Citate din Ana Blandiana care-ti vor schimba perspectiva asupra vietii si a fericirii

Ati vazut vreodata ochii unui copil bolnav? Gravitatea, tristetea, nemarginita uimire in fata durerii care se citeste acolo? Asta este ceea ce am vrut intotdeauna sa exprim in poezie” – este citatul cu care Ana Blandiana prezinta cititorilor sai mesajul pe care si-a dorit sa-l redea prin intermediul operelor sale.

Ana Blandiana (Otilia-Valeria Rusan) este poeta, publicista si disident anticomunist. In timpul regimului comunist, aceasta a avut de suferit din cauza represiunii ideologice. Ea a avut curajul de a infrunta oficialitatile comuniste, facand cunoscuta la Radio Europa Libera opinia publica internationala referitoare la adevarata situatie din Romania acelor vremuri.

Dupa caderea regimului comunist, Ana Blandiana s-a implicat in lupta pentru libertate si drepturile omului, numarandu-se printre fondatorii primelor organizatii ale societatii civile.

 

10 citate din Ana Blandiana care iti vor oferi o alta perspectiva asupra vietii

 

·       Este curios cum lucrurilor grave le place sa se deghizeze in haine frivole pentru a nu fi luate in seama.

·       Cum am devenit poet? As fi tentata sa raspund: nascandu-ma.

·       Ar trebui sa ne nastem batrani,

Sa venim intelepti,

Sa fim in stare de-a hotari soarta noastra in lume,

Sa stim din rascrucea primara ce drumuri pornesc

Si iresponsabil sa fie doar dorul de-a merge.

Apoi sa ne facem mai tineri, mai tineri, mergand,

Maturi si puternici s-ajungem la poarta creatiei,

Sa trecem de ea si-n iubire intrand adolescenti,

Sa fim copii la nasterea fiilor nostri.

Oricum ei ar fi atunci mai batrani decat noi,

Ne-ar invata sa vorbim, ne-ar legana sa dormim,

Noi am disparea tot mai mult, devenind tot mai mici,

Cat bobul de strugure, cat bobul de mazare, cat bobul de grau…

·       Intre pasiune si suferinta asemanarea este atat de mare incat, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns sa le confunde si sa le boteze cu acelasi cuvant: patima, a patimi. O ironie filologica.

·       Ii plang pe prosti si prostii ma inving.

·   Toti avem talent, dar talentul nu este decat un mijloc de tractiune cu care unii transporta diamant, altii carbune, si atat de multi materiale sintetice.

·       Suntem nefericiti nu pentru ca ne lipseste fericirea, ci pentru ca absenta ei nu atarna de noi.

·       Sunt fericita cand reusesc sa fiu singura si sufar caineste cand sunt lasata singura.

·       Traitul si cititul nu se afla pe trepte diferite ale intensitatii, ci numai in stari de agregare diferite.

·     Pentru a tinde spre fericire trebuie sa credem ca fericirea este posibila, pentru a ne apropia de adevar trebuie sa credem ca adevarul poate fi spus.

 

Carti semnate de Ana Blandiana care sa-ti satisfaca pofta de lectura si dorinta de cunoastere

Daca nu ai citit inca nicio lucrare semnata de renumita poeta, iata cateva sugestii de titluri pe care le poti regasi in oferta noastra:

 

·       Sora lume –  autoarea descrie aceasta carte drept o continuare a volumului ”Falsul tratat de manipulare”, un ”itinerariu ce leaga intre ele punctele de sprijin ale intelesului si nefericirii lumii” prin care aceasta a trecut.

·    Povestiri fantastice – este un volum care reuneste 17 nuvele, din mai multe aparitii editoriale. Acestea se remarca printr-o varietate de exprimari ale fantasticului, diversitate generatoare de ”clipe de mare puritate a emotiei si fara putinta de uitare”. Este un volum ce te va purta in lumi fantastice, care te vor emotiona si care-ti vor aminti de Proust; o incercare feminina de fixare a fantasticului in cotidian;

·      Variatiuni pe o tema data – este o carte sublima intre lumea de aici si cea de dincolo. Este un volum scris ca un dialog cu Romulus Rusan, sotul autoarei, plecat din aceasta lume de curand. Este un volum plin de lumina si de profunzimea unui sentiment care depaseste limitele lumii naturale, constituind inca o dovada a faptului ca dragostea trece dincolo de moartea fizica. Poeta descrie acest volum drept ”un poem de dragoste despre nedespartirea prin moarte. Cea mai metafizica dintre cartile mele”;

·     Cartea cu delfini – este un volum in care Ana Blandiana ofera cateva ”imagini”, intr-un interviu extins, despre viata si opera sa literara.

 

·     Povesti de dragoste la prima vedere – este un volum care iti propune cinci povesti de dragoste la prima vedere. Cand Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ana Blandiana, Nicolae Manolescu si Ioana Parvulescu sunt autorii povestilor, nu este exclus sa te indragostesti fulgerator de aceasta carte.

 

Navigheaza oferta completa de carti din gama librex.ro si asigura-ti ”minutul” de lectura atat de necesar pentru hrana si sanatatea creierului.

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: