Produsul a fost adaugat in cos
  Vaisesika Sutra (Filosofia realista a Indiei antice)

  24.00 Lei

  Transport gratuit

  Comanda prin telefon: 0723.193.019

  Comanda prin telefon:

  0723.193.019

  ISBN: 5948417021148 Gen: Filosofie Limba: Romana Subgen: Religie Autor: Kanada Editura: Herald Coperta: brosata Data aparitie: 2010 Pagini: 176 Colectia: CARTI FUNDAMENTALE Format: 13 x 22 cm

  Descriere

  Vaisesika-sutra este unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei, anterior budhismului si contemporan cu etapele initiale ale sistemelor Vedanta si Samkhya. Desi nu se cunoaste nimic sigur cu privire la Kanada, legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate, este cert ca Vaisesika ia nastere in mediile brahmane, in mediile preotimii vedice si, in esenta, scoala reflecta interesul membrilor acestei caste in a gasi un raspuns la intrebarile legate de finalitatea ultima a vietii.

  Sistemul filosofic al scolii se insereaza in contextul ideologic al Indiei antice si nu incearca atat sa produca o revolutie in acest context, cat, mai degraba, sa elaboreze si sa detalieze anumite aspecte ideologice traditionale, tinand in special de sistemul cosmologic. Avand ca pretext al investigatiei filosofice un obiectiv de natura soteriologica si facand apel la o reflectie analitic-realista indreptata asupra multiplicitatii fenomenelor naturale si umane, scoala va consturi un sistem cosmologic amplu dezvoltat. Se incearca elaborarea unui sistem categorial cat mai cuprinzator, care sa dea seama atat de constituirea Universului fizic si a diverselor sale procese (cauzalitatea, miscarea) cat si de natura individului uman si a diferitelor sfere ale experientei umane (cunoastere, actiune, etica).
  Filosofia scolii se constituie in cel mai vechi sistem cosmologic bine elaborat din India, in cea mai arhaica structurare categoriala a Universului din filosofia brahmana.

  Lasa un review

  Campurile marcate cu asterix sunt obligatorii.

  Stocul pentru acest produs este epuizat.

  Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

    Produsul a fost adaugat in cos