In lumea agitata si adesea stresanta in care traim, sanatatea mentala si cea fizica sunt adesea privite ca domenii separate ale existentei noastre. Cu toate acestea, cei care au explorat in profunzime complexitatea umana stiu ca cele doua nu pot fi separate atat de usor. Ceea ce traim in interiorul mintii noastre poate avea un impact direct si adesea profund asupra corpului nostru. Acesta este punctul de plecare al cartii „Cand corpul spune nu”, de Gabor Maté, o lucrare care aduce in lumina conexiunea profunda dintre sanatatea mentala si starea fizica a individului.
Dr. Gabor Maté, medic renumit si autor cu experienta vasta in domeniul sanatatii mentale, ne conduce intr-o calatorie uluitoare in interiorul corpului si mintii noastre. In aceasta carte, putem explora cum emotiile noastre, traumele nerezolvate si stresul cronic pot avea un impact semnificativ asupra sanatatii fizice. Autorul ne explica in detaliu cum este posibil ca problemele noastre mentale sa se manifeste sub forma unor afectiuni fizice, cum ar fi bolile autoimune, cancerul sau dependenta de substante. Cartile lui Gabor Maté nu sunt doar simple lecturi; ele sunt calatorii profunde si revelatoare in interiorul fiintei umane.
Boala secolului XXI
Stresul este considerat boala zilelor noastre, iar acest lucru nu este deloc intamplator. Tehnologia si mediul de lucru contemporan au adus cu sine presiuni si cerinte crescute, ceea ce duce la o crestere a stresului. Oamenii trebuie sa jongleze cu multiple responsabilitati si sa se adapteze rapid la schimbari intr-o lume in continua evolutie.
Aceasta alergatura continua genereaza un stres constant, care poate duce la diverse boli cronice si tulburari psihologice, devenind o problema majora de sanatate la nivel global.
Dupa o lunga cariera medicala, Gabor Maté a adunat povestile pacientilor sai si, confruntandu-le cu studii clinice, a expus in cartea sa consecintele nefaste pe care le are stresul. Acesta afirma ca trebuie sa intelegem stresul ca pe un raspuns la o amenintare perceputa de organism. Principalele locuri pe care le afecteaza sunt hormonii, sistemul imunitar si sistemul digestiv.
Cand organismul percepe o amenintare iminenta, o serie de hormoni stimuleaza eliberarea cortizolului, care este hormonul stresului. Acesta este util in amenintarile reale, pe termen scurt. Dar daca ai cortizol in mod cronic, acesta poate distruge tesutul, poate deteriora inima si iti poate creste tensiunea arteriala.
De asemenea, din cartea „Cand corpul spune nu”, de Gabor Maté, aflam ca exista studii care arata ca stresul cronic distruge celulele sistemului imunitar, care au un rol important in distrugerea celulelor maligne, cum ar fi cancerul.
„In numeroase studii despre cancer, factorul de risc cel mai bine identificat este incapacitatea de a exprima emotia, in special mania. Reprimarea furiei nu este o trasatura emotionala abstracta care duce in mod misterios la boala. Este un factor de risc major, deoarece creste stresul fiziologic asupra organismului. Nu actioneaza singura, ci impreuna cu alti factori de risc care ar putea sa o insoteasca, cum ar fi deznadejdea si lipsa sprijinului. Persoana care nu simte sau nu exprima emotia negativa va fi izolata chiar daca este inconjurata de prieteni, deoarece sinele ei este ascuns. Deznadejdea duce la neputinta, deoarece nimic din ce se poate face nu aduce vreo schimbare”, spune Maté.
Pozitivitatea dusa la extrem, un factor declansator pentru stres
De-a lungul vietii, cu siguranta si tie ti s-a repetat ca „trebuie sa fii puternic”. Daca nu ai avut un interviu de succes, trebuie sa uiti de suparare si sa incerci din nou. Daca nu iti iese nici a doua oara asa cum ti-ai propus, incerci si a treia si a patra oara. Doar trebuie sa fii puternic, nu-i asa?
Adevarul este ca, de fapt, sa fii pozitiv tot timpul nu este sanatos. Desigur, emotiile pozitive maresc bunastarea, dar a fi pozitiv tot timpul se poate transforma intr-un mecanism de adaptare daunator. Daca ignori la nesfarsit emotiile negative, stresul creste si stim ca acest lucru te face mai predispus la boli.
„Reprimarea, incapacitatea de a spune nu si lipsa de constientizare a furiei fac mult mai plauzibil scenariul ca o persoana sa se gaseasca in situatii in care emotiile nu sunt exprimate, nevoile ii sunt ignorate si bunavointa sa este exploatata. Aceste situatii induc stresul, indiferent daca persoana este constienta sau nu de faptul ca este stresata”, afirma autorul.
De aceea, cea mai sanatoasa abordare a vietii este aceea prin care imbratisam realitatea, asa cum este ea, cu bune si cu rele. Maté subliniaza importanta cunoasterii de sine, a constientizarii emotiilor si a abordarii problemelor de sanatate intr-un mod holistic, care include atat mintea, cat si corpul.
In incheiere, cartea „Cand corpul spune nu”, de Gabor Maté, ne aminteste ca sanatatea noastra este o intreaga ecuatie, care implica atat mintea, cat si corpul. Intr-o lume in care stresul, anxietatea si presiunea par sa fie omniprezente, intelegerea legaturii stranse dintre experientele noastre emotionale si sanatatea noastra fizica devine o prioritate esentiala. Cartea ne incurajeaza sa ne intoarcem catre noi insine, sa ascultam cu atentie semnalele pe care corpul nostru ni le trimite si sa fim mai constienti de emotiile noastre, pentru a trai o viata mai fericita.