Începutul noului an vine mereu cu planuri și vise noi. Sunt sigură că nu sunt singura care pe 1 Ianuarie își face tot felul de liste cu planuri și rezoluții pentru anul ce tocmai a început. Una dintre aceste liste conține mereu un mic ”plan” literar, adică câteva titluri pe care vreau neapărat să le citesc. Voi recunoaște faptul că rar mi s-a întâmplat să mă țin de listă, dar asta nu are nici o importanță.
Anul acesta, pentru că sunt sigură că și voi vă faceți liste cu cărți de citit în 2017, am scotocit printre paginile editurilor și am verificat noutățile editoriale pentru a vă oferi o listă cu 12 recomandări literare pentru anul 2017. Cu această ocazia, am avut timp să mă pun la curent cu planurile editurilor și am un singur lucru de spus: sper din toată inima să am timpul necesar să citesc toate cărțile superbe pe care aceștia ni le pregătesc.
Înainte de a începe lista, vreau să vă sfătuiesc să trageți un ochi la planurile editoriale ale editurii Librex Publishing. Printre autorii care vor fi publicați de ei anul viitor se numără Flavius Simion, Lavinia Călina și, numele de care sunt cel mai încântată, Monica Ramirez. Pentru a citi despre toate titlurile bune pe care editura Librex ni le pregătește, dați un click aici.
Încep cu editura Trei, care de-abia a publicat noul roman a lui Stephenie Meyer, Chimista. De data aceasta, Meyer a ales să lase vampirii la o parte și s-a concentrat pe partea psihologică al omului, construind un thriller care începe deja, la doar câteva săptămâni de la publicare, să cucerească întreaga lume literară. Eu una sunt foarte curioasă să văd cum scrie Meyer după ani buni de la publicarea ultimului roman, mai ales că cel de față nu are deloc elemente science fiction.
Tot de la editura Trei, vă recomand Casa Păpușilor de M.J. Arlidge
, a treia carte din seria Helen Grace, una dintre preferatele mele din 2016. Dacă încă nu ați intrat în fascinanta lume a detectivei Helen Grace, vă sfătuiesc să o faceți. Cărțile lui Arlidge sunt pline de suspans și de situații la limită care vă vor oferi un început de an dinamic!
Cei de la Leda Edge au decis să încheie anul editorial cu un titlu de-abia publicat în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Lumina iubirii de Jay Asher, autorul cărții Cele 13 motive care a făcut furori în lume acum câțiva ani. Noul roman a lui Asher vine cu o premiză la fel de interesantă ca și celălalt roman al lui și, personal, de-abia aștept să îl citesc!
Dacă Leda Edge a ales să termine anul cu Jay Asher, începutul lui 2017 este marcat de publicarea celui mai noul roman scris de Veronica Roth, Pecetea morții. Recent publicată în afară, noua carte a lui Roth aduce cititorilor o poveste la fel de interesantă și de captivantă ca și cea din seria care a consacrat-o, Divergent. Nu mai vorbesc depsre copertă, care este pur și simplu superbă.
De la editura Litera am ales un titlu de la una dintre autoarele mele preferate, Jojo Moyes. Este vorba despre Fata pe care ai lăsat-o în urmă. Deși nu este o noutate editorială, dacă nu ați citit încă cartea, vă recomand să o faceți. Cărțile lui Moyes au puterea de a te face să te simți mai bine și să ai impresia, măcar pe durata lecturii, că lumea este un loc mai frumos.
Întorcându-ne un pic în timp, următoarea cartea de pe listă este Petrecere până în zori de F. Scott Fitzgerald. Publicată în 2016 la Litera, cartea conține ultimele povestiri scrise de Fitzgerald. Este întotdeauna recomandat să ne întoarcem la clasici, iar Fitzgerald este întotdeauna o alegere foarte bună. Cărțile lui au o eleganță aproape amețitoare!
De la editura All, cartea care mi-a atras cel mai tare atenția (în afară de toate titlurile lui Guillaume Musso, evident) este Shantaram de Gregory David Roberts. Cele două volume de câte 900 de pagini fiecare spun autobiografia autorului. O poveste plină de lucruri parcă venite din altă lume, care a cucerit milioane de cititori de la lansare. Chiar dacă mărimea destul de mare a cărților mă sperie un pic, descrierea acestora mă face să le pun în vârful listei!
Următoarea recomandarea a fost publicată în 2016 la Nemira și este scrisă de Lauren Oliver. Mai exact, este vorba despre romanul Panica, pe care eu l-am citit în vara anului 2015. Dar asta nu are nici o importanță, pentru că vă pot garanta faptul că merită citit. Este o poveste frumoasă despre prietenie, loialitate și dragoste, cu un iz de dramă incredibil de captivant.
Anul 2017 aduce la editura Epica o carte absolut superbă: O mare de lacrimi de Ruta Sepetys, autoarea cărții Printre tonuri cenușii. Vă recomand acest titlu pentru că l-am citit în toamna anului 2016 și care mi-a plăcut la nebunie. Deși pentru mine nu se ridică la nivelul primei cărți scrise de Sepetys, este totuși o carte emoționantă, plină de substraturi și de lecții importante despre omenie și despre felul în caretragediile ne schimbă viețile. De neratat!
Planurile editurii Herg Benet pentru 2017 sunt multe și arată foarte bine, însă un titlu mi-a atras atenția mai mult decât celelalte. Jurnalul primei mele morți de Ioana Duda mi se pare cartea perfectă pentru un început de an diferit. Premiza mă atrage foarte mult, iar cele câteva citate din carte pe care le-am citit m-au convins că merită citită!
La sfârșitul anului 2016, editura Polirom a publicat cel mai nou roman a lui Haruki Murakami, Meseria de romancier, în care acesta vorbește despre viața lui și despre pasiunea pentru proză. Murakami este unul dintre autorii pe care consider că îi putem citi la orice oră, dar cu atât mai mult la începutul unui an, pentru că poveștile lui au puterea de a te face să vrei să trăiești cât mai mult și cât mai bine.
De la Rao vă recomand cartea Cinci copeici, autobiografia scriitoarei Sarah Stricker. În cartea aceasta, Stricker povestește despre copilăria ei, iar toți cei care au citit-o au spus că este una dintre cele mai emoționante povești pe care au citit-o vreodată. Eu sunt o înrăită cititoare de autobiografii, iar descrierea acesteia m-a convins că trebuie să o citesc.
Ei bine, acestea sunt cele 12 titluri cu care vă recomand să începeți anul 2017. Sper că v-am oferit puțină inspirație. Dacă v-ați făcut deja lista de lecturi pe 2017, aștept să mi-o lăsați în comentarii!
Cu această ocazie, vreau să vă urez un an cât mai bun, cu multă fericire, râsete, momente memorabile, reușite și, nu în ultimul rând, multe cărți bune. La mulți ani!
Articol scris de Bianca M. Călin