Există momente când avem nevoie de povești ce se remarcă prin atmosfera pe care o creează. Un strop de melancolie presărată cu un pic de mister este tot ce ne trebuie pentru a fi atrași într-o lume ce ne duce departe de grijile cotidiene. Pentru astfel de momente vă recomandăm romanul Umbra mamei, de Nikola Scott. Este un roman de debut, lucru care îl face cu atât mai remarcabil, pentru că este o poveste fermecătoare, foarte bine scrisă. Romanul a apărut în Colecția Raftul Denisei, a Editurii Humanitas și o puteți comanda online de pe Librăria Librex.
Eroina principală este și naratoarea poveștii, Addie, a cărei voce ne poartă de-a lungul anilor în două universuri temporale, trecutul și prezentul, care, după cum veți vedea, nu sunt niciodată complet separate, întotdeauna există secrete care trec de granițele timpului și ne influnețează astfel viețile. Addie crede că știe totul despre mama ei, până când la ușa ei apare o străină care pretinde că este sora ei își dă seama că viața ei de până atunci a fost o minciună.
Totul începe în 1958, când Liz este trimisă în frumoasa casă Hartland, pentru a fi ferită de boala mamei sale. Liz își petrece vara cu familia Shaw, o familie înstărită, care o tratează ca pe una de-a lor, numai că influența membrilor ei ar putea avea urmări neașteptate. Secretele din casa Hartland nu sunt ceva nou și mereu au fost bine ascunse...
Suntem conduși apoi în prezent, unde Addie are impresia că știe totul despre mama ei, Elizabeth, decedată recent, și despre relația lor, care nu a fost una chiar ușoară. Numai că, într-o bună zi, la ușa ei apare o străină, care pretinde că îi este nici mai mult nici mai puțin decât soră, lucru care o uimiește nespus. Oare asta însemna că tot ce știuse ea până atunci despre viața ei se năruia, fusese totul doar o minciună abil construită? Și cum fusese posibil așa ceva? Numai că singura în măsură să facă lumină asupra acestui mister este mama ei, care nu mai este în viață... Ce poate face Addie pentru a afla adevărul, ca să poată merge mai departe? Singura soluție, în aceste circumstanțe, este să se întoarcă la acea vară de cândva, despre care, de fapt, mama ei nu a vorbit niciodată, și la o noapte anume, care a schimbat viața unei tinere fără ca ea să aibă habar...
Aceasta este doar o mică parte din firul roșu al poveștii din această carte, nu vă vom oferi mai multe detalii, ca să nu vă stricăm plăcerea descoperirii ei. Desigur, ideea unei persoane străine care apare de nicăieri și pretinde că face parte din familie nu este una chiar nouă, la fel cum nu este nici pendularea între prezent și trecut. Importantă este, însă, forma pe care autoarea o dă poveștii și tonul pe care o spune. Și povestea ce decurge de aici, bineînțeles. Partea pe care o veți citi fără să vă spunem mai multe, deoarece intenția noastră este să vă facem curioși. Vă asigurăm, însă, că deși nu este o carte scrisă alert povestea este bine dozată și cu unele răsturnări de situație și detalii neprevăzute, care îi conferă un farmec aparte și vă vor ține atenția trează până la final.