Sursa foto: https://unsplash.com/photos/cwGk-u9PHOo
Cititul este unul dintre cele mai potrivite hobby-uri atat pentru copiii, dar si pentru adulti. De aceea, este bine sa le insufli copiilor dragostea pentru lectura inca din primele luni de viata. Exista carti speciale pentru bebelusi si mai apoi pentru copii, pe care le puteti citi impreuna. Poti comanda cele mai frumoase carti de copii de la LIBREX, iar in continuare iti vom prezenta cinci metode prin care poti determina un copil sa se indragosteasca de lectura!
1. Prin propriul exemplu
Indiferent de varsta, copiii invata cel mai bine prin imitare. Daca din primii ani de viata, vei citi alaturi de copil sau vei citi cat timp se joaca, va intelege ca este o activitate placuta si isi va dori sa citeasca la randul sau, cand va veni timpul. Este foarte important si sa cititi impreuna, indiferent daca ne referim la povesti sau carti care sa il invete sa desfasoare o anumita activitate, cum ar fi cartile menite sa il invete alfabetul, ceasul sau carti despre mersul la gradinita.
2. Prin joc
Chiar si cele mai dificile activitati pentru un copil pot fi invatate foarte repede prin joc. De aceea, poti inventa jocuri despre citit, il poti incuraja sa dea paginile cat mai repede, pentru a se obisnui cu aceasta actiune. Practic, ai nenumarate posibilitati de a face un copil sa se indragosteasca de lectura prin puterea jocului. Poti chiar si sa implici jucariile preferate sau chiar animalutul de companie.
3. Cu ajutorul unor carti de interes pentru el
Fiecare copil are propriile preferinte, exact ca un adult. Spre exemplu, unii copiii adora cartile cu plante si flori, pe cand altii doar cartile cu personaje de desene animate. La fel, unii copiii pot avea preferinte in ceea ce priveste o serie de personaje, iar altii sa prefere cartile clasice de povesti. Nu exista o reteta universala valabila, ci trebuie doar sa ii oferi copilului cat mai multe carti si sa vezi la ce raspunde pozitiv. Daca stii ca ii place un anumit personaj din desenele animate, cauta sa ii oferi carti cu acesta si vei observa bucuria din ochii lui.
4. Prin prezentarea avantajelor cartilor
In momentul in care copilul incepe sa inteleaga mai bine tot ceea ce ii explici, ii poti spune cat mai simplu care sunt avantajele cartilor. Bineinteles ca un copil de 3-4 ani nu va intelege ceea ce inseamna dezvoltarea vocabularului si faptul ca activitatea de a citi ii va mentine creierul sanatos, insa cu siguranta vei gasi explicatiile potrivite.
5. Prin limitarea accesului la ecrane
Tehnologia face parte din viata noastra, a tuturor si deja nu mai este un moft, ci o necesitate. De aceea, copilul trebuie sa inteleaga ca poate folosi telefonul sau tableta un timp limitat, doar in scopuri educative (spre exemplu pentru a invata o limba straina sau pentru a invata o anumita activitate, cum ar fi numaratul) sau pentru a urmari desene animate din cand in cand, iar in rest isi poate petrece timpul jucandu-se si rasfoind carti adecvate varstei sale. Chiar si copiii care de obicei petrec foarte mult timp in fata ecranelor, pot fi convinsi sa citeasca, daca sunt alese cartile potrivite.
In incheiere, am vrea sa stim cum ti-ai convins tu copilul sa citeasca!