
Pachet Biblioteca de Arta Regala. Set 15 carti
Produsul este compus din:
649.00 Lei
449.00 Lei
Economisesti 200.00 Lei
Comanda prin telefon: 0723.193.019
Comanda prin telefon:
Descriere
Pachetul Biblioteca de Arta Regala contine urmatoarele 15 titluri:
1. Calea regala si cele 33 de trepte ale desavarsirii - Lux inens nos agit / Ca o veritabila contributie teologica privind procesul initiatic, aceasta aparitie editoriala, demna de intreaga noastra atentie, prefigureaza convingator Calea regala si dezvolta acele rationamente care-l vor anima pe aspirant intru desavarsirea sa spirituala si edificarea Templului ideal al umanitatii.
Lucrarea cuprinde 33 de subcapitole care, asemenea vertebrelor ce alcatuiesc o impresionanta coloana aspirand catre inaltul Cerului, sugereaza treptele elevarii autentice si o bine-venita atitudine traditionala, in deplin acord cu ordinea universala. In afara acestei randuieli, ne spune autorul, nu poate exista nimic viabil; pe cale de consecinta, orice inovatie neconforma pe care omul o va introduce in mod voluntar in edificarea mundanului nu poate fi decat o palida si, de altfel, luciferica versiune, in raport cu ordinea divina atotstapanitoare.
In lumea noastra, volumul de fata este cu adevarat unic, dar si deosebit de util, din moment ce reuseste sa confere un sens regular procesului initiatic, in acord cu credinta perena potrivit careia Arta regala este o maiestrie fecund inspirata de armonia sacra revelata subtil cu ajutorul instrumentarului geometric. Potrivit acestui credo suprem, Vasile Zecheru indica o cale de urmat de catre organizatia cu pretentii initiatice, aflata acum intr-o profunda si evidenta criza identitara. Discursul autorului este sustinut de o vasta bibliografie, ce poate constitui, prin ea insasi, o recomandare de lectura pentru cautatorul de Lumina interesat sa capete o mai buna intelegere asupra demersului de perfectionare spirituala.
2. Misterele Artei Regale / "In secolul al XVIII-lea, Arta Regala a devenit sinonima cu francmasoneria. Francmasonii moderni se ambitionau sa ridice Templul virtual al Omenirii viitoare, instruita pe plan intelectual si inteleapta in marea ei majoritate. O asemenea lucrare depaseste cu mult tehnicile de arhitectura obisnuite. Ea cuprinde mistere de ordin religios, care sunt cele ale adevaratei Arte Regale. Creand Initiati, aceasta Arta formeaza Regi, adica oameni situati mai presus de orice constrangere, deci liberi, stapani suverani asupra propriei persoane. Pentru a se ridica la un nivel initiatic atât de inalt, respectivii trebuiau sa invete a gandi in mod independent.
Realizata in urma unui mandat incredintat de catre Marea Loja din Iowa, o copie a acestei carti trebuie inmanata fiecarei persoane careia ii este conferit gradul de Maestru Mason in interiorul acestei Mari Jurisdictii. Este evident ca aceasta intentie a determinat metoda si organizarea cartii, ca si continutul acesteia, scopul fiind de a informa tanarul care intra in Ordin de antecedentele Masoneriei, dezvoltarea, filosofia, misiunea si idealul ei. Pastrand mereu in minte acest scop, efortul a fost de a pregati o scurta, simpla si vie relatare a originii, dezvoltarii si invataturii Ordinului, scrisa astfel incat sa starneasca un profund interes si un studiu mai serios al istoriei lui si al serviciului adus de acesta umanitatii.
„Masoneria, asa cum o gasim in Evul Mediu, nu era ceva nou. Deja, daca ii acceptam propriile documente, era incaruntita de timp, venind dintr‑un trecut indepartat, aducand un depozit remarcabil de cunostinte legendare. De asemenea, pastra in ele aceleasi simboluri simple, graitoare care, dupa cum am vazut, sunt mai vechi decat cele mai vechi religii din prezent, pe care le‑a primit ca pe o mostenire si le‑a transmis ca pe o comoara. Indiferent ce am crede despre legendele Masoneriei, asa cum sunt relatate in cele mai vechi documente, simbolurile ei, mai vechi decat ordinul insusi, o leaga de cea mai veche gandire si credinta a omenirii. Fara indoiala ca aceste simboluri au pierdut ceva din stralucirea lor in timpurile atat de tulburi pe care le traversam, dar frumusetea lor nu s‑a sters niciodata, trebuind doar sa fie atinse pentru a straluci din nou.”
6. Francmasoneria pe intelesul adeptilor sai - Filozofia, obiectul, metoda si mijloacele sale - Cartea Ucenicului - Cartea Companionului - Cartea Maestrului, Oswald Wirth
Volumul de fata are o structura complexa, reunind sub umbrela sa trei manuale: „Cartea Ucenicului”, „Cartea Companionului” si „Cartea Maestrului”, intr-o editie complet revizuita si imbunatatita. Editia integrala este astfel un ghid esential pentru orice cale initiatica, dar in egala masura accesibil oricarei minti curioase a intelege universul fascinant al Francmasoneriei. Gasim aici filosofia, istoria, traditiile, simbolurile si misterele Francmasoneriei asa cum sunt ele concepute de gandul inalt al unui om liber, preocupat pe tot parcursul vietii sale sa gaseasca Adevarul si adevaratele semnificatii simbolice ale Initierii.
Oswald Wirth, unul dintre principalii exponenti ai Francmasoneriei franceze, in calitate de fin cunoscator al Alchimiei si Hermetismului, ne dezvaluie aici faptul ca Initierea indeamna la a gandi si este un proces care necesita un efort personal, numai acesta conducand la descoperirea Adevarului. Departe de a-si propune promovarea pedagogismului, acest volum dezvaluie treptele si semnificatiile Initierii pe calea catre Adevar. Conform autorului, Adevarul se dezvaluie doar treptat, prin munca proprie, cu efort sustinut, devotament si prin daruire de sine.
7. Legendele, miturile si simbolurile Francmasoneriei / Albert Mackey, cea mai respectata voce in masoneria americana de la sfarsitul secolului XIX, realizeaza in prezentul volum o sinteza a principalelor mituri, simboluri si legende ale francmasoneriei. Dupa parerea sa, „obiectul legendelor masonice nu este stabilirea unor fapte istorice, ci transmiterea unor doctrine filozofice. Ele sunt o metoda prin care se comunica invataturile ezoterice, iar studentul le accepta fara referire la altceva decat utilitatea si semnificatia lor in dezvoltarea dogmelor masonice.
Sa luam, de exemplu, legenda hiramica a celui de-al treilea grad. Ce importanta are pentru discipolul in masonerie daca ea este adevarata sau falsa? Tot ce vrea el sa cunoasca este semnificatia sa interna; iar atunci cand afla ca scopul ei este sa ilustreze doctrina nemuririi sufletului, el este satisfacut de acea interpretare si nu considera necesar sa-i investigheze acuratetea istorica sau sa-i reconcilieze contradictiile aparente. La fel cu legenda pietrei unghiulare pierdute; sau a celui de-al doilea templu; sau a arcei ascunse - toate acestea sunt pentru el naratiuni legendare care au valoare doar pentru nestemata pe care o contin. Fiecare din aceste legende este expresia unei idei filozofice.
Dar mai exista si o alta metoda de instruire masonica, cea prin simboluri. Nicio stiinta nu este mai veche decat cea a simbolismului. Candva, aproape toate invataturile din lume erau transmise prin simboluri.
Si chiar daca filozofia moderna se exprima acum exclusiv in propozitii abstracte, Francmasoneria ramane credincioasa vechii metode, pe care a pastrat-o, in toata importanta sa originara, ca pe o metoda de comunicare a cunoasterii. Dar, desi in Francmasonerie exista doua moduri de instructie - prin legende si prin simboluri -, in fapt, intre ele nu exista nici o deosebire esentiala. Simbolul este o reprezentare vizibila, iar legenda o reprezentare audibila a unei idei ce se vrea pusa in evidenta - a unei conceptii morale produse printr-o comparatie. Atat legenda, cat si simbolul sunt legate de dogme avand un profund caracter religios; ambele sunt purtatoare de sentimente morale si ambele sunt menite ca prin aceasta metoda sa ilustreze filozofia Masoneriei speculative".
8. Francmasonerie si companionaj / ,,Referitor la cartea Francmasonerie si companionaj: studii si articole – una dintre cele mai complexe lucrari dedicate fenomenului initiatic – cunoastem ca aceasta a fost foarte asteptata in mediul masonic romanesc. Gratie clarificarilor inserate in text, lucrarea devine nu doar actuala, ca problematica si atitudine, ci si profund canonica. In stilul sau bine cunoscut, Guénon ne semnaleaza confuziile si erorile autorilor vremii si ne prezinta in contrapartida punctele sale de vedere, pentru elucidare si o mai buna intelegere.'' - Vasile Zecheru
Mai apoi, la treapta urmatoare, aspirantul va trebui sa plece intr-o calatorie pentru a vedea la propriu ceea ce initial nu credea ca este posibil; la terminarea acestui periplu, initiatul gaseste, asadar, Lumina cea mare din sufletul sau si ajunge astfel in Camera de mijloc – Centrul cercului si al Labirintului, deopotriva. In fine, dupa ce va fi adunat ce-i risipit, aspirantul devenit Maestru va trebui, la randu-i, sa daruiasca Lumina, adica sa-si asume cu deplina si de neclintit convingere sacrificiul suprem, caci el va fi inteles fiintial ca este nu doar sacrificatorul, ci si sacrificatul, in egala masura, – piatra slefuita constienta de sine, sortita sa-si gaseasca singura locul in zidaria Templului ideal al Umanitatii. Maestrul Z
13. Ortodoxie Masonica. Istorie - Rituri - Doctrine / Masoneria sustine ca exista o cale de viata superioara si mai tainica decat aceea pe care calcam de obicei si ca atunci cand lumea exterioara isi pierde atractia pentru noi si se dovedeste insuficienta pentru implinirea nevoilor noastre mai adanci, vom fi siliti sa ne intoarcem in noi insine, sa batem la usa lumii noastre interioare. Pentru aceasta lume interioara si pentru calea care duce la ea, Masoneria ne promite lumina, ne traseaza jaloanele si arata conditiile care ne permit progresul. Acesta este singurul scop al Masoneriei. In spatele simbolismului elementar, in spatele indemnurilor pentru cultivarea virtutii si a unei moralitati conventionale, in spatele frazeologiei grandilocvente cu care, potrivit modei acestor zile, redactorii ceremoniilor din secolul al XVIII-lea au imbracat invatatura ei, se gaseste cadrul unei scheme de initiere in acea cale superioara de viata unde secretele si misterele fiintei noastre urmeaza sa fie dezvaluite: o schema care, in plus, reproduce pentru lumea moderna principalele caracteristici ale Misteriilor antice. Aceasta este noutatea pe care o aducea, la vremea ei, cartea lui Jean-Marie Ragon, Ortodoxie masonica. Istorie, rituri, doctrine.
14. Ritualurile secrete ale Francmasoneriei - Conform arhivelor Marelui Orient si ale Marii Loji a Frantei / Daca exista un mare numar de lucrari care se refera la istoria Francmasoneriei, in schimb, cele care trateaza despre Ritualurile folosite de Loji sunt foarte rare. Motivul este clar: de tiparirea ritualurilor practicate in Lojile masonice se ocupau administratorii Obedientelor masonice; presedintii Lojilor, Venerabilii, primeau cateva exemplare pentru folosinta proprie sau pentru "Ofiterii" din cercul lor. Formatul acestor ritualuri, in mod obisnuit coli de opt pagini, era destul de mare si incomod; evident, era interzisa vanzarea, circulatia ca si imprumutarea lor. Nu se putea conta pe francmasoni pentru publicarea acestor ritualuri "pentru uz extern", citarea acestor texte fiind categoric interzisa. Aceasta explica de altfel imposibilitatea practica de a obtine aceste documente de catre autorii profani.
Secolul al XVIII-lea a cunoscut o crestere a numarului diferitelor grade masonice, a acestor uluitoare ritualuri care au disparut, apoi, odata cu autorii lor. Mai tarziu, o oarecare disciplina s-a impus in lumea masonica si nu s-au mai pastrat decat unele Rituri importante, care au continuat sa fie practicate in anumite tari. Dupa parerea noastra, cunoasterea si studiul acestor ritualuri prezinta o mare importanta. Studiul lor ne permite sa ne dam seama de viata profunda, mistica si interioara a Ordinului, si a cauzelor care au facut ca spiritele cultivate sa se simta atrase; aceste ceremonii ciudate, aceste legende mimate in Loji explica atmosfera atat de tulbure din unele Loji despre care aflam chiar din corespondenta masonica.
Studiul ritualului Lojilor face sa fie inteles sufletul Francmasoneriei si consideram ca ansamblul problemei masonice nu poate fi patruns daca nu vom cunoaste riturile care au sustinut ansamblul corpului masonic. Cartea aceasta descrie in amanuntime, pentru prima oara, principalele Ritualuri care sunt practicate in Loji, scotandu-se de sub valul care le invaluia pana acum misterios. Jean Marques Riviere
15. Istoria francmasonilor / Cartea lui J. P. Dubreuil este o alcatuire compozita de teme si referinte masonice; gasim aici o sectiune ce concentreaza problemele de istorie masonica, o sectiune de ritualistica, dar si o ampla alocare de spatiu editorial pentru prezentarea unor particularitati privind manifestarea Masoneriei in Europa. In mod simetric, la inceputul si, respectiv, la sfarsitul lucrarii sunt consemnate cate doua capitole ce evidentiaza atitudinea autorului fata de fenomenul masonic. Cartea se deschide cu o argumentatie consistenta privind definirea Artei regale, pentru ca, in incheiere, sa se sublinieze nevoia de reformare, pe alocuri, a procesului de transmitere a invataturii initiatice, precum si pledoaria autorului referitoare la presiunea constanta pe care lojile au suportat-o ca urmare a emiterii bulelor papale de excomunicare.
In preambulul lucrarii, autorul produce o succinta expunere de motive despre scopul demersului sau si, astfel, il face partas pe cititor la ceea ce am putea numi aici resortul interior care l-a animat in actiunea sa de a oferi o marturie despre Masoneria timpului sau. In esenta, asa cum afirma in mod explicit, autorul considera de datoria sa sa intervina pentru […] a distruge falsele prejudecati ale oamenilor care inca se mai indreapta contra Francmasoneriei [...]; el a definit Masoneria ca fiind [...] o societate de barbati, reuniti in scopul de a practica toate virtutile, de a exercita la scara universala iubirea fata de semeni si de a se intrajutora in cazul grelelor incercari ale vietii.
Rand pe rand, Dubreuil aduce in fata cititorului textele ritualice privind deschiderea lojii ucenicilor, calfelor sau maestrilor, precum si pe cele referitoare la derularea agapelor masonice sau la ceremoniile gradului de maestru perfect si, prin aceasta dezvaluire, produce cumva o dovada a faptului ca, in esenta, Masoneria nu are niciun secret, ci doar un Adevar care asteapta sa fie descoperit. (Vasile Zecheru)