Recenzie De vorbă cu Emma de Vitali Cipileaga - Ai curajul sa fii fericit

De vorbă cu Emma de Vitali Cipileaga  - Ai curajul sa fii fericit

Frânturi de suflet, trăiri şi experienţe însumate în paginile unei cărţi al cărei mesaj optimist de iubire poate părea clişeic, dar care are suficientă forţă să „urle” atât de tare încât ... da, te face să zâmbeşti, să crezi, să speri, să simţi că atunci „când iubeşti, trăieşti”. Şi până la urmă ... „Să iubeşti e simplu dacă ştii cum.”


De vorbă cu Emma” nu este doar experienţa Emmei aşternută artistic pe hârtie. Cartea îşi propune mai mult decât atât, dar, pentru a capta mesajul trebuie privit cumva în culise, în spatele cuvintelor. Şi cum fiecare are o experienţă de viaţă diferită, şi mesajul va fi diferit şi perceput distinct de fiecare receptor. Mie mi-a spus în primul rând o poveste dulce de iubire între două persoane capabile să depăşească obstacole pentru a rămâne împreună. Însă, la o analiză mai atentă, am văzut în Emma vocea sufletului într-un moment în care raţiunea doarme şi nu mai poate otrăvi niciun sentiment.


„ Ai încercat vreodată să nu asculţi de nimeni şi să faci aşa cum simţi tu că trebuie să faci pentru tine şi pentru omul de alături?”


Pe măsură ce întorci paginile, Emma se transformă într-o amică nouă şi incredibil de sinceră cu care îţi bei cafeaua şi care are darul de a-ţi lumina ziua cu perspective noi asupra vieţii. Frazele ei simple sunt atât de intense încât te trezeşti brusc empatizând cu ea şi ajungi să vrei să crezi în clişee dacă acestea sunt capabile să îţi îndulcească până şi cafeaua amară de dimineaţă.


„Viaţa trebuie trăită, nu conjugată la timpul trecut.”

„ Orice ar spune unii, oricât ar încerca să te convingă că totul e altfel decât crezi tu, viaţa îţi aparţine.”


Dulce şi amar, uşor şi greu, alb, negru, dar şi tonuri de cenuşiu – toate le regăsim în viaţa personajelor şi în propriile vieţi. Numai că, „De vorbă cu Emma” cuprinde viaţa între coperte. Experienţele sunt transformate în fraze, episoadele se derulează în cuvinte, iar trăirile sunt metamorfozate în reflecţii care fac să te întrebi cum ai reacţiona tu în situaţii diverse.

Relaţia dintre Emma şi Greg este departe de a fi un model de perfecţiune dar cu siguranţă ilustrează o modalitate fericită de a depăşi piedici de care cei mai mulţi nu trec. Ei nu uită să simtă şi trăirile lor îndeamnă la acţiune. E timpul să deschizi ochii şi să adaugi câteva linguriţe de miere vieţii. De ce? Pentru că poţi şi „pentru că totul e în mâinile tale.”


„- Emma, ce vrei? Vrei un erou? Un frumos? Un bărbat puternic?

- Nu, Greg. Eu vreau pe cineva care să aibă grijă de mine. Vreau un bărbat pentru toată viaţa.”


De vorbă cu Emma” este o combinaţie de romance cu dezvoltare personală. Cartea are darul de a readuce în prezent amintiri proprii înghesuite undeva în suflet. Decizii, raţionamente, nebunii, iubiri, zâmbete, dezamăgiri se derulează cu rapiditate prin faţa ochilor şi la sfârşit rămâi cu un gust nedefinit şi un sentiment vag de nostalgie amestecat cu o credinţă bizară care îţi spune că nimic nu e imposibil. Cuvintele Emmei te pun cumva faţă în faţă cu tine însuţi şi te provoacă să îţi răspunzi singur la acele întrebări pe care le-ai tot evitat.„Într-o zi, vei lăsa orgoliul deoparte. Într-o zi, vei risca. Într-o zi, nu-ţi vei mai bate joc de tine. Într-o zi, vei rămâne fericit pentru toată viaţa.”

„ Îmi aminteşti de toate cuvintele pe care le-am spus, trecute prin inimă.”

„ - Nu fi naiv, viaţa e o nebunie. O nebunie imensă din care ieşi bine doar dacă intri în joc.”

 


Tu ai curaj să intri în jocul vieţii şi să îi impui propriile tale reguli? Te poţi rupe de trecut pentru a lupta în prezent? Ia-o de mână pe Emma şi acceptă provocarea la dialog. Călătoreşte printre rânduri şi îndrăzneşte să vrei, să ceri şi să oferi. Respiră adânc şi savurează alături de cafeaua fierbinte o carte cu aromă de amintiri ... Amintirile tale ce parfum au?

  Produsul a fost adaugat in cos

Cumpărate frecvent împreună: