Am aflat de cartea „Răniţi” atunci când a fost publicată în România de către editura Epica. Fiind o înrăită cititoare a romanelor de dragoste şi de război, am considerat cartea aceasta perfectă pentru mine. Am trecut-o imediat pe lista de cărţi ce trebuie citite şi am aşteptat cu nerăbdare să o citesc. Lucru care, iată, s-a şi întâmplat, în sfârşit.
Când am avut cartea aceasta în mâini, nu ştiam cum să mă apuc mai repede de ea. Citisem atât de multe recenzii fabuloase pentru aceasta carte, încât eram sigură că îmi va placea. Am început-o imediat ce am primit-o. Trebuie să recunosc că am avut aşteptări foarte mari de la ea şi speram din tot sufletul să nu mă dezamăgească. Din fericire, nu a fost cazul.
Sinceră să fiu, de mult nu am mai citit o carte ca asta. A fost.... pur şi simplu genială. Superbă. Emoţionantă. Briliantă. E genul de carte care îţi răpeşte mai întâi atenţia, apoi inima şi uşor-uşor, întreaga fiinţă. Citind această carte, măm trezit complet fermecată de povestea scrisă de Jasinda Wilder, iar atunci când am terminat-o, am simţit o parte din mine frângându-se. Nu vroiam să se termine. Vroiam să fie una dintre cărţile acelea interminabile, care îţi iau două săptămâni să le citeşti. Aş fi fost foarte fericită dacă acesta ar fi fost cazul. Însă nu a fost, şi cartea s-a terminat prea repede, iar când am citit ultimul cuvânt, am vrut să iau cartea de la capăt şi să o citesc din nou. Nu mi se întâmplă des asta, dar „Răniţi” a avut această putere asupra mea şi mă bucur enorm.
Nu aş putea spune care este cea mai bună parte la acest roman. Cred că „Wounded” vine cu un pachet complet şi dacă aş încerca să spun că o anumita latură a cărţii este mai bună decât alta, nu ar fi adevărat. Pentru că fiecare latură la această carte este briliantă. Fie că vorbim de scrisul autoarei, fie că vorbim de poveste, de personaje sau de acţiune, toate sunt la fel de geniale.
Însă un lucru şi-a lăsat o amprenă mai puternică pe inima mea: povestea de dragoste dintre Hunter şi Rania. Am citit multe poveşti de dragoste frumoase la viaţa mea, însă cred că povestea Jasindei Wilder se afla în top cinci cele mai frumoase poveşti. E atât de tristă, de bine scrisă, atât de bine gândită şi atât de emoţionantă şi de frumoasă, încât nu ai cum să nu te îndragosteşti de ea. Personal, m-am simţit complet fermecată de dragostea dintre Hunter şi Rania. E o poveste cu totul şi cu totul specială, aşa cum rar voi mai întâlni de acum încolo. M-a făcut să simt o mulţime de lucruri: tristeţe, bucurie, melancolie, furie, ură, dragoste şi poate chiar şi puţină invidie. E pur şi simplu imposibil să nu fii oricât de puţin invidios pe personaje pentru iubirea pe care o trăiesc, chiar şi în condiţiile acelea oribile...
Cred că m-am îndrăgostit atât de tare de această poveste de dragoste superbă din cauză că este puţin... ei bine, ciudată. Un soldat American rănit se îndrăgosteşte de o prostituată din Irak care l-a salvat de la moarte şi l-a luat în umila ei casă pentru a-l îngriji. Nici unul nu vorbeşte limba celuilalt, dar totuşi reuşesc să se protejeze unul pe altul, să se apere, să fie camarazi, să se iubească, să aibă grija unul de altul în diverse feluri, şi, cel mai important dintre toate, să se vindece unul pe altul. Războiul le-a luat tot ambilor şi i-a schimbat în persoane în care nici unul nu ar fi vrut să fie schimbat. Iubirea lor, însă, vindecă rănile pe care trecuturile lor le-au lăsat pe inime celor doi. Cu paşi mărunţi, Rania şi Hunter învaţă împreună să iubească şi să trăiască, iar cred că asta este cea mai superbă latură a acestei poveşti. Felul în care ei se vindecă unul pe altul.
Trebuie să menţionez că relaţia celor doi se dezvoltă normal, cu paşi mărunţi, dar siguri. Chimia din ei, însă, este clară de la începutul cărţii şi este pur şi simplu irezistibilă.
Nu va imaginaţi că doar pentru că este un roman de dragoste, „Răniţi” nu are acţiune sau intrigă. Dimpotrivă. „Răniţi” este o carte extraordinar de captivantă, din mai multe motive. Unul dintre ele este chiar povestea dintre Rania şi Hunter, care te face să nu vrei să laşi cartea din mână niciodată. Un alt motiv este „ocupaţia” Raniei, care oferă câteva scene de violenţă, care vor genera şi mai spre sfârşitul cărţii mai multe scene de o violenţă tulburătoare. Citind cartea, nu ai cum să nu te întrebi cum se va sfârşi povestea. Vor rămâne sau nu cele două personaje împreună? Vor scăpa cu viaţă din ghearele războiului şi al trecutului Raniei? Întrebările acestea macină cititorul şi nu poţi face altceva decât să dai pagină cu pagină, citind cu o poftă de nestăvilit. Cartea este, de asemenea, foarte uşor de citit şi de urmărit şi este perfectă de luat în vacanţă.
Acţiunea este presărate cu scene diverse. Fiecare scenă a fost foarte bine scrisă, oferind multe emoţii şi o atmosferă parcă vie, care te făcea să ai impresia că eşti martoră la toate astea de undeva din spatele scenei. Jasinda Wilder oferă cititorului scene şocante, tulburătoare, triste, emoţionante, dar şi tandre, romantice, iar unele scene te fac chiar să roşeşti! ;)
Chiar dacă aceasta carte se concentrează un pic mai mult pe povestea de dragoste, „Răniţi” este şi un excelent roman de război. Nu tocmai în stilul caracteristic romanelor de război, „Wounded” îţi oferă o perspectivă despre cum este viaţa în timpul războiului şi felul în care acesta îţi afectează viaţa şi personalitatea. Atmosfera războiului şi al traumei pe care acesta îl cauzează sunt foarte bine realizate. Citind cartea, simţi fiori pe şira spinării, gândindu-te că, la un momentdat, ai putea să treci prin aşa ceva chiar tu.
Personajele sunt extrem de bine create. Atât Rania, cât şi Hunter sunt două personaje puternice, reale, convingătoare. Ranie este un personaj atât de expresiv, de sensibil şi de... diferit. Nu ai cum să nu simpatizezi cu ea şi să îţi pară rău că o fată ca ea trebuie să apeleze la prostituţie pentru a supravieţui.
Hunter este soldatul tipic American, care inspiră putere şi care intimidează, dar care, în adâncul sufletului, este încă un copil sensibil care nu a trecut peste traumele lăsate de copilărie.
Până la sfârşitul cărţii, ambele personaje se dezvoltă şi evoluează într-un mod foarte frumos şi ajung să fie doi oameni normali, cu un trecut tumultos, pe care au reuşit să îl lase în spate, reuşind să se bucure, astfel, de viaţă.
Trebuie, neaprat, să menţionez şi autoare, care a făcut o treabă excelentă. Chiar dacă nu mă aşteptam să spun asta... Jasinda Wilder ştie să îşi facă treaba! Femeia asta ştie să scrie, să dea viaţă cuvintelor ei şi să impresioneze o lume întreagă. Cred ca Jasinda Wilder este una dintre cele mai bune autoare de cărţi de genul ăsta. Scrisul ei este superb, plin de emoţie şi metafore incredibile. Cartea este atât de intensă datorită scrisului ei...! Stilul ei e absolut briliant şi sunt sigură ca voi mai citi cărţi scrise de ea în viitor. O apreciez mult pe Jasinda pentru că a reuşit să evite clişeele, astfel scriind o carte diferită, originală, foarte frumoasă.
În concluzie... trebuie să o citiţi! Este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit anul ăsta şi cu siguranţă una dintre favoritele mele! Este atât de tristă şi de emoţionantă, încât sentimentele te acaparează şi uiţi de tine. Îmi voi aminti de această carte multă vreme de acum încolo şi o voi recomanda de fiecare dată când voi avea ocazia.
„Răniţi” de Jasinda Wilder este un must-read!
Notă: 5.5 stele din 5
Articol publicat de Bianca M. Calin