Produsul a fost adaugat in cos

  Pachet Larry L. Watts - Fereste-ma, Doamne, de prieteni - 2 volume

  135.98 Lei

  Produs momentan indisponibil
  Transport gratuit

  Comanda prin telefon: 0723.193.019

  Comanda prin telefon:

  0723.193.019

  ISBN: 978-606-609-428-0 Autor: Larry Watts Editura: Rao Data aparitie: Mai 2013 Pagini: 800 de pagini Cei dintai vor fi cei din urma 720 de pagini Fereste-ma, Doamne, de prieteni

  Descriere

  Pachetul Larry L. Watts - Fereste-ma, Doamne, de prieteni - cuprinde doua carti:

  1. Cei dintai vor fi cei din urma. Romania si sfarsitul razboiului rece
  2. Fereste-ma, Doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania


  Cartea "Cei dintai vor fi cei din urma", continuarea volumului"Fereste-ma, Doamne, de prieteni", se constituie intr-un demers absolut necesar a istoriei recente a Romaniei ca actor pe scena internationala.

  In perioada anilor 1980, dupa doua decenii in care a fost considerata de departe cel mai apreciat si de incredere partener al Occidentului de dincolo de Cortina de Fier, Romania a fost transformata intr-un paria al Blocului sovietic, tara cel mai puternic instrainata si izolata fata de Vest.

  In conformitate cu interpretarile uzuale, regimul comunist a fost cel care a determinat aceasta dramatica rasturnare de situatie, in primul rand prin faptul ca a refuzat liberalizarea interna si apoi prin renuntarea la orice politici independente de interes strategic pentru Occident si pentru comunitatea internationala.

  Cei dintai vor fi cei din urma examineaza indeaproape aceasta evaluare si elementele ei constitutive, expunand razboiul clandestin al Pactului de la Varsovia cu Romania intre anul 1978 si prima saptamana a lunii decembrie 1989, cu numai cateva zile inainte de izbucnirea Revolutiei romane.

  Volumul explica motivele si modul in care Statele Unite ale Americii s-au inselat constant in privinta comportamentului si intentiilor Romaniei. De asemenea, analizeaza cum si de ce s-a straduit Kremlinul cu atata obstinatie sa implice Romania cat mai puternic in cadrul aliantei sovietice, la mult timp dupa ce Bucurestiul incepuse sa obstructioneze capacitatea
  Moscovei de a folosi alianta ca pe un instrument de proiectie a puterii sovietice. Totodata, examineaza originile si elementele politicii de constrangere care au pus Romania pe pozitii constant opuse fata de URSS si intr-un parteneriat strategic cu Republica Populara Chineza si cu Statele Unite ale Americii.

  Si nu in ultimul rand evalueaza impactul politicii romanesti asupra confruntarii dintre Est si Vest.

  Prezentand analizele comunitatilor academice si de informatii ale USA in contextul discutiilor interne din cadrul Uniunii Sovietice si al Pactului de la Varsovia, Cei dintai vor fi cei din urma arunca o foarte necesara raza de lumina asupra aspectelor perene ale confruntarii romano-sovietive, asupra abilitatii surprinzatoare a Romaniei de a influenta si uneori chiar a decide in privinta agendei de securitate sovietice si a Pactului de la Varsovia, dar si asupra rolului detinut de Romania in transformarea arhitecturii de securitate care a dus la sfarsitul Razboiului Rece.


  Si de aceasta data, Larry Watts ne ofera un studiu chintesential, vital pentru a ne apropia de adevar aflat in spatele uimitoarei apoteoze a regimului Ceausescu in 1978, si transformarilor survenite pana in ajunul prabusirii acestuia, incapabil de acomodare la o noua conjunctura internationala, in 1989. Asa cum demonstreaza uriasa documentatie
  stiintifica prezentata aici, chiar daca soriceii pot constitui o provocare pentru elefanti, sansele lor de a se salva printre pachidermele intrate in perioada rutului sunt infime.

  General dr. Ioan Talpes
  Director al Serviciul de Informatii Externe (1992-1997)
  Consilier Prezidential pe probleme de securitate nationala (1991-1992,
  2000-2004)
  Ministru de State (Vice Prim Ministru) pentru Integrarii Europene,
  Justitiei si Securitate Nationale (2004)

  Istoricul Larry L. Watts a deschis un capitol cu totul nou in istoriografia romaneasca. Cele doua volume ale Dr. Watts, schimba radical perspectivele solid statornicite privind raporturile dintre
  Blocul rasaritean si Republica Socialista Romania. Autorul demonstreaza convingator nevoia de a le reconsidera si a le regandi in ansamblul lor.

  Analiza, care indeamna la citit, dezvaluie capcanele multiple ale istoriei contemporane. In aceste vremi de repetate apasari asupra lumii cartilor si societatii romanesti, Editura RAO ne ofera o opera de substanta, o lucrare-reper a istoriografiei noastre.

  Prof. Acad. Dinu Giurescu
  Universitatea Bucuresti
  Senator, Parlamentul Romaniei (din 2012)


  PREFATA AUTORULUI
   
  Ca sovietolog, m-am implicat in studiile privind Romania in perioada de varf, post-destindere, a Razboiului Rece. Pe vremea aceea, spre sfarsitul anilor 1970, subestimarea semnificatiei declaratiilor, politicilor si actiunilor Romaniei si extrapolarea acestor atitudini si comportamente la ceilalti membri esteu ropeni ai Pactului de la Varsovia devenisera o practica uzuala in randul analistilor americani specializati in politica regiunii. Sursele romanesti care afirmau 'contrariul erau tratate cu neincredere. Cum Romania era pe atunci doar un subiect de interes periferic, am"clasat" aceasta informatie intr-un ungher indepartat al mintii. Mie nu-mi fierbea nicio oala acolo, daca pot sa spun asa.
  Vizitele repetate in Romania in anii 1980 si expunerea mea directa la conditiile de viata dure impuse populatiei in cursul respectivului deceniu nu au facut decat sa ma predispuna la aceeasi lipsa de incredere. Dupa 1989, cand am revenit in Romania, am inceput sa lucrez cu diverse oficialitati in probleme de prevenire a conflictelor etnice, de reformare a armatei si a serviciilor de informatii si de integrare in Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Faptul ca am putut remarca direct eforturile lor autentice de instaurare a democratiei in ciuda aparatului administrativ cvasi-distrus si a reactiilor ne constructive din partea unui Occident lipsit de bunavointa mi-a readus in minte atitudinile neIncrezatoare ale analistilor americani fata de sursele romanesti, atitudini pe care le observasem in anii Razboiului Rece. Astfel, dorinta de a descifra cauzele acestei continue perceptii gresite asupra intentiilor si comportamentelor Romaniei s-a transformat pentru mine intr-o preocupare constanta.
  Deja evidenta in volumul Fereste-ma, Doamne, de prieteni, aceasta preocupare este ilustrata mai explicit in lucrarea de fata. Cei dintai vor fi cei din urma reia firul conflictului manifestat intre Romania si Pactul de la Varsovia de acolo de unde fusese intrerupt in Fereste-ma, Doamne, de prieteni, in 1978, si il continua pana in prima saptamana a lunii decembrie 1989. Volumul incepe prin a aborda dificultatile pe care anomalia romaneasca le ridicase in fata an~h!tllor OCCidentali incepand cu sfarsitul anilor 1970 si pana in ajunul Revolutiei care a dus la caderea regimului comunist m-am bazat in documentarea mea, pe multe surse romanesti. Motivul  nu este nicidecum lipsa unor analize clare si bine realizate, fiinca acestea  nu lipsesc. Ele nu au fost insa reprezentate aici deoarece practica de a pune sub semnul intrebarii credibilitatea surselor romanesti era atat de extinsa, incat atunci cand am inceput acest proiect am preferat sa evit (aproape) in intregime acest risc, incercand sa creionez imaginea in principal din perspectiva rapoartelor si documentelor alcatuite de ceilalti membri ai Pactului de la Varsovia. Obstacolul"conceptiilor incetatenite" este unul greu de surrnontar. iar pentru a-i cominge pe ceilalti sa-I abordeze sunt necesare dovezi nu doar limpezi si comingatoare, ci incontestabile. Exceptiile pe care mi le-am permis sunt studii sau culegeri documentare cu anexe oficiale, pe motivul ca acestea pot fi accesate mai usor decat arhivele respective. Aceeasi logica a stat la baza website-ului wvvw.larrylwatts.com, pe care am postat circa 300 de link-uri si documente originale din arhivele fostilor membri ai Pactului de la Varsovia, ale fo tei Republici Sovietice Socialiste Moldovenesti, ale Agentiei Centrale de Informari a Statelor Unite, a Departamentului de Stat si ale Casei Albe, la care se vor adauga alte documente.
  Cei dintai ror fi cei din urma se constituie in esenta Intr-o serie de studii de caz.

  Unele examineaza principalele tinte ale operatiunilor clandestine si de dezinformare ale sovieticilor si procesul de sistematica atribuire eronata din cadrul aliantei. Altele se concentreaza asupra eforturilor romanesti de a bloca utilizarea Pactului de la Varsovia ca pe un instrument de proiectie a puterii sovietice, de folosire a medierii ca o modalitate de blocare a extinderii influentei sovietice in diverse regiuni ale lumii si de a urma politici de securitate si dezarmare capabile sa limiteze exercitarea puterii militare sovietice.

  Caldura cu care publicul roman a primit volumul Fereste-ma, Doamne, de Prieteni a fost coplesitoare pentru o lucrare de anvergura si dimensiunile ei. cu mai multe tiraje dupa cel dintai. lansat in 2011. Desi in cuprin ul au era reliefata discrepanta uriasa dintre politica interna restrictiva a Romaniei si cea externa evident liberala, unii au criticat lucrarea ca fiind o abordare .,unilaterala", deoarece nu aborda si situatia grea a populatiei in perioada regimului comunist.

  Coperti cartonate cu supracoperta
  Autor: Larry L. Watts
  Anul aparitiei: 2013
  Nr. pagini: 699
  Editura: Rao


  Prezentare - Fereste-ma, doamne, de prieteni. Razboiul clandestin al blocului sovietic cu Romania:

  Desi Romania era bine-cunoscuta pentru politica sa neconformista din cadrul Blocului Sovietic, doar cativa observatori din afara si-au dat seama de gradul de animozitate pe care aceasta il starnea in cadrul URSS si al altor aliati din cadrul Pactului de la Varsovia sau de cauzele punctuale ale acestei animozitati. In anii 1980, multi analisti occidentali incepusera sa puna la indoiala faptul ca aparentele conflicte cu Moscova si loialistii sovietici erau reale."Fereste-ma, Doamne, de prieteni" examineaza interesele strategice aflate in spatele relatiilor antagoniste ale Romaniei cu"aliatii" din Rasarit, motivatiile incredibilei sfidari a tarii noastre la adresa Moscovei, metodele de"eliberare" militara si de securitate din jugul sovietic, scopurile opozitiei fata de politicile de la Kremlin si, mai ales, reactia sovieticilor si a loialistilor din randul membrilor Pactului de la Varsovia in cele mai inalte consilii ale acestora, asa cum au fost acestea consemnate de lideri ai Partidului Comunist, de comandanti militari si de organe ale securitatii statului.


  Numar pagini: 720
  Anul aparitiei:  mai 2011

  Lasa un review

  Campurile marcate cu asterix sunt obligatorii.

  Stocul pentru acest produs este epuizat.

  Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

    Produsul a fost adaugat in cos