Produsul a fost adaugat in cos
  Exilul regelui

  45.00 Lei

  Produs momentan indisponibil
  Transport gratuit

  Comanda prin telefon: 0723.193.019

  Comanda prin telefon:

  0723.193.019

  Autor: Diana Mandache Editura: Curtea Veche Data aparitie: 2016

  Descriere

  Titul cartii este o sintagma, cu mai multe semnificatii, fiind vorba despre drumul Regelui Mihai dar si cel al vechii emigratii politice, conexiunile dintre suveran si liderii exilului formand imaginea de ansamblu asupra unei perioade importante din istorie.  Din Cuprins: Monarhie si exil; Regele si familia; Suveranul, 10 mai si guvernul in exil; Dosare agenti, coduri; «Liberte pour la Roumanie!»; Documente; Bibliografie; Index. Cartea include si ilustratii alb-negru si color. (Diana Mandache)

  Diana Mandache este istoric, specializata in istoria regalitatii si autoare publicata in Marea Britanie, Suedia si Romania. Autoarea a organizat cateva expozitii la Muzeul National de Istorie a Romaniei: Basarabia, 1812-1947. Oameni, locuri, frontiere; 90 de ani de la incoronarea de la Alba Iulia; Masti mortuare regale etc. si a sustinut o serie de conferinte publice pe teme de istorie. De asemenea, a participat la realizarea unor filme documentare.


  Fragment din volum:

  “Chiar in fisa regelui Mihai intocmita de Securitate, era specificat contextul international care determinase reactivarea actiunilor exilului, dar si propriile probleme ale serviciilor de informatii externe comuniste, afectate in urma dezertarii lui Ion Mihai Pacepa, in 1978: „Ca urmare a inrautatirii situatiei operative externe, dupa 1979, si in contextul incordarii situatiei internationale, in special dupa alegerea lui RONALD REAGAN ca presedinte, s-au intensificat si diversificat activitatile anti-romanesti ale unor grupuri si elemente ostile din emigratie. S-a putut astfel constata un interes mai mare din partea unor reprezentanti ai fostelor partide politice si a unor elemente de varf din emigratie de a apela la fostul monarh si a-l angrena in actiuni care urmaresc «realizarea unitatii exilului romanesc reactionar»."
  Noile pozitii ale monarhului apareau consemnate si in corespondenta ambasadei R.S. Romania de la Berna catre Centrala, care constata, pe baza unor surse: „In emigratia romana din Elvetia nomada, se discuta intentia fostului Rege al Romaniei, Mihai de Hohenzollern, «de a iesi din pasivitatea care l-a caracterizat pana in prezent si de a actiona pentru promovarea unor interese romanesti in strainatate»".
  In anul 1981, era monitorizata in continuare activitatea suveranului, mentionandu-se, intr-o scrisoare de evidenta a Securitatii, date privind resedinta acestuia: „Familia «REX» locuieste in vila «FANTASIA» din localitatea 13 [completat ulterior: Versoix], suburbie a Gaesti [Geneva]". In luna mai 1981, agentul „Haiduc" atasa, la nota informativa, discursul regelui cu prilejul centenarului proclamarii regatului, tiparit de publicatiile emigratiei romanesti si prezentat la postul de radio „Europa Libera".
  Alte note indicau surse „secundare" ca importanta, precum cea despre Dorina Gabor, rezidenta in Austria, care pe 4 decembrie 1986 ii inmanase unei surse a Securitatii invitatia-program a manifestatiei de la Frankfurt, programata sa aiba loc pe 20 decembrie si la care urmau sa participe regele Mihai, regina Ana si principesa Margareta. D. Gabor era o cunoscuta a Liei Constantinescu, secretara de atunci a regelui Mihai, candva informatoare, cu numele conspirativ „Prolo", apoi „Ileana"."

  Lasa un review

  Campurile marcate cu asterix sunt obligatorii.

  Stocul pentru acest produs este epuizat.

  Daca doriti sa va anuntam cand revine in stoc introduceti adresa dumneavoastra de email.

    Produsul a fost adaugat in cos