In ziua de astazi, suntem foarte norocosi pentru ca avem libertatea de a face (aproape) tot ce vrem, cand vrem. Putem hotari ce meserie sa alegem, unde sa mergem in vacanta, cat sa dormim, ne putem alege prietenii si putem citi tot ce ne dorim. Poate nu ni se par iesite din comun aceste drepturi, insa in istoria nu foarte indepartata, nu le aveam. Si nu ne referim doar la perioada comunismului in Romania si nu doar la romani. Aproape toate popoarele au avut momentele lor de cotitura, insa de departe cele mai grele momente au fost cele din timpul Razboaielor Mondiale.
Poate acum ni se pare incredibil prin ce au trecut oamenii si mai ales, cum au reusit sa supravietuiasca si mai ales, sa gaseasca momente in care sa se bucure de lucruri mici, pe care poate in ziua de astazi nu le mai apreciem. Asa ca din cand in cand, este bine sa ne aducem aminte de aceste vremuri si sa fim recunoscatori pentru timpurile in care traim.
Sunt foarte multe carti ce prezinta realitatea trista din timpurile apuse ale dictatorilor ale Razboaielor Mondiale. Va sugeram sa cititi macar una dintre aceste carti si va garantam ca dupa ce o veti lectura, o sa incepeti sa apreciati mai mult viata pe care o aveti si toate lucrurile marunte la care alti oameni nici macar nu au indraznit sa viseze.
Iar dintre acele titluri care prezinta situatia oamenilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, vrem sa va recomandam Hotul de Carti, de Markus Zusak. Este o carte impresionanta, ce a atras atentia a milioane de oameni si care a fost ecranizata in anul 2013, avandu-i in rolurile principale pe Geoffrey Rush, Emily Watson și Sophie Nélisse.
Hotul de Carti a castigat peste 8 premii in literatura si a reusit performanta de a ramane in topul best-seller-urilor New York Times timp de 230 de saptamani. De aici puteti concluziona si voi ca este o carte ce merita toata atentia voastra, o carte deosebita, care a impresionat milioane de oameni la momentul aparitiei si care continua sa cucereasca inimi chiar si acum, la 14 ani de cand a fost publicata.
Poate o sa va intrebati de ce este atat de apreciata cartea. Nu vrem sa va stricam bucuria lecturii, asa ca o sa va prezentam pe scurt actiunea si mai mult ca sigur o sa vreti sa o cititi. Cartea prezinta realitatea trista a oamenilor ce locuiau in Germania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Asa cum bine stiti, partidul nazist era unul extremist, iar oamenilor le erau rapite aproape toate drepturile, inclusiv cel de a citi ce isi doresc. De aceea, existau foarte multi carti interzise, pe care totusi oameni isi doreau sa la citeasca.
Astfel, cartea o prezinta pe Liesel, o tanara ce fura carti interzise si le citea pe ascuns cu tatal sau adoptiv, in timp ce se adaposteau de pericolele razboiului. Familia adaposteste si un baietel evreu, pe nume Max. Deja pericolul era si mai mare, nu doar din cauza lecturii, ci si a protejarii unui baietel evreu in Germania. Pentru a trece mai usor pentru clipele oribile cauzate de razboi, familia continua sa citeasca, gasindu-si alinare in lectura.
Aceasta carte este nu doar despre o fetita care ajunge sa fure carti, ci despre cum cartile ne ajuta sa depasim momente dificile din viata. Asa ca v-o recomandam din tot sufletul!