Cinci carti celebre care au fost povesti fanfiction

“Fanfiction” este definitia povestilor scrise de fani, folosind personajele si uneori si anumite elemente din poveste originala scrisa si publicata de autorul cartii/seriei respective. Practic, fanii respectivei carti iau personajele si scriu o poveste noua (sau o continuare a povestii originale) dupa placul lor.

Sunt sigura ca ati auzit de multe ori termenul acesta. La fel de sigura sunt ca ati citit macar un ‘fan fic’ pana acum, deci consider ca stiti de volumul mare de fanfic-uri ce se gasesc acum pe internet. Este una din pasiunile adolescentilor care prefera sa isi petreaca timpul citind sau uitandu-se la seriale sau filme. Fie sa scrie, fie sa citeasca fan fiction. Numai ca, surpriza! Nu numai adolescentii scriu si citesc fanfiction. Autori foarte cunoscuti din lumea literara au recunoscut ca da, mai scriu si fanfiction si uneori, cand nu scriu, prefera sa intre pe site-urile unde gasesc astfel de povesti (site-uri ca si Wattpad si FanFiction.net) si sa petreaca ore intregi citind povesti scrise de fani. Pana la urma, fanfiction-ul iti ofera posibilitatea de a petrece timp cu celebritatile tale favorite sau cu personajele favorite de care ti-a fost dor inca de cand seria s-a terminat. Cine nu iubeste asa ceva?

Deja a devenit cunoscut faptul ca din a scrie fanfiction poti deveni celebru. Nu numai o data s-a intamplat ca o poveste de pe Wattpad sa ajunga carte bestseller. Am putea spune ca este o modalitate simpla si foarte cunoscuta de a ajunge autor publicat, pe care multa lume o incearca. Insa aparentele insala. Nu toata lumea care publica un fanfic poate ajunge sa isi vada cartea pe rafturile tuturor librariilor din lume. Trebuie, in primul rand, mult talent si foarte multa dedicatie. Dar iti trebuie si noroc si carisma, printre altele. Nu e usor sa devii autor in felul acesta si nimeni nu iti poate garanta ca lumea chiar va citi ce scrii tu pe un site. Insa cateva doamne si domnisoare cu o pasiune pentru carti si pentru povesti scrise au reusit sa isi vada visul cu ochii. Banuiesc ca v-au venit in cap cateva titluri de genul asta. La momentul actual, pe piata literara exista o diversitate de carti care au fost initial povesti fanfiction. Ei bine, astazi am decis sa aleg cele cinci carti care au fost fan fiction si care, la momentul actual, nu mai ies din lista de bestseller-uri. Pe unele le-am citit deja, altele sunt inca pe lista de asteptare.

1. Cincizeci de umbre ale lui Grey” de E.L. James

Cred ca deja stiti despre ce vorbesc si nu trebuie sa va dau multe explicatii.

Publicata oficial in 2011, ‘Fifty shades of Grey’ a fost o poveste fanfic inspirata de seria ‘Twilight’.Initial, povestea se numea ‘Master of the Universe’, iar E.L. James publica povestea sub numele de "Snowqueen's Icedragon". Autoarea s-a bucurat de un succes nebun inca de pe vremea cand publica capitole periodic pe site-uri de fanfiction, iar mai apoi pe propriul ei site, de unde povestea a fost scoasa inainte de a se publica. In momentul in care ea a semnat contractul cu editura care urma sa ii publice povestea, E.L. James a despartit ‘Master of the Universe’ in trei parti. Prima parte se numeste ‘Fifty Shades of Grey’, a doua ‘Fifty Shades Darker’, iar a treia ‘Fifty Shades Freed’. De la momentul publicarii primului volum, seria s-a bucurat de un succes imens, fiind vandute mai bine de 100 milioane de copii in toata lumea. Prima carte a fost transformata intr-un film, iar in Iunie 2015 a fost publicata cartea ‘Grey’, care spune povestea din perspectiva lui Grey.

2. Infernul lui Gabriel” de Sylvain Reynard

Povestea din spatele cartii “Gabriel’s inferno” este destul de similara cu cea a cartii ‘Fifty Shades of Grey’. Cartea lui Sylvain Reynard (un autor Canadian anonim, care nu si-a dezvaluit inca fata sau numele adevarat) a fost initial o poveste fanfiction inspirata tot de ‘Twilight’. Insa cele doua serii nu au nimic mai mult in comun. Desi nu se bucura de acelasi succes imens, “Gabriel’s inferno” a fost primita mult mai pozitiv de catre critici si cititori. Scrisul si intensitatea povestii o diferentieaza de catre celelalte carti cu care ar putea fi asociata.

La inceput, povestea se numea “University of Edward Masen”, iar in 2012, a fost publicata de catre editura ‘Berkley Books’. Sylvain isi continua cariera de autor, publicand seria “The Florentine”.

3. Ticalosul seducator” de Christina Lauren

Ca si ‘Fifty Shades of Grey’, ‘Beautiful Bastard’ este o poveste erotica, care isi are originile intr-un fan fic scris de cele doua autoare, Christina Hobbs si Lauren Billings, care au decis sa isi uneasca numele si sa scrie sub numele de Christina Lauren. Din nou, cartea aceasta este inspirata de seria ‘Twilight’ (cineva ar trebui sa ii multumeasca lui Stephanie Meyer, banuiesc), povestea intitulandu-se “The office”. Vazand succesul de care avea parte ca si fanfiction, editura ‘Simon & Schuster’ a cumparat drepturile de publicare, seria devenind un hit peste noapte.

La inceput, Christina Hobbs publica singura fanfic-ul ‘The office’. Din cauza ca popularitatea de care avea parte povestea o cam coplesea pe autoare, aceasta a decis sa stearga de pe internet povestea. In 2010 a inceput sa lucreze din nou la ea cu Lauren Billings, iar mai tarziu, vazand succesul pe care ‘Fifty Shades of Grey’ se bucura, cele doua au decis sa scrie intreaga poveste de la capat, sub titlul ‘Beautiful Bastard’. Cele doua autoare au afirmat ca doar 20% din ‘The office’ se gaseste in ‘Ticalosul Seducator’.

In Februarie 2013, drepturile de film au fost cumparate de catre compania Constantin Film. In prezent se lucreaza la aceasta adaptare.

4. Dupa ce ne-am intalnit” de Anna Todd


Cartea “After” de Anna Todd iese, cu siguranta, in evidenta in acest top. De ce? Pentru ca nu este inspirata nici de Twilight, nici de ‘Fifty Shades of Grey’. Anna Todd este o autoare debutanta, care nu si-a facut planuri de a deveni atat de celebra la o varsta atat de frageda. La numai 25 de ani, Anna este autoare bestseller si sotie de militar. Este, de asemenea, fana trupei One Direction si iubitoare de fanfiction. Cu ceva timp in urma, Anna s-a hotarat sa scrie o poveste cu Harry Styles, membru al trupei 1D, si sa o publice pe internet. La putina vreme de la debutul ei pe internet, povestea a devenit extraordinar de celebra, iar nu dupa mult timp, Annei i-a fost oferita un contract de publicare de catre Gallery Books. De atunci, seria are parte de un succes extraordinar, drepturile de film fiind cumparate de firma Paramount.

5. “Wallbanger” de Alice Clayton

Desi “Wallbanger” nu a fost publicata inca in Romania, sunt sigura ca ati auzit deja de ea. Prin 2013, asta era cartea pe care o vedeai peste tot si pe care absolut toata lumea o citea. In afara de mine, binenteles. ;)

Povestea din spatele cartii ‘Wallbanger” este mai putin cunoscuta. Binenteles, este un fanfic inspirat de Twilight, care a ajuns pe locul doi in lista Amazon 100 Kindle Bestsellers si care a vandut 100.000 de copii in mai putin de doua luni.

 

Acestea sunt cele cinci carti care au fost nascute sub forma fanfic-urilor si care merita, mai mult sau mai putin, atentie din parte cititorilor. Sper ca ati gasit urmatoarea voastra lectura in aceasta lista, iar daca aveti recomandari sau comentarii, nu ezitati sa le lasati in sectiunea de comentarii. J

Articol publicat de Bianca M. Calin

  Produsul a fost adaugat in cos