Blog-Recenzii

Theodoros, considerata de critici cartea lui Mircea Cartarescu de Nobel

Perseverenta este cheia succesului” pare a fi motto-ul care ar descrie pe scurt cariera literara a unuia dintre cei mai apreciati scriitori romani contemporani, Mircea Cartarescu. Inca din 2011, acesta se afla pe lista scriitorilor romani nominalizati pentru premiul Nobel pentru literatura, insa in acest an pare a fi mai aproape ca niciodata de a-l obtine.

Va fi oare Theodoros volumul care ii va aduce lui Mircea Cartarescu Nobelul in acest an?” - este intrebarea tuturor celor care ii iubesc opera, dar si a celor care nu, insa care-i urmaresc cu aviditate cariera.

Romanul surprinde cu o povestire ludica, ”servita” cititorului intr-o scriitura perfecta, plina de intelepciune si incarcatura emotionala.

 

Theodoros – povestea romanului care se crede ca ii va aduce lui Mircea Cartarescu Nobelul

 

Theodoros”, cel mai recent roman semnat de Mircea Cartarescu, spune, la prima vedere, povestea unui tanar care si-a pierdut mama pe cand avea numai 4 ani si care a crescut alaturi de tatal sau, un om autoritar si exigent.

 

Pe toata perioada copilariei, tanarul a fost nevoit sa suporte abuzuri fizice si emotionale din partea tatalui. Nefericit fiind, Theodoros a incercat sa scape de sub tutela tatalui si sa isi gaseasca propria cale, asa ca ajunge sa se dedice artei si sa se descopere pe sine prin intermediul ei. Terapia prin arta il ajuta sa se impace cu trecutul si sa se elibereze de controlul tatalui sau, gasind astfel o modalitate de a-si exprima emotiile.

Din aceasta perspectiva, cea mai recenta carte semnata de Cartarescu este o explorare a durerii, a copilariei nefericite si a libertatii personale.

Pe de alta parte, romanul te va surprinde cu o calatorie mentala in vremuri de demult, caci eroul acestuia, Theodoros, pare sa fie un personaj real construit pe baza scrierilor lui Ion Ghica, un tanar servitor de la curtea Ghiculestilor.

Cand Ion Ghica a mers la Londra, ca diplomat al nostru acolo, a facut cercetari in arhive, la British Museum. Si a gasit scrisori ale unui imparat al Abisiniei, adica al Etiopiei, catre regina Victoria. Scrisori care i-au atras atentia, pentru ca, i s-a parut lui, formulele de introducere si de incheiere, ar fi fost tipic romanesti. Adica: „Majestate, Regina, aflati despre mine ca sunt sanatos, ceea ce va doresc si Domniei Voastre”. Si se terminau: „Fie ca ingerii din ceruri sa va tina in paza lor etc”. Si atunci el s-a gandit daca nu cumva acest tanar, care a disparut la 19 ani, prin cine stie ce intorsaturi ale sortii, a devenit insusi imparatul abisinian. Care fireste ca a existat in realitate, a fost o mare personalitate istorica, Tewodros al II-lea, care a luptat impotriva englezilor, care s-a sinucis dupa batalia de la Magdala cu un pistol pe care i l-a daruit regina Victoria”, a povestit Mircea Cărtărescu in cadrul unui interviu recent.

Mircea Cartarescu insusi apreciaza ca Theodoros va fi una dintre scrierile sale cele mai populare, accesibile unui public mult mai larg, comparativ cu precedentele volume:

Aici eu am incercat sa-mi ies din propria mea umbra, sa-mi ies din propria mea piele, am incercat sa fac un roman obiectivat. Celelalte romane ale mele, cum spunea Nicolae Manolescu cu o expresie, musteau de subiectivitate. Erau romane foarte subiective, aproape poeme - si „Orbitor”, si „Solenoid”, niste romane uriase si din punctul de vedere al numarului de pagini. Erau romane ale eului, ale vietii mele interioare. Acest roman, „Theodoros”, nu paraseste cu totul ideea de viata a mea, ca pana la urma, „Madame Bovary, c'est moi”, si Theodoros, cu binele si cu raul din el, e intr-un fel o proiectare a mea. Dar povestea lui nu este si povestea mea. Povestea lui este una obiectiva, este povestea unui om, care traieste in cateva lumi foarte speciale si foarte diferite (...) Eu sunt primul meu cititor si pot sa spun ca sunt lucruri care mi-au iesit in aceasta carte, sunt foarte fericit ca am scris-o si cred ca va avea un public mult mai mare si la noi, si peste tot in lume decat cartile precedente. In „Theodoros” exista o samanta de roman de larga circulatie, nu pentru iubitorii de literatura inalta, ci pentru toata lumea”.

Comanda chiar acum Theodoros, volumul care i-ar putea aduce lui Mircea Cartarescu Nobelul, dupa mai bine de 10 ani de nominalizari. Numara-te printre cei care vor citi cartea si descopera personajele pline de farmec si misticism, intr-un context istoric inedit.

10 cărți de luat la plajă vara aceasta

Dacă una dintre activitățile tale preferate la plajă este să te cufunzi într-o carte bună, sub soarele fierbinte, atunci nu trebuie să ratezi aceste noi apariții care îți vor face zilele de vară mai frumoase! Inspiră-te din selecția de mai jos, dar și din mii de alte titluri disponibile pe Librex.ro, locul de unde îți poți cumpăra cărți online la cele mai bune prețuri!

 

Finalul. Seria Off-Campus Vol.5

Off-Campus este o serie bestseller internațional, vândută în milioane de exemplare și tradusă în peste douăzeci de limbi, ce a cucerit milioane de cititori din întreaga lume! Finalul este cea de-a cincea carte din serie și prezintă viața protagoniștilor din celelalte volume, după terminarea facultății: Patru povești. Patru cupluri. O nuntă. O cerere în căsătorie. O căsătorie spontană. O sarcină neașteptată.

Rivali în croazieră           

Henley Evans are șansa de a primi o promovare pe care o așteaptă demult, doar dacă îl învinge pe Graeme Crawford-Collins, colegul care se ocupă de rețelele de socializare, ce candidează pentru același post. Nu s-au întâlnit niciodată în persoană, însă bătăliile lor prin e-mailuri și mesaje telefonice sunt la ordinea zilei.

Când șeful le încredințează sarcina de a crește numărul de rezervări în Galapagos, miza e uriașă: cel care va prezenta cel mai bun proiect, va fi promovat. Există însă un mic amănunt: cei doi rivali vor fi nevoiți să meargă într-o croazieră în insulele Galapagos… împreună.

Rivali în croazieră este o poveste amuzantă și fermecătoare, una dintre cele mai bune carti de dragoste, perfectă pentru citit vara aceasta!

Complexul fetei cuminți             

Mac se pricepe să-și controleze impulsurile de răzvrătire și de independență, dar când îl întâlnește pe Cooper Hartley, autocontrolul ei este pus la grea încercare. Cooper e un tip direct și o amenințare pentru stilul de viață foarte organizat al lui Mac. Curând, prietenia lor devine cel mai firesc lucru din viața fetei și îi permite să fie ea însăși.

Însă, tocmai când Mac începe să simtă că este acceptată de Cooper și de prietenii acestuia, secretul pe care el i-l ascunde amenință să distrugă ceea ce au clădit împreună. 

Scandalul din Malibu     

Malibu: august 1983. Cel mai așteptat eveniment monden al anului: petrecerea ținută de Nina Riva ce marchează sfârșitul verii. Toată lumea bună își dorește să fie acolo, în preajma strălucitorului clan Riva, format din: Nina, supermodel, pasionată de surf, frații ei, Jay și Hud, unul, surfer de succes, celălalt, fotograf renumit; și adorată lor sora mai mică, pe nume Kit.

Petrecerea va scăpa de sub control, iar până dimineață, conacul Riva va fi cuprins de flacări. Însă, înainte de răsărit, alcoolul va curge în valuri, muzica va răsuna cu putere, iar iubirile și secretele care nu le dau pace celor patru frați vor ieși la suprafață.

Șase cocori stacojii         

O carte young adult, ideală pentru cititorii îndrăgostiți de fantasy. O prințesă în exil, un dragon metamorfic, șase cocori fermecați și un blestem cumplit…

Shiori’anma, singura prințesă din Kiata, are un secret. Prin vene îi curge magie, care a fost interzisă în regatul său. De obicei, tânăra se pricepe să își strunească darul, însă, în dimineața logodnei sale, Shiori își pierde controlul.

Secrete în miez de noapte          

Atunci când Charlie începe să lucreze la un butic cu haine și accesorii trăsnite, pentru a-și putea plati amenzile din trafic, fata se trezește dintr-odată în lumea nouă și ciudată a machiajului, a fustelor din dantelă și a ștrasurilor aplicate pe orice obiect vestimentar.

Pentru a face față stresului cu care se confruntă navigând prin această nouă realitate, Charlie caută refugiu noapte de noapte în curtea casei, la gard, vorbind despre problemele sale cu vecinul ei preferat. Cu toate acestea, discuțiile de la adăpostul întunericului nu o pot ajuta pe Charlie să îi dea de capăt celei mai mari probleme cu care se confruntă: s-a îndrăgostit de Braden. Lulea!

Semipur. Seria Legământul, Vol.1    

Elevii Legământului sunt obligați să urmeze mai multe reguli, însă Alex are probleme în a le urma pe toate. În special, regula #1: Relațiile dintre puri și semipuri sunt interzise! Din nefericire, ea se îndrăgostește de Aiden, un semipur foarte atrăgător. Dar nu aceasta este problema ei cea mai mare – ci să rămână în viață până vă reuși să absolve Legământul.

Daca eșuează în misiunea ei, se va confrunta cu o soartă mai cruntă decât moartea: se va transforma în daimon și va fi vânată tocmai de Aiden. Iar asta ar fi destul de neplăcut.

Destinele noastre zbuciumate

Un alt bestseller fantasy ce a vrăjit cititorii din întreaga lume! Ne aflăm în anul 1927, iar în Shanghai e pe cale să izbucnească revoluția. După ce și-a sacrificat relația cu Roma pentru a-l proteja de conflictul din moși strămoși, Juliette s-a transformat într-o fată cu o misiune clară în minte. O singură mișcare greșită, iar vărul ei va interveni ca să-i uzurpe locul de moștenitoare a Bandei Stacojii. Singura cale de a-l salva de mania Stacojiilor pe băiatul pe care-l iubește este ca acesta să-i dorească moartea după ce i-a ucis cu sânge rece prietenul cel mai bun.

Un tăciune întunecat

Sera trebuie să renunțe la viața ei și să se ofere drept jertfă zeului primitiv al morții, pentru a-i deveni consoartă. Totuși, adevăratul destin al Serei este secretul cel mai bine păstrat din întreaga Lasanie – nu este Fecioara cea protejată, ci o asasină cu o singură misiune, cu o singură țintă: să îl determine pe zeul primitiv al morții să se îndrăgostească de ea, să devina slăbiciunea lui și apoi... să îl ucidă. Dacă va da gres, își vă osândi regatul la o moarte lentă din pricina Stricăciunii.

Un regat întrețesut

Un regat întrețesut este o poveste despre împărății care se ciocnesc, iubiri interzise și o regină demult uitată care trebuie să își croiască drum prin întuneric pentru a-și recăpăta tronul, a-și reconstrui imperiul și a-și salva poporul de la viața pe care au fost obligați să o ducă.

Pentru toți, Alizeh este o slujnică de care te poți lipsi oricând și a cărei identitate nu va fi dezvăluită niciodată: ea este moștenitoarea de mult pierdută a unui străvechi regat al djinnilor. Este mereu vânată și silită să se ascundă la vedere, altminteri se va expune la pericole cumplite. Până într-o zi, când face o greșeală. 

Descoperă toate cărțile, dar și mii de alte titluri pe librarie online Librex.ro!

5 serii de carti pentru copii care nu trebuie să lipsească din biblioteca celui mic

Cel mai frumos cadou pe care îl putem face copiilor este dragostea față de lectură.

Nu numai pentru că cititul de la vârste cât mai fragede ajută la dezvoltarea creierului, a limbajului, stimulează creativitatea, ci și pentru cât de mult consolidează aceste momente relația cu cei mici. Cărțile ne oferă o oportunitate excelență de a vorbi, de a povesti, de a inventa și de a ne conecta cu copiii.

Insuflă celor mici pasiunea pentru citit, cu serii tare iubite, ce le vor deschide apetitul pentru lectură. Iată mai jos 5 serii de carti pentru copii care nu trebuie să lipsească din biblioteca celor mici:

 

Colecția Pettson & Findus

Un motan hazliu + un bătrân fermier + ilustrații superbe + povești amuzante = fenomen mondial, vândut în milioane de exemplare, tradus în 44 de limbi.

Poveștile lui Pettson și Findus au pornit din Suedia și au devenit rapid una dintre cele mai îndrăgite serii de copii din toată lumea, remarcându-se prin ilustrații minunate și povești amuzante, cu dialoguri savuroase!

Colecția Vânătorii de comori

O serie potrivită pentru copiii ce iubesc aventura, cu pirați nemiloși, spioni CIA, teroriști, opere de artă furate și comori neprețuite. Cei mici vor porni într-o călătorie distractivă și plină de voiciune, unde personajele scapă dintr-o belea doar pentru a intrat în alta. Din Egipt și până la Moscova, de la mările înghețate și până la cele tropicale, faimoasa familie Kidd are parte de o mulțime de pericole, totul pentru a recupera comorile.

Seria Harry Potter

Harry Potter este cea mai vândută serie literară din toate timpurile, un fantasy excelent ce îi poartă pe cei mici pe tărâmuri magice, alături de îndrăgitele personaje Harry, Ron și Hermione. Povestea începe la Hogwarts și urmărește viața celor trei prieteni, pe măsură ce învață să devină vrăjitori și au parte de aventuri periculoase.

Seria Matei

Cei mici vor fi încântați să descopere aventurile Iepurașului Matei și ale fraților săi, într-o serie plină de culoare, farmec și unor, dar cu un important conținut educativ. Cartea oferă un aer de copilărie autentică, petrecută în natură, pentru lecțiile despre prietenie și solidaritate. Fiecare carte este o nouă ipostază a copilăriei, în care copiii se vor oglindi și pe care-și vor dori să o citească din nou și din nou.

Adevărații porumbei

Lupta cu infractorii n-a fost nici o data atat de grrrozavă! Cei mici vor fi încântați să dezlege mistere alături de Adevărații Porumbei! Sucita, Tovărel, Zburlita, Gușatul si Pietricel, împreuna cu Așchiuță, crenguța lui de companie, sunt o echipă secretă de prieteni înaripați care protejează orașul și se luptă cu răufăcătorii!

Nu uita că orice comandă plasată săptămâna aceasta pe Librex.ro te înscrie automat în tombolă cu șansa de a câștiga o bibliotecă de cărți! În plus, ai transport gratuit la orice comandă de peste 99 de lei și reduceri de până la 90% la mii de titluri!

Cine este Gabor Mate si de ce ii sunt atat de apreciate cartile?

Gabor Maté este un medic canadian de origine maghiara, cunoscut international datorita teoriilor sale si cartilor prin intermediul carora a intrat si in casele oamenilor obisnuiti, nu doar ale specialistilor din domeniu. Are experienta in terapia familiei si a studiat intens mecanismele explicative ale traumelor copilariei si repercusiunilor in viata de adult. 

De asemenea, a adus in atentia noastra faptul ca fiecare om poate fi afectat de astfel de traume, deoarece nu se refera doar la cele mai negre scenarii, cum ar fi razboaie, accidente sau decese ale persoanelor dragi. Un alt domeniu asupra caruia si-a pus amprenta este cel al dependentelor, demonstrand ca nu doar consumul de substante interzise defineste o persoana ,,dependenta”, ci si cele mai banale obiceiuri, dandu-se pe el ca exemplu (a fost dependent de discuri de vinil si de modul in care se auzea muzica prin intermediul lor). De asemenea, Gabor Mate este profesor in cadrul Facultatii de Criminologie de la Universitatea Simon Fraser si cofondator al ONG-ului Compassion for Addiction. 

Gabor Mate s-a nascut la Budapeste in 1944 si a emigrat alaturi de tatal sau in anul 1956. In 1969, s-a casatorit cu Rae Mate si au impreuna trei copii. La inceputul carierei, a fost profesor de engleza si literatura, iar mai apoi a devenit medic de familie. A profesat la Portland Hotel, ca medic, iar apoi a fost coordonator al Unitatii de Ingrijiri Paliative din cadrul Spitalului Vancouver. 

De-a lungul timpului, a studiat legatura dintre minte si corp, mai exact dintre sanatatea fizica si mental, despre cum ne afecteaza stresul si anumite traume din copilarie. Asa cum spune si autorul, fiecare persoana poate avea o trauma din copilarie, ceea ce determina anumite tipare de comportament in viata adulta. Dependenta de mancare, de munca, de adrenalina, de validare din partea celorlalti, de jocuri de noroc, de cumparaturi, de retele sociale si asa mai departe sunt in stransa legatura cu primii ani din viata. 

Din fericire, datorita studiului intens de-a lungul anilor, Gabor Mate ne propune diverse modalitati prin care ne putem regasi echilibrul minte corp si ne spune ca nu este imposibil sa scapam de dependente. Pentru ca a vrut sa ajunga la cat mai multe persoane, Gabor Mate a scris diverse carti, iar cea mai noua se numeste ,,Cand corpul spune nu” si prezinta cauzele stresului asupra corpului. Este o carte utila pentru toti cei care isi doresc sa scape de efectele neplacute ale grijilor si sa isi intareasca mintea astfel incat sa fie pregatiti pentru orice situatie, oricat ar fi de stresanta. 

La LIBREX vei gasi cele mai bune carti de Gabor Mate, printre care Cand corpul spune nu, Minti imprastiate si Pe taramul fantomelor infometate. Iti recomandam sa o alegi pe cea care consideri ca ti se potriveste cel mai bine sau chiar un pachet ce le contine pe toate, pentru a afla mai multe despre corpul uman si legatura acestuia cu mintea.

Viata mincinoasa a adultilor, de Elena Ferrante – O carte manifest pentru aducerea adevarului la suprafata in ochii privitorilor de pretutindeni

Autoarea italiana Elena Ferrante, care sub acest pseudonim a scris si cartea best-seller „Prietena mea geniala”, a lansat un nou roman setat in Napoli. Ferrante a devenit faimoasa in urma "Tetralogiei Napolitane" ("Prietena mea geniala", "Povestea noului nume", "Cei care pleaca si cei ce raman" si "Povestea fetitei pierdute"), ajungand in 2016 in top zece scriitori ai anului de catre New York Review of Books, iar revista Time a numit-o printre cele 100 cele mai influente personalitati.

Fiind experta in povestile adolescentei, in „Viata mincinoasa a adultilor” Elena Ferrante prezinta experienta tinerei Giovanna si drumul ei catre maturizare. Adolescenta Giovanna afla faptul ca adultii din jurul ei au tot mintit-o. Insa nu minciunile sau continutul lor o deranjeaza, ci mai de graba modul in care adultii aleg sa minta. Prin exagerare, omitere, justificare sau confuzie, oameni maturi din jurul fetei isi acopera minciunile, transformandu-le in comportamente mult mai daunatoare pentru mintea Giovannei, aflata in plin proces de dezvoltare.

Insasi Elena Ferrante este o oarecare „minciuna”, caci nu are o identitate, o istorie, fiind un simplu pseudonim

Dar de sub semnatura si scriitura careia se desfasoara povesti de viata reale, mai mult sau mai putin adevarate, precum insasi personajul „Elena Ferrante”.

Subiectul noului roman al Elenei Ferrante graviteaza in jurul celei mai intense si tulburate perioade din viata unui om, adolescenta, care in sine e un timp pentru descoperirea minciunilor pe care ni le spunem noi insine despre viata sau despre identitatea noastra. 

Povestea se desfasoara in mijlocul unei familii educate si afluente din Napoli

Tatal Giovannei este profesor la un liceu de renume si un Marxist intelectual, dupa a carui iubire si admiratie tanjeste fiica lui adolescenta. Mama preda Greaca si Latina si este editor de romane pe tematica iubirii. Din lumea Giovannei fac parte si prietenele ei cele mai bune, frumoasa Angela si creativa Ida.

Intriga povestii spulbera fericirea burgheza a personajelor, odata cu o conversatie intre parinti, auzita de Giovanna la 12 ani. Prinsa intre secrete de familie, intre minciunile moralizatoare ale tatalui ei si minciunile erotice ale matusii ei indepartate, Giovanna invata cum sa navigheze intre ele, protejandu-se. Aceste tensiuni o imping inspre descoperirea propriului sau stil de minciuna, deceptie si inselaciune.

“Nu sunt inteleapta, dar citesc multe romane,“ spune Giovanna despre educatia sa in “lumea” minciunilor

 “In locul propriilor mele cuvinte, citate din carti imi vin in minte.“ Adolescenta incepe sa citeasca cartile preferate ale tatalui pentru o initiere usoara, apoi minciunile ei oscileaza intre fabula si romanta, cu obiecte fermecate si arhetipuri din basme. Cu cat minte mai mult, Giovannei i se transforma imaginatia si lumea interioara, vazand cu tot mai multa claritate viata adultilor din jurul lei.

Astfel, Elena Ferrante releva in fata cititorilor un proces al maturizarii in care adolescentul incepe sa cunoasca din ce in ce mai multe din lumea adultilor si astfel, ii crede din ce in ce mai putin. Minciunile din jurul Giovannei incep sa para tot mai false, pline de clisee, fara originalitate sau imaginatie.

Romanul „Viata mincinoasa a adultilor” ne invita sa evaluam deceptia nu doar ca o problema morala, ci ca pe o provocare artistica: poate o minciuna sa fie imbunatatita, astfel ridicandu-se la rangul de arta? Asteptam parerile voastre pe adresa redactiei la sectiunea “Scrie un review”.

Carti de dragoste perfecte pentru a fi citite in concediul de vara aceasta!

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/3w1XBUGj4ds

 

Te-ai pregatit pentru concediul de vara aceasta? Indiferent daca ai ales sa il petreci in tara sau in straintate, la mare sau la munte sau daca ai decis ca vrei sa ramai acasa, sa te odihnesti sau sa rezolvi anumite lucruri ce nu mai suporta amanare, nu uita si de relaxarea psihica. In acest sens, iti propunem sa citesti, iar cele mai recomandate lecturi de vara sunt romanele de dragoste. In continuare, iti vom prezenta cateva dintre cele mai frumoase carti de dragoste pentru vara aceasta!

 

Cum sa furi o inima cu un sarut, de L.J. SHEN prezinta povestea incredibila a unei fete care se lupta pentru adevarata iubire. Nu te astepta sa citesti o poveste cliseica de iubire, pentru ca vei descoperi ceva mai mult de atat. Este vorba despre o iubire atipica, despre lupta constanta cu sentimente contradictorii si despre puterea de a rescrie fiecare capitol al vietii. Francesca Rossi, protagonista cartii, este fortata sa se marite cu un tip arogant, un senator puternic, inamicul tatalui sau. Dincolo de dorinta de a o avea pe Francesca drept sotie, Wolfe are intentii ascunse, pe care le vei descoperi doar daca citesti cartea. Iti garantam ca o sa iti placa!

 

 

Verity, de Colleen Hoover: probabil ai auzit de aceasta autoare sau poate chiar ai citit una dintre cartile ei foarte populare (Ugly Love). De data aceasta, ne incanta cu un roman plin de suspans, cu elemente de dragoste si cu un final neasteptat. Lowen (protagonista cartii) este o scriitoare debutanta, care accepta o propunere neobisnuita: sa continue o serie de romane pe care o celebra autoare nu o mai poate duce la bun sfarsit, din cauza conditiei in care se afla. Lowen este invitata de catre sotul autoarei in casa acestora, pentru a aduna schite si manuscrise, insa ce gaseste este total neasteptat. In plus, incepe sa aiba sentimente contradictorii pentru sotul autoarei. Ce se intampla mai departe? Afla citind cartea!

Adio, New Orleans, de Ruta Sepetys: prezinta viata lui Josie Moraine, o adolescenta de 17 ani care traieste in New Orleans. Actiunea se desfasoara la jumatatea secolului trecut si scoate la iveala dedesubturile orasului in care banii murdari erau la putere si se obtineau usor. Josie isi doreste nespus sa plece din oras si sa duca o viata total diferita, pentru a-si depasi conditia, insa isi da seama ca este mult mai complicat decat s-ar fi asteptat. Cu toate acestea, nu se lasa invinsa si norocul va fi de partea ei.

  

Vara in care te-am intalnit, de JoJo Moyes: autoarea ne incanta cu o noua poveste de iubire clasica, presarata cu mister si cu rasturnari de situatie. Initial, actiunea este plasata in anii ‘50 si ne este prezentata viata a doua tinere, Lottie si Celia, care doreau sa plece din oraselul in care au crescut. Pare ca norocul este de partea lor cand in Casa Arcadia se muta un grup de artisti nomazi: era exact ce aveau nevoie pentru a incepe o viata noua. 50 de ani mai tarziu, casa este renovata si secretul despre ce s-a intamplat atunci iese la iveala. Care a fost soarta celor doua tinere? Chiar daca suna ca un thriller, cartea este un roman de dragoste neasteptat, care sigur o sa iti placa!

 

 

Dragostea nu moare, de Maitreyi Devi: cu siguranta o stii pe Maitreyi din romanul cu acelasi nume, scris de Mircea Eliade. Cartea este scrisa din perspectiva lui Maitreyi si prezinta povestea de dragoste dintre ei asa cum nu ti-ai fi imaginat-o. Desi nu este la fel de cunoscuta ca romanul original, aceasta carte este o adevarata capodopera si este interesant faptul ca poti afla povestea de dragoste din perspectiva ambelor personaje.

 

Speram ca ti-au placut recomandarile noastre si ca vei putea sa le citesti pe toate vara aceasta. Alege-o pe cea care ti se pare cea mai interesanta pentru concediu!

Femei de Oscar - cartea ce dezvaluie adevarata viata a actritelor de la Hollywood din secolul trecut!

 

 

 

 Lumea cinematografica din SUA este fascinanta pentru foarte multe persoane, mai ales daca ne referim la cele intamplate in secolul trecute. Actorii de la Hollywood au fost admirati, iubiti, urati, omagiati de catre public, iar lumea filmului i-a taxat sau i-a premiat ori de cate ori s-au facut remarcati. De ce sunt atat de apreciati actorii si actritele si de ce toata lumea vrea sa stie care este viata lor adevarata? In general, oamenii isi cauta modele in persoane foarte cunoscute, in vedete, iar acest lucru nu este neaparat unul bun de cele mai multe ori. Insa, de aici vine si curiozitatea de a afla ce mai fac vedetele si de a le felicita sau de a le ,,certa” de fiecare data cand gresesc.

 

Daca ai terminat de citit toate cartile din biblioteca in perioada aceasta si daca vrei sa te bucuri de unele noi, iti sugeram sa comanzi online. In felul acesta, te poti bucura de transport gratuit de la LIBREX, indiferent de valoarea comenzii si vei putea sta acasa pentru a te proteja si pentru a-i proteja si pe cei dragi tie de o eventuala imbolnavire. Si aceasta nu este singura surpriza, daca ii putem spune asa: pe site vei gasi si multe carti cu preturi promotionale, astfel incat sa poti avea ocazia de a te bucura de cate mai multe. Nu-i asa ca este super?

 

Dintre cartile existente pe site, vrem sa iti recomandam una care are legatura cu lumea filmului american. Este vorba despre Femei de Oscar, de Melanie Benjamin. Aceasta carte a aparut anul acesta la Editura Humanitas si este o fictiune pe care cu siguranta o vei savura pana la ultima pagina.

 

In primul rand, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta carte este scrisa de catre Melanie Benjamin, o autoare cunoscuta international pentru bestseller-urile Lebedele de pe Fifth Avenue si Sotia Aviatorului. Daca nu le-ai citit inca, ti le recomandam pentru ca sunt excelente si te vor tine in suspans.

 

In ceea ce priveste noua carte, Femei de Oscar, autoarea a vrut sa prezinte lumii prietenia si parteneriatul dintre doua femei puternice de la Hollywood. Este vorba despre doua femei (o actrita si o regizoare) care infrunta legile nescrise ale Hollywood-ului din secolul trecut. Desi in ceea ce priveste planul profesional, ambele femei aveau un succes imens si castigau Oscaruri pentru talentul lor, lumea reala nu le oferea rasplata pe care si-ar fi dorit-o. Ele doreau mai mult de a deveni cunoscute: voiau sa reinventeze anumite concepte de film, sa prezinte lumii intregi idei noi, indraznete. Numai ca aceasta lume era dominata de catre barbati, iar publicul larg nu primea atat de bine idei venite de la doua femei, indiferent de talentul lor. Astfel, viata le va rezerva surprize mai putin placute, peste care cele doua personaje incearca sa treaca.

 

Daca ti-am starnit curiozitatea in legatura cu aceasta carte, iti reamintim ca o poti comanda de pe LIBREX si te poti bucura si de transport gratuit. Speram sa iti faca placere sa o citesti sa descoperi lucruri la care nici nu te-ai fi asteptat despre lumea filmului!

Iti doresti o carte de spiritualitate? Recomandarea noastra este: Secretul Multumirii. De fapt, Eu pe tine te iubesc.

 

 

In ziua de astazi, tot mai multe persoane aleg sa se dezvolte prin intermediul lecturii. Fie citesc carti de dezvoltare personala, carti de psihologie, biografii, memorii sau prefera cartile de spiritualitate. Toate acestea, care se adreseaza publicului larg, au puterea de a schimba vieti! O persoana care se afla intr-un moment dificil, poate sa isi revina daca afla ca nu este singura care experimenteaza asa ceva. Uneori, cu totii simtim nevoia sa stim ca nu ni s-a intamplat doar noua un anumit lucru. Iar in momentul in care stim ca nu suntem singurii care trecem printr-o anumita situatie, incepem sa vedem lucrurile mult mai clar. De preferat sa ascultam sfaturile celor care au reusit sa depaseasca momentele neplacute. Important nu este sa ajungi sa nu mai simti dezamagire si tristete, ci sa treci prin toate etapele necesare pentru a te simti iar bine si pentru a te asigura ca sufletul tau este complet refacut.

 

Cartile de spiritualitate sunt foarte populare in ziua de astazi si au schimbat vietile a milioane de oameni. Acestea aduc calm, bucurie, intelegere. Unele persoane nu isi doresc sa vorbeasca despre suferintele lor, iar o carte care sa le aduca bucurie si sentimentul de acceptare, va fi exact ceea ce au nevoie.

 

O astfel de carte este si Secretul Multumirii de Marius Ghidel. Autorul este renumit pentru cartile sale superbe, unele fiind inspirate din trairile sale. Si-a dorit sa ajute oamenii si astfel si-a dat seama ca prin propriile trairi va transmite mult mai multe sentimente si va ajunge exact in inimile tuturor celor care au nevoie.

 

Cartea este despre iubirie, despre recunostinta, despre apreciere si acceptare. Este o carte menita sa ne invete pe noi toti sa vedem doar lucrurile pozitive din viata. Astfel, putem depasi momentele neplacute. Oricat de dureros ni s-ar parea un anumit eveniment, sa incercam sa ne gandim la viitor. Poate in acel moment, nu concepem o viata fericita, insa ea exista pentru fiecare dintre noi. Si exact acest lucru incearca autorul sa il transmita. Chiar si in momentele in care esti criticat de catre cei din jur, alege sa vezi partea buna a lucrurilor si sa le demonstrezi ca esti mai bun decat spun ei. Nu te lasa afectat de vorbe pentru ca tu stii cum esti de fapt!

 

Aceasta carte este scrisa sub forma unor mesaje de dincolo, care se repeta. La inceput, poate nu o sa intelegi esenta ei, insa daca inveti sa citesti dincolo de cuvinte, vei descoperi despre ce este vorba cu adevarat. Vei ajunge sa intelegi multe lucruri si sa fii mai recunoscator pentru viata ta si pentru cine esti. Lasa prejudecatile deoparte, conceptele gresite si tot ce crezi tu ca este eronat. Invata sa privesti viata cu alti ochi si incepe sa te iubesti pentru cine esti si ce ai realizat. Doar in acel moment vei putea sa devii mai bun, atat cu tine, dar si cu persoanele din jurul tau!

 

Cartea a aparut la Editura Dharana, are 512 pagini si o poti comanda online la un pret special!

Vrei sa iti schimbi radical viata? Citeste ,,Magia” si lasa-te purtat de o lume de poveste!

 

Cand ai fost ultima data multumit cu viata ta? Cu tot ce ai pana in prezent, cu starea ta psihica si fizica? Cu familia si prietenii tai? In ziua de astazi, vietile oamenilor arata exact ca o cursa fara oprire, in care toti iti doresc mai mult: atat un job foarte bine platit, dar si mult timp liber petrecut alaturi de cei dragi. O casa frumoasa, dar obtinuta fara munca prea multa. Probabil ti-ai dat seama din start ca dorintele oamenilor nu sunt de cele mai multe ori in concordanta cu realitatea. Daca iti doresti un job bine platit si o titulatura importanta, va trebui sa sacrifici din timpul petrecut alaturi de cei dragi. Foarte putini sunt oamenii care au o viata fericita, in care au timp si de familie si prieteni, de hobby-uri si in acelasi timp au si un job perfect.

 

Daca si tu iti doresti mai mult de la tine si de la viata in general, este timpul sa faci o schimbare, cat de mica. Daca jobul actual nu te mai multumeste, analizeaza foarte bine situatia si da-ti seama daca o schimbare ar fi oportuna. Nu lua o decizie pe moment, pentru ca s-ar putea sa o regreti!

 

In primul rand, gandeste-te la ce te face nemultumit. Foarte multe dintre persoanele care au o viata buna in general si care isi doresc din ce in ce mai mult, nu mai sunt recunoscatoare pentru tot ce au realizat. Dorinta de a avea mai mult succes si mai multi bani ii impiedica sa vada tot ca de fapt au o viata excelenta.

 

Asa ca daca si tu te regasesti in situatia in care nu iti mai place nimic si consideri ca este timpul pentru o schimbare, ia-ti cateva zile libere si incepe sa te gandesti la tine si la viata ta. Daca esti sanatos, ai o situatie materiala buna, un job excelent, familia si prietenii alaturi, ce iti lipseste? In goana dupa a avea si mai mult, s-ar putea sa pierzi esentialul!

 

Daca iti doresti sa iti schimbi cu adevarat viata, incepe prin a te schimba pe tine! Te cunosti suficient de bine? Ai fi surprins sa afli ca multe persoane nu se cunosc suficient! Nu mai stiu ce le place, nu isi aduc aminte ce ii facea fericiti in copilarie si au ajuns sa traiasca doar dupa normele impuse de societate, nefiind cu adevarat fericiti.

 

Incepe prin a fi recunoscator pentru ceea ce ai! Pentru fiecare lucru mic sau pentru fiecare gest al persoanelor dragi. Si ca sa te ajutam, iti vom recomanda o carte ce a schimbat vietile a milioane de oameni si care suntem siguri ca o sa te ajute si pe tine: Magia - Rhonda Byrne.

 

Iti aduci aminte de copilarie, cand totul parea mult mai usor? Aproape… magic de usor? Despre acest lucru este vorba in carte. Cand eram copii, eram recunoscatori pentru orice si ne bucuram de fiecare lucru frumos pe care il vedeam. Cand ai admirat ultima data ploaia la fel cum o faceai in copilarie? Cand te-ai bucurat ultima data de un curcubeu sau de florile de primavara?

 

Citind aceasta carte, vei invata ca orice vis poate fi transformat in realitate cu ajutorul ,,magiei”, care este de fapt o energie pozitiva, formata din gandurile noastre frumoase, care se intorc pentru a ne oferi tot ce ne-am dorit!

 

Alege sa iti schimbi viata, citind aceasta carte si punand in practica sfaturile!

Esti medic sau farmacist? Atunci ai nevoie de noul MemoMed 2020!

 

 

Medicina este un domeniu vast, un domeniu in care fiecare minut conteaza si in care fiecare zi aduce noi provocari si noi descoperiri. Fiecare medic incearca pe cat posibil atat sa trateze pacienti, dar si sa contribuie la dezvoltarea specialitatii sale, prin diferite studii clinice, studii de caz si asa mai departe. Zilnic aflam de mici descoperiri care poate la prima vedere nu par atat de importante, insa care sunt piesele unui ,,puzzle” ce poate fi descifrat mult mai usor cu ajutorul acestora. De exemplu, in urma cu zece ani abia incepeau testele pentru terapia cu celule stem in cazul persoanelor cu paralizii, iar astazi primii pacienti ai acestor terapii se bucura de o usoara mobilitate ce le confera o independenta la care poate nici nu au visat. 

 

De aceea, pentru ca un medic sa fie le poata oferi pacientilor cel mai bun diagnostic, cele mai bune optiuni de tratament si pentru a contribui la dezvoltarea medicinei, trebuie sa fie in permanenta la curent cu noutatile din ramura sa. Poate face acest lucru prin citirea studiilor clinice elaborate de alti medici, a articolelor medicale, prin schimb de experienta, prin participarea la conferinte internationale, prin citirea unor carti noi si asa mai departe. Pentru un medic, informatia este cea mai buna arma pentru ca fara informatii actualizate, nu poate oferi pacientilor cea mai buna ingrijire. 

 

Acest lucru este valabil si in cazul asistentilor sau in cazul farmacistilor si asistentilor de farmacie. Si acestia trebuie sa fie la curent cu anumite noutati din medicina si mai ales sa cunoasca foarte bine farmacologia (ramura ce studiaza medicamentele). De aceea, una dintre cele mai utile carti pentru toti cei mentionati pana acum este Memomed 2020. Acest ghid, scris de catre mai multi autori sub indrumarea Academicianului Prof. Dr. docent Dumitru Dobrescu este structurat in doua parti. Prima este un Memorator de farmacologie alopata si cuprinde toate informatiile despre medicamentele disponibile in fiecare an in Romania. Acest ghid se actualizeaza anual, pentru ca si medicamentele se schimba. Fie li se schimba formula, fie sunt inlocuite, fie apar altele noi. Asa ca atat medicii, dar si farmacistii, trebuie sa fie la curent cu aceste schimbari, pentru a afla care este cel mai util tratament si pentru a recomanda medicamente ce se regasesc in farmacii (si nu au fost retrase de pe piata de ani buni). 

 

Iar a doua parte a MemoMed-ului este un Ghid farmacoterapic alopat si homeopat. In cadrul acestui ghid, se prezinta in paralel anumite protocoale terapeutice, astfel incat medicii sa poata lua in calcul si alt gen de terapii care fie pot inlocui tratamentul alopat (in cazurile fara complicatii, usoare) fie pot merge in completarea tratamentului alopat, cu rezultate excelente. Cateodata, tratamentul pentru anumite afectiuni este compus din mai multe variabile: tratament alopat, tratament homeopat, alimentatia pacientului, stilul sau de viata, starea psihica si asa mai departe. Toate acestea influenteaza modul in care se pot vindeca afectiunile, nu doar acoperi simptomele. 

 

Asadar, daca sunteti medici, farmacisti sau pur si simplu vreti sa aflati noutati din domeniul medical si farmaceutic, va recomandam sa aveti in biblioteca voastra MemoMed 2020. 

Esti pasionat de istorie? Iti recomandam 5 carti de nelipsit din biblioteca ta!

 

 

 

Istoria este un subiect de interes pentru multe persoane in ziua de astazi. Multi isi doresc sa afle ce s-a intamplat secolul trecut, altii sunt pasionati de perioada de dinaintea aparitiei vietii pe Pamant, iar unii adora sa afle cat mai multe lucruri interesante despre Evul Mediu. Indiferent daca te pasioneaza sau nu istoria in general, consideram ca fiecare persoana ar trebui sa citeasca macar 2-3 carti de istorie, pentru a intelege mai bine de ce traim in vremurile acestea si poate care ar fi fost alternativele. Iar daca nu stii ce fel de carti sa citesti, avem cateva recomandari pentru tine in continuare!

 

Prima carte pe care ti-o recomandam se numeste Puterea Umbrei, de Aurel Rogojan, Dan Andronic. Este o carte pe care orice pasionat de istorie ar trebui sa o citeasca, deoarece prezinta in mare informatii despre Serviciile Secrete, despre Securitatea din vremea comunismului, despre legaturile dintre structurile de informatii secrete si puterea politica si asa mai departe. Este o carte captivanta, pe care suntem siguri ca o sa o apreciati si chiar veti ajunge sa o recomandati si altor persoane.

 

Daca esti dornic sa afli cat mai multe despre cum a evoluat omul de-a lungul istorie, despre cum s-a format universul si care sunt cele mai populare teorii despre acestea, iti recomandam cartea Cosmosapiens. Evolutia omului de la originile universului, de John Hands. Autorul este macinat de doua intrebari pe care probabil fiecare om le are: ,,Cine suntem si de unde venim?” Astfel, in cautarea unor raspunsuri plauzibile, aduna informatii de la diversi cercetatori despre modul in care au evoluat oamenii si de ce suntem diferiti fata de celalalte fiinte.

 

 

 

Faptul ca traim in epoca tehnologiei ne ingreuneaza uneori viata. Avem la dispozitie informatii la care in urma cu douazeci de ani de exemplu, nici nu visam. Insa, cate dintre aceste informatii sunt adevarate si cate fac parte din categoria ,,fake news”? Ce este cu adevarat incalzirea globala si cum au pornit toate aceste schimbari climatice? Cum ne afecteaza relatiile politice dintre tari pe care dintre noi? Raspunsurile la toate aceste intrebari si nu numai, le poti gasi in cartea 21 de lectii pentru secolul XXI, de Yuval Noah Harari.

 

 

 

Cunoasterea istoriei Romaniei ar trebui sa preocupe fiecare tanar din aceasta tara. De aceea, daca ai copii iti recomandam sa le completezi colectia de carti cu Istoria ilustrata a romanilor pentru tineri, de Ioan-Aurel Pop. Este o carte foarte interesanta, pe care o poate citi oricine, usor de inteles si care explica in detaliu diferite aspecte ale problemelor pe care le-au infruntat romanii de-a lungul timpului. 

 

 

Iar ultima carte de isorie pe care v-o recomandam in aceasta serie se numeste: CODEX GETO-DACORUM. Istoria de 1000 de ani a geto-dacilor. Este o carte foarte interesanta, care va fi pe placul chiar si celor care nu sunt pasionati de acest subiect. Cartea prezinta istoria de 1000 de ani a geto-dacilor (din anul 514 i.e.n si pana in secolul V e.n.).

 

 

 

Speram ca ti-au placut recomandarile noastre si am vrea sa stim care dintre aceste carti ti-au atras cel mai mult atentia!

Daca iubesti genul fantasy, nu trebuie sa ratezi Seria-fenomen Witcher!

 

Daca ti-a placut serialul ,,The Witcher” lansat cu putin timp in urma de Netflix, probabil iti doresti sa afli cat mai multe lucruri despre personaje, despre actiune si despre cum a inceput totul. Din fericire, nu va mai trebui sa astepti sezonul doi al acestui serial, pentru ca avem o veste foarte buna pentru tine: poti citi cartile. Da, este adevarat: serialul ,,The Witcher” se bazeaza pe seria Witcher, de Andrzej Sapkowski. Prima carte a seriei a fost publicata la jumatatea anilor ‘80 si de atunci a starnit un adevarat fenomen, adunand milioane de fani ai seriei.

 

Insa, cartile nu au inspirat doar serialul mentionat mai sus, ci si trei jocuri video (daca iti place sa te joci este imposibil sa nu fi auzit de ele), un film si inca un serial cu acelasi nume: The Hexer. Asa ca iti poti da seama ca seria literara este un adevarat succes si ca a cucerit inimile oamenilor de toate varstele.

 

Asa cum recomandam mereu, daca nu ai vazut inca serialul, ar fi bine sa citesti intai seria literara. Astfel, vei putea intelege exact lumea pe care a creat-o autorul, vei contura o imagine mai buna a personajelor si iti vei putea da seama de diferentele dintre carti si serial. Cum este si normal, un serial nu poate include toate detaliile din carti, iar personajele si actiunea sunt adaptate si de multe ori pastreaza doar unele dintre caracteristicile prezentate initial in carti).

 

Seria Witcher include cinci volume: Botezul focului, Vremea dispretului, Sangele elfilor, Sabia destinului, Ultima dorinta. In afara acestora, vei mai putea gasi si alte novele ale autorului, care au legatura cu aceasta serie. Daca iti doresti sa le citesti, este bine de stiut ca le poti comanda dintr-o librarie online la un pret foarte bun, avand in vedere ca poti cumpara un pachet.

 

Nu am vrea sa iti dam prea multe detalii despre actiune si despre personaje, pentru ca stim cat de frumoasa este lectura si cat de multe descoperi cu fiecare pagina citita. Insa, o sa iti spunem pe scurt despre ce este vorba in aceasta serie fantasy, de care speram ca te vei indragosti si tu!

 

Actiunea se petrece intr-o lume in care oamenii convietuiau cu diferite creaturi supranaturale: elfi, gnomi, capcauni, vampiri, regi si printese cu abilitati iesite din comun si asa mai departe. Intre acestia s-a mentinut pacea vreme de mai bine de un secol. Insa, cand echilibrul s-a deteriorat si au inceput sa fie atacati oamenii, intra in actiune vanatorul de creaturi Geralt din Rivia, cel supranumit ,,The Witcher”. Witchers erau oamenii inzestrati cu puteri neobsnuite, care puteau lupta cu toate aceste creaturi supranaturale. Insa, Geralt mai avea un secret: a fost ajutat si de putina magie pentru a deveni cel care este in prezent.

 

 

 

Pe langa luptele obisnuite cu tot felul de monstri, Geralt mai avea o misiune: sa protejeze copilul despre care vorbeste profetia si care va schimba lumea asa cum o stiau cu totii. Este vorba despre Ciri, copilul cautat si vanat pentru puterile sale extraordinare.

 

Va reusi Geralt din Rivia sa isi duca la bun sfarsit misiunea de a proteja copilul si de a mentine pacea in lume in acelasi timp? Poti afla doar daca vei citi seria literara Witcher!

Cartea Romaneste. Punct si de la Capat, in exclusivitate la Librex

 

Suntem convinsi ca ati inceput deja sa va ganditi la pregatirile pentru sarbatorile de iarna si mai ales la bucatele traditionale pe care le veti prepara cu mare drag, alaturi de familie. Si mai mult ca sigur ati inceput sa faceti o lista de cadouri pentru persoanele apropiate, insa nu sunteti siguri daca sunt cele mai potrivite. Nu-i nici o problema, pentru ca vrem sa va venim in ajutor si sa va oferim o idee de carte perfecta ca si cadou, dar care o sa va ajute si la prepararea meselor de sarbatori (si nu numai).

 

Este vorba despre cartea Romaneste, punct si de la capat, scrisa de Chef Florin Dumitrescu si distribuita in exclusivitate de Librex. Aceasta contine cele mai bune 60 de preparate romanesti si o puteti cumpara la timp pentru a gasi inspiratie pentru mesele de sarbatori, daca vreti sa va impresionati familia si invitatii. Insa, reprezinta si un cadou ideal pentru o persoana pasionata de gatit, careia ii place sa incerce retete noi in permanenta si care vrea sa aiba in biblioteca unele dintre cele mai bune carti de bucate.

 

Desi traim intr-o epoca in care am putea gasi foarte usor retete pe internet, nimic nu se compara cu gatitul avand drept ajutor o carte deosebita. Retetele publicate in aceasta carte sunt exacte si daca respectati intocmai pasii, dar si cantitatile, nu aveti cum sa dati gres. Acesta este farmecul cartilor de bucate, pentru ca sunt precise. Pe site-urile cu retete culinare, s-ar putea sa nu gasiti toate indicatiile necesare.

 

In plus, gatitul ar trebui sa fie nu doar despre prepararea mancarii in sine, ci sa devina un ritual care sa va faca placere. Timpul liber este pretios pentru toata lumea, insa din cand in cand, incercati sa transformati modul in care gatiti. Muzica preferata pe fundal, pregati-va din timp ingredientele si ustensilele necesare, implicati si persoanele dragi voua si bucurati-va de tot procesul de gatit, de aromele ingredientelor, de modul in care se transforma pe masura ce trec minutele. Gatitul este o arta si un mod de relaxare, asa ca acordati-va timp si veti vedea cat este de placut.

 

In aceasta carte superba, Chef Florin Dumitrescu a investit timp si cunostinte, pentru a putea sa ne ofere 60 de retete delicioase, culese de pe teritoriul tarii. Veti descoperi retete inedite, despre care mai mult ca sigur nu ati auzit, cum ar fi Lapte de Bou (specific din Tara Motilor) sau storceagul din gospodariile pescaresti.

 

Cartea este impartita in patru capitole, pentru ca retetele sa fie mai usor de reperat: aperitive, ciorbe, feluri principale si deserturi. Ce este interesant este ca fiecare reteta are o poveste pe care o puteti afla din paginile acestei carti. In plus, cartea este semnata de cativa dintre Chefii cunoscuti din Romania, iar prefata poarta semnatura Chefului francez Yannick Alleno, detinator a 3 stele Michelin si unul dintre cele mai importante nume cand vine vorba despre fine dining.

 

Speram ca v-am convins de cat de utila este o astfel de carte si de faptul ca poate reprezenta si un cadou foarte bun de Craciun. Ce spuneti, o veti cumpara?

Radiografia unei marsavii judiciare: o carte care o sa va impresioneze!

 

 

 

Fiecare om prefera un anumit gen de carti sau anumite genuri. Insa, gusturile se pot schimba de-a lungul timpului si ce ne-a placut anul trecut sau chiar luna trecuta, este posibil sa nu ni se mai para atat de atractiv. Sunt persoane care nu si-ar fi imaginat ca ar putea citi vreodata carti de dragoste de exemplu, pentru ca le considerau ,,siropoase” iar dupa o anumita varsta sau dupa ce s-au indragostit iremediabil, au inceput sa accepte si acest gen de lectura, ba chiar sa devina preferat (sau unul dintre preferate).

 

Asa ca niciodata nu spuneti ,,nu” unui anumit gen de carti doar pentru ca nu ati mai citit pana atunci nici o carte care sa ii apartina. S-ar putea sa aveti surprize placute si sa vreti sa cititi cat mai multe carti de acel fel.

 

Iar astazi va propunem o carte care poate reprezenta si un cadou ideal, nu doar o lectura reusita. Este o carte din genul ,,memorii” care prezinta o parte din realitatea sistemului judiciar din Romania. Mai exact, va recomandam Radiografia unei marsavii judiciare, de Traian Berbeceanu.

 

Daca nu ati auzit pana acum de autor, este fostul sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia si ,,Politistul anului” in 2013. Insa, tot in 2013 a inceput si cosmarul pentru el: a fost acuzat pe nedrept ca ar fi sprijinit o grupare specializata in evaziune fiscala. Apoi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, timp in care s-au organizat proteste pentru sustinerea politistului, eliberarea lui din inchisoare si demonstrarea adevarului. In anul 2016, Traian Berbeceanu a fost achitat in prima instanta, insa acum asteapta decizia definitiva, intr-un dosar tergiversat ani la rand.

 

 

 

In acest caz, s-a speculat mult si informatia a fost denaturata. Asa ca Traian Berbeceanu si-a dorit ca oamenii sa afle direct de la el adevarul si ce s-a intamplat pe parcursul acestor ani grei, dincolo de ce s-a scris in presa. Este modul prin care el a ales sa isi spuna povestea, pentru cei care au fost alaturi de el, dar si pentru cei care nu au avut incredere in el si care acum au ocazia de a afla cum au stat lucrurile exact.

 

Daca veti citi cartea veti afla nu doar ce s-a intamplat pe parcursul acestor ani, dar si care a fost motivul pentru care s-a ,,dorit” inlaturarea politistului de la conducerea Brigazii. Probabil si voi veti ramane surprinsi cand veti afla ca acuzatorii au fost de fapt vinovati in toata aceasta situatie.

 

 

In plus, cartea nu este doar despre ce s-a intamplat de cand Traian Berbeceanu a fost acuzat si pana in prezent, ci descrie si viata lui. Astfel, veti citi despre ce a vrut initial sa devina, care a fost primul sau loc de munca si de asemenea ce aspiratii avea pe vremea cand se afla in scoala generala. In plus, veti mai afla si ce si-ar dori pentru fiul sau, mai exact ce fel de cariera nu si-ar dori sa urmeze.

 

Puteti comanda cartea la un pret promotional. Este publicata de Editura Curtea Veche si are 424 de pagini.

5 carti de bucate pe care trebuie sa le ai in colectia ta!

 

 

Cand vine vorba despre gatit, probabil cei mai multi dintre voi fie incercati retete pe care deja le stiti, fie va rugati mamele sau bunicile sa va invete sau sa va dicteze la telefon o reteta sau intrati pe internet. Insa, a prepara retete delicioase, inseamna mai mult de atat. Ar trebui sa incercati macar o data sa faceti din asta un ritual. Iar daca nu mai aveti inspiratie si nu stiti ce sa mai gatiti, va recomandam sa va completati colectia de carti cu unele de bucate, pe care le puteti comanda dintr-o librarie online! Chiar daca unele retete le gasiti si pe internet, daca veti avea la dispozitie o carte, va garantam ca o sa aveti mai mult chef de gatit si inspiratia va veni mai repede.

 

Prima carte pe care v-o recomandam este inspirata de bucataria traditional romaneasca. Este vorba despre Bucatele Noastre, de Horia Varlan, o carte in care sunt incluse retete delicioase culese de catre autor in calatoriile sale prin tara, iar multe dintre acestea au fost modificate, fie pentru a fi mai usor de preparat sau pentru a le schimba putin gustul si textura. Retetele din aceasta carte sunt impartite in patru capitole, ce reprezinta anotimpurile. Astfel, o sa va fie mai usor sa gatiti cu ingrediente care se gasesc local, in fiecare sezon. Astfel, veti intelege de ce bucataria romaneasca se bazeaza pe sezonalitate si care este diferenta intre bucataria noastra si cele exotice. Chiar va recomandam cartea daca vi se pare ca preparatele romanesti sunt prea dificile. O sa va dati seama ca nu aveti de ce sa va temeti, iar retetele o sa va iasa perfect din primele incercari.

Citește mai departe

Cand dragostea gaseste un refugiu in Bazarul Visurilor…

 

 

Cartile de dragoste sunt printre cele mai apreciate carti din lume. Acestea sunt iubite atat de catre romanticii incurabili care nu ar putea citi alt gen, de catre persoane care cunosc primii fiori ai dragostei sau de persoane care adora cartile cu final fericit. Trebuie totusi sa recunoastem ca pentru a citi o carte de dragoste, trebuie sa avem o anumita stare. Fie ca visam la ziua in care vom fi fericiti, fie ca iubim si ni se pare ca este cel mai frumos sentiment din lume sau din contra, poate am suferit o deceptie in dragoste si vrem sa ne aducem aminte ca intr-o zi, vom avea curajul sa iubim din nou, aceste carti sunt ideale pentru toate starile enumerate.

 

Din fericire, cartile de dragoste nu se vor demoda niciodata si permanent apar noi si noi titluri care sa multumeasca chiar si cei mai pretentiosi cititori. Iar astazi, o sa va prezentam noua carte a uneia dintre cele mai iubite autoare a genului: Bazarul visurilor, de Jojo Moyes. Probabil o stiti pe autoare deja, datorita trilogiei ,,Inainte sa te cunosc”. Jojo Moyes, pe numele sau adevarat Pauline Sara Jo „Jojo“ Moyes este o jurnalista care si-a urmat visul, debutand ca scriitoare in anul 2002, iar in anul 2011 primeste pentru a doua oara un premiu la care putini au curajul sa spere: Romantic Novel of the Year Award pentru romanul The Last Letter From Your Lover.

 

Insa, adevaratul succes l-a cunoscut abia in 2012, cand a publicat romanul ,,Me before you”, urmand ca in ianuarie 2013, compania MGM sa cumpere drepturile de ecranizare pentru cunoscutul film cu acelasi nume.

 

De atunci, autoarea a devenit unul dintre cele mai indragite nume ale genului si isi surprinde fanii cu fiecare carte publicata. Iar cea mai recenta este Bazarul Visurilor, o carte publicata si in limba romana de catre Editura Litera.

 

In primele pagini, romanul ne poarta inapoi in anii ‘60, unde facem cunostinta cu Athene Forster (poreclita Ultima Debutanta). Era o tanara superba, dar razvratita, care accepta sa se casatoreasca cu unul dintre cei mai ravniti mostenitori ai vremii. Nu trece mult timp de la casatorie ca incep sa apara zvonurile infidelitatii Athenei.

 

Povestea continua cu protagonista romanului, Suzanna Peacock. Aceasta are un trecut greu de infruntat, dar si o casnicie cu probleme. Evadeaza de toate probleme in micul sau magazin Peacock Emporium, cel care va deveni Bazarul Visurilor. Curiosi despre ce se intampla mai departe? Atunci va trebui sa cititi in carte, pentru ca nu vrem sa va stricam surpriza! Vrem sa va lasati sa descoperiti adevarul, sa empatizati cu personajele si sa fiti captivati de actiune, pana la ultima pagina.

 

Asa cum probabil va asteptati deja, aceasta carte este o poveste in care protagonista va trebui sa tina piept vietii si sa treaca prin tot felul de stari pana va cunoaste adevarata fericire. La fel se intampla si in viata: pentru a avea parte de o poveste de dragoste ideala, trebuie intai sa ne infruntam toate temerile si sa ne cunoastem cel mai bine pe noi. Dar, mai mult despre acest lucru puteti afla citind superbul roman de Jojo Moyes.

 

Ce spuneti, v-am atras atentia? Veti citi aceasta carte?

O carte despre cum dragostea schimba vieti: Repertoarul amorului

 

 

Oamenii au fost inca din cele mai vechi timpuri atrasi de subiecte tabu, de subiecte despre care nu se vorbea decat ,,pe la colturi” si mai ales, de vietile private ale conducatorilor vremii. Fiecare greseala era taxata aspru atat de catre apropiati, de nobili, dar si de catre supusi.

 

In prezent, inca exista subiecte tabu si inca exista atractia pentru a sti cat mai multe amanunte din viata privata si din dormitorul oamenilor celebri. Iar acest lucru se poate traduce prin dorinta publicului de a demonstra lor ca si celebritatile sunt tot oameni care poate gresesc, care poate inseala, care nu au viata perfecta pe care o afiseaza zi de zi.

 

In numele iubirii s-ar purtat razboaie grele, pentru iubire s-au jertifit milioane de oameni, au curs rauri de cerneala pentru a scrie poezii si romane. Si cele mai celebre povesti de dragoste sunt si cele care au schimbat intr-un fel istoria omenirii asa cum o stim astazi. Spre exemplu, mitologicul Razboi Troian este bazat pe o poveste de dragoste. Cu toate ca nu este decat un mit, neexistand dovezi concrete ale acestuia, gasim similitudini pe parcursul istoriei si chiar si in ziua de astazi, in povesti de dragoste care au acelasi rezultat.

 

Un lucru este cert: pentru iubire s-au purtat razboaie grele, insa fara iubire, oamenii nu ar putea sa traiasca. Iar daca sunteti curiosi din fire si vreti sa aflati detalii interesante despre povestile de dragoste, infidelitatile, despartile, amagirile si sperantele desarte ale unora dintre cele mai cunoscute personalitati din istorie, va recomandam sa cititi cartea Repertoarul amorului (69 de povesti de dragoste din istoria lumii) scrisa de Stelian Tanase.

 

Asa cum ii spune si numele, aceasta carte cuprinde 69 de povesti scurte, fise telegrafice ale unor celebritati care au trait de-a lungul timpului: regi, regine, dictatori, presedinti, actori, regizori, cantareti, curtezane, amante, sotii si asa mai departe. Unele povesti s-au terminat tragic, altele au redefinit conceptul de iubire, asa cum il cunoastem si chiar indraznim sa spunem ca au schimbat si istoria omenirii.

 

Cartea este o culege de povesti de dragoste ale personalitatilor straine, cum ar fi Kafka, Stalin sau Hitler, Goebbels, Jeanne Hébuterne, Amedeo Modigliani, Frida Kahlo, Edith Piaf, Coco Chanel, Marilyn Monroe, dar si ale personalitatilor romanesti: Bazu Cantacuzino, George Enescu, Regele Mihai si chiar Regina Maria.

 

Din aceasta carte veti afla atat detalii picante despre cei mentionati si multi altii, dar veti avea si de invatat despre ce sa faceti si ce sa nu faceti astfel incat sa va bucurati de iubire si de relatii sanatoase si sa nu le lasati sa va distruga atat viata voastra, dar si viata altor persoane. Cu siguranta va fi o lectie din care veti ramane cu niste idei pe care le puteti folosi in viata, pentru ca veti sti sa recunoasteti ,,simptomele” unei relatii toxice, de ce nu este bine sa inselati sau sa dati false sperante si de ce este importanta comunicarea in relatia cu partenerul.

 

Daca v-am atras atentia cu aceasta carte, o puteti comanda si online. Este publicata la Editura Hyperliteratura si are 248 de pagini. 

Seria literara care a schimbat milioane de vieti: Conversatii cu Dumnezeu

De cate ori vi s-a intamplat sa cititi o carte care sa va schimbe anumite conceptii sau sa va deschida noi orizonturi? Nu conteaza ce tip de carte este si nici popularitatea ei, conteaza doar sa gasiti un paragraf care sa va schimbe total viata. Multi oameni au patit acest lucru dupa ce au citit carti despre dezvoltare personala. Unii spun ca i-au ajutat carti pe care le citeau pentru a se relaxa. Una dintre seriile literare care a schimbat total viata a milioane de oameni este Conversatii cu Dumnezeu, de Nealle Donald Walsch.

 

Contrar asteptarilor, nu se vorbeste strict despre religie, ci este o serie literara care o sa va ajute sa intelegeti ca si alti oameni au aceleasi temeri ca si voi si ii macina aceleasi intrebari. Seria este compus din sase volume si nu s-a terminat aici: Conversatii cu Dumnezeu, vol.I, II, III, Prietenie cu Dumnezeu, Comuniune cu Dumnezeu, Momente de gratie. Autorul a vrut sa demonstreze ca viata trebuie traita in armonie, nu in frica, asa cum multi cred in mod gresit. Se puncteaza de-a lungul celor sase volume ca dragostea divina inconjoara toti oamenii, in fiecare moment.

 

Pe scurt, in cartile care compun aceasta serie, veti gasi raspunsuri la intrebari destul de banale care e posibil sa va fi macinat, dar si la intrebari mai complexe, care poate v-au pus la indoiala credinta si parerea despre ce este rau si ce este bine, la modul general. De ce am spus ca aceste carti au schimbat milioane de oameni? Pentru ca acestia traiau cu frica de Dumnezeu si credeau ca vor fi in permanenta pedepsiti pentru faptele lor. De aceea, nu puteau sa isi traiasca viata, se gandeau doar la ce li se va intampla atat in viata de aici, dar si in cea de apoi. Iar aceste carti nu fac altceva decat sa demonstreze ca noi suntem responsabili atat de actiunile noastre, dar si de ce ni se intampla in urma lor.

 

Autorul sustine ca aceasta serie este inspirata din realitate si ca acele raspunsuri i-au fost date chiar de Dumnezeu si astfel a hotarat sa le spuna tuturor oamenilor. Indiferent daca sunteti credinciosi sau nu, mai mult ca sigur veti gasi aceasta serie literara foarte interesanta, pentru ca multe dintre intrebari vi le puneti si voi zi de zi si nu aveti curajul sa aflati daca sunteti singurii care gandesc asa. Probabil va este teama de necunoscut, teama irationala de consecintele actiunilor voastre cand nu este cazul. De aceea, va recomandam aceasta serie si suntem siguri ca o sa o gasiti foarte interesanta.

 

 

In prezent, puteti comanda cele sase volume ale seriei dintr-o librarie online, insa nu uitati ca aceasta continua si urmeaza sa apara alta carte in curand. Asadar, daca vreti sa aflati mai multe lucruri despre prietenie, despre iubirea neconditionata, despre cum sa alungati anxietatea si cum sa fiti mai buni atat cu voi, dar cu cei din jurul vostru, va recomandam aceasta serie!

 

Am vrea sa stim daca ati citit-o deja si daca da, cum vi s-a parut? V-a schimbat modul de a gandi?

Zece motive pentru care sa citesti Secretul de Rhonda Byrne

 „Nu pot spune ce este aceasta putere. Stiu doar ca ea exista.”

 

Exista o lege a atractiei. Asta ne-o spun multe carti din domeniul dezvoltarii personale. Cum functioneaza insa aceasta lege si cum poate fi ea aplicata de omul „normal”, neinitiat in tainele psihologiei, e mai greu de explicat si adesea se creeaza confuzie.

 

 

Secretul” de Rhonda Byrne vine sa lamureasca in privinta acestei legi, sa faca lumina in ceata lasata de alte carti in domeniu. Pornind de la cuvintele lui Buddha - „Tot ceea ce suntem este rezultatul a ceea ce-am gandit” – secretul ni se dezvaluie pas cu pas.

 

Am citit cartea din curiozitate, am ramas cu zambet (ceea ce inseamna ca si-a atins scopul) si am selectat pentru voi o serie de motive pentru care „Secretul” trebuie citit.

 

1. Cartea ne invata cum sa inseram legea atractiei in cotidian si astfel sa beneficiem de „marea schimbare” fara a o simti ca pe un efort sau ca pe ceva iesit din comun.

Citește mai departe

Afla dezvaluiri incendiare din cartea Radiografia unei marsavii judiciare!

 

 

 

Stim ca abia asteptati sa cititi carti noi, carti pe placul vostru, carti din care sa aveti ceva de invatat! Asa cum v-am obisnuit, incercam sa aducem in prim plan cele mai bune carti, care vor fi placul celor mai multi dintre voi, din diferite domenii.

 

Si pentru ca nu v-am mai prezentat de ceva timp o carte care sa prezinte fapte reale, astazi vrem sa va vorbim despre Radiografia unei marsavii judiciare, de Traian Berbeceanu. Este o carte apreciata de iubitorii justitiei, o carte care socheaza in sensul bun al cuvantului, o carte din care puteti afla dezvaluiri incendiare despre cazul lui Traian Berbeceanu si de ce este atat de important pentru justitia din Romania.

 

Dar, sa incepem cu prezentarea autorului, pentru a intelege de ce aceasta carte merita sa faca parte din bibliotecile voastre. Cine este Traian Berbeceanu? Politist, fost sef al Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Alba Iulia, acuzat pe nedrept ca ar fi ajutat o grupare infractionala specializata in evaziune fiscala. Pare ca ar fi scenariul unui film? Din pacate, este trista realitate. Traian Berbeceanu a ajuns la conducerea Brigazii datorita calitatilor sale si datorita dorintei de a lupta impotriva infractorilor, de a face aceasta tara un pic mai buna si mai linstita, stiind ca raufacatorii isi primesc pedeapsa. Insa, din pacate, dorinta lui de a-i pedepsi pe cei vinovati, i-a deranjat pe cei care ar fi trebuit sa aiba grija de noi, cetatenii si care s-au aliat cu personajele negative din poveste.

 

 

Dar, pentru ca raul nu ramane nepedepsit, in cursul anchetei, s-a dovedit ca toate acuzatiile impotriva lui Traian Berbeceanu au fost false, pentru ca s-a apelat la manipulare, mita si chiar si influentarea denuntatorilor. Au iesit la suprafata probe care au demonstrat ca persoanele care l-au invinuit pe Traian Berbeceanu, au vrut sa il inlature pentru ca le statea in cale, deoarece s-ar fi aflat despre trecutul indoielnic al acestora.

 

Chiar daca Traian Berbeceanu a reusit sa isi reabiliteze numele, cariera sa a avut de suferit, pentru ca nu este usor pentru nimeni sa isi revina dupa o asemenea nedreptate. Si, cu toate ca a trecut printr-o astfel de intamplare, are incredere in justitia din tara noastra si ne incurajeaza sa nu ne pierdem speranta.

 

 

Citind aceasta carte nu veti afla doar ce s-a intamplat exact de a ajuns sa fie condamnat, ci si tot ce s-a intamplat pe parcursul anchetei si cum a iesit adevarul la iveala. De asemenea, cartea contine si biografia autorului. Este o poveste de viata interesanta, care ne demonstreaza ca de cele mai multe ori, viata ne pregateste surprize si ne poarta pe drumuri la care poate nu ne-am fi asteptat nici intr-o mie de ani. De asemenea, veti putea afla si de ce nu ar dori ca fiul sau sa ii calce pe urme si sa devina politst, deoarece el considera ca ,,...Romania nu-si merita politistii! Asa cum sunt ei!”

 

Cartea este publicata de Editura Curtea Veche, are 424 de pagini si acum o puteti comanda la un pret special!

10 carți care se vor juca cu mintea ta

Cu toții adorăm cărțile care ne captivează și ne fac să simțim că nu avem nici cea mai mică idee despre ce se întâmplă în ele. Acele cărți care nu îți dau nici un minut de pace și îți oferă o doză de suspans aproape copleșitoare, o mulțime de ipoteze care se dovedesc a fi false și care te fac să suspectezi fiecare personaj în parte. Mie îmi place să le numesc ”cărți care se joacă cu mintea ta” și se numără printre genurile mele preferate. Ador cărțile care mă fac să gândesc și să simt că iau parte la acțiune, oferindu-mi un sentiment de suspans insuportabil, dar și o doză mai mare de paranoia. Tocmai pentru că ador cărțile care pur și simplu se joacă cu mintea mea, am decis să fac o listă cu cele mai bune 10 cărți de acest fel. În caz că vreți să vă petreceți vacanța  cu o carte care să nu vă dea pace, această listă este perfectă!

 

1. Fata dispărută – Gillian Flynn

 

Cred că nu există carte mai bună cu care să încep această listă. Fata dispărută este genul de thriller care, aparent, are o atmosferă liniștită și te lasă să îți formezi o părere de care ești aproape sigur, până într-un punct în care totul se schimbă. Toate ipotezele îți sunt dărâmate, iar nesiguranța te face nu numai să suspectezi fiecare personaj, ci și să citești cu o nerăbdare care crește cu fiecare pagină. Unul dintre cele mai bune thrillere pe care le-am citit vreodată!

 

 

2. Fata din tren – Paula Hawkins

 

Rămânând în secțiunea cărților care conțin cuvântul ”fată” în titlu, vă recomand un thriller care m-a făcut să stau trează o noapte întreagă pentru a-l termina. Fata din tren este genul de roman care știi că te va obseda încă de la primele pagini. Cu un personaj principal în care nu poți avea încredere și încă câteva absolut dubioase, cartea lui Hawkins te ține în suspans până la ultima pagină, iar deznodământul este atât de surprinzător, încât nu îți vine să crezi. O carte care își merită toate laudele!Citește mai departe

Recenzie Fata dinainte, de J.P. Delaney

Fata dinainte (”The girl before” în engleză) este noul fenomen al genului thriller psihologic. Tradusă în patruzeci de limbi și în curs de ecranizare , cartea urmărește tiparul care a luat cu val acest gen în ultimii ani: misterul ce înconjoară disparițiile sau morțile unor femei care aparent, sunt cât se poate de normale.

Pentru mine, cartea aceasta a reprezentat un paradox. A fost genul de roman care m-a captivat, în ciuda faptului că mi-am dat seama de la început că nu este tocmai genul meu preferat. Dacă stau bine să mă gândesc, am avut o relație extrem de ciudată cu cartea lui Delaney. Au existat momente în care mi-a plăcut la nebunie, dar și unele momente în care simțeam nevoia să o las și să nu mă mai întorc niciodată la ea. Cert este că nu regret nici o secundă faptul că am citit-o, în contrast cu opinia pe care mi-am format-o asupra ei.

 


Fata dinainte promite a fi un roman psihologic de un suspans incredibil. Începutul cărții este destul de bun. Cititorul face cunoștință cu personajele principale: Emma, Jane, Edward și... o casă. One Folgate Street este o casă în stil minimalistic, în care tehnologia și ordinea supremă iau locul confortului. Aceasta a fost construită de Edward, un arhitect cât se poate de perfecționist. Mai apoi, Emma este prima care închiriază casa, fiind atrasă de unicitatea acesteia și lăsând la o parte frica provocată  de zecile de reguli care vin la pachet cu casa. După câțiva ani, Jane îi ia locul Emmei, care a murit în mod misterios tocmai în casa cu pricina. Cele două femei nu sunt legate numai de locuința lor, ci și de Edward, cu care ambele au o relație. O serie de coincidențe ciudate o fac pe Jane să investigheze circumstanțele în care Emma a murit, iar asta o va aduce în fața unor situații extrem de periculoase.Citește mai departe

Recenzie Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty

Descriere:

#1 Bestseller New York Times

„O carte diabolic de bună. Amuzantă și înfricoșătoare." - Stephen King

Acum un serial de excepție produs de Hbo, cu Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgard, Laura Dern, Adam Scott și Zoë Kravitz.
Realizat de Jean‑Marc Vallée, regizorul filmelor Wild și Dallas Buyers Club.
Scenariu de David E. Kelley.

Autoarea bestsellerurilor Am uitat să fim fericiți și Secretul soțului vine cu un roman despre micile minciuni periculoase pe care ni le spunem pentru a supraviețui.

O crimă... un accident tragic... sau doar nişte părinţi care se poartă urât? Incontestabil, cineva a plătit cu viața.
Madeline e o forță căreia nu e ușor să-i faci față. E amuzantă, tăioasă și pătimașă; ține minte totul și nu iartă pe nimeni. Celeste e genul de femeie frumoasă după care oamenii întorc capul pe stradă, dar are de plătit un preț pentru iluzia perfecțiunii. Nouă în oraș, Jane e o mamă singură, atât de tânără încât este confundată cu dădaca. Are un trecut misterios și o tristețe mult prea profundă pentru vârsta ei. Trei femei aflate fiecare într-un moment crucial al vieții, dar care își intersectează pașii în același loc fatidic.

Marile minciuni nevinovate e o poveste senzațională despre foști soți și noi soții, mame și fiice, bârfă în curtea școlii și micile minciuni care se pot transforma în dezastre.

"În cazul în care cauți un roman care să te transforme într-un cititor înrăit... nu mai căuta, l-ai găsit." - Oprah.com

"Secretele pe care le ascunde acest orăşel aparent liniştit sunt impregnate de o atmosferă noir atât de apăsătoare, încât David Lynch ar fi încântat." - Entertainment Weekly

"Să citeşti romanele lui Liane Moriarty e ca şi cum ai bea un cocktail Cosmopolitan cu câteva picături de arsenic." - USA Today

 

 

Recenzie:

Serialul  Big little lies produs de HBO a atras multă atenție asupra romanului cu același titlu scris de Liane Moriarty. Bineînțeles, pentru că îmi este dificil să stau departe de tot ce promite a avea o intrigă fabuloasă, a trebuit să intru și eu în joc și să citesc romanul Marile minciuni nevinovate, publicat la noi de editura Trei.Citește mai departe

Recenzie Casa păpușilor – M.J. Arlidge

Dacă îmi urmăriți recenziile știți deja că sunt o mare fană a seriei Helen Grace, de care m-am îndrăgostit chiar de la primul volum. Până acum, nici unul dintre volumele a căror apariții le aștept cu mare nerăbdare nu m-a dezamăgit. Ba dimpotrivă. După ce am terminat de citit volumul cu numărul trei pot spune că această serie devine din ce în ce mai bună pe măsură ce înaintează. Chiar dacă nu credeam că este posibil, volumul de față mi-a plăcut mult mai mult decât primele două și abia aștept să văd ce ne pregătește autorul în continuare. Deja îmi este dor de personaje și de stilul aparte al lui Arlidge.

Am știut că volumul acesta avea să fie diferit de cele anterioare încă de când am citit descrierea. Casa păpușilor folosește o tehnică complet diferită de celelalte două cărți, unde autorul se concentrează mai mult pe anchetă. În volumul al treilea, ne este prezentată o latură mult mai umană a lumii polițiste, acesta concentrându-se pe psihologia umană, pe sentimentele personajelor și pe relațiile dintre ei. Cititorul este martor la cursa contra cronometru a lui Helen Grace în încercarea de a găsi un ucigaș înainte ca acesta să facă o nouă victimă. Mi-a plăcut mult schimbarea aceasta, care cred că a fost cât se poate de necesară pentru păstrarea intrigii imprevizibile și a originalității care caracterizează seria Helen Grace.

 


Casa păpușilor este un thriller la fel de tulburător ca și primele două cărți din serie, dar cu siguranță mult mai emoționant. Intriga începe în momentul în care o tănârâ pe nume Ruby este răpită din casa ei și dusă într-un subsol, în care este ținută captivă de un psihopat care o tot strigă Summer și care, aparent, nu are nici un interes în a o răni. Mai apoi, un cadavru este găsit pe o plajă, iar detectiva Helen Grace își dă rapid seama că dispariția lui Ruby este legată de acest cadavru al unei femei cu caracteristici asemănătoare cu ale dispărutei. Aici începe și încercarea ei de a o salva pe Ruby, dar și de a elucida misterul cadavrelor ce vor apărea în continuare pe plaja din Southampton. În același timp, Helen se confruntă cu demonii personali, de data aceasta întruchipați de șefa ei, Ceri Hardwood, o femeie ambițioasă, care nu este obișnuită ca cineva să îi stea în cale și care vrea cu orice preț să o distrugă pe Helen.Citește mai departe

10 recomandări de cărți de dragoste pentru ziua îndrăgostiților

De vreme ce Ziua Îndrăgostiților se apropie cu pași repezi, am decis că este ocazia perfectă să adun cele mai frumoase 10 romane de dragoste într-o listă pe care să o împărtășesc cu voi. Dacă aveți nevoie de inspirație pentru cadoul pe care vreți să i-l faceți persoanei iubite sau dacă plănuiți să petreceți o zi relaxantă în compania unei cărți de dragoste, am conceput această listă în speranța că vă veni de ajutor și vă va ușura sarcina de a găsi un roman de dragoste potrivit pentru data de 14 Februarie. Chiar dacă sărbătoriți această zi a dragostei sau nu, niciodată nu strică să aveți la îndemână câteva recomandări de cărți din genul romance.


La răscruce de vânturi – Emily Bronte

La răscruce de vânturi este un roman de dragoste clasic, care a frânt inimile a milioane de cititori de-a lungul timpului. Eu am citit cartea aceasta acum câțiva ani și nu pot uita încă povestea de dragoste tumultoasă dintre Heathcliff și Catherine. Romanul lui Bronte te farmecă și te face să experimentezi o mulțime de sentimente. Cert este că mă îndoiesc că există carte mai potrivită pentru data de 14 Februarie decât cea de față!


Dragostea în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez

 


Dragostea în vremea holerei este o superbă poveste de dragoste care îți va frânge inima, dar în același timp te va face să realizezi că dragostea adevărată învinge întotdeauna. Gabriel Garcia Marquez a scris o poveste care va trăi în inimile celor care au citit-o pentru totdeauna. O altă carte pe care trebuie neapărat să o citiți, Dragostea în vremea holerei vă va oferi o zi a îndrăgostiților cu totul și cu totul specială!


Soția călătorului în timp – Audrey Niffenegger

 


Soția călătorului în timp este una dintre cele mai frumoase și mai triste povești de dragoste pe care le-am citit vreodată. Am citit-o acum șase ani și încă îmi amintesc câte lucruri m-a făcut să simt: de la tristețe, până la speranță și un ciudat sentiment de dragoste, romanul lui Niffenegger te face să treci printr-un roller coaster emoțional. Povestea este superbă, personajele geniale, iar scrisul autorului te va duce cu gândul la romanele clasice de dragoste!


Jurnalul unei iubiri – Nicholas Sparks

 

Jurnalul unei iubiri este o carte de dragoste care poate fi considerată deja clasică, fiind citită de milioane de oameni anual. Acum câțiva ani am citit-o și eu și m-am îndrăgostit rapid de povestea superbă și de sfârșitul trist, dar care te face să speri ca nici o altă carte. Cartea lui Sparks merită citită în orice perioadă al anului, dar în special de ziua îndrăgostiților.


Cincizeci de umbre întunecate – E.L. James

 

Sunt sigură că v-ați gândit deja să citiți această carte, având în vedere că ecranizarea se lansează peste tot în lume zilele acestea, iar tevatura care se face pe seama ei nu văd să se sfârșească prea curând. Chiar dacă sunteți sau nu fani ai seriei, trebuie să recunoaștem că povestea este captivantă și numai bună pentru o zi relaxantă. Fie singuri, fie în doi, Cincizeci de umbre întunecate este cartea perfectă pentru ziua de 14 februarie.


Central Park – Guillaume Musso

 

Pășind un pic și în sfera thriller-elor, următoarea mea recomandare este Central Park de Guillaume Musso, unul dintre autorii mei preferați. Am citit cartea acum două luni și încă simt că sunt sub efectul ei. Mi-a plăcut la nebunie intriga, care te ține captiv între paginile romanului și care este atât de imprevizibilă, încât nu ai cum să nu stai cu sufletul la gură pe toată durata lecturii. În plus, povestea de dragoste care se intrevede în ultima jumătate a romanului face ca acesta să fie perfect pentru iubitorii genului romance, dar și pentru cei care adoră thriller-ele.


După ce te-am pierdut – Jojo Moyes

 

Ar fi fost imposibil să nu o includ pe Jojo Moyes în această listă, având în vedere că ea se numără printre scriitorii mei preferați. Poveștile ei, majoritatea fiind de dragoste, mă fascinează și mă captivează de fiecare dată, iar cuvintele ei au puterea de a mă face să uit de lumea din jurul meu, lăsându-mă să călătoresc pe tărâmuri necunoscute alături de personajele ei. Jojo Moyes nu scrie numai povești de dragoste, ci și de viață, lecții importante de care toți avem nevoie din când în când. După ce te-am pierdut, continuarea bestseller-ului Înainte să te cunosc, este o carte la fel de frumoasă ca toate romanele ei, dar de zece ori mai emoționantă. Este, așadar, perfectă pentru toți iubitorii de romance!


Infernul lui Gabriel – Sylvain Reynard

 

Infernul lui Gabriel a fost și va rămâne unul dintre romanele mele preferate. Povestea m-a cucerit de la primele pagini, fiind complet diferită de tot ce citisem până atunci. Scrisul lui Sylvain, de un lirism și o emoție aparte, nu va înceta niciodată să îmi placă, iar personajele, atât de reale și de puternice, îmi vor rămâne mereu întipărite în minte. Recomand cu mare căldură seria aceasta, mai ales dacă sunteți fanii poveștilor de dragoste tumultoase!


Scrisoare de dragoste – Mihail Drumeș

 

Celor cărora le place literatura românească, le recomand romanul lui Drumeș, Scrisoare de dragoste. Mihail Drumeș este, după părerea mea, unul dintre cei mai buni scriitori pe care i-am avut și pe care îi vom avea vreodată. Poveștile lui sunt pătrunzătoare, emoționante, cu substrat și au puterea de a te purta departe de sfera realului. Romanul de față este unul pe care trebuie să îl citiți cu siguranță, fiind de o frumusețe rară!


Suflete pereche – Cecelia Ahern

 

Suflete pereche este o superbă poveste de dragoste care reușește să îți redea speranța în finalurile fericite și în dragostea adevărată. Eu am citit cartea acum câteva luni, și chiar dacă formatul acesteia este neobișnuit (povestea fiind spusă prin scrisori și e-mail-uri), mi-a plăcut foarte mult. Este o poveste drăguță, emoționantă, fiind în același timp captivantă și ușor de citit. Perfectă, deci, pentru ziua îndrăgostiților!

Sper ca selecția mea să vă ofere o zi a îndrăgostiților și mai specială! Dacă aveți recomandări sau opinii despre cărțile de mai sus pe care vreți să le împărtășiți, aștept cu drag comentariile voastre! :)

Articol publicat de Bianca M. Calin

8 propuneri de cărți de dragoste pentru adolescenți

Februarie este luna îndrăgostiților, un fapt cunoscut în lumea întreagă datorită sărbătorii de Sfântul Valentin. Pe 14 Februarie, toți îndrăgostiții își sărbătoresc dragostea și persoanele iubite. Cărțile sunt o modalitate foarte bună fie de a găsi dragostea, fie de a o exprima.

 

 

Și pentru că nimic nu este mai frumos ca dragostea adolescentină, astăzi vin cu 8 propuneri de cărți de dragoste pentru adolescenți numai bune de citit luna aceasta. Puteți folosi lista de mai jos pentru a face cadou cuiva drag o carte sau, de ce nu, pentru a vă găsi următoarea lectură.

 

Tuturor băieților pe care i-am iubit – Jenny Han

 

Prima carte care mi-a venit în minte atunci când am început să fac această listă a fost Tuturor băieților pe care i-am iubit de Jenny Han, publicată în România la editura Trei. Cartea aceasta este una dintre preferatele mele din genul Young Adult și consider că este perfectă pentru a sărbători Sfântul Valentin într-un stil aparte. Are o intrigă foarte captivantă, potrivită pentru adolescenți, o poveste de dragoste superbă și un stil de scriere care te cucerește. Un must read în orice moment al anului, dar în special în Februarie!

 

Fangirl – Rainbow Rowell

În această listă aș putea include toate cărțile scrise de Rainbow Rowell, dar am ales Fangirl pentru că are un loc special în inima mea. În primul rând, a fost prima carte scrisă de Rowell pe care am citit-o și m-a determinat să citesc și restul cărților ei. În al doilea rând, pentru că este o poveste extraordinară, cât se poate de realistă, care te face să te simți înțeles ca și adolescent. Problemele despre care vorbește această poveste fac parte din viața de zi cu zi a fiecărui adolescent. În plus, personajele sunt de-a dreptul adorabile, iar povestea este amuzantă, captivantă, emoționantă și te face să te simți îndrăgostit.

 

Toate acele locuri minunate – Jennifer Niven

O poveste pe cât de frumoasă, pe atât de tristă. Toate acele locuri minunate vorbește despre dragostea adolescentină și despre cum ne poate schimba aceasta viața, dar și despre felul în care unii adolescenți se simt neînțeleși și cum diferențele dintre oameni îi pot afecta. Povestea de dragoste, în schimb, este superbă, cele două personaje principale încearcând să se vindece unul pe altul prin dragostea lor. Stilul autoarei te face să te simți curpins de fiorii dragostei, cu siguranță!

 

Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere – Jennifer E. Smith

Am cartea aceasta pe lista de cărți de citit de când a fost publicată în România la editura Epica, dar încă nu am avut ocazia să o citesc. Cu toate acestea, din tot ce am citit despre ea, sunt sigură că este perfectă pentru luna dragostei. Acțiunea se desfășoară pe durata a 24 de ore, timp în care cele două personaje principale, Oliver și Hadley, se cunosc, se împrietenesc, se pierd și se îndrăgostesc unul de altul. Sună perfect, nu-i așa? Probabilitatea statistică de a te îndrăgosti la prima vedere este o carte care promite a ne reaminti de forța iubirii și a destinului, deci este perfectă pentru luna îndrăgostiților.

 

Îți voi dărui soarele – Jandy Nelson

Îți voi dărui soarele este o carte care nu trebuie să lipsească din lecturile adolescenților și a pasionaților de romance. Este, de asemenea, o carte care mi-a schimbat viziunea asupra vieții și m-a făcut să văd că soarele apare întotdeauna pe strada celor care aleg să lupte pentru fericirea lor. Povestea celor doi frați m-a emoționat enorm și nu o voi uita niciodată. Este o lecție de viață și în același timp o poveste de dragoste superbă. Un must read!

 

În căutarea lui Audrey  - Sophie Kinsella

 

Romanul lui Kinsella, În căutarea lui Audrey, promite să vină cu comedie, romance și o poveste despre iubire numai bună pentru adolescenți. În plus, are și o parte psihologică. Ce poate fi mai bun de-atât? Chiar dacă nu am citit încă romanul, sunt sigură că este o alegere foarte bună dacă vreți să o faceți cadou cuiva sau dacă vreți să vă delectați cu un roman ușor într-un sfârșit de săptămână friguros.

 

Fără speranță – Colleen Hoover

Toate cărțile lui Colleen Hoover sunt perfecte pentru luna Februarie și Ziua Îndrăgostiților, dar Fără speranță este cea mai potrivită pentru adolescenți. Am citit-o acum câțiva ani și încă mi-a rămas în suflet. Povestea este încărcată de emoție, fiind de o frumusețe rară, personajele sunt cât se poate de realiste, iar scrisul autoarei te cucerește de la primele linii.

 

Creatura – Nely Cab

Închei lista aceasta cu una dintre cărțile mele preferate. Este vorba despre Creatura de Nely Cab, o carte perfectă pentru adolescenții care adoră poveștile fantasy cu urme de romance. Romanul lui Cab are bătălii între zei, probleme cu foștii prietenii, dar și o poveste de dragoste între un zeu și o fată aparent normală care nu are cum să nu te cucerească. În plus, stilul autoarei este superb, iar de personaje te vei îndrăgosti de la primele pagini!

 

Vă propun să citiți aceste romane fie singuri, fie cu persoana dragă, alături de o ceașcă de ceai și ciocolata preferată. În caz că aveți și voi recomandări, le aștept în comentarii!

Articol scris de Bianca M. Călin

înAltă iubire de Flavius Simion – sentimente încapsulate în cuvinte

Am promis să revin cu câteva rânduri după lecturarea progresivă a cărţilor din wishlist şi iată-mă prezentă. Zilele acestea m-am delectat cu volumul lui Flavius Simion, mi-am notat o mulţime de citate care merită reţinute, am zâmbit, m-am întristat ... tot pachetul. Cum este cartea? Profundă, intensă, realistă până la lacrimi. Sunt cuvinte pe care nu le uiţi uşor deoarece le simţi uneori rupte din tine ... dureros. Acele cuvinte nerostite, înghiţite amar fără apă.

Iubirea, în mod cert, nu are o definiţie, nu are reţetă, nu are un înţeles anume. Încercăm fiecare să o măsurăm în fericire, fără să ne dăm seama că de fapt, dozele de durere acută sunt cele care adesea o compun. Iar uneori, ne este dat să cunoaştem o iubire „înaltă” şi ne înălţăm şi noi zâmbitori pentru a atinge colţul de paradis promis dinainte de a ne naşte. Ceea ce uităm însă, este că divinitatea nu va permite muritorilor să invadeze Edenul ... nici măcar prin iubire. Şi atunci urmează inevitabil să privim în ochi prăbuşirea, care de cele mai multe ori ne distruge ireparabil.

Asta e fericire? Îmi văd iubirea căzând în mormânt, încerc să o salvez dar sufletul ei este spânzurat pe scena realităţii în care trăim. Cum poţi salva moartea?”


Un urlet mut, descompus în aer, transformat în durere eterică, apoi în regrete, neputinţă şi resemnare ... pierderea unei bucăţi din suflet parcă nu a sunat vreodată mai agonizant. Pentru că ... există persoane pe care nu le ţinem doar în braţe, ci undeva în suflet unde prind rădăcini adânci, iar atunci când pleacă se smulg şi sfâşie din acel suflet care tot ce a făcut a fost să încălzească. Frazele din carte sunt menite să redea fiecare trăire, fiecare lacrimă atât vizibilă cât şi invizibilă, fiecare strigăt spart de ziduri de nestrăpuns.

Şi regăseşti în cuvintele aşternute pe hârtie, multe dintre temerile cu care te-ai confruntat şi atunci încerci să îţi blochezi amintirile, să le arunci cât mai departe ... fără însă a lua în calcul efectul acestora de bumerang.

Există persoane care se lipesc de suflet precum timbrul pe scrisorile poştale. Şi nu mai „scapi” de ele pentru că, asemeni timbrului, ne se pot dezlipi fără să smulgă bucăţi – numai că, sufletul nu-i hârtie, nu-i aşa?

Suntem atât de veşnici că uităm să iubim şi să ne pierdem în oameni.”

Ce reuşeşte Flavius este să redea prin cuvinte sentimente şi să genereze acea stare emoţională profundă. Pentru că frazele lui nu se citesc ci se simt. Cum face asta? Va trebui să îl întrebăm personal pentru că deja ne-a captat curiozitatea.

înAltă iubire ne vorbeşte despre sentimentul de iubire la superlativ, despre pierdere, uitare, durere, picături acide prelinse direct pe un suflet rănit ... resemnare, iertare. Fiecare cuvânt este un strigăt. Fiecare frază este lama ascuţită a unui pumnal cu care autorul pare să se autotortureze ... pentru că uneori iubim veşnic şi, oricât am încerca să ne oprim, mecanismul de off pare să nu mai funcţioneze.

Îmi spun că trebuie să mă opresc. Însă cum aş putea să mă opresc din a respira? Fără tine sunt mort, iar cu tine continui să mor.”

Şi nu supravieţuirea este problema ci faptul că sufletul arde pe un rug închinat unui sentiment ce trebuia să aducă fericire.

Emoţionantă, profundă, intensă ... sfâşietoare, cartea poate fi considerată un „manuscris” al iubirii eterne, capabilă să rămână vie şi să ardă, indiferent de durerea provocată.

Prea valoroasă pentru a fi vândută, prea puţină pentru a fi dăruită pe gratis ... întrebarea din carte încă e valabilă şi îşi aşteaptă răspunsul : „Cât am plăti pentru iubire?”

Cele mai captivante 10 carti pe care trebuie sa le citesti

Nu știu despre voi, dar eu ador cărțile care mă captivează atât de mult, încât uit de lumea din jurul meu.

Mai toate cărțile pe care le citesc au o intrigă captivantă, dar puține sunt cele care au reușit să mă facă să intru cu toată ființa mea în poveste și să simt că realitatea nu mai există.

 

Mi-aș dori ca fiecare carte pe care o citesc să fie într-atât de captivantă, dar asta este imposibil. În caz că anul acesta încă nu ați avut ocazia de a citi un roman de genul acesta, am adunat într-un singur loc cele mai captivante 10 cărți pe care trebuie să le citiți, ca să înceapă anul bine.Citește mai departe

7 cărți pe care să le citești până la sfârșitul anului

Sfârșitul anului se apropie cu pași repezi, iar luna Decembrie este cunoscută ca fiind cea în care toți încercăm să terminăm ce am început pe parcursul anului. Astfel, scoatem listele cu planurile pe 2016 din sertare și ne grăbim să tăiem cât mai multe activități de pe ele. Pentru prima dată în viața mea, am reușit să fac tot ce mi-am propus anul acesta. Unul dintre obiectivele mele a fost să citesc 50 de cărți până la finele anului și nu numai că mi l-am atins, ci l-am întrecut, citind 64 de titluri până acum. Sunt mândră de mine, dar tot aș vrea să mai citesc încă cinci cărți până pe 31 decembrie. Nu sunt sigură că voi reuși, dar am făcut o listă cu 7 cărți pe care aș vrea să le citesc până atunci. În caz că vreți să mai citiți câteva titluri în ultima lună din an și aveți nevoie de inspirație, m-am gândit să împărtășesc această listă cu voi. În ea se găsesc și două cărți pe care le-am citit deja, dar pe care vi le recomand tocmai pentru că sunt perfecte pentru ultima luna decembrie.


Lupta mea: Moartea unui tată - Karl Over Knausgard

Citesc romanul lui Knausgard la momentul acesta și dați-mi voie să vă anunț că este printre titlurile mele preferate din 2016. Chiar dacă descrie viața autorului, deci o intrigă extraordinar de captivantă nu intră în discuție, scrisul și atmosfera per total sunt incredibile. Cred că romanele din seria Lupta mea au mai mult substrat decât romanele clasice pe care le studiem la școală și tocmai datorită acestui fapt consider că trebuie să se găsească printre lecturile tuturor.

Citește mai departe

Recenzie Fata cu toate darurile – M.R. Carey

Fata cu toate darurile – M.R. Carey

Descriere:

Plin de emotie si captivant de la prima pagina pana la final, Fata cu toate darurile este cel mai puternic thriller distopic pe care il veti citi anul acesta.

Melanie este o fata foarte speciala. Dr. Caldwell o numeste „micul nostru geniu“.

In fiecare dimineata, Melanie asteapta cuminte in propria celula sa fie luata si dusa la clasa ei. Atunci cand Sergentul Parks vine dupa ea, arma lui este intotdeauna incarcata si indreptata spre ea cat timp doi dintre oamenii lui o imobilizeaza intr-un scaun special. Ea nu crede ca oamenii o plac prea mult. Glumeste cu ei ca nu ii musca, dar ei nu rad deloc.

Melanie iubeste scoala. Adora sa invete despre adunari si silabe si despre lumea care exista in afara clasei si a celulelor in care traiesc copiii. Cateodata ea ii povesteste invatatoarei favorite toate visurile pe care le are pentru cand va creste mare si va explora lumea. Melanie nu stie de ce asta o intristeaza atat de mult pe domnisoara Justineau.

Recenzie:

Încă de când am descoperit genul distopic mi-a plăcut să mă delectez cu un roman din această categorie, din care fac parte și unele dintre titlurile mele preferate. Pot spune, deci, că distopiile îmi sunt familiare și cam știu la ce să mă aștept de la cărțile acestea. Ce nu mai citisem niciodată înainte de Fata cu toate darurile a fost un roman cu zombi. Nu m-au atras niciodată la fel cum o atrag pe cea mai bună prietenă a mea, dar de data aceasta curiozitatea și laudele pe care le-am tot auzit la adresa acestei cărți m-au determinat să îi acord o șansă.

Ei bine... mi-a plăcut! Chiar dacă nu mă așteptam, am devorat cartea în doar trei zile și mi-a fost greu să încep o alta după ce am ajuns la final. Fata cu toate darurile a fost o gură de aer proaspăt pentru mine, dar în același timp și o vizită la anii copilăriei și la romanele pe care obișnuiam să le citesc obsesiv. Deși începutul a fost un pic lent, după ce m-am obișnuit cu atmosfera romanului mi-a fost greu să îl las din mână.

Mi-a plăcut la nebunie ideea cărții, dar și felul în care aceasta este exploatată. De o complexitate aparte, povestea este originală și are destul de multe detalii încât să fie ușor de înțeles, fără a fi obositoare, chiar dacă știința joacă un rol foarte important. Ideea unui viitor postapocaliptic plin de zombi care așteaptă la colț de stradă să te mănânce m-a înfricoșat în cel mai fascinant mod. Deși uneori eram ușor tulburată de detaliile foarte grafice a scenelor în care zombii își făceau apariția, nu mă puteam opri din citit și voiam mereu mai mult.Citește mai departe

10 cărți care nu te vor lăsa să dormi

De vreme ce pe 31 Octombrie este Halloween-ul, sunt sigură că mulți dintre voi se pregătesc deja de o noapte albă cu câteva cărți bune, bomboane, lumânări și băuturi fierbinți. Eu, din păcate nu îmi pot permite acest lux, pentru că ziua următoare trebuie să mă duc la școală și nu cred că ar fi în regulă să folosesc Halloween-ul pentru a-mi motiva absențele. Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu pot să sărbătoresc această noapte magică. Bineînțeles, o voi face în stilul meu, adică recomandându-vă câteva cărți care nu vă vor lăsa să dormiți. Mai exact, am făcut o selecție de 10 cărți numai bune pentru a vă ține companie în noaptea de Halloween. Titlurile de mai jos, nu neapărat thriller sau horror, vă vor asigura o noapte plină de aventuri!


Misery – Stephen King


 

Nu se poate să încep această listă fără Stephen King. Dacă vreți o noapte autentică de Halloween, trebuie să aprovizionați cu cărțile lui. Poveștile lui sunt absolut terifiante și atât de captivante, încât sunt sigură că nu veți putea dormi până nu le veți termina. Misery este cea mai bună carte a lui pe care am citit-o. Este un adevărat masterpiece al genului thriller și una dintre cărțile pe care toată lumea trebuie să le citească o dată în viață!


Înainte să adorm – S.J. Watson

Înainte să adorm este una dintre cărțile care m-au făcut să ador genul thriller. Cartea mi s-a părut absolut genială! Este extrem de captivantă și are atât de mult suspans, încât vei simți că nu poți respira datorită curiozității și a adrenalinei. Da, este unul dintre romanele pe care trebuie să le citiți cât mai repede! Asta dacă nu ați făcut-o deja...


Umbra vântului - Carlos Ruiz Zafon

Umbra vântului nu se încadrează perfect în tiparele genului thriller, dar este o carte numai bună pentru Halloween din mai multe motive. În primul rând, citind cartea ești învăluit de o atmosferă de magie unică. Apoi, povestea este incredibil de complexă și de originală, iar personajele sunt foarte bine conturate. Ce să mai, romanul este genial și vă va ține în suspans toată noaptea!


Fata din tren – Paula Hawkins

Fata din tren este romanul care ia cu asalt toate topurile, librăriile, bibliotecile și blog-urile din întreaga lume. Eu am citit cartea acum un an și cu siguranță nu am uitat-o. Este foarte bine scrisă, extrem de complexă și povestea te învăluie și nu te lasă să pui cartea jos până la final. Deznodământul îți va tăia respirația, iar dacă termini cartea înainte de răsărit, poți să te uiți la film, care de-abia a apărut.


Ghici ce-i în cutie – M.J. Arlidge

După ce ne-a introdus în lumea detectivei Helen Grace în primul volum, M.J. Arlidge continuă să ne țină în suspans cu volumul doi, Ghici ce-i în cutie. Mie cartea aceasta mi-a plăcut poate și mai mult decât prima din serie. Mi s-a părut mult mai înfricoșătoare, mai captivantă, mai complexă și mult mai bine scrisă. Iar Helen Grace va fi mereu una dintre eroinele mele preferate!


Copilul 44 – Rob Tom Smith

Copilul 44 este o carte pe care cu greu o vei uita după ce o vei citi. În afara faptului că te va ține în suspans de la prima pagină până la ultima, dezvăluie atât de multe adevăruri despre sistemul sovietic și despre viețile oamenilor din anii aceia, încât este greu să nu te înclini în fața autorului și să vrei să îi citești toate cărțile. Romanul este scris cu lux de amănunte, cu o măiestrie aparte și cu o complexitate care te va uimi. Iar intriga sunt sigură că te va ajuta să ai parte de un Halloween perfect!


Locuri întunecate - Gillian Flynn

Gillian Flynn este un nume deja bine cunoscut în lumea literară. Fiind adorată mai ales de iubitorii de thriller, aceasta își lasă amprenta asupra literaturii cu romane întunecate, dar extraordinar de captivante. După ce a cucerit o lume întreagă cu Fata dispărută, Flynn își arată din nou talentul în Locuri întunecate. Mie mi-a plăcut la nebunie cartea tocmai pentru că este exact așa cum o descrie titlul... Întunecată și de o intensitate rar întâlnită!


Elizabeth a dispărut - Emma Healey

Imediat după apariția acestei cărți, s-a stârnit o adevărată isterie în lumea literară datorită ei. Elizabeth a dispărut promite a fi un thriller psihologic cum rar întâlnești, o poveste emoționantă și o carte greu de uitat. Eu nu am citit-o încă, dar după recomandările prietenilor și a blogger-ilor pe care îi urmăresc, sunt sigură că este una dintre cărțile pe care trebuie să le citiți duminica aceasta!


Nume de cod: Verity – Elizabeth Wein

Cum aș fi putut exclude această carte din lista de astăzi? Nume de cod: Verity este una dintre cărțile pe care le voi recomand oricând și oricui. Nu numai că este extraordinar de captivantă, dar transmite și o emoție foarte puternică. Cartea pur și simplu te învăluie. Trăiești prin și în ea, alături de personaje. La final, vei realiza că trebuie neapărat să o recitești și să o savurezi un timp mai îndelungat!


Moarte subită - J.K. Rowling

Încă o carte pe care nu am reușit încă să o citesc, Moarte subită este adorată de toți adepții genului thriller. După ce a devenit cunoscută în toată lumea datorită seriei Harry Potter, J.K. Rowling a revenit acum câțiva ani cu un roman pentru adulți care impresionează prin complexitate, intrigă și o emoție aparte.


Acestea fiind spuse, tot ce vă mai rămâne de făcut pentru o noapte perfectă de Halloween este să vă aprovizionați cu muzică bună, bomboane delicioase și băuturi care să vă încălzească. Și nu uitați... cărțile bune vor ține întotdeauna spiritele afară! :)

 

Articol realizat de Bianca M. Călin.

Recenzie Inainte sa te cunosc de Jojo Moyes

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes - „ Nu spune că nu îţi place un lucru până nu l-ai încercat!”

Cartea aceasta mi-a adus inevitabil în mine cuvintele lui Emil Cioran: „ A iubi înseamnă a suferi şi cum mulţi fug de suferinţă, puţini ştiu să iubească.” Povestea lui Jojo Moyes are darul de a-ţi rupe sufletul într-un mod dulce dar nu mai puţin dureros ca o operaţie pe cord fără anestezie. Şi, în timp ce durerea provocată de alunecarea lentă a bisturiului îţi opreşte alimentarea cu oxigen, lupţi. Lupţi să trăieşti. Pur şi simplu să trăieşti!

Will Traynor are o viaţă tumultoasă pe care şi-o împarte între business, nopţi cu iubita şi distracţii cu prietenii. Situaţia financiară de invidiat îi permite să îşi satisfacă toate capriciile şi viaţa lui pare un film frumos. Asta până se schimbă regizorul şi armonia se transformă în coşmar. Scenariul devine brusc un horror pe care îţi doreşti să-l opreşti cumva dar realizezi că nu mai merg butoanele telecomenzii.

O dimineaţă banală, o ploaie fatidică şi un accident de-a dreptul stupid îi schimbă pentru totdeauna viaţa tânărului care se trezeşte prizonier în propriul corp şi legat de un scaun cu rotile. Strălucirea este înlocuită cu întunericul, iar zâmbetul este anulat de o depresie cruntă. Nimic nu mai este cum a fost, prezentul nu poate fi reparat şi tonurile negre ale viitorului l-ar face invidios şi pe Bacovia.

Din bărbatul vesel, sigur pe el şi cu un succes garantat, Will devine o umbră ursuză datorită neputinţei dar şi proastei gestionări a situaţiei. Zilele se transformă în blestem, iar nopţile o sursă de gânduri sumbre.

Lou Clark este unul dintre personajele feminine cele mai simpatice pe care le-am întâlnit. Plină de viaţă, de culoare şi de nonconformism, fata este de un optimism debordant care o ajută permanent să meargă înainte.Citește mai departe

Recenzie Fluturi volumul 3 de Irina Binder

„Cu toate că uneori ne promit că ne vor însoţi până la sfârşitul drumului nostru, oamenii au dreptul să ne abandoneze oriunde pe parcursul lui.”


Am aşteptat volumul III cu ... fluturi în suflet. Am avut emoţii în ceea ce priveşte construcţia acestei cărţi care condensează între copertele ei finalul unei poveşti tulburătoare.  Am sperat într-un happy end deşi realitatea avea grijă să împartă palme dureroase la fiecare pagină şi am simţit fiecare cuvânt al Irinei, putând să afirm acum că o cred atunci când spune că şi-a rupt din suflet acest volum.

Pasiune, suferinţă, gust amar, disperare, lacrimi şi zâmbete fugare însoţesc cititorul şi în partea a treia a seriei „Fluturi”. Ajungi să aduni cioburi de speranţă. Să te târăşti pe jos pentru ele şi să trăieşti fiecare cuvânt al personajelor. Presupun că acesta este şi secretul succesului acestei trilogii: frazele sunt vii, le simţi şi le trăieşti ca şi când ţi-ar fi smulse din propria carne. Toate acele cuvinte care de cele mai multe ori mor înainte de a prinde viaţă, Irina Binder le aşterne pe hârtie realizând o poveste care te dezasamblează şi te reconstruieşte la loc de nenumărate ori.

 

„- Mă gândeam că fiecăruia îi va veni rândul să plătească pentru lacrimile plânse de cei pe care i-a rănit.”

„ Oamenii ne pot zâmbi când sunt în faţa noastră, iar în singurătate pot plânge amarnic.”

„ Uneori, oamenii care par cei mai puternici şi mai fericiţi sunt, de fapt, cei mai vulnerabili şi mai trişti.”


M-am simţit absorbită de poveste, de trăirile contradictorii cu care fiecare dintre noi ne confruntăm dar alegem să adoptăm ipocrizia şi să nu recunoaştem. Am găsit în „Fluturi volumul 3” emoţie în stare pură şi judecăţi de valoare emise pe înţelesul tuturor. Oare câţi dintre noi trăim şi simţim cu adevărat? Oare câţi dintre noi nu lăsăm orgoliul să ne orbească, să ne înece, să ne sufoce de prea multe ori?Citește mai departe

Iubind-o pe ea de Alexandru Chermeleu – Cuvinte cu parfum de vanilie

 

„ Să te joci cu mintea celuilalt şi să te laşi jucat e cel mai incitant refren al fiinţei.”

 

Într-un prezent în care cel mai adesea ne ghidăm după aparenţe ieftine şi tindem să judecăm aspectele exterioare fără a mai lua în calcul fondul interior real, apare o carte în care cuvintele înlătură maştile şi straturile de indiferenţă pentru a descoperi fiinţa umană la adevărata ei valoare.


„Cine te vede aşa cum eşti, te va iubi şi dimineaţa. Căci noaptea, toţi iubesc la fel.”

 

Fără machiaj şi fără falsitatea adaptată unei societăţi prea grăbite, sufletul este supus unei analize fine, iar concluziile care se desprind te fac să îţi doreşti să te cunoşti mai bine şi să cauţi timp pentru a privi atent la cei din jurul tău. Pentru că dincolo de măştile pe care ni le-am lipit cu super-glue de feţe, suntem noi. Cu dorinţe nespuse, cu tăceri neînţelese, cu visuri sfărâmate prea devreme sau cu aşteptări care ne depăşesc. Şi totuşi ... purtăm speranţa că într-o zi, cineva ne va cunoaşte suficient de bine încât să vadă dincolo de aparenţe.Citește mai departe

Fluturi de Irina Binder – o poveste ruptă din suflet şi transformată în cuvinte

„E atâta nepăsare între noi...

Şi-atâtea lacrimi ce nu se împart la doi

Şi e atâta teamă de eşec

Încât nu ştiu ce vreau să fac ...

Să stau? Să plec?”


Dincolo de povestea de iubire sunt atâtea gânduri, reflecţii şi amintiri în care ţi se pare că zăreşti în treacăt bucăţi din tine însuţi. Şi dacă în primele pagini încerci să le ignori, pe măsura ce lectura avansează, simţi din ce în ce mai pregnant un nod în gât atunci când te regăseşti în fraze, în regrete, în frânturi de conversaţii.

Talentul incontestabil al Irinei Binder este acela de a transforma în cuvinte toate acele gânduri pe care noi încercăm să le înghiţim înainte de a căpăta formă. E ca şi cum cineva ţi-ar spune cu voce tare toate acele lucruri la care încerci să nu te gândeşti pentru că provoacă durere.

Citește mai departe

10 cărți pe care trebuie să le citești vara aceasta

Cu o mare bucurie în suflet, vă anunț că este vară! Bineînțeles, știați asta deja, însă nu strică niciodată să o reamintești oamenilor din jurul tău. Vara este acea perioadă minunată din an în care toată lumea este cuprinsă de un fel de magie care ne face să ne trezim, parcă, la viață. Partea cea mai bună? Avem mai mult timp de citit și parcă, mai mult chef. Cu siguranță avem și o priveliște mai frumoasă.

Ca la fiecare început de vară, am cotrobăit librăriile și internetul și am venit cu o listă de zece cărți pe care trebuie să le citești vara aceasta. Fie că ai de gând să le citești pe plajă, la munte sau acasă, aceste romane îți vor face vara memorabilă! Unele dintre ele au fost de-abia scoase din tipar și au ajuns direct pe lista mea de cărți de citit. Altele nu mai pot fi considerate noutăți și au fost deja citite de mine. Avem, deci, o listă cu cărți pe care le-am citit sau pe care vreau să le citesc. Cert este că vi le recomand pe toate!

Prima carte pe care v-o recomand este Zece Respirații Scurte de K.A. Tucker. Cred că această carte este cea mai potrivită pentru vară. Are acea atmosferă care îți inspiră aventură, dramă și dragoste. Când am citit-o, mi-a părut rău că nu am păstrat-o pentru momentul în care o voi putea citi pe plajă, pentru că ar fi fost mult mai specială. Însă povestea este destul de frumoasă pentru a-ți rămâne în minte oricând și oriunde ai citi-o.Citește mai departe

Recenzie De vorbă cu Emma de Vitali Cipileaga - Ai curajul sa fii fericit

De vorbă cu Emma de Vitali Cipileaga  - Ai curajul sa fii fericit

Frânturi de suflet, trăiri şi experienţe însumate în paginile unei cărţi al cărei mesaj optimist de iubire poate părea clişeic, dar care are suficientă forţă să „urle” atât de tare încât ... da, te face să zâmbeşti, să crezi, să speri, să simţi că atunci „când iubeşti, trăieşti”. Şi până la urmă ... „Să iubeşti e simplu dacă ştii cum.”


De vorbă cu Emma” nu este doar experienţa Emmei aşternută artistic pe hârtie. Cartea îşi propune mai mult decât atât, dar, pentru a capta mesajul trebuie privit cumva în culise, în spatele cuvintelor. Şi cum fiecare are o experienţă de viaţă diferită, şi mesajul va fi diferit şi perceput distinct de fiecare receptor. Mie mi-a spus în primul rând o poveste dulce de iubire între două persoane capabile să depăşească obstacole pentru a rămâne împreună. Însă, la o analiză mai atentă, am văzut în Emma vocea sufletului într-un moment în care raţiunea doarme şi nu mai poate otrăvi niciun sentiment.


„ Ai încercat vreodată să nu asculţi de nimeni şi să faci aşa cum simţi tu că trebuie să faci pentru tine şi pentru omul de alături?”


Pe măsură ce întorci paginile, Emma se transformă într-o amică nouă şi incredibil de sinceră cu care îţi bei cafeaua şi care are darul de a-ţi lumina ziua cu perspective noi asupra vieţii. Frazele ei simple sunt atât de intense încât te trezeşti brusc empatizând cu ea şi ajungi să vrei să crezi în clişee dacă acestea sunt capabile să îţi îndulcească până şi cafeaua amară de dimineaţă.

Citește mai departe

Recenzie Anna în veșmânt de sânge, de Kendare Blake

Îmi aduc aminte perfect primul moment în care am pus ochii pe ”Anna în veșmânt de sânge”. Era prin 2011, cartea de-abia apăruse, iar coperta mi-a atras atenția imediat și am știut că trebuie să o citesc. Cinci ani mai târziu, am reușit, în sfârșit, să fac ce mi-am propus. Adică să intru în lumea plină de fantome a lui Kendare Blake.

Nu am fost niciodată o împătimită cititoare a poveștilor cu fantome. Nu pentru că nu mi-ar plăcea doza de adrenalină pe care mi-o oferă, ci pentru că nu sunt în stare să dorm două zile după ce am auzit o poveste cu fantome. Nu pot nici măcar să mă uit la filmulețe pe YouTube în care apar ”fantome” (chiar dacă sunt evident făcute pe calculator). Atât de ușor mă sperii. Însă ceva m-a atras la cartea aceasta și sunt fericită că acel ceva mi-a spus să o citesc.Citește mai departe

Recenzie Daneza, de David Ebershoff

Daneza” este diferită de orice altă carte am citit până acum. Dacă nu punem la calcul romanele de război pe care le citesc la fiecare două săptămâni, acesta este primul roman de ficțiune istorică pe care l-am citit vreodată. Trebuie să recunosc că nu am aflat decât atunci când am început să o citesc că povestea lui Lili este cât se poate de reală, lucru care a făcut ca lectura să fie și mai interesantă. În afara subiectului, care m-a interesat și m-a fascinat dintotdeauna, faptul că autorul a luat o întâmplare reală (chiar istorică, aș putea spune) și a povestit-o cu ajutorul ficțiunii m-a intrigat extrem de mult.

Îmi este un pic dificil să scriu această recenzie, pentru că nu sunt sigură cum să abordez cartea. Mi-a plăcut mult. Chiar dacă am citit-o destul de greu, mi-a plăcut cu adevărat și și-a lăsat  amprenta asupra mea, atât ca și cititor, cât și ca om. ”Daneza” a fost o carte foarte bine scrisă, dar și o lectură care mi-a deschis ochii în foarte multe feluri.


M-a făcut să realizez, în primul rând, că niciodată nu poți cunoaște cu adevărat o persoană și că nu te poți cunoaște cu adevărat pe tine însuți. Niciodată nu poți ști când adevăratul tău sine se trezește la viață și îți schimbă întreaga viață. Cea mai importantă lecție pe care această carte mi-a oferit-o este, totuși, cea despre transsexuali. Dacă aș putea oferi cartea aceasta tuturor oamenilor care îi privesc ca pe ceva nefiresc, aș face-o și poate că i-ar face să înțeleagă, o dată pentru totdeauna, că transsexualii sunt ființe umane ca și noi, doar că au o eroare genetică. Ei s-au născut în corpul greșit, iar dorința de a-și schimba fizicul în concordanță cu sexul psihologic este complet normală. Cartea aceasta mi-a oferit șansa de a intra într-un fel în mintea primului bărbat care a devenit femeie și m-a făcut să empatizez mult mai mult cu oamenii aceștia.Citește mai departe

Recenzie Magia lucrurilor simple, de Estelle Laure

Atunci când am început să citesc ”Magia lucrurilor simple”, nu știam mai nimic despre ea. Mi-a plăcut mult coperta, iar descrierea m-a atras, așa că m-am bucurat că am avut ocazia să o citesc. Deși nu este cea mai bună carte pe care am citit-o vreodată, a fost o lectură plăcută, relaxantă și ușor de citit.

Magia lucrurilor simple” este romanul YA tipic. Plecând de la ideea adolescentul care se trezește deodată singur pe lume, cartea urmărește experiența lui Lucille în încercarea de a-și crește singură sora, în timp ce muncește și, surpriză, se îndrăgostește de fratele celei mai bune prietene ale ei, care are deja o iubită.

Chiar dacă romanul sună destul de clișeic, asta nu înseamnă că nu este captivant. Dimpotrivă. L-am citit în câteva ore. M-am atașat foarte mult de personaje, încă de la primele pagini. Fiind destul de bine conturate, personajele sunt plăcute și este imposibil să nu simți compasiune pentru ele. Citește mai departe

7 cărți pentru iubitorii de muzică

Fiind o mare iubitoare de muzică, îmi place să citesc cărți care au legătură cu aceasta. Ador personajele care cântă la un instrument muzical, eu însumi fiind violonistă. Pot să îi înțeleg mult mai bine și să mă regăsesc în sentimentele și în gândurile lor. Am crescut cu muzică și cu cărți, acestea fiind cele două mari pasiuni ale mele. De aceea, încerc să citesc cât mai multe cărți cu și despre muzică, chiar dacă nu sunt tocmai ușor de găsit.

Adevărul este că romanele despre muzică au un farmec aparte. Este un sentimente unic să te bucuri de două mari pasiuni în același timp. Pe mine cărțile de acest gen reușesc să mă farmece și să mă facă să uit de mine de fiecare dată. Mă duc într-o lume în care muzica rezolvă orice problemă.

Pentru că sunt sigură că printre cititorii noștrii există foarte mulți iubitori de muzică, am hotărât să fac o selecție a celor mai bune șapte cărți cu și despre muzică pentru toți pasionații de lectură și de muzică.Citește mai departe

Recenzie „Circul nopţii” de Erin Morgenstern

”Circul nopții” de Erin Morgenstern este una dintre cărțile care m-au atras din cauza coperții și al titlului, ambele fiind foarte misterioase. Descrierea mi-a stârnit interesul și, imediat ce am citit câteva recenzii, am știut că trebuie să o citesc.


”Circul nopții” este o carte extraordinară! Foarte diferită și extrem de misterioasă, cartea aceasta m-a cucerit cu povestea magică și cu personajele deosebite! Mă bucur foarte mult că am citit-o și sper ca această recenzie să vă convingă să o citiți. Merită!

În primul rând, povestea m-a cucerit de la primele pagini. Este într-adevăr unică, iar atmosfera magică și misterioasă te face să te simți ca și cum ai participa la acțiune. De asemenea, povestea este foarte bine construită, cu mult mister și multă intrigă, dar și o doză de dramatism irezistibilă! Am adorat ideea Circului Nopții, chiar dacă am fost ușor înfricoșată de acest loc magic.Citește mai departe

5 cărți scrise de autori Japonezi pe care merită să le citești

Am citit prima carte scrisă de un Japonez acum doi ani și de atunci m-am îndrăgostit de literatura lor. Încerc să citesc cât mai multe cărți din literatura japoneză pe cât posibil, de la cât mai mulți autori diferiți. Am început cu Murakami, care este probabil cel mai cunoscut autor al literaturii Japoneze contemporane. Cărțile lui reușesc de fiecare dată să mă cucerească cu poveștile ușor ciudate, dar deosebite, cu personajele în care mă pot regăsi de fiecare dată și cu atmosfera foarte bine creată.

 

Citind cărți scrise de Japonezi, simt mereu că sunt într-o călătorie departe de casă. Autorii japonezi au talentul de a portretiza locurile în care se întâmplă acțiunea atât de bine, încât uiți de realitatea din jurul tău. De asemenea, cărțile lor te fac să cunoști tradițiile Japoniei foarte bine, lucru care mie îmi place extraordinar de mult. Însă cred că ce mă face să revin mereu la literatura japoneză sunt subiectele abordate. Cărțile acestea vorbesc despre oameni, despre relații dintre oameni, despre găsirea sinelui și despre psihologie, subiecte pe care pe mine m-au interesat mereu.

Sunt multe motive pentru care aș recomanda literatura japoneză: începând de la subiecte, până la povești și personaje. Motivul principal ar fi, totuși, faptul că romanele acestea te fac să călătorești pe făgașuri fantastice, te cuceresc cu povești deosebite și cu personaje speciale.

Am alcătuit o listă cu cinci cărți scrise de autori japonezi pe care merită să le citiți, în caz că aveți nevoie de puțină inspirație.

1. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

Ar fi fost imposibil să nu încep această listă tocmai cu romanul care m-a introdus în minunata lume a literaturii japoneze. Haruki Murakami nu numai că a devenit autorul meu preferat, dar este și autorul la care mă întorc de fiecare dată când am nevoie de o carte diferită, care să îmi redea speranța și starea de bine. ”Pădurea norvegiană” este o frumoasă poveste de dragoste, dar și de viață, care cucerește cu stilul lejer și personajele unice. Aș recomanda, totuși, fiecare carte scrisă de Murakami, în special ”În noapte”.Citește mai departe

Recenzie Incă o zi – David Levithan

Am citit ”Zi după zi” acum doi ani și mi-a plăcut la nebunie. Mi s-a părut una dintre cele mai reușite povești pe care le-am citit la vreme aceea. Când am aflat că autorul va publica o continuare, am fost extrem de entuziasmată, având în vedere că sfârșitul primei cărți m-a lăsat cu o dorință de a afla ce s-a întâmplat cu cele două personaje principale, A și Rhiannon. Când am aflat că a doua carte va fi, de fapt, o povestire a tot ce s-a întâmplat în prima carte, dar de data aceasta din perspectiva lui Rhiannon, entuziasmul mi-a mai scăzut, dar am decis să o citesc. Nu sunt o mare fană a seriilor a căror volume spun aceeași poveste din perspective diferite, dar pe aceasta am vrut să o citesc din cauza autorului.


Ei bine, acum că am citit-o, pot spune că ”Încă o zi” este una dintre cărțile pe care ori le iubești, ori le urăști. Eu fac parte din prima categorie. Deși am văzut multă lume nemulțumită de continuarea cărții ”Zi după zi”, mie mi-a plăcut mult și mă bucur că autorul a decis să o scrie.

De cele mai multe ori, când citesc o carte din perspectiva unui alt personaj, mă plictisesc. Practic citesc aceeași poveste prin ochii altcuiva. Însă de data aceasta nu m-am plictisit deloc. Bineînțeles, faptul că nu îmi aduceam aminte ce s-a întâmplat în primul volum m-a ajutat enorm de mult, dar chiar dacă ar fi fost altfel, tot nu m-aș fi plictisit.

Citind povestea povestită de Rhiannon, am simțit că citesc o poveste nouă. Da, poate că multe scene seamănă cu cele din primul volum, dar în același timp sunt cu totul diferite. Autorul a reușit să transmită cititorului modul în care Rhiannon percepe tot ce se întâmplă între ea și A într-un mod foarte diferit. Sentimentele pe care ea le are și trăirile ei sunt complet diferite de cele a le lui A, iar felul în care autorul a scris această carte este foarte reușit. Până și dialogurile mi s-au părut diferite, pentru că autorul are mereu grijă să ne ”spună” cum vede și cum simte Rhiannon toate aceste trăiri și întâmplări. Deci, dacă vreți să citiți această carte și sunteți îngrijorați că vă va plictisi, nu există nici un motiv să o faceți. ”Încă o zi” este o carte complet diferită de prima, pentru că transmite alte sentimente și alte mesaje. Dacă în primul volum aflăm cum este să fii îndrăgostit de cineva atunci când tu îți ”schimbi” corpul în fiecare zi, în acest volum aflăm cum este să te îndrăgostești de un altfel de om.

Vocea lui Rhiannon este foarte diferită de cea a lui A. Este umană și vulnerabilă, iar Rhiannon este mult mai ușor de înțeles. Pentru că este un om normal, iar experiențele ei sunt mult mai credibile, cititorul se poate regăsi în ea și în trăirile ei. Din această cauză, simt că mi-a plăcut mai mult acest volum. Este mult mai real și mai ușor de înțeles. În plus, Rhiannon mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă uneori m-a enervat din cauza relației ei cu Justin. Nu am fost niciodată de acord cu relațiile de genul acesta, în care accepți orice de la cineva doar pentru că există un pic de iubire. Totuși, am înțeles de ce autorul a ales să creeze o astfel de poveste. Rhiannon este o adolescentă care încă încearcă să se regăsească pe sine și să își găsească fericirea, chiar dacă pentru ea, fericirea înseamnă un suflet care arată altfel în fiecare zi. Atunci când îl cunoaște pe A și începe să se îndrăgostească de el (sau ea), Rhiannon este împărțită între a rămâne în relația cu Justin, care nu o face tocmai fericită, și a încerca să aibă o relație cu cineva ca și A. Dar pentru a putea face asta, ea trebuie să învețe cum să iubească sufletul lui A, nu aparențele.

În povestea de dragoste a lui A și a lui Rhiannon se găsesc multe substraturi și mesaje. Cel mai important mesaj pe care această carte îl transmite este felul în care ar trebui să iubim sufletul unui om, nu înfășițarea. De multe ori nu putem trece peste ce este la suprafață, oricât de mult am încerca. Însă autorul încearcă să ne spună că întotdeauna ne vom îndrăgosti de sufletul și de personalitatea unei persoane.

În afara substraturilor și a mesajelor care m-au făcut să îndrăgesc această carte, foarte mult mi-a plăcut felul în care este scrisă. Știam că David Levithan este un autor foarte talentat, dar mi se pare că acum s-a întrecut pe el însuși. Așa cum am zis, mi-a plăcut mult felul în care a reușit să evidențieze diferențele dintre A și Rhiannon și cum, practic, a scris o nouă poveste. Totuși, cel mai mult îmi place scrisul lui, care este pur și simplu superb. Ador metaforele lui și cursivitatea pe care textul o are. Levithan știe, cu siguranță, cum să se folosească de cuvinte pentru a scrie o poveste superbă.

Deși speram la un sfârșit care să mă lămurească și să îmi răspundă la întrebări, nu am avut parte de așa ceva. După ce am trecut trăit povestea lui Rhiannon și a lui A într-un mod foarte intens, finalul m-a lăsat din nou cu multe întrebări și cu o dorință de a afla cum se va încheia povestea lor. Pentru că eu nu simt că această poveste s-a încheiat. Sper ca David să se hotărască să ne spună cum se incheie povestea lui A și a lui Rhiannon.

În concluzie, ”Încă o zi” este o carte care merită citită. Este o lectură intensă, reală, diferită și foarte frumoasă. Cred că adolescenții s-ar putea regăsi foarte mult în povestea lui Rhiannon, în același timp primind câteva lecții foarte importante. Însă recomand această carte tuturor, pentru că este o poveste de dragoste frumoasă și foarte bine scrisă.

 

Notă: 4.5 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Călin

Recenzie Dragostea în vremea holerei de Gabriel Garzia Marquez

Dragostea în vremea holerei a fost cartea pe care am vrut să o citesc încă de când eram copil. Aflasem de ea pe la vreo 12 ani, și cum întotdeauna am fost o cititoare de romance înrăită, am vrut imediat să o citesc. Mi-a luat cinci ani să fac rost de ea, dar în sfârșit am citit-o.


Mă bucur mult că am citit-o. Auzisem atât de multe lucruri despre Marquez și despre această carte, încât nu mai aveam răbdare să o citesc. Aveam așteptări foarte mari de la această carte și  am citit-o cu mult entuziasm și cu multă nerăbdare, având așteptări mari de la ea. Din fericire, mi-a plăcut cartea. Însă voi recunoaște că nu mi-a plăcut la fel de mult cum mă așteptam. Deși cartea este bună, nu cred că este pentru mine. Sau poate că nu este vremea ei. Sunt convinsă că dacă o voi citi peste câțiva ani, când voi fi mai matură, altfel voi înțelege cartea și mesajul ei.

Am adorat stilul autorului. Citisem undeva că Marquez poate fi ușor greoi, însă mie mi-a plăcut la nebunie scrisul lui. Mi-a plăcut felul în care textul curge de la sine și sentimentul că citesc o carte scrisă de un autor clasic. Scrisul lui Marquez are ceva vechi în el, dar și ceva foarte romantic. Citind cartea, uneori aveam impresia că stau pe genunchiul bunicului și că el îmi spune această poveste de dragoste la ureche.

M-a uimit felul în care autorul înțelege oamenii, dar și dorințele lor și relațiile dintre doi oameni. Marquez are puterea de a înțelege cum funcționeză mintea unui om. Mai mult de atât, el poate să transpună într-o carte tot ce cunoaște el despre omenire și despre iubire într-un mod convingător, astfel deschizând mintea cititorului spre noi orizonturi și făcându-l să înțeleagă lucruri noi despre oameni.

Mi-a plăcut mult și felul în care atmosfera acelor ani acaparează cititorul. Citind cartea, aveam impresia că trăiesc în vremea holerei. O vreme frumoasă, însă plină de durere și pasiuni interzise. Autorul a conturat foarte bine magia acelor ani.

Citește mai departe

Recenzie Ghici cine moare primul de M.J. Arlidge

Am terminat Ghici cine moare primul acum o săptămână. Am vrut să scriu recenzia imediat ce am terminat-o, însă nu am fost în stare să îmi adun gândurile și sentimentele într-o recenzie coerentă.

Deși nu sunt o fană înrăită a cărților thriller, însă îmi place să mă delectez cu un thriller bun din când în când. Imediat ce am citit descrierea cărții Ghici cine moare primul, am știut că trebuie să o citesc. Premiza cărții mi s-a părut de-a dreptul genială.

Nu regret absolut deloc alegerea făcută. Singurul lucru pe care îl regret este că nu am la dispoziție și următoarele cărți din serie, pentru că aș vrea să le pot citi pe toate, una după alta. Atât de mult mi-a intrat la inima seria aceasta, alături de personajul principal.

Ghici cine moare primul este un roman thriller cu adevărat genial. Foarte bine scris, are o intrigă bună, o poveste bine gândită și un personaj principal de zile mari. Cartea a reușit să mă captiveze atât de tare, încât am citit-o în mai puțin de două zile în ciuda faptului că aș fi vrut să petrec mai mult timp în lumea destul de ciudată creată de M.J. Arlidge.


Cartea aceasta mi-a plăcut de la cap la coadă. Mi-a plăcut povestea, am adorat intriga, ritmul acțiunii mi s-a părut perfect, personajele mi s-au părut, in general, bine create. Însă cel mai mult mi-a plăcut, bineînțeles, personajul principal, Helen Grace. Am fost întotdeauna o mare fană a personajelor principale feminie puternice, iar Helen este cu siguranță una dintre cele mai puternice personaje feminine pe care le-am întâlnit până acum. Ea este diferită, puternică, hotărâtă, deșteaptă, dar totuși destul de imperfectă pentru a părea reală. Trecutul ei îi afectează prezentul și o face să aibă o latură întunecată, însă mie mi-a plăcut și această parte a ei, pentru că a dovedit că nu este invincibilă.

Al doilea lucru care mi-a plăcut cel mai mult la această carte este povestea. Doi oameni sunt răpiți, lăsați într-o încăpere din care nu se poate ieși, fără mâncare sau apă. Singurele lucruri care se află în acea încăpere sunt un pistol cu un singur glonț și un telefon, prin care răpitorul își anunță victimele de planurile acestuia. Una dintre victime va trebui să o omoare pe cealaltă. Astfel, cel ce alege să devină ucigaș scapă cu viață.

Ideea mi s-a părut foarte originală, dar și foarte bine scrisă. Autorul reuștește să te facă să uiți complet de tine și să fii absorbit de carte într-o măsură în care simți că ești și tu undeva acolo, cu personajele, așteptând cu sufletul la gură să vezi cine va ceda primul. Nu am putut să nu apreciez parte psihologică a acestei povești. Este într-adevăr cel ce omoară mai slab? Sau mai puternic? Cât de obosit psihic trebuie să fii ca să recurgi la această soluție? Și cât de mult te schimbi după ce ești obligat să faci așa ceva?

Investigația inspectorului Helen Grace mi s-a părut fascinantă, cu atât mai mult cu cât nu am avut idee nici măcar pentru o secundă cine poate fi atacatorul. Pur și simplu, autorul nu mi-a oferit nici un indiciu care să mă facă să mă gândesc că un anumit personaj ar fi psihopatul din spatele acestor crime. Mi-a plăcut acest lucru la nebunie, pentru că dorința mea de a afla cine este vinovatul a fost și mai arzătoare.

Am stat cu sufletul la gură alături de Helen, așteptând să văd ce se va întâmpla în următorul capitol și dacă se va mai produce o nouă răpire. Fiecare întorsătură de situație s-a jucat cu mintea mea și m-a făcut din ce în ce mai paranoică. Intriga devenea din ce în ce mai încurcată și mai apăsătoare cu fiecare capitol, iar finalul a fost de-a dreptul explozibil! Partea mea preferată din toată cartea. O scenă foarte bine scrisă, de asemenea, iar faptul că a existat un motiv în spatele tuturor acestor crime mi-a plăcut foarte mult.

Ritmul acțiunii este destul de alert încât să te facă să vrei să îți abandonezi toată viața pentru această carte. De asemenea, stilul de scriere al autorului este foarte ușor de urmărit, ceea ce te ajută să citești mai repede.

Există câteva scene destul de tulburătoare, însă eu consider că fără acestea, cartea nu ar mai fi avut același impact asupra mea și nici acțiunea nu ar mai fi fost la fel.

Ghici cine moare primul este una dintre cele mai bune cărți thriller pe care le-am citit în ultima vreme. Cartea m-a ținut în suspans de la primul capitol, jucându-se cu mintea mea timp de două zile cât am citit-o. Personajul principal mi-a intrat imediat la inimă și de-abia aștept să am ocazia să o întâlnesc din nou. Per total, romanul a fost briliant!

 

Notă: 5 stele din 5

Articol scris de Bianca M. Călin

8 cărți scrise de scriitori români pe care merită să le citești

Am fost întotdeauna o cititoare care încearcă să citească cât mai multe genuri posibile și cât mai mulți autori străini. Am citit literatură rusă, spaniolă, greacă, câte un pic din orice. Însă întotdeauna mă întorc cu cea mai mare plăcere la origin – adică la cărțile scrise de români. Începând de la literatura clasică, până la cea contemporană, citesc întotdeauna cărți scrise de autori români cu o plăcere inconfundabilă. Asta pentru că nimic nu se compară cu proza scrisă în limba ta maternă, despre obiceiuri pe care le cunoști și locuri în care ai cutreierat. Literatura română are o gamă vastă de autori care trebuie neapărat citiți de fiecare cititor înrăit măcar o dată în viață. De asta, astăzi m-am hotăratât să adun cele mai bune opt cărți scrise de autori români pe care le-am citit până acum, în speranța că vreo una vă va face cu ochiul și veți decide să o citiți.


1. Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade


Romanul adolescentului miop reprezintă una dintre cărțile care mi-au marcat copilăria și care m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de cărți. Îmi aduc aminte și-acum cum am citit-o în doar câteva zile, în condițiile în care în trecut de-abia dacă citeam o carte pe săptămână. Proza încărcată de substraturi a lui Eliade m-au făcut să înțeleg ce înseamnă un scriitor bun. Aventurile personajului principal, sentimentele și trăirile lui și felul în care acestea au fost prezentate de către Eliade m-au făcut să mă îndrăgostesc de Eliade și de cărțile lui.


2. Invitație la vals – Mihail Drumeș


Din nou, una dintre cărțile care mi-au marcat copilăria. Am trăit atât de multe clipe minunate alături de Mihail Drumeș și de cărțile lui, încât ar fi fost imposibil să nu îl includ în această listă. Poveștile lui sunt încărcate de romantism, substraturi, umor și personaje reale, în care te poți regăsi. Drumeș este unul dintre autorii pe care trebuie neapărat îi citiți!


3. Exerciții de echilibru – Tudor Chirilă


Deși Chirilă nu este exact un recomandă ca fiind scriitor, iar aceasta nu este o carte normală, consider că merită înclus în această listă. Am citit cartea recent și cred că merită citită dacă vreți să trăiți o mulțime de sentimente. M-a impresionat foarte mult scrisul lui Chirilă, care este plin de metafore, lirism și realism. O carte care deschide ochii și care spune lucrurilor


4. Maitreyi – Mircea Eliade


Întorcându-mă la unul dintre autorii mei preferați români, trebuie neapărat să amintesc această carte. Maitreyi mi s-a părut una dintre cele mai romantice și mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit până acum. Atmosfera este senzuală, dar și tristă, iar cuvintele lui Eliade te captivează din ce în ce mai mult cu fiecare pagină pe care o citești. Romanul are un farmec aparte din cauza faptului că povestea relatată este povestea lui Eliade și a indiencei Maitreyi.


5. Cismigiu et comp – Grigore Băjenaru


Mi-ar fi imposibil să nu includ această carte în topul acesta. Cișmigiu et comp. este, pentru mine, cartea care m-a captivat complet timp de câteva zile și care m-a vrăjit cu aventurile personajelor principale. Romanul lui Băjenaru mi-a oferit niște amintiri de neuitat din cauza peripețiilor amuzante, dar și încărcate de mesaje prin care trec personajele.


6. Jurnal 2003 – 2009 – Oana Pellea


Am citit cartea aceasta de curând și chiar dacă nu este o carte normală, ci un jurnal, nu poate lipsi de aici. Jurnalul 2003 – 2009 este o carte scrisă de un om extraordinar, un artist desăvârșit, care poartă un nume mare. Jurnalul Oanei Pellea este o mărturie sinceră ce instigă la frumos și la bine. Cu siguranță merită citită!


7. Pânza de păianjen – Cella Serghi


Romanul Cellei Serghi a fost primul contact pe care l-am avut cu o formă de literatură mai... serioasă, dacă pot spune așa, fără a jigni celalte cărți din această listă. Îmi aduc aminte că povestea m-a fascinat complet, chiar dacă nu am înțeles-o complet la acea vârstă fragedă. Am de gând să recitesc Pânza de păianjen și, în caz că nu ați citit-o încă, vă recomand să o faceți!


8. Toate sfârșiturile sunt la fel – Andrei Cioată


Scriu aceste cuvinte la câteva ore după ce am terminat această carte. Andrei Cioată este un tânăr scriitor român, care se află la începutul carierei lui în literatură. Toate sfârșiturile sunt la fel este romanul lui de debut și mi-a fost imposibil să nu îl includ aici. Cartea aceasta este atât de bine scrisă, talentul lui Andrei fiind evident din fiecare cuvânt din carte. Vă recomand să o citiți, pentru că tânărul scriitor Andrei Cioată promite multe!

Ei bine, acestea sunt cele opt cărți scrise de autori români pe care le-aș recomanda oricui. Cărți pline de tradiție, proză incredibilă, povești captivante și personaje unice. Cărți frumoase, în mai puține cuvinte.

Voi citiți autori români? Aștept opiniile voastre în comentarii!

Articol scris de Bianca M. Călin

 

Zece carti pentru adolescenti pe care orice adult ar trebui sa le citeasca

Cartile pentru adolescenti (genul YA) au luat cu val piata de literatura din lumea intreaga. Inca de cand au inceput sa apara acum cativa ani, lumea a adorat povestile simpatice despre adolescenti , povestile de dragoste ca intr-un basm si dramele cu adolescenti care au marcat vietile milioanelor de cititori din intreaga lume.

Chiar daca aceste carti din genul YA se adreseaza in principal adolescentilor, asta nu inseamna ca nu pot fi citite de oricine, inclusiv de adulti in toata firea. Eu personal ii recomand mereu mamei mele carti YA care mi-au placut extrem de mult si care consider ca merita citite. Astfel, mama a ajuns sa citeasca unele dintre cele mai bune romane YA de pe piata si culmea, de cele mai multe ori mi-a spus ca i-au placut mai mult decat cele pentru adulti.

Consider ca este important ca un adult sa citeasca macar cateva carti pe adolescenti. Diferentele dintre adulti si adolescenti sunt de la cer la pamant, iar uneori, adultii nu inteleg ce se intampla in mintea adolescentilor. Cu ajutorul cartilor YA, adultii pot intelege un pic mai usor ce ne trece prin cap, ce simtim si prin ce trecem la varsta la care totul se schimba.

 

 

Am intocmit o lista de zece carti care trebuie citite de orice adult. Binenteles, sunt nenumarate carti YA care merita citite, insa am ales aceste zece carti pentru ca am considerat ca sunt cele mai bune carti YA pentru adulti... daca asta are vreun pic de logica.

1.„Sub aceeasi stea” de John Green


Binenteles ca nu puteam incepe acest top cu alta carte! O buna perioada de timp, „Sub aceeasi stea” a fost cartea mea preferata. Apoi i-am dat-o mamei, care a citit-o pe nerasuflate, apoi i-a venit randul bunicii, care mi-a inapoiat-o cu lacrimi in ochi.

De ce cred ca e bine ca adultii sa citeasca aceasta carte? In primul rand, pentru ca este o carte buna, cu o poveste trista si foarte frumoasa. Insa personajele sunt cele care merita intr-adevar. Hazel si Augustus sunt doi adolescenti foarte diferiti, iar adultii ar putea vedea mai bine ca nu numai ei sunt cei cu griji. Ca si adolescentii pot trai povesti de iubire care sa ii consume si ca si ei au nevoie de cineva care sa ii inteleaga.

 

2.1. „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven,


 

„Toate acele locuri minunate” a aparut si in Romania. Eu am citit-o la inceputul anului si m-a emotionat profund. Cred ca asta este cartea cea mai potrivita pentru adulti. Descrie atat de bine trairile adolescentilor, sentimentele lor, lucrurile cu care se confrunta ei si care, uneori, ii dau gata. A fost un roman atat de bine scris si de emotionant, incat si acum ma strange inima cand ma gandesc la el. Mi-ar placea ca fiecare adult sa citeasca aceasta carte, pentru ca uneori, adultii nu isi dau seama ca si adolescentii au probleme lor si trebuie ascultati si incurajati. „All the bright places” i-ar putea face sa inteleaga lucrul asta si poate sa sustina adolescentii un pic mai mult.

 

3. „Hotul de carti” de Markus Zusak


 

 

„Hotul de carti” este o carte superba. O poveste emotionanta, potrivita pentru toate varstele. Si nu recomand acest roman adultilor dintr-un motiv foarte poetic, ci pentru ca pur si simplu cartea asta trebuie citita de toata lumea. Povestea este incredibila, scrisul superb, personajele grozave. Recomand cu caldura!

 

4. „Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky


 

La fel ca si „All the bright places”, cartea lui Stephen Chbosky este cartea potrivita pentru a arata adultilor greutatile adolescentilor, sentimentele, trairile si fricile lor. Sunt sigura ca daca adultii ar citi aceasta carte s-ar regasi in ea si si-ar aduce aminte de perioada cand erau niste copiii timizi, emotivi si nesiguri pe ei. Astfel, poate ca ar intelege mai bine greselile pe care le fac adolescentii si ar incerca sa ii ajute.

 

5. „Jocurile foamei” de Suzanne Collins


 

Din nou, nu va voi da un motiv foarte profund pentru a citi cartea asta chiar daca ati trecut de mult de varsta potrivita. „Jocurile foamei” este cea mai captivanta serie distopica de pe piata literara! Bunica mea a dat gata seria intr-o saptamana si i-a placut foarte mult. Asa ca nu va dde ce nu ati putea citi si voi aceasta serie, avand in vedere ca este o poveste despre loialitate, dragoste, prietenie si lupta. J

 

6. „Orase din hartie” de John Green


 

 

De-abia ecranizata, cartea „Orase de hartie” scrisa de John Green face furori peste tot in lume. Adresata in special adolescentilor, milioane de adulti din lumea intreaga o citesc si o adora. „Paper towns”, asa cum este denumita in engleza, are o poveste palpitanta, misterioasa, diferita de tot ce se gaseste acum pe piata. Povestea lui Quentin si a lui Margo este povestea potrivita pentru a aminti adultilor de perioada cand vroiau sa fuga de acasa si cand grijile erau mai putine, dar trairile mai intense. J

 

7. „O zi din sapte” de Lauren Oliver


 

Desi au trecut ani buni de cand am citit cartea asta, nu cred ca o voi uita niciodata. Am adorat fiecare cuvintel, fiecare pagina. Nu cred ca am citit vreodata o poveste cu mai multa profunzime si cu o eroina mai matura. Cartea asta merita citita de absolut toata lumea, mai ales de adulti. Povestea Samanthei este o dovada de curaj, maturitate, loialitate, desteptaciune si altruism.

 

8. „Spulbera-ma” de Tahereh Mafi


 

„Spulbera-ma” este probabil cea mai bine scrisa carte a anilor nostri. Scrisul lui Tahereh Mafi este absolut superb, atat de poetic si profund! Totul la cartea asta tipa ca trebuie citita... povestea superba, captivanta, personajele speciale, scrisul incredibil, atmosfera geniala. Voi recomanda mereu aceasta serie – seria mea preferata. Cand ma gandesc mai bine, cred ca ar fi timpul sa o recitesc. J

 

9. „Eleanor & Park” de Rainbow Rowell


 

 

Recent publicata si in Romania, „Eleanor & Park” continua sa faca furori in intreaga lumea dupa ani buni de la publicare. De ce? Pentru ca povestea dintre Eleanor si Park este superba, emotionanta, captivanta. Nu te poti satura de ea. Scrisul lui Rainbow Rowell este absolut genial, iar adultii si-ar aduce aminte de vremurile cand erau mai liberi si mult mai indragostiti. De asemenea, „Eleanor & Park” arata cat de mult sunt efectati adolescentii de abuzul in familie si cat de important este sa aiba pe cineva alaturi, chiar daca sunt foarte diferiti de ei.  Cu siguranta asta este o carte pe care mama mea ar adora-o! ;)

 

10. „Mare Tranquillitatis” de Katja Millay


 

Ultima carte din acest top (insa nu cea din urma), „Mare Tranquillitatis” este una dintre cele mai bune carti pe care si eu si mama le-am citit. Are o poveste atat de bine scrisa si de emotionanta, incat toata lumea ar adora-o. Povestea Nastyiei se adreseaza unei lumi intregi. Cred cu adevarat ca adultii nu ar avea o problema daca ar incerca sa o citeasca. Dimpotriva, sunt convinsa ca le-ar placea foarte mult. J

 

Acesta a fost topul cu cele zece carti pentru adolescenti pe care si adultii trebuie sa le citeasca. Sper ca v-am convins sa mai intrati un pic in lumea adolescentilor.

 

 

Ati citit vreodata o carte pentru adolescenti? Considerati ca este important sa mai intrati uneori in mintea adolescentilor? Asteptam opiniile voastre in sectiunea de comentarii! J

Recenzie Marțianul – Andy Weir

Trebuie să recunosc că nu sunt o mare fană a cărților de genul acesta. Nu mă pricep foarte bine la calcule matematice sau la chimie. Însă sunt o cititoare înrăită, așa că nu pot rezista în fața unei cărți bune, despre care toată lumea vorbește. Chiar dacă în mod normal nu aș fi citit o carte ca și „Marțianul”, aceasta mi-a fost recomandată de mulți prieteni, așa că nu am putut refuza să o citesc.

Chiar dacă nu mă așteptam, ”Marțianul” este o carte care mi-a plăcut și pe care aș recomanda-o și altora. Am avut ușoare reticențe în momentul în care am început-o, pentru că nu știam la ce să mă aștept, de vreme ce nu mai citisem niciodată o carte de genul. Însă nu am fost dezamăgită de această carte. Chiar deloc.


Primul lucru pe care îl voi remarca este și cel care mi-a plăcut cel mai mult – faptul că autorul este foarte bine informat și asta se vede din toate detaliile despre inginerie pe care acesta le oferă cititorului. Bineînțeles, autorul este inginer, însă mi-a plăcut foarte mult felul în care reușește să facă cititorul să înțeleagă ce spune el. Pentru mine chimia, matematica și tot ce ține de inginerie înseamnă un mister, însă Andy m-a făcut să înțeleg ce vorbește el acolo. Voi recunoaște că la un momentdat obosisem de toate aceste calcule și detalii, însă voi trece cu vederea acest lucru diin cauza celorlalte laturi ale cărții care m-au captivat.

O altă latură care mi-a plăcut extrem de mult a fost tonul amuzant și degajat al cărții. Mark Watney este prins pe Marte, după ce misiunea lui a eșuat și colegii lui au fost nevoiți să pleacă înapoi pe Pământ. Pe parcursul cărții, Mark este nevoit să găsească diverse moduri în care să suprviețuiască și să ia contact cu Pământul.

Chiar dacă premiza cărții sună destul de deprimantă, carte nu te face să te simți singur sau trist. Mark este atât de concentrat pe supraviețuit, încât nu are timp de pierdut pe panică, tristețe sau prea multă singurătate. Acesta are obiceiul de a se autoironiza și are un ton foarte degajat și sarcastic, lucru care face autorul să râdă și să citească cartea mai ușor.

Tocmai din cauza aceasta, cititorul ajunge să îndrăgească personajul principal. Altfel, ajungi să te conectezi cu el, iar între cititor și Mark se crează o intimitate aparte. Acesta a fost un alt punct care mi-a plăcut mult la carte. Citind cartea, te simți cu sufletul alături de Mark și urmărești acțiunea cu sufletul la gură. De asemenea, personajul este foarte deschis și foarte... uman. Are sentimente normale, iar asta te face să te regăsești și să te simți foarte apropiat de el.

Atmosfera este, de asemenea, foarte bine creată. La un momentdat am simțit chiar că sunt pe Marte alături de Mark. Am simțit singurătatea, liniștea, gravitatea diferită de cea de pe Pământ.

Am urmărit acțiunea cu sufletul la gură. Andy a creat o acțiune foarte bună, cu un ritm alert și o intrgă captivantă. Fiecare schimbare de situație îmi făcea inima să se urce la gât, pur și simplu. L-am îndrăgit atât de mult pe Mark și am simțit fiecare eveniment favorabil sau mai puțin favorabil cu o intensitate aparte.

Cartea devine din ce în ce mai palpitantă cu fiecare capitol, lucru care m-a încântat grozav. Pe măsură ce înaintam în acțiune, deveneam din ce în ce mai captivată de poveste și încercam să citesc din ce în ce mai repede. Finalul... of Doamne, finalul! Mi-a plăcut la nebunie. Pur și simplu genial.

Da, recomand! ”Marțianul” este un roman de supraviețuire genial, foarte bine scris, cu o poveste care va încânta orice cititor. Povestea lui Mark te va face să simți un rollercoaster emoțional, care te va lasă cu inima la gură.

Notă: 4.5 stele din 5.

Articol scris de Bianca M. Calin

 

 

Recenzie Cum să te îndrăgostești - Cecelia Ahern

Voi începe această recenzie prin a menționa faptul că aceasta a fost prima carte scrisă de Cecelia Ahern pe care am citit-o. Bineînțeles, auzisem multe lucrurile bune despre cărțile ei, așa că am fost foarte entuziasmată să citesc ceva scris de ea.

Cum să te îndrăgostești este una dintre cărțile de care, ca și cititor, te îndrăgostești imediat. Eu una am făcut-o. Această carte mi-a plăcut mult, chiar mai mult decât mă așteptam. Mi-a plăcut povestea, scrisul autoarei, personajele, mesajul cărții. M-a determinat să citesc și alte cărți scrise de Cecilia Ahern.


Voi începe cu latura cărții care mi-a plăcut cel mai mult. Și anume povestea. Sunt o romantică incurabilă, așa că mă dau în vânt după genul acesta de povești, în care două persoanaje ce suferă de depresie se întâlnesc și se salvează unul pe celălalt. Povestea scrisă de Cecelia Ahern mi s-a părut extraordinar de romantică, bine pusă în scenă, cu multe scene bune, care țintesc exact spre inima cititorului și oferă poveștii o dinamică foarte bună. Povestea se dezvoltă treptat și devine din ce în ce mai captivantă cu fiecare capitol.

Foarte mult mi-a plăcut și stilul autoarei. Scrisul ei ușor de urmărit, cu umor, sarcasm, dramatism și autenticitate m-a captivat și m-a convins că Cecelia Ahern este o autoare de romance foarte bună. Are talentul necesar pentru a scrie o poveste captivantă, cu o intrigă extrem de interesantă și cu un final genial. Drept dovadă miile de cărți pe care le-a vândut în toată lumea până acum.

De asemenea, autoarea știe cum să inducă cititorului emoțiile care trebuie. Fiecare scenă este aparte și transmite emoțiile și mesajele potrivite ca cititorul să poată rezona cu personajele. Consider că această carte transmite multe mesaje, dar cel mai important mesaj pe care l-am primit eu este că nu există un manual după care te poți îndrăgosti. Dragostea vine atunci când te aștepți mai puțin și nu poți să o controlezi. Viața, în general, nu ți-o poți ghida după niște cărți inspiraționale.

Personajele sunt bine create, cu o trecut bine definit, care te lasă să îi cunoști mai bine și să le înțelegi prezentul și probleme de comportament. Mi-au plăcut ambele personaje principale, chiar dacă nu m-am putut conecta foarte bine cu ele. Christine mi-a fost foarte simpatică, iar Adam a fost un adevărat mister.

Chiar dacă este o carte relativ tristă, autoarea are grijă să ofere cititorilor și momente amuzante sau scene de un romanticism care îți vindecă inima pe care tot ea ți-a frânt-o înainte. Pasiunea Christinei pentru cărțile motivaționale, neîndemânarea ei, sarcasmul lui Adam și ironia situației m-au făcut să mă amuz și au fost o gură de aer proaspăt.

Mi-au plăcut mult titlurile capitolelor. Sunt amuzante, se potrivesc cu conținutul capitolelor și îți dau o idee despre ce se va întâmpla în respectivul capitol.

Deși autoarea folosește câteva clișee specifice cărților romantice, acesta reușește să scrie o poveste de dragoste originală, care ajunge la inimile cititorilor prin diversitatea scenelor și prin frumusețea poveștii.

Finalul mi s-a părut extrem de reușit, iar scena de pe pod a fost foarte bine scrisă. Ce să mai, sufletul meu de romantică incurabilă a făcut salturi la mine în piept.

Cum să te îndrăgostești este un roman de dragoste reușit, care cucerește cititorul și îl face să aștepte deznodământul personajelor cu sufletul la gură. Recomand această carte tuturor îndrăgostiților, mai ales în perioada sărbătorilor.

 

Notă: 4.5 stele din 5

Articol scris de Bianca M. Calin

Valeriu Panoiu lanseaza cartea Astrologia de la cer la pamant

Valeriu Pănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți astrologi ai României, si-a lansat pe 12 decembrie 2015 cartea Astrologia de la Cer la Pământ.

Astrologia de la Cer la Pământ, aparută la editura For You, este un ghid de iniţiere în tainele astrologiei care include informaţii detaliate despre istoricul astrologiei ca ştiinţă, despre simbolurile astrologice, astrogramă, zodii, planete, cicluri planetare, case astrologice şi semnificaţia lor, Ascendent, Guvernator precum şi alte cunoştinţe necesare pentru însuşirea acestui acest limbaj milenar complex, alcătuit din semne și simboluri.

După familiarizarea cu partea de teorie, autorul ne arată, pas cu pas, cum să ne creăm propria hartă natală, în stilul vechi, cu creionul în mână, şi apoi, odată creată, în carte avem tot ce trebuie ca să o interpretăm şi să ajungem la cunoașterea de sine şi la înțelegerea, pe cale intuitivă, a rostului vieții noastre pe Pământ.

Valeriu Pănoiu abordează descrierea şi predarea astrologiei într-un mod vizionar, asimilând cunoaşterea furnizată şi de alte sisteme spirituale, ajungând astfel la un sistem complex de autocunoaştere prin revelaţii, în care astrologia este numai pretextul pentru a deschide calea spre evoluţia spirituală. Din acest motiv, această carte este o lectură de referinţă atât pentru începători, cât şi pentru studenţii avansaţi în studiul astrologiei – şi pentru oricine este interesat de dezvoltarea personală.

Cartea de față are drept scop construirea unei viziuni asupra astrologiei ca sistem de cunoaștere integrat în spiritualitate, vizând evoluția personală.

Autorul Valeriu Panoiu afirma ca:

"Am lăsat explicațiile să curgă, interpretările unor aspecte sau configurații sunt mai scurte, altele sunt mai lungi, întrucât fiecare informație la care ne conectăm are propria lungime de undă. Unele informații sunt mai concentrate, altele mai ample. Am insistat cu interpretările acolo unde informațiile care circulă de obicei asupra unui subiect sunt neclare, deformate sau insuficiente, aşa cum se întâmplă în cazul unor zodii sau planete, ceea ce a dus la întinderea inegală a unor (sub)capitole în ansamblul lucrării, însă am considerat că acele clarificări sunt necesare pentru buna înţelegere a felului cum stau lucrurile.

Abordarea este departe de vreo linie clasică sau tehnică, introducând paralelisme cu alte căi de cunoaștere. Astrologia este privită energetic, iar evoluția omului este pusă în acord cu Legile Universului. Scopul acestei cărți, care se dorește a fi un ghid de iniţiere în tainele astrologiei, este autocunoașterea prin astrologie, mai precis descrierea primilor pași pe această cale de cunoaştere, culminând cu redactarea și interpretarea unei hărți natale. Materialul prezentat în paginile ce urmează este rezultatul unor căutări personale și revelații, susținute de experiența practică de consiliere astrologică, care au condus pe alocuri la reinterpretarea sau stilizarea unor principii și definiții prezente în manualele de astrologie. Discursul se concentrează pe elaborarea unui sistem de interpretare compus din cele 12 zodii, cele 12 case, cele 10 planete principale, la care se adaugă Nodurile Lunare, Ascendentul, Mjlocul Cerului și cele 5 aspecte majore.

Astrologia este doar o cale de evoluție şi, ca orice cale, nu este pentru toată lumea. Unii nu rezonează cu ea și nici nu au nevoie de astrologie. Chiar dacă planetele se învârt și pentru ei, își primesc altfel mesajele pe care le caută. Cu toții suntem la fel de în regulă.

Astrologia poate fi considerată știința prin care intuiția accesează misterul prezenței omului în Univers, iar astrograma natală, sinteza vieții pe care o trăim. Să începem împreună descifrarea acestui limbaj alcătuit din semne și simboluri, prin care ajungem la cunoașterea de sine, la înțelegerea pe cale intuitivă a rostului vieții,  prin care ne aducem aminte locul și menirea noastră.''

''Astrologia de la Cer la Pământ" aparută la editura For You este o lectură de referinţă atât pentru incepători cât şi pentru avansaţi în astrologie, dar cu precădere pentru toţi cei interesaţi de dezvoltarea personală.

5 carti thriller care te vor tine cu sufletul la gura

Chiar daca genul thriller nu se numara printre genurile pe care le citesc constant, de fiecare data cand citesc o carte ce face parte din acest gen, traiesc o experienta aparte. Ador cartile care au puterea de-a ma face sa citesc neincetat, care ma tin cu sufletul la gura si care ma obsedeaza. Pentru mine, cartile thriller sunt o gura de aer proaspat. Imi place sa le citesc atunci cand vreau ceva diferit.

Exista totusi un numar vast de oameni pentru care cartile thriller reprezinta acelasi lucru pe care cartile de razboi il reprezinta pentru mine: un motiv sa uit lumea din jurul meu.

Din acest motiv am intocmit o lista cu cinci carti thriller pe care trebuie sa le citeasca oricine, dar in special iubitorii genului asta. De ce? Pentru ca iti vor ingheta sangele in vene si te vor face sa fii obsedat de ele.

1. Inainte sa adorm – S.J. Watson

Inainte sa adorm este thriller-ul meu preferat. Cred cu adevarat ca este o carte pe care absolut toata lumea ar trebui sa o citeasca. Este un thriller psihologic, care analizeaza adancurile mintii umane si felul in care o obsesie poate fi dusa la extrem. Aceasta este cartea care m-a facut sa imi doresc sa pot citi mai repede. Citind-o, am simtit ca voi exploda de curiozitate si de neliniste daca nu aflu mai repede povestea adevarata. Un must read pentru toata lumea, dar in special pentru cititorii de thriller!

2. Fata din tren – Paula Hawkins


 

Fata din tren este carte pe care am citit-o pe plaja vara trecuta si care m-a facut pur si simplu sa uit de lumea din jurul meu, astfel alegandu-ma cu o arsura de toata frumusetea. Aceasta este una dintre cartile acelea complexe, care are ceva pentru toata lumea. Romanul lui Hawkins abordeaza subiecte ca dragoste, nefericirea in casnicia si felul in care anumite trairi si experiente de schimba. O carte ce te va bantui multa vreme dupa ce o vei citi!


3. Fata disparuta – Gillian Flynn

 

Primul thriller pe care l-am citit dupa multa vreme, Fata disparuta este o adevarata opera de arta. Am fost, sunt si voi fi fascinata de cartea lui Flynn. Pur si simplu puncteaza exact lucrurile care trebuie, iar autoarea are abilitatea de a analiza creierul uman si modul in care acesta functioneaza, lucru care pentru mine este grozav. Cu siguranta unul dintre cele mai bune thrillere scrise in ultimii 10 ani!

4. Locuri intunecate – Gillian Flynn

 

Desi nu imi sta in fire sa mentionez acelasi autor de doua ori in acelasi top, nu am cum sa nu includ aceasta carte in lista aceasta. Recunosc ca prima data cand am citit aceasta carte, nu am inteles-o si mi s-a parut destul de ciudata. Insa la o a doua lectura, am citit-o mai atent si am descoperit ca, de fapt, Gillian a facut din nou o treaba excelenta. Ea a reusit sa imbine elemente ca dragostea, tragedia, suspansul si un deznodamand incredibil, astfel incat cititorul sa fie captivat de povestea lui Libby. Trebuie sa mentionez si filmul, care mi-a placut la nebunie. In general, consider ca Flynn este una dintre cele mai promitatoare autoare pe care le avem.

5. Misery – Stephen King

Nu am cum sa nu il mentionez pe Rege in acest top! Chiar daca „Misery” este o combinatie de thriller si horror, daca esti in cautare de o carte care sa te faca sa te uiti dupa umar infricosat, aceasta este alegerea perfecta. „Misery” este cartea care iti va face sangele sa inghete in vene si te va bantui. Povestea este absolut geniala si consider ca aceasta este una dintre cele mai bune carti scrise de King vreodata. Must read!

Acestea sunt cele cinci thrillere pe care oricine trebuie sa le citeasca! Sunt curioasa daca ati citit vreo una dintre cartile enumerate mai sus sau daca aveti de gand sa le cititi. Va puteti exprima opiniile in zona de comentarii. J

Articol publicat de Bianca M. Calin

 

Recenzie Lupul rosu de Liza Marklund

Inainte de a da peste cartea “Lupul rosupe site-ul librariei Librex, nu stiam nimic de seria aceasta sau de autoare. Nu auzisem niciodata de Liza Marklund. Insa titlul mi-a atras atentia si am decis sa citesc descrierea. O data ce am facut asta, am stiut ca trebuie sa citesc cartea.


Chiar daca nu sunt o impatimita cititoare a cartilor din genul thriller, imi place sa ma rasfat din cand in cand cu cate o carte care stiu sigur ca ma va captiva de la primul cuvant. Cand am tinut „Lupul rosu” pentru prima data in maini, am stiut ca voi avea parte de cateva zile grozave citind acest roman. Abia asteptam sa ma afund in lumea Annikai Bengtzon (Mai, dom’le, ce nume pot avea si suedezii astia!) si sa vad ce este de capul autoarei, Liza Marklund. Nu stiam la ce sa ma astept. Am riscat mult cu cartea aceasta, pentru ca am ales sa nu ma las influentata de recenziile de pe GoodReads si sa ma las dusa de instinct.

Si bine am facut.

Lupul rosu” mi-a placut extraordinar de mult. Chiar daca la sfarsit nu am notat cartea cu cinci stele, mi s-a parut un roman foarte reusit, cu multa verva si intriga. Un thriller adevarat, diferit de orice am citit pana acum.

Trebuie sa va anunt de pe-acum ca „Lupul rosu” este, de fapt, al cincelea volum din seria Annikai. Da, al cincelea. Acesta a fost primul volum publicat din serie, iar celelalte au fost publicate abia dupa succesul cartii cu numarul cinci. Eu nu am stiut lucrul asta in momentul in care am decis sa citesc cartea, iar daca stiam, probabil ca as fi decis sa astept pana la publicarea intregii serii si in Romania. Insa as fi facut o greseala. Chiar daca as fi inteles-o mult mai bine pe Annika daca as fi citit si primele patru volume, nu am avut probleme in a intelege povestea si actiunea. Fiecare volum are un vaz diferit, iar autoarea se asigura ca exista destul de multe informatii despre Annika asa incat sa intelegem ce s-a intamplat cu ea si sa „vedem” putin din ce s-a intamplat in trecutul ei chiar daca nu am citit primele patru volume. Deci daca vreti sa cititi „Lupul rosu” prima data, nu este o problema. O puteti face fara nici o grija.

Cel mai mult la cartea aceasta mi-a placut Annika. Annika este o jurnalista cu probleme psihice destul de serioase, dar care duce o viata normala si care nu se lasa impiedicata de probelem din trecut. Ea isi face meseria cu o seriozitate care o face sa fie printre cei mai buni jurnalisti din Suedia. Insa Annika are o problema mare: continua sa se bage in situatii peste mana ei, situatii care o duc la limita si care o pun in pericol. Astfel, ea se transforma intr-un fel de detectiv care scrie pentru un ziar de mana a doua.

Annika e un personaj dificil. Poate cel mai dificil pe care l-am citit pana acum, dar cu siguranta si unul dintre cele mai bine create personaje. Personajul Annikai este atat de complex, de complicat si de „intortocheat”, incat simti ca mintea ei este un mister, un labirint din care nu reusesti sa iesi. Mintea ei este fascinanta, chiar daca este greu de inteles. Este dificil sa te acomodezi cu stilul ei, insa o data ce o faci nu te mai saturi sa dezolegi misterul ce este Annika. Daca ar fi sa mai citesc alte carti din seria aceasta, as face-o in principal pentru ca Annika mi-a placut al naibii de mult.

Celalalte personaje sunt mai slabe, conturate mai usor. Nu pot spune ca am un personaj preferat in afara de Annika. Insa sotul Annikai mi-a displacut profund. Thomas mi s-a parut cel mai dizagreabil personaj din carte. Inca de la inceput l-am considerat copilaros, egoist, plangaret si foarte, foarte enervant. Insa cartile bune au intotdeauna un personaj incredibil de placut si unul incredibil de dezagreabil.

Un alt punct care mi-a placut foarte mult a fost faptul ca povestea s-a spus din perspectiva a mai multor personaje. Asta mi-a oferit, practic, mai multe povesti intr-una, mai multe perspective si mai multa intriga. Mult mai multa intriga. Chiar daca a fost dificil de urmarit uneori pentru ca se poate intampla sa nu intelegi cine vorbeste (din cauza faptul ca inceputul unei noi ‚perspective’ nu scrie cine povesteste), asta te ajuta sa intelegi povestea mai bine.

Am apreciat si faptul ca aproape toate personajele se cunosteau intre ele. Asta m-a facut sa suspectez pe toata lumea, iar intriga a fost, la un momentdat, la cote maxime.

Dialogul a fost un pic greoi, trebuie sa recunosc. Parca nu curgea natural. Mi-au placut mult mai mult monologurile personajelor care povestea actiunea. Dialogurile au fost, probabil, partea care mi-a placut cel mai putin.

Insa asta se revanseaza cu actiunea, care este pur si simplu geniala. Actiunea este tipica unui roman thriller. Atat de captivanta, atat de incurcata, atat de intriganta incat nu stii cum sa dai paginile mai repede. Trebuie sa recunsoc ca mi-a luat putin timp pana sa intru in actiune complet si sa ma captiveze, insa o data ce am dat de gustul povestii si al stilului putin ciudat al autoarei, a trebuit sa stau treaza toata noaptea sa citesc deznodamantul. Am considerat ca actiunea este ca un labirint din care incerci sa iesi si din care, totusi nu vrei sa iesi pentru ca e mult prea palipatant.

Crima mi s-a parut atat de bine gandita, atat de misterioasa, atat de greu de deslusit! La un momentdat cred ca nu vei putea deslusi niciodata cine a infaptuit acele crime ingrozitoare, care iti dau fiori, si ca romanul nu va avea niciodata un deznodamant. Indiciile pe care ti le lasa autoare pe parcurs de incurca si mai tare. Orice teorie pe care ti-o faci este spulberata imediat ce crezi ca ai gasit vinovatul. Lucrul asta este grozav! Misterul se adanceste cu fiecare pagina, cu fiecare indiciu, iar intriga devine din ce in ce mai mare, pana cand simti ca nu mai poti suporta si iti vine sa citesti sfarsitul imediat. Sfarsitul, care este genial, atat de bine pus in scena si atat de neasteptat!  Nu ma asteptam la acel deznodamant, dar doamne, a meritat fiecare pagina! Ultimele 100 de pagini mi s-au parut cu adevarat geniale. Pur si simplu nu am putut lasa cartea din mana si nu puteam respirat, atat de capivanta eram. Ca sa nu mai spun ca am fost obsedata zile intregi de felul in care s-a terminat cartea.

Deci, Annika si actiunea sunt cele mai bune puncte alte cartii si daca recomand cartea, o recomand din cauza asta.

Cel mai putin mi-a placut scrisul autoarei. Scris de autor suedez. Greoi, dificil de urmarit, putin plictisitor. Insa cred ca Liza se pricepe al naibii de bine sa scrie thrillere. Chiar daca scrisul ei nu este cine stie ce, intriga, actiunea, personajele, dezonodamantul si misterul te fac sa nu iti pese de asa ceva.

Una peste alta, „Lupul rosu” este unul dintre cele mai bune thrillere pe care le-am citit anul asta. Se poate citi ca si un stand alone, iar Annika merita toti banii! O poveste cu de toate (putina dragoste, mult mister, actiune din plin, intriga, scene exasperante, personaje bune si Annika) pentru toti. Cu siguranta o carte ce merita citita!

 

Nota: 4 stele din 5

Articole publicat de Bianca M. Calin 

Recenzie Regatul umbrelor de Laigh Bardugo

Pentru foarte mult timp, “Regatul umbrelor” a fost pentru mine cartea din spatele dulapului. La ce mă refer? La faptul că această serie nu a fost niciodată pe lista mea de priorități. Binențeles că am vrut să o citesc încă de când am citit descrierea cărții, însă nu am fost niciodată disperată să o citesc. Nu știu motivul exact, pentru că romanul sună tare bine. Drept dovadă că atunci când am avut ocazia să o citesc, am făcut-o fără ezitare.

Pot spune că am facut o alegere foarte buna atunci cand am ales sa o citesc. Chiar daca nu mai sunt cea mai mare fana a romanelor fantasy, „Regatul umbrelor” a fost o lectura foarte placuta, de care m-am bucurat. Nu ma asteptam sa imi placa atat de mult si sa o citesc atat de repede. Sincera sa fiu, nu am mai citit un roman fantasy de foarte mult timp, insa aceasta a fost cartea numai buna pentru a-mi aminti de anii de copilarie, in care romanele fantasy erau in top.


Primul lucru care mi-a atras atentia la aceasta carte a fost structura bine cladita. „Regatul umbrelor” este o carte bine structurata si bine scrisa. Felul in care a fost construita lumea Alinai a fost perfect, pentru ca autoarea a avut grija sa nu lase nici un detaliu la o parte si sa ne faca sa intelegem cum functioneaza lumea creata de ea fara probleme. Nimic nu ramane neclar in mintea cititorului. Ierarhia din regatul Umbrelor este foarte bine explicata. Ideea cartii e foarte buna si originala, iar punerea in scena e foarte solida.

Citind cartea, simti ca te invarti intr-un univers paralel cu totul si cu totul magic. Simti ca totul este special. Atmosfera este foarte reala si plina de magie. La asta au contribuit mult si detaliile foarte multe pe care ti le ofera autoarea si care te fac sa simti ca vezi, de fapt, un film. Parcurgand paginile cartii, simti ca esti la balul de iarna organizat de catre Grisha, simti ca esti la antrenamente impreuna cu Alina, simti ca te uiti in ochii Intuncatului si simti magia iesind din tine, mai ales la scena finala.

Ca tot veni vorba de scena finala, as vrea sa vorbesc de aceasta acum. De ce? Pentru ca este unul dintre aspectele mele favorite legate de carte. Finalul cartii mi s-a parut cu adevarat genial! A fost atat de plin de actiune, atat de convingator, atat de magic, incat am simtit ca am rasuflarea taiata! De mult nu am mai citit un final atat de culminant si de bine scris. Nu va voi spune despre ce este vorba, pentru ca v-as strica toata placerea cartii. Trebuie sa cititi si sa descoperiti singuri despre ce vorbesc. J

Personajele mi-au placut. Binenteles, nu toate. Au existat personaje pe care le-am displacut profund, dar eu cred ca o carte cu adevarat bune te face sa adori anumite personaje, in timp ce alte personaje te fac sa vrei sa arunci cartea pe geam.

Ar fi greu sa spun care este personajul meu preferat. Mi-a placut mult si Alina, insa nu de la inceput. La incpeut mi s-a parut mereu nemultumita, prea fricoasa, prea pretioasa. Insa dupa ce am ajuns sa o cunosc mai bine, mi-am dat seama ca Alina este cu adevarat speciala. Este exact personajul principal feminin pe care m-as fi asteptat sa il gasesc intr-o carte fantasy. Ea este o adevarata luptatoare, care nu se da batuta, care stie sa puna se apere si sa aiba grija de oamenii iubiti, dar care are si multe defecte, sentimente care uneori o pun in pericol si frici. Intr-o carte plina de magie, Alina este foarte umana, si asta da cartii o doza de realism necesara.

Am apreciat, de asemenea, si evolutia Alinei pe parcursul cartii. La inceput, ea este o fricoasa care nu isi poate gasi locul in lume, iar pana la sfarsit, se transforma intr-o adevarata Grisha care va salva lumea.

Mal... Hm. Mal este un personaj bun. E un baiat protectiv, iubitor, puternic, grijuliu si hotarat. Insa uneori este absurd si ipocrit, si asta te face, ca si cititor, sa il displaci un pic. Insa Mal are un mare avantaj. Stie sa se faca placut cu cate o glumita sau o replica sarmanta.

Nu stiu daca ce voi spune acum este normal sau nu, insa personajul meu preferat a fost Intunecatul. Doamne, cat mi-a placut! E atat de puternic, de impunator, de destept... ca sa nu mai zic sarmant, misterios, singuratic si foarte, foarte periculos. Intunecatul este personajul perfect pentru povestea aceasta. Va spun sincer ca am adorat fiecare scena cu el si asteptam mereu sa vad cand va mai aparea in scena. Abia astept sa il intalnesc din nou!

Dialogurile dintre personaje sunt foarte cursive si naturale, usor de urmarit. La fel sunt si descrierile cartii. Chiar daca autoarea ofera multe detalii, asta nu plictiseste. Ba dimpotriva. Cu ajutorul detaliilor, intelegi povestea mai bine si iti imaginezi imprejurimile si scenele mult mai usor.

Povestea mi s-a parut foarte originala si frumoasa. Un adevarat basm. Grisha, armate, regi, regine, palate, castele, cai, monstri, puteri magice, fiinte raufacatoare. Povestea lui Leigh Bardugo are de toate pentru toata lumea si te face sa te uiti din nou sub pat, dupa monstrul de care iti era frica cand erai un copil.

Ritmul actiunii este foarte bine balansat – nici prea rapid, nici prea lent. Atat de rapid incat sa te tina cu sufletul la gura, si destul de lent incat sa nu te plictisesti. Un lucru care mi-a placut foarte mult a fost faptul ca niciodata nu stiam la ce sa ma astept. Intotdeauna a existat o scena care sa schimbe situatia complet si care sa anuleze tot ce credeai ca stii despre poveste. Ma asteptam ca mereu sa se intample ceva, vreo batalie sau vreo cearta. Eventual si o scena intre Alina si Intunecatul. Nu stiu. Cert e ca aceasta carte m-a tinut mereu cu sufletul la gura.

Actiunea este specifica romanelor fantasy. Batalii, antrenamente, lupte cu monstri, suspans intriga, certuri... tot ce trebuie unui roman ca sa fie fantasy. Tot ce trebuie unui cititor sa adore un roman si sa il citeasca pe nerasfulate. Intriga se acumuleaza din ce in ce mai mult pe parcursul cartii, pana cand totul explodeaza la final.

Scrisul autoarei mi-a placut, chiar daca nu este nimic iesit din comun. Este natural, cursiv, usor de urmarit. Cred ca Leigh Bardugo este o autoare foarte buna, care stie sa scrie si cel mai bine scrie fantasy. Am gasit cateva citate pe care le-am scris in carnetelul meu plin cu citate din carti.

Singurul punct minus al cartii ar fi faptul ca este putin cliseica. Asta, si triunghiul amoros. Insa chiar daca este usor cliseica, nu iti ofera senzatia ca ai mai citit-o de cateva ori, iar asta este un lucru de apreciat.

Una peste alta, „Regatul umbrelor” nu este numai o carte. Este magie in stare pura. Te face sa crezi din nou in balauri si in zane si te face sa te indragostesti de fantasy si te invaluie in magie. Dupa finalul culminant, sunt sigura ca voi citi si celelalte doua carti din serie. Astept cu nerabdare sa vad ce mai fac Alina, Mal si Intunecatul. Pana atunci, voi recomanda carte tuturor prietenilor in cautare de o carte buna de citit in ultimele saptamani de vacanta.

Nota: 5 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie Girl Online de Zoe Sugg

Sincera sa fiu, chiar daca majoritatea celor care au citit aceasta carte o cunoasteau pe autoare de pe YouTube, eu nu aveam idee cine este Zoe Sugg. Nu urmaresc prea multe vlog-uri de frumusete, asa ca nu stiam ca Zoe Sugg este si o vloggerita de frumusete renumita si ca a castigat multe premii. Asa ca asta nu mi-a influentat decizia in nici un fel.

Girl online” a fost o lectura draguta, dar nimic spectacular. Per total mi-a placut, insa nu pot spune ca as citi-o din nou. Cred ca este una dintre cartile care ar placea oricui – pentru ca este usor de citit si este draguta, uneori prea draguta.

Aceasta carte se adreseaza in special adolescentilor, iar asta se simte pe tot parcursul cartii. Nu pot spune ca as recomanda cartea asta mamei mele (chiar daca sunt sigura ca o va citi la un momentdat).  Cred ca adolescentii s-ar bucura cel mai mult de cartea asta. De ce?

In primul rand, pentru ca este o poveste draguta. O tipa de aproape 16 ani este faimoasa in toata lumea din cauza blogului ei unde scrie sub un nume anonim. Ea are niste parinti care o suporta si o incurajeaza, un prieten cel mai bun cu care are o relatie perfecta, baiatul de care este indragostita da semne ca o place, iar  Craciunul il petrece in New York alaturi de parintii ei si de prietenul ei cel mai bun. Acolo se indragosteste de un baiat perfect, care e clar ca o place. Ce vreau eu sa zic este faptul ca aceasta carte intruchipeaza visele a milioane de adolescenti din lumea asta. Faima, dragoste, prietenie, New York si parinti in regula. Asa ca este normal ca adolescentii sa adore „Girl online”. Este o carte care le da sperante si in care, totodata, se pot regasi. Asta din cauza situatiilor penibile in care este pusa Penny. Multe dintre situatiile astea se intampla zilnic adolescentilor. Chiar daca uneori sunt exagerat de penibile si nu poti decat sa iti dai ochii peste cap (sunt sigura ca nimeni nu poate fi atat de ghinionist si de impeidicat), aceste momente o fac pe Penny sa treaca prin momente mai grele. Autoarea face o treaba excelenta din a-i arata temerile, vulnerabilitatile si greutatile. Multi adolescenti se pot regasi in povestea lui Penny si se pot vedea pe ei insusi in actiunile si in sentimentele lui Penny.Probabil ca de-asta tot mai multi adolescenti citesc si adora cartea asta. Este perfecta pentru cineva intre varstele 12-18.


Personajele sunt destul de bine conturate, avand in vedere ca autoarea este la prima ei incercare. Binenteles, nu stiu daca asta se pune, pentru ca „Girl online” a fost scrisa de un autor-fantoma („ghost-writing”). Totusi, personajele sunt bine conturate si ajungi sa le cunosti destul de bine pana la sfarsitul cartii. Cel mai mult mi-a placut de Elliot. Tipul e genial. Mi-ar fi placut mult sa am un prieten ca el, iar relatia dintre Penny si Elliot este una la care toti visam. Prietenia lor este adevarata.

Penny este usor greu de suportat la inceput. Mi s-a parut copilaroasa, mereu imbufnata, mult prea impiedicata, egoista si lista poate continua. Insa pana la urma ajungi sa o placi, pentru ca ia niste decizii logice si spune lucruri bune. Asa ca ajungi sa o placi pana la sfarsit si sa te bucuri ca a primit finalul ei favorit.

Noah mi-a placut si el, insa nu pot sa zic ca este ceva iesit din comun. Nu mi s-a parut un personaj cu foarte multa personalitate, insa se potriveste cu Penny.

Relatia lor mi s-a parut un pic cliseica. Specifica cartilor YA. Adica perfecta, pana la un punct cand nu mai este, iar apoi este din nou perfecta. In general, toata cartea mi se pare cliseica, uneori usor agasanta din cauza situatiilor penibile (sau cliseice) si un pic cam prea draguta. Cred ca situatiile prin care trece Penny sunt un pic cam prea de liceu. Ce vreau eu sa zic este ca Penny traieste niste experiente scrise si rescrise – tipice liceelor si adolescentilor din tarile in care se vorbeste engleza. Mi-ar fi placut ca autoarea sa vina cu idei noi si cu o poveste mai unica. Potential este din plin. Insa situatiile mult prea penibile si mult prea dese devin enevervante, relatia cu Noah este prea cliseica, iar sfarsitul specific romanelor de genul.

La capitolul intriga, nu mi s-a parut ca „Girl online” exceleaza. Binenteles, acum trei ani probabil ca as fi spus ca intriga este din plin. Insa de atunci am crescut si prin „intriga” inteleg altceva. Desigur, asta tine de la persoana la persoana. Mie, personal, mi s-a parut ca intriga este – din nou – cliseica si ca am mai citit intriga de genul de cateva ori. De asemenea, cartea mi s-a parut un pic usor de prevazut. Ma asteptam dinainte la 60% dintre lucrurile care s-au intamplat.

Ideea insa mi s-a parut geniala. Cred ca, cu putin mai multa munca si originalitate, asta ar fi putut fi cartea mea favorita. Mi-a placut mult faptul ca Penny este bloggerita si m-am putut identifica cu ea din aceasta privinta.

Un alt lucru care mi-a placut a fost usurinta cu care am citit cartea. Aveam nevoie de o carte pe care sa o citesc repede. In mare parte asta s-a intamplat din cauza stilului de a scrie al autoarei, dar si din cauza ca „Girl online” te captiveaza. La fel ca si un fanfic, chiar daca stii ca nu este cea mai buna carte si ca in biblioteca te asteapta carti mult mai bune, trebuie sa citesti cartea si sa vezi ce se va intampla. De asemenea, oricat de matura ai fi, nu ai cum sa nu chicotesti un pic si sa citesti mai atenta scenele dintre Noah si Penny. Sunt foarte draguti impreuna.

Trecand la autoare – nu cred ca scrisul este punctul ei forte. Imaginatie are, insa talent nu stiu. Scrisul ei este pueril, fara pic de substanta. Insa daca cautati ceva usor de citit, ceva ce nu pune probleme, asta este cartea perfecta. Cu un pic de munca mai multa, cred ca Zoe ar putea fi o autoare mult mai buna. Totusi cred ca se pricepe mult mai bine la vlogging decat la scris.

As vrea sa mai mentionez felul in care cartea a fost editata. Am citit cartea in romana (este publicata de editura Epica) si am fost un pic socata de volumul mare de greseli pe care l-am gasit. Stiu ca Epica face deobicei o treaba excelenta cu cartile. Se misca repede si bine. Insa de data asta am fost usor dezamagita. Am gasit greseli de scriere, greseli gramaticale si greseli de punctuatie. Cea mai enervanta a fost lipsa semnelor de intrebare atunci cand era o intrebare. Lucrul cel mai bun ar fi ca si cartea sa mai treaca printr-o runda de editari.

Per total, „Girl online” este o carte ce ar trebui citita in special de adolescenti. O idee buna, personaje simpatice, o poveste de dragoste ce te face sa oftezi. Recomand sa o luati la plaja sau pe tren. Este cartea numai buna de citit in vacanta! J

Nota: 3 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie carte Răniţi, de Jasinda Wilder

Am aflat de cartea „Răniţi” atunci când a fost publicată în România de către editura Epica. Fiind o înrăită cititoare a romanelor de dragoste şi de război, am considerat cartea aceasta perfectă pentru mine. Am trecut-o imediat pe lista de cărţi ce trebuie citite şi am aşteptat cu nerăbdare să o citesc. Lucru care, iată, s-a şi întâmplat, în sfârşit.


Când am avut cartea aceasta în mâini, nu ştiam cum să mă apuc mai repede de ea. Citisem atât de multe recenzii fabuloase pentru aceasta carte, încât eram sigură că îmi va placea. Am început-o imediat ce am primit-o. Trebuie să recunosc că am avut aşteptări foarte mari de la ea şi speram din tot sufletul să nu mă dezamăgească. Din fericire, nu a fost cazul.

Sinceră să fiu, de mult nu am mai citit o carte ca asta. A fost.... pur şi simplu genială. Superbă. Emoţionantă. Briliantă. E genul de carte care îţi răpeşte mai întâi atenţia, apoi inima şi uşor-uşor, întreaga fiinţă. Citind această carte, măm trezit complet fermecată de povestea scrisă de Jasinda Wilder, iar atunci când am terminat-o, am simţit o parte din mine frângându-se. Nu vroiam să se termine. Vroiam să fie una dintre cărţile acelea interminabile, care îţi iau două săptămâni să le citeşti. Aş fi fost foarte fericită dacă acesta ar fi fost cazul. Însă nu a fost, şi cartea s-a terminat prea repede, iar când am citit ultimul cuvânt, am vrut să iau cartea de la capăt şi să o citesc din nou. Nu mi se întâmplă des asta, dar „Răniţi” a avut această putere asupra mea şi mă bucur enorm.

Nu aş putea spune care este cea mai bună parte la acest roman. Cred că „Wounded” vine cu un pachet complet şi dacă aş încerca să spun că o anumita latură a cărţii este mai bună decât alta, nu ar fi adevărat. Pentru că fiecare latură la această carte este briliantă. Fie că vorbim de scrisul autoarei, fie că vorbim de poveste, de personaje sau de acţiune, toate sunt la fel de geniale.

Însă un lucru şi-a lăsat o amprenă mai puternică pe inima mea: povestea de dragoste dintre Hunter şi Rania. Am citit multe poveşti de dragoste frumoase la viaţa mea, însă cred că povestea Jasindei Wilder se afla în top cinci cele mai frumoase poveşti. E atât de tristă, de bine scrisă, atât de bine gândită şi atât de emoţionantă şi de frumoasă, încât nu ai cum să nu te îndragosteşti de ea. Personal, m-am simţit complet fermecată de dragostea dintre Hunter şi Rania. E o poveste cu totul şi cu totul specială, aşa cum rar voi mai întâlni de acum încolo. M-a făcut să simt o mulţime de lucruri: tristeţe, bucurie, melancolie, furie, ură, dragoste şi poate chiar şi puţină invidie. E pur şi simplu imposibil să nu fii oricât de puţin invidios pe personaje pentru iubirea pe care o trăiesc, chiar şi în condiţiile acelea oribile...

Cred că m-am îndrăgostit atât de tare de această poveste de dragoste superbă din cauză că este puţin... ei bine, ciudată. Un soldat American rănit se îndrăgosteşte de o prostituată din Irak care l-a salvat de la moarte şi l-a luat în umila ei casă pentru a-l îngriji. Nici unul nu vorbeşte limba celuilalt, dar totuşi reuşesc să se protejeze unul pe altul, să se apere, să fie camarazi, să se iubească, să aibă grija unul de altul în diverse feluri, şi, cel mai important dintre toate, să se vindece unul pe altul. Războiul le-a luat tot ambilor şi i-a schimbat în persoane în care nici unul nu ar fi vrut să fie schimbat. Iubirea lor, însă, vindecă rănile pe care trecuturile lor le-au lăsat pe inime celor doi. Cu paşi mărunţi, Rania şi Hunter învaţă împreună să iubească şi să trăiască, iar cred că asta este cea mai superbă latură a acestei poveşti. Felul în care ei se vindecă unul pe altul.

Trebuie să menţionez că relaţia celor doi se dezvoltă normal, cu paşi mărunţi, dar siguri. Chimia din ei, însă, este clară de la începutul cărţii şi este pur şi simplu irezistibilă.

Nu va imaginaţi că doar pentru că este un roman de dragoste, „Răniţi” nu are acţiune sau intrigă. Dimpotrivă. „Răniţi” este o carte extraordinar de captivantă, din mai multe motive. Unul dintre ele este chiar povestea dintre Rania şi Hunter, care te face să nu vrei să laşi cartea din mână niciodată. Un alt motiv este „ocupaţia” Raniei, care oferă câteva scene de violenţă, care vor genera şi mai spre sfârşitul cărţii mai multe scene de o violenţă tulburătoare. Citind cartea, nu ai cum să nu te întrebi cum se va sfârşi povestea. Vor rămâne sau nu cele două personaje împreună? Vor scăpa cu viaţă din ghearele războiului şi al trecutului Raniei? Întrebările acestea macină cititorul şi nu poţi face altceva decât să dai pagină cu pagină, citind cu o poftă de nestăvilit. Cartea este, de asemenea, foarte uşor de citit şi de urmărit şi este perfectă de luat în vacanţă.

Acţiunea este presărate cu scene diverse. Fiecare scenă a fost foarte bine scrisă, oferind multe emoţii şi o atmosferă parcă vie, care te făcea să ai impresia că eşti martoră la toate astea de undeva din spatele scenei. Jasinda Wilder oferă cititorului scene şocante, tulburătoare, triste, emoţionante, dar şi tandre, romantice, iar unele scene te fac chiar să roşeşti! ;)

Chiar dacă aceasta carte se concentrează un pic mai mult pe povestea de dragoste, „Răniţi” este şi un excelent roman de război. Nu tocmai în stilul caracteristic romanelor de război, „Wounded”  îţi oferă o perspectivă despre cum este viaţa în timpul războiului şi felul în care acesta îţi afectează viaţa şi personalitatea. Atmosfera războiului şi al traumei pe care acesta îl cauzează sunt foarte bine realizate. Citind cartea, simţi fiori pe şira spinării, gândindu-te că, la un momentdat, ai putea să treci prin aşa ceva chiar tu.

Personajele sunt extrem de bine create. Atât Rania, cât şi Hunter sunt două personaje puternice, reale, convingătoare. Ranie este un personaj atât de expresiv, de sensibil şi de... diferit. Nu ai cum să nu simpatizezi cu ea şi să îţi pară rău că o fată ca ea trebuie să apeleze la prostituţie pentru a supravieţui.

Hunter este soldatul tipic American, care inspiră putere şi care intimidează, dar care, în adâncul sufletului, este încă un copil sensibil care nu a trecut peste traumele lăsate de copilărie.

Până la sfârşitul cărţii, ambele personaje se dezvoltă şi evoluează într-un mod foarte frumos şi ajung să fie doi oameni normali, cu un trecut tumultos, pe care au reuşit să  îl lase în spate, reuşind să se bucure, astfel, de viaţă.

Trebuie, neaprat, să menţionez şi autoare, care a făcut o treabă excelentă. Chiar dacă nu mă aşteptam să spun asta... Jasinda Wilder ştie să îşi facă treaba! Femeia asta ştie să scrie, să dea viaţă cuvintelor ei şi să impresioneze o lume întreagă. Cred ca Jasinda Wilder este una dintre cele mai bune autoare de cărţi de genul ăsta. Scrisul ei este superb, plin de emoţie şi metafore incredibile. Cartea este atât de intensă datorită scrisului ei...! Stilul ei e absolut briliant şi sunt sigură ca voi mai citi cărţi scrise de ea în viitor. O apreciez mult pe Jasinda pentru că a reuşit să evite clişeele, astfel scriind o carte diferită, originală, foarte frumoasă.

În concluzie... trebuie să o citiţi! Este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit anul ăsta şi cu siguranţă una dintre favoritele mele! Este atât de tristă şi de emoţionantă, încât sentimentele te acaparează şi uiţi de tine. Îmi voi aminti de această carte multă vreme de acum încolo şi o voi recomanda de fiecare dată când voi avea ocazia.

„Răniţi” de Jasinda Wilder este un must-read!

Notă: 5.5 stele din 5

 

Articol publicat de Bianca M. Calin

Cele mai utile cărți pentru proaspete și viitoare mămici

 

Ghidul viitoarei mămici - topul volumelor care te vor ajuta să fii o mămica mai bună!

 

Lasă-mă să ghicesc: ești sau vei fi o proaspătă mămică și vrei să citești cele mai bune cărți și să fii cât se poate de pregătită pentru micuțul tău!

 

 

Ți-am pregătit o selecție a celor mai bune cărți dedicate perioadei pre și post sarcină, care îți vor răspunde la toate întrebările și îți vor oferi informațiile de care ai nevoie să te simți cu adevărat pregătită. Nimic nu înlocuiește experiența directă, însă unele informații sunt menite să te ajute să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu micuțul tău și cu propriul corp în această perioadă unică în viața ta.

 

Bonus -  două recomandări de cărți și pentru viitorii tătici!

 

Cum e în timpul sarcinii?

Ghidul Mayo Clinic Pentru o Sarcină Sănătoasă

 

Pentru orice femeie sarcina și nașterea sunt evenimente epuizante, atât fizic cât și psihic.

În timpul acestor perioade te confrunți cu nenumarate schimbări și încep să apară întrebări la care nu te-ai gândit: „La ce activități trebuie să renunț? Ce alimente nu am voie să mănânc? La ce alte lucruri trebuie să fiu atentă?”.

 

Ghidul unei sarcini sănătoase de Mayo Clinic, recunoscuta organizație medicală de cercetare și informare, este volumul esențial care răspunde la întrebările viitoarelor mămici. Este scrisă de către medici profesioniști, la rândul lor părinți, într-un mod accesibil, ușor de citit și informativ care îți va permite să fii la curent cu cele mai noi informații.

 

Cartea este împărțită în trei capitole: sarcina, nașterea și nou născutul, și oferă informații și sfaturi despre fiecare etapă în parte. Etapele sunt urmărite săptămâna cu săptămână, iar transformările, atât fizice, cât și emoționale, prin care mama și pruncul trec, sunt detaliate pe înțelesul oricui. E important să citești această carte pentru ca să fii conștientă și să te simți mai informată despre schimbările prin care treci și despre cum să te adaptezi la ele.

 

Acest volum ar trebui să fie nelipsit din biblioteca proaspeților părinți!

Sarcina și nașterea. Ghidul femeii însărcinate. - de Anne Deans

Scrisă de o întreagă echipă de experți dedicați procesului nașterii - doctori, moașe, specialiști în sănătate și cercetători, sub coordonarea atentă a medicului Deans, obstetrician practician renumit în toată lumea, Sarcina și Nașterea este unul din cele mai citite ghiduri care pregătesc fizic și spiritual noile mămici.

 

Mare parte a cărții este concentrată pe procesul sarcinii, însă volumul cuprinde și informații esențiale despre primele luni după naștere.

 

Cartea oferă sfaturi practice în ce privește toate aspectele sarcinii și primele luni de viață ale copilului, de la îngrijirea prenatală de care vei avea nevoie și de la preocupările de natură emoțională, până la modul în care să ai grijă de nou-născut și de corpul tău după naștere.

 

O parte interesentă care separă această carte de restul literaturii de specialitate sunt ilustrațiile grafice din interiorul volumului. Este prezentată devoltarea fizică a bebelușului în uter cu ajutorul ilustrațiilor în mărime naturală - făcute special pentru a te ajuta să urmărești dezvoltarea ta și a pruncului.

 

Cel mai simpatic ghid de sarcină - de Vicki Iovine

 

Vicki va fi cea mai bună prietenă a ta pe perioada sarcinii, acolo mereu cele mai bune sfaturi. Ghidul simpatic îți spune la ce schimbări trebuie să te aștepți, cât de tare te vor afecta și îți împărtășește acele secrete de care nu auzi de la medici sau din alte ghiduri de sarcină clasice.

 

Cel mai simpatic ghid de sarcină este o carte scrisă într-un un ton amuzant, personal, care te face să te relaxezi cu privire la sarcină. Scriitoarea este mamică a patru copii, a trecut prin toate ipostazele posibile și are o experiența incontestabilă în procesul sarcinii. Poți avea încredere în ea fără probleme!

 

Jurnal de sarcină - de Ligia Pop

În Jurnal de sarcină, Ligia scrie despre experiența personală a nașterii și creșterii fetiței ei. Jurnalul cuprinde etapele sarcinii, sfaturi pentru o naștere naturală precum și relatări din primele luni de viață al copilului.

 

În spiritul cărților semnate de Ligia, Jurnalul de Sarcină păstrează tematica unei alimentații sănătoase, preponderent vegane și concentrată pe produse naturale. Ligia ne furnizează nenumărate informații despre o alimentație sănătoasă și subliniază beneficiul acestora în alimentația femeilor gravide.

Cartea este ilustrată cu fotografii ale autoarei în etapele nașterii, cu alimentele recomandate de aceasta, produsele necesare în bucătărie, organizată în forma ghidului perfect. “Jurnalul” este un instrument util pentru acei tineri părinți care încă caută opțiuni de lifestyle pentru perioada sarcinii și după naștere.

Numărătoarea inversă a sarcinii: Nouă luni de sfaturi practice, informații, folositoare și adevăruri necenzurate - de Susan  Magee

Cartea detaliază toate cele 290 de zile de sarcină dinaintea nașterii.

 

Numărătoarea inversă a sarcinii te ghidează pe etape, lună după lună, îți explică schimbările prin care corpul tău trece și problemele cu care te vei confrunta. Ambii autori sunt doctori și părinți, calificarea lor în domeniu fiind incontestabilă.

 

O parte interesantă a cărții este atenția pe care o oferă ambilor membri din cuplu și cum sarcina îi afectează pe amândoi. Perspectiva tatălui este luată foarte în serios și se oferă sfaturi despre cum și cât trebuie să se implice el în sarcina femeii.

Pregătirea pentru naștere - de Pam England

Pregătirea pentru naștere este ghidul perfect dedicat viitoarelor mămici care își doresc să preia controlul din timp și să își urmărească evoluția sarcinii.

 

Este o carte care nu analizează doar aspectul medical al sarcinii, ci mai mult procesul de autocunoaștere prin care femeia trece în cele nouă  luni dinaintea sarcinii. Un ghid al îndrumării care încurajează femeia să se implice în activități precum meditația, ținerea unui jurnal sau pictură, pentru a le ajuta să își aloce timp să se cunoască.

 

Pam England mai sugerează viitoarelor mămici tehnici pentru a face fața durerilor pre-natale în mod natural, stresului și schimbărilor fizice, toate în mod natural, fără medicamente sau tratament.

 

Este un ghid esențial care va ameliora greutățile cu care te confrunți și îți va oferi încrederea în sine atât de necesară în această perioadă.

 

Totul despre tot - cărți despre întreg procesul de a deveni mamă

Mama și Copilul - de Emil Căpraru, Herta Căpraru

 

Nu este ușor să fii mămică. Procesul poate fi unul dificil și plin de lucruri neprevăzute, dar asta nu înseamnă că nu îl poți face mai plăcut.

 

Mama și Copilul este cel mai complex ghid pentru viitorii și proaspeții părinți.

 

Ediția curentă urmărește evoluția sarcinii, dezvoltarea nou-născutului în sugar, copil și pre-școlar. Găsești nenumărate sfaturi cu privire la alimentație, educație și îngrijire pentru toate stagiile importante din viață copilului tău.

 

Mama și copilul este cea mai cunoscută carte românească dedicată creșterii unui copil. Trebuie să o citești pentru că vei găsi sfaturile ei că fiind de neprețuit. Autorii, Emil și Herta Căpraru, au o experiență de necontestat în domeniul educațional și medical, volumul curent fiind la cea de a 4-a ediție.

 

La ce să te aștepți când ești însărcinată - de Heidi Murkoff, Sharon Maze

 

La ce să te aștepți când ești însărcinată este “biblia” cărților despre sarcină.

 

Denumită una dintre cele 25 cele mai importante cărți ai ultimilor 25 de ani, acest bestseller este recomandat de mai bine de 90% din femeile însărcinate. Cu aproape 17 milioane de copii vândute peste tot în lume, este cea mai căutată carte de sarcină și nu poate lipsi din biblioteca viitorilor părinți.

Scopul acestei cărți este să îți răspundă la orice întrebare. După 4 ediții revizuite, secțiunea de întrebări este mai completă că niciodată. Toate nelămuririle referitoare la natura sarcinii își vor găsi răspunsul în acest volum complex și accesibil.

 

Sfaturile, informațiile și ajutorul de care ai nevoie atât în perioada sarcinii cât și după, se găsesc undeva între paginile acestei cărți, emblematică pentru literatură de specialitate. Structurată și organizată pentru perioada sarcinii și post sarcină, volumul încorporează cele mai noi tehnici de îngrijire a fătului și a mamei, precum și indicații referitoare la stările emoționale sau fizice ale femeii.

 

Sunt Însărcinată. Ghid complet. - de Muriel Ighmouracene

 

 

Muriel este unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri și scriitori de literatură de specialitate din Franța. Ghidul ei, botezat cu umor, “de supraviețuire”, este o lectură esențială pentru viitoarele mămici care își doresc să afle totul despre proces.

 

Sunt însărcinată este ghidul ce te însoțește din momentul în care ai aflat că ești însărcinată până în sala de naștere, iar pe parcurs, te va pregăti să faci față oricăror situații care ar putea apărea.

Sarcina, Nașterea și Nou-Născutul - de Penny Simkin, April Bolding (Disponibil si in varianta trandusa)

 

Un bestseller premiat, aflat la a 4a ediție, Sarcina, Nașterea și Nou Născutul detaliază cele trei etape importante din viață noilor mămici. E important pentru tine să citești literatură care să te învețe nutriția din timpul sarcinii în funcție de perioadele ei.

Un capitol întreg este dedicat travaliului, precum și posibilelor complicații care pot apărea, și cel fel de medicație este recomandat să urmezi.

 

O parte importantă a acestei cărți este faptul că prezintă toate aspectele sarcinii în forma lor autentică și face ceva mai mult decât să ofere sfaturi. Această carte te ajută să iei decizii, îți oferă informații și comparații, precum și sfaturile necesare pentru că tu să poți lua în considerare rezultatul acțiunilor pe termen lung.

 

AJR Waterstones - Mama și copilul. Ghid de creștere a copilului mic.

Un alt ghid realizat prin efortul colectiv al unor specialiști în pediatrie, nutriție, dezvoltare și psihologie, Mama și copilul este un volum foarte recomandat proaspetelor mămici. Cartea servește drept îndrumător în dezvoltarea și îngrijirea unui nou nascut.

Proaspeții părinți au nevoie de informații relevante și accesibile pentru a ști cum să hrănească, să spele și să trateze un bebe.

 

Ghidul de creștere reprezintă o sursă de încredere pentru tinerii părinți, o enciclopedie de sfaturi și informații care sunt practice, eficiente, dar cel mai important, ușor de urmat pentru dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a celui mic.

Cât de importantă e alimentația?

Biblia Alimentației Copilului - de Eileen Behan

 

Biblia Alimentației Copilului este scrisă de Eileen Behan, specialist în nutriție, care ne învață cum să ne hrănim sănătos copii începând cu vârstă de 3 luni până la 3 ani. Orice întrebări legate de nutriția micuțului își găsesc răspunsul în acest volum.

 

Eileen îți explică că obezitatea juvenilă este o problemă gravă a societății actuale. Copilul preia obiceiurile alimentare ale părinților. Pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă a micuțului, trebuie să urmăm o dietă echilibrată. Învață din Biblia Alimentației cum să ai mai multă grijă de ține și de bebe printr-o serie de diete delicioase și sănătoase.

 

Eileen vă va spune tot ce trebuie să știți că să asigurați nutriția ideală pentru cel mic.

 

Alimentația copilului de la naștere la trei ani - de Ruth Yaron

 

Autoarea, Ruth Yaron este mamă a trei copii și s-a decis să creeze această carte de căpătâi despre alimentație după ce a născut primii doi copii.

 

Ruth știe că îți vei pune nenumărate întrebări în legătură cu ce și cum să îl hrănești pe cel mic în fiecare etapă de dezvoltare, când trebuie introduse alimentele solide și cum să eviți substanțele nocive, sau cum să păstrezi mâncarea celui mic.

 

Așa că a creat o carte care îți va răspune la toate aceste întrebări. Volumul este piatra de temelie a alimentației celui mic și cea mai bine vândută carte despre cum să-ți hrănești copilul până la vârsta de trei ani. Scriitoarea a pregătit peste 350 de rețete nutritive testate chiar pe cei trei copii pe care le poți face cu un buget restrâns, chiar în bucătăria ta. Rețetele nu au o dificultate mare.

 

Recomandată tuturor proaspeților părinți, volumul este împărțit în cinci capitole, structurate astfel încât să adreseze diferite categorii de vârstă și să se plieze perfect pe nevoile celui micuț. Prezentarea organizată a cărții o face ușor accesibilă, iar o dată ce ai trecut prin ea poți reveni să o consulți ori de câte ori este nevoie.

 

Alimentația copilului este un best-seller care nu mai are nevoie de introducere. Volumul curent se află la cea de a doua ediție, revizuită, și cuprinde peste 350 de rețete simple, rapide și nutritive.

 

Alimentația Copilului - de Sara Lewis, Penny Stanway

 

Când ești  proaspătă mămica îți faci mereu griji în legătură cu hrănirea celui mic. Ce te faci odată ce nu mai poți alăpta copilul? Alimentația copilului este unul dintre cele mai importante aspecte din viața noului părinte așa că este mai mult decât necesar să fii mereu informati cu privire la acest subiect. Cartea Alimentatia Copilului răspunde la toate întrebările nutriționale ale noilor părinți și îi ajută să construiască meniul zilnic al nou-născutului.

 

În această carte găsești rețete ușor de preparat care garantează o varietate gastronomică pentru micuț și sunt organizate după categorii de vârstă.

 

Pentru viitori tătici

Tatăl gravid: sfaturi, informații și îndrumare pentru viitorii tați - de Armin Brott, Jennifer Ash

 

 

Perioada sarcinii ridică multe întrebări care au nevoie de un răspuns și pentru bărbați.

Efectele sarcinii asupra viitorilor tătici nu este un subiect foarte discutat și nu există foarte multe cărți care să vorbească despre asta.

 

Aceste răspunsuri se pot găsi în Tatăl gravid, o carte scrisă pe un ton relaxat, uneori umoristic, care oferă sfaturi și îndrumare celor care se pregătesc să fie tați. Este detaliat întreg procesul sarcinii, de la lună la lună, iar ultimele capitole sunt dedicate special nașterii.

 

Mulți bărbați se simt îngrijorați de tot procesul, în special de naștere, dar această carte pare să le mai liniștească grijile.

 

Informațiile oferite sunt precise și expuse într-un mod clar care răspunde la numeroasele întrebări pe care orice bărbat și le pune în cea mai emoționantă perioada a vieții sale.

 

O să fii tată! - de John Pfeiffer

 

O să fii tată te învață că cel mai important lucru în timpul sarcinii este ce poți face pentru ea, nu ce se întâmplă cu ea.

 

Chiar dacă ea este cea care va naște și tu ca tată ai multe responsabiltăți - cărțile de sarcină, vizitele la doctor, toate informațiile culese de pe la prieteni au fost că să te pregătească pentru acest moment important.

 

Cum vei afla din această carte, rolul tău este să o susții în fiecare zi pe timpul celor nouă luni și să te pregătești să devii un tată responsabil. E normal să ai emoții dar O să fii tată te va învață pas cu pas cum să te descurci.

 

Cartea Bebelușului

 

Cartea Bebelușului este o carte scrisムchiar de copilașul vostru, începând de la naștere până la vârstă de un anișor. Aranjat de mămici, este un album care se completează periodic cu poze, desene sau imagini.

 

Veți avea o amintire minunată, deoarece puteți să adăugați evenimente importante precum zilele de naștere, botezul, primele cuvinte, primii păși și alte lucruri frumoase pe care nu îți dorești să le uiți niciodată.

 

Cartea bebelușului ar trebui să fie de nelipsit din biblioteca ta.  Este ocazia perfectă să creezi un album minunat care cuprinde primul an din viața al micuțului!

 

Cărțile recomandate în acest top te vor ajuta să te înțelegi mai bine atât pe tine cât și pe micuțul tău, și să te bucuri de procesul de a deveni mamă (sau tătic) și să creezi amintiri de neuitat!

 

Dacă ai citit una din cărțile recomandate, împartășeste cu cititorii părerea ta despre aceasta!

 

.

 

 

Cinci carti celebre care au fost povesti fanfiction

“Fanfiction” este definitia povestilor scrise de fani, folosind personajele si uneori si anumite elemente din poveste originala scrisa si publicata de autorul cartii/seriei respective. Practic, fanii respectivei carti iau personajele si scriu o poveste noua (sau o continuare a povestii originale) dupa placul lor.

Sunt sigura ca ati auzit de multe ori termenul acesta. La fel de sigura sunt ca ati citit macar un ‘fan fic’ pana acum, deci consider ca stiti de volumul mare de fanfic-uri ce se gasesc acum pe internet. Este una din pasiunile adolescentilor care prefera sa isi petreaca timpul citind sau uitandu-se la seriale sau filme. Fie sa scrie, fie sa citeasca fan fiction. Numai ca, surpriza! Nu numai adolescentii scriu si citesc fanfiction. Autori foarte cunoscuti din lumea literara au recunoscut ca da, mai scriu si fanfiction si uneori, cand nu scriu, prefera sa intre pe site-urile unde gasesc astfel de povesti (site-uri ca si Wattpad si FanFiction.net) si sa petreaca ore intregi citind povesti scrise de fani. Pana la urma, fanfiction-ul iti ofera posibilitatea de a petrece timp cu celebritatile tale favorite sau cu personajele favorite de care ti-a fost dor inca de cand seria s-a terminat. Cine nu iubeste asa ceva?

Deja a devenit cunoscut faptul ca din a scrie fanfiction poti deveni celebru. Nu numai o data s-a intamplat ca o poveste de pe Wattpad sa ajunga carte bestseller. Am putea spune ca este o modalitate simpla si foarte cunoscuta de a ajunge autor publicat, pe care multa lume o incearca. Insa aparentele insala. Nu toata lumea care publica un fanfic poate ajunge sa isi vada cartea pe rafturile tuturor librariilor din lume. Trebuie, in primul rand, mult talent si foarte multa dedicatie. Dar iti trebuie si noroc si carisma, printre altele. Nu e usor sa devii autor in felul acesta si nimeni nu iti poate garanta ca lumea chiar va citi ce scrii tu pe un site. Insa cateva doamne si domnisoare cu o pasiune pentru carti si pentru povesti scrise au reusit sa isi vada visul cu ochii. Banuiesc ca v-au venit in cap cateva titluri de genul asta. La momentul actual, pe piata literara exista o diversitate de carti care au fost initial povesti fanfiction. Ei bine, astazi am decis sa aleg cele cinci carti care au fost fan fiction si care, la momentul actual, nu mai ies din lista de bestseller-uri. Pe unele le-am citit deja, altele sunt inca pe lista de asteptare.

1. Cincizeci de umbre ale lui Grey” de E.L. James

Cred ca deja stiti despre ce vorbesc si nu trebuie sa va dau multe explicatii.

Publicata oficial in 2011, ‘Fifty shades of Grey’ a fost o poveste fanfic inspirata de seria ‘Twilight’.Initial, povestea se numea ‘Master of the Universe’, iar E.L. James publica povestea sub numele de "Snowqueen's Icedragon". Autoarea s-a bucurat de un succes nebun inca de pe vremea cand publica capitole periodic pe site-uri de fanfiction, iar mai apoi pe propriul ei site, de unde povestea a fost scoasa inainte de a se publica. In momentul in care ea a semnat contractul cu editura care urma sa ii publice povestea, E.L. James a despartit ‘Master of the Universe’ in trei parti. Prima parte se numeste ‘Fifty Shades of Grey’, a doua ‘Fifty Shades Darker’, iar a treia ‘Fifty Shades Freed’. De la momentul publicarii primului volum, seria s-a bucurat de un succes imens, fiind vandute mai bine de 100 milioane de copii in toata lumea. Prima carte a fost transformata intr-un film, iar in Iunie 2015 a fost publicata cartea ‘Grey’, care spune povestea din perspectiva lui Grey.

2. Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard

Povestea din spatele cartii “Gabriel’s inferno” este destul de similara cu cea a cartii ‘Fifty Shades of Grey’. Cartea lui Sylvain Reynard (un autor Canadian anonim, care nu si-a dezvaluit inca fata sau numele adevarat) a fost initial o poveste fanfiction inspirata tot de ‘Twilight’. Insa cele doua serii nu au nimic mai mult in comun. Desi nu se bucura de acelasi succes imens, “Gabriel’s inferno” a fost primita mult mai pozitiv de catre critici si cititori. Scrisul si intensitatea povestii o diferentieaza de catre celelalte carti cu care ar putea fi asociata.

La inceput, povestea se numea “University of Edward Masen”, iar in 2012, a fost publicata de catre editura ‘Berkley Books’. Sylvain isi continua cariera de autor, publicand seria “The Florentine”.

3. Ticalosul seducator” de Christina Lauren

Ca si ‘Fifty Shades of Grey’, ‘Beautiful Bastard’ este o poveste erotica, care isi are originile intr-un fan fic scris de cele doua autoare, Christina Hobbs si Lauren Billings, care au decis sa isi uneasca numele si sa scrie sub numele de Christina Lauren. Din nou, cartea aceasta este inspirata de seria ‘Twilight’ (cineva ar trebui sa ii multumeasca lui Stephanie Meyer, banuiesc), povestea intitulandu-se “The office”. Vazand succesul de care avea parte ca si fanfiction, editura ‘Simon & Schuster’ a cumparat drepturile de publicare, seria devenind un hit peste noapte.

La inceput, Christina Hobbs publica singura fanfic-ul ‘The office’. Din cauza ca popularitatea de care avea parte povestea o cam coplesea pe autoare, aceasta a decis sa stearga de pe internet povestea. In 2010 a inceput sa lucreze din nou la ea cu Lauren Billings, iar mai tarziu, vazand succesul pe care ‘Fifty Shades of Grey’ se bucura, cele doua au decis sa scrie intreaga poveste de la capat, sub titlul ‘Beautiful Bastard’. Cele doua autoare au afirmat ca doar 20% din ‘The office’ se gaseste in ‘Ticalosul Seducator’.

In Februarie 2013, drepturile de film au fost cumparate de catre compania Constantin Film. In prezent se lucreaza la aceasta adaptare.

4. Dupa ce ne-am intalnit” de Anna Todd


Cartea “After” de Anna Todd iese, cu siguranta, in evidenta in acest top. De ce? Pentru ca nu este inspirata nici de Twilight, nici de ‘Fifty Shades of Grey’. Anna Todd este o autoare debutanta, care nu si-a facut planuri de a deveni atat de celebra la o varsta atat de frageda. La numai 25 de ani, Anna este autoare bestseller si sotie de militar. Este, de asemenea, fana trupei One Direction si iubitoare de fanfiction. Cu ceva timp in urma, Anna s-a hotarat sa scrie o poveste cu Harry Styles, membru al trupei 1D, si sa o publice pe internet. La putina vreme de la debutul ei pe internet, povestea a devenit extraordinar de celebra, iar nu dupa mult timp, Annei i-a fost oferita un contract de publicare de catre Gallery Books. De atunci, seria are parte de un succes extraordinar, drepturile de film fiind cumparate de firma Paramount.

5. “Wallbanger” de Alice Clayton

Desi “Wallbanger” nu a fost publicata inca in Romania, sunt sigura ca ati auzit deja de ea. Prin 2013, asta era cartea pe care o vedeai peste tot si pe care absolut toata lumea o citea. In afara de mine, binenteles. ;)

Povestea din spatele cartii ‘Wallbanger” este mai putin cunoscuta. Binenteles, este un fanfic inspirat de Twilight, care a ajuns pe locul doi in lista Amazon 100 Kindle Bestsellers si care a vandut 100.000 de copii in mai putin de doua luni.

 

Acestea sunt cele cinci carti care au fost nascute sub forma fanfic-urilor si care merita, mai mult sau mai putin, atentie din parte cititorilor. Sper ca ati gasit urmatoarea voastra lectura in aceasta lista, iar daca aveti recomandari sau comentarii, nu ezitati sa le lasati in sectiunea de comentarii. J

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie Dupa ce ne-am intalnit de Anna Todd

Voi incepe aceasta recenzie prin a marturisi faptul ca In urma cu doi-trei ani, eram o mare fana a trupei One Direction. Aveam (si inca am) postere lor, albumul lor si chiar si cartea scrisa de ei. Adoram muzica lor si le urmaream pasii cu o strictete si o atentie care nu imi este caracteristica mie. Membrul meu preferat din trupa era, culmea, tocmai Harry Styles, personajul principal din fanfic-ul scris de Anna Todd pe Wattpad. Imi aduc aminte si acum cand am aflat de cartea “After”. Citeam cele mai noi stiri despre trupa pe un site de barfa pe care il adoram la vremea aia, cand imi apare in fata stirea cum ca o fana One Direction a semnat un contract cu o mare editura pentru fanfiction-ul pe care l-a scris pe Wattpad, a carui personaj principal este Harry Styles. Imi aduc aminte disperarea cu care am vrut sa citesc cartea, dar stiam ca mai aveam de asteptat  mult timp. Cartea s-a publicat si a inceput aceeasi frenezie care a cuprins o lume intreaga in momentul in care seria “Fifty Shades of Grey” a aparut pe piata. Insa eu, din nou, am intarziat cu cititul cartii. Toata lumea din jurul meu citea cartea care a fost citita de milioane de oameni, inclusiv prieteni de-ai mei care deobicei nu se ating de carti. Mi s-a oferit, in sfarsit, sansa de a o citi si nu am putut-o pierde. Asa ca iata-ma, scriind o recenzie pentru o carte care intruchipeaza visele mele de acum trei ani. O carte care s-a transformat dintr-o simpla poveste intr-un bestseller peste noapte.

Trebuie sa spun ca inteleg de ce aceasta carte se bucura de un succes nebun. One Direction este inca una dintre cele mai adorate boy band-uri din lume, iar milioane de adolescente din lume viseaza la aventura prin care Tessa trece alaturi de Hardin (sau poate ca ar trebui sa ii spun Harry?). Insa pot spune ca nu numai adolescenti pot citi cartea aceasta. “After” este o carte pentru toata lumea, chiar si pentru adulti. Nu conteaza daca esti fan 1D sau nu sau daca esti major sau nu. Cred ca “After” te poate cuceri chiar daca nu stii cine este Harry Styles.

Insa inainte de a o citi (lucru pe care va sfatuiesc sa il faceti), trebuie sa stiti un lucru. Nu va asteptati la literatura. Nu va asteptati la mesaje si substraturi sau la cine stie ce filozofii de viata. Asteptati-va la o poveste de dragoste mai buna decat restul. Asteptati-va la un fanfic care nu va va lasa sa dormiti. Iar daca sunteti adulti, asteptati-va la o poveste care va va face sa zambiti, aducandu-va aminte de frumoasele momente din adolescenta si de la colegiu.

Atentie, nu zic ca este o carte proasta. Zic ca nu este o carte pretentioasa si nici cea mai bine scrisa carte care exista pe piata. Zic ca s-ar putea sa fie ce cautati pentru a va relaxa. Dar exista posibilitatea sa fie exact opusul a ceea ce cautati si vreti de la o carte.

Acum ca v-am explicat cum sta treaba cu cartea, sa trecem la recenzie.

Sentimentele mele in legatura cu cartea:

Sincera sa fiu, mie mi-a fost clar faptul ca aceasta carte a fost fanfic inca de la primele pagini. Stilul este evident acela a unui fanfic foarte bun. Deobicei nu mai citesc carti de genul asta. Vreau mai mult de la o carte. Dar sa fiu al naibii daca n-am adorat cartea asta. Da, mi-a placut si ma bucur ca am citit-o. Am terminat-o si am fost disperata sa pun mana si pe celelalte carti din serie. Am avut o stare proasta toata seara, pentru ca nu puteam accepta faptul ca s-a terminat atat de repede. Si nu puteam accepta felul in care s-a terminat. M-a lasat cu asa-numitul “book hangover”, adica senzatia aia ca vrei sa te apuci din nou de ea de la capat. Nu stiu exact de ce; stiu ca aceasta carte are multe puncte minus, dar nu prea m-au interesat de data asta. M-am lasat captivata de povestea de dragoste si nu mi-a mai pasat nimic. Am citit-o in doua zile, pe plaja, la umbra si cu sunetul valurilor in ureche. Si mi-a placut. Imi voi aduce mereu aminte de ea, chiar si cand voi citi Dostoyevsky in timpul anului scolar. Si voi zambi, pentru ca “After” mi-a oferit doua zile de extaz.

Povestea/intriga

Povestea este romance curat. Insa nu este un romance de proasta calitate. Nu e un romance siropos, care te face sa vrei sa mananci doua cutii de lamaie din cauza ca te-ai indulcit prea mult. Este genul de romance numai bun sa te faca sa treci printr-o ‘gama’ de senzatii si sentimente care sa nu iti dea pace si care sa te faca sa vrei mai mult.

Povestea dintre Tessa si Hardin a fost cea tipica fanfic-urilor. Fat buna se indragosteste de baiatul rau si vice versa. Insa, de data asta, ceva e diferit. Poate ca acest detaliu diferit este faptul ca cele doua personaje pe jumatate se urasc si pe jumatate se iubesc. Sau poate ca acele clisee pe care Anna Todd le-a folosit au fost scrise si introduse in poveste asa incat sa nu iti dai seama ca le-ai mai citit in cateva carti inainte. Sau poate ca pur si simplu este o poveste mai buna decat celelalte povesti pe piata.

Povestea este buna, insa detaliile care fac povestea nu sunt la fel de bine puse la punct. Au existat mult contradictii si detalii care mi-au aratat ca autoarea nu a intentionat sa isi publice fanfic-ul sub forma unei carti niciodata. A fost scrisa din pura placere. Contradictiile acestea, insa, mi-au aratat ca “After” ar fi putut fi editata ca un pic mai multa atentie. Spre exemplu, una dintre contradictiile care mi-a sarit in ochi a fost tocul rupt al Tessei, chiar daca de-acasa plecase purtand espadrile. Nu a fost nici o mentiune cum ca s-ar fi schimbat. Ori o pereche de tocuri a crescut la espadrilele acelea, ori autoarea a uitat detaliile de la un capitol la altul. O alta chestie care mi-a sarit in ochi a fost stagiatura Tessei. Trebuie sa Cartducea in fiecare zi la munca.

Ca tot veni vorba de stagiatura acesteia, acest aspect mi s-a parut un pic ireal. Adica, o studenta in primul semestru, la 18 ani, primeste o stagiatura la una dintre cele mai mari edituri, cu un salariu saptamanal de 500 de dolari. Din nou, acest lucru se intampla numai in fanfic-uri.

Trecand peste aceste aspecte, povestea de dragoste dintre Tessa si Hardin s-a desfasurat normal, cu multa intensitate si multe ‘necazuri’, multe ‘piedici’. Numai buna sa te tina ocupata doua zile. J

Cat despre intriga, nu a fost cine stie ce dezvoltata. La un momentdat, tot ce faceau persoanejele principale era sa se certe si sa faca sex. La inceput, a fost interesant, dar mai spre sfarsit, pana sa exista o schimbare in ritm si in intriga, devenise un pic obositor. Mai ales din cauza ca certurile lor devenisera un pic copilaresti si repetative. Cred ca mai usor ar fi fost ca Tessa sa ii ceara lui Hardin sa ii spuna care sunt sentimentele lui pentur ea si ce vrea exact de la ea, si vice versa. Cel putin in prima parte a cartii.

Dar chiar si asa, am fost captivata de carte si nu am putut-o lasa din maini.

Scene si actiune

Asa cum am spus, pana la un anumit punct, scenele care au dominat in carte au fost scenele in care Tessa si Hardin se certau si scenele de sex. Insa cred ca, in general, cam toate scenele au fost bine scrise, iar anumite scene au fost de o intensitate coplesitoare. In general, cartea este foarte intensa, deci foarte captivanta. Faptul ca scenele au fost intense si bine scrise ajuta cititorul sa se conecteze cu personajele si sa traiasca experienta cartii “After” la maxim. Personal, am simtit fiecare cuvant pe piele. Am ras, am fost nervoasa, m-am bucurat pentru personaje, am oftat, m-am inrosit. Cred ca aceasta carte te duce pe un roller coaster de emotii.

Cat despre actiune, cred ca ritmul actiunii a fost potrivit. Atat de alert incat sa te tina prins intre paginile cartii, dar nici exagerat de alert incat sa te faca sa iti intorci ochii. Da, a fost o actiune captivanta, presarata cu scene interesante, dialoguri amuzante si detalii care sa te faca sa intorci pagina. “Dupa ce ne-am intalnit” este o carte usor de urmarit, numai buna de vacanta si de plaja. J

Personaje

Povestea are multe personaje, dar personajele principale sunt Tessa si Hardin. Povestea se invarte in jurul lor.

Tessa este fata cuminte, tipica unei povesti de genul. Nu a pus niciodata gura pe un pahar de bautura, nu se duce la petreceri, nu iese din cuvantul mamei ei, nu se aventureaza in chestii care o pot costa cariera. Dar cu toate astea, este o fata interesanta, iar pe parcursul povestii se dezvolta si isi gasestesinele adevarat.

Mi-a placut  de ea de la inceput. Este inteligenta si stie ce vrea de la viata, insa este putin naiva si se lasa influentata foarte mult de mama ei. Pe parcursul cartii, mi-a placut din ce in ce mai mult de ea. Chiar daca la prima vedere Tessa poate fi molatica si tacuta, nu este asa. Mi-a placut faptul ca nu se lasa calcata in picioare. Stie sa se apere si nu tace, nici in fata lui Hardin. Daca ceva nu ii convine, i-o spune si muta muntii din loc pentru a-si face parerea inteleasa.

Cat despre Hardin… da, se aproba! ;) Chiar daca este un nesimtit de cele mai multe ori, are si motive. Iar felul asta a lui de a fi nesimtit este doar la suprafata. Pe masura ce povestea se desfasoara, Hardin isi dezvaluie adevarata fata. Un baiat ranit, caruia ii place sa citeasca si care nu stie sa iubeasca. De asemenea, el incearca sa se schimbe si sa devina mai bun, dar este greu sa isi uite naravurile. Cred ca pana la sfarsitul seriei Hardin se va schimba complet, la fel ca si Tessa.

In general, personajele se dezvolta foarte bine pe parcursul cartii. Binenteles, exista multe personaje care mi-ar placea sa dispara din peisaj. Personaje ca Noah (care mi s-a parut gay, sincera sa fiu), mama Tessei (i-as fi inchis usa in nas daca as fi fost in locul Tessei) si Molly (pe care as fi inecat-o in propriul venin).

Substraturi/mesaje

Asa cum am zis, cartea aceasta este buna de luat in vacanta. Se citeste usor, este captivanta si draguta. Insa nu veti gasi nici substraturi si nici mesaje despre viata si alte chestii de genul.

Scrisul autoarei

Scrisul autoarei faceca cititorului sa ii fie clar ca povestea a inceput ca un fanfic. Este usor indemanatica, dar pana la sfarsitul cartii scrisul ei devine din ce in ce mai bun. Consider ca Anna Todd are un potential imens, dar ii mai trebuie practica si putina atentie la detalii. Stilul ei inca nu este foarte bine definit, dar cred ca Anna este pe drumul cel bun.

Anna nu foloseste nici metafore, nici replici prea pretentioase, dar stie sa scrie dialoguri interesante, stie sa isi presare cartea cu umor (doamne, replicile lui Hardin!) si sa isi captiveze cititorii. Mai are de lucrat la a scapa de stilul tipic de fanfic.

Sfarsitul

Sfarsitul mi-a stricat toata seara si m-a lasat cu gura deschisa. Nu ma asteptam la asa ceva, chiar daca, asa cum a zis si Tessa, semne au fost. Insa chiar nu ma asteptam! Mi-a fost greu sa ma despart de personaje si de poveste si inca nu am iesit din atmosfera cartii. Imi este deja dor de replicile lui Hardin, de tupeul lui si de Tessa.

In general, nu prea m-am putut desprinde de carte nici la masa. Imi aduc aminte ca in prima seara cand am citit-o, a venit tata sa ma scoata la pizza si am fost cam nemultumita ca a trebuit sa o las din mana. Si vorbim de pizza, oameni buni! Ador pizza la fel de mult cum ador cartile, dar Hardin si Tessa erau mai importanti la momentul acela.

Puncte minus:

Adunand toate punctele minuns pe care le-am enumerat in aceasta recenzie, acestea ar fi:

· Stilul evident de fanfic

· Contradictiile care m-au facut sa ma intreb cat de atenta a fost Anna cand a scris povestea

· Certurile dintre Tessa si Hardin, usor repetative

· Intriga usor plictisitoare

Puncte foarte:

· Personajele bine construite si bine dezvoltate

· Povestea de dragoste dintre Tessa si Hardin

· Hardin.

· Anna cu siguranta stie sa scrie din punctul de vedere a mai multor personaje

· Faptul ca este foarte captivanta

Concluzia

In concluzie, o recomand! Este o lectura usoara si captivanta, iar Tessa si Hardin nu va vor lasa in pace pana cand nu veti termina cartea. Am fost captivata de umorul si tupeul lui Hardin, de inteligenta Tessei, de povestea lor si cu siguranta dadeam paginile cu o viteza mare, curioasa fiind de ce avea sa se intample mai departe. Cand am terminat cartea am fost disperata sa pun mana si pe celelalte volume, lucru pe care l-am si facut. Ma voi apuca de ele cat mai repede posibil. Intre timp, sper sa incercati sa cititi aceasta carte. Consider ca merita.

Nota: Patru stele din cinci

Articol publicat de Bianca M. Calin

10 carti de luat pe plaja.. sau pur si simplu in vacanta

Ne aflam la mijlocul lunii Iulie. Cei mai multi dintre noi au terminat scoala sau facultatea si au deja planurile de vara si vacanta facute. Tot ce mai ramane este infaptuirea acestor planuri. Sunt sigura ca deja avem in minte ce pereche de pantofi ne vom lua in seara x si ce costum de baie in ziua y. Insa cu totii suntem ‘chinuiti’ de aceasi intrebare: “Ce carti voi lua cu mine?”

Avand in vedere ca in biblioteca noastra se afla probabil o avere, cartile sunt multe, iar raspunsul la intrebarea de mai sus este imposibil. Am vrea sa luam toata biblioteca, la fel cum noi, fetele, am vrea sa luam tot dulapul cu haine si pantofi. Insa asa ceva este imposibil. Personal, inca nu m-am hotarat ce carte sa iau cu mine la Atena, deci stiu cat de grea este alegerea pe care trebuie sa o facem toti. Asa ca m-am gandit sa va ajut cat de mult posibil. Cercetand lista cu carti citite pana in momentul asta (22 la numar), am ales 10 titluri care merita cu siguranta luate in vacanta. Binenteles, 10 carti sunt cam multe pentru o vacanta de o saptamana, dar sper ca va fac viata mai usoara cu aceasta lista. Am ales cele zece carti care m-au impresionat cel mai mult anul asta si sper sa va fie de folos si voua si sa va faca vacanta mai frumoasa! J

 

1. Tuturor baietilor pe care i-am iubit de Jenny Hann

Tuturor baietilor pe care i-am iubit” este noua carte hit a autoarei Jenny Hann. Milioane de cititoare si cititori din toata lumea adora lumea creata de Jenny in romanul ei plin de surprize, printre care si eu. Cred ca aceasta carte este perfecta pentru o zi pe plaja si sunt sigura ca povestea de dragoste foarte frumoasa va va transporta intr-o alta lume si va va faceti sa radeti, sa oftati si sa va incruntati. Cu personaje incredibile, pe mine m-a cucerit imediat, iar al doilea volum de-abia ce a aparut in State si este la fel de bun ca si primul. J

 

2. “Jumatatea rea” de Sally Green

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads, iar daca vreti sa comandati cartea in romana, o gasiti pe site-ul librariei Librex.ro .)

Jumatatea rea” este perfecta pentru fanii genului fantasy si a cartilor care te invaluie de magie. Personal, am adorat cartea aceasta si abia astept sa citesc volumul doi. Cu siguranta va recomand sa ii faceti loc in valiza, pentru ca va va cuceri cu personajul principal fermecator si cu povestea incredibila a acestuia.

 

3. “Mincinosii” de E. Lockhart

 

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads, iar daca vreti sa comandati cartea in romana, o gasiti pe site-ul librariei Librex.ro .)

Cand am citit eu “Mincinosii”, era deja toamna si mult prea tarziu pentru a o citi pe plaja. Insa daca as fi putut, cu siguranta as fi citit-o cu picioarele in nisip. De ce? Pentru ca este o lectura usoara, antrenanta, diferita, care te face sa inlemnesti de multe ori si care are un deznodamant ametitor. In afara de asta, in timp ce o citesti iti inspira exact acea atmosfera de vacanta. Iar povestea de va lasa fara cuvinte!

 

4. “Padurea norvegiana” de Haruki Murakami

Tuturor cititorilor carora le place sa se relaxeze cu o carte putin mai ‘complicata’, le recomand cartea mea preferata de anul asta, scrisa de un autor Japonez foarte cunosc: Haruki Murakami. Este vorba despre cea mai celebra carte a lui, ‘Padurea Norvegiana’. Cu o poveste de dragoste incredibila, lectii de viata importante si personaje foarte interesante, ‘Padurea norvegiana’ (titlu inspirat de cantecul celor de la Beattles) va va purta pe taramuri necunoscute si va va face sa va indragostiti din nou. De viata, de carti, de cel de langa voi. J

 

5. “Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde


 

Pentru cartea de la jumatatea acestei liste, am ales sa schimb un pic genul si sa trec la lucruri un pic mai serioase. Sunt sigura, insa, ca aceasta recomandare va incanta multa lume. Vorbesc despre cartea mea de referinta, pe care as citi-o mereu: “Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde. Sincera sa fiu, nu va pot descrie aceasta carte. Este incredibila! Consider ca toata lumea trebuie sa o citeasca macar o data in viata, pentru ca ai ce invata din ea. In afara de asta, are o poveste incredibil de captivanta si un personaj principal de-a dreptul… fermecator, sa spunem. J

 

6. “The unbecoming of Mara Dyer” de Michelle Hodkin

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads.)

Ei, asta da carte numai buna de luat intr-o aventura! Este in ton cu atmosfera unei aventuri, va asigur. Pe mine, personal, m-a captivat atat de mult incat am pierdut statia de autobuz la care trebuia sa cobor. M-a facut sa vreau sa zburd, sa scriu, sa plec in aventuri periculoase. Si mi-a dat fiori. Este o carte perfecta, in sensul adevarat al cuvantului. Cu siguranta o recomand!

 

7. “Anna si sarutul frantuzesc” de Stephanie Perkins

 

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads.)

Daca veti mai gasi liste de genul asta, sunt sigura ca veti gasi si aceasta carte inclusa in ea. De ce? Pentru ca pur si simplu este perfecta pentru o vacanta! Este usor de citit, are o poveste de dragoste ce se desfasoara in Franta, un personaj principal masculin numai bun de indragostit si o atmosfera de vacanta incredibil de molipsitoare! Pe mine m-a facut sa ma indragostesc si sa vreau sa plec in vacanta in Franta.

 

8. “All the bright places” de Jennifer Niven

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads.)

Desi aceasta carte nu are un final tocmai fericit, am inclus aceasta carte in aceasta lista pentru toti cititori care se delecteaza cu o drama buna. Cartea asta mi s-a parut superba, povestea extrem de trista, foarte bine scrisa, iar personajele nu ai cum sa nu le indragesti. Te va face sa te indragostesti de viata ta si sa iti pretuiesti aproapele mult mai mult.

 

9. “Carrie” de Stephen King

 

 

Pentru toti impatimitii de thrillere si carti cu un accent de horror mai puternic, “Carrie” este cartea perfecta. Usor de bagat in geanta, usor de citit, dar foarte captivanta, ‘Carrie’ m-a impresionat profund si m-a facut sa ma indragostesc de scrisul lui King. Da, mi-a placut la nebunie si o recomand cu cel mai mare drag!

 

10. “Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard

(Pentru mai multe detalii despre carte puteti accesa site-ul GoodReads, iar daca vreti sa comandati cartea in romana, o gasiti pe site-ul librariei Librex.ro .)

Si am ajuns si la ultima carte din aceasta lista! Ultima, dar cu siguranta nu cea din urma!

Infernul lui Gabriel” este una dintre cartile mele preferate ever. M-am indragostit de la primul capitol. Plecand de la aceeasi premiza ca si ‘Fifty Shades of Grey’ (ambele fiind, initial, povesti fan fiction inspirate dupa seria ‘Twilight’), ‘Gabriel’s inferno’ iese in evident cu multe detalii: scrisul extraordinar de bun, povestea foarte trista, dar si foarte romantica si foarte frumoasa, doua personaje cu probleme din trecut, o poveste de dragoste care pur si simplu scoate scantei, si actiune bine construita. O carte cu adevarat buna, cu multa intriga si foarte multe scene incredibile. Ca sa nu mai zic de personajul principal masculine, Gabriel, care pur si simplu te va face sa rosesti sis a ofteze mereu! Cartea asta e numai buna de citit (singur/a) pe o plaja la soare si cu o bautura racoritoare in mana. La soare ca sa poti da vina pe roseate din obraji pe soare, iar cu o bautura racoritoare in mana ca sa te mai… ‘racoreasca’. ;)

 

Dragi cititori, acestea au fost cele zece carti pe care eu vi le recomand pentru vacanta. Sper ca v-am mai usurat alegerea si sper ca veti avea parte de cea mai frumoasa vara si de cea mai memorabila vacanta!

Articol publicat de Bianca M. Calin

Recenzie Fata din tren de Paula Hawkins

Cand am auzit prima data de aceasta carte, nu i-am dat mare atentie. Ma plimbam prin libraria mea preferata si am vazut-o pe raftul unde deobicei se afiseaza cartile bestseller. M-am uitat la coperta si am zis ca deocamdata nu am timp de asa ceva. Eram mult mai ocupata cu Haruki Murakami si restul autorilor mei preferati. Asta se intampla prin Martie.


Dupa cateva zile, intr-un rar moment de plictiseala, am deschis calculatorul si mi-am adus aminte de cartea cu un titlu ce imi aducea aminte de “Fata disparuta”. “Fata din tren” am cautat pe Google si am   citit aproape toate recenziile pe care le-am putut gasi. Si toate spuneau acelasi lucru. Ca trebuie sa citesc cartea asta.

Sincera sa fiu, nu citesc thriller prea des, insa unele dintre cartile mele preferate fac parte din genul asta. Carti ca si “Fata disparuta” si “Inainte sa adorm”. Insa in momentul in care citesc un thriller, le prefer pe cele psihologice, cum e “Fata din tren”. Romanul acesta este exact ce vreau eu de la un thriller si pot spune ca se afla acum printre cartile mele de suflet.

Sentimentele mele pentru carte

Cred ca deja v-ati dat seama ca mi-a placut mult aceasta carte, chiar daca nu ma asteptam. Niciodata nu ma astept ca un thriller sa imi placa atat de mult, insa “Fata din tren” mi-a intrat sub piele inca de la primele capitole. Si acolo a ramas, sub pielea mea, in inima mea si in mintea mea. A trecut aproape o saptamana de la vremea cand am terminat-o si inca ma trezesc gandindu-ma la ea si la tot ce s-a intamplat in carte. Va puteti imagina, deci, cat de tare mi-a placut.

The girl on the train” este genul de carte care te bantuie si nu iti da pace. Din momentul in care o incepi stii ca nu o vei putea lasa pana nu o vei termina si nici ea pe tine nu te va lasa pana la ultima pagina si mult timp dupa. La inceput, am incercat sa o citesc mai lent, sa ma bucur de fiecare cuvant si sa traiesc experienta aceasta la maxim. Am vrut sa simt fiecare cuvant pe piele. Asa ca nu citeam foarte repede si nici foarte mult. Mi-am dat seama inca de la inceput ca merita sa aceasta lectura merita. Insa la un momentdat, nu m-am mai putut abtine. Am insfacat cartea si nu am lasat-o din mana pana cand nu am citit ultimul cuvant.

Acest roman este, cu siguranta, un thriller psihologic. Pur si simplu se joaca cu mintea ta pana cand ajungi sa te intrebi ce este real si ce nu este. Nu poti fi niciodata sigur de nimic si de nimeni si cred ca asta este unul dintre cele mai bune lucruri legate de acest roman. M-a tinut in suspans de la inceput si pe parcursul lecturii am simtit ca nu pot sa respir, atat de implicata in poveste am fost.

 

Povestea/intriga

Povestea este destul de trista si intunecata. Rachel, personajul principal, are o problema cu alcoolul, iar asta i-a distrus casnicia si cariera. Tom, fostul ei sot, traieste acum in casa lor cu noua lui sotie, Anna, iar impreuna au si un copil pe care Rachel nu I l-a putut oferi. Acum, Rachel este mancata de vina si de tristete, iar alcoolul este felul ei de a uita tot. In fiecare dimineata, Rachel merge cu acelasi tren spre Londra. Stie exact cand trenul va opru la acelasi semnal defect, de unde isi poate zari fosta casa. Dar pentru ca nu suporta sa se uite la ea, Rachel a facut o fixatie pentru casa de la numarul cincisprezece. Acolo locuieste un cuplu care in ochii lui Rachel este cuplul perfect. Pe femeie ea a botezat-o “Jess”, iar pe barbat “Jason”. Insa cand Jess dispare fara urma, Rachel afla ca numele ei este de fapt Megan, iar al lui Scott. Disparitia lui Megan ii ofera o sansa lui Rachel de a se implica in vietile lor.

Intriga este foarte bine scrisa si foarte solida. Aceasta evolueaza de la o pagina la alta, facand ca si suspansul sa creasca din ce in ce mai mult. Povestea captiveaza cititorul prin claritatea ei si, totodata, prin nesiguranta pe care o simti in timp ce citesti. Niciodata nu poti fi sigur de nimeni si de nimic, lucru care este poate cel mai grozav la aceasta carte. Nici un personaj nu este de incredere, pentru ca fiecare are versiunea lui pentru ce s-a intamplat in acea Sambata, asa cum o numeste Rachel. Asta confera un sentiment de panica si de nesiguranta cititorului, dar totodata captiveaza si intriga.

Suspansul este la cote maxime dupa jumatatea cartii. Autoarea se joaca, pur si simplu, cu mintea ta si nu te lasa sa ghicesti cine este faptasul. Totusi, are grija sa iti lase indicii pe parcurs, indicii ce se gasesc printre randuri. Aproape de scena de final, in care totul se dezvaluie, am banuit ca acela va fi faptasul, iar logica mea a fost simpla. Toate personajele au fost banuite si aveau ceva suspect, in afara de acel personaj care a infaptuit crima, iar acesta nu este genul de carte in care criminalul sa fie cineva banuit de la inceput. Insa nu am fost sigura decat atunci cand am citit cu ochii mei faptul ca da, banuielile mele au fost adevarate.

 

Scene/actiune

Actiunea este destul de alerta incat sa nu te plictisesti si sa nu te oboseasca. Exista un moment pe la mijlocul cartii cand actiunea stagneaza si ai impresia ca nu se va mai intampla nimic, dar este scurt. Autoarea s-a asigurat ca cititiorii ei vor avea parte de multe schimbari de situatie surprinzatoare, asta facand din carte un roman psihologic extraordinar de palpitant si imprevizibil.  Dezvaluirile sunt facute cu cap si exact la momentul potrivit, astfel incat sa iti captiveze atentia si sa te faca sa dai pagina din nou, chiar daca ti-ai promis ca te vei opri din lectura “dupa capitolul asta”.

Scenel sunt tipice unui roman din genul thriller. Nu va asteptati la scene de urmariri sau alte chestii de genul. Veti intalni multe amintiri din trecut si chiar si cateva scene mai romantice. Incercand sa afle adevarul despre ce s-a intamplat cu Megan, Rachel va trece prin cateva situatii la limita.

 

Personaje

Cartea aceasta nu se numara printre cartile care au zeci de personaje. “Fata din tren” are cateva personaje in jurul carora actiunea se invarte. Aceste personaje sunt foarte inteligent create si fiecare personaj are contributia lui la poveste. De asemenea, nu exista nici un personaj care sa nu aiba macar un secret intunecat, pe care incearca sa il protejeze cu orice pret.

Naratiunea se imparte intre cele trei personaje feminine din carte: Rachel – personajul principal - , Megan – femeia disparuta -  si Anna – actuala sotie a lui Tom, fostul sot a lui Rachel. Fiecare dintre cele trei doamne ne ofera o perspectiva noua asupra a celor intamplate. Insa nu poti avea incredere in nici una. In Rachel din cauza problemei ei cu alcoolul, in Anna pentru ca nu este cea mai desteapta sau cea mai corecta persoana si pentru ca o uraste cu desavarsire pe Rachel, iar in Megan pentru ca ea e cea disparuta si nu poti avea incredere in acestia, chiar daca ei detin adevarul. In afara de asta, si ea are probleme ei mentale care nu ii dau pace.

Personajele create de Paula Hawkins nu sunt exact normale. Toti au ceva de ascuns, ceva ce ii face sa fie vinovati. Si toti au probleme de comportament. Insa Paula ofera cititorului franturi din trecuturile lor, asa incat sa intelegi de ce sunt in felul in care sunt.

Personajul cel mai bine scris este, cu siguranta, Rachel. Pe ea am ajuns sa o cunosc cel mai bine si cred ca asta a fost si intentia autoarei. Rachel are probleme cu alcoolul, dar si cu memoria. Este un personaj relativ slab, fara multa determinare sau vointa. Este, de asemenea, obsedata de fostul ei sot si felul in care acesta a parasit-o nu ii poate da pace.

Multa lume se plange de comportamentul lui Rachel. Da, poate fi usor enervanta, dar mie mi-a placut de ea. In plus, o inteleg. Cred ca are tot dreptul sa fie furioasa si ranita, avand in vedere felul in care Tom a inselat-o. E adevarat ca iesirile ei sunt de-a dreptul ridicole uneori, dar este singura si are nevoie de ajutor. Pe parcursul lecturii personajul ei s-a dezvoltat mult si mi-a ajuns la inima. Cred, de asemenea, ca suspansul se datoreaza ei. Fiind o sursa nedemna de incredere, nu poti sti niciodata daca ce spune ea este adevarat sau nu.

La inceputul cartii, Megan a fost personajul meu preferat. Mi s-a parut cea mai inocenta dintre toti. Insa, pana la urma s-a dovedit ca nici ea nu este inocenta si ca nu este deloc personajul care credeam ca este. Pana la sfarsit, parerea mea despre ea se schimba complet.

Anna este personajul care mi-a displacut profund. Mi s-a parut deplasat felul in care se purta cu Rachel, chiar daca Rachel era asa din cauza ei. Nu mi-a placut felul in care gandea si nici felul in care actiona. Ma enerva de fiecare data cand intra in scena.

La sfarsit aflam ce s-a ales de fiecare personaj, in afara de Scott, sotul lui Megan. Lucrul asta mi s-a parut un minus, pentru ca Scott este un personaj foarte important pentru carte si cred ca ar fi trebuit sa aiba si el o incheiere a lui.

 

Stilul autoarei

Romanul este foarte bine scris, iar stilul lui Paula este simplu, bine stabilit, specific cartilor thriller. Paula este o autoare cu multa imaginatie si talent, fapt care este clar din felul in care scrie. Ea stie sa jongleze cu vocile personajelor si cu perspectivele din care povesteste, dar si cu intervalele de timp.

Faptul ca povestea este narata de trei personaje m-a ajutat sa inteleg povestea mai bine, dar m-a si bagat in ceata. Chiar atunci cand imi formam o parerea despre ce s-a intamplat si despre cine e vinovat, venea un capitol povestit de altcineva care imi schimba complet parerea.

Asa cum am spus, autoare se pricepe in a scrie din perspectiva a mai multor personaje. Mai pe la mijlocul cartii, puteam deja distinge cine povesteste fara sa le citesc numele. Lucrul asta este grozav, pentru ca nu multi autori reusesc sa faca asta.

 

Romance

Multe dintre problemele din carte provin din povestile de dragoste. Chiar daca autoarea vorbeste des despre povestile de dragoste dintre personaje, nu am simtit ca se axeaza pe partea asta.

 

Substraturi/mesaje

Fata din tren” vorbeste despre abuzul in familie, violenta si felul in care sunt judecate femeile. Cartea aceasta iti demonstreaza ca niciodata nu poti cunoaste un om cu adevarat si niciodata nu poti sa te increzi intr-un om. Oamenii au multe fete pe care nu le vom sti niciodata.

 

Sfarsitul

Sfaristul a fost pur si simplu genial. GE-NI-AL. A fost punctul forte al cartii si punctul culminant al intrigii. La final totul se da in vileag si se intampla cateva lucruri care m-au lasat cu gura cascata si cu inima in gat. Aspectul cel mai bun al finalului este ca nu esti sigura daca lucrurile se vor sfarsi cu bine decat citind ultima pagina.

 

Puncte minus

Va spun sincer ca nu pot gasi vreun punct slab la cartea aceasta. Poate doar faptul ca autoarea nu a mentionat ce s-a intamplat cu Scott. In rest, nimic.

 

Puncte forte

· Stilul autoarei

· Faptul ca povestea este narata din perspectiva a trei personaje

· Actiunea

· Intriga

· Finalul!

· Personajele, in special Rachel

 

Concluzia

Merita citita. Cu siguranta. Cred ca este cartea thriller al anului. O sa ma asigur ca o voi recomanda tuturor si sunt sigura ca acusi i-o voi da si mamei sa o citeasca. Povestea scrisa de Paula Hawkins este o poveste intunecata care te bantuie si nu iti da pace. Foarte bine scrisa si extraordinar de captivanta, recomand ca aceasta carte sa fie citita intr-o zi libera. J

 

Dacă ţi-a plăcut recenzia, poţi cumpăra cartea de aici cu 50% reducere.

 

Nota: 5 stele din 5

 

Articol publicat de Bianca M. Călin

Cartile celebrei Elisabeth Gilbert, bestselleruri internationale

Mereu mi-au plăcut scrierile de tip memorii – jurnalele –, încă de când am citit romanul lui Eliade, „Maitreiy”, și mi-am dat seama că citind un astfel de gen pot descoperi numeroase aspecte referitoare la anumite civilizații, culturi, obiceiuri și tradiții. În goana mea după un astfel de catharsis, am ajuns, la un moment dat, să citesc numai astfel de romane care tratau veridicul unor situații și concretețea socială a anumitor aspecte.

Oricum, unele dintre autoarele care, exclusiv, excelează în acest gen de scriere, este scriitoarea de origine americană, născută în anul 1969, în Waterbury, Conneticut , Elizabeth Gilbert, ale căror romane au fost traduse și în România mulțumită Editurii Humanitas. Deși nu și-a propus să aibă un viitor în literatură, date fiind studiile politice pe care le-a urmat la New York University, Elizabeth Gilbert și-a consacrat cariera de scriitoare odată cu apariția primului ei volum autobiografic, „Mănâncă, roagă-te, iubește” (Editura Humanitas, 2006), care a fost primit cu mult interes de către publicul larg – 10 milioane de exemplare publicate în lume, traduceri în 30 de limbi –, dar și de către criticii literari, care au descoperit în Elizabeth Gilbert „o scriitoare sigure pe materia și stilul ei”, conform Publisher’s Weekly, o „combinație între Annie Proulx și John Irving”, după cum afirmă cei de la The Times. În urma succesului primul ei roman autobiografic, revista ”Time” a inclus-o în topul celor mai influenți 100 de oameni din lume, astfel încât scriitoarea își continuă activitatea în lumea literară în care a fost primită cu atâta grație. Același roman, „Mănâncă, roagă-te, iubește”, a fost ecranizat, cu Julia Roberts și Javier Bardem în rolurile principale, în anul 2010. Sincer, am văzut filmul și, subiectiv fiind, chiar m-a dezamăgit. Romanul m-a făcut să râd de mai multe ori, acțiunea mi s-a părut mai țesută și, de asemenea, din film lipsesc multe scene care, de fapt, i-ar fi crescut rating-ul.

Debutul în literatură al autoarei îl reprezintă volumul de povestiri „Pelerinii” (publicat în 1997 și apărut la noi treisprezece ani mai târziu, la editura Humanitas), roman distins cu Premiul Pushcart și nominalizat pentru Pen/Hemingway Award în anul 1998. Activitatea literară mai numără în jur de cinci-șase romane (autobiografice, ficțiune sau povestiri), din care majoritatea au fost traduse și la noi; evident, bucuria trebuie împărțită, nu?

Primul roman scris de Elizabeth Gilbert, pe care l-am citit eu, a fost romanul autobiografic care, de altfel, s-a bucurat de cel mai mare succes editorial al ei: „Mănâncă, roagă-te, iubește”. Mi-a fost îndeajuns pentru a-mi da seama că această autoare are să fie una dintre preferatele mele pentru acest gen de literatură aflat la granița dintre beletristic și non-beletristic. Ceea ce m-a atras cel mai mult la această autoare a fost naturalețea și firescul cu care surprinde detaiile, fără a se pierde în ele însă. Și, evident, fără a plictisi - ceea ce la astfel de scrieri întâlnim, din păcate, destul de des. Și nu fac referire la valoarea introspectivă a scriiturii lui Elizabeth Gilbert, ci la faptul că autoarea reușește să combine acțiunea, narațiunea, cu factorii intrinseci ai propriei sale vieți sau ai celor apropiați (vezi „Și am spus da. O poveste de iubire”), iar combinația aceasta echilibrată, asezonată cu replici haioase și umor jovial, n-are cum să dea greș. Deși am citit și romane de-ale ei care nu-s autobiografice, vreau să vă spun că același firesc în scriere îl găsim și în obiectivitatea ei, întrucât autoarea reușește să aibă o viziune din spate a ceea ce vrea să scrie, anticipează reacția cititorului și inserează scene care nu-ți lasă decât impresia că ai de-a face cu un autor inteligent, capabil, documentat și consacrat.


Dacă vă place autobiografia, Mănâncă, roagă-te, iubește n-ar trebui să lipsească din rafturile dumneavoastră. O călătorie prin trei țări: Italia, cu limba ei dulce și mâncărurile care atentează la siluetă, India, cu o cultură necunoscută, conservatoare și Indonezia, locul perfect al regăsirii sinelui interior.

Călătorind prin aceste trei țări, Elizabeth își ține un fel de jurnal în care își notează, dintr-o perspectivă posterioară întâmplărilor, intervenind cu comentarii delicioase, ceea ce a experimentat în locurile pe care le-a cunoscut. Astfel, în Italia - „la dolce vita” -  autoarea descoperă delicatesele cu care persoanele locale își satisfac papilele gustative, pătrunde în această taină a gastronomiei - și, drept să vă spun, nu vă recomand să citiți această parte decât dacă, în prealabil, ați mâncat pe săturate, în India autoarea merge pe drumul religiei, căutându-și împlinirea spiritului și contactul cu suprafirescul acestei civilizații și culturi indiene, iar în Indonezia încearcă să-și găsească echilibrul între trup și psihic, pentru ca, mai apoi, să își descopere dragostea adevărată: un tânăr brazilian, Felipe, născut în Bali.


Și am spus da. O poveste de iubire” este considerat o continuare a romanului de mai sus și surprinde povestea celor doi îndrăgostiți, Elizabeth și Felipe, care, în urma unor complicații apărute din cauza faptului că Felipe, nefiind cetățean american, și venind foarte des la Elizabeth, sunt „obligați” să se căsătorească - au fost, practic, condamnați” la căsnicie de autoritățile americane de frontieră - doar pentru a putea rămâne împreună pe teritoriul Statelor Unite.

Recunosc, n-aș fi crezut niciodată că o asemenea carte ce tratează subiectul căsătoriei m-ar fi putut atrage atât de mult ajungând, de asemenea, să-mi placă. Cred că acest lucru se datorează stilului de a scrie al lui Elizabeth: deși scrie despre căsătorie (și nu numai, ci prezintă și date legate de istoria acestei etape din viață, de demersul ei de-a lungul timpului) niciodată nu am avut senzația că citesc un articol de pe internet sau o argumentare ex cathedra despre căsătorie și importanța ei - deși, Elizabeth vede altfel lucrurile - ci, dimpotrivă, nu m-am plictisit (așa cum aș fi făcut-o, cel mai sigur, dacă aș fi citit despre căsătorie într-un articol pe nu știu ce site de bârfe) și chiar am rămas cu o masă mare de informații referitoare la istoria căsătoriei și a familiei patriarhale.


Dacă eram obișnuit, înainte, cu romane autobiografice, Semnătura tuturor lucrurilor a fost unul pur ficțional (într-o măsură, având în vedere că eroina principală chiar a existat, fiind o prietenă de-a lui Elizabeth Gilbert) și, drept să vă spun, nu mi-a plăcut așa mult cum mi-au plăcut biografiile ei. Bineînțeles, asta nu înseamnă că acest roman nu a fost unul bun. Dimpotrivă, a fost un roman bine documentat, despre istoria unei națiuni interesate de botanică și de evoluția naturii în condițiile climatce impuse.


Extraordinara și curajoasa sa eroină, Alma Whittaker, născută la Philadeplhia la începutul anului 1800, studiază plantele, dorind să descopere cât mai multe lucruri privitoare la lumea ce o înconjoară, studiind, cu precădere, mușchiul - având în vedere că această „plantă” nu activa, tocmai, în palmaresul altor botaniști - și ajunge, astfel, să descifreze, independent de domnul Charles Darwin, misterele evoluției în lumea naturală, ce ascunde mii de mistere. Dacă Alma e prototipul omului de știință, dedicat meseriei sale și descoperirilor, riguros, lucid, calm și rece în gândire, Ambrose, bărbatul de care aceasta se îndrăgostește, reprezintă tipul visătorului, al îndrăgostitului de frumos, artistul utopic care crede, asemenea misticului german din secolul al șaisprezecelea, Jakob Böhme - care avea o lucrare intitulată „Semnătura tuturor lucrurilor”, de unde autoarea se și inspiră - că Dumnezeu și-ar fi lăsat, spre binele oamenilor, semnătura, amprenta, marca, în alcătuirea fiecărei plante de pe pământ, astfel că întreaga lume naturală e un cod divin, nescris, purtând dovada iubirii Creatorului. Ideea poveștii de dragoste dintre Alma și Ambrose potențează interesul cititorului și aventura în care Alma pleacă, pentru a-și face auzită vocea în acea lume mediocră și, ei bine, aproape senilă.


Pelerinii, primul roman al autoarei Elizabeth Gilbert, apărut în anul 1997, a fost tradus în anul 2010 la Editura Humanitas. Romanul curprinde o serie de povestiri despre cowboy, oameni dintr-ăia tipici vestului sălbatic și, totuși, hamali, magicieni, șoferi de autobuze, neveste care se bucură de succes în căsătorie, toți surprinși într-o lume diversă, a moravurilor și propriilor reguli, dar o lume crudă și adevărată.

Viața în mișcare, surprinsă fără menajamente, dar cu o mare compasiune, tandrețe și dragoste de oameni, exaltează cititorul și îl poartă, pe rând, în orașe diferite în care personajele, sub determinismul societăților respective, ajunge să se cunoască sau, dimpotrivă, să se înstrăineze de propria-i persoană.

Romanul „Ultimul bărbat american” a fost finalist în cursa pentru premiile National Book Award și Nationa Book Critics Award. De asemenea, New York Times a desemnat această carte, în anul 2002, drept una dintre „cărțile remarcabile ale anului”. În scrierea acestui roman, autoarea s-a inspirat din realitate, Eustace Conway - un naturalist american tipic - constituindu-se în sursă de inspirație pentru autoare. Venea tocmai din Carolina de Nord, avea o îmbrăcăminte din piele de cerb și purta cuțit la cingătoare. I-a impresionat pe newyorkezi, evident, dar cel mai mult a impresionat-o pe Gilbert: a scris un articol despre acest american care a renunțat la orice formă de confort modern pentru a-și construi propria sa lume, departe de agitația urbană, în vârf de munte. Nemulțumindu-se doar cu atât, autoarea și-a dat seama că nu e destul: un astfel de om care a renunțat la ceea ce nouă, în ziua de astăzi, ne este imposibil să ne imaginăm viața fără; un asemenea om merită un întreg roman.

În „Ultimul bărbat american”, autoarea conturează portretul psihic, moral, al unui erou contemporan care pledează, exclusiv, pentru valorile morale ale oamenilor și care trăiește într-o armonie perfectă cu natura care-l înconjoară. De asemenea, imaginea acestui „ultim bărbat american” este înfățișată într-un exemplu, la o adică, pentru ceilalți americani - și nu numai -, ca o ironie fină tipică acestei autoare.

Războiul homarilor este un roman pur ficțional, a cărui acțiune se petrece pe o insulă izolată în apropiere de coasta statului Maine. Aici, disputându-și de generații teritoriul de pescuit, pescarii, „cum nu cunosc hotare”, se bat între ei și, dați-mi voie să vă spun, precum chiorii, găsind prilej de ceartă chiar și pentru cea mai mică bucățică de mare, cel mai scrijelit pește sau mor; își încălcesc năvoadele, se spionează, își varsă momelile și își fură capturile unii altora. Ruth Thomsa, fiica unuia dintre pescarii de seamă ai ținuturilor, venită acasă după ce termină liceul pe continent, dorește să îmbrățișeze meseria tatălui ei, neștiind că are să intre într-o lume periculoasă și dominată de ahtierea pentru... homari și pești?! Inteligentă, totuși, ironică și fără pic de romantism - exact ceea ce îi trebuie pentru a supraviețui într-o asemenea lume - Ruth Thomas încearcă să se reintegreze în comunitatea dură a pescarilor și a oamenilor de pe insulă.


Lucrurile se schimbă, totuși, când în viața ei apare Owney Wishnell. Drama pornește din faptul că acesta se află în tabăra opusă, cu care tatăl ei avea conflicte, ceea ce nu poate decât să complice lucrurile dintre cei doi. Totuși, dovedind o inteligență ascuțită și un spirit optimist, Ruth se transformă într-o adevărată eroină, sub influența lui Owney, care aduce o soluție total neașteptată asupra neînțelegerilor din trecut dintre cele două tabere.

Elizabeth Gilbert o să rămână una dintre autoarele pe care o voi citi cu drag tot timpul, indiferent de ce va scrie. Oricum, mi s-ar părea interesant, în ultimă instanță, să-i citesc și lista de cumpărături sau „to do list”-ul pentru o anumită zi. Vă recomand cu drag cărțile ei, să-i cunoașteți stilul și să pătrundeți în niște lumi naturale, în care concretețea contemporană este surprinsă cu o subtilitate, câteodată, incisivă. Aștept cu drag părerile voastre și, să nu uitați, bucurați-vă de lecturi frumoase și de zile însorite!

 

Articol publicat de Andrei Cioată

Recenzie Jumatatea Salbatica de Sally Green (Jumatatea Rea # 2)

Jumatatea salbatica” este continuarea pe care am asteptat-o cu cea mai mare nerabdare. Imi aduc aminte si acum dezamagirea pe care am simtit-o in momentul in care am terminat prima carte si mana mea cauta volumul al doilea, dar nu il gasea. Cand am aflat ca al doilea volum va aparea in Martie 2015, nu eram sigura cum voi astepta atat timp pentru aceasta continuare. “Jumatatea rea” mi-a placut la nebunie, iar sfarsitul m-a lasat cu un cliffhanger de toata frumuseatea. In momentul in care am avut volumul doi, “Jumatatea rea”, in maini, am simtit ca plutesc de fericire. Acum ca am terminat-o, sunt pregatita sa scriu o recenzie care sa va convinga ca aceasta serie trebuie citita.


 

 

Sentimentele mele pentru carte

 

Mi-a placut mult, asa cum ma asteptam. La fel ca si primul volum, am fost complet captivata de lumea creata de Sally Green. Mi-a placut fiecare moment petrecut cu aceasta carte, fiecare cuvant, fiecare pagina. Nu m-a dezamagit deloc continuarea aceasta. Am citit-o intr-o zi si chiar nu ma asteptam sa fiu atat de captivata de ea.

 

Cu siguranta merita citita, chiar daca nu v-ati dat in vant dupa primul volum. “Half Wild” duce seria aceasta la un nou nivel, unul cu totul si cu totul demential!

 

 

Povestea/intriga

 

Povestea ne este deja cunoscuta din primul volum. De-abia citind al doilea volum mi-am dat seama ca in primul volum, autoarea ne pregatea de actiunea ce avea sa urmeze in urmatoarele volume. La randu-i, volumul doi ne pregateste de volumul trei. Cred ca unul dintre atuurile autoarei este faptul ca te lasa cu intrebari si te face sa vrei sa citesti si urmatoarele volume.

 

In volumul al doilea, povestea evolueaza si se dezvolta pana la punctul culminant aproape de sfarsit. Presarata cu multe schimbari de situatie care m-au tinut pe jar, m-am indragostit de poveste pana peste cap. Orice indoiala pe care mi-a lasat-o primul volum mi-a disparut. Sunt absolut sigura ca voi citi volumul trei imediat dupa publicare. Pentru ca, ca si volumul unu, “Jumatatea rea” s-a terminat cu un cliffhanger de zile mari si m-a lasat cu cateva intrebari. In plus, e imposibil sa nu vrei sa citesti cartea urmatoare. E absolut imposibil. Povestea lui Nathan se va incheia in momentul in care ultimul volum va ajunge la final. Pana atunci, fiecare volum ce apare este un preludiu pentru urmatorul volum. Povestea se evolueaza din ce in ce mai mult. Citind, pur si simplu stii ca vei urmari seria asta pana la finalul ei.

 

Intriga creste in intensitate pe masura ce citesti si devine din ce in ce mai interesanta si mai captivanta. La inceput, cartea poate fi putin plictisitoare si lenta, dar pe masura ce inaintezi in lectura, suspansul creste cu fiecare schimbare de situatie. Pana in punctul culminant, aproape de final, cand iti tii rasuflarea si incerci sa citesti din ce in ce mai repede. Deci, intriga este bine scrisa si bine dezvoltata, un atuu al autoarei. Nu te lasa sa pui cartea jos.

 

 

Scene/actiune

 

Spre deosebire de primul volum, in “Jumatatea rea” nu se gasesc la fel de multe scene pline de cruzime. Cele mai multe scene sunt scene de lupta, dar exista o diversitate mare de scene. De la scene scurte de dragoste, pana la scene amuzante sau scene de lupta in joaca. Lucrul acesta mi-a placut mult, pentru ca uneori am avut nevoie de o schimbare de ritm, iar scenele usor diferite de cele cu care eram obisnuita mi-au oferit exact aceasta schimbare.

 

Scenele mele preferate au fost cu siguranta scenele dintre Gabriel si Nathan sau dintre Nathan si Nesbitt. Pe prima va voi explica mai tarziu, dar despre Nesbitt si Nathan va pot spune de acum ca am ras de fiecare data cand cei doi se gaseau intr-o situatie impreuna. Pur si simplu, replicile lor si felul in care se certau m-au facut uneori sa rad cu lacrimi.

 

Trebuie sa recunosc ca au fost si cateva scene care m-au facut sa vreau sa vars o lacrima. Au fost cateva morti dureroase in acesta carte, dar numai la una nu ma asteptam. Desigur, daca v-as spune a cui moarte, v-as dezvalui un spoiler foarte important. Asa ca cititi cartea daca vreti sa aflati cine moarte. ;)

 

Actiunea poate fi usor lenta, mai ales la inceput, dar destul de multe schimbari de situatie se intampla incat nici nu mai simti asta. Ritmul devine foarte alert la sfarsit, cand se intampla cateva lucruri foarte importante.

 

Am simtit ca actiunea importanta sa intampla in acest volum. Multe relatii evolueaza, la fel ca si multe personaje. Sunt foarte curioasa de ce ne va pregati autoarea in volumul trei si abia astept sa vad cum se va desfasura actiunea.

 

 

Personaje

 

Ei, si am ajuns la partea mea preferata. Personajele.

 

Consider ca punctul forte al acestei serii sunt personajele. Sally Green stie cu siguranta cum sa isi construiasca personajele si cum sa le implice cat mai bine in poveste. Personajele mele preferate? Nathan, Gabriel si Nesbitt. Personajele care nu mi-au placut deloc? Annalise si Sarah.

 

Nathan se dezvolta si el, o data cu povestea lui si cu actiunea care se invarte in jurul lui. El devine mai salbatic, mai bun, mai… el insusi. Mai Nathan. Invatata sa isi controleze darurile si bestia din el, in acelasi timp invatand sa iubeasca, sa ierte si sa respecte. Atat timp cat este respectat, cel putin. El incearca sa isi protejeze persoanele iubite, in acelasi timp incercand sa salveze lumea vrajitorilor. Mi-a placut mult de el. Mi-au placut valorile lui, gandurile lui si felul in care actiona. Ca sa nu mai zic de umorul lui, care ma da gata de fiecare data. Cu siguranta Nathan este unul dintre personajele mele preferate ever.

 

Gabriel este personajul meu de suflet. Este atat de loial, de iubitor, de protectiv! L-am adorat. Mi-a placut mult felul in care il protejeaza si il asculta pe Nathan. Mai multe despre el va voi povesti mai jos.

 

Cat despre Nebitt, daca veti citi cartea veti intelege ce zic. Nesbitt e amuzant, sarcastic, loial si protectiv. Un personaj foarte bun pentru poveste si foarte usor de placut.

 

Annalise. Doamne, Annalise. Este cel mai fad personaj pe care l-am “cunoscut” vreodata. M-a facut sa ma enervez de multe ori. Pur si simplu nu imi place de ea. Nu imi place felul ei de-a vorbi, nu imi place cum se poarta si nu imi place personalitatea ei. Iar la final, am vrut sa ii dau cu cartea in cap. Am fost atat de furioasa din cauza actiunilor ei! Cum a putut sa faca asa ceva?

 

Relatiile dintre personaje mi-au placut si le-am gasit a fi naturale. Cel mai mult mi-a placut relatia din Nathan si tatal lui, Marcus. Pur si simplu i-am adorat impreuna si m-am bucurat enorm de mult pentru evolutia din relatia lor.

 

 

Romance

 

Cei care au citit primul volum se asteapta sa vorbesc despre romanta dintre Annalise si Nathan. Ei bine, nu numai despre ei voi vorbi. Voi vorbi si despre scanteia dintre Gabriel si Nathan.

 

Sincera sa fiu, relatia dintre Annalise si Nathan nu imi place. Mi se pare copilareasca, fortata, fara pic de chimie intre ei. Pur si simplu nu inteleg ce vede Nathan la Annalise. Nu mi se pare ca se potrivesc absolut deloc.

 

Povestea mea preferata de dragoste din carte este cu siguranta Gabriel si Nathan. Sunt atat de perfecti impreuna, se potrivesc atat de bine si pur si simplu ador fiecare scena cu ei amandoi. Sper ca autoarea sa se hotarasca sa dezvolte aceasta chimie, pentru ca merita. Eu ii suport, pentru ca felul in care se protejeaza unul pe altul este pur si simplu perfect.

 

 

Stilul autoarei

 

Sally Green ne captiveaza cu acelasi stil ciudat, unic, magic. Atmofera specifica cartilor ei m-a invaluit inca de la sfarsit. Scrisul ei are ceva care pur si simplu te face sa te simti ca si cum ai fi in mijlocul actiunii. Asta, si umorul ei ma dau gata de fiecare data cand ii citesc cartile.

 

Daca ar fi sa ii descriu cartile, as folosi doua cuvinte: “fantasy curat”.

 

 

Sfarsitul

 

Sfarsitul a venit cu un cliffhanger, dar si cu multa drama si durere. Dupa ce am citit ultimul capitol (care a fost foarte emotionant), am inchis cartea incet si am inceput sa ma uit pe pereti, un pic descurajata. Ce a fost cu finalul ala? Cand pot citi urmatorul volum? Oh Doamne, asa ceva nu s-a intamplat! Vreau volumul trei acum.

 

 

Puncte minus:

  • Ritmul usor lent
  • Annalise, cu siguranta
  • Daca ar putea trece printr-o alta runda de editare, ar fi perfect. Am gasit cateva greseli de tipar in carte

 

 

Puncte forte:

  • Personajele nou introduse in poveste
  • Relatia dintre Gabriel si Nathan, si relatia dintre Nathan si Marcus
  • Marcus, pe care l-am adorat
  • Finalul plin de actiune si dramatism
  • Schimbarile de situatie
  • Stilul autoarei

 

 

Concluzia

 

Concluzia este ca “Jumatatea salbatica” este o continuare pe masura asteptarilor. Are personaje interesante, intriga din plin, umor, drama, magie. Adica tot ce vrei de la un roman bun. O continuare numai buna si un preludiu genial pentru ultimul volum din serie, de care am nevoie chiar acum. Recomand cu multa caldura!

 

Nota: 4.5 stele din 5

Articol publicat de Bianca M. Calin

Ce citim în vacanță? Află care sunt cele mai bune cărți care merită citite vara asta!

Te pregătești să pleci în vacanță, departe de rutina zilnică și stresul vieții cotidiene?


E timpul să adaugi în bagaj și cartea pe care tot ai promis că o citești, dar pentru care nu ai avut timp. În momentele de relaxare, o carte bună este compania ideală cu care să împarți o zi la plajă sau o după amiază în hamac la munte.


Ca să îți faci bagajul mai rapid, ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 20 de cărți care merită citite vara asta! Tot ce mai trebuie să faci este să le alegi pe cele pe care le vei lua cu tine în vacanță.


Ficțiune, pentru o vară de neuitat


Am ales volume care te introduc pe nesimțite în lumea lor, care te poartă în călătorii fascinante, menite să-ți capteze imaginația. Sunt povești de dragoste unice, drame cutremuratoare și călătorii pline de aventură care au loc în universuri fictive.

Cărți de dragoste și povești romantice despre relații de care te vei îndrăgosti


Imaginează-ți că ești la plajă cu o carte de dragoste și citești o poveste care te inspiră să trăiești împreună cu personajele momente de fericire și extaz, sau să înfrunți alături de ele piedicile vieții.

Fluturi de Irina Binder - Editura For You, (680 pagini)

Volumele Fluturi I și II de Irina Binder sunt cele mai căutate și citite cărți de dragoste în România. Dacă nu ai apucat să le citești, vara asta e momentul potrivit, pentru că în curând se va lansa cel de-al treilea volum! Fluturi este o carte de tip jurnal în care scriitoarea împărtăşește trăiri personale și o poveste de dragoste deosebită, dintre doi oameni care nu pot fi împreună.

Un roman romantic  pe care nu îl vei putea lăsa din mână.

 

 


Sub aceeași stea de John Green - Editura Trei , (300 pagini)

Sub Aceeași Stea este o poveste de dragoste scrisă superb, care te va face să te îndrăgostești de personajele principale, doi tineri care suferă de o boală cumplită și care, printr-o ironie a sorții, ajung să se întalnească. Deziluzionați de viață, cei doi își dau seamă că dragostea este un motiv pentru care merită să lupți să traiești. Romanul este sursa de inspirație a ecranizării cu același nume.

 


Adulter de Paulo Coehlo - Editura Humanitas Fiction, (224 pagini)

Dacă vrei o poveste de dragoste mai aprinsă, și ești un fan al lui Paulo Coelho, autorul brazilian care a inspirat o lume întreagă cu lucrările sale, nu trebuie să ratezi cea mai nouă operă a sa, Adulter. Cartea este o poveste cutremurătoare despre un triunghi amoros în care participanții regăsesc în sinea lor sentimente și impulsuri de care nu se credeau capabili. Romanul descrie un amalgam de sentimente puternice care crează un tour-de-force pentru cititor.

 

 


Jurnalul unui adolescent timid de Stephen Chbosky - Editura Trei (256 de pagini)

O carte reprezentativă pentru noua generație, Jurnalul unui adolescent timid este o frumoasă poveste despre procesul de maturizare, cunoașterea de sine și curajul în fața problemelor.

Charlie, personajul principal, se hotăraște să își povestească viața unui prieten imaginar iar cititorul este martor la desfașurarea evenimentelor in timp real. Jurnalul unui adolescent timid expune multe din probleme culturale ale societății contemporane cu care tinerii se confruntă: efortul de a se integra și de a accepta ceea ce viața le oferă, bune sau rele.


Literatură de aventură care te va ține cu sufletul la gură

Fata din tren de Paula Hawkins - Editura Trei, (408 pagini)

Un thriller psihologic învăluit în mister care te va ține cu sufletul la gură încă de la primele pagini. Tânăra Rachel este o fată normală care merge în fiecare zi cu același tren și are mereu aceleași tabieturi. Într-o zi devine fară voia ei martoră la un eveniment șocant și se trezește implicată într-un caz periculos de dispariții de persoane.

Goodreads a numit această carte thrillerul psihologic al sezonului, iar celebrul Stephen King o laudă ca fiind “de un suspans remarcabil.”



All the light we cannot see de Anthony Doerr - Editura Scribner, (544 pagini)

În timpul celui de Al Doilea Război Mondial o fata oarbă din Franța și un băiat sărac din Germania se întalnesc și încercând să supraviețuiască împreună, stabilesc o legatură care va dura o viață. Destinul îi desparte iar viețile lor se vor  desfașura în diferite spații temporale. Oare se vor mai regăsi? Căștigător al premiului Pulitzer, romanul All the Light We Cannot See este o carte care a ramas în top 5 NY Best Seller list de un an și pe care merită să o citești.

 


Serii de cărți fantasy care te vor duce în altă lume

Cântec de Gheață și de Foc de George R.R. Martin - Editura Nemira (950 pagini/volum)

Ești un fan al serialului original Urzeala Tronurilor? Trebuie să ai în bibliotecă și impresionanta serie de zece cărți. Ai toată vara la dispoziție să treci prin cele zece volume, să afli soarta personajelor tale preferate și tot ce serialul nu ți-a putut arăta. Nu poți rata cele 10 volume in ediția specială paperback.

 


Jocurile Foamei de Suzanne Collins - Editura Nemira, (312 pagini per volum)

Trilogia Jocurile Foamei este un bestseller captivant care te transportă într-o lume postapocaliptică, în care 24 de tineri se luptă pe viața și pe moarte într-un concurs televizat live.


Încarcată de un acțiune și aventură, Jocurile Foamei nu ezită să te țină în suspans sau să te șocheze. Adaptate și în celebra ecranizare cu laureata Oscar Jennifer Lawrence în rolul principal, trilogia se bucură de un succes imens la nivel mondial.




Romane care te vor captiva în lumea lor

Hoțul de cărți de Markus Zusak - Editura Rao, (440 pagini)

Hoțul de cărți este un roman dedicat celor pasionați de mister dar și de istorie. În al Doilea Razboi Mondial, o fată sărmană fură cărți pe care învață să le citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv. Ascunși împreună cu vecinii lor în timpul raidurilor aeriene care bombardau Munich-ul, oamenii își găsesc alinarea în lectură - romanul este o metaforă a abilității carților de a hrăni sufletul.

 


Obosit de viață, obosit de moarte de Mo Yan - Editura Humanitas, (600 pagini)

Mo Yan, laureat al premiului Nobel pentru literatură in 2012 înfațișează o lume de un realism halucinant în care legendele se îmbină cu realitatea și istoria. Cartea prezintă călătoria înapoi spre viață a unui om damnat să parcurgă toate etapele renașterii înainte de a-și dobândi forma inițială. Mo Yan este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din China, apreciat pentru abilitatea sa de a împleti firele narative istorice cu cele realiste sau fantastice.

 

 


Dragoste în vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez - Editura Rao, (476 pagini)

Din partea laureatului premiului Nobel, Gabriel Garcia Marquez, o dramă centrată în jurul unei povești de dragoste neimplinite care îi urmărește pe protagoniști întreaga lor viata. Vor mai reuși cei doi să fie împreună după mai mult de jumatate de secol de separare? Romanul este universal recunoscut ca fiind o capodoperă a literaturii universale. O adaptare cinematografică a romanului a fost realizată în 2007, regizată de Ron Harwood cu Javier Bardem în rolul principal.



Recomandări Românești, Amuzante și Ușor de Citit

Suge-o Ramona de Andrei Ciobanu - Editura Trei, (448  pagini)

Auto intitulată “o poveste semi-amuzantă”, Suge-o Ramona este o confesiune amuzantă, dar sinceră, despre trecerea de la adolescență la maturitate. Fiecare capitol al carții prezintă o altă impostază din viața unui tânăr care abia învață să cunoască fetele. Aventurile sale stârnesc hohote de râs garantate din partea cititorului. Destinată in special tinerilor, Suge-o Ramona poate fi lectura perfectă pentru a te destresa la sfârșitul zilei.

 



Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut de Simona Tache, Mihai Radu - Editura Trei, (288 pagini)

Cu origini în clasicul săptămânal Cațavencii,  cartea este o prezentare a stereotipurilor despre viața de cuplu în ipostaze pline de umor. Realizată sub forma unui dialog, adesea ajungi să crezi că cei doi se ceartă. În discuțiile lor însă, ei adresează toate problemele care stau la baza unei vieți în cuplu. Le vor rezolva? Rămâne de văzut.

 




Trei Biografii Care Te Vor Inspira

 

O biografie este o poveste de viață, personală, împărtășită întregii lumi. Paginile cărților ne ajută să privim cu alți ochi în cele mai intime momente din viața unor persoane publice marcante, și să înțelegem drumul pe care l-au parcurs. Prin intermediul lor devenim martori la transformările individuale care influențează dezvoltarea unei persoane. Transformările prin care au trecut și încercările la care au fost supuși. La sfârșitul unei biografii simți că ai caștigat un prieten nou.


Steve Jobs Biografia autorizată de Walter Isaacson - Editura Publica (658 de pagini)

O cronica a vieții unuia dintre cei mai fascinanți antreprenori ai erei noastre, fondatorul companiei Apple, Steve Jobs. Pornind de la o serie de interviuri, biografia creionează cariera unei persoane determinate, care, prin activitatea sa, a inovat și revoluționat domeniul tehnologiei. Citește această carte pentru a învața să nu îți abandonezi niciodată visele.

 

 




Gabriel Garcia Marquez.  O viață de Gerald Martin - Editura Litera, (640 pagini)

O biografie care a durat 17 ani pentru a fi scrisă. Viața celebrului autor și laureat Nobel Gabriel Garcia Marquez povestită de peste 300 de persoane care l-au cunoscut și care au lucrat cu el în lunga și prolifica sa cariera. Volumul conține și un set de poze facute lui Marquez în diferite ipostaze, după cum spune propriul titlu - O viață.

 



Papa Francisc, Convorbiri cu Jose Bergoglio de Francesca Ambrogetti, Sergio Rubin - Editura Victoria Books(196 de pagini)

Papa, liderul spiritual suprem al Bisericii Catolice, reprezentantul creștinității inspiră milioane de oameni în fiecare zi. Dar cine este omul din spatele simbolului? Un volum realizat în forma unor convorbiri sincere cu reprezentantul suprem al Bisericii Catolice. Biografia detaliază povestea vieții sale și călătoria de la începuturile sale modeste din Buenos Aires pana la Scaunul Papal de la Vatican.


Patru Cărți Dedicate Dezvoltării Personale și Spiritualității


Volumele dedicate dezvoltării personale sunt cărți care te ajută să te cunoști mai bine, să fii mai bun, să știi mai multe. Ți-am ales titluri scrise de autori celebri, mentori și cugetători care au încercat să răspundă la cele mai dificile întrebări. Cum să accepți fericirea? Cum să devii persoana care ți-ai dori să fii? Răspunsul este ascuns între paginile carților, precum o enigmă care asteaptă să fie rezolvată.

Știința transformării de sine de Osho - Editura Litera, (150 de pagini)

O colecție inspirațională și educativă care a fost publicată în toată lumea OSHO conține 16 volume dedicate științei transformării de sine. Sunt dezbătute subiecte precum credința, moralitatea, politică, puterea, libertatea și multe altele. O colecție OSHO garantează un strop de înțelepciune pentru fiecare zi din viața voastră.

 



Puterea de Rhonda Byrne - Editura Adevar Divin, (272 pagini)

Continuare a best-seller-ului Secretul, Puterea este o carte motivațională care te învață calea către o viață extraordinară prin conștientizarea puterii pe care fiecare dintre noi o posedă. Rhonda Byrne îți arată cum poți schimba tot ce vrei tu în viața ta, centralizând puterea pe care fiecare dintre noi o posedă în mod nativ. Dacă ai citit primul volum semnat Rhonda Byrne - fenomenul cultural intitulat Secretul, al doilea volum nu poate lipsi de pe noptiera ta.

 



Arta Fericirii de Dalai Lama - Editura Humanitas,(344 de pagini)

Un manual de viață axat pe arta fericirii scris de însuși Sanctitatea Sa Dalai Lama. Cu toții merităm să fim fericiți, dar puțin dintre noi reușesc acest lucru. E mai ușor decât credem. Putem află tot ce trebuie știut despre o viață împlinită din acest volum presărat cu sfaturi utile.

 

 


Inteligența emoțională de Daniel Goleman - Editura Curtea Veche, (432 pagini)

Cartea lui Daniel Goleman marchează o revoluție surprinzătoare în psihologie prin analiza importanței emoțiilor umane în dezvoltarea individuală. Inteligența emotională presupune conștientizarea de sine. Un must-read pentru cei interesați de subiectul inteligenței emoționale.


Tu te-ai hotărât ce vei citi vara asta?


Comandă-ți cărțile preferate online din cadrul târgului de carte Librex, unde fiecare volum este la un preț mai mic!

 

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: