Când corpul spune nu este cea mai cunoscută carte a medicului canadian de origine maghiară Gabor Maté, o carte devenită un adevărat fenomen, în întreaga lume. În esență, Gabor Maté încearcă să sublinieze în ea legătura dintre minte și corp cu privire la apariția bolilor terminale și felul în care stresul ne influențează starea fizică.
Din librăria online Librex se poate comanda inclusiv o ediție de colecție a cărții Când corpul spune nu.
Pentru a-și susține punctul de vedere, Gabor Maté se bazează în carte pe experiențele unor persoane, încercând să arate felul în care nivelurile lor de stres, personalitatea și tulburările emoționale le-au afectat viața. Pe parcursul întregii cărți, autorul subliniază importanța bunăstării emoționale și a mecanismelor de reducere a nivelului de stres. Prin utilizarea experienței sale clinice, a datelor din proiectele de cercetare existente, a dosarelor personale ale pacienților și a conversațiilor cu colegii săi, Gabor Maté arată cum nivelurile de stres sunt cauzele care stau la baza multor boli care ne afectează.
El arată impactul stresului inclusiv asupra cancerului și a bolii Alzheimer. Potrivit unor cercetări efectuate anterior, se pare că stresul crește riscul de a dezvolta aceste boli. Prin urmare, el pledează pentru o abordare holistică a tratamentului cancerului, de exemplu. E adevărat, există și unele voci care atrag atenția asupra câtorva puncte slabe ale cărții sale, printre ele fiind și faptul că în expunerea sa el se bazează foarte mult pe experiențele personale și unilaterale ale pacienților. De asemenea, se spune că nu face foarte multe referiri la sprijinul familiei, care este important pentru un bolnav, și nici la felul în care societatea ne modelează personalitatea, deoarece nivelurile de stres sunt adesea induse de circumstanțele din jurul nostru și nu provin întotdeauna din interior.
În ultimul capitol al cărții, autorul arată care sunt pașii pe care îi poate utiliza cineva pentru a-și gestiona nivelul de stres și pentru a deveni competent din punct de vedere emoțional. Acești șapte pași ai vindecării includ acceptarea, conștientizarea, exprimarea furiei, autonomia personală, atașarea sau dezvoltarea unui sprijin emoțional autentic, afirmarea autodeclarării și afirmarea valorii de sine. Acești șapte pași vor ajuta la transformarea personală și vor reduce nivelurile de stres care sunt dăunătoare pentru corpurile noastre. Marele său merit este faptul că stabilește o relație clară între minte și corp, ajutându-i astfel pe cititori să se gândească la impactul stresului asupra sănătății lor.
Un alt aspect apreciat de cititori este faptul că această carte arată impactul puternic pe care îl are ajutarea oamenilor să își exprime emoțiile, în special furia, în reducerea riscului de a dezvolta boli grave, atât fizice, cât și psihologice. De asemenea, cartea explorează felul în care traumele pot provoca modificări ale funcționării creierului, pot crește nivelul de excitație al sistemului nervos și pot cauza dureri pe termen lung și boli cronice. Dr. Maté îi îndrumă pe oameni să acorde atenție senzațiilor fizice din corpul lor, ca modalitate de a detecta impactul pe care îl poate avea starea lor emoțională asupra stării de sănătate.
După cum spuneam, dr. Maté folosește în argumentație și multe exemple de cazuri concrete, lucru care, la fel, este apreciat de cititori, deoarece în acest fel ei se regăsesc în unele dintre aceste exemple și îi ajută să înțeleagă partea mai teoretică, mai medicală a cărții. Chiar dacă există și voci critice, cartea este interesantă și, evident, expune o mulțime de idei și de exemple foarte utile, astfel că lectura ei este cu siguranță una din care aveți de câștigat.