Cei pasionați de lectură se vor bucura în scurt timp de cel mai bun moment pentru literatură al anului: Sezonul de Toamnă. Află în continuare ce îți pregătesc editurile pentru sfârșitul lui 2015!
Sfarșitul verii a dat startul sezonului literar în Franța, țara care dictează tonul în materie de lansări literare în toată lumea. Anul acesta sunt așteptate să apară 589 de romane noi. Cunoscut datorită volumului mare de lansări care au loc în această perioadă, sezonul literar constituie motiv de entuziasm pentru orice fan al lecturii.
Deși nu toate romanele debutante în Franța vor apărea pe piața românească, am făcut o listă cu cele mai anticipate apariții din acest sezon de la fiecare editură.
Citește în continuare ca să afli ce cărți poți găsi în librăria online Librex în această toamnă și ce anume merită citit dintre viitoarele noi titluri!
Editura Trei - continuări mult așteptate ale cărților preferate și titluri premiate internațional
Editura Trei aduce în prima jumătate a lui Octombrie mult așteptata continuare a seriei de literatură erotică 50 de umbre ale lui Grey, un nou roman intitulat Grey de E.L. James.
O altă continuare populară este Millenium 4 de David Lagercrantz care reia seria semnată Stieg Larsson, un roman din categoria suspans si mister.
Alte apariții viitoare care merită citite din partea Editurii Trei sunt:
-
Războiul care a pus capăt păcii. Drumul spre 1914, de Margaret MacMillan este un roman istoric, o cronică a evenimentelor care au dus la Primul Razboi Mondial. Desemnată cea mai bună carte politică apărută în 2014.
-
Chemarea monstrului, de Patrick Ness, a fost numită o capodoperă inegalabilă și încărcată de suspans de către publicația Publishers Weekly.
-
Second life, de S.J. Watson, este un nou thriller psihologic încărcat cu suspans, despre partea întunecată a relațiilor începute în mediul online.
-
Endgame - Jocul Final, volumul 2, de James Frey și Nils Johnson-Shelton, este a doua parte dintr-o trilogie Science Fiction care a captat imaginația a mii de cititori.
-
Unicat. Cartea cu o sută de finaluri, de Milorad Pavić este o cartea neconvențională care surprinde cititorii cu peste 100 de sfârșituri originale.
Editura For You - lansarea uneia dintre cele mai citite cărți din România
Cea mai importantă lansare de la Editura For You o constituie seria fenomen Fluturi semnată de tânăra autoare Irina Binder. Constant în topul celor mai citite cărți a ultimilor doi ani, seria Fluturi a captivat cititorii români cu sinceritatea ei.
Al treilea volum semnat Irina Binder este programat să apară în următoarea perioadă și poate fi rezervat pe pagina de pre-comandă al librăriei online Librex.
Editura Litera - noi cărți de la autori internaționali
În topul aparițiilor de la editura Litera, cea mai anticipată lansare a anului vine din partea lui Richard Flanagan, autorul considerat de mulți ca fiind cel mai bun romancier australian.
Cartea sa se numește O cale-ngustă spre nordul îndepărtat, și este câștigătoarea premiului Man Booker 2014. Premisa cărții este zbuciumul unui doctor australian bântuit de o aventură interzisă cu soția unchiului său în timpul celui de al Doilea Război Mondial.
Tot pentru sezonul de toamnă se anunță și primul volum din saga autobiografică Lupta mea, semnată de autorul norvegian Karl Ove Knausgard și intitulată Moartea unui tată.
Alte titluri in pregătire la Editura Litera sunt:
-
Și totuși suntem muritori. Ce contează cu adevărat la sfârșitul vieții, de Atul Gawande. Cea mai personală carte de la acest autor până acum, acest volum explorează procesul îmbătrânirii și al morții din punctul de vedere al medicinei
-
Noi, de David Nicholls, o carte despre relații eșuate și despre ce se întâmplă după ce ne promitem “până la adânci bătrâneți”
-
De ce eșuează națiunile. Originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei, de Daron Acemoglu și James A. Robinson
-
Excelența în management, de Linda A. Hill și Kent Lineback, un profesor de la Harvard și un manager de performanță oferă cele mai importante sfaturi pentru manageri
-
Puterea voinței. Cum funcționează autocontrolul, de ce e important și ce putem face pentru a-l îmbunătăți, de Kelly McGonigal, este prima carte care explică noua știință a auto-controlului. Este un tip de carte de dezvoltare personală nemaivăzut pe piața de cărți de self-help, și un must read pentru oricine vrea să își schimbe viața în mai bine.
Editura Arthur - noi apariții de cărți fantasy
În această toamna cele mai importante titluri din categoria fantasy vin de la editura Arthur.
O istorie secretă a Țării Vampirilor I.Cartea pricoliciului, de Adina Popescu, este unul dintre cele mai așteptate volume, cartea fiind laureată al premiului de creație literară Trofeul Arthur.
Cartea este primul volum dintr-o trilogie care vra să salveze de la dispariție celebrele mituri și personaje fictive din cultura romanească (Greuceanu, Ileana Cosânzeana, Sfânta Miercuri) prin integrarea lor in literatura modernă.
Tot la editura Arthur apar continuările unor serii fantasy de success precum:
-
Elias și spioana cărturarilor, de Sabaa Tahir, este al doilea volum care îl are ca protagonist pe tânărul Elias.
-
Marea nesfârșită, de Rick Yancey, este a doua carte din seria Al 5-lea Val, continuarea poveștii post-apocaliptice în care rasa umană se lupta pentru supraviețuire. În spiritul primului roman, personajele au parte de acțiune constantă și intensă, iar cititorul nu poate întoarce paginile îndeajuns de repede!
-
Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei de Elizabeth George Speare. Acest roman de ficțiune, care are loc în secolul 17, emană o atomosferă convigătoare, realistă, în care cititorul poate distinge cu ușurință între firul istoric și povestea fictivă a unei fetițe care se revoltă împotriva bigotismului și a stigmatelor impuse de societate.
Editura Humanitas - lansări din fiecare gen literar, pentru toate gusturile
Editura Humanitas pregătește pentru Septembrie cea mai nouă carte semnată Elizabeth Gilbert, celebra autoare a romanului Mănâncă, roagă-te, iubește.
Noul roman intitulat Lecții de magie intră în categoria cărților de dezvoltare personală și ajută la descoperirea propriei creativități. Volumul explică procesul prin care artiștii își găses inspirația zi de zi și demistifică procesul lor de gândire.
O altă apariție interesantă de la Humanitas este o carte de parenting intitulată Departe de trunchi: Părinți, copii și căutarea identității de Andrew Solomon, aparută inițial în 2012 și tradusă și în română începând cu acest an. Romanul este din categoria non-ficțiune, și se concentrează pe viețile părinților care au copii cu dizabilități.
Să nu plângi, de Lydie Salvayre este o altă apariție foarte așteptată la Humanitas Fiction. Romanul a câștigat una dintre cele mai importante distincții literare franceze, Premiul Goncourt.
Alte apariții remarcabile sunt:
-
Compania: Scurtă istorie a unei idei revoluţionare, John Micklethwait o relatare a istoriei companiilor și rolul lor în revoluția industrială britanică.
-
Horea în grumaz: Înger păzitor și ispită, de Grigore Leșe, celebrul artist de muzică populară.
-
Florin Piersic Jr. Opere cumplite: Volumul doi este o colecție de povestiri sincere și scrise într-un stiil nepretențios. Vocea narativă este naturală și îl reprezintă fidel pe bine cunoscutul actor român.
-
Ora de aur, de Ann Leary
-
Profesorul și menajera, de Yōko Ogawa, este unul dintre romanele preferate de dragoste ale Japoniei, ecranizat în 2006, despre relația fictivă dintre un profesor de matematică, ce suferă de amenzie, și menajera sa.
O apariție foarte anticipată de la celebrul scriitor Amos Oz este romanul Evreii și cuvintele, scris împreună cu fiica sa Fania Oz Salzberg. Amos Oz este cel mai cunoscut si apreciat autor al Israelului, recunoscut atat pentru opera sa de ficțiune cât și pentru lucrările politice și istorice.
De la câștigătorul premiului pentru literatură în 2010, Mario Vargas Llosa, așteptăm romanul Civilizația spectacolului care analizează dezvoltarea civilizației moderne.
Tot această toamnă pasionații de știință vor putea citi în premieră David Eagleman, numită Incognito:Viețile secrete ale creierului.
În colecția Humanitas Memorii. Jurnale vor apărea două noi volume:
-
România în lumini și umbre, de Ethel Greening Pantazzi este o descriere a României, vazută prin ochii scriitorului.
-
Singură pe Drumul Mătăsii , de Sabina Fati, a pornit de la jurnalul unui blog pe care jurnalista româncă l-a ținut în timp ce a petrecut 80 de zile pe cunoscutul Drum al Mătăsii. Este cronica unei călătorii lungi a unei femei singure, dar curajoase, prin țări precum Turkmenistan, Uzbekistan, Tadjikistan.
Editura Rao - noi cărți pentru copii și adolescenți
Editura Rao are puține lansări pregătite pentru această toamnă, iar acestea sunt adresate mai mult către tinerii și viitorii cititori, copiii.
Aceștia se pot bucura de o ediție nouă din Micul Prinț, Ediția Pop-up cu desene în relief, de Antoine de Saint Exupery precum și de Primele mele descoperiri, de la Enciclopedia Larousse, care sunt și idei de cadouri deosebite atât pentru copii, cât și pentru adolescenți.
Editura Polirom - peste 25 noi lansări de carte
Editura Polirom este editura cu cele mai multe titluri in pregătire în această toamnă, multe dintre ele de la autori români. Ea își completează aproape toate colecțiile cu titluri mult așteptate de la scriitori celebri.
În clasica colecție Biblioteca Polirom vor apărea:
-
Ridicat la ceruri, de José Saramago este unul dintre primele romane ale lui Saramago. Manuscrisul a fost pierdut în Lisabona pentru o perioadă. Acum, descoperit, romanul este publicat în toată lumea. Este o poveste despre oameni normali și sacrificiile pe care aceștia le fac în speranța unei vieți mai bune.
-
Splendoare, de Margaret Mazzantini, este un roman de dragoste inedit, care prezintă lupta a doi bărbați pentru persoana iubită.
-
Insula Tokyo, de Natsuo Kirino
-
Focul oaselor, de Dragoman Gyorgy este o carte de ficțiune despre o tânără eroină ai cărei familie moare într-un incendiu, și intră într-o lume populată de misticism și politică, în care încearcă să descopere cine este cu adevărat.
Din Seria Actual a Editurii Polirom sunt în pregătire:
-
Străin în căsnicie, de Emir Kusturica, este un roman foarte așteptat de la cunoscutul regizor sârb, care pune sub lupă relațiile conjugale.
-
Lecţii aparte, de Hélène Grimaud este un volum aflat la limita dintre roman și autobiografie, o călătorie muzicală și culturală a autoarei în încercarea de a se descoperi pe sine.
-
Viaţa sexuală a gemenelor siameze, de Irvine Welsh, o autoare care nu încetează să șocheze publicul. Criticii spun că în acest volum dialogul este mai bun ca niciodată. Dacă titlul nu v-a convins deja, atunci povestea eroinelor o va face!
Pentru cei pasionați de filosofie, Polirom publică o nouă carte din partea maestrului Ioan Petru Culianu: Marsilio Ficino şi problemele platonismului în Renaştere precum și O viaţă de om, aşa cum a fost, de Nicolae Iorga.
Tot din universul literar românesc vom avea parte și de volume de critică literară, Istoria Cenaclului de Luni, de Daniel Puia-Dumitrescu și Mizantropul optimist de celebrul G. Călinescu.
De la scriitorii români vor mai apărea:
-
Compunere cu paralele inegale și Scriitorul și puterea, de Gheorghe Crăciun
-
Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu
-
Amintiri de la Viața Românească, de Mihail Sevastos
-
Un înger, un câine, o imagine, de Șerban Alexandru
De asemenea vor apărea volumele de poezie Puțin sub linie, de Robert Șerban și Cartea poemelor mele nescrise, de Varujan Vosganian.
În colecția Cartea de călătorie se pregătesc două titluri noi:
-
Drumurile către Sata - 3.000 de kilometri pe jos prin Japonia, de Alan Booth. Alan este un autor cunoscut pentru cronicile sale de călătorie. În acest volum reușește să redea cel mai exact felul în care japonezii obișnuiți înțeleg și trăiesc viața și să înfățiseze o cultură, misterioasă în toată splendoarea ei.
-
Alaska. Singur în sălbăticie, de Dave Metz, este povestea unei călătorii prin Alaska, a autorului, însoțit doar de câinii săi.
Din Colecția Historia pasionații romanelor istorice își pot pregăti rafturile pentru:
-
Cei trei împărați. Trei veri, trei imperii și drumul către Primul Război Mondial, de Miranda Carter. Autoarea este o cunoscută profesoară de istorie care prezintă biografiile liderilor de stat Kaiser Wilhelm II, Tarul Nicholas II și George V.
-
Miturile Greciei antice, de Robert Graves, o colecție de mituri clasice grecești, comentată și explicată academic și pertinent din punct de vedere istoric.
Colectia Hexagon se îmbogățește cu următoarele titluri:
-
O istorie erotică a curții de la Versailles, de Michel Verge-Franceschi și Anna Moretti este un roman de dragoste care se inspiră din istoria curții regale franțuzești.
-
Istoria pirateriei, de Philip Gosse. Gosse este o autoritate în domeniul istoriei pirateriei. Noul său volum este o cronică a celor mai faimoase personaje care s-au aventurat pe mare și au provocat nenumărate națiuni la război.
-
Păianjenul alb. Povestea fetei nordice a Eigerului, de Heinrich Harrer. Harrer este autorul cărții 7 ani în Tibet, celebrul roman care s-a bucurat de o ecranizare cu actorul Brad Pitt in rolul principal. Romanul este o poveste a propriei sale expediții pe muntele Eiger, a dificultăților pe care le-a întalnit și a drumului pe una dintre cele mai periculoase creste montane ale Europei.
Editura Corint - istorie și fantasy
La editura Corint toamna aceasta vor apărea două romane din colecția de istorie: Regina Elisabetha a II-a. Un portret intim, de Nathaniel Pilbrick și Jurnalul Ellei Ilitti, ediție îngrijită de Georgeta Filitti.
Categoria fantasy va fi completată cu al treilea volum din seria Eve a Annei Carey, intitulat Răzvătirea.
Dedicat copiilor, romanul Nesfârșita goană după elefant, de Gillian Cross este caștigătorul multor premii și apreciat ca fiind o carte minunată pentru cei mici.
Editura Nemira - numai cărți și autori premiați
Cea mai interesantă apariție de la editura Nemira vine din partea autoarei Jhumpa Lahiri, câștigatoare a premiului Pulitzer pentru ficțiune. Cea mai nouă carte a ei, Distanța dintre noi, nominalizată la premiul Man Booker în 2013 va fi disponibilă din acest sezon la Nemira.
Alte apariții remarcabile sunt:
-
Războiul bătrânilor, de John Scalzi este un roman Science Fiction clasic, privit și scris dintr-o perspectivă modernă, care a câștigat premiul Hugo pentru literatură.
-
Ghidul astronautului pentru viața pe pământ este scrisă chiar de astronautul Chris Hadfield, primul Canadian care a mers în spațiu și si-a documentat experiența în această biografie.
-
Parfumul iubirii, de Cristina Caboni este un roman de dragoste despre relația dintre arome și amintiri.
Pasionații cărților de istorie vor mai putea aștepta două volume din Colecția Istorie:
-
Istoria Cruciadelor Volumul 3 de Steven Runciman. Un volum istoric încărcat de evenimente semnificative care detaliază motivația, desfașurarea și deznodământul razboaielor sfinte, Cruciadele.
-
Istoria Lumii de Andrew Marr. Este o carte despre marile personaje care au schimbat istoria lumii - Cleopatra, Ghenghis Khan, Galileo și Mao, dar și despre cetatenii obisnuiti. Cartea iti propune sa ne faca înțelegem cum cei care ne conduc uneori pierd din vedere ceea este important. Este Istoria Lumii cum nu ai mai citit-o până acum.
În Colecția Nautilus, cea mai longevivă colecție de SF și fantasy din România, vor apărea:
-
Amintirile gheții „Cronicile malazane” Volumum 3 , de Steven Erikson este numit “un roman care alterează percepția cititorului despre realitate”. Universul Science Fiction în care acesta te atrage e presărat cu amintiri din istorie și peripeții imaginare fascinante.
-
Sulița deșertului, Volumul 2 din seria “Demon” de Peter V. Brett
O veste bună pentru fanii Imperiul de fildeș este că în această tomană se lansează al patrulea volum, mult așteptat pentru a completa seria “Temeraire” , de la Naomi Novik.
O altă carte de aventură, polițistă, care va ține cititorii în priză, este Blonda cu ochi negri, de Benjamin Black, care explorează misterul unei dispariții neasteptate.
Editura All - filosofie și medicină pentru toată lumea
La editura All vor apărea, în mare parte, cărți practice, precum cea mai nouă lucrare medicală de Ioan Bradu Iamandescu intitulată Psihocardiologie, care detaliaza legătura dintre cele două specialități.
Alte titluri interesante în pregătire sunt Istoria filosofiei:Iluminismul - de la Voltaire la Kant de Frederick Copleston și Calea naturală către o sanatate de fier, de Norman W. Walker.
Tot la editura All vor mai apărea și tituluri pentru fanii genului fantasy sau aventură:
-
Evanghelia dupa Lucifer, de Tom England este un roman fiction care îmbină istoria cu acțiunea, caracterizat de un fir narativ menit parca sa țină cititorul mereu în suspans
-
Clotocotul Sângelui, de Irène Némirovsky este o povestire despre pasiunile unui bărbat bântuit de amintiri, un exercițiu literar de excepție de la această scriitoare
-
Anul în care te-am întâlnit, de Cecelia Ahern este o frumoasa poveste de dragoste de care cititorii se vor atașa imediat.
-
Ding Visează, de Yan Lianke. Lianke este un faimos autor chinez cunoscut pentru lucrările sale satirice care adesea i-au făcut creația dificil de publicat.
Titlurile care vor apărea în această toamnă sunt un amalgam de povești, mărturii personale, lecții sau călătorii interesante, cărți menite să plimbe citititorul în locuri nebănuite. Cu siguranță vei găsi ceva care să-ți stârnească interesul.
Tu ce te pregătești să citești în această toamnă?
Surse de informare:
Blogul unei cititoare de cursă lungă, Laura Caltea
Site-urile Editurilor Românești