10 carți care se vor juca cu mintea ta

Cu toții adorăm cărțile care ne captivează și ne fac să simțim că nu avem nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă în ele. Acele cărți care nu îți dau nici un minut de pace și îți oferă o doză de suspans aproape copleșitoare, o mulțime de ipoteze care se dovedesc a fi false și care te fac să suspectezi fiecare personaj în parte. Mie îmi place să le numesc ”cărți care se joacă cu mintea ta” și se numără printre genurile mele preferate. Ador cărțile care mă fac să gândesc și să simt că iau parte la acțiune, oferindu-mi un sentiment de suspans insuportabil, dar și o doză mai mare de paranoia. Tocmai pentru că ador cărțile care pur și simplu se joacă cu mintea mea, am decis să fac o listă cu cele mai bune 10 cărți de acest fel. În caz că vreți să vă petreceți vacanța  cu o carte care să nu vă dea pace, această listă este perfectă!

 

1. Fata dispărută – Gillian Flynn

 

Cred că nu există carte mai bună cu care să încep această listă. Fata dispărută este genul de thriller care, aparent, are o atmosferă liniștită și te lasă să îți formezi o părere de care ești aproape sigur, până într-un punct în care totul se schimbă. Toate ipotezele îți sunt dărâmate, iar nesiguranța te face nu numai să suspectezi fiecare personaj, ci și să citești cu o nerăbdare care crește cu fiecare pagină. Unul dintre cele mai bune thrillere pe care le-am citit vreodată!

 

 

2. Fata din tren – Paula Hawkins

 

Rămânând în secțiunea cărților care conțin cuvântul ”fată” în titlu, vă recomand un thriller care m-a făcut să stau trează o noapte întreagă pentru a-l termina. Fata din tren este genul de roman care știi că te va obseda încă de la primele pagini. Cu un personaj principal în care nu poți avea încredere și încă câteva absolut dubioase, cartea lui Hawkins te ține în suspans până la ultima pagină, iar deznodământul este atât de surprinzător, încât nu îți vine să crezi. O carte care își merită toate laudele!

 

 

3. Fata dinainte – J.P. Delaney

 

Încercă să înțeleg dacă toate cărțile care conțin cuvântul ”fată” în titlu sunt la fel de misterioase. Lăsând gluma la o parte, Fata dinainte este cel mai recent thriller psihologic pe care l-am citit și cu siguranță unul dintre cele mai misterioase de până acum. Deși începutul nu a fost tocmai grozav, sfârșitul m-a făcut să citesc cu sufletul la gură și să mă pun în pielea personajelor. Am avut parte de cel mai imprevizibil deznodământ și de o carte care nu îți dă pace până nu afli care este adevărul.

 

 

4. Tot ce nu ți-am spus – Celeste Ng

 

Tot ce nu ți-am spus nu se încadrează perfect în definiția genului thriller, însă este o dramă excelentă. Mie cartea mi-a schimbat complet viziunea pe care o aveam asupra familiei, mi-a răscolit sufletul și m-a făcut să citesc cu răsuflarea tăiată. Povestea este sfâșietor de frumoasă și cu siguranță te face să simți că ești nesigur pe fiecare personaj. Un must read!

 

 

5. O zi din șapte – Lauren Oliver

 

Carte ce urmează să fie ecranizată, O zi din șapte este o poveste de o frumusețe rară, care te face să vezi importanța altruismului și a alegerilor noastre într-o lumină cu totul și cu totul diferită. Eu am citit-o acum cinci ani și îmi aduc aminte că m-a șinut în suspans de la primul capitol până la ultimul, fiind de un dramatism irezistibil, dar oferind cititorului și o doză incredibilă de suspans. Abia aștept să văd filmul și, cu această ocazie, să recitesc romanul.

 

 

6. Central Park – Guillaume Musso

 

 

Central Park mi-a deschis calea spre cărțile lui Guillaume Musso, care a devenit rapid unul dintre autorii mei favoriți. Îmi aduc aminte foarte clar cum am crezut că știu ce se petrece în carte și am situația sub control, chiar dacă exista ceva foarte ciudat la povestea polițistei pierdute în New York. Când am ajuns la ultimele 100 de pagini, mi-am dat seama că nimic nu este cum pare. Central Park un roman polițist perfect și o poveste incredibil de dramatică și de captivantă!

 

 

7. Iubita mea, Sputnik – Haruki Murakami

 

În categoria cărților care se joacă cu cititorii ei poate intra orice carte scrisă de Murakami. De fapt, acesta este unul dintre talentele lui și un aspect pe care pe mine m-a atras mereu la lucrările lui: faptul că te simți mereu dezorientat, în același timp având sentimentul că aparții unor personaje cât se poate de normale. Iubita mea, Sputnik a fost unul dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit până acum, dar modul în care a fost scrisă m-a dezorientat profund. Citind-o, am avut mereu impresia că nu am nici cel mai mic habar despre ce se întâmplă în acțiune și unde se ascunde adevărul. Sfârșitul, deși aparent clar, m-a lăsat în căutare de niște răspunsuri pe care nu le-am primit niciodată.

 

 

8. Mara Dyer. Începutul – Michelle Hodkin

 

Pentru mine, Mara Dyer. Începutul a fost un roman captivant, dar și foarte înfricoșător. Mi-a plăcut enorm cum a fost scris, și fiecare răsturnare de situație îmi dezechilibra teoriile, mă făcea să mă afund și mai tare în lectură și creștea doza deja foarte mare de mister și suspans. Unul dintre cele mai bune romane de suspans de pe piața literară la ora actuală!

 

 

9. Înainte să adorm – S.J. Watson

 

Nu aș fi putut exlude acest roman din lista aceasta! Înainte să adorm a fost primul thriller psihologic pe care l-am citit și îmi va rămâne mereu în suflet și în minte. Povestea este excepțional scrisă și construită, cu schimbări de situație la fiecare pagină și cu un dramatism incredibil. Citind cartea, am trecut printr-o mulțime de senzații și sentimente, iar finalul m-a lăsat uimit profund .

 

 

10. O mie nouă sute optzeci și patru – George Orwell

 

Nu puteam lăsa la o parte un roman clasic al acestui gen! O mie nouă sute optzeci și patru se joacă cu cititorul într-un mod complet diferit față de romanele de mai sus. Acesta îți prezintă viitorul societății și a tehnologiei pe care un autor din secolul al 20-lea l-a prezis și care, într-un fel, s-a și adeverit. Îmi aduc aminte foarte clar senzația pe care o aveam în timp ce citeam cartea lui Orwell: că sunt urmărită încontinuu și că sunt absolut terifiată de urmările tehnologiei. Un roman nemuritor!

 

 

Ei bine, acestea sunt cele zece cărți pe care le recomand în caz că vreți să aveți parte de câteva zile în compania unor povești pline de suspans și mister. Sper că recomandările mele v-au ajutat și, în caz că aveți recomandări despre alte romane de acest gen, le aștept cu drag în comentarii!

 

Articol publicat de Bianca M. Călin

  Produsul a fost adaugat in cos