sursa foto: unsplash.com
În jurul cărților de istorie s-au țesut foarte multe controverse și mituri. Cel mai adesea, oamenii sunt reticenți în fața acestui tip de lectură, crezând că istoria prezentată a fost alterată. Ce-i drept, unele cărți de istorie sunt subiective și prezintă doar unele puncte de vedere sau prezintă informații ce au fost ușor modificate, însă de regulă acele cărți sunt publicate în regim individual, direct de către autori, nu prin intermediul unei edituri.
Și totuși, cum putem să ne asigurăm că vom citi doar cărți ce prezintă faptele istorice într-un mod obiectiv, bazate pe surse veridice, surse ce pot fi verificate oricând de către oricine? În cazul în care vrei să afli răspunsul la această întrebare, te sfătuim să citești în continuare și să urmezi sfaturile pe care ți le vom prezenta, pentru a te asigura că vei cumpăra cărți ce merită atenția ta.
1. Cumpără-le dintr-o librărie de încredere
Este foarte important să alegi cărți din librării de încredere, care în general vând doar cărți necontroversate. Uneori, pe piață ajung și cărți cu informații eronate și acest lucru se întâmpla nu numai în domeniul istoriei. De aceea, este important să optezi pentru o librărie onestă, care nu ar vinde niciodată cărți controversate și care ar reacționa imediat dacă un astfel de titlu s-ar afla la vânzare. O librărie în care poți avea încredere și de unde poți cumpăra carti de istorie calitative este LIBREX.
2. Caută informații despre autori
Dacă nu ai mai citit până acum cărți de istorie și nu știi care sunt cei mai buni autori, care prezintă faptele în mod obiectiv sau dacă pur și simplu vrei să citești o carte de la un autor despre care nu ai o părere, cel mai bine este să te informezi. Caută informații și vezi dacă acel autor se pliază pe standardele tale, dacă împărtășiți aceleași viziuni și dacă scrierile sale au stârnit controverse sau nu.
3. Nu alege cărți cu subiecte ,,senzaționale”
Curiozitatea este în firea omului și deseori s-ar putea să simți tentația de a citi o carte cu un subiect senzațional, cu un titlu ce promite multe. Însă, de cele mai multe ori, fie titlul nu are legătură prea mare cu subiectul cărți, fie te vei trezi că ai citit o carte scrisă parcă de jurnaliști avizi după subiecte senzaționale, dar care nu au legătură cu realitatea. De aceea, înainte de a ceda tentației, află dacă acel subiect este adevărat și dacă merită să te informezi mai mult în legătură cu el.
4. Cere recomandări
Ai prieteni sau cunoscuți pasionați de istorie? În cazul acesta, roagă-i să îți recomande câteva dintre cărțile ce le-au plăcut în mod special și pe care le consideră obiective din punct de vedere al prezentării faptelor.
5. Întreabă experții în domeniu
Nu în ultimul rând, dacă ai citit o anumită carte și ai rămas cu nelămuriri sau dacă vrei să citești un volum despre care nu ești sigur că prezintă fapte reale, cel mai bine ar fi să întrebi un expert în domeniu: un profesor de istorie, un cercetător și așa mai departe.
În încheiere, am vrea să știm care sunt criteriile pe baza cărora alegi să citești tu cărțile de istorie!