Librex Publishing are onoarea să anunțe apariția ediției a doua a romanului Orbi în tranziție, de Stelian Țurlea.
Lansarea va avea loc vineri, 26 mai, la ora 15:00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest - București, 2017.
Participă autorul Stelian Țurlea, editor/autor Monica Ramirez.
Invitați: Daniel Cristea-Enache - critic literar, Tudor Călin Zarojanu - scriitor, Radu F. Constantinescu - scriitor
O frumoasă şi tristă poveste de dragoste, un love story din România confuză a acestor ani. În rolurile principale – un bărbat şi o femeie obosiţi de viaţă, care, întâlnindu-se, redevin tineri şi fericiţi. Nu pentru multă vreme. Minerii, grevele, vacarmul străzii, discursurile, huiduielile, performanţele profesionale, amatorismul agresiv, patetismul, demagogia, spectacolul oferit de mass-media, tot ceea ce constituie exaltanta, dar şi periculoasa dezordine din perioada de după 1989 inundă, ca un vârtej, existenţa celor doi şi în cele din urmă îi separă.
Alex. Ştefănescu
Curajoasă în concizie, în imprudențele și provocările unei sincerități patetice, anticalofilă în stil – o transmisie live a unui amor din zilele astea, ale noastre, "într-o lume în care dacă nu înjură, fiecare se gândește numai al el", și unde nefericirea – ca în toate poveștile valabile – își face datoria de cum simte vibrația unui entuziasm.
Radu Cosașu
Orbi în tranziţie continuă firul epic dintr-un roman anterior al lui Stelian Ţurlea (Fă-ţi patul şi dormi! din 1997), păstrând tonul retractil al unui narator, Popeye, care ştie mai mult decât spune, un fel de eminenţă cenuşie a propriei vieţi (amoroase şi sociale), a meandrelor politice televizive şi a destinelor celor din jur.
Simona Sora
Romanul este un soi de naraţiune-confesiune, făcută cu mijloace literare economicoase (se poate vorbi de un grad zero al scriiturii, foarte aproape de stilul jurnalistic), plină de consideraţii istorice, sociale şi morale. Este mai degrabă un roman al tranziţiei decât un love story.
Tudorel Urian
Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea a urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti, a fost aproape trei decenii redactor de politică externă (revista „Lumea”), a condus, după 1989, pentru scurtă vreme, evistele „Lumea”, „Zig-Zag”, apoi ziarul „Meridian”, după care a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Între 1996 şi 2014 a lucrat la Protv ca director editorial, între 2000 și 2016 a condus „Ziarul de duminică”, pe care l-a și creat.
Este autor a douăzeci și unu de romane, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007), Premiul „Flacăra” pentru literatură (2011). A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.
Premii în jurnalistică: Premiul Asociaţiei Profesioniştilor din Televiziune (APTR) pentru jurnalul de ştiri Observator (Antena 1), 1995, Premiul APTR pentru Observator, 1996, Premiul special APTR pentru documentarul „13-15 iunie 1990”, 1996, Premiul Fundaţiei Pro pentru manageriat jurnalism, 1999, Premiul Fundaţiei Pro pentru jurnalism, 2001, Premiul Radio Romania Cultural pentru „Ziarul de Duminică”, 2007.