Produsul a fost adaugat in cos
  Attila, Ginghiz-Han și Tamerlan. Viata si rolul lor in istoria romanilor
  • - 10%

  34.99 Lei

  31.49 Lei

  Economisesti 3.50 Lei

  Transport gratuit pentru comenzi peste 199 lei

  Gen: Istorie ISBN: 978-606-95622-7-7 Limba: Romana Tip carte: Clasica Autor: Manole Neagoe Editura: Bookstory Coperta: Brosata Data aparitie: 2023 Pagini: 304 Format: Fizic

  Descriere

  Manole Neagoe (1930-2019), cercetator stiintific, profesor universitar, doctor in istorie, se numara printre medievistii romani importanti care si-au dedicat intreaga activitate slujirii adevarului istoric, studiind cu pasiune si consecventa documentele istorice medievale (inclusiv cele occidentale). 

  Istoria noastra medievala este strans legata de istoria popoarelor nomade. Odata cu venirea hunilor, in secolul al IV-lea, incepe contactul cu popoarele turco-mongole, contact care se prelungeste pana in secolul al XVIII-lea. Formarea si continuitatea poporului roman sunt procese care se desfasoara in nemijlocita legatura cu popoarele migratoare. Aparitia relatiilor feudale si intemeierea statelor feudale Tara Romaneasca si Moldova sunt momente cruciale din evolutia poporului roman care stau sub semnul prezentei in spatiul carpato-dunarean sau in apropierea popoarelor turcice si mongole: pecenegii, cumanii, uzii si tatarii.

  Incepand din secolul al IV-lea si pana in secolul al XVIII-lea, teritoriile de la nordul Marii Negre, care apartinusera scitilor, au fost cucerite si controlate de popoarele turco-tatare. Romanii nord-dunareni, traind la o rascruce de drumuri intre Rasarit si Apus, in vecinatatea stepei eurasiatice controlate de populatii nomade, vor fi influentati in istoria lor medievala de aceste popoare de stepa. Primul contact cu populatia turco-mongola a avut loc in secolul al IV-lea, odata cu incursiunile hunilor care s-au indreptat spre Europa apuseana, pustiind-o. Atacurile tatarilor asupra teritoriilor locuite de romani au fost frecvente, incepand cu marea invazie din 1241. Sunt consemnate in documente luptele defensive ale domnilor romani impotriva hoardelor tatare. Construirea cetatilor medievale pe malul drept al Nistrului, de la Hotin (in nord) la Tighina si Cetatea Alba (in sud), a avut ca scop apararea teritoriului Moldovei de atacurile repetate ale tatarilor Nogai care stapaneau stepa de la nordul Marii Negre. Dupa caderea Constantinopolului, in 1453, istoria medievala romaneasca va fi influentata de prezenta pana la Dunare si extinderea Imperiului Otoman.

  In acest context sunt prezentati trei mari cuceritori  – Attila, Ginghiz-Han si Tamerlan –, precum si momente semnificative din istoria popoarelor mongole, care subliniaza valoarea lor militara. 

  Scopul lucrarii este acela de a ne atrage atentia asupra importantei pe care aceste popoare o au in istoria lumii, dar si asupra legaturii care a existat intre ele si istoria poporul roman. 

  Recomandate pentru tine

  Noutati

  39.51 Lei

  • - 10%

  67.05 Lei

  • - 10%

  69.21 Lei

  • - 10%

  49.41 Lei

  • - 10%

  64.26 Lei

  • - 10%

  59.31 Lei

  • - 10%

  59.31 Lei

  • NOU
  • - 10%

  59.31 Lei

  • - 10%

  59.31 Lei

  • NOU
  • - 10%

  Titluri de la acelasi autor

  Lasa un review

  Campurile marcate cu asterix sunt obligatorii.

  Stocul pentru acest produs este epuizat.

  Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

    Produsul a fost adaugat in cos