţi fiori pe şira spinării, gândindu-te că, la un momentdat, ai putea să treci prin aşa ceva chiar tu.

Personajele sunt extrem de bine create. Atât Rania, cât şi Hunter sunt două personaje puternice, reale, convingătoare. Ranie este un personaj atât de expresiv, de sensibil şi de... diferit. Nu ai cum să nu simpatizezi cu ea şi să îţi pară rău că o fată ca ea trebuie să apeleze la prostituţie pentru a supravieţui.

Hunter este soldatul tipic American, care inspiră putere şi care intimidează, dar care, în adâncul sufletului, este încă un copil sensibil care nu a trecut peste traumele lăsate de copilărie.

Până la sfârşitul cărţii, ambele personaje se dezvoltă şi evoluează într-un mod foarte frumos şi ajung să fie doi oameni normali, cu un trecut tumultos, pe care au reuşit să  îl lase în spate, reuşind să se bucure, astfel, de viaţă.

Trebuie, neaprat, să menţionez şi autoare, care a făcut o treabă excelentă. Chiar dacă nu mă aşteptam să spun asta... Jasinda Wilder ştie să îşi facă treaba! Femeia asta ştie să scrie, să dea viaţă cuvintelor ei şi să impresioneze o lume întreagă. Cred ca Jasinda Wilder este una dintre cele mai bune autoare de cărţi de genul ăsta. Scrisul ei este superb, plin de emoţie şi metafore incredibile. Cartea este atât de intensă datorită scrisului ei...! Stilul ei e absolut briliant şi sunt sigură ca voi mai citi cărţi scrise de ea în viitor. O apreciez mult pe Jasinda pentru că a reuşit să evite clişeele, astfel scriind o carte diferită, originală, foarte frumoasă.

În concluzie... trebuie să o citiţi! Este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit anul ăsta şi cu siguranţă una dintre favoritele mele! Este atât de tristă şi de emoţionantă, încât sentimentele te acaparează şi uiţi de tine. Îmi voi aminti de această carte multă vreme de acum încolo şi o voi recomanda de fiecare dată când voi avea ocazia.

„Răniţi” de Jasinda Wilder este un must-read!

Notă: 5.5 stele din 5

 

Articol publicat de Bianca M. Calin

Cele mai utile cărți pentru proaspete și viitoare mămici

 

Ghidul viitoarei mămici - topul volumelor care te vor ajuta să fii o mămica mai bună!

 

Lasă-mă să ghicesc: ești sau vei fi o proaspătă mămică și vrei să citești cele mai bune cărți și să fii cât se poate de pregătită pentru micuțul tău!

 

 

Ți-am pregătit o selecție a celor mai bune cărți dedicate perioadei pre și post sarcină, care îți vor răspunde la toate întrebările și îți vor oferi informațiile de care ai nevoie să te simți cu adevărat pregătită. Nimic nu înlocuiește experiența directă, însă unele informații sunt menite să te ajute să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu micuțul tău și cu propriul corp în această perioadă unică în viața ta.

 

Bonus -  două recomandări de cărți și pentru viitorii tătici!

 

Cum e în timpul sarcinii?

Ghidul Mayo Clinic Pentru o Sarcină Sănătoasă

 

Pentru orice femeie sarcina și nașterea sunt evenimente epuizante, atât fizic cât și psihic.

În timpul acestor perioade te confrunți cu nenumarate schimbări și încep să apară întrebări la care nu te-ai gândit: „La ce activități trebuie să renunț? Ce alimente nu am voie să mănânc? La ce alte lucruri trebuie să fiu atentă?”.

 

Ghidul unei sarcini sănătoase de Mayo Clinic, recunoscuta organizație medicală de cercetare și informare, este volumul esențial care răspunde la întrebările viitoarelor mămici. Este scrisă de către medici profesioniști, la rândul lor părinți, într-un mod accesibil, ușor de citit și informativ care îți va permite să fii la curent cu cele mai noi informații.

 

Cartea este împărțită în trei capitole: sarcina, nașterea și nou născutul, și oferă informații și sfaturi despre fiecare etapă în parte. Etapele sunt urmărite săptămâna cu săptămână, iar transformările, atât fizice, cât și emoționale, prin care mama și pruncul trec, sunt detaliate pe înțelesul oricui. E important să citești această carte pentru ca să fii conștientă și să te simți mai informată despre schimbările prin care treci și despre cum să te adaptezi la ele.

 

Acest volum ar trebui să fie nelipsit din biblioteca proaspeților părinți!

Sarcina și nașterea. Ghidul femeii însărcinate. - de Anne Deans

Scrisă de o întreagă echipă de experți dedicați procesului nașterii - doctori, moașe, specialiști în sănătate și cercetători, sub coordonarea atentă a medicului Deans, obstetrician practician renumit în toată lumea, Sarcina și Nașterea este unul din cele mai citite ghiduri care pregătesc fizic și spiritual noile mămici.

 

Mare parte a cărții este concentrată pe procesul sarcinii, însă volumul cuprinde și informații esențiale despre primele luni după naștere.

 

Cartea oferă sfaturi practice în ce privește toate aspectele sarcinii și primele luni de viață ale copilului, de la îngrijirea prenatală de care vei avea nevoie și de la preocupările de natură emoțională, până la modul în care să ai grijă de nou-născut și de corpul tău după naștere.

 

O parte interesentă care separă această carte de restul literaturii de specialitate sunt ilustrațiile grafice din interiorul volumului. Este prezentată devoltarea fizică a bebelușului în uter cu ajutorul ilustrațiilor în mărime naturală - făcute special pentru a te ajuta să urmărești dezvoltarea ta și a pruncului.

 

Cel mai simpatic ghid de sarcină - de Vicki Iovine

 

Vicki va fi cea mai bună prietenă a ta pe perioada sarcinii, acolo mereu cele mai bune sfaturi. Ghidul simpatic îți spune la ce schimbări trebuie să te aștepți, cât de tare te vor afecta și îți împărtășește acele secrete de care nu auzi de la medici sau din alte ghiduri de sarcină clasice.

 

Cel mai simpatic ghid de sarcină este o carte scrisă într-un un ton amuzant, personal, care te face să te relaxezi cu privire la sarcină. Scriitoarea este mamică a patru copii, a trecut prin toate ipostazele posibile și are o experiența incontestabilă în procesul sarcinii. Poți avea încredere în ea fără probleme!

 

Jurnal de sarcină - de Ligia Pop

În Jurnal de sarcină, Ligia scrie despre experiența personală a nașterii și creșterii fetiței ei. Jurnalul cuprinde etapele sarcinii, sfaturi pentru o naștere naturală precum și relatări din primele luni de viață al copilului.

 

În spiritul cărților semnate de Ligia, Jurnalul de Sarcină păstrează tematica unei alimentații sănătoase, preponderent vegane și concentrată pe produse naturale. Ligia ne furnizează nenumărate informații despre o alimentație sănătoasă și subliniază beneficiul acestora în alimentația femeilor gravide.

Cartea este ilustrată cu fotografii ale autoarei în etapele nașterii, cu alimentele recomandate de aceasta, produsele necesare în bucătărie, organizată în forma ghidului perfect. “Jurnalul” este un instrument util pentru acei tineri părinți care încă caută opțiuni de lifestyle pentru perioada sarcinii și după naștere.

Numărătoarea inversă a sarcinii: Nouă luni de sfaturi practice, informații, folositoare și adevăruri necenzurate - de Susan  Magee

Cartea detaliază toate cele 290 de zile de sarcină dinaintea nașterii.

 

Numărătoarea inversă a sarcinii te ghidează pe etape, lună după lună, îți explică schimbările prin care corpul tău trece și problemele cu care te vei confrunta. Ambii autori sunt doctori și părinți, calificarea lor în domeniu fiind incontestabilă.

 

O parte interesantă a cărții este atenția pe care o oferă ambilor membri din cuplu și cum sarcina îi afectează pe amândoi. Perspectiva tatălui este luată foarte în serios și se oferă sfaturi despre cum și cât trebuie să se implice el în sarcina femeii.

Pregătirea pentru naștere - de Pam England

Pregătirea pentru naștere este ghidul perfect dedicat viitoarelor mămici care își doresc să preia controlul din timp și să își urmărească evoluția sarcinii.

 

Este o carte care nu analizează doar aspectul medical al sarcinii, ci mai mult procesul de autocunoaștere prin care femeia trece în cele nouă  luni dinaintea sarcinii. Un ghid al îndrumării care încurajează femeia să se implice în activități precum meditația, ținerea unui jurnal sau pictură, pentru a le ajuta să își aloce timp să se cunoască.

 

Pam England mai sugerează viitoarelor mămici tehnici pentru a face fața durerilor pre-natale în mod natural, stresului și schimbărilor fizice, toate în mod natural, fără medicamente sau tratament.

 

Este un ghid esențial care va ameliora greutățile cu care te confrunți și îți va oferi încrederea în sine atât de necesară în această perioadă.

 

Totul despre tot - cărți despre întreg procesul de a deveni mamă

Mama și Copilul - de Emil Căpraru, Herta Căpraru

 

Nu este ușor să fii mămică. Procesul poate fi unul dificil și plin de lucruri neprevăzute, dar asta nu înseamnă că nu îl poți face mai plăcut.

 

Mama și Copilul este cel mai complex ghid pentru viitorii și proaspeții părinți.

 

Ediția curentă urmărește evoluția sarcinii, dezvoltarea nou-născutului în sugar, copil și pre-școlar. Găsești nenumărate sfaturi cu privire la alimentație, educație și îngrijire pentru toate stagiile importante din viață copilului tău.

 

Mama și copilul este cea mai cunoscută carte românească dedicată creșterii unui copil. Trebuie să o citești pentru că vei găsi sfaturile ei că fiind de neprețuit. Autorii, Emil și Herta Căpraru, au o experiență de necontestat în domeniul educațional și medical, volumul curent fiind la cea de a 4-a ediție.

 

La ce să te aștepți când ești însărcinată - de Heidi Murkoff, Sharon Maze

 

La ce să te aștepți când ești însărcinată este “biblia” cărților despre sarcină.

 

Denumită una dintre cele 25 cele mai importante cărți ai ultimilor 25 de ani, acest bestseller este recomandat de mai bine de 90% din femeile însărcinate. Cu aproape 17 milioane de copii vândute peste tot în lume, este cea mai căutată carte de sarcină și nu poate lipsi din biblioteca viitorilor părinți.

Scopul acestei cărți este să îți răspundă la orice întrebare. După 4 ediții revizuite, secțiunea de întrebări este mai completă că niciodată. Toate nelămuririle referitoare la natura sarcinii își vor găsi răspunsul în acest volum complex și accesibil.

 

Sfaturile, informațiile și ajutorul de care ai nevoie atât în perioada sarcinii cât și după, se găsesc undeva între paginile acestei cărți, emblematică pentru literatură de specialitate. Structurată și organizată pentru perioada sarcinii și post sarcină, volumul încorporează cele mai noi tehnici de îngrijire a fătului și a mamei, precum și indicații referitoare la stările emoționale sau fizice ale femeii.

 

Sunt Însărcinată. Ghid complet. - de Muriel Ighmouracene

 

 

Muriel este unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri și scriitori de literatură de specialitate din Franța. Ghidul ei, botezat cu umor, “de supraviețuire”, este o lectură esențială pentru viitoarele mămici care își doresc să afle totul despre proces.

 

Sunt însărcinată este ghidul ce te însoțește din momentul în care ai aflat că ești însărcinată până în sala de naștere, iar pe parcurs, te va pregăti să faci față oricăror situații care ar putea apărea.

Sarcina, Nașterea și Nou-Născutul - de Penny Simkin, April Bolding (Disponibil si in varianta trandusa)

 

Un bestseller premiat, aflat la a 4a ediție, Sarcina, Nașterea și Nou Născutul detaliază cele trei etape importante din viață noilor mămici. E important pentru tine să citești literatură care să te învețe nutriția din timpul sarcinii în funcție de perioadele ei.

Un capitol întreg este dedicat travaliului, precum și posibilelor complicații care pot apărea, și cel fel de medicație este recomandat să urmezi.

 

O parte importantă a acestei cărți este faptul că prezintă toate aspectele sarcinii în forma lor autentică și face ceva mai mult decât să ofere sfaturi. Această carte te ajută să iei decizii, îți oferă informații și comparații, precum și sfaturile necesare pentru că tu să poți lua în considerare rezultatul acțiunilor pe termen lung.

 

AJR Waterstones - Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic.

Un alt ghid realizat prin efortul colectiv al unor specialiști în pediatrie, nutriție, dezvoltare și psihologie, Mama și copilul este un volum foarte recomandat proaspetelor mămici. Cartea servește drept îndrumător în dezvoltarea și îngrijirea unui nou nascut.

Proaspeții părinți au nevoie de informații relevante și accesibile pentru a ști cum să hrănească, să spele și să trateze un bebe.

 

Ghidul de creștere reprezintă o sursă de încredere pentru tinerii părinți, o enciclopedie de sfaturi și informații care sunt practice, eficiente, dar cel mai important, ușor de urmat pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celui mic.

Cât de importantă e alimentația?

Biblia Alimentației Copilului - de Eileen Behan

 

Biblia Alimentației Copilului este scrisă de Eileen Behan, specialist în nutriție, care ne învață cum să ne hrănim sănătos copii începând cu vârstă de 3 luni până la 3 ani. Orice întrebări legate de nutriția micuțului își găsesc răspunsul în acest volum.

 

Eileen îți explică că obezitatea juvenilă este o problemă gravă a societății actuale. Copilul preia obiceiurile alimentare ale părinților. Pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a micuțului, trebuie să urmăm o dietă echilibrată. Învață din Biblia Alimentației cum să ai mai multă grijă de ține și de bebe printr-o serie de diete delicioase și sănătoase.

 

Eileen vă va spune tot ce trebuie să știți că să asigurați nutriția ideală pentru cel mic.

 

Alimentația copilului de la naștere la trei ani - de Ruth Yaron

 

Autoarea, Ruth Yaron este mamă a trei copii și s-a decis să creeze această carte de căpătâi despre alimentație după ce a născut primii doi copii.

 

Ruth știe că îți vei pune nenumărate întrebări în legătură cu ce și cum să îl hrănești pe cel mic în fiecare etapă de dezvoltare, când trebuie introduse alimentele solide și cum să eviți substanțele nocive, sau cum să păstrezi mâncarea celui mic.

 

Așa că a creat o carte care îți va răspune la toate aceste întrebări. Volumul este piatra de temelie a alimentației celui mic și cea mai bine vândută carte despre cum să-ți hrănești copilul până la vârsta de trei ani. Scriitoarea a pregătit peste 350 de rețete nutritive testate chiar pe cei trei copii pe care le poți face cu un buget restrâns, chiar în bucătăria ta. Rețetele nu au o dificultate mare.

 

Recomandată tuturor proaspeților părinți, volumul este împărțit în cinci capitole, structurate astfel încât să adreseze diferite categorii de vârstă și să se plieze perfect pe nevoile celui micuț. Prezentarea organizată a cărții o face ușor accesibilă, iar o dată ce ai trecut prin ea poți reveni să o consulți ori de câte ori este nevoie.

 

Alimentația copilului este un best-seller care nu mai are nevoie de introducere. Volumul curent se află la cea de a doua ediție, revizuită, și cuprinde peste 350 de rețete simple, rapide și nutritive.

 

Alimentația Copilului - de Sara Lewis, Penny Stanway

 

Când ești  proaspătă mămica îți faci mereu griji în legătură cu hrănirea celui mic. Ce te faci odată ce nu mai poți alăpta copilul? Alimentația copilului este unul dintre cele mai importante aspecte din viața noului părinte așa că este mai mult decât necesar să fii mereu informati cu privire la acest subiect. Cartea Alimentatia Copilului răspunde la toate întrebările nutriționale ale noilor părinți și îi ajută să construiască meniul zilnic al nou-născutului.

 

În această carte găsești rețete ușor de preparat care garantează o varietate gastronomică pentru micuț și sunt organizate după categorii de vârstă.

 

Pentru viitori tătici

Tatăl gravid: sfaturi, informații și îndrumare pentru viitorii tați - de Armin Brott, Jennifer Ash

 

 

Perioada sarcinii ridică multe întrebări care au nevoie de un răspuns și pentru bărbați.

Efectele sarcinii asupra viitorilor tătici nu este un subiect foarte discutat și nu există foarte multe cărți care să vorbească despre asta.

 

Aceste răspunsuri se pot găsi în Tatăl gravid, o carte scrisă pe un ton relaxat, uneori umoristic, care oferă sfaturi și îndrumare celor care se pregătesc să fie tați. Este detaliat întreg procesul sarcinii, de la lună la lună, iar ultimele capitole sunt dedicate special nașterii.

 

Mulți bărbați se simt îngrijorați de tot procesul, în special de naștere, dar această carte pare să le mai liniștească grijile.

 

Informațiile oferite sunt precise și expuse într-un mod clar care răspunde la numeroasele întrebări pe care orice bărbat și le pune în cea mai emoționantă perioada a vieții sale.

 

O să fii tată! - de John Pfeiffer

 

O să fii tată te învață că cel mai important lucru în timpul sarcinii este ce poți face pentru ea, nu ce se întâmplă cu ea.

 

Chiar dacă ea este cea care va naște și tu ca tată ai multe responsabiltăți - cărțile de sarcină, vizitele la doctor, toate informațiile culese de pe la prieteni au fost că să te pregătească pentru acest moment important.

 

Cum vei afla din această carte, rolul tău este să o susții în fiecare zi pe timpul celor nouă luni și să te pregătești să devii un tată responsabil. E normal să ai emoții dar O să fii tată te va învață pas cu pas cum să te descurci.

 

Cartea Bebelușului

 

Cartea Bebelușului este o carte scrisムchiar de copilașul vostru, începând de la naștere până la vârstă de un anișor. Aranjat de mămici, este un album care se completează periodic cu poze, desene sau imagini.

 

Veți avea o amintire minunată, deoarece puteți să adăugați evenimente importante precum zilele de naștere, botezul, primele cuvinte, primii păși și alte lucruri frumoase pe care nu îți dorești să le uiți niciodată.

 

Cartea bebelușului ar trebui să fie de nelipsit din biblioteca ta.  Este ocazia perfectă să creezi un album minunat care cuprinde primul an din viața al micuțului!

 

Cărțile recomandate în acest top te vor ajuta să te înțelegi mai bine atât pe tine cât și pe micuțul tău, și să te bucuri de procesul de a deveni mamă (sau tătic) și să creezi amintiri de neuitat!

 

Dacă ai citit una din cărțile recomandate, împartășeste cu cititorii părerea ta despre aceasta!

 

.

 

 

Se lansează cea mai așteptată carte a anului 2015 - Fluturi, volumul 3, de Irina Binder

Nu rata al treilea volum “Fluturi” de Irina Binder. Se lansează vara aceasta!


Fluturi-Irina-Binder.jpg

Se lansează cea mai așteptată carte a anului 2015 - Fluturi volumul 3!


Irina Binder, bine cunoscuta autoare a celor două volume din seria Fluturi, a anunțat pe contul personal de Facebook lansarea celui de-al treilea volum din seria care i-a adus notorietate.


Dupa luni de speculații și zvonuri legate de data apariției, Irina Binder a promis fanilor că vara aceasta va aduce mult așteptata continuare.


Lansarea este prevăzută pentru luna August 2015.


Al treilea volum Fluturi se poate pre-comanda pe Librex.ro


Volumul 3 din seria Fluturi este disponibil pentru pre-comandă pe Librex.ro.  Acesta va fi livrat persoanelor care au făcut precomanda imediat după lansare.


Târgul de carte online Librex.ro va pune la dispoziție fanilor seriei Fluturi recenzia celui de-al treilea volum, imediat după lansarea acestuia.


Fluturi a fost publicat în două volume în luna decembrie a anului 2012 și a devenit cea mai dorită și apreciată carte în 2015. Timp de doi ani consecutiv aceasta a fost pe primul loc în topul vânzărilor din librării. Majoritatea cititorilor au declarat despre aceasta că „Este o carte pe care nu o poți lăsa din mână”!


Rămâi aproape: Recenzia cărții va fi disponibilă în curând pe Librex.ro!

Cinci carti celebre care au fost povesti fanfiction

“Fanfiction” este definitia povestilor scrise de fani, folosind personajele si uneori si anumite elemente din poveste originala scrisa si publicata de autorul cartii/seriei respective. Practic, fanii respectivei carti iau personajele si scriu o poveste noua (sau o continuare a povestii originale) dupa placul lor.

Sunt sigura ca ati auzit de multe ori termenul acesta. La fel de sigura sunt ca ati citit macar un ‘fan fic’ pana acum, deci consider ca stiti de volumul mare de fanfic-uri ce se gasesc acum pe internet. Este una din pasiunile adolescentilor care prefera sa isi petreaca timpul citind sau uitandu-se la seriale sau filme. Fie sa scrie, fie sa citeasca fan fiction. Numai ca, surpriza! Nu numai adolescentii scriu si citesc fanfiction. Autori foarte cunoscuti din lumea literara au recunoscut ca da, mai scriu si fanfiction si uneori, cand nu scriu, prefera sa intre pe site-urile unde gasesc astfel de povesti (site-uri ca si Wattpad si FanFiction.net) si sa petreaca ore intregi citind povesti scrise de fani. Pana la urma, fanfiction-ul iti ofera posibilitatea de a petrece timp cu celebritatile tale favorite sau cu personajele favorite de care ti-a fost dor inca de cand seria s-a terminat. Cine nu iubeste asa ceva?

Deja a devenit cunoscut faptul ca din a scrie fanfiction poti deveni celebru. Nu numai o data s-a intamplat ca o poveste de pe Wattpad sa ajunga carte bestseller. Am putea spune ca este o modalitate simpla si foarte cunoscuta de a ajunge autor publicat, pe care multa lume o incearca. Insa aparentele insala. Nu toata lumea care publica un fanfic poate ajunge sa isi vada cartea pe rafturile tuturor librariilor din lume. Trebuie, in primul rand, mult talent si foarte multa dedicatie. Dar iti trebuie si noroc si carisma, printre altele. Nu e usor sa devii autor in felul acesta si nimeni nu iti poate garanta ca lumea chiar va citi ce scrii tu pe un site. Insa cateva doamne si domnisoare cu o pasiune pentru carti si pentru povesti scrise au reusit sa isi vada visul cu ochii. Banuiesc ca v-au venit in cap cateva titluri de genul asta. La momentul actual, pe piata literara exista o diversitate de carti care au fost initial povesti fanfiction. Ei bine, astazi am decis sa aleg cele cinci carti care au fost fan fiction si care, la momentul actual, nu mai ies din lista de bestseller-uri. Pe unele le-am citit deja, altele sunt inca pe lista de asteptare.

1. Cincizeci de umbre ale lui Grey” de E.L. James

Cred ca deja stiti despre ce vorbesc si nu trebuie sa va dau multe explicatii.

Publicata oficial in 2011, ‘Fifty shades of Grey’ a fost o poveste fanfic inspirata de seria ‘Twilight’.Initial, povestea se numea ‘Master of the Universe’, iar E.L. James publica povestea sub numele de "Snowqueen's Icedragon". Autoarea s-a bucurat de un succes nebun inca de pe vremea cand publica capitole periodic pe site-uri de fanfiction, iar mai apoi pe propriul ei site, de unde povestea a fost scoasa inainte de a se publica. In momentul in care ea a semnat contractul cu editura care urma sa ii publice povestea, E.L. James a despartit ‘Master of the Universe’ in trei parti. Prima parte se numeste ‘Fifty Shades of Grey’, a doua ‘Fifty Shades Darker’, iar a treia ‘Fifty Shades Freed’. De la momentul publicarii primului volum, seria s-a bucurat de un succes imens, fiind vandute mai bine de 100 milioane de copii in toata lumea. Prima carte a fost transformata intr-un film, iar in Iunie 2015 a fost publicata cartea ‘Grey’, care spune povestea din perspectiva lui Grey.

2. Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard

Povestea din spatele cartii “Gabriel’s inferno” este destul de similara cu cea a cartii ‘Fifty Shades of Grey’. Cartea lui Sylvain Reynard (un autor Canadian anonim, care nu si-a dezvaluit inca fata sau numele adevarat) a fost initial o poveste fanfiction inspirata tot de ‘Twilight’. Insa cele doua serii nu au nimic mai mult in comun. Desi nu se bucura de acelasi succes imens, “Gabriel’s inferno” a fost primita mult mai pozitiv de catre critici si cititori. Scrisul si intensitatea povestii o diferentieaza de catre celelalte carti cu care ar putea fi asociata.

La inceput, povestea se numea “University of Edward Masen”, iar in 2012, a fost publicata de catre editura ‘Berkley Books’. Sylvain isi continua cariera de autor, publicand seria “The Florentine”.

3. Ticalosul seducator” de Christina Lauren

Ca si ‘Fifty Shades of Grey’, ‘Beautiful Bastard’ este o poveste erotica, care isi are originile intr-un fan fic scris de cele doua autoare, Christina Hobbs si Lauren Billings, care au decis sa isi uneasca numele si sa scrie sub numele de Christina Lauren. Din nou, cartea aceasta este inspirata de seria ‘Twilight’ (cineva ar trebui sa ii multumeasca lui Stephanie Meyer, banuiesc), povestea intitulandu-se “The office”. Vazand succesul de care avea parte ca si fanfiction, editura ‘Simon & Schuster’ a cumparat drepturile de publicare, seria devenind un hit peste noapte.

La inceput, Christina Hobbs publica singura fanfic-ul ‘The office’. Din cauza ca popularitatea de care avea parte povestea o cam coplesea pe autoare, aceasta a decis sa stearga de pe internet povestea. In 2010 a inceput sa lucreze din nou la ea cu Lauren Billings, iar mai tarziu, vazand succesul pe care ‘Fifty Shades of Grey’ se bucura, cele doua au decis sa scrie intreaga poveste de la capat, sub titlul ‘Beautiful Bastard’. Cele doua autoare au afirmat ca doar 20% din ‘The office’ se gaseste in ‘Ticalosul Seducator’.

In Februarie 2013, drepturile de film au fost cumparate de catre compania Constantin Film. In prezent se lucreaza la aceasta adaptare.

4. Dupa ce ne-am intalnit” de Anna Todd


Cartea “After” de Anna Todd iese, cu siguranta, in evidenta in acest top. De ce? Pentru ca nu este inspirata nici de Twilight, nici de ‘Fifty Shades of Grey’. Anna Todd este o autoare debutanta, care nu si-a facut planuri de a deveni atat de celebra la o varsta atat de frageda. La numai 25 de ani, Anna este autoare bestseller si sotie de militar. Este, de asemenea, fana trupei One Direction si iubitoare de fanfiction. Cu ceva timp in urma, Anna s-a hotarat sa scrie o poveste cu Harry Styles, membru al trupei 1D, si sa o publice pe internet. La putina vreme de la debutul ei pe internet, povestea a devenit extraordinar de celebra, iar nu dupa mult timp, Annei i-a fost oferita un contract de publicare de catre Gallery Books. De atunci, seria are parte de un succes extraordinar, drepturile de film fiind cumparate de firma Paramount.

5. “Wallbanger” de Alice Clayton

Desi “Wallbanger” nu a fost publicata inca in Romania, sunt sigura ca ati auzit deja de ea. Prin 2013, asta era cartea pe care o vedeai peste tot si pe care absolut toata lumea o citea. In afara de mine, binenteles. ;)

Povestea din spatele cartii ‘Wallbanger” este mai putin cunoscuta. Binenteles, este un fanfic inspirat de Twilight, care a ajuns pe locul doi in lista Amazon 100 Kindle Bestsellers si care a vandut 100.000 de copii in mai putin de doua luni.

 

Acestea sunt cele cinci carti care au fost nascute sub forma fanfic-urilor si care merita, mai mult sau mai putin, atentie din parte cititorilor. Sper ca ati gasit urmatoarea voastra lectura in aceasta lista, iar daca aveti recomandari sau comentarii, nu ezitati sa le lasati in sectiunea de comentarii. J

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie Dupa ce ne-am intalnit de Anna Todd

Voi incepe aceasta recenzie prin a marturisi faptul ca In urma cu doi-trei ani, eram o mare fana a trupei One Direction. Aveam (si inca am) postere lor, albumul lor si chiar si cartea scrisa de ei. Adoram muzica lor si le urmaream pasii cu o strictete si o atentie care nu imi este caracteristica mie. Membrul meu preferat din trupa era, culmea, tocmai Harry Styles, personajul principal din fanfic-ul scris de Anna Todd pe Wattpad. Imi aduc aminte si acum cand am aflat de cartea “After”. Citeam cele mai noi stiri despre trupa pe un site de barfa pe care il adoram la vremea aia, cand imi apare in fata stirea cum ca o fana One Direction a semnat un contract cu o mare editura pentru fanfiction-ul pe care l-a scris pe Wattpad, a carui personaj principal este Harry Styles. Imi aduc aminte disperarea cu care am vrut sa citesc cartea, dar stiam ca mai aveam de asteptat  mult timp. Cartea s-a publicat si a inceput aceeasi frenezie care a cuprins o lume intreaga in momentul in care seria “Fifty Shades of Grey” a aparut pe piata. Insa eu, din nou, am intarziat cu cititul cartii. Toata lumea din jurul meu citea cartea care a fost citita de milioane de oameni, inclusiv prieteni de-ai mei care deobicei nu se ating de carti. Mi s-a oferit, in sfarsit, sansa de a o citi si nu am putut-o pierde. Asa ca iata-ma, scriind o recenzie pentru o carte care intruchipeaza visele mele de acum trei ani. O carte care s-a transformat dintr-o simpla poveste intr-un bestseller peste noapte.

Trebuie sa spun ca inteleg de ce aceasta carte se bucura de un succes nebun. One Direction este inca una dintre cele mai adorate boy band-uri din lume, iar milioane de adolescente din lume viseaza la aventura prin care Tessa trece alaturi de Hardin (sau poate ca ar trebui sa ii spun Harry?). Insa pot spune ca nu numai adolescenti pot citi cartea aceasta. “After” este o carte pentru toata lumea, chiar si pentru adulti. Nu conteaza daca esti fan 1D sau nu sau daca esti major sau nu. Cred ca “After” te poate cuceri chiar daca nu stii cine este Harry Styles.

Insa inainte de a o citi (lucru pe care va sfatuiesc sa il faceti), trebuie sa stiti un lucru. Nu va asteptati la literatura. Nu va asteptati la mesaje si substraturi sau la cine stie ce filozofii de viata. Asteptati-va la o poveste de dragoste mai buna decat restul. Asteptati-va la un fanfic care nu va va lasa sa dormiti. Iar daca sunteti adulti, asteptati-va la o poveste care va va face sa zambiti, aducandu-va aminte de frumoasele momente din adolescenta si de la colegiu.

Atentie, nu zic ca este o carte proasta. Zic ca nu este o carte pretentioasa si nici cea mai bine scrisa carte care exista pe piata. Zic ca s-ar putea sa fie ce cautati pentru a va relaxa. Dar exista posibilitatea sa fie exact opusul a ceea ce cautati si vreti de la o carte.

Acum ca v-am explicat cum sta treaba cu cartea, sa trecem la recenzie.

Sentimentele mele in legatura cu cartea:

Sincera sa fiu, mie mi-a fost clar faptul ca aceasta carte a fost fanfic inca de la primele pagini. Stilul este evident acela a unui fanfic foarte bun. Deobicei nu mai citesc carti de genul asta. Vreau mai mult de la o carte. Dar sa fiu al naibii daca n-am adorat cartea asta. Da, mi-a placut si ma bucur ca am citit-o. Am terminat-o si am fost disperata sa pun mana si pe celelalte carti din serie. Am avut o stare proasta toata seara, pentru ca nu puteam accepta faptul ca s-a terminat atat de repede. Si nu puteam accepta felul in care s-a terminat. M-a lasat cu asa-numitul “book hangover”, adica senzatia aia ca vrei sa te apuci din nou de ea de la capat. Nu stiu exact de ce; stiu ca aceasta carte are multe puncte minus, dar nu prea m-au interesat de data asta. M-am lasat captivata de povestea de dragoste si nu mi-a mai pasat nimic. Am citit-o in doua zile, pe plaja, la umbra si cu sunetul valurilor in ureche. Si mi-a placut. Imi voi aduce mereu aminte de ea, chiar si cand voi citi Dostoyevsky in timpul anului scolar. Si voi zambi, pentru ca “After” mi-a oferit doua zile de extaz.

Povestea/intriga

Povestea este romance curat. Insa nu este un romance de proasta calitate. Nu e un romance siropos, care te face sa vrei sa mananci doua cutii de lamaie din cauza ca te-ai indulcit prea mult. Este genul de romance numai bun sa te faca sa treci printr-o ‘gama’ de senzatii si sentimente care sa nu iti dea pace si care sa te faca sa vrei mai mult.

Povestea dintre Tessa si Hardin a fost cea tipica fanfic-urilor. Fat buna se indragosteste de baiatul rau si vice versa. Insa, de data asta, ceva e diferit. Poate ca acest detaliu diferit este faptul ca cele doua personaje pe jumatate se urasc si pe jumatate se iubesc. Sau poate ca acele clisee pe care Anna Todd le-a folosit au fost scrise si introduse in poveste asa incat sa nu iti dai seama ca le-ai mai citit in cateva carti inainte. Sau poate ca pur si simplu este o poveste mai buna decat celelalte povesti pe piata.

Povestea este buna, insa detaliile care fac povestea nu sunt la fel de bine puse la punct. Au existat mult contradictii si detalii care mi-au aratat ca autoarea nu a intentionat sa isi publice fanfic-ul sub forma unei carti niciodata. A fost scrisa din pura placere. Contradictiile acestea, insa, mi-au aratat ca “After” ar fi putut fi editata ca un pic mai multa atentie. Spre exemplu, una dintre contradictiile care mi-a sarit in ochi a fost tocul rupt al Tessei, chiar daca de-acasa plecase purtand espadrile. Nu a fost nici o mentiune cum ca s-ar fi schimbat. Ori o pereche de tocuri a crescut la espadrilele acelea, ori autoarea a uitat detaliile de la un capitol la altul. O alta chestie care mi-a sarit in ochi a fost stagiatura Tessei. Trebuie sa Cartducea in fiecare zi la munca.

Ca tot veni vorba de stagiatura acesteia, acest aspect mi s-a parut un pic ireal. Adica, o studenta in primul semestru, la 18 ani, primeste o stagiatura la una dintre cele mai mari edituri, cu un salariu saptamanal de 500 de dolari. Din nou, acest lucru se intampla numai in fanfic-uri.

Trecand peste aceste aspecte, povestea de dragoste dintre Tessa si Hardin s-a desfasurat normal, cu multa intensitate si multe ‘necazuri’, multe ‘piedici’. Numai buna sa te tina ocupata doua zile. J

Cat despre intriga, nu a fost cine stie ce dezvoltata. La un momentdat, tot ce faceau persoanejele principale era sa se certe si sa faca sex. La inceput, a fost interesant, dar mai spre sfarsit, pana sa exista o schimbare in ritm si in intriga, devenise un pic obositor. Mai ales din cauza ca certurile lor devenisera un pic copilaresti si repetative. Cred ca mai usor ar fi fost ca Tessa sa ii ceara lui Hardin sa ii spuna care sunt sentimentele lui pentur ea si ce vrea exact de la ea, si vice versa. Cel putin in prima parte a cartii.

Dar chiar si asa, am fost captivata de carte si nu am putut-o lasa din maini.

Scene si actiune

Asa cum am spus, pana la un anumit punct, scenele care au dominat in carte au fost scenele in care Tessa si Hardin se certau si scenele de sex. Insa cred ca, in general, cam toate scenele au fost bine scrise, iar anumite scene au fost de o intensitate coplesitoare. In general, cartea este foarte intensa, deci foarte captivanta. Faptul ca scenele au fost intense si bine scrise ajuta cititorul sa se conecteze cu personajele si sa traiasca experienta cartii “After” la maxim. Personal, am simtit fiecare cuvant pe piele. Am ras, am fost nervoasa, m-am bucurat pentru personaje, am oftat, m-am inrosit. Cred ca aceasta carte te duce pe un roller coaster de emotii.

Cat despre actiune, cred ca ritmul actiunii a fost potrivit. Atat de alert incat sa te tina prins intre paginile cartii, dar nici exagerat de alert incat sa te faca sa iti intorci ochii. Da, a fost o actiune captivanta, presarata cu scene interesante, dialoguri amuzante si detalii care sa te faca sa intorci pagina. “Dupa ce ne-am intalnit” este o carte usor de urmarit, numai buna de vacanta si de plaja. J

Personaje

Povestea are multe personaje, dar personajele principale sunt Tessa si Hardin. Povestea se invarte in jurul lor.

Tessa este fata cuminte, tipica unei povesti de genul. Nu a pus niciodata gura pe un pahar de bautura, nu se duce la petreceri, nu iese din cuvantul mamei ei, nu se aventureaza in chestii care o pot costa cariera. Dar cu toate astea, este o fata interesanta, iar pe parcursul povestii se dezvolta si isi gasestesinele adevarat.

Mi-a placut  de ea de la inceput. Este inteligenta si stie ce vrea de la viata, insa este putin naiva si se lasa influentata foarte mult de mama ei. Pe parcursul cartii, mi-a placut din ce in ce mai mult de ea. Chiar daca la prima vedere Tessa poate fi molatica si tacuta, nu este asa. Mi-a placut faptul ca nu se lasa calcata in picioare. Stie sa se apere si nu tace, nici in fata lui Hardin. Daca ceva nu ii convine, i-o spune si muta muntii din loc pentru a-si face parerea inteleasa.

Cat despre Hardin… da, se aproba! ;) Chiar daca este un nesimtit de cele mai multe ori, are si motive. Iar felul asta a lui de a fi nesimtit este doar la suprafata. Pe masura ce povestea se desfasoara, Hardin isi dezvaluie adevarata fata. Un baiat ranit, caruia ii place sa citeasca si care nu stie sa iubeasca. De asemenea, el incearca sa se schimbe si sa devina mai bun, dar este greu sa isi uite naravurile. Cred ca pana la sfarsitul seriei Hardin se va schimba complet, la fel ca si Tessa.

In general, personajele se dezvolta foarte bine pe parcursul cartii. Binenteles, exista multe personaje care mi-ar placea sa dispara din peisaj. Personaje ca Noah (care mi s-a parut gay, sincera sa fiu), mama Tessei (i-as fi inchis usa in nas daca as fi fost in locul Tessei) si Molly (pe care as fi inecat-o in propriul venin).

Substraturi/mesaje

Asa cum am zis, cartea aceasta este buna de luat in vacanta. Se citeste usor, este captivanta si draguta. Insa nu veti gasi nici substraturi si nici mesaje despre viata si alte chestii de genul.

Scrisul autoarei

Scrisul autoarei faceca cititorului sa ii fie clar ca povestea a inceput ca un fanfic. Este usor indemanatica, dar pana la sfarsitul cartii scrisul ei devine din ce in ce mai bun. Consider ca Anna Todd are un potential imens, dar ii mai trebuie practica si putina atentie la detalii. Stilul ei inca nu este foarte bine definit, dar cred ca Anna este pe drumul cel bun.

Anna nu foloseste nici metafore, nici replici prea pretentioase, dar stie sa scrie dialoguri interesante, stie sa isi presare cartea cu umor (doamne, replicile lui Hardin!) si sa isi captiveze cititorii. Mai are de lucrat la a scapa de stilul tipic de fanfic.

Sfarsitul

Sfarsitul mi-a stricat toata seara si m-a lasat cu gura deschisa. Nu ma asteptam la asa ceva, chiar daca, asa cum a zis si Tessa, semne au fost. Insa chiar nu ma asteptam! Mi-a fost greu sa ma despart de personaje si de poveste si inca nu am iesit din atmosfera cartii. Imi este deja dor de replicile lui Hardin, de tupeul lui si de Tessa.

In general, nu prea m-am putut desprinde de carte nici la masa. Imi aduc aminte ca in prima seara cand am citit-o, a venit tata sa ma scoata la pizza si am fost cam nemultumita ca a trebuit sa o las din mana. Si vorbim de pizza, oameni buni! Ador pizza la fel de mult cum ador cartile, dar Hardin si Tessa erau mai importanti la momentul acela.

Puncte minus:

Adunand toate punctele minuns pe care le-am enumerat in aceasta recenzie, acestea ar fi:

· Stilul evident de fanfic

· Contradictiile care m-au facut sa ma intreb cat de atenta a fost Anna cand a scris povestea

· Certurile dintre Tessa si Hardin, usor repetative

· Intriga usor plictisitoare

Puncte foarte:

· Personajele bine construite si bine dezvoltate

· Povestea de dragoste dintre Tessa si Hardin

· Hardin.

· Anna cu siguranta stie sa scrie din punctul de vedere a mai multor personaje

· Faptul ca este foarte captivanta

Concluzia

In concluzie, o recomand! Este o lectura usoara si captivanta, iar Tessa si Hardin nu va vor lasa in pace pana cand nu veti termina cartea. Am fost captivata de umorul si tupeul lui Hardin, de inteligenta Tessei, de povestea lor si cu siguranta dadeam paginile cu o viteza mare, curioasa fiind de ce avea sa se intample mai departe. Cand am terminat cartea am fost disperata sa pun mana si pe celelalte volume, lucru pe care l-am si facut. Ma voi apuca de ele cat mai repede posibil. Intre timp, sper sa incercati sa cititi aceasta carte. Consider ca merita.

Nota: Patru stele din cinci

Articol publicat de Bianca M. Calin

10 carti de luat pe plaja.. sau pur si simplu in vacanta

Ne aflam la mijlocul lunii Iulie. Cei mai multi dintre noi au terminat scoala sau facultatea si au deja planurile de vara si vacanta facute. Tot ce mai ramane este infaptuirea acestor planuri. Sunt sigura ca deja avem in minte ce pereche de pantofi ne vom lua in seara x si ce costum de baie in ziua y. Insa cu totii suntem ‘chinuiti’ de aceasi intrebare: “Ce carti voi lua cu mine?”

Avand in vedere ca in biblioteca noastra se afla probabil o avere, cartile sunt multe, iar raspunsul la intrebarea de mai sus este imposibil. Am vrea sa luam toata biblioteca, la fel cum noi, fetele, am vrea sa luam tot dulapul cu haine si pantofi. Insa asa ceva este imposibil. Personal, inca nu m-am hotarat ce carte sa iau cu mine la Atena, deci stiu cat de grea este alegerea pe care trebuie sa o facem toti. Asa ca m-am gandit sa va ajut cat de mult posibil. Cercetand lista cu carti citite pana in momentul asta (22 la numar), am ales 10 titluri care merita cu siguranta luate in vacanta. Binenteles, 10 carti sunt cam multe pentru o vacanta de o saptamana, dar sper ca va fac viata mai usoara cu aceasta lista. Am ales cele zece carti care m-au impresionat cel mai mult anul asta si sper sa va fie de folos si voua si sa va faca vacanta mai frumoasa! J

 

1. Tuturor baietilor pe care i-am iubit de Jenny Hann

Tuturor baietilor pe care i-am iubit” este noua carte hit a autoarei Jenny Hann. Milioane de cititoare si cititori din toata lumea adora lumea creata de Jenny in romanul ei plin de surprize, printre care si eu. Cred ca aceasta carte este perfecta pentru o zi pe plaja si sunt sigura ca povestea de dragoste foarte frumoasa va va transporta intr-o alta lume si va va faceti sa radeti, sa oftati si sa va incruntati. Cu personaje incredibile, pe mine m-a cucerit imediat, iar al doilea volum de-abia ce a aparut in State si este la fel de bun ca si primul. J

 

2. “Jumatatea rea” de Sally Green

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads, iar daca vreti sa comandati cartea in romana, o gasiti pe site-ul librariei Librex.ro .)

Jumatatea rea” este perfecta pentru fanii genului fantasy si a cartilor care te invaluie de magie. Personal, am adorat cartea aceasta si abia astept sa citesc volumul doi. Cu siguranta va recomand sa ii faceti loc in valiza, pentru ca va va cuceri cu personajul principal fermecator si cu povestea incredibila a acestuia.

 

3. “Mincinosii” de E. Lockhart

 

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads, iar daca vreti sa comandati cartea in romana, o gasiti pe site-ul librariei Librex.ro .)

Cand am citit eu “Mincinosii”, era deja toamna si mult prea tarziu pentru a o citi pe plaja. Insa daca as fi putut, cu siguranta as fi citit-o cu picioarele in nisip. De ce? Pentru ca este o lectura usoara, antrenanta, diferita, care te face sa inlemnesti de multe ori si care are un deznodamant ametitor. In afara de asta, in timp ce o citesti iti inspira exact acea atmosfera de vacanta. Iar povestea de va lasa fara cuvinte!

 

4. “Padurea norvegiana” de Haruki Murakami

Tuturor cititorilor carora le place sa se relaxeze cu o carte putin mai ‘complicata’, le recomand cartea mea preferata de anul asta, scrisa de un autor Japonez foarte cunosc: Haruki Murakami. Este vorba despre cea mai celebra carte a lui, ‘Padurea Norvegiana’. Cu o poveste de dragoste incredibila, lectii de viata importante si personaje foarte interesante, ‘Padurea norvegiana’ (titlu inspirat de cantecul celor de la Beattles) va va purta pe taramuri necunoscute si va va face sa va indragostiti din nou. De viata, de carti, de cel de langa voi. J

 

5. “Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde


 

Pentru cartea de la jumatatea acestei liste, am ales sa schimb un pic genul si sa trec la lucruri un pic mai serioase. Sunt sigura, insa, ca aceasta recomandare va incanta multa lume. Vorbesc despre cartea mea de referinta, pe care as citi-o mereu: “Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde. Sincera sa fiu, nu va pot descrie aceasta carte. Este incredibila! Consider ca toata lumea trebuie sa o citeasca macar o data in viata, pentru ca ai ce invata din ea. In afara de asta, are o poveste incredibil de captivanta si un personaj principal de-a dreptul… fermecator, sa spunem. J

 

6. “The unbecoming of Mara Dyer” de Michelle Hodkin

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads.)

Ei, asta da carte numai buna de luat intr-o aventura! Este in ton cu atmosfera unei aventuri, va asigur. Pe mine, personal, m-a captivat atat de mult incat am pierdut statia de autobuz la care trebuia sa cobor. M-a facut sa vreau sa zburd, sa scriu, sa plec in aventuri periculoase. Si mi-a dat fiori. Este o carte perfecta, in sensul adevarat al cuvantului. Cu siguranta o recomand!

 

7. “Anna si sarutul frantuzesc” de Stephanie Perkins

 

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads.)

Daca veti mai gasi liste de genul asta, sunt sigura ca veti gasi si aceasta carte inclusa in ea. De ce? Pentru ca pur si simplu este perfecta pentru o vacanta! Este usor de citit, are o poveste de dragoste ce se desfasoara in Franta, un personaj principal masculin numai bun de indragostit si o atmosfera de vacanta incredibil de molipsitoare! Pe mine m-a facut sa ma indragostesc si sa vreau sa plec in vacanta in Franta.

 

8. “All the bright places” de Jennifer Niven

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads.)

Desi aceasta carte nu are un final tocmai fericit, am inclus aceasta carte in aceasta lista pentru toti cititori care se delecteaza cu o drama buna. Cartea asta mi s-a parut superba, povestea extrem de trista, foarte bine scrisa, iar personajele nu ai cum sa nu le indragesti. Te va face sa te indragostesti de viata ta si sa iti pretuiesti aproapele mult mai mult.

 

9. “Carrie” de Stephen King

 

 

Pentru toti impatimitii de thrillere si carti cu un accent de horror mai puternic, “Carrie” este cartea perfecta. Usor de bagat in geanta, usor de citit, dar foarte captivanta, ‘Carrie’ m-a impresionat profund si m-a facut sa ma indragostesc de scrisul lui King. Da, mi-a placut la nebunie si o recomand cu cel mai mare drag!

 

10. “Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads, iar daca vreti sa comandati cartea in romana, o gasiti pe site-ul librariei Librex.ro .)

Si am ajuns si la ultima carte din aceasta lista! Ultima, dar cu siguranta nu cea din urma!

Infernul lui Gabriel” este una dintre cartile mele preferate ever. M-am indragostit de la primul capitol. Plecand de la aceeasi premiza ca si ‘Fifty Shades of Grey’ (ambele fiind, initial, povesti fan fiction inspirate dupa seria ‘Twilight’), ‘Gabriel’s inferno’ iese in evident cu multe detalii: scrisul extraordinar de bun, povestea foarte trista, dar si foarte romantica si foarte frumoasa, doua personaje cu probleme din trecut, o poveste de dragoste care pur si simplu scoate scantei, si actiune bine construita. O carte cu adevarat buna, cu multa intriga si foarte multe scene incredibile. Ca sa nu mai zic de personajul principal masculine, Gabriel, care pur si simplu te va face sa rosesti sis a ofteze mereu! Cartea asta e numai buna de citit (singur/a) pe o plaja la soare si cu o bautura racoritoare in mana. La soare ca sa poti da vina pe roseate din obraji pe soare, iar cu o bautura racoritoare in mana ca sa te mai… ‘racoreasca’. ;)

 

Dragi cititori, acestea au fost cele zece carti pe care eu vi le recomand pentru vacanta. Sper ca v-am mai usurat alegerea si sper ca veti avea parte de cea mai frumoasa vara si de cea mai memorabila vacanta!

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie Fata din tren de Paula Hawkins

Cand am auzit prima data de aceasta carte, nu i-am dat mare atentie. Ma plimbam prin libraria mea preferata si am vazut-o pe raftul unde deobicei se afiseaza cartile bestseller. M-am uitat la coperta si am zis ca deocamdata nu am timp de asa ceva. Eram mult mai ocupata cu Haruki Murakami si restul autorilor mei preferati. Asta se intampla prin Martie.


Dupa cateva zile, intr-un rar moment de plictiseala, am deschis calculatorul si mi-am adus aminte de cartea cu un titlu ce imi aducea aminte de “Fata disparuta”. “Fata din tren” am cautat pe Google si am   citit aproape toate recenziile pe care le-am putut gasi. Si toate spuneau acelasi lucru. Ca trebuie sa citesc cartea asta.

Sincera sa fiu, nu citesc thriller prea des, insa unele dintre cartile mele preferate fac parte din genul asta. Carti ca si “Fata disparuta” si “Inainte sa adorm”. Insa in momentul in care citesc un thriller, le prefer pe cele psihologice, cum e “Fata din tren”. Romanul acesta este exact ce vreau eu de la un thriller si pot spune ca se afla acum printre cartile mele de suflet.

Sentimentele mele pentru carte

Cred ca deja v-ati dat seama ca mi-a placut mult aceasta carte, chiar daca nu ma asteptam. Niciodata nu ma astept ca un thriller sa imi placa atat de mult, insa “Fata din tren” mi-a intrat sub piele inca de la primele capitole. Si acolo a ramas, sub pielea mea, in inima mea si in mintea mea. A trecut aproape o saptamana de la vremea cand am terminat-o si inca ma trezesc gandindu-ma la ea si la tot ce s-a intamplat in carte. Va puteti imagina, deci, cat de tare mi-a placut.

The girl on the train” este genul de carte care te bantuie si nu iti da pace. Din momentul in care o incepi stii ca nu o vei putea lasa pana nu o vei termina si nici ea pe tine nu te va lasa pana la ultima pagina si mult timp dupa. La inceput, am incercat sa o citesc mai lent, sa ma bucur de fiecare cuvant si sa traiesc experienta aceasta la maxim. Am vrut sa simt fiecare cuvant pe piele. Asa ca nu citeam foarte repede si nici foarte mult. Mi-am dat seama inca de la inceput ca merita sa aceasta lectura merita. Insa la un momentdat, nu m-am mai putut abtine. Am insfacat cartea si nu am lasat-o din mana pana cand nu am citit ultimul cuvant.

Acest roman este, cu siguranta, un thriller psihologic. Pur si simplu se joaca cu mintea ta pana cand ajungi sa te intrebi ce este real si ce nu este. Nu poti fi niciodata sigur de nimic si de nimeni si cred ca asta este unul dintre cele mai bune lucruri legate de acest roman. M-a tinut in suspans de la inceput si pe parcursul lecturii am simtit ca nu pot sa respir, atat de implicata in poveste am fost.

 

Povestea/intriga

Povestea este destul de trista si intunecata. Rachel, personajul principal, are o problema cu alcoolul, iar asta i-a distrus casnicia si cariera. Tom, fostul ei sot, traieste acum in casa lor cu noua lui sotie, Anna, iar impreuna au si un copil pe care Rachel nu I l-a putut oferi. Acum, Rachel este mancata de vina si de tristete, iar alcoolul este felul ei de a uita tot. In fiecare dimineata, Rachel merge cu acelasi tren spre Londra. Stie exact cand trenul va opru la acelasi semnal defect, de unde isi poate zari fosta casa. Dar pentru ca nu suporta sa se uite la ea, Rachel a facut o fixatie pentru casa de la numarul cincisprezece. Acolo locuieste un cuplu care in ochii lui Rachel este cuplul perfect. Pe femeie ea a botezat-o “Jess”, iar pe barbat “Jason”. Insa cand Jess dispare fara urma, Rachel afla ca numele ei este de fapt Megan, iar al lui Scott. Disparitia lui Megan ii ofera o sansa lui Rachel de a se implica in vietile lor.

Intriga este foarte bine scrisa si foarte solida. Aceasta evolueaza de la o pagina la alta, facand ca si suspansul sa creasca din ce in ce mai mult. Povestea captiveaza cititorul prin claritatea ei si, totodata, prin nesiguranta pe care o simti in timp ce citesti. Niciodata nu poti fi sigur de nimeni si de nimic, lucru care este poate cel mai grozav la aceasta carte. Nici un personaj nu este de incredere, pentru ca fiecare are versiunea lui pentru ce s-a intamplat in acea Sambata, asa cum o numeste Rachel. Asta confera un sentiment de panica si de nesiguranta cititorului, dar totodata captiveaza si intriga.

Suspansul este la cote maxime dupa jumatatea cartii. Autoarea se joaca, pur si simplu, cu mintea ta si nu te lasa sa ghicesti cine este faptasul. Totusi, are grija sa iti lase indicii pe parcurs, indicii ce se gasesc printre randuri. Aproape de scena de final, in care totul se dezvaluie, am banuit ca acela va fi faptasul, iar logica mea a fost simpla. Toate personajele au fost banuite si aveau ceva suspect, in afara de acel personaj care a infaptuit crima, iar acesta nu este genul de carte in care criminalul sa fie cineva banuit de la inceput. Insa nu am fost sigura decat atunci cand am citit cu ochii mei faptul ca da, banuielile mele au fost adevarate.

 

Scene/actiune

Actiunea este destul de alerta incat sa nu te plictisesti si sa nu te oboseasca. Exista un moment pe la mijlocul cartii cand actiunea stagneaza si ai impresia ca nu se va mai intampla nimic, dar este scurt. Autoarea s-a asigurat ca cititiorii ei vor avea parte de multe schimbari de situatie surprinzatoare, asta facand din carte un roman psihologic extraordinar de palpitant si imprevizibil.  Dezvaluirile sunt facute cu cap si exact la momentul potrivit, astfel incat sa iti captiveze atentia si sa te faca sa dai pagina din nou, chiar daca ti-ai promis ca te vei opri din lectura “dupa capitolul asta”.

Scenel sunt tipice unui roman din genul thriller. Nu va asteptati la scene de urmariri sau alte chestii de genul. Veti intalni multe amintiri din trecut si chiar si cateva scene mai romantice. Incercand sa afle adevarul despre ce s-a intamplat cu Megan, Rachel va trece prin cateva situatii la limita.

 

Personaje

Cartea aceasta nu se numara printre cartile care au zeci de personaje. “Fata din tren” are cateva personaje in jurul carora actiunea se invarte. Aceste personaje sunt foarte inteligent create si fiecare personaj are contributia lui la poveste. De asemenea, nu exista nici un personaj care sa nu aiba macar un secret intunecat, pe care incearca sa il protejeze cu orice pret.

Naratiunea se imparte intre cele trei personaje feminine din carte: Rachel – personajul principal - , Megan – femeia disparuta -  si Anna – actuala sotie a lui Tom, fostul sot a lui Rachel. Fiecare dintre cele trei doamne ne ofera o perspectiva noua asupra a celor intamplate. Insa nu poti avea incredere in nici una. In Rachel din cauza problemei ei cu alcoolul, in Anna pentru ca nu este cea mai desteapta sau cea mai corecta persoana si pentru ca o uraste cu desavarsire pe Rachel, iar in Megan pentru ca ea e cea disparuta si nu poti avea incredere in acestia, chiar daca ei detin adevarul. In afara de asta, si ea are probleme ei mentale care nu ii dau pace.

Personajele create de Paula Hawkins nu sunt exact normale. Toti au ceva de ascuns, ceva ce ii face sa fie vinovati. Si toti au probleme de comportament. Insa Paula ofera cititorului franturi din trecuturile lor, asa incat sa intelegi de ce sunt in felul in care sunt.

Personajul cel mai bine scris este, cu siguranta, Rachel. Pe ea am ajuns sa o cunosc cel mai bine si cred ca asta a fost si intentia autoarei. Rachel are probleme cu alcoolul, dar si cu memoria. Este un personaj relativ slab, fara multa determinare sau vointa. Este, de asemenea, obsedata de fostul ei sot si felul in care acesta a parasit-o nu ii poate da pace.

Multa lume se plange de comportamentul lui Rachel. Da, poate fi usor enervanta, dar mie mi-a placut de ea. In plus, o inteleg. Cred ca are tot dreptul sa fie furioasa si ranita, avand in vedere felul in care Tom a inselat-o. E adevarat ca iesirile ei sunt de-a dreptul ridicole uneori, dar este singura si are nevoie de ajutor. Pe parcursul lecturii personajul ei s-a dezvoltat mult si mi-a ajuns la inima. Cred, de asemenea, ca suspansul se datoreaza ei. Fiind o sursa nedemna de incredere, nu poti sti niciodata daca ce spune ea este adevarat sau nu.

La inceputul cartii, Megan a fost personajul meu preferat. Mi s-a parut cea mai inocenta dintre toti. Insa, pana la urma s-a dovedit ca nici ea nu este inocenta si ca nu este deloc personajul care credeam ca este. Pana la sfarsit, parerea mea despre ea se schimba complet.

Anna este personajul care mi-a displacut profund. Mi s-a parut deplasat felul in care se purta cu Rachel, chiar daca Rachel era asa din cauza ei. Nu mi-a placut felul in care gandea si nici felul in care actiona. Ma enerva de fiecare data cand intra in scena.

La sfarsit aflam ce s-a ales de fiecare personaj, in afara de Scott, sotul lui Megan. Lucrul asta mi s-a parut un minus, pentru ca Scott este un personaj foarte important pentru carte si cred ca ar fi trebuit sa aiba si el o incheiere a lui.

 

Stilul autoarei

Romanul este foarte bine scris, iar stilul lui Paula este simplu, bine stabilit, specific cartilor thriller. Paula este o autoare cu multa imaginatie si talent, fapt care este clar din felul in care scrie. Ea stie sa jongleze cu vocile personajelor si cu perspectivele din care povesteste, dar si cu intervalele de timp.

Faptul ca povestea este narata de trei personaje m-a ajutat sa inteleg povestea mai bine, dar m-a si bagat in ceata. Chiar atunci cand imi formam o parerea despre ce s-a intamplat si despre cine e vinovat, venea un capitol povestit de altcineva care imi schimba complet parerea.

Asa cum am spus, autoare se pricepe in a scrie din perspectiva a mai multor personaje. Mai pe la mijlocul cartii, puteam deja distinge cine povesteste fara sa le citesc numele. Lucrul asta este grozav, pentru ca nu multi autori reusesc sa faca asta.

 

Romance

Multe dintre problemele din carte provin din povestile de dragoste. Chiar daca autoarea vorbeste des despre povestile de dragoste dintre personaje, nu am simtit ca se axeaza pe partea asta.

 

Substraturi/mesaje

Fata din tren” vorbeste despre abuzul in familie, violenta si felul in care sunt judecate femeile. Cartea aceasta iti demonstreaza ca niciodata nu poti cunoaste un om cu adevarat si niciodata nu poti sa te increzi intr-un om. Oamenii au multe fete pe care nu le vom sti niciodata.

 

Sfarsitul

Sfaristul a fost pur si simplu genial. GE-NI-AL. A fost punctul forte al cartii si punctul culminant al intrigii. La final totul se da in vileag si se intampla cateva lucruri care m-au lasat cu gura cascata si cu inima in gat. Aspectul cel mai bun al finalului este ca nu esti sigura daca lucrurile se vor sfarsi cu bine decat citind ultima pagina.

 

Puncte minus

Va spun sincer ca nu pot gasi vreun punct slab la cartea aceasta. Poate doar faptul ca autoarea nu a mentionat ce s-a intamplat cu Scott. In rest, nimic.

 

Puncte forte

· Stilul autoarei

· Faptul ca povestea este narata din perspectiva a trei personaje

· Actiunea

· Intriga

· Finalul!

· Personajele, in special Rachel

 

Concluzia

Merita citita. Cu siguranta. Cred ca este cartea thriller al anului. O sa ma asigur ca o voi recomanda tuturor si sunt sigura ca acusi i-o voi da si mamei sa o citeasca. Povestea scrisa de Paula Hawkins este o poveste intunecata care te bantuie si nu iti da pace. Foarte bine scrisa si extraordinar de captivanta, recomand ca aceasta carte sa fie citita intr-o zi libera. J

 

Dacă ţi-a plăcut recenzia, poţi cumpăra cartea de aici cu 50% reducere.

 

Nota: 5 stele din 5

 

Articol publicat de Bianca M. Călin

Cartile celebrei Elisabeth Gilbert, bestselleruri internationale

Mereu mi-au plăcut scrierile de tip memorii – jurnalele –, încă de când am citit romanul lui Eliade, „Maitreiy”, și mi-am dat seama că citind un astfel de gen pot descoperi numeroase aspecte referitoare la anumite civilizații, culturi, obiceiuri și tradiții. În goana mea după un astfel de catharsis, am ajuns, la un moment dat, să citesc numai astfel de romane care tratau veridicul unor situații și concretețea socială a anumitor aspecte.

Oricum, unele dintre autoarele care, exclusiv, excelează în acest gen de scriere, este scriitoarea de origine americană, născută în anul 1969, în Waterbury, Conneticut , Elizabeth Gilbert, ale căror romane au fost traduse și în România mulțumită Editurii Humanitas. Deși nu și-a propus să aibă un viitor în literatură, date fiind studiile politice pe care le-a urmat la New York University, Elizabeth Gilbert și-a consacrat cariera de scriitoare odată cu apariția primului ei volum autobiografic, „Mănâncă, roagă-te, iubește” (Editura Humanitas, 2006), care a fost primit cu mult interes de către publicul larg – 10 milioane de exemplare publicate în lume, traduceri în 30 de limbi –, dar și de către criticii literari, care au descoperit în Elizabeth Gilbert „o scriitoare sigure pe materia și stilul ei”, conform Publisher’s Weekly, o „combinație între Annie Proulx și John Irving”, după cum afirmă cei de la The Times. În urma succesului primul ei roman autobiografic, revista ”Time” a inclus-o în topul celor mai influenți 100 de oameni din lume, astfel încât scriitoarea își continuă activitatea în lumea literară în care a fost primită cu atâta grație. Același roman, „Mănâncă, roagă-te, iubește”, a fost ecranizat, cu Julia Roberts și Javier Bardem în rolurile principale, în anul 2010. Sincer, am văzut filmul și, subiectiv fiind, chiar m-a dezamăgit. Romanul m-a făcut să râd de mai multe ori, acțiunea mi s-a părut mai țesută și, de asemenea, din film lipsesc multe scene care, de fapt, i-ar fi crescut rating-ul.

Debutul în literatură al autoarei îl reprezintă volumul de povestiri „Pelerinii” (publicat în 1997 și apărut la noi treisprezece ani mai târziu, la editura Humanitas), roman distins cu Premiul Pushcart și nominalizat pentru Pen/Hemingway Award în anul 1998. Activitatea literară mai numără în jur de cinci-șase romane (autobiografice, ficțiune sau povestiri), din care majoritatea au fost traduse și la noi; evident, bucuria trebuie împărțită, nu?

Primul roman scris de Elizabeth Gilbert, pe care l-am citit eu, a fost romanul autobiografic care, de altfel, s-a bucurat de cel mai mare succes editorial al ei: „Mănâncă, roagă-te, iubește”. Mi-a fost îndeajuns pentru a-mi da seama că această autoare are să fie una dintre preferatele mele pentru acest gen de literatură aflat la granița dintre beletristic și non-beletristic. Ceea ce m-a atras cel mai mult la această autoare a fost naturalețea și firescul cu care surprinde detaiile, fără a se pierde în ele însă. Și, evident, fără a plictisi - ceea ce la astfel de scrieri întâlnim, din păcate, destul de des. Și nu fac referire la valoarea introspectivă a scriiturii lui Elizabeth Gilbert, ci la faptul că autoarea reușește să combine acțiunea, narațiunea, cu factorii intrinseci ai propriei sale vieți sau ai celor apropiați (vezi „Și am spus da. O poveste de iubire”), iar combinația aceasta echilibrată, asezonată cu replici haioase și umor jovial, n-are cum să dea greș. Deși am citit și romane de-ale ei care nu-s autobiografice, vreau să vă spun că același firesc în scriere îl găsim și în obiectivitatea ei, întrucât autoarea reușește să aibă o viziune din spate a ceea ce vrea să scrie, anticipează reacția cititorului și inserează scene care nu-ți lasă decât impresia că ai de-a face cu un autor inteligent, capabil, documentat și consacrat.


Dacă vă place autobiografia, Mănâncă, roagă-te, iubește n-ar trebui să lipsească din rafturile dumneavoastră. O călătorie prin trei țări: Italia, cu limba ei dulce și mâncărurile care atentează la siluetă, India, cu o cultură necunoscută, conservatoare și Indonezia, locul perfect al regăsirii sinelui interior.

Călătorind prin aceste trei țări, Elizabeth își ține un fel de jurnal în care își notează, dintr-o perspectivă posterioară întâmplărilor, intervenind cu comentarii delicioase, ceea ce a experimentat în locurile pe care le-a cunoscut. Astfel, în Italia - „la dolce vita” -  autoarea descoperă delicatesele cu care persoanele locale își satisfac papilele gustative, pătrunde în această taină a gastronomiei - și, drept să vă spun, nu vă recomand să citiți această parte decât dacă, în prealabil, ați mâncat pe săturate, în India autoarea merge pe drumul religiei, căutându-și împlinirea spiritului și contactul cu suprafirescul acestei civilizații și culturi indiene, iar în Indonezia încearcă să-și găsească echilibrul între trup și psihic, pentru ca, mai apoi, să își descopere dragostea adevărată: un tânăr brazilian, Felipe, născut în Bali.


Și am spus da. O poveste de iubire” este considerat o continuare a romanului de mai sus și surprinde povestea celor doi îndrăgostiți, Elizabeth și Felipe, care, în urma unor complicații apărute din cauza faptului că Felipe, nefiind cetățean american, și venind foarte des la Elizabeth, sunt „obligați” să se căsătorească - au fost, practic, condamnați” la căsnicie de autoritățile americane de frontieră - doar pentru a putea rămâne împreună pe teritoriul Statelor Unite.

Recunosc, n-aș fi crezut niciodată că o asemenea carte ce tratează subiectul căsătoriei m-ar fi putut atrage atât de mult ajungând, de asemenea, să-mi placă. Cred că acest lucru se datorează stilului de a scrie al lui Elizabeth: deși scrie despre căsătorie (și nu numai, ci prezintă și date legate de istoria acestei etape din viață, de demersul ei de-a lungul timpului) niciodată nu am avut senzația că citesc un articol de pe internet sau o argumentare ex cathedra despre căsătorie și importanța ei - deși, Elizabeth vede altfel lucrurile - ci, dimpotrivă, nu m-am plictisit (așa cum aș fi făcut-o, cel mai sigur, dacă aș fi citit despre căsătorie într-un articol pe nu știu ce site de bârfe) și chiar am rămas cu o masă mare de informații referitoare la istoria căsătoriei și a familiei patriarhale.


Dacă eram obișnuit, înainte, cu romane autobiografice, Semnătura tuturor lucrurilor a fost unul pur ficțional (într-o măsură, având în vedere că eroina principală chiar a existat, fiind o prietenă de-a lui Elizabeth Gilbert) și, drept să vă spun, nu mi-a plăcut așa mult cum mi-au plăcut biografiile ei. Bineînțeles, asta nu înseamnă că acest roman nu a fost unul bun. Dimpotrivă, a fost un roman bine documentat, despre istoria unei națiuni interesate de botanică și de evoluția naturii în condițiile climatce impuse.


Extraordinara și curajoasa sa eroină, Alma Whittaker, născută la Philadeplhia la începutul anului 1800, studiază plantele, dorind să descopere cât mai multe lucruri privitoare la lumea ce o înconjoară, studiind, cu precădere, mușchiul - având în vedere că această „plantă” nu activa, tocmai, în palmaresul altor botaniști - și ajunge, astfel, să descifreze, independent de domnul Charles Darwin, misterele evoluției în lumea naturală, ce ascunde mii de mistere. Dacă Alma e prototipul omului de știință, dedicat meseriei sale și descoperirilor, riguros, lucid, calm și rece în gândire, Ambrose, bărbatul de care aceasta se îndrăgostește, reprezintă tipul visătorului, al îndrăgostitului de frumos, artistul utopic care crede, asemenea misticului german din secolul al șaisprezecelea, Jakob Böhme - care avea o lucrare intitulată „Semnătura tuturor lucrurilor”, de unde autoarea se și inspiră - că Dumnezeu și-ar fi lăsat, spre binele oamenilor, semnătura, amprenta, marca, în alcătuirea fiecărei plante de pe pământ, astfel că întreaga lume naturală e un cod divin, nescris, purtând dovada iubirii Creatorului. Ideea poveștii de dragoste dintre Alma și Ambrose potențează interesul cititorului și aventura în care Alma pleacă, pentru a-și face auzită vocea în acea lume mediocră și, ei bine, aproape senilă.


Pelerinii, primul roman al autoarei Elizabeth Gilbert, apărut în anul 1997, a fost tradus în anul 2010 la Editura Humanitas. Romanul curprinde o serie de povestiri despre cowboy, oameni dintr-ăia tipici vestului sălbatic și, totuși, hamali, magicieni, șoferi de autobuze, neveste care se bucură de succes în căsătorie, toți surprinși într-o lume diversă, a moravurilor și propriilor reguli, dar o lume crudă și adevărată.

Viața în mișcare, surprinsă fără menajamente, dar cu o mare compasiune, tandrețe și dragoste de oameni, exaltează cititorul și îl poartă, pe rând, în orașe diferite în care personajele, sub determinismul societăților respective, ajunge să se cunoască sau, dimpotrivă, să se înstrăineze de propria-i persoană.

Romanul „Ultimul bărbat american” a fost finalist în cursa pentru premiile National Book Award și Nationa Book Critics Award. De asemenea, New York Times a desemnat această carte, în anul 2002, drept una dintre „cărțile remarcabile ale anului”. În scrierea acestui roman, autoarea s-a inspirat din realitate, Eustace Conway - un naturalist american tipic - constituindu-se în sursă de inspirație pentru autoare. Venea tocmai din Carolina de Nord, avea o îmbrăcăminte din piele de cerb și purta cuțit la cingătoare. I-a impresionat pe newyorkezi, evident, dar cel mai mult a impresionat-o pe Gilbert: a scris un articol despre acest american care a renunțat la orice formă de confort modern pentru a-și construi propria sa lume, departe de agitația urbană, în vârf de munte. Nemulțumindu-se doar cu atât, autoarea și-a dat seama că nu e destul: un astfel de om care a renunțat la ceea ce nouă, în ziua de astăzi, ne este imposibil să ne imaginăm viața fără; un asemenea om merită un întreg roman.

În „Ultimul bărbat american”, autoarea conturează portretul psihic, moral, al unui erou contemporan care pledează, exclusiv, pentru valorile morale ale oamenilor și care trăiește într-o armonie perfectă cu natura care-l înconjoară. De asemenea, imaginea acestui „ultim bărbat american” este înfățișată într-un exemplu, la o adică, pentru ceilalți americani - și nu numai -, ca o ironie fină tipică acestei autoare.

Războiul homarilor este un roman pur ficțional, a cărui acțiune se petrece pe o insulă izolată în apropiere de coasta statului Maine. Aici, disputându-și de generații teritoriul de pescuit, pescarii, „cum nu cunosc hotare”, se bat între ei și, dați-mi voie să vă spun, precum chiorii, găsind prilej de ceartă chiar și pentru cea mai mică bucățică de mare, cel mai scrijelit pește sau mor; își încălcesc năvoadele, se spionează, își varsă momelile și își fură capturile unii altora. Ruth Thomsa, fiica unuia dintre pescarii de seamă ai ținuturilor, venită acasă după ce termină liceul pe continent, dorește să îmbrățișeze meseria tatălui ei, neștiind că are să intre într-o lume periculoasă și dominată de ahtierea pentru... homari și pești?! Inteligentă, totuși, ironică și fără pic de romantism - exact ceea ce îi trebuie pentru a supraviețui într-o asemenea lume - Ruth Thomas încearcă să se reintegreze în comunitatea dură a pescarilor și a oamenilor de pe insulă.


Lucrurile se schimbă, totuși, când în viața ei apare Owney Wishnell. Drama pornește din faptul că acesta se află în tabăra opusă, cu care tatăl ei avea conflicte, ceea ce nu poate decât să complice lucrurile dintre cei doi. Totuși, dovedind o inteligență ascuțită și un spirit optimist, Ruth se transformă într-o adevărată eroină, sub influența lui Owney, care aduce o soluție total neașteptată asupra neînțelegerilor din trecut dintre cele două tabere.

Elizabeth Gilbert o să rămână una dintre autoarele pe care o voi citi cu drag tot timpul, indiferent de ce va scrie. Oricum, mi s-ar părea interesant, în ultimă instanță, să-i citesc și lista de cumpărături sau „to do list”-ul pentru o anumită zi. Vă recomand cu drag cărțile ei, să-i cunoașteți stilul și să pătrundeți în niște lumi naturale, în care concretețea contemporană este surprinsă cu o subtilitate, câteodată, incisivă. Aștept cu drag părerile voastre și, să nu uitați, bucurați-vă de lecturi frumoase și de zile însorite!

 

Articol publicat de Andrei Cioată

Recenzie Jumatatea Salbatica de Sally Green (Jumatatea Rea # 2)

Jumatatea salbatica” este continuarea pe care am asteptat-o cu cea mai mare nerabdare. Imi aduc aminte si acum dezamagirea pe care am simtit-o in momentul in care am terminat prima carte si mana mea cauta volumul al doilea, dar nu il gasea. Cand am aflat ca al doilea volum va aparea in Martie 2015, nu eram sigura cum voi astepta atat timp pentru aceasta continuare. “Jumatatea rea” mi-a placut la nebunie, iar sfarsitul m-a lasat cu un cliffhanger de toata frumuseatea. In momentul in care am avut volumul doi, “Jumatatea rea”, in maini, am simtit ca plutesc de fericire. Acum ca am terminat-o, sunt pregatita sa scriu o recenzie care sa va convinga ca aceasta serie trebuie citita.


 

 

Sentimentele mele pentru carte

 

Mi-a placut mult, asa cum ma asteptam. La fel ca si primul volum, am fost complet captivata de lumea creata de Sally Green. Mi-a placut fiecare moment petrecut cu aceasta carte, fiecare cuvant, fiecare pagina. Nu m-a dezamagit deloc continuarea aceasta. Am citit-o intr-o zi si chiar nu ma asteptam sa fiu atat de captivata de ea.

 

Cu siguranta merita citita, chiar daca nu v-ati dat in vant dupa primul volum. “Half Wild” duce seria aceasta la un nou nivel, unul cu totul si cu totul demential!

 

 

Povestea/intriga

 

Povestea ne este deja cunoscuta din primul volum. De-abia citind al doilea volum mi-am dat seama ca in primul volum, autoarea ne pregatea de actiunea ce avea sa urmeze in urmatoarele volume. La randu-i, volumul doi ne pregateste de volumul trei. Cred ca unul dintre atuurile autoarei este faptul ca te lasa cu intrebari si te face sa vrei sa citesti si urmatoarele volume.

 

In volumul al doilea, povestea evolueaza si se dezvolta pana la punctul culminant aproape de sfarsit. Presarata cu multe schimbari de situatie care m-au tinut pe jar, m-am indragostit de poveste pana peste cap. Orice indoiala pe care mi-a lasat-o primul volum mi-a disparut. Sunt absolut sigura ca voi citi volumul trei imediat dupa publicare. Pentru ca, ca si volumul unu, “Jumatatea rea” s-a terminat cu un cliffhanger de zile mari si m-a lasat cu cateva intrebari. In plus, e imposibil sa nu vrei sa citesti cartea urmatoare. E absolut imposibil. Povestea lui Nathan se va incheia in momentul in care ultimul volum va ajunge la final. Pana atunci, fiecare volum ce apare este un preludiu pentru urmatorul volum. Povestea se evolueaza din ce in ce mai mult. Citind, pur si simplu stii ca vei urmari seria asta pana la finalul ei.

 

Intriga creste in intensitate pe masura ce citesti si devine din ce in ce mai interesanta si mai captivanta. La inceput, cartea poate fi putin plictisitoare si lenta, dar pe masura ce inaintezi in lectura, suspansul creste cu fiecare schimbare de situatie. Pana in punctul culminant, aproape de final, cand iti tii rasuflarea si incerci sa citesti din ce in ce mai repede. Deci, intriga este bine scrisa si bine dezvoltata, un atuu al autoarei. Nu te lasa sa pui cartea jos.

 

 

Scene/actiune

 

Spre deosebire de primul volum, in “Jumatatea rea” nu se gasesc la fel de multe scene pline de cruzime. Cele mai multe scene sunt scene de lupta, dar exista o diversitate mare de scene. De la scene scurte de dragoste, pana la scene amuzante sau scene de lupta in joaca. Lucrul acesta mi-a placut mult, pentru ca uneori am avut nevoie de o schimbare de ritm, iar scenele usor diferite de cele cu care eram obisnuita mi-au oferit exact aceasta schimbare.

 

Scenele mele preferate au fost cu siguranta scenele dintre Gabriel si Nathan sau dintre Nathan si Nesbitt. Pe prima va voi explica mai tarziu, dar despre Nesbitt si Nathan va pot spune de acum ca am ras de fiecare data cand cei doi se gaseau intr-o situatie impreuna. Pur si simplu, replicile lor si felul in care se certau m-au facut uneori sa rad cu lacrimi.

 

Trebuie sa recunosc ca au fost si cateva scene care m-au facut sa vreau sa vars o lacrima. Au fost cateva morti dureroase in acesta carte, dar numai la una nu ma asteptam. Desigur, daca v-as spune a cui moarte, v-as dezvalui un spoiler foarte important. Asa ca cititi cartea daca vreti sa aflati cine moarte. ;)

 

Actiunea poate fi usor lenta, mai ales la inceput, dar destul de multe schimbari de situatie se intampla incat nici nu mai simti asta. Ritmul devine foarte alert la sfarsit, cand se intampla cateva lucruri foarte importante.

 

Am simtit ca actiunea importanta sa intampla in acest volum. Multe relatii evolueaza, la fel ca si multe personaje. Sunt foarte curioasa de ce ne va pregati autoarea in volumul trei si abia astept sa vad cum se va desfasura actiunea.

 

 

Personaje

 

Ei, si am ajuns la partea mea preferata. Personajele.

 

Consider ca punctul forte al acestei serii sunt personajele. Sally Green stie cu siguranta cum sa isi construiasca personajele si cum sa le implice cat mai bine in poveste. Personajele mele preferate? Nathan, Gabriel si Nesbitt. Personajele care nu mi-au placut deloc? Annalise si Sarah.

 

Nathan se dezvolta si el, o data cu povestea lui si cu actiunea care se invarte in jurul lui. El devine mai salbatic, mai bun, mai… el insusi. Mai Nathan. Invatata sa isi controleze darurile si bestia din el, in acelasi timp invatand sa iubeasca, sa ierte si sa respecte. Atat timp cat este respectat, cel putin. El incearca sa isi protejeze persoanele iubite, in acelasi timp incercand sa salveze lumea vrajitorilor. Mi-a placut mult de el. Mi-au placut valorile lui, gandurile lui si felul in care actiona. Ca sa nu mai zic de umorul lui, care ma da gata de fiecare data. Cu siguranta Nathan este unul dintre personajele mele preferate ever.

 

Gabriel este personajul meu de suflet. Este atat de loial, de iubitor, de protectiv! L-am adorat. Mi-a placut mult felul in care il protejeaza si il asculta pe Nathan. Mai multe despre el va voi povesti mai jos.

 

Cat despre Nebitt, daca veti citi cartea veti intelege ce zic. Nesbitt e amuzant, sarcastic, loial si protectiv. Un personaj foarte bun pentru poveste si foarte usor de placut.

 

Annalise. Doamne, Annalise. Este cel mai fad personaj pe care l-am “cunoscut” vreodata. M-a facut sa ma enervez de multe ori. Pur si simplu nu imi place de ea. Nu imi place felul ei de-a vorbi, nu imi place cum se poarta si nu imi place personalitatea ei. Iar la final, am vrut sa ii dau cu cartea in cap. Am fost atat de furioasa din cauza actiunilor ei! Cum a putut sa faca asa ceva?

 

Relatiile dintre personaje mi-au placut si le-am gasit a fi naturale. Cel mai mult mi-a placut relatia din Nathan si tatal lui, Marcus. Pur si simplu i-am adorat impreuna si m-am bucurat enorm de mult pentru evolutia din relatia lor.

 

 

Romance

 

Cei care au citit primul volum se asteapta sa vorbesc despre romanta dintre Annalise si Nathan. Ei bine, nu numai despre ei voi vorbi. Voi vorbi si despre scanteia dintre Gabriel si Nathan.

 

Sincera sa fiu, relatia dintre Annalise si Nathan nu imi place. Mi se pare copilareasca, fortata, fara pic de chimie intre ei. Pur si simplu nu inteleg ce vede Nathan la Annalise. Nu mi se pare ca se potrivesc absolut deloc.

 

Povestea mea preferata de dragoste din carte este cu siguranta Gabriel si Nathan. Sunt atat de perfecti impreuna, se potrivesc atat de bine si pur si simplu ador fiecare scena cu ei amandoi. Sper ca autoarea sa se hotarasca sa dezvolte aceasta chimie, pentru ca merita. Eu ii suport, pentru ca felul in care se protejeaza unul pe altul este pur si simplu perfect.

 

 

Stilul autoarei

 

Sally Green ne captiveaza cu acelasi stil ciudat, unic, magic. Atmofera specifica cartilor ei m-a invaluit inca de la sfarsit. Scrisul ei are ceva care pur si simplu te face sa te simti ca si cum ai fi in mijlocul actiunii. Asta, si umorul ei ma dau gata de fiecare data cand ii citesc cartile.

 

Daca ar fi sa ii descriu cartile, as folosi doua cuvinte: “fantasy curat”.

 

 

Sfarsitul

 

Sfarsitul a venit cu un cliffhanger, dar si cu multa drama si durere. Dupa ce am citit ultimul capitol (care a fost foarte emotionant), am inchis cartea incet si am inceput sa ma uit pe pereti, un pic descurajata. Ce a fost cu finalul ala? Cand pot citi urmatorul volum? Oh Doamne, asa ceva nu s-a intamplat! Vreau volumul trei acum.

 

 

Puncte minus:

  • Ritmul usor lent
  • Annalise, cu siguranta
  • Daca ar putea trece printr-o alta runda de editare, ar fi perfect. Am gasit cateva greseli de tipar in carte

 

 

Puncte forte:

  • Personajele nou introduse in poveste
  • Relatia dintre Gabriel si Nathan, si relatia dintre Nathan si Marcus
  • Marcus, pe care l-am adorat
  • Finalul plin de actiune si dramatism
  • Schimbarile de situatie
  • Stilul autoarei

 

 

Concluzia

 

Concluzia este ca “Jumatatea salbatica” este o continuare pe masura asteptarilor. Are personaje interesante, intriga din plin, umor, drama, magie. Adica tot ce vrei de la un roman bun. O continuare numai buna si un preludiu genial pentru ultimul volum din serie, de care am nevoie chiar acum. Recomand cu multa caldura!

 

Nota: 4.5 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Calin

Ce citim în vacanță? Află care sunt cele mai bune cărți care merită citite vara asta!

Te pregătești să pleci în vacanță, departe de rutina zilnică și stresul vieții cotidiene?


E timpul să adaugi în bagaj și cartea pe care tot ai promis că o citești, dar pentru care nu ai avut timp. În momentele de relaxare, o carte bună este compania ideală cu care să împarți o zi la plajă sau o după amiază în hamac la munte.


Ca să îți faci bagajul mai rapid, ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 20 de cărți care merită citite vara asta! Tot ce mai trebuie să faci este să le alegi pe cele pe care le vei lua cu tine în vacanță.


Ficțiune, pentru o vară de neuitat


Am ales volume care te introduc pe nesimțite în lumea lor, care te poartă în călătorii fascinante, menite să-ți capteze imaginația. Sunt povești de dragoste unice, drame cutremuratoare și călătorii pline de aventură care au loc în universuri fictive.

Cărți de dragoste și povești romantice despre relații de care te vei îndrăgosti


Imaginează-ți că ești la plajă cu o carte de dragoste și citești o poveste care te inspiră să trăiești împreună cu personajele momente de fericire și extaz, sau să înfrunți alături de ele piedicile vieții.

Fluturi de Irina Binder - Editura For You, (680 pagini)

Volumele Fluturi I și II de Irina Binder sunt cele mai căutate și citite cărți de dragoste în România. Dacă nu ai apucat să le citești, vara asta e momentul potrivit, pentru că în curând se va lansa cel de-al treilea volum! Fluturi este o carte de tip jurnal în care scriitoarea împărtăşește trăiri personale și o poveste de dragoste deosebită, dintre doi oameni care nu pot fi împreună.

Un roman romantic  pe care nu îl vei putea lăsa din mână.

 

 


Sub aceeași stea de John Green - Editura Trei , (300 pagini)

Sub Aceeași Stea este o poveste de dragoste scrisă superb, care te va face să te îndrăgostești de personajele principale, doi tineri care suferă de o boală cumplită și care, printr-o ironie a sorții, ajung să se întalnească. Deziluzionați de viață, cei doi își dau seamă că dragostea este un motiv pentru care merită să lupți să traiești. Romanul este sursa de inspirație a ecranizării cu același nume.

 


Adulter de Paulo Coehlo - Editura Humanitas Fiction, (224 pagini)

Dacă vrei o poveste de dragoste mai aprinsă, și ești un fan al lui Paulo Coelho, autorul brazilian care a inspirat o lume întreagă cu lucrările sale, nu trebuie să ratezi cea mai nouă operă a sa, Adulter. Cartea este o poveste cutremurătoare despre un triunghi amoros în care participanții regăsesc în sinea lor sentimente și impulsuri de care nu se credeau capabili. Romanul descrie un amalgam de sentimente puternice care crează un tour-de-force pentru cititor.

 

 


Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky - Editura Trei (256 de pagini)

O carte reprezentativă pentru noua generație, Jurnalul unui adolescent timid este o frumoasă poveste despre procesul de maturizare, cunoașterea de sine și curajul în fața problemelor.

Charlie, personajul principal, se hotăraște să își povestească viața unui prieten imaginar iar cititorul este martor la desfașurarea evenimentelor in timp real. Jurnalul unui adolescent timid expune multe din probleme culturale ale societății contemporane cu care tinerii se confruntă: efortul de a se integra și de a accepta ceea ce viața le oferă, bune sau rele.


Literatură de aventură care te va ține cu sufletul la gură

Fata din tren de Paula Hawkins - Editura Trei, (408 pagini)

Un thriller psihologic învăluit în mister care te va ține cu sufletul la gură încă de la primele pagini. Tânăra Rachel este o fată normală care merge în fiecare zi cu același tren și are mereu aceleași tabieturi. Într-o zi devine fară voia ei martoră la un eveniment șocant și se trezește implicată într-un caz periculos de dispariții de persoane.

Goodreads a numit această carte thrillerul psihologic al sezonului, iar celebrul Stephen King o laudă ca fiind “de un suspans remarcabil.”



All the light we cannot see de Anthony Doerr - Editura Scribner, (544 pagini)

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial o fata oarbă din Franța și un băiat sărac din Germania se întalnesc și încercând să supraviețuiască împreună, stabilesc o legatură care va dura o viață. Destinul îi desparte iar viețile lor se vor  desfașura în diferite spații temporale. Oare se vor mai regăsi? Căștigător al premiului Pulitzer, romanul All the Light We Cannot See este o carte care a ramas în top 5 NY Best Seller list de un an și pe care merită să o citești.

 


Serii de cărți fantasy care te vor duce în altă lume

Cântec de Gheață și de Foc de George R.R. Martin - Editura Nemira (950 pagini/volum)

Ești un fan al serialului original Urzeala Tronurilor? Trebuie să ai în bibliotecă și impresionanta serie de zece cărți. Ai toată vara la dispoziție să treci prin cele zece volume, să afli soarta personajelor tale preferate și tot ce serialul nu ți-a putut arăta. Nu poți rata cele 10 volume in ediția specială paperback.

 


Jocurile Foamei de Suzanne Collins - Editura Nemira, (312 pagini per volum)

Trilogia Jocurile Foamei este un bestseller captivant care te transportă într-o lume postapocaliptică, în care 24 de tineri se luptă pe viața și pe moarte într-un concurs televizat live.


Încarcată de un acțiune și aventură, Jocurile Foamei nu ezită să te țină în suspans sau să te șocheze. Adaptate și în celebra ecranizare cu laureata Oscar Jennifer Lawrence în rolul principal, trilogia se bucură de un succes imens la nivel mondial.




Romane care te vor captiva în lumea lor

Hoțul de cărți de Markus Zusak - Editura Rao, (440 pagini)

Hoțul de cărți este un roman dedicat celor pasionați de mister dar și de istorie. În al Doilea Razboi Mondial, o fată sărmană fură cărți pe care învață să le citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv. Ascunși împreună cu vecinii lor în timpul raidurilor aeriene care bombardau Munich-ul, oamenii își găsesc alinarea în lectură - romanul este o metaforă a abilității carților de a hrăni sufletul.

 


Obosit de viață, obosit de moarte de Mo Yan - Editura Humanitas, (600 pagini)

Mo Yan, laureat al premiului Nobel pentru literatură in 2012 înfațișează o lume de un realism halucinant în care legendele se îmbină cu realitatea și istoria. Cartea prezintă călătoria înapoi spre viață a unui om damnat să parcurgă toate etapele renașterii înainte de a-și dobândi forma inițială. Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din China, apreciat pentru abilitatea sa de a împleti firele narative istorice cu cele realiste sau fantastice.

 

 


Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez - Editura Rao, (476 pagini)

Din partea laureatului premiului Nobel, Gabriel Garcia Marquez, o dramă centrată în jurul unei povești de dragoste neimplinite care îi urmărește pe protagoniști întreaga lor viata. Vor mai reuși cei doi să fie împreună după mai mult de jumatate de secol de separare? Romanul este universal recunoscut ca fiind o capodoperă a literaturii universale. O adaptare cinematografică a romanului a fost realizată în 2007, regizată de Ron Harwood cu Javier Bardem în rolul principal.



Recomandări Românești, Amuzante și Ușor de Citit

Suge-o Ramona de Andrei Ciobanu - Editura Trei, (448  pagini)

Auto intitulată “o poveste semi-amuzantă”, Suge-o Ramona este o confesiune amuzantă, dar sinceră, despre trecerea de la adolescență la maturitate. Fiecare capitol al carții prezintă o altă impostază din viața unui tânăr care abia învață să cunoască fetele. Aventurile sale stârnesc hohote de râs garantate din partea cititorului. Destinată in special tinerilor, Suge-o Ramona poate fi lectura perfectă pentru a te destresa la sfârșitul zilei.

 



Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut de Simona Tache, Mihai Radu - Editura Trei, (288 pagini)

Cu origini în clasicul săptămânal Cațavencii,  cartea este o prezentare a stereotipurilor despre viața de cuplu în ipostaze pline de umor. Realizată sub forma unui dialog, adesea ajungi să crezi că cei doi se ceartă. În discuțiile lor însă, ei adresează toate problemele care stau la baza unei vieți în cuplu. Le vor rezolva? Rămâne de văzut.

 




Trei Biografii Care Te Vor Inspira

 

O biografie este o poveste de viață, personală, împărtășită întregii lumi. Paginile cărților ne ajută să privim cu alți ochi în cele mai intime momente din viața unor persoane publice marcante, și să înțelegem drumul pe care l-au parcurs. Prin intermediul lor devenim martori la transformările individuale care influențează dezvoltarea unei persoane. Transformările prin care au trecut și încercările la care au fost supuși. La sfârșitul unei biografii simți că ai caștigat un prieten nou.


Steve Jobs Biografia autorizată de Walter Isaacson - Editura Publica (658 de pagini)

O cronica a vieții unuia dintre cei mai fascinanți antreprenori ai erei noastre, fondatorul companiei Apple, Steve Jobs. Pornind de la o serie de interviuri, biografia creionează cariera unei persoane determinate, care, prin activitatea sa, a inovat și revoluționat domeniul tehnologiei. Citește această carte pentru a învața să nu îți abandonezi niciodată visele.

 

 




Gabriel Garcia Marquez.  O viață de Gerald Martin - Editura Litera, (640 pagini)

O biografie care a durat 17 ani pentru a fi scrisă. Viața celebrului autor și laureat Nobel Gabriel Garcia Marquez povestită de peste 300 de persoane care l-au cunoscut și care au lucrat cu el în lunga și prolifica sa cariera. Volumul conține și un set de poze facute lui Marquez în diferite ipostaze, după cum spune propriul titlu - O viață.

 



Papa Francisc, Convorbiri cu Jose Bergoglio de Francesca Ambrogetti, Sergio Rubin - Editura Victoria Books(196 de pagini)

Papa, liderul spiritual suprem al Bisericii Catolice, reprezentantul creștinității inspiră milioane de oameni în fiecare zi. Dar cine este omul din spatele simbolului? Un volum realizat în forma unor convorbiri sincere cu reprezentantul suprem al Bisericii Catolice. Biografia detaliază povestea vieții sale și călătoria de la începuturile sale modeste din Buenos Aires pana la Scaunul Papal de la Vatican.


Patru Cărți Dedicate Dezvoltării Personale și Spiritualității


Volumele dedicate dezvoltării personale sunt cărți care te ajută să te cunoști mai bine, să fii mai bun, să știi mai multe. Ți-am ales titluri scrise de autori celebri, mentori și cugetători care au încercat să răspundă la cele mai dificile întrebări. Cum să accepți fericirea? Cum să devii persoana care ți-ai dori să fii? Răspunsul este ascuns între paginile carților, precum o enigmă care asteaptă să fie rezolvată.

Știința transformării de sine de Osho - Editura Litera, (150 de pagini)

O colecție inspirațională și educativă care a fost publicată în toată lumea OSHO conține 16 volume dedicate științei transformării de sine. Sunt dezbătute subiecte precum credința, moralitatea, politică, puterea, libertatea și multe altele. O colecție OSHO garantează un strop de înțelepciune pentru fiecare zi din viața voastră.

 



Puterea de Rhonda Byrne - Editura Adevar Divin, (272 pagini)

Continuare a best-seller-ului Secretul, Puterea este o carte motivațională care te învață calea către o viață extraordinară prin conștientizarea puterii pe care fiecare dintre noi o posedă. Rhonda Byrne îți arată cum poți schimba tot ce vrei tu în viața ta, centralizând puterea pe care fiecare dintre noi o posedă în mod nativ. Dacă ai citit primul volum semnat Rhonda Byrne - fenomenul cultural intitulat Secretul, al doilea volum nu poate lipsi de pe noptiera ta.

 



Arta Fericirii de Dalai Lama - Editura Humanitas,(344 de pagini)

Un manual de viață axat pe arta fericirii scris de însuși Sanctitatea Sa Dalai Lama. Cu toții merităm să fim fericiți, dar puțin dintre noi reușesc acest lucru. E mai ușor decât credem. Putem află tot ce trebuie știut despre o viață împlinită din acest volum presărat cu sfaturi utile.

 

 


Inteligența emoțională de Daniel Goleman - Editura Curtea Veche, (432 pagini)

Cartea lui Daniel Goleman marchează o revoluție surprinzătoare în psihologie prin analiza importanței emoțiilor umane în dezvoltarea individuală. Inteligența emotională presupune conștientizarea de sine. Un must-read pentru cei interesați de subiectul inteligenței emoționale.


Tu te-ai hotărât ce vei citi vara asta?


Comandă-ți cărțile preferate online din cadrul târgului de carte Librex, unde fiecare volum este la un preț mai mic!

 

6 cărți pe care Bill Gates ți le recomandă pentru vacanța de vară

Și miliardarii simt uneori nevoia să se relaxeze citind o carte bună.


Dacă sunteți curioși ce se află pe noptiera celui mai bogat om din lume, puteți afla acum, chiar de la el! Fondatorul Microsoft Bill Gates a dezvăluit lista lui anuală de cărți de citit în timpul verii, toate sub 400 de pagini, pentru o lectură ușoară, dar interesantă!


Cu promisiunea că anul acesta temele alese sunt mai simple și mai variate, colecția conține titluri care cu siguranță vă vor stârni interesul pe care le veți găsi la Librex!


Iată mai jos lista cărților recomandate pentru vara 2015:

Hyperbole and a half de Allie Brosh - Editura Vintage, (384 pagini)

(disponibilă în limba engleză)


Este o carte bazată pe blogul scriitoarei în care aceasta folosește tehnica retrospecției și ilustrează desene comice pentru a reanima momente amuzante din copilăria ei.


Scrisă la persoana I, vocea narativă este suprinzător de sinceră în timp ce vorbește despre gânduri pe care mulți dintre noi am fi prea timizi pentru a le exprima.


Are un umor inteligent și sincer, motiv pentru care constituie o alegere ideală pentru o după-amiază de relaxare.

 


Magia realității de Richard Dawkins - Editura Humanitas (272 pagini)

(disponibilă în limba română)


Richard Dawkins este un biolog de dezvoltare evoluționistă de la Universitatea Oxford care are un talent în a face știința placută și distractivă.


Cartea sa, Magia Realității, raspunde la întrebări precum “cum s-a format universul” sau “ce cauzează cutremurele” pe înțelesul tuturor, folosind ilustrații și schițe.


Bill Gates  îl consideră pe Dawkins unul dintre cei mai talentați scriitori de material științific.

 


What if? de Randall Munroe - Editura Houghton Mifflin Harcourt (320 pagini)

(disponibilă în limba engleză)


Inspirată după blogul său, XKCD, What If, de Randall Munroe conține o colecție de “răspunsuri științifice la întrebări absurde”.


Premisa este simplă: oamenii pun întrebări legate de fizică, biologie, chimie, iar autorul încearcă să le ofere un răspuns rezonabil în parametri științei. Întâlnim întrebări precum “de la ce înălțime trebuie să dai drumul unei bucăți de carne astfel încât să fie gătită până când atinge pământul?” sau “Când vor fi mai multe profile ale oamenilor decedați decât ale celor în viață pe Facebook?”


Răspunsurile autorului, deși amuzante, sunt precise din punct de vedere științific.

Distractivă și informativă, cartea este lectura perfectă pentru persoanele preocupate de întrebări abstracte.

 


On Immunity de Eula Biss - Graywolf Press, (216 pagini)

(disponibilă în limba engleză)


O carte cu caracter social în care autoarea, academic de profesie, analizează ce se ascunde în spatele fobiei de a fi vaccinat.


Este un studiul concentrat pe refuzul adulților de a-și vaccina copii în ciuda faptului că majoritatea studiilor proclamă vaccinele ca și miracole ale medicinei moderne.


Este o lectură interesantă și informativă care dezabate atât păreri pro cât și contra, încurajând cititorul să își folosească propria judecată în luarea unei decizii.

 


How to lie with statistics de Darrell Huff, (128 pagini)

(disponibilă în limba engleză)


Scurtă și usor de citit, “How to lie with statistics” se adresează celor interesați de știința statisticilor. Cartea a fost publicată în 1954, dar este la fel de relevantă astăzi ca și atunci.


Este un material informativ care dezbate problema exagerării numerelor cu scopul de a induce în eroare consumatorul. Această carte fost recomandată de Bill Gates și cu alte ocazii, deci se pare că este un must read de vară!

 


Should we eat de Vaclav Smil - Wiley Blackwell (276 pagini)

(disponibilă în limba engleză)


Unul dintre autorii preferați ai lui Bill Gates, Vaclav Smil este o autoritate în rândul academicilor preocupați de ecologie și protecția mediului. “Should we eat?” își dorește să atragă atenția asupra problemelor naturale cu care ne confruntăm din cauza consumului exagerat de carne.


Vaclav Smil analizează rolul cărnii în nutriția evoluției omului și pune întrebări importante despre cât de eficientă este industria alimentației la nivel global.


Dacă vrei o carte interesantă care să dea naștere unor dezbateri serioase, dar interesante, nu trebuie să-ți scape “Should we eat?”.


“Fiecare dintre aceste cărți m-a facut să mă gândesc, să râd sau, în anumite cazuri, ambele.” adaugă Bill Gates în final.


Voi ce carte veți citi din selecția lui Bill Gates?

 

Toate cărțile disponibile la comandă la târgul online de carte Librex.ro

E.L. James va lansa o nouă carte Cincizeci de umbre ale lui Grey

E.L. James a anuntat ca va lansa o nouă carte din seria Cincizeci de umbre ale lui Grey, carte scrisa din perspectiva personajului principal masculn, miliardarul excentric Christian Grey.

Noua carte se va numi simplu "Grey" si va fi lansat pe data de 18 iunie, ziua de nastere a personajului principal, Christian Grey.

 

Trilogia Cincizeci de umbre ale lui Grey/Fifty Shades of Grey a aparut in 2011 si prezinta povestea dintre tanara absolventa Anastasia Steel si miliardarul Christian Grey.

Filmul Cincizeci de umbre ale lui Grey/Fifty Shades of Grey a fost lansat pe 13 februarie 2015 avandu-i in rolurile principale pe Jamie Dornan in rolul lui Christian Grey si pe Dakota Johnson in rolul Anastasiei Steel.

 

KLAUS IOHANNIS lansează Primul Pas

Preşedintele Klaus Iohannis îşi lansează sâmbătă, 23.05.2015, cel de-al doilea volum, "Primul Pas", pe care îl dedică "celor peste şase milioane de români care au crezut într-un mod nou de a face politică" şi l-au votat.Citește mai departe

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: