5 cărți scrise de autori Japonezi pe care merită să le citești

Am citit prima carte scrisă de un Japonez acum doi ani și de atunci m-am îndrăgostit de literatura lor. Încerc să citesc cât mai multe cărți din literatura japoneză pe cât posibil, de la cât mai mulți autori diferiți. Am început cu Murakami, care este probabil cel mai cunoscut autor al literaturii Japoneze contemporane. Cărțile lui reușesc de fiecare dată să mă cucerească cu poveștile ușor ciudate, dar deosebite, cu personajele în care mă pot regăsi de fiecare dată și cu atmosfera foarte bine creată.

 

Citind cărți scrise de Japonezi, simt mereu că sunt într-o călătorie departe de casă. Autorii japonezi au talentul de a portretiza locurile în care se întâmplă acțiunea atât de bine, încât uiți de realitatea din jurul tău. De asemenea, cărțile lor te fac să cunoști tradițiile Japoniei foarte bine, lucru care mie îmi place extraordinar de mult. Însă cred că ce mă face să revin mereu la literatura japoneză sunt subiectele abordate. Cărțile acestea vorbesc despre oameni, despre relații dintre oameni, despre găsirea sinelui și despre psihologie, subiecte pe care pe mine m-au interesat mereu.

Sunt multe motive pentru care aș recomanda literatura japoneză: începând de la subiecte, până la povești și personaje. Motivul principal ar fi, totuși, faptul că romanele acestea te fac să călătorești pe făgașuri fantastice, te cuceresc cu povești deosebite și cu personaje speciale.

Am alcătuit o listă cu cinci cărți scrise de autori japonezi pe care merită să le citiți, în caz că aveți nevoie de puțină inspirație.

1. Pădurea norvegiană – Haruki Murakami

Ar fi fost imposibil să nu încep această listă tocmai cu romanul care m-a introdus în minunata lume a literaturii japoneze. Haruki Murakami nu numai că a devenit autorul meu preferat, dar este și autorul la care mă întorc de fiecare dată când am nevoie de o carte diferită, care să îmi redea speranța și starea de bine. ”Pădurea norvegiană” este o frumoasă poveste de dragoste, dar și de viață, care cucerește cu stilul lejer și personajele unice. Aș recomanda, totuși, fiecare carte scrisă de Murakami, în special ”În noapte”.

2. 17 – Kenzaburo Oe

L-am citit pe Oe pentru prima dată în clasa a noua, pentru un proiect la literatură. Cartea pe care trebuia să o prezentăm în fața clasei a fost chiar ”17”, o captivantă poveste a unui adolescent care încearcă să își găsească adevăratul sine. Povestea aceasta m-a fermecat cu întâmplările captivante, stilul deosebit al autorului și lejeritatea cu care acesta abordează subiecte nu tocmai obișnuite.

3. Audiția – Ryu Murakami

Ryu Murakami este unul dintre cei mai citiți autori japonezi la ora actuală. Cărțile lui au mereu povești surprinzătoare, cu substraturi și personaje foarte misterioase. Am citit o mică parte din ”Audiția” la ora de literatură și, de atunci, cartea aceasta mi-a rămas întipărită în cap. Cele câteva capitole pe care le-am citit mi-au plăcut la nebunie și abia aștept să am ocazia să o citesc pe toată.

4. Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano – Hiromi Kawakami


”Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano” mi-a fost recomandată de o bună prietenă, în care am mare încredere când vine vorba de cărți. Am achiziționat cartea de curând, dar nu am avut ocazia să o citesc pe toată. Am citit câteva pagini, însă sunt sigură că voi fi complet fermecată de această poveste frumoasă!

5. Țara zăpezilor – Yasunari Kawabata

Încărcată de senzualitate și plină de substraturi, ”Țara zăpezilor” este o carte fascinantă, care analizează subconștientul uman în cel mai mic detaliu. Mi-a fost imposibil să nu mă regăsesc în personaje, în dorințele  și în apăsările lor. Recomand această carte cu mare drag, este genială!

 

Când mă gândesc la cât de multe cărți scrise de autori japonezi sunt pe lumea aceasta, nu pot decât să mă bucur. Sper că v-am dat câteva idei de lectură cu această listă și sper ca data viitoare când sunteți într-o librărie, să vă opriți și la autorii japonezi! :)

Articol publicat de Bianca M. Călin

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: