Top 5 cele mai bune carti romanesti care iti schimba viziunea asupra vietii

Literatura este locul in care fiecare dintre noi putem regasi parti din noi, in care putem trai mai multe vieti si, totodata, locul in care reusim sa ne adunam si sa ne limpezim viziunea asupra vietii.

Am realizat un top 5 cele mai bune carti romanesti care trebuie sa faca parte din biblioteca ta, ce poarta semnatura unora dintre cei mai apreciati scriitori autohtoni. Fiecare dintre cele cinci volume recomandate te va purta in lumi diferite si iti va completa filosofia de viata si viziunea asupra lumii in care traim.

Theodoros, de Mircea Cartarescu

Cel mai recent roman al lui Cartarescu este o carte care te va intriga, care va starni in tine emotii de neinteles si care te va prinde in universul lui ca intr-o panza de paianjen, astfel incat nu-ti vei gasi linistea pana cand nu-l vei termina. Este uluitor modul in care autorul reuseste sa intersecteze domnia lui Solomon cu girafa nubiana Zarafa oferita de Muhammad Ali conducatorilor europeni in 1827 sau cu inventia stiloului de catre Petrache Poenaru sau cu Mitul Zburatorului.

Theodoros, care incepe ca Tudor, continua ca Theodoros si se desavarseste sau distruge ca Thewodro, este personajul care creeaza un roman-basm al devenirii. Personajul principal, Theodoros, ne face sa ne intrebam cat putem empatiza cu drama unui om malefic caruia i se distrug toate sperantele. Theodoros ne vorbeste despre Judecata Lumii, despre iertare, sacrificiu, despre luptele sau atrocitatile vietii.

Universuri imaginate, renuntari, lumi care colcaie de urechelnite, paianjeni, minciuni, despotisme, degradari, disperari, pieiri ale visului de liubov, palate de sticla facute tandari, porti deschise spre lumi nesperate.

Este de-a dreptul miraculos sa poti scrie asa ceva. Theodoros este o experienta literara care iti va schimba intr-un mod profund perceptia asupra realitatii si asupra puterii de imaginatie a omului. Cea mai recenta lucrare semnata de Mircea Cartarescu nu este inclusa doar pe lista noastra a celor mai bune carti romanesti, ci are mari sanse sa fie castigatoarea Premiului Nobel din acest an.

Confesiunile unui cafegiu, de Gheorghe Florescu

Este un volum care surprinde fidel modul de viata in Epoca de Aur a Romaniei. Lectura – desi voluminoasa – este usor de parcurs, iar finalul este absolut savuros.

Civilizatii si tipare istorice, de Neagu Djuvara

Este o carte care te va surprinde cu interpretari frapante. Este un volum care iti va oferi o lectie interesanta de istorie. Scrisa in 1975, in limba franceza, aceasta carte prezinta succint 11 civilizatii si indica multiple asemanari intre acestea privind durata, fazele de evolutie, manifestarile artistice etc. Volumul reprezinta un punct major de referinta in cunoasterea trecutului istoric, dar si pentru aprecierea reala a prezentului, ceea ce o face sa-si merite incontestabil locul in top 5 cele mai bune carti romanesti.

Razne, de Emil Cioran

Intreg amarul fiintarii se evapora la ideea ca oricand e in putinta noastra sa-l curmam, ca ascundem in noi insine imensa libertate a absentei noastre si ca ne putem rascumpara caderea in dureri sterpe sau in banalitate prin genialitatea negativa a sinuciderii.“ - Cioran.

Volumul acesta reprezinta o carte despre definirea neantului care traieste si moare odata cu omul. Este o carte care te va solicita emotional si care te va determina sa-ti privesti in ochi si cele mai adanci suferinte. O astfel de carte provocatoare din punct de vedere emotional iti va oferi ragazul de a gasi energia pentru a depasi momentele de suferinta si de a iesi invingator din lupta cu aceasta.

Sora lume, de Ana Blandiana

Autoarea descrie aceasta carte drept o continuare a volumului ”Falsul tratat de manipulare”, un ”itinerariu ce leaga intre ele punctele de sprijin ale intelesului si nefericirii lumii” prin care aceasta a trecut. Compasiunea – acesta este sentimentul resimtit pe care lumea prin care a trecut i l-a starnit scriitoarei. Volumul Anei Blandiana te va face sa reflectezi asupra bucuriei de a calatori si de a cunoaste lumea intreaga.

Cu toate ca nu o spune in mod direct, aceasta lasa impresia, printre randuri, ca tocmai eforturile depuse si dificultatile financiare suferite i-au intensificat bucuria calatoriilor si descoperirea lumii. Odata citita aceasta carte, vei intelege si vei aprecia la adevarata valoare importanta posibilitatii de a calatori liber in lumea intreaga.

Consulta oferta completa de carti si nu sta pe ganduri. Comanda cele mai bune carti romanesti si ofera-ti prilejul de a-ti imbogati cultura generala si de a te extrage din cotidian pentru a putea avea o imagine de ansamblu mult mai clara asupra vietii si realitatii inconjuratoare.

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: