Pentru pasionații de istorie, cărțile Helenei Rappaport sunt o adevărată comoară. Foarte minuțios documentate și scrise într-o manieră accesibilă, literatura ei istorică este o plăcere. Iar familia Romanov a exercitat dintotdeauna o fascinație aparte pentru cei care privesc spre perioada ei de gorie, mai ales. După cum spune și titlul - După căderea Romanovilor. Elita rusă în exil la Paris -, în această carte ni se oferă însă o relatare despre soarta familiei Romanov după ce membrii ei au fugit din calea revoluției bolșevice. Refugiați în majoritate la Paris, dar și prin alte orașe ale Europei, Romanovii vor avea parte de o soartă sinuoasă, cu bune și rele, prezentată de autoare pe fundalul faimoasei Belle Epoque.
Dar nu numai pe Romanovi îi vom întâlni în această carte. De fapt, Helen Rappaport recreează imaginea de ansamblu a refugiaților ruși din perioada respectivă. Astfel, avem o imagine a Parisului anilor nebuni, în care se întâlnesc deopotrivă oameni foarte bogați - precum unii dintre Romanovi, dar și alți nobili ruși fugiți din calea tăvălugului bolșevic - și artiști foarte săraci. Nobili ruși nevoiți să lucreze ca șoferi, ușieri sau să presteze te miri ce alte munci de care habar n-aveau, membri ai familiei regale ruse care împrăștie cu bani în stânga și-n dreapta, poeți ruși, dansatori, pictori, femei stilate, femei ușoare... un amalgam de personaje reale care se mișcă pe fundalul unui Paris în continuă schimbare.
Este o relatare pe alocuri amuzantă, dar în esență tristă, pentru că vorbim despre o lume smulsă din mecanismele ei obișnuite și obligată să supraviețuiască în cu totul alte condiții. Unii reușesc să își păstreze banii, alții nu, pentru că nu este ușor să faci această trecere bruscă de la huzur la disperare, uneori. Pentru că, așa cum aminteam mai devreme, nu doar Romanovii au luat calea exilului când a venit Revoluția. Peste o sută de mii de ruși s-au înghesuit pe navele trimiste de aliați în portul Odesa pentru a-i evacua spre Constantinopol mai întâi și abia apoi spre Europa. Foarte mulți dintre aceștia au ajuns pe străzile Parisului, unde au luat cu ei cultura și obiceiurile de acasă, pe care au încercat să le păstreze.
Așa se face că vă veți întâlni în carte cu personaje precum Serghei Diaghilev, Igor Stravinski, Chagall, Ivan Bunin și mulți alții, care își vor lăsa pentru totdeauna amprenta asupra culturii și artei universale. Dincolo de detaliile referitoare la viețile acestor imigranți, veți descoperi și multe detalii sociale și economice ale Parisului din acea vreme, o adevărată frescă a acestui oraș ce a exercitat dintotdeauna o fascinație aparte pentru toată lumea, atât oameni de rând, cât și oameni celebri.