Jane Eyre. Editie bilingva (romana – engleza)
- - 20%
39.00 Lei
31.20 Lei
Economisesti 7.80 Lei
Transport gratuit pentru comenzi peste 199 lei
Descriere
Romanul Jane Eyre, publicat in 1847 de Charlotte Brontë sub pseudonimul Currer Bell, reprezinta unul dintre cele mai citite si mai importante romane de dragoste din literatura universala. Acesta ne infatiseaza drama tinere Jane Eyre, care ramane orfana la o varsta frageda si ajunge astfel in grija unei matusi care nu o iubeste si care ii face viata insuportabila. Jane e trimisa apoi la o scoala religioasa, unde educatia este aplicata cu asprime si unde sufera de foame, ceea ce o determina sa invete sa citeasca si sa picteze. Fiind o tanara agera si inteligenta, Jane ajunge o domnisoara respectabila si cultivata, astfel incat incepe sa isi caute un post de guvernanta printre familiile bogate ale locului. Asa ajunge sa o cunoasca pe micuta Adele, care ii va deveni invatacel in urmatoarea perioada, dar si pe domnul Rochester, stapanul domeniilor de la Thornfield Hall, care devine dragostea vietii sale. Iubirea celor doi trece prin episoade tragice, fiind presarata de incercari care ii amarasc sufletului fetei si care o determina sa paraseasca domeniul Thornfield Hall. Destinul ii aduce din nou impreuna pe cei doi protagonisti, linistea cuplului restabilindu-se odata ce Jane se hotaraste sa se intoarca si sa aiba grija de Rochester, dupa ce acesta orbeste intr-un incendiu.
Autoarea a revolutionat scrierea in proza atat prin conturarea personajului principal feminine, redat in naratiunea la persoana I, cat si prin temele abordate: feminismul, singuratatea si iubirea, saracia si diferentele de clasa, spiritualitatea si religia, importanta independentei femeilor – toate prezentate prin filtrul gotic caracteristic literaturii victoriene.
„Charlotte Brontë a atins expresia celui mai elevat romantism prin mijlocirea celui mai frust realism.” (G.K. Chesterton)
„[Citind Jane Eyre,] entuziasmul pe care il resimtim nu este de scurta durata. Ne poarta prin tot volumul, fara sa ne lase ragaz sa analizam, fara sa ne dea voie sa ridicam ochii din pagina.” (Virginia Woolf)
Lasa un review