Am fost întotdeauna o cititoare care încearcă să citească cât mai multe genuri posibile și cât mai mulți autori străini. Am citit literatură rusă, spaniolă, greacă, câte un pic din orice. Însă întotdeauna mă întorc cu cea mai mare plăcere la origin – adică la cărțile scrise de români. Începând de la literatura clasică, până la cea contemporană, citesc întotdeauna cărți scrise de autori români cu o plăcere inconfundabilă. Asta pentru că nimic nu se compară cu proza scrisă în limba ta maternă, despre obiceiuri pe care le cunoști și locuri în care ai cutreierat. Literatura română are o gamă vastă de autori care trebuie neapărat citiți de fiecare cititor înrăit măcar o dată în viață. De asta, astăzi m-am hotăratât să adun cele mai bune opt cărți scrise de autori români pe care le-am citit până acum, în speranța că vreo una vă va face cu ochiul și veți decide să o citiți.
1. Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade
Romanul adolescentului miop reprezintă una dintre cărțile care mi-au marcat copilăria și care m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de cărți. Îmi aduc aminte și-acum cum am citit-o în doar câteva zile, în condițiile în care în trecut de-abia dacă citeam o carte pe săptămână. Proza încărcată de substraturi a lui Eliade m-au făcut să înțeleg ce înseamnă un scriitor bun. Aventurile personajului principal, sentimentele și trăirile lui și felul în care acestea au fost prezentate de către Eliade m-au făcut să mă îndrăgostesc de Eliade și de cărțile lui.
2. Invitație la vals – Mihail Drumeș
Din nou, una dintre cărțile care mi-au marcat copilăria. Am trăit atât de multe clipe minunate alături de Mihail Drumeș și de cărțile lui, încât ar fi fost imposibil să nu îl includ în această listă. Poveștile lui sunt încărcate de romantism, substraturi, umor și personaje reale, în care te poți regăsi. Drumeș este unul dintre autorii pe care trebuie neapărat îi citiți!
3. Exerciții de echilibru – Tudor Chirilă
Deși Chirilă nu este exact un recomandă ca fiind scriitor, iar aceasta nu este o carte normală, consider că merită înclus în această listă. Am citit cartea recent și cred că merită citită dacă vreți să trăiți o mulțime de sentimente. M-a impresionat foarte mult scrisul lui Chirilă, care este plin de metafore, lirism și realism. O carte care deschide ochii și care spune lucrurilor
4. Maitreyi – Mircea Eliade
Întorcându-mă la unul dintre autorii mei preferați români, trebuie neapărat să amintesc această carte. Maitreyi mi s-a părut una dintre cele mai romantice și mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit până acum. Atmosfera este senzuală, dar și tristă, iar cuvintele lui Eliade te captivează din ce în ce mai mult cu fiecare pagină pe care o citești. Romanul are un farmec aparte din cauza faptului că povestea relatată este povestea lui Eliade și a indiencei Maitreyi.
5. Cismigiu et comp – Grigore Băjenaru
Mi-ar fi imposibil să nu includ această carte în topul acesta. Cișmigiu et comp. este, pentru mine, cartea care m-a captivat complet timp de câteva zile și care m-a vrăjit cu aventurile personajelor principale. Romanul lui Băjenaru mi-a oferit niște amintiri de neuitat din cauza peripețiilor amuzante, dar și încărcate de mesaje prin care trec personajele.
6. Jurnal 2003 – 2009 – Oana Pellea
Am citit cartea aceasta de curând și chiar dacă nu este o carte normală, ci un jurnal, nu poate lipsi de aici. Jurnalul 2003 – 2009 este o carte scrisă de un om extraordinar, un artist desăvârșit, care poartă un nume mare. Jurnalul Oanei Pellea este o mărturie sinceră ce instigă la frumos și la bine. Cu siguranță merită citită!
7. Pânza de păianjen – Cella Serghi
Romanul Cellei Serghi a fost primul contact pe care l-am avut cu o formă de literatură mai... serioasă, dacă pot spune așa, fără a jigni celalte cărți din această listă. Îmi aduc aminte că povestea m-a fascinat complet, chiar dacă nu am înțeles-o complet la acea vârstă fragedă. Am de gând să recitesc Pânza de păianjen și, în caz că nu ați citit-o încă, vă recomand să o faceți!
8. Toate sfârșiturile sunt la fel – Andrei Cioată
Scriu aceste cuvinte la câteva ore după ce am terminat această carte. Andrei Cioată este un tânăr scriitor român, care se află la începutul carierei lui în literatură. Toate sfârșiturile sunt la fel este romanul lui de debut și mi-a fost imposibil să nu îl includ aici. Cartea aceasta este atât de bine scrisă, talentul lui Andrei fiind evident din fiecare cuvânt din carte. Vă recomand să o citiți, pentru că tânărul scriitor Andrei Cioată promite multe!
Ei bine, acestea sunt cele opt cărți scrise de autori români pe care le-aș recomanda oricui. Cărți pline de tradiție, proză incredibilă, povești captivante și personaje unice. Cărți frumoase, în mai puține cuvinte.
Voi citiți autori români? Aștept opiniile voastre în comentarii!
Articol scris de Bianca M. Călin