Care sunt cele mai cunoscute citate din Shakespeare?

Unul dintre cei mai mari dramaturgi si poeti din istoria literaturii mondiale, William Shakespeare  a lasat o amprenta durabila asupra culturii globale. Opera sa vasta si variata exploreaza adancimile psihologiei si emotiilor umane, de la dragoste si pasiune pana la intriga si tragedie.

Capodoperele sale continua sa inspire si sa captiveze cititorii si spectatorii din intreaga lume, care descopera ca scrierile lui au ramas actuale, prezentand conditia umana universala.

 

Shakespeare si cultura pop

 

Chiar daca nu ai citit pana acum un text original, cu siguranta te-ai intalnit deja cu citate din Shakespeare. Gandeste-te, de exemplu, la faimoase fraze „Romeo, Romeo!” sau „A fi sau a nu fi”, pe care oricine le-a auzit sau utilizat cel putin o data.

La fel de celebra este si fraza „All the world's a stage”, reluata adesea in cultura pop. Un exemplu in aceasta directie este faimosul cantec de dragoste al lui Elvis Presley. Referinte la Shakespeare apar si in cinematografie, daca te gandesti la desenul Disney „Regele Leu”, inspirat de „Hamlet”, sau la „10 lucruri pe care le urasc la tine”, inspirat de „Imblanzirea scorpiei”.

Acestea sunt doar cateva exemple menite sa iti demonstreze importanta acestui scriitor, relevant pentru cultura generala. Daca vrei sa te familiarizezi cu opera sa ori daca esti in cautarea unui cadou deosebit pentru un copil, iti recomandam „Lumea povestilor lui Shakespeare”, o carte ilustrata, in care cele 12 dintre piesele sale de teatru sunt repovestite intr-un limbaj actual si accesibil.

Citate din Shakespeare demne de retinut

Traduse si jucate in toate limbile, operele lui Shakespeare reprezinta una dintre marile bogatii culturale ale umanitatii. In cele ce urmeaza, vei descoperi doar cateva citate din acestea care te vor ajuta sa intelegi farmecul pe care acestea il dovedesc in ciuda trecerii timpului.

-      „Nu exista bine sau rau, dar gandul le face asa.” (Hamlet)

-      „Azi iarna vrajbei noastre s-a schimbat.” (Richard al III-lea)

-      „Lasii mor de mai multe ori intr-o viata inainte sa moara definitiv; cei mai viteji nu musca din moarte decat o data.” (Iulius Cezar)

-      „Mai ascutit decat dintele unui sarpe este sa ai un copil nerecunoscator.” (Regele Lear)

-      „Eu sunt cel care a iubit fara intelepciune, dar bine.” (Othello)

-      „Nu tot ceea ce straluceste este aur.” (Negustorul din Venetia)

-      „Cursul dragostei adevarate nu este niciodata lin.” (Visul unei nopti de vara)

-       „Un cal! Un cal! Dau regatul meu pentru un cal!” (Richard al III-lea)

-      „Dragostea nu se priveste cu ochii, ci cu mintea. De aceea Cupidon este pictat orb.” (Visul unei nopti de vara)

-      „Vina, draga Brutus, nu este in stele, ci in destin.” (Iulius Cezar)

-      „Greu este acest cap care poarta coroana.” (Henry al IV-lea)

-      „Uneori Cupidon omoara cu sageti, alteori cu capcane.” (Mult zgomot pentru nimic)

-      „Acest tron regal al regilor, aceasta insula… Acest teren binecuvantat, acest pamant, acest taram, aceasta Anglie.” (Richard al II-lea)

-      „As da toata faima pentru o halba de bere si pentru siguranta mea.” (Henry V)

-      „Si tu, Brutus?” (Iulius Caesar)

 

Lista nu se incheie aici. Aproape orice a scris Shakespeare este memorabil, atat din punct de vedere filologic, cat si filosofic. Rasfata-te cu povestile sale si vei intelege mai multe despre conditia umana!

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: