Produsul a fost adaugat in cos

  Raport asupra singuraratii

  39.99 Lei

  Produs momentan indisponibil
  Transport gratuit

  Comanda prin telefon: 0723.193.019

  Comanda prin telefon:

  0723.193.019

  ISBN: 978-606-776-179-5 Autor: Augustin Buzura Editura: Rao Pagini: 380 Format: 130 x 210 mm

  Descriere

  Un „caiet“ al autorului, dar si unul al protagonistului sau: doctorul Cassian Robert, fugit la varsta senectutii de acasa si retras undeva la munte, langa o fosta Statie meteorologica. Atat fuga, cat si izolarea protagonistului sunt simptomatice.
  In proza lui Buzura, personajul central este implicat in evenimente, dar isi asigura si o anumita distanta fata de ele. Mai mult, el se incarca de istoriile traite de altii, pe care le asculta rabdator sau le reconstituie minutios. Diferenta fata de alte contexte epice este ca, in acest caz, protagonistul simte acut ca i se apropie sfarsitul. Macinat de boli, medicul se retrage departe de lume, intr-o pustietate montana, unde spera ca, scriind, va putea sa-si regaseasca echilibrul. Evadarea e insa relativa. Lumea lasata in urma continua sa-i trimita semnale. O tanara pe cat de frumoasa, pe atat de insistenta il tot viziteaza pe Cassian, readucandu-i in fata ochilor trecutul. Mara e fiica Teodorei, iar defuncta Teodora a fost o dragoste mai veche, neconsumata, a barbatului.
  Augustin Buzura foloseste din plin, in romanul de fata, reteta senzationalismului epic, cu tot ce presupune aceasta: intamplari socante, deznodaminte tragice, curs imprevizibil al lucrurilor, care impun calea parcursului narativ. Dar aceste evenimente sunt insa atrase si integrate intr-o structura reflexiva, ba chiar intr-un mecanism care scoate la lumina intrebari si care are nevoie de fapte, de cat mai multe fapte, pentru a le interpreta si a le aseza in ordine. Cassian, aidoma scriitorului, e un colectionar de experiente. Medicul din ei lucreaza cu omul. Iar scriitorul i se alatura. 
  Fragment din volum:

  “Scriu cu mare efort, cu incordare si spaima. Fiecare cuvant e o povara capabila sa ma darame daca nu-i gasesc rostul si locul. Nu-mi dau seama ce va iesi, de ce ma tarasc printre fapte, de ce mi-e atat de frica de moarte. Scriu sa o aman, sa o mint ca trebuie sa mai aiba rabdare cu mine. Scriu, desi cu sentimentul ca nu am nimic de spus, zeci de ani n-am descoperit decat intrebari fara raspuns. Frica, foamea, asteptarea, iubirea si toate celelalte trairi au fost inutile de vreme ce nici acum nu le-am gasit un rost, o motivatie adanca. Sunt pentru ca sunt. Am trait pentru ca am trait. Viata mea, alcatuita din zeci si sute de vieti salvate, citite, asimilate sau chiar furate de la altii, se strecoara cu greu in umbra intrebarilor. Scriu cu indarjire, lasand intamplarile si oamenii sa se desfasoare cum vor. Nu-mi dau seama de ce se fac atatea legaturi ciudate intre intamplari, ce importanta anume au si unde vor sa ma duca. Ma simt un spectator banal, neputincios, care priveste invins un film in care nu se mai poate interveni. Oricum ar fi, mi-e clar ca nimic nu se mai poate repara, schimba, intelege. Sentimentele nu sunt pe masura unui organism vechi, ruinat, fara salvare, un organism-pedeapsa, mai mult pedeapsa ce trebuie ispasita. A curma prin vointa proprie acest chin: cel mai grav act de nesupunere fata de Creator. Ar trebui sa scriu ce simt, sa descriu incendiul ce ma tortureaza, dar n-am cuvinte, n-am forta necesara, n-am decat trairi fara nume, suferinte fara nume, spaime fara nume si un plans interior inecat in suflet. Organismul nu mai raspunde la comenzi; intre el si vointa se casca o prapastie de netrecut. Sufletul e intreg, viu, lucid, are nevoi, dorinte, flacara este neschimbata, dar ceara lumanarii aproape s-a sfarsit. Nu ma bucur ca traiesc, ci ma lamentez penibil ca voi muri."

   

  Lasa un review

  Campurile marcate cu asterix sunt obligatorii.

  Stocul pentru acest produs este epuizat.

  Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

    Produsul a fost adaugat in cos