Recviem vesel pentru tata
- - 20%
34.90 Lei
27.92 Lei
Economisesti 6.98 Lei
Transport gratuit pentru comenzi peste 199 lei
Descriere
Radu Paraschivescu lanseaza o noua carte: Recviem vesel pentru tata.
Cartea a aparut la editura Humanitas.
„Pe mama n-o mai am de aproape doi ani. Pe tata, de aproape patru. In apartamentul in care au locuit cincizeci si trei de ani, din cei cincizeci si sase cat au fost impreuna, urla linistea. Apartamentul e gol, dar mobilat. Va fi scos la vanzare, golit, umplut la loc de un alt ocupant, transformat in amintire. Ma ajuta in vreun fel scrierea acestei carti? Prea putin. Dupa trei-patru pagini, banuiala devine certitudine: prezenta tatei in carte nu-i suplineste absenta in carne si oase.
Si atunci, de ce o scriu? Fiindca nu pot sa n-o fac. «Prea putin» e mai mult decat «deloc». Ajutorul, mai cu seama in vremurile astea, nu se refuza. Iar Recviemul vesel e o carte pentru cititori si un sprijin pentru mine.“ — RADU PARASCHIVESCU, aprilie 2020
,,Cum sa-ti placa, domnule... astia?“ Sunt recunoscator serviciului de corectura si intregii edituri Humanitas fiindca nu mi-a eliminat cuvantul „astia“ din titlul povestirii. Aud ca prin gradinite si chiar in primele clase de scoala se practica acest nou tip de prigoana. Copiii sunt invatati ca se spune „acesta“ si „aceasta“, nicidecum „asta“ si „asta“.
Dan Spataru a murit la timp. Altminteri, ar fi aflat de la castratorii limbii ca a folosit un limbaj nepotrivit cand i-a cantat tarancutei „De data asta, mai fata, / Zi bogdaproste c-ai scapat“...
Titluri de la acelasi autor
23.20 Lei
- Cod extra: 13EXTRA
- - 20%
Lasa un review
Opinii clienți (1)
” Este o carte în primul rând înduioșătoare. Apoi, plină de umor. Și iarăși înduioșătoare.
E binefăcătoare în felul în care găsești bucurie, vara, într-un tort rece, plin cu fructe acrii, plasate haotic într-o cremă ivorie, pufoasă și nu prea dulce, care lenevește rubensian pe un blat greu de atâta cacao neagră și însiropat fix cât trebuie.
Toți cei care au avut, ca și mine, ca și autorul, părinți buni vor regăsi, cu siguranță, scene din propriile familii de origine. Chiar dacă eu nu am avut privilegiul de a avea părinți pasionați de lectură, ei, deși doar muncitori, au fost cei care ne-au umplut, mie și surorii mele, biblioteca și biroul cu cărți bune - și nu doar cu lecturi pentru școală! Chiar dacă noi nu am purtat acele discuții faine despre artă, muzică și fotbal, am compensat prin seri lungi, de vară, în balconul nostru drag, unde domnea, mândră, Regina Nopții, discutând despre ce înseamnă să fii demn, să fii bun, să iubești orice ființă și să ajuți cât poți, pe oricine. Și multe altele...
Domnule Paraschivescu, este inutil să vă spun că am râs și am plâns cât timp v-am citit, dintr-o suflare, cartea, printre lacrimi cu surse sufletești incerte.
Celor ce ne putem proiecta copilăria și tinerețea în lumina Recviemului, ne-ați oferit cu mărinimie această oglindă. Celorlalți le va fi suficient umorul - fin sau abrupt, după cum va dori/putea fiecare să și-l culeagă.
Mulțumesc! “