Ce este terapia prin scris si cum te poate ajuta sa te echilibrezi emotional si sa-ti dezvolti o cariera ca scriitor?

Cuvantul este puterea prin care noi cream sau distrugem. Cuvantul este darul care vine direct de la Dumnezeu. La inceput, a fost Cuvantul, şi Cuvantul era la Dumnezeu, si Dumnezeu era Cuvantul”, sta scris in Evanghelia dupa Ioan, Intruparea Cuvantului.

Cuvantul este creator, iar scrisul este arta care ofera glas sufletului. Cuvantul este cel care te ajuta sa asterni pe hartie momente care-ti lasa urme adanci pe suflet sau care-ti fac inima sa tresalte de fericire. Din acest motiv, scrisul a ajuns sa fie inclus in tehnicile de psihoterapie, pentru a ajuta oamenii sa se regleze emotional si sa-si constientizeze problemele cele mai sensibile.

Terapia prin scris este extrem de reconfortanta si te ajuta sa iti explorezi propriul Eu, sub forma de constructii lingvistice imaginare sau chiar prin asternerea intamplarilor reale pe hartie, sub forma de jurnal.

Fiecare dintre noi este personajul principal in romanul vietii sale, asa ca ai un motiv in plus sa-ti asculti instinctul si sa iti lasi condeiul condus de suflet! Una dintre tehnicile psihoterapeutice folosite in timpul terapiei prin scris este externalizarea. Aceasta iti permite sa dai forma emotiei si sa o lasi sa prinda viata pe hartie. Decat sa ai urme de suferinta pe suflet, mai bine urme de cerneala pe hartie!

Terapia prin scris este reflexia sufletului tau sub forma de cuvinte. Aici, iti poti intalni adevaratul Sine, dezbracat de teama de etichete sau de prejudecati. Asumarea evenimentelor in lumina reflectorului emotional te va ajuta sa te eliberezi de energia negativa si sa te cunosti mai bine.

 

Cum te poate ajuta terapia prin scris sa-ti dezvolti o cariera ca scriitor?

Scrie pentru ca simti, scrie cum simti si ce simti! Odata ce pornesti de la acest deziderat, vei avea certitudinea ca textul tau are ”suflet”. Pagina cu pagina, vei reusi sa aduni fapte, ganduri, emotii, tipuri de personalitati si evenimente, care pot lua cu usurinta forma unui roman.

Fiecare rand scris va contribui la slefuirea tehnicilor de redactare si, impreuna, te vor ajuta sa iti formezi ”mana” ca scriitor. Odata ce ai prins gustul de a scrie, vei intelege ca, desi a inceput ca o pasiune, aceasta activitate poate lua si alte forme si poate fi transformata intr-o cariera. Astfel, punandu-ti imaginatia si creativitatea la lucru, vei putea sa construiesti mici povesti si nuvele, in care sa iti slefuiesti scriitura si sa incepi sa iti dezvolti o un stil propriu de a scrie, care sa poata fi recunoscut cu usurinta.

In timpul procesului de terapie prin scris, vei exersa o alta abilitate necesara ca scriitor: observarea si detasarea. Astfel, cu toate ca vei ramane conectat cu personajele povestilor tale, vei deprinde capacitatea de a te detasa de acestea suficient incat sa le poti observa, pentru a le construi personalitati puternice, distincte, care sa ajunga la sufletul cititorului si sa-i capteze interesul si atentia.

Un scriitor aflat la inceput de drum poate avea mai multe temeri care sa-l tina blocat si departe de stilou si foaia de hartie... sau de laptop. Printre acestea se numara:

·       gasirea subiectului ideal;

·       gasirea momentului ideal;

·       teama de volum (numarul de pagini vizate in mod ideal);

·       gasirea propriei voci ca scriitor.

Toate aceste temeri pot fi eliminate odata cu exersarea abilitatii de a scrie, in cadrul exercitiului de terapie prin scris. In primul rand, odata dezvoltata abilitatea de a scrie despre tine si de a te lasa ghidat de propriile emotii, vei reusi sa elimini atat preconceptia gasirii subiectului ideal, cat si a asteptarii momentului ideal. Odata trecut prin procesul de terapie prin scris, vei sti ca prezentul este cel mai bun timp, iar cel mai bun subiect suntem chiar noi, oamenii, cu povestile noastre de viata si cu personalitatile noastre.

Totodata, teama de a nu scrie suficient se va risipi, caci vei avea exercitiul de a scrie etapizat. Astfel, nu vei avea teama ca, odata ce te-ai intrerupt, inspiratia dispare. Vei sti ca inspiratia vine atat de la tine, cat si din lumea care te inconjoara, caci fiecare avem o poveste ce merita pusa in cuvinte!

Gasirea propriei voci ca scriitor este un pas pe care il descoperi in timpul exercitiilor de terapie prin scris si o etapa pe care o continui cu fiecare poveste, nuvela sau roman pe care le scrii. Fiecare dintre etape va contine si urme din sufletul tau si va fi marturia evolutiei tale. Iata AICI 5 biografii care-ti vor arata ca terapia prin scris chiar functioneaza si poate fi folosita atat pentru a te elibera, cat si pentru a evolua profesional.

 

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: