Anul acesta, primăvara începe cu multă voioșie, vreme frumoasă și, bineînțeles, câteva titluri numai bune de citit în acest anotimp superb. O dată cu soarele, reapare și pofta noastră de lectură. Ce poate fi mai frumos decât să ieși la plimbare într-o după-amiază însorită de duminică, alături de o carte bună? În plus, luna Martie este numai bună de făcut cadouri cele dragi, și cu toții știm că nu există decât câteva cadouri mai îmbucurătoare ca o carte. Tocmai de-asta, v-am pregătit opt titluri care sunt perfecte de făcut cadou de Mărțișor. Sau de citit afară la soare, după caz.
1. O viață măruntă – Hanya Yanagihara
O viață măruntă se numără printre cărțile care au luat cu val piața literară din întreaga lume. Recent publicată la editura Litera, cartea lui Yanagihara se concentrează pe viețile a patru absolvenți ai unui mic colegiu din Massachusetts, dezvăluind chinurile și luptele lor interioare. Am auzit numai lucruri bune despre acest roman, care a primit numai laude de la criticii literari. Subiectul pare foarte captivant, așa că sunt sigură că acesta este unul dintre romanele care ne vor face primăvara mai frumoasă.
2. O mare de lacrimi – Ruta Sepetys
O mare de lacrimi este cea mai recentă carte publicată de autoarea care a cucerit inimile cititorilor din România și nu numai, Ruta Sepetys. La fel ca și primul roman scris de ea, intitulat ”Printre tonuri cenușii”, O mare de lacrimi are ca subiect cel de-al Doilea Război Mondial și încercarea a trei refugiați de a scăpa de chinurile aduse de război, dar și de proprii lor demoni. Ruta Sepetys a reușit din nou să scrie o poveste frumoasă, care captivează și emoționează cititorul.
3. Simon și planul Homo Sapiens – Becky Albertalli
Simos și planul Homo Sapiens este un roman care a captivat milioane de cititori din întreaga lume și care își merită, cu siguranță, atenția. Avându-l în prim plan pe Simon, un adolescent homosexual nedeclarat, cartea vorbește despre probleme și greutățile care vin o dată cu adolescența. Un roman pentru adolescenți care poate fi citit la fel de bine și de adulți!
4. Ce-am găsit al meu să fie – Stephen King
Pentru fanii genului thriller și în special a lui Stephen King, Ce-am găsit al meu să fie este cartea perfectă pentru un început de primăvară palpitant! Volumul doi din seria Bill Hodges îl aduce în prim-plan pe Morris Bellamy, omul care și-a ucis autorul preferat în primul volum. După 35 de ani de la fapta aceasta, Morris iese din închisoare și revine la vechiurile obiceiuri. De data aceasta însă, detectivul Bill Hodges îi vine de hac în acest roman, care promite momente pline de suspans și mister.
5. Femeia inventată – Camille Laurens
Femeia inventată o are ca personaj principal pe Claire, o profesoară de patruzeci și opt de ani, recent divorțată, care refuză să renunțe la dorință. Pentru a-și urmări iubitul, își creează un cont fals de Facebook, în care se dă drept o tânără de douăzeci și patru de ani. Romanul acesta, publicat la editura Nemira, se confruntă cu neputința unei femei de a accepta trecerea timpului și schimbările care se produc o dată cu aceasta.
6. Câinii – Allan Stratton
Descris ca fiind un thriller psihologic pe care nu îl poți lăsa din mână, Câinii este un roman care a primit numeroase premii și nominalizări, fiind citit și adorat de milioane de oameni din întreaga lume. Personajul principal, Cameron, se mută dintr-un loc într-altul alături de mama lui, datorită faptului că tatăl lui îi urmărește. Sau cel puțin așa știe el, însă Cameron ajunge să realizeze că în spatele acestei afirmații se ascunde un adevăr mult mai înfricoșător. O poveste potrivită pentru fanii genului thriller!
7. Flori pentru Algernon – Daniel Keyes
Flori pentru Algernon a luat cu val lumea literară atunci când a fost publicat inițial în 1959. Chiar dacă este un roman pentru adolescenți, subiectul acestuia a atras atenția cititorilor de pretutindeni, fiind de o profunzime rar întâlnită. Acum, romanul este adus din nou în atenția cititorilor români de editura YoungArt. Eu una am de gând să citesc cartea aceasta cât mai repede, pentru că am auzit numai cuvinte de laudă la adresa ei, iar descrierea m-a convins!
8. Sticletele – Donna Tartt
Sticletele, câștigătorul premiului Pulitzer din 2014, continuă să impresioneze iubitorii de carte la ani de la publicare. Romanul lui Donna Tartt prezintă povestea lui Theo, un băiat de doar treisprezece ani, care a supraviețuit unui atac terorist în care și-a pierdut mama. Aceasta este una dintre cărțile pe care vrea neapărat să le citesc cât mai repede, pentru că subiectul mă atrage foarte mult și am înțeles că Donna Tartt este una dintre cele mai valoroase scriitoare a epocii contemporane.
Ei bine, sper ca aceste romane să vă facă primăvar și mai frumoasă! Sunt foarte curioasă dacă v-ați făcut un plan de citit. Dacă da, sau dacă aveți recomandări sau opinii despre titlurile de mai sus, vă aștept comentariile cu mare drag!
Articol publicat de Bianca M. Călin