Originea cuvantului canon poate fi identificata in trei limbi – neogreaca, franceza si germana. Indiferent de provenienta sa, acesta termen inseamna „norma” sau „regula”. Referitor la autorii care fac parte din canonul literar romanesc, acestia sunt considerati reprezentativi pentru o anumita perioada si/sau pentru un anumit curent (viziune) artistica.
Mai exact, autorii canonici reprezinta scriitori si opere literare recunoscute ca fiind de valoare si relevanta culturala si artistica superioara, fiind inclusi in canoanele literare si academice. Acesti autori si opere au fost studiati si apreciati de-a lungul timpului pentru contributia lor la dezvoltarea culturii, limbii si a gandirii umane.
In total, literatura romana insumeaza 17 autori canonici, care au scris poezii, piese de teatru, proza lunga (romane) sau scurta (nuvele, povestiri, basme culte), critica, eseistica si altele. Numele acestor autori le sunt cunoscute tuturor celor care au facut parte din sistemul de invatamant romanesc. Este vorba de:
1. Mihai Eminescu – Luceafarul si Floare albastra;
2. Ion Creanga – Povestea lui Harap-Alb;
3. Ion Luca Caragiale – O scrisoare pierduta;
4. Ioan Slavici – Moara cu noroc;
5. George Bacovia – Plumb sau Lacustra;
6. Lucian Blaga – Eu nu strivesc corola de minuni a lumii;
7. Tudor Arghezi – Testament sau Flori de mucigai;
8. Ion Barbu – Riga Crypto si lapona Enigel;
9. Mihail Sadoveanu – Hanu Ancutei sau Baltagul;
10. Liviu Rebreanu – Ion sau Padurea spanzuratilor;
11. Camil Petrescu – Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi sau Patul lui Procust;
12. George Calinescu – Enigma Otiliei;
13. Nichita Stanescu – Leoaica tanara, iubirea… sau In dulcele stil clasic;
14. Marin Sorescu – Iona;
15. Marin Preda – Morometii sau Cel mai iubit dintre pamanteni;
16. Titu Maiorescu – eseuri/critica;
17. Eugen Lovinescu – critica, istorie literara.
Alaturi de numele fiecarui autor, poti descoperi si opera care este invatata de obicei pentru examenul de bacalaureat.
De retinut si faptul ca anumiti autori care nu au primit eticheta de canonici sunt inclusi in examenul de bacalaureat. Opera acestora aduce un plus de valoare incontestabil in literatura si cultura romaneasca. Exemple de nume din aceasta categorie sunt Mircea Eliade, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Ion Vinea si Costache Negruzzi.
Cat de importanti sunt autorii canonici?
Importanta autorilor canonici poate fi considerata deosebit de semnificativa in contextul literaturii si educatiei, iar operele lor influenteaza societatea in ansamblu. Studierea acestora ajuta la intelegerea evolutiei culturii si a valorilor umane, dezvoltand abilitati critice si analitice. Autorii canonici sunt considerati modele pentru alti scriitori si sunt adesea citati sau mentionati in literatura, istorie si discursuri publice.
Totusi, este important de subliniat ca, pe masura ce societatea evolueaza, canonul literar poate suferi ajustari si revizuiri pentru a reflecta diversitatea culturala si noile perspective. Astfel, abordarea critica si deschiderea catre autori din diferite culturi si perioade istorice sunt esentiale pentru a mentine relevanta studiului literaturii si pentru a promova o intelegere mai completa si inclusiva a lumii in care traim.
De amintit si faptul ca raspunsul la intrebarea „cat de importanta este lectura operelor semnate de autori romani?” poate varia in functie de persoana intrebata. Totusi, la Librex, noi credem ca literatura autohtona este extrem de importanta, motiv pentru care iti punem la dispozitie numeroase titluri din piata editoriala din Romania.
In plus, in cazul operelor canonice, te poti bucura de reduceri substantiale, care urca pana la 50%. Exploreaza colectia, alege cartile care te incanta si noi iti garantam ca vor fi livrate in cel mai scurt timp posibil la adresa indicata de tine!