Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld. O carte care te ajuta sa vezi dincolo de nonconformism si rebeliune

Volumul Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld este mai mult decat o carte de parenting. Acest volum are la baza studii ample realizate de cei doi specialisti in domeniul dezvoltarii copilului pe parcursul a 30 de ani de experienta de cabinet si propune cititorului o dezbatere aplicata, plecand de la cazuri concrete.

 

Cu toate ca este promovata ca o carte dedicata parintilor care doresc sa isi cunoasca si sa isi inteleaga mai bine copiii, cartea ofera o imagine ampla si tinerilor adulti asupra propriei raportari la „grupurile de egali” – asa cum a fost numit anturajul de catre cei doi specialisti. Astfel, nu doar parintii vor avea oportunitatea de a intelege de ce copilul alege sa se indeparteze de ei, ci si tinerii adulti, care vor avea o noua perspectiva asupra tendintei personale de a se sacrifica pentru a se face placuti de cercul de prieteni.

 

Volumul de fata prezinta o analiza fina a adolescentilor din anii 2000. Dar adolescentii din anii 2000 sunt adultii tineri din prezent! Din acest motiv, cartea Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld este un volum complex, care merita parcurs de oricine isi doreste sa isi inteleaga copilul mai bine. Atat pe cel nascut de el, cat si copilul interior, care este prezent in fiecare dintre noi, si care ne influenteaza alegerile si comportamentele.

 

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld: scurt istoric

 

Cartea a aparut pentru prima data in anul 2004, sub numele de „Cum sa ne pastram copiii aproape”. Aceasta a fost republicata apoi in anii 2005, 2008, 2011, 2013, 2019. In 2023, aceasta a fost republicata in Romania sub titlul „Tine-ti copiii aproape”.

 

Publicatia Edmond Journal nota: „Desi este vorba despre teoria personala a lui Neufeld, Mate a exprimat ideile colegului sau intr-o proza precisa, pe un ton vehement, care face ideile complexe accesibile, fara a le simplifica excesiv. Rezultatul este o carte care prinde, cu potentialul de a influenta parintii”.

 

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate: parenting, atasament si maturizare

Inca din primele pagini, Gabor Mate isi distanteaza discursul fata de clasicele carti de parenting. Celebrul psihoterapeut explica in detaliu cititorului de ce metodele citite si invatate din cartile de parenting pot sa nu aiba aplicabilitate in cazul propriului copil:

 

Parentingul are nevoie de un context pentru a fi eficient [...] Daca abilitatile de parenting nu sunt suficiente, de ce este nevoie? Exista un tip de relatie speciala indispensabila, fara de care parentingul nu poate avea o fundatie solida. Psihologii si alti cercetatori care studiaza dezvoltarea umana o numesc relatie de atasament [...] Secretul parentingului consta nu in ceea ce face parintele, ci mai degraba in ce este parintele in ochii copilului”.

 

Mate sustine ca singurul care conteaza in relatia parinte - copil este atasamentul, care poate inlocui cu succes toate cartile de parenting. Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate sustine ca odata stabilita relatia, parintele nu va mai avea nevoie de ghidarea oferita din carti, ci va sti intuitiv ce sa faca si cum sa se comporte cu propriul copil:

 

Ce este atasamentul? Simplist spus, este o forta de atractie care atrage doua corpuri unul spre altul. Fie ca este fizica, electrica sau chimica, este cea mai puternica forta din univers pe care o luam de buna in fiecare zi a vietii. Ea ne tine pe Pamant si ne tine toate partile corpului intr-o bucata. Ea mentine particulele unui atom impreuna si planetele pe orbita in jurul Soarelui. Ea este cea care da forma universului. Din punct de vedere psihologic, atasamentul este in centrul relatiilor si al functionarii sociale. In domeniul socio-uman, atasamentul se refera la cautarea si mentinerea proximitatii, apropierii si conectarii fizice, comportamentale, emotionale si psihologice”.

 

Mate si Gordon Neufeld sustin ca „atasamentul este cel care determina copilul sa-si doreasca sa fie bun pentru parintele sau”, motiv pentru care daca iti doresti sa iti tii copilul departe de un anturaj nociv, atunci trebuie sa te implici activ si sa te dedici intru totul crearii si mentinerii unei relatii de atasament sanatos intre tine si copilul tau. Totodata, autorii subliniaza responsabilitatea parintilor de a alimenta dorinta copilului de a fi bun pentru parintii sai si explica efectul pe care retragerea increderii il are asupra acestuia:

 

Sa retragem copilului increderea pe care o avem in el inseamna sa-l lasam fara replica si sa-l ranim profund. Daca dorinta de a fi bun pentru noi nu este ingrijita si pretuita, copilul isi va pierde motivatia de a incerca in continuare sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Dorinta copiilor de a fi buni pentru noi si nu abilitatea lor de a se comporta conform asteptarilor este cea care nedreptateste increderea noastra in ei”.

 

Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si Gordon Neufeld este un volum care iti prezinta nu doar problemele, ci si solutiile la care poti apela pentru a te ajuta sa te reconectezi cu copilul tau. In paginile volumului care a facut inconjurul lumii, indiferent de titlul sub care a fost publicat, vei gasi metode simple si practice, care sa te ajute sa stimulezi maturizarea copilului intr-o maniera calda, dar ferma:

 

Maturizarea se dezvolta in pantecele atasamentului. Asa cum pantecele biologic da nastere unei fiinte separate in sens fizic, atasamentul da nastere unei fiinte separate in sens psihologic. In urma nasterii fizice, scopul dezvoltarii este de a crea un pantece de atasament emotional pentru copil din care acesta sa se nasca ca o fiinta autonoma, capabila de functionare fara a mai fi condusa de impulsurile atasamentului. Oamenii nu scapa niciodata de nevoia de a se conecta cu altii si nici nu ar trebui, insa indivizii cu adevarat maturi nu mai sunt controlati de aceste nevoi. Pentru a deveni o astfel de fiinta separata este nevoie de toata copilaria, perioada care astazi se intinde cel putin pana la sfarsitul adolescentei si uneori chiar mai mult.”

 

Comanda cartea Tine-ti copiii aproape - Gabor Mate si ofera-ti o alta perspectiva asupra parentingului modern si relatiei cu propiul copil. Descopera ce ascund accesele de rebeliune si nonconformism ale copilului tau sau chiar ale tale, strategiile si metodele potrivite ca sa le atenuezi si sa-ti eliberezi copilul sau pe tine insuti de sub povara eforturilor de a se / te face placut de anturaj, pentru a se / te simti inteles si iubit!

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: