Sigur fiecare dintre noi a avut la un moment dat măcar o fantezie despre o viață paralelă. O viață în care eram parte din povestea unui roman preferat. Cu o viață complet diferită față de a noastră. V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața voastră în prezent dacă ați fi făcut alte alegeri într-un anumit punct al vieții? Ați visat cu ochii deschiși la multitudinea de vieți paralele care puteau izvorî din acea clipă?
Viața modernă ne sufocă cu milioane de opțiuni și decizii la tot pasul, așa că escapismul ajunge să fie tocmai în imaginarea lumilor în care am făcut alte alegeri, am fi spus alte lucruri. Poate contextul ar fi fost altul. Orice, doar să nu fim prezenți, trăind cu toată consecințele ireversibile.
Matt Haig - Jongler Între Ficțiune Și Non Ficțiune
Autorul englez Matt Haig este recunoscut pentru romanele bestseller „Cum să oprești timpul” și „Câteva motive să iubești viața”, însă de-a lungul carierei sale a întrepătruns lumea fanteziei cu cea a realității atât în cărți pentru copii, cât și în romane pentru adulți.
„Biblioteca de la miezul nopții”, cel mai nou roman al lui Matt Haig, nu se dezice de la stilul lui recognoscibil, prezentând multe din angoasele și regretele vieții de zi cu zi într-o poveste total ruptă de realitate. Mai mult, personajul principal, Nora, ajută pe oricine se simte ușor pierdut, să se identifice cu ea și cu drumul ei revelator din roman.
Biblioteca drept refugiu - Între viață și moarte
Inceputul romanului ne aruncă direct într-o situație fără scăpare: Nora vrea să moară.
Și-a perdut slujba, prietenii, fratele. Toate relațiile ei sunt terminate, chiar și pisica este moartă. Cel mai mult o afectează, însă, tristețea profundă de care nu mai scapă. Nu mai are speranță sau poftă de viață. Așa că îi pune capăt cu o supradoză. Lumea ei se întunecă.
Se trezește, însă, la un capăt de univers, într-o librărie infinită unde fiecare carte spune povestea unei realități paralele, o șansă de a trăi într-o altă viață de a ei. Aici avea șansa să vadă cum ar fi decurs întreaga ei existență dacă ar fi făcut alte alegeri, dacă ar fi putut da timpul înapoi, să transforme regretele în oportunități. Întrebarea este: poate Nora să găsească o variantă a vieții ei mai bună, în care să nu mai fie copleșită de tristețe și urmari tragice?
Opțiuni infinite, pentru o singură viață împlinită
Călătoria prin Biblioteca de la miezul nopții o pune pe Nora față în față cu întrebări despre ce înseamnă o viață împlinită, despre renunțări și prețul împlinirii unui vis în detrimentul altuia.
Doamna Elm, bibliotecara, o însoțește pe Nora în drumul ei printre posibilitățile infinite de vieți cu un rol precis: să îi fie puntea rațională dintre visările între două cărți. Pe de o parte avem opțiuni infinite, dar poate că nu există un timp inifinit în care Nora să poată alege. Pe de alta parte, descoperim posibilități infinite, însă doar o șansă la fiecare dintre ele.
Până la sfărșitul cărții, Nora traiește o mie de vieți, o bucățică din infinitul de posibilități, însă nu ne putem da seama pe care dintre vieți va alege să o trăiască.