Cum scrii o carte? Raspunsul pe care orice scriitor aspirant ar dori sa-l afle

Cum scrii o carte?” - este o intrebare pe care si-o pune orice indragostit de litere si literatura. Indemnul lui Ion Heliade - Radulescu, ”Scrieti baieti, numai scrieti” trebuie sa fie raspunsul care-ti vine in minte ori de cate ori te asezi in fata colii albe ce-ti apare pe monitorul calculatorului. Lasa cuvintele sa curga, spune-ti povestea si, apoi, lasa publicul sa decida daca ea va trece testul! Si nu te descuraja! Daca nu ai avut succes azi, asta nu inseamna ca maine, poate, nu vei reusi sa scrii un text care va deveni un best-seller international.

 

Cu toate acestea, intrebarea ”Cum scrii o carte?” are sens si raspunsuri care sa te ghideze in construirea povestii tale. Iata cateva reguli generale de care trebuie sa tii cont atunci cand scrii o carte:

 

·       alege-ti un public tinta – astfel vei reusi sa folosesti un limbaj adaptat cititorilor vizati. Spre exemplu, daca iti doresti sa scrii o carte pentru copii, atunci va trebui sa ai in vedere constructii simple, care sa poata fi intelese de micuti. Daca doresti sa scrii o carte care sa ajunga, indeosebi, la inima publicului feminin, atunci trebuie sa ai in vedere subiecte / teme de interes pentru femei;

·       varsta publicului tinta – la fel ca si publicul, varsta viitorilor tai cititori are un impact important asupra tipului de scriitura abordat. Spre exemplu, daca doresti sa scrii o carte pentru adolescente, atunci va trebui sa alegi un subiect de interes acestui segment de varsta. In cazul in care iti doresti sa te adresezi femeilor mature, cu experienta de viata, va trebui sa construiesti o poveste mai sofisticata in acord cu experienta de viata si problemele de interes ale segmentului de public vizat;

·       domeniu – inainte de a incepe sa scrii prima ta carte, incearca sa clarifici daca ea va fi un roman de dragoste, o poveste SF sau un volum de specialitate (istorie, filosofie, dezvoltare personala etc.);

·       mesaj – nu poti pleca la lupta fara arme, asa ca inainte de a incepe sa creionezi primele trasaturi ale personajului tau, pune-ti intrebarea: ”Ce vreau sa transmit cititorilor mei?” si defineste-ti in minte mesajul pe care vrei sa-l transmita povestea ta.

 

Dupa ce ai parcurs pasii de mai sus, poti spune ca ai elementele esentiale pentru a intocmi scheletul povestii. Aseaza-te la birou si scrie! Lasa povestea sa prinda viata si scrie!

Cum scrii o carte? Detaliile care fac diferenta dintre reusita si esec

 

Primul pas este sa scrii ghidat de emotia pe care doresti sa o transmiti cititorilor tai. Scrie, scrie si iar scrie! Pastrarea motivatiei este unul dintre cele mai importante detalii care fac diferenta dintre reusita si esec. Incearca sa nu revii asupra textului scris pentru a evita eventuale blocaje din cauza unor corecturi. Ai incredere in instinctul tau de scriitor si da frau liber imaginatiei!

 

In momentul in care consideri ca ai ajuns cu povestea la sfarsit, reciteste cu voce tare si efectueaza corecturile necesare pentru a obtine un text coerent si interesant pentru cititor. Apoi, apleaca-ti atentia asupra detaliilor ce tin de tehnoredactare si alege formatul impus de fiecare editura in parte. Majoritatea editurilor prefera formatul clasic: Times New Roman, caractere de 12, spatiere 1,5 – 2.

 

Odata finalizat si acest pas, poti spune ca ai primul tau manuscris! Drumul de la manuscris la carte nu este lung, insa este decis de increderea pe care tu o ai in textul tau. In concluzie, urmatorul pas pe care-l ai de facut este sa trimiti manuscrisul tuturor editurilor carora crezi ca ar putea fi interesate de el.

 

Exista multiple moduri de a publica o carte, iar asta, din nou, tine doar de increderea pe care tu o ai in abilitatile tale de scriitor si in povestea pe care ai creat-o. Daca nu ai rabdare sa astepti raspunsul unei edituri, atunci poti alege sa publici in regim propriu.

 

2 autori pentru care succesul s-a lasat asteptat

 

Elizabeth Gilbert a cunoscut succesul literar la varsta de 34 de ani, dupa 13 ani de incercari, odata cu publicarea romanului ”Mananca, roaga-te, iubeste”, in anul 2006. Scriitoarea si-a inceput cariera in anul 1993 cand revista Esquire a publicat una dintre nuvelele ei. Cu toate ca in intervalul 1993 – 2006 Elizabeth Gilbert a mai publicat diverse carti, niciuna dintre acestea nu s-a bucurat de recunoasterea pe care a avut-o ”Mananca, roaga-te, iubeste”, roman care a fost tradus in 46 de limbi, a fost vandut in peste 15 milioane de exemplare in toata lumea si a stat la baza ecranizarii filmului cu acelasi nume.

 

Marin Preda este unul dintre autorii romani care ar fi ramas necunoscuti, din cauza lipsei de incredere in puterea scriiturii sale.

 

Marin Preda si-a făcut debutul literar in anul 1942 cu schita ”Parlitu’”, iar succesul l-a cunoscut abia in 1955 odata cu publicarea romanului ”Morometii”, scris in perioada 1949 – 1945. Timp de 10 ani, romanul considerat capodopera autorului a stat ascuns, pana ce a fost descoperit de prima sa sotie, Aurora Cornu. Poeta povestea intr-un interviu: ”Dumnezeu ni l-a dat pe Marin Preda, dar ”Morometii” vi l-am dat eu. Eu i-am descoperit manuscrisul cu copilaria lui in sertar, pe care nu voia sa-l publice. El bagase deja personaje in alte scrieri, pe Adam Fantana, Marioara Fantana. A publicat ”Morometii” si voia sa scrie ”Risipitorii”.

 

  Produsul a fost adaugat in cos