Rechinul de 12 milioane de dolari este prima carte ce isi propune sa descrie strategiile de marketing prin care piata de arta genereaza astfel de preturi astronomice. Bazandu-se pe interviuri cu directori ai caselor de licitatie si ai galeriilor de arta, cu artisti si colectionari, cartea lui Thompson descrie uimitoarea lume a artei contemporane, dezvaluind lucruri pe care nu le cunosc nici cumparatorii de arta experimentati.
De ce ar da un bancher newyorkez 12 milioane de dolari pe un rechin conservat in formol? Prin ce proces misterios ajunge celebra lucrare Nr. 5 din 1948 a lui Jackson Pollock sa fie vanduta cu 140 de milioane de dolari? De ce, spre exemplu, in 2006 s-au stabilit recorduri de vanzari pentru 131 de artisti contemporani, recorduri care au fost cu mult depasite in chiar anul urmator?
Antrenanta si foarte bine documentata, cartea lui Thompson abordeaza intr-un mod deosebit economia si psihologia artei contemporane. Autorul pune sub miroscop evolutia financiara si autoglorificarea artei contemporane, incercand sa stabileasca ce anume face ca o lucrare sa fie valoroasa, in timp ce altele sunt complet ignorate.
,,O analiza revelatoare si pe alocuri amuzanta a suprarealistei piete de arta contemporana.'' - Kirkus Reviews
,,Daca vrei sa citesti o singura carte despre arta contemporana in toata viata ta, cea mai buna alegere este Rechinul de 12 milioane de dolari - profund edificatoare si captivanta, ca un thriller.'' - The Times