Publicata initial in 1995, Inteligenta emotionala este o carte-cult. Ea a marcat o revolutie uluitoare in psihologie, prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane.
Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revolutie uluitoare in psihologie prin analiza importantei covarsitoare a emotiilor in dezvoltarea personalitatii umane. Studiul sau ne explica cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, situatia in care ne aflam devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macina familia si societatea.
Preluand rezultatele cercetarilor asupra creierului si comportamentului, autorul propune extinderea conceptului de inteligenta. Este binecunoscut termenul de IQ - coeficientul care masoara inteligenta umana innascuta si care nu prea poate fi ameliorat pe parcursul vietii. O asemenea intelegere nu explica, de pilda, situatiile in care persoane cu un IQ mediu sau relativ scazut au cunoscut un mare succes.
De aceea, autorul a deschis calea unei psihologii care acorda un interes egal si inteligentei sentimentelor. Inteligenta emotionala (EQ) presupune in primul rand constientizare de sine, autodisciplina si empatie. Ea da seama de felul in care ne controlam impulsurile si sentimentele. Vestea buna este faptul ca inteligenta emotionala poate fi imbunatatita. Desi copilaria este extrem de importanta in punerea unor baze solide pentru dezvoltarea inteligentei emotionale, ea poate fi imbunatatita si cultivata inclusiv la varsta adulta. La zece ani de la aparitia primei editii in limba engleza, studiul inteligentei emotionale a capatat proportiile unui domeniu stiintific autonom in slujba caruia lucreaza un numar impresionant de cercetatori folosind cele mai avansate metode tehnologice.
Goleman a deschis calea unei psihologii care isi indreapta atentia asupra unei inteligente complementare, care chiar poate fi dezvoltata – cea a sentimentelor.
Studiul lui Goleman ne arata cum, atunci cand ne intelegem sentimentele, o situatie dificila in care ne aflam poate deveni mai limpede. Totodata, aceasta carte a avut efecte de proportii in societatea occidentala: inteligenata emotionala se studiaza in centre de cercetare, se preda in scoli si in universitati, a ajuns un criteriu pentru angajare sau promovare in cariera, iar programele de educatie dezvoltate pe baza ei sustin politicile sociale de prevenire a imbolnavirilor sau criminalitatii.
Oricine este interesat de leadership ar trebui sa citeasca aceasta carte. – The New York Times Book Review
O perspectiva inteligenta, curajoasa, cu care Goleman a zguduit atat stiinta, cat si cunoasterea comuna. – The Philadelphia Inquirer
O carte convingatoare, scrisa cu rigoare, care explica de ce inteligenta emotionala este cruciala. – USA Today