Produsul a fost adaugat in cos
  Alfabetul doamnelor. De la doamna B. la doamna T.

  29.00 Lei

  20.30 Lei

  Economisesti 8.70 Lei

  Comanda prin telefon: 0723.193.019

  Comanda prin telefon:

  0723.193.019

  Transport gratuit pentru comenzi peste 199 lei

  ISBN: 978-973-50-7151-6 Gen: Critica si istorie literara Limba: Romana Autor: Ioana Parvulescu Editura: Humanitas Coperta: Brosata Editia: I Data aparitie: 2021 Pagini: 256 Format: Fizic

  Descriere

  „Aceasta carte e libera. De aceea o dedic tuturor celor care se mai bucura sa exploreze in voie spatiul dintre coperte, doamnelor si domnilor deopotriva, studentelor si studentilor de la Litere, cititoarelor si cititorilor care dau sens (si sensuri noi) efortului unui scriitor. Stiu ca asemenea oameni vor exista si in vremurile cele mai puțin propice cititului.

  Cartea ofera o tipologie a personajelor feminine din literatura romana, de la doamna B. a lui Negruzzi la doamna T. a lui Camil Petrescu. Combina critica si istoria literara cu istoria mentalitatilor, sociologia cu istoria culturala, experienta de viata cu cea de biblioteca: in fond cam tot ce folosim cand citim si judecam literatura, fara manie si partinire.

  Alfabetul doamnelor nu se doreste, desigur, a fi exhaustiv (oricum, nu trece de Interbelic). Fiecare dintre noi are cu siguranta unul propriu, bazat pe afinitati. Acesta este al meu. Nu-l impun, il propun.“ — IOANA PARVULESCU

  Fragement din carte:

  " Orice tanara din romanele de amor are o coasta de vrajitoare. Intre incanta, a fermeca si a vraji, intre fermecatoare si vrajitoare nu e, in dragostea "ca la carte", nici o diferenta. Coasta de vrajitoare creste odata cu trupul fetei, devenind mai eficienta la femeia casatorita si la mama. Categoria fermecatoarelor-mame e deschisa de Brandusa, personajul cu nume de floare din epopeea lui Ion Budai-Deleanu. Priceputa la plante ca parintele franciscan din Romeo si Julieta, ii va ajuta cu licori magice pe Romeo-Parpangel , fiul ei, si pe Romica-Julieta, aleasa lui , mai cu folos decat pomenitul parinte. Puterea ei amibigua incepe de la nume: brandusa e o floare delicata, dar cu suc otravitor si care, spre deosebire de celelalte, infloreste de doua ori pe an, timpuriu, in primavara, si tarziu, in toamna. Cu licori din ierburi bune si rele, tiganca Brandusa ii infloreste pe oameni de cate ori vrea, stiind sa-i aduca inapoi din morti sau, dimpotriva, sa-i duca la somn greu, ca de moarte. Are o intreaga farmacie: iarba vantului, iarba creata, iarba mare, spanz, limba-vecina, romanita (romonita la Budai-Deleanu, nalba, matacina, patlagina( platagina), troscotel, potbal si matraguna buna la descantece. Nu-i lipsesc fortele, ajutoarele si instrumentarul consacrate de traditie: ii poate transforma pe oameni in vite si fiare, zboara "in cotiga fara roate" , are la dispozitie balauri, draci, duhuri necurate, "noao feliuri de ape", fraie vrajite si tainice leacuri. Pe scurt, cum spune din culise Mitru Perea, " e o vragitoare foarte minunata". Eruditian adauga o justificata comparatie cu stramoasa clasica :" E un feliu de Circe (Kirki) precum sa afla la Odisea (sic) lui Omer, care pe sotii lui Ulis prefacusa in porci si alte vite." Numai Cocon Idiotisianul are indoieli, nu atat de principiu , cat aplicative."

  Noutati

  46.00 Lei

  70.00 Lei

  49.00 Lei

  40.00 Lei

  44.91 Lei

  59.00 Lei

  59.00 Lei

  65.00 Lei

  59.00 Lei

  59.00 Lei

  Titluri de la acelasi autor

  32.90 Lei

  Lasa un review

  Campurile marcate cu asterix sunt obligatorii.

  Stocul pentru acest produs este epuizat.

  Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

    Produsul a fost adaugat in cos