Cele mai citite cărți de Crăciun pentru copii și adulți

Ce povești să răsfoiești sub brad în 2015?

Te pregătești să intri în atmosfera de Crăciun alături de o carte bună?

De la lecturi clasice și nemuritoare cu Moș Crăciun, din toate timpurile, la cărți cu povești noi de Crăciun, ți-am pregătit o listă cu cele mai citite cărți de Crăciun pentru copii și adulți care te vor binedispune și-ți vor readuce aminte de copilărie!

Mirosul proaspăt de brad, copii care se joacă în jurul lui, bucatele gătite cu atenție și masa în familie, toate tradițiile Crăciunului, schimbul de cadouri, colindele, toate împreună creează atmosfera magică a sărbatorilor de iarnă.

Singurul lucru care pare că mai lipsește este o poveste spusă sub brad, în vacanța de iarnă în intimitatea casei, împreună cu familia, așezat pe fotoliul cel mai confortabil. Fie că alegi o carte de citit copiilor sau vrei un moment de relaxare înaintea Ajunului, am ales pentru tine cele mai bune cărți de Crăciun.

Întreaga lume magică a lui Moș Crăciun parcă prinde viață cu aceste povești pentru copii și adulți!

1. Poveste de Crăciun, de Charles Dickens

Romanul lui Dickens este una dintre lecturile esențiale pentru perioada sărbătorilor de Crăciun, și totodată una din cele mai citite și vândute cărți. Este o poveste care a fascinat imaginația copiilor și a ocupat noptierele părinților timp de generații, așa ca nu poate lipsi din orice lectură destinată Craciunului.

Pentru cei care nu sunt familiari cu ea, Povestea de Crăciun a lui Dickens elogiază spiritul Crăciunului prin povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit îndepărtat de toți și de toate.

Despre ce e vorba în carte?

În seara de Ajun acest primește o vizită de la cele trei spirite ale Crăciunului - Trecutul, Prezentul și Viitorul. Cei trei îl vor purta pe bătrân într-o călătorie care îl va schimba pentru totdeauna.

Esența cărții se află în morala lecției pe care Ebenezer o învață și constă în valorile care trebuie insuflate celor mici: bunătate, mărinimie, onestitate și dorința de a dărui.

Cartea a fost ecranizată de mai multe ori, cea mai cunoscută variantă fiind cea cu Jim Carey și Gary Oldman.

Citește aici întreaga recenzie. Volum apărut la Editura Litera, Pret: 53 Lei

2. Scrisori de la Moș Crăciun, de J.R.R Tolkien

J.R.R Tolkien este cunoscut ca și părintele fantasticei trilogii Stăpânul Inelelor și Hobbitul, dar creațiile sale literare includ și această minunată colecție de scrisori.

Despre ce e vorba în carte?

John, Michael, Christopher si Priscilla, copiii lui J.R.R. Tolkien așteaptă cu nerăbdare să primească plicurile semnate cu timbrul Polului Nord. Aceste epistole sunt scrise din punctul de vedere al lui Moș Crăciun sau, uneori, micuții săi secretari, elfii.

Ele documentează aventurile și călătoriile lui Moș Crăciun și ale ajutoarelor sale, poveștile pline de aventură, cadouri și zăpadă. Întreg universul Polului Nord pare a se destăinui prin scrisorile sale: năzbâtiile Ursului Polar, aventurile lui Paksu și Valkotukka - oamenii de încredere ai moșului și secretul Lunii și Stelelor.

Apărut la Editura Rao, Pret: 42 Lei

3. Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler


Simbolurile tradiţionale ale Crăciunului ne întâmpină la fiecare colţ de strădă: clopoţei, steluţe, elfi, iederă, bătrânei durdulii în costume roşii, îngeri, plante verzi, dar câţi dintre noi cunoaștem importanţa şi semnificaţia lor?

Din acestă carte vei afla toate răspunsurile la orice întrebare legată de Crăcoun. Este într-adevăr o Enciclopedie a sărbătorilor de iarnă, și o lectură foarte bine scrisă și chiar amuzantă, must read pentru orice fan adevărat al Crăciunului!

De la importante evenimente istorice, până la tradiții etnice și colinde din toată lumea, Enciclopedia Crăciunului este o carte numai bună de pus sub brad oricui, de la copii la adulți. Vei fi uimit de câte obiceiuri sunt legate de Crăciun în toată lumea, pe care să le discutați în familie!

Apărut la Editura Nemira, Pret: 71 lei

4. Viața și Aventurile lui Moș Crăciun, de Lyman Frank Baum

Despre un Crăciun de poveste

Viața și aventurile lui Moș Crăciun este o cărticică dedicată copiilor, decorată cu ilustrații minunate care îi poartă pe micuți în lumea fantastică a Moșului.

Despre ce e vorba în carte?

Copii pot afla acum povestea vieții moșului, cum acesta a fost crescut de făpturi ale pădurilor care i-au oferit cel mai neprețuit dar - nemurirea. Împreună cu 10 reni, el a decis să își ducă existența la Polul Nord, unde cioplește jucării și aduce în fiecare an copiilor cadouri.

Magia sărbătorilor de sub brad nu ar fi la fel fără o poveste revelatoare despre bătrânul Moș Crăciun și ajutoarele sale destoinice.

Povestea este disponibilă și în varianta unui minunat desen animat. ( e destul de vechi și nu are actori cunoscuti.)

Volum apărut la Editura Corint Junior, Pret: 33 Lei

5. În căutarea sufletului Crăciunului, de R.D Mottok

O carte mai nouă în lista noastră, În căutarea sufletului Crăciunului a fost lansată anul trecut de către R.D. Mottok, un părinte îndrijorat de dispariția valorilor Crăciunului din societatea modernă.

Despre ce e vorba în carte?

Trei prieteni buni pornesc în aventura vieții lor cu scopul de a salva spiritul dispărut al Crăciunului. Împreună vor străbate cale lungă, vor înfrunta primejdii și își vor face prieteni noi cu care revizitează locuri dragi.

Într-o cursă contra cronometru ei trebuie să găsească spiritul Crăciunului în timp pentru ai reda strălucirea de odinioara. Vor reuși oare?

Apărut la Editura Trei, Preț 44 de lei

6. Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlof


Colecția de povești scrise Selma Lagerlof transmit către copii și părinți valorile fundamentale ale Crăciunului: dragoste, bunătate, mărinimie și întelegere. Ele crează o atmosferă minunată de armonie pentru toată familia.

Despre ce e vorba în carte?

Toate poveștile păstrează tematică Crăciunului și descriu scenete și personaje biblice precum Isus, legende de Crăciun din diferite părți ale lumii și întâmplări din viața oamenilor obișnuiți.

Talentul narativ al scriitoarei introduce cititorul într-o lume fantastică a copilăriei, când poveștile se spuneau la gura sobei de către cei în vârstă.

Apărut Editura Humanitas,Preț 39 Lei

7. Expresul Polar, de Chris Van Allsburg

Expresul Polar de Chris Van Allsburg ilustrează frumusețea viselor și a copilăriei, motiv pentru care este o lectură perfectă pentru cei mici. În 2004, cartea a fost ecranizată în varianta Hollywodiană și a primit nenumărate premii, inclusiv o nomilarizare la Oscar.

Despre ce e vorba în carte?

O poveste clasică pentru copii, Expresul Polar este povestea unui băiețel care obișnuia să iubească Crăciunul, dar care începe să pună la îndoială existența lui. Într-o noapte, el aude la geamul său fluieratul unui tren.

Curios, coboară scările din cameră și aleargă afară unde este întâmăinat de Expresul Polar, un tren grandios a cărei destinție este Polul Nord. La invitația conductorului, băiatul se urcă în tren și pornește într-o călătorie al cărei final este chiar căminul lui Moș Crăciun.

Apărut la Editura Arthur.

8. Când Moș Crăciun a căzut din cer, de Cornelia Funke

Cornelia Funke este o binecunoscută autoare germană, celebră pentru lucrările sale de ficțiune pentru copii și adulți. Cand Moș Crăciun a căzut din cer este una dintre cele mai de succes cărți ale ei, transformată de curând și în piesă de teatru.

Despre ce e vorba în carte?

Premiza poveștii este extrem de originală. Gerold Geronimus Goblynch, conducătorul Consiliului de Crăciun își dorește să transforme sărbatoarea magică într-o mașinări de făcut bani. Toți Moși Crăciunii care i se opun sunt transformați în ciocolată.

Ultimul Moș Crăciun rămas decide să ia situația în mâinile sale și împreună cu Steaua Căzătoare, renul său și câțiva îngeri va încerca să îndeplinească dorințele copiilor și să salveze Crăciunul.

Și această carte a fost ecranizată, existând un film in germană.

Apărut la Editura Rao.

9. Un altfel de crăciun, de John Grisham

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori ai romanelor de mister și thriller, John Grisham și-a surprins fanii cu această carte despre Craciun, dedicată adulților. Succesul cărții a dus la ecranizarea lui în anul 2004, cu Tim Allen și Jamie Lee Curtis în rolurile principale.

Despre ce e vorba în carte?

După plecarea fetiței lor în Peru, cuplul Luther și Nora Krank realizează că nu vor să mai petreacă încă un Crăciun tipic și decid că anul acesta vor sări peste sărbătoare și vor pleca într-o croazieră de zece zile în Caraibe.

Romanul înfățișează cu mult umor aventurile prin care cei doi trec încercând să petreacă un Crăciun neobișnuit. Partea cea mai dificilă este să explice tuturor persoanelor din viața lor că vor să părăsească orășelul de sărbători.

Construit pe principiul reacțiilor în lanț, Un altfel Crăciun te va face să apreciezi frumusețea momentelor petrecute cu familia, în timp ce îți aduce un zâmbet pe buze.

Apărut la Editura Rao .

10. Daruri de Crăciun, de Cornelia Turlea Chifu

Pentru că sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără poezii, recomandăm cu căldură un volum de poezii de Crăciun scris de autoarea Cornelia Turlea Chifu. Acest volum este un element de cultură românească care își va găsi cu ușurința locul în inima familiei.

Despre ce e vorba în carte?

În esență o carte despre obiceiuri, poeziile autoarei vorbesc despre bunătate, generozitate, tradiție și bucuria de a fi cu familia. Se pot citi lângă brad, cu copii sau chiar la masă, împreună cu toată familia. Remarcăm tradiționalismul puternic care provine din elementele legate de obiceuri și datini pe care poeziile le descriu.

Vin copiii să le cânte / În Ajunul de Crăciun / Toată poarta se deschide / Că românul e om bun.

Apărut la Rexlibris.

11. Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor, de E. T. A. Hoffmann


Spărgătorul de nuci și Regele Șoarecilor este o frumoasă poveste de Crăciun, perfectă pentru o lectură de seară alături de cei mici.

Despre ce e vorba în carte?

În seara de ajun, doi copilași, Marie și Fritz așteaptă cu nerăbdare să vadă ce cadouri le-a creat nașul lor Drosselmeyer, inventator și ceasornicar de profesie. Deși multe jucării atrag atenția copiilor, Marie este îndrăgostită de un spărgător de nuci care o va duce într-o lume cumplită și fascinantă.

Această lume este ascunsă adulților, chiar si altor copii, dar Marie știe că atunci când vine noaptea începe bătălia între jucării, conduse de Spărgătorul de Nuci, și neamul șoricesc, conduse de Regele cu Șapte Capete.

Poziționat la granița dintre realitate și imaginație, romanul lui Hoffman îi va fascina cu siguranța pe toți copilașii. Povestea se găsește și în colecția de 24 de Povești în așteptarea Crăciunului alături de alte opere scurte nemuritoare.

Este una din cărțile de Crăciun care au fost transformate în filme de animație pentru copii.


Apărut la Editura Litera.

12. Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie

Agatha Christie este faimoasă pentru minunatele sale romane de mister și personajele nemuritoare pe care le-a creat. Detectiv faimos al literaturii fiction, Poirot investighează de această dată o crimă petrecută în ajunul Crăciunului.

Despre ce e vorba în carte?

Un milionar înstrăinat de familie, Simeon, se decide să organizeze o reuniune de Craciun cu toate rudele. Curioși de această schimbare de atitudine, musafirii apar, dar înainte sa aibă loc masa, gazda este ucis.

Cu un număr mare de suspecți și motive, acesta pare a fi un caz de nerezolvat. Va reuși Poirot să descopere adevărul din spatele acestei crime de Crăciun? Crăciunul lui Poirot este mai mult dedicată adolescenților și adulților dar garantat te va ține cu sufletul la gură.

Volum apărut la Editura Rao.

13. 24 de Povești în așteptarea Crăciunului și Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

Cum ar fi să ai toate poveștile de Crăciun la îndemână, oricând? Culegerile 24 de Povești de Crăciun și Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, curprind nenumărate comori de la Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Fraţilor Grimm, Hans Christian Anderson și mulți mulți alții.

Aceste două culegeri magice sunt surpriza perfectă de ascuns sub brad. Odată primite, cei mici nu vor mai putea să le lase din mână.

Petreceți Crăciunul în compania unor personaje de neuitat: Scrooge, Spărgătorul de Nuci, Fetiţa cu chibrituri, cei trei Magi și bătrănul Moș Crăciun abia așteaptă să vă spună povestea lor.


Apărute la Editura Nemira și Curtea Veche, Preț 41 Lei, 35 Lei.

14. Marea Carte a Crăciunului

Marea Carte a Crăciunului este un volum dedicat persoanelor care iubesc sărbătorile, o veritabilă enciclopedie a Crăciunului. Cartea cuprinde cele mai frumoase povești și colinde de Crăciun, care îi vor încânta pe copii. Mai sunt incluse jocuri și activități pentru toata familia precum și rețete pentru cele mai delicioase bucate.

Apărut la Editura Litera, Preț: 44 Lei

15. How the Grinch stole Christmas (Cum a furat Grinch Crăciunul), de Dr. Seuss

Cum a furat Grinch Crăciunul  este una dintre poveștile nemuritoare ale sărbătorilor de iarnă. Ne învață că bunătatea și blândețea pot transforma chiar și cel mai nefericit și ursuz om.

Despre ce e vorba în carte?

Povestea începe cu faimosul Grinch, un personaj pe care toți copii și părinții îl cunosc. E ursuz, supărat tot timpul, și nu îi place Crăciunul. De fapt, plănuiește să fure toate cadourile și să distrugă Crăciunul pentru toți locuitorii din Whoville.

Singura persoană care reușește să vadă partea bună din Grinch este micuța Cindy Lou, o fetiță cu un suflet nobil care vrea să ofere ursuzului personaj o șansă de a descoperi magia sărbătorilor. Va reuși ea să pătrundă în inima lui Grinch și să îl oprească pe acesta din planul său malefic? Copii știu răspunsul, voi îl știți?

Povestea Cum a furat Grinch Crăciunul a fost ecranizată, iar în film Jim Carey joacă rolul lui Grinch!

16. Cărți de Crăciun pentru copii și preșcolari

Pentru cei mici care încă nu știu să citească, dar vor să răsfoiască singuri și să se întreacă la colorat, am pregătit o selecție de cărți de colorat cu tematică de Craciun, din care îți recomandăm Crăciunul - Descoperă și colorează!

Alte cărți pentru copii care merită menționate, mai ales pentru micuții pasionați de filmele animate Disney, sunt Crăciunul cu surorile Anna și Elsa din Frozen (Regatul Înghețat) și Crăciunul alături de prințesele Disney. Craciunul cu Anna si Elsa este un cadou care te învață să faci o mulțime de decorațiuni și ornamente ingenioase de sărbători și dezvăluie celor mici o poveste minunată a festivalului sfârșitului iernii în Arendelle!

17. Cărți de Crăciun spirituale, care transcend religia

Miracolele Arhanghelului Gabriel, de Doreen Virtue

Pentru cei care își doresc un Crăciun spiritual, o lectură frumoasă, plină de ilustrații cu scenete biblice, volumul Miracolele Arhanghelului Gabriel, apărută la editura Adevăr Divin este cea mai bună alegere. Arhanghelul Gabriel este faimosul înger-mesager care apare în povestea de Crăciun în Evanghelia lui Luca, și care a inspirat o lume întreagă.

În paginile acestei cărți vei găsi informații noi legate de istoria și caracteristicile lui Gabriel, care te vor aduce mai aproape de acest personaj, precum și numeroase ilustrații istorice și extrem de frumoase ale Arhanghelului.

Pentru mai multe cărți de crăciun vizitează întreaga selecție Librex!

Sărbătorile de iarnă sunt momente minunate de petrecut cu familia și prietenii apropiați. O atmosferă autentică este construită cu o poveste fascinantă. Păstreaza magia sărbătorilor și împărtășește cele mai frumoase povești despre Moș Crăciun cu cei dragi.

Tu ce cărți de citit vei pune sub brad anul acesta?

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: