Îmi aduc aminte perfect primul moment în care am pus ochii pe ”Anna în veșmânt de sânge”. Era prin 2011, cartea de-abia apăruse, iar coperta mi-a atras atenția imediat și am știut că trebuie să o citesc. Cinci ani mai târziu, am reușit, în sfârșit, să fac ce mi-am propus. Adică să intru în lumea plină de fantome a lui Kendare Blake.
Nu am fost niciodată o împătimită cititoare a poveștilor cu fantome. Nu pentru că nu mi-ar plăcea doza de adrenalină pe care mi-o oferă, ci pentru că nu sunt în stare să dorm două zile după ce am auzit o poveste cu fantome. Nu pot nici măcar să mă uit la filmulețe pe YouTube în care apar ”fantome” (chiar dacă sunt evident făcute pe calculator). Atât de ușor mă sperii. Însă ceva m-a atras la cartea aceasta și sunt fericită că acel ceva mi-a spus să o citesc.
Chiar dacă nu am fost o fană a acestei cărți încă de la început, gândindu-mă la momentele în care o citeam, îmi dau seama că eram încercată de o stranie senzație de întoarcere în copilărie. ”Anna în veșmânt de sânge” mi-a adus aminte de cărțile pe care le citeam cu atâta ardoare în anii copilăriei. Îmi place să mă întorc, uneori, la acea perioadă, iar această carte a fost un mod incredibil de plăcut de a o face.
Începutul a fost un pic cam lent, iar povestea nu m-a captivat de la început. Cu toate astea, când am ajuns la sfârșit și am închis cartea, mi-am dat seama că mi-a plăcut mult și că abia aștept să citesc volumul doi. Consider, totuși, că ”Anna în veșmânt de sânge” este o carte dedicată adolescenților. Celor curajoși, care știu să își stăpânească imaginația.
Cel mai mult mi-a plăcut felul în care a fost scris romanul. Imaginile vizuale sunt atât de bine create, încât ai impresia că vezi o fantomă sau două în colțul camerei tale. La un moment dat, eram atât de adâncită în lectură, încât simțeam că mă aflu în casa Annei și că asist la scenele teribile de acolo. Autoarea reușește să descrie cu o măiestrie aparte scenele și locurile în care acțiunea se desfășoară. De fapt, anumite scene sunt atât de reale, încât au băgat spaima în mine.
Mi-a plăcut foarte mult și personajul principal, Cas. Cred că el și Thomas sunt cele mai bune personaje din toată cartea. Nu numai pentru că ambii sunt extrem de drăguți, dar și pentru că sunt foarte bine portretizați. M-am simțit incapabilă să nu râd la glumele și ironiile lor sau să nu mi se facă frică pentru ei atunci când se aflau într-o situație la limită. Am adorat prietenia lor și m-am distrat de minune de fiecare dată când citeam un dialog mai sarcastic dintre cei doi protagoniști.
Povestea mi s-a părut foarte interesantă, iar intriga a fost destul de bine creată. Suspansul pe care această carte mi l-a provocat a fost de-a dreptul copleșitor uneori, în special în ultima parte a cărții, când lucrurile încep să ia o întorsătură puțin mai periculoasă și mai palpitantă. Aproape de final, una dintre scene a fost atât de înfricășătoare, încât a trebuit să mă opresc din citit, pentru că simțeam că nu pot suporta atât de mult suspans. Intriga devine foarte interesantă spre sfârșitul cărții, iar ultima jumătate a romanului m-a făcut să vreau să citesc și volumul doi.
În afară de Cas și Thomas, celalalte personaje nu m-au dat gata. Nici măcar Anna. Mi-a plăcut ideea de fantomă cu suflet bun, dar ca și personaj nu m-a impresionat și nici nu am simțit că are ceva special. A fost doar un personaj, la fel ca și Carmel (căreia i-am urât numele, de altfel), Will, Chase, Mike și mama lui Cas. Povestea Annei mi s-a părut, totuși, interesantă și am urmărit-o cu sufletul la gură.
Finalul... Ei bine, finalul a fost apogeul acțiunii. Tot ce este mai interesant este adunat la sfârșit. Atunci se duce bătălia finală și întorsăturile de situație sunt în toi. Deși nu aveam de gând să stau trează până la ora două noaptea să termin cartea, a trebuit să o fac. Pur și simplu nu puteam suporta gândul de a mai aștepta câteva ore pentru a afla deznodământul.
Una peste alta, ”Anna în veșmânt de sânge” este o poveste palpitantă despre un exterminator de fantome, o fantomă diferită de celelalte și un grup de adolescenți cu prea mult curaj pentru binele lor. Cu scene de-a dreptul terifiante și un ton amuzant, romanul Kendarei Blake va cuceri inimile cititorilor mult timp de-acum încolo!
Notă: 4.5 stele din 5
Articol publicat de Bianca M. Calin