10 cărți pe care trebuie să le citești vara aceasta

Cu o mare bucurie în suflet, vă anunț că este vară! Bineînțeles, știați asta deja, însă nu strică niciodată să o reamintești oamenilor din jurul tău. Vara este acea perioadă minunată din an în care toată lumea este cuprinsă de un fel de magie care ne face să ne trezim, parcă, la viață. Partea cea mai bună? Avem mai mult timp de citit și parcă, mai mult chef. Cu siguranță avem și o priveliște mai frumoasă.

Ca la fiecare început de vară, am cotrobăit librăriile și internetul și am venit cu o listă de zece cărți pe care trebuie să le citești vara aceasta. Fie că ai de gând să le citești pe plajă, la munte sau acasă, aceste romane îți vor face vara memorabilă! Unele dintre ele au fost de-abia scoase din tipar și au ajuns direct pe lista mea de cărți de citit. Altele nu mai pot fi considerate noutăți și au fost deja citite de mine. Avem, deci, o listă cu cărți pe care le-am citit sau pe care vreau să le citesc. Cert este că vi le recomand pe toate!

Prima carte pe care v-o recomand este Zece Respirații Scurte de K.A. Tucker. Cred că această carte este cea mai potrivită pentru vară. Are acea atmosferă care îți inspiră aventură, dramă și dragoste. Când am citit-o, mi-a părut rău că nu am păstrat-o pentru momentul în care o voi putea citi pe plajă, pentru că ar fi fost mult mai specială. Însă povestea este destul de frumoasă pentru a-ți rămâne în minte oricând și oriunde ai citi-o.

 

Regina Roșie de Victoria Aveyard este următoarea carte pe care v-o recomand. Pe aceasta încă nu am citit-o, dar urmează să o fac cât mai curând. Cred că ați auzit deja de ea, de vreme ce toată lumea vorbește despre această  poveste captivantă, care vă va purta în tărâmuri străine. Numai bună de luat în vacanță!

 

O altă carte perfectă pentru vară este Mara Dyer. Începutul de Michelle Hodkin. Recent publicată în România la editura Trei, povestea Marei Dyer a făcut ravagii în inimile a milioane de cititori, înclusiv în inima mea. Romanul acesta este unul dintre puținele care m-au făcut să pierd nopțile citindu-l, iar povestea Marei este atât de captivantă și de întortocheată, încât simți că se joacă cu mintea ta. Cu siguranță aceasta este una dintre lecturile must-read al veri.

 

Continui lista cu o carte pe care încă nu am citit-o, dar pe care vreau neapărat să o citesc vara aceasta. Este vorba despre Maestra de L.S. Hilton, o carte ce în ultima vreme a luat cu asalt toate blog-urile de carte și toate librăriile. Vreau să o citesc pentru că premiza mi se pare foarte interesantă și diferită de tot ce am citit eu până acum. De ce să o citiți vara aceasta? Pentru că este thriller și toată lumea știe că degeaba este vară dacă nu citești măcar un thriller.

 

O altă carte pe care vreau să o citesc și pe care o și recomand este Convinge-mă de Lee Child. Am auzit numai lucruri bune despre acest thriller și bineînțeles că vreau să îl citesc. Cum să nu vrei să citești o carte pe care Haruki Murakami o recomandă? În plus, dacă mă voi găsi vreodată într-un mijloc de transport plictisitor, vreau să fiu sigură că am o carte care să mă captiveze!

 

O noutate pe care eu o aștept de mult timp este Banda celor șase ciori de Leigh Bardugo. După ce am citit trilogia Grisha, am rămas cu o impresie foarte bună asupra poveștilor scrise de Bardugo și asupra talentului ei. Sunt sigură că și această carte va fi la fel de bună ca și trilogia mai sus menționată și că îmi va face vara mai frumoasă!

 

Tot ce nu ți-am spus de Celeste Ng este o carte de-abia publicată la editura Litera. Venind cu o idee foarte intrigantă, cartea aceasta promite să cucerească inimile cititorilor încă de la primele pagini. Atât coperta, cât și descrierea m-au făcut să o adaug imediat la lista de lecturi de vară și abia aștept să o țin în mâini. Am citit câteva recenzii și sunt sigură că va fi una dintre lecturile foarte bune ale acestei veri.

 

Vara este anotimpul perfect pentru o poveste de dragoste frumoasă. Pentru cei care preferă să citească povești romantice, am cartea perfectă. Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes este potrivită pentru romanticii incurabili și pentru cei care vor să aibă neapărat la ei o carte de acest gen atunci când pleacă în vacanță. Plănuiesc să o citesc și eu în curând pe plajă, la umbra unei umbrele. Ce poate fi mai frumos de-atât?

 

Nu pot încheia această listă fără a vă recomanda câteva romane de război. Două, mai exact. Prima se numește Războiul nu are chip de femeie de Svetlana Alexievici și se numără printre cele mai cumpărate cărți de la Bookfest de anul acesta. Și pe bună dreptate. Cartea Svetlanei este o mărturie emoționantă a femeilor care au luptat în cel de-al doilea Război Mondial. Nu știu, totuși, cât de bună este pentru vacanță, având în vedere că vă va acapara atenția, inima și mintea. Cu toate acestea, este una dintre cărțile care merită citite, deci vă sfătuiesc să o faceți.

 

A doua carte de război pe care v-o recomand și, totodată, cartea cu care închei acest top este una recent publicată la editura Humanitas. Este vorba despre Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr, o frumoasă poveste care a câștigat premiul Pulitzer în 2015. Personal, sunt disperată să o citesc și dacă nu o voi face, îmi voi pierde vara degeaba. Neapărat o voi adăuga în bibliotecă și sper că la fel veți face și voi. Merită!

 

Se spune că fiecare vară are povestea ei. Vara anului 2016 poate avea mai multe povești, cât de multe vreți voi. Unele mai bune, altele mai puțin bune, fiecare poveste pe care o veți citi va face ca vara aceasta să fie o experiență unică. Sper din tot sufletul că această listă v-a inspirat și v-a ajutat să vă găsiți câteva lecturi pentru vacanță.

Articol publicat de Bianca M. Călin

  Produsul a fost adaugat in cos